A zöld köröm szindróma

Nem minden körömbetegség gombás. Ebben az esetben egy tapasztalt dermatológus, a Mokina EV, a lábszegek onychomycosisával való kezelésével gyanított bakteriális károsodást okoz a kezek körmeiről. Mikrobiológiai vizsgálatot végzett - kapott epidermális és arany staphylococcus aureus növekedését. Ezeket az eredményeket az orvos nem rendezte el, és itt a beteg a konzultáción.

Vizsgálaton: a kefék első körömlemezei és a 3. jobboldali - sárgás színű sárgás színű, zöldes, egyértelműen megmutatja a szubgyengeségek lineáris elrendezését. A körmök veresége kiterjed a disztális típus mentén. A kezek egyéb körömlemezei az onokolízis jelenségeivel, fehéres színűek, itt és ott találhatók apró sárgás-szürke színű csíkok.

Dermatoszkópos vizsgálattal kiderült az érintett körmök ventrális részének elváltozása, ahol egyenetlen rétegek vannak szubunguális hyperkeratosisban.

Figyelembe véve a pszeudomonas elváltozásokra jellemző klinikai adatok és az elsődleges laboratóriumi vizsgálat eredményei közötti eltérést, javasoltam az érintett körömlemezekkel való kaparással végzett újbóli vizsgálat elvégzését. Egy második vizsgálatban Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) növekedését értük el. Tekintettel az antibiotikumra való érzékenységre, antimikrobiális terápiát írtak fel.

Klinikai diagnózis

Onychia pseudomonadal

árnyalatok

Onychia Pseudomonas vagy zöld köröm szindróma, egy ritka betegség által okozott ülepítéssel az üregek a körmök alatt Pseudomonas aeruginosa. Ez a baktérium növekedésével zöldes kék pigment piocianint képez. A körömlemez ventrális része befolyásolja, általában akkor, amikor a körömlemezt elválasztják a körömágytól - az onokolízis jelenléte.

Ebben az esetben az onikolízis hátterében lévő kézi szögek bakteriális elváltozása, valamint a T. rubrum által okozott bőrt érintő banális onychomycosis.

A beteg az onokomikózis kezelést az itrakonazollal kezdte az impulzusterápiás módszer szerint. Ezt a körülményt figyelembe véve csatoltam az antibakteriális terápiát az impulzusterápia közötti intervallumban, figyelembe véve az érzékenységet a kapott antibiotikumokra.

A bakteriális körömfertőzések terápiájának fő jellemzője azonban a kezelés időtartama és a helyi terápia meghatározása.

A legegyszerűbb mód az eltávolítani a körömlemez érintett részeit, és aktív helyi terápiát folytatni. De nem minden beteg egyetért ezzel, ezért helyi antibiotikumokat lehet megoldások formájában felhasználni, és az érintett körömlemezek alatt injekciós tűvel fecskendezni.

Mindig értékelje a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit a klinikai képekkel együtt, szükség esetén ismételje meg a mikrobiológiai vizsgálatokat.

Differenciáldiagnosztikája Pseudomonas köröm elváltozások kell végezni elsősorban nedermatofitnymi onychomycosisban penészgombák által okozott, mint az Aspergillus flavus, terreus et al.

Zöld gomba a körömön

Az onychomycosis egyik megnyilvánulása a körmökön egy zöld gomba. A betegséget a körömlemez laza szerkezete, annak deformációja és a zöld színváltozás veresége jellemzi. Ez a kóros folyamat esztétikai kellemetlenséget teremt, és gyakran fájdalmas érzésekkel jár. A hatékony és időszerű kezelés hiánya a körömlemez részleges vagy teljes hámlását eredményezi.

A zöld köröm szindróma okai

A zöld köröm szindrómát a Pseudomonas aeruginosa penészes baktérium okozza, amely a talajban és a vízben él. Az élőhely kedvező környezete magas páratartalmú hely. Amikor a körömlemez üregébe kerül, gyorsan megszaporodik és növekszik, zöldes kék pigmentet képezve. A penészgomba spórából származik, és hatással van a körömre és a bőrre.

A legtöbb esetben a zöld körmök szindrómáját olyan betegeknél diagnosztizálják, akik állandóan vízzel érintkeznek.

A zöld körmök szindrómájának okai a következők:

 • a manikűr vagy pedikűr fertőtlenítési szabályainak megsértése;
 • a körömlemezek károsodása;
 • a személyes higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása;
 • keskeny cipőben vagy hamis szegekben;
 • közvetlen kapcsolat a fertőzés hordozójával;
 • állandó vegyi vagy földterületen végzett munka;
 • a végtagok állandó magas páratartalmának feltételei;
 • A körömlemezek és a környező szövetek gombás betegségei.
Vissza a tartalomhoz

A betegség tünetei

A betegség tüneteit a következő lépések jellemzik:

 1. Az érintett körömlemez a lábon és a karon vastagabb lesz, és elkezd összeomlani a széleken.
 2. Vannak zöld foltok rajta.
 3. A lézióban fájdalom és gyulladás alakul ki.
 4. A felületen függőleges vagy hosszanti csíkok képződnek.
 5. Az érintett köröm színe zöldre vált és teljesen deformálódik.
 6. Miután a sérült köröm teljesen zöld színűvé válik, elkezdődik a hámozás folyamata.
Vissza a tartalomhoz

Hogyan kezeljük a zöld gombát a körmökön?

A gomba diagnózisát egy dermatológus végzi, a szegélylemez felületéről történő kaparás alapján. A gombás fertőzés kezelésére szükséges:

 • helyi gombaellenes géleket, kenőcsöket, permeteket;
 • napi folyadékok hidrogén-peroxiddal vagy "klórhexidin" használata;
 • nyissa le a sérült lemez hámlasztott területét;
 • amikor a színpad elindul, használjon antibiotikumokat;
 • használjon alternatív terápiákat.

Hatékonyan pusztítsd el a táblázatban szereplő zöld gomba gyógyszereket:

A terápia időtartama függ a betegség mértékétől, és 2-3 hétig tart.

Alternatív módszerek

A gyulladásos folyamat kiküszöbölése érdekében a puffadást széles körben használják természetes antiszeptikus - teafaolaj. Javasoljuk, hogy naponta dörzsölje a lemez sérült területén és a bőrön. A bőr és a köröm platinák fürdéséhez kávét vagy teát használnak. A gomba kezelésére nagyon egyszerű:

 1. Keverjünk 20 g kávét vagy teát 200 ml vízben.
 2. Áztassa be a kezek vagy a lábak megoldott megoldását.
 3. A lábfürdő után törölje alaposan.
 4. Ismételje meg az eljárást naponta kétszer.

Amikor megjelenik a betegség első tünete, a hatékony hatóanyag celandin vagy borsmentaolaj. Az érintett területek ilyen módon való kenése eltávolítja a zöld gomba spóra lerakódását, és erősíti a csontszövetet. A zöld gomba fejlett állapotának kezelésére szalicilsavat használnak. A normál keringés helyreállítása és a körömlemez színének javítása érdekében erbium lézert használnak. Terápiás hatása az, hogy kiégeti a micéliumréteget, ami teljesen megakadályozza a penészgombás kolóniák reprodukcióját.

Annak érdekében, hogy a zöld gomba ne használjon speciális kesztyűt, tartsa a körmöket szárazra, használjon személyi higiéniai termékeket. A fertőzés kialakulásának megakadályozása érdekében a köröm sérüléseire antibakteriális szereket kell alkalmazni, kényelmes minőségű cipőt, ruhát viselnek és hosszú ideig nem viselnek mesterséges hamis körmöket.

Pszeudo-pénzek vagy zöld szörnyek

Magazinunk oldalain többször beszéltünk a körömkészülék különböző fertőzéseiről és betegségeiről. Ebben a cikkben olyan álnevekről vagy Pseudomonas aeruginosa-ról beszélünk, amelyekkel minden ügyfélnél találkozhatunk, függetlenül attól, hogy az ügyfél hogyan kezelte az összegyűjtött körmöket.

A körömberendezés területén háromféle fertőzés létezik, amelyek kórokozói lehetnek vírusok, baktériumok és gombák.

Ebben a gombás fertőzésben leginkább a szög testét érintik (kivéve az élesztőgumikat). A vírusfertőzés csak a körömkészülék lágyrészeit érinti. A baktériumok a kórokozója a túlnyomó többsége a múló és akut gyulladás a lágy szövetek a köröm berendezés. És csak egyfajta fertőzés befolyásolhatja a körömlemezt, és csak mesterséges felületen jelenik meg. Azt is megy, hogy sem a kémiai képlete mesterséges anyagból vagy a kiválasztott technológia a modellezés során, nem megfelelő ellátás, által végzett független az ügyfél műköröm, nincs szükség további gyógyszerek nem képesek ellenállni az esemény a fertőzés, nem ígérnek üzleti kommentárok feldolgozóipari vállalatok.

A mesterséges felületen fertőző folyamat okozója a körmök modellezéséhez a Pseudomonas Aeruginosa. Ez a baktérium gyönyörű latin névvel, oroszul Pseudomonas aeruginosa vagy pszeudomónium.

Pseudomonas - bakteriális fertőzés lehet lokalizálva a mesterséges köröm és a természetes körömlemez között, valamint a természetes körömlemez és a körömágy között. Nedves helyeken virágzik és halott szövetekben és baktériumokon táplálja a körömlemezt, és a nedvesség növekedésbarát környezetet biztosít. Később, a fertőzés hatására a körömlemez sötétedik és lágyul mesterséges bevonattal, és a baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe. Ha a baktériumok a körömlemez és a körömágy közé kerültek, akkor az elszíneződés mellett az orrlemez hámlása is előfordulhat

Sok mester megszokta, hogy ezt a gyulladást gombásnak tekinti. Néhányan úgy hívják, hogy ez egy hagyományos forma, mert a klasszikus a kék-zöld körömfestés ilyen típusú fertőzésére, melyet a pseudomonas érintett. Amely hasonlít a szokásos kenyérformákhoz. A formák azonban nem patogén az emberi test számára.

Ez a hiba a diagnózisban gyakran megéri az ügyfeleket a nagy pénz költeni drága gombaellenes gyógyszerek és vezet a progresszió a kezeletlen fertőzés és elterjedt a körömhenger területen. Az ilyen fertőzés következményei veszélyesek lehetnek az egész szervezetre nézve.

A Pseudomonas Aeruginosa baktériumok rendes hőmérsékleten élnek a vízi környezetben, bőségesek a talajban és a környezetben. A nedves helyiségekben (pl. Kozmetikai, köröm- és fodrászszalonokban, valamint kórházakban) elegendő mennyiség van. Különös figyelmet kell fordítani a kórházi létesítményekre, mivel a pszeudomonáziás fertőzés a kórházi és a kórházi fertőzések típusát jelenti. A Pseudomonas aeruginosa fertőzést eddig sok szerző tekintette feltételesen patogén fertőzésnek. A fejlődésben nagy szerepet játszik a szervezet immunrendszere. A feltételes patogenitás ellenére (a gyulladást okozó képesség) ellenére a Pseudomonas aeruginosa lágy szövetek és belső szervek súlyos fertőzéseit okozhatja. Különösen a kockázati csoportba tartozik a kis vagy gyenge gyermekek és idős emberek.

A közepes és fiatal korú emberek rendkívül ritkán vannak kitéve a Pseudomonas aeruginosa fertőzésnek. A környezet savassága fontos szerepet játszik a pszeudomoniák kialakulásában is. Nagyszerű érzést érez normál és enyhén lúgos környezetben. A savas környezetben a Pseudomonas aeruginosa szinte azonnal elpusztul.
A Pseudomonas aeruginosa szigorú aerobic, mivel csak elegendő oxigénig fejlődhet. Azonban a mesterséges bevonatok alatt a köröm felszínén bekövetkező fertőzések kifejlődésének modern megfigyelései azt mutatják, hogy a Pseudomonas aeruginosa fertőzés kialakulása nem elegendő az oxigénhez való hozzáféréssel. Ebben az esetben a természetes köröm pszeudo-monizmusának fő feltétele 36-37 * és nagyon magas páratartalom. A pszeudomoniák életük és fejlődésük során olyan pigmentet eredményeznek, amely kék-zöld színűvé teszi az élőhelyüket (körömlemezt). Ezt a pigmentet piocianinnak nevezik.
A tapasztalt mesterek azonban észre fogják venni, hogy a szinusz-orr-fertőzés által érintett szögek színe világos kék-zöld, barna-barna és piszkos-sárga-zöld változó. Az a tény, hogy a környezet savassága befolyásolja a piiocianin színét. Semleges és enyhén lúgos környezetben a pigment színe kék vagy zöld marad. A savak hatásának fokozásával a pigment színe akár vörösen vagy narancssárgára is változhat. Az utóbbi időben azonban új típusú álnevek íródtak le, amelyek barna, sőt teljesen fekete pigmentet eredményeznek.

Amint azt fentebb említettük, a Pseudomonas aeruginosa fertőzés az indok nélkül nem indul el.
A pszeudomoniáknak különleges feltételekre van szükségük a fejlődéshez: páratartalom és hő, valamint egy személy gyengített immunitása.

A legfontosabb feltétele a fertőzés a köröm felületén jelenléte Pseudomonas pa¬lochkoy járda peeling a természetes köröm. Ez lehet egy külön rétegelválási anyag következtében helytelen kapacitás technológia vagy helytelen használata műköröm és köröm amikor rétegelválási hiba korrekció (amikor a mester elhagyja a levált zóna és egyszerűen „kitölti” Az új anyag). A „zseb” a mesterséges és természetes köröm csak tökéletes uslo¬viya a baktériumok, így azonnal elfoglalják po¬lost. Ebben a térben van egy kedvező környezet Pseudomonas: magas páratartalom, állandó hő és pi¬tatelny szubsztrát, amely úgy működik, mint egy természetes köröm keratin. A köröm keratinját csaknem száz százalékos fehérje képviseli, és jó eszköz a baktériumok kifejlesztéséhez.

Néhány nappal azután inzhenirovaniya van egy hely kék-zöld színű. A szög színében megfigyelt változások a fertőzés kialakulását jelzik. a létfontosságú tevékenység terméke A Pseudomonas Aeruginosa egy olyan pigment, amely az élőhely körömlemezének környezetét kékeszöld színben fedi.

A helyszín kisebb lehet, mint az elválasztó terület, vagy egyenlő az egész üreggel. Rövid idő alatt a folt intenzíven színeződik és egyre nagyobb méretű. Vannak olyan esetek, amikor a fertőzés hatással van a körömágy teljes felületére, és még az osztatlan mesterséges anyag alatt is terjed. Az egész folyamat egy-két hétig tart, és nincsenek más tünetek. A kezdeti stádiumban a fertőzés szalon állapotban gyógyítható, anélkül, hogy intenzív orvosi ellátást igényelne. A legveszélyesebb a fertőzés következő szakaszában jön, amikor a szegénél az esztétikus zöld folt mellett már vannak olyan tünetek, mint az égés, a fájdalom és még a zsugorodás is.

A gyakorlatban ilyen elhanyagolt esetek találkoznak, rendkívül ritka, mert amikor egy zöld körömlemez jelenik meg, az ügyfelek azonnal a mesterhez fordulnak. Ha a mester szakszerűen feldolgozza a fertőzés helyét, az eredmény valószínűleg előnyös.
Ha a köröm lett boleznen¬nym megjelent bőrpír és gennyel annál többet kell keresni sürgősségi orvosi pomo¬schyu mint psevdomoniynaya fertőzés hárítani a lágy szövetek az ujj lehet voskhodya¬schey és vásárolni ost¬ry átmeneti jellegű.

A köröm másik módja a fertőzésre lehetséges, sőt nagyon valószínű, hogy a mester

elhanyagolja a helyes technológiát a köröm építéséhez és korrigálásához, vagyis a professzionális antiszeptikumok és gyógyszerek használatához, a természetes köröm készítésének bizonyos sorrendjének be nem tartásához.
Ebben az esetben, a körmök magukat a felszínen a Pseudomonas, „zárt” réteg által akril vagy gél. Baktériumok miatt vy¬pota köröm még mindig dos¬tatochno szükségesek ahhoz, hogy a víz és elkezd gyorsan razmno¬zhatsya mesterséges pokryti¬em. Meg kell mondani, hogy ebben az esetben a fertőzés kialakulása a leginkább kedvezőtlen lesz az ügyfél számára. A fertőzés valószínűleg nem terjed a szög felületén, hanem teljes vastagságán. Néhány nap múlva a fertőzés képes elérni az élő struktúrákat és behatolni a természetes körömbe. Az eredmény lesz az onokolízis (a természetes köröm hámlása a körömágyból). Ha a fertőzés eléri az élő szövetekben, a fejlődő felszínén Pseudomonas aeruginosa okoz szétválását mesterséges anyagból, és a megjelenése a zseb (kedvező környezet) a fent vázolt.

Tehát fontolja meg a varázsló akcióit. Függetlenül attól, hogy mekkora fertőzésről van szó, az első dolog, amit egy mesternek meg kell tennie, a mesterséges anyag eltávolítása. Ezt meg kell tenni a megfelelő diagnózis érdekében, hogy ne zavarja a Pseudomonas aeruginosa fertőzést gombás fertőzéssel vagy triviális hematómával.

1. példa.
A fertőzés a körömlemez felületén vagy felső rétegeiben található. A fejlődés első szakaszában, amikor a fertőzés a köröm felületén található, a kezelés nem nehéz.
1. Mossa meg az ügyfél és a mester kezeit, fertőtlenítővel kezelje.
2. A fentiek szerint távolítsa el a mesterséges bevonatot.
3. Az asztal felszínén helyezzen el egy eldobható szalvétát vagy törölközőt. Vegyünk egy régi fájlt a természetes körmökre vagy egy olyan fájlra, amellyel dolgozol, de vegye figyelembe, hogy a zöldes terület feldolgozása után ki kell dobni.
4. Próbálja meg opilizálni a zöldterületet. Ha a folt a szög jelentős vastagságára terjedt ki, és megsérülhet a körömlemezen, ne próbálja teljesen eltávolítani. Néha a körömlemez kezelése után a kék-zöld árnyék maradhat, ami a pigment behatolásának eredménye a köröm mély rétegei felé. De az ügyfél számára ezek a maradványok nem veszélyesek.
5. Dobd el egy eldobható törölközőt, egy fájlt, és fertőtlenítővel kezeld kezed és kezed. Az asztal felülete fertőtlenítve.
6. Alkalmazzon fertőtlenítőszert az érintett körömre. A körmök nagy károsodása esetén 10-15 percig ecetet adhat. Egyes gyártók speciális termékeket is gyártanak a pajzsmirigyek által érintett lábak kezelésére.
Általában úgy vélik, hogy az ilyen kezelést követően a pszeudomonáziás fertőzés teljesen hiányzik az érintett területen, még akkor is, ha a helyszín látható maradványai továbbra is fennmaradnak.
7. A manipuláció után új mesterséges borítást nyithat ki. A folt maradványai fokozatosan együtt fognak nőni a szögekkel.

2. példa.
A fertőzés behatolt a köröm teljes vastagságába. Onycholysis és a gerincek gyulladása. Vagyis a Pseudomonas aeruginosa másodlagos jelei kiderülnek.
1. A mesterséges anyag eltávolítása után kezelje a foltot, valamint az első esetben is.
2. Meggyőzni az ügyfelet, hogy menjen el az orvoshoz. Ne felejtsük el, hogy a fertőzés elhanyagolt esetekben a körömszolgálat mestere nem tud segíteni az ügyfélnek. És végül, de nem utolsósorban, a mester kell kerülni a kísértésnek, hogy a különböző kezelési ajánlások, és még inkább - Konkrét prepara¬ty gyógyszerek, különösen gombaellenes bevonatok és egyéb speciális alapok nem szánt elleni küzdelem Pseudomonas fertőzés.
3. Mindenesetre, miután az ügyfél távozik, a munkahely és az összes eszköz teljes fertőtlenítését kell végezni. Dobja ki a használt fűrészeket és eldobható tételeket. Ez mind a fertőzés megelõzése szempontjából szükséges, és mivel a Pseudomonas aeruginosa felderítése a kabinban okozhatja a SES bezárását.

Összefoglalva szeretném emlékeztetni a tagállamokat arra a jelentőségre, hogy az ügyfeleket megfelelően tájékoztatják a mesterséges köröm korrekciójának időzítéséről. Ami a mestert illeti, mindig kövesse az eszközök, a bőr és a felületek fertőtlenítési szabályait, valamint a természetes körmök készítéséhez szükséges szabályokat az építési és korrekciós technológiákhoz.

Irodalom:
Krasilnikov AP, Romanovskaya TR Mikrobiológiai szótár - referencia könyv. Minszk: Asar, 1999.
Orvosi mikrobiológia. / Ed. VI Pokrovsky, O.K. Pozdeyeva. - Moszkva: GOETHAR MEDICINE, 1998.
Mitrokhin S.D. A Pseudomonas aeruginosa jelentősége az emberi fertőző patológiában. // Fertőzés és antimikrobiális terápia. - 2004. - №3. - 6. kötet.

A zöld köröm szindróma

Ha egy vagy több körme zöldessé válik, úgy gondolja, hogy ezek a körömgombák tünetei. Ez nem gombás. Mi ez a betegség?

A körmökről

körmök - ezek szőrös lemezek vagy bőrsejtek származékai (mint a haj), a szögek alapja a fehérje keratin. A körmök fő feladata, hogy megóvja az ujjak falánkat a sérülésektől. Ezenkívül a körmök régóta megjelenésük és esztétikai értékük van.

A körömbetegségek okai

Az egészséges köröm színe rózsaszín vagy barackszínű, de sajnos a körmök különböző betegségekkel küzdenek, amelyek megzavarják az ujjak megjelenését. A körömbetegségek veleszületettek és szerzettek. A szerzett betegségek közül az alábbiak a következők:

 • trauma;
 • fertőzés;
 • duzzanat;
 • specifikus körömbetegségek;
 • legyőzze a bőr és a szisztémás betegségek körmeit.

A köröm fertőző betegségeinek leggyakoribb oka a gomba. De a köröm összes betegsége nem gomba, bakteriális betegség, gyakori, ritka bakteriális megbetegedések vannak. Például egy vagy több köröm zöldre vált, mihez kapcsolódik?

Mi a zöld köröm szindróma?

Van ilyen betegség, mint a szindróma zöld szegek (Greennailssyndrome) vagy tudományosan onychia pseudomonadnaÉn vagyok. Ez egy meglehetősen ritka betegség, amelyet a Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) baktérium okoz, amely vízben és talajban él. Emellett a baktérium sok helyen magas páratartalmú helyen, például jacuzziban, lencsékhez, mosogatóruha fürdőzéshez szoroz. A baktérium számára előnyös körülmények között emberre migrál, például ha a köröm sérült. Ha a Pseudomonas baktérium lakik a körömüregben, akkor amikor nő, akkor zöldes-kék pigmentet képez. A körömlemez érintett része teljesen vagy részben lerázódik.

A zöld köröm szindróma tünetei

A zöld nail szindrómával járó betegségre utaló fő tünetek a következők:

 • zöldes köröm színe;
 • a köröm vastagabbá válhat, és a széle mentén összeomolhat;
 • az ujj megdagadhat;
 • fájdalma az ujjakban.

A betegség mind a kezek, mind a lábszegek karmolásában szenvedhet.

A zöld köröm tünetegyüttesének okai

A baktérium Pseudomonaschasche minden él és költ a hazai környezetben, akkor felvette sehova, mert ez a növény, háziállatok, a talajban és a vízben. Esetében általában a fertőzés a köröm alatt nehéz, de ha van, szintén kóros állapotok, a baktérium nagyon könnyű felvenni.

A zöld köröm szindrómájának okai a következők:

 • más betegségek, például onokolízis következtében (a köröm lágyrészének hámlása az ujjból);
 • hosszú nedvesség hatása a körömlemezre;
 • tartós érintkezés vegyi tisztítószerekkel és tisztítószerekkel;
 • állandó munka földön;
 • kapcsolatba lép a betegség beteg hordozóival;
 • rosszul feldolgozott manikűr kiegészítők;
 • a hamis körmök viselése miatt;
 • keskeny cipőt visel, különösen sportolás közben;
 • köröm sérülések és gyengén immunitás.

A zöld köröm tünetei főként a pékségekben, kórházakban, fodrászatokban, éttermekben és egyéb helyeken dolgozóknál fordulnak elő, ahol a munkavégzés gyakran érintkezik a vízzel. A nők gyakran szenvednek a zöld köröm tünetétől.

A zöld köröm szindróma kezelése

Milyen vitaminok és nyomelemek szükségesek a körmök egészségéért és szépségéért?

Ha a fent felsorolt ​​tünetek jelentkeznek, azonnal keresse fel a bőrgyógyász tanácsát. A jó hír az, hogy megszabadulni a Pseudomonas baktériumoktól sokkal könnyebb és könnyebb, mint bármelyik gombás körömbetegség. A kezelés késleltetése, valamint bármely más betegség esetén nem szükséges, mivel a köröm elveszhet.

A zöld köröm szindróma kezelésére a legkönnyebben eltávolítható a körömlemez, és helyi terápiát végez. De kevesen vesznek ilyen lépést, így az orvosok:

 • naponta levágja a köröm hámlasztott területét, eltávolítja a zöld színt a körömből;
 • alkalmazzanak helyi antibiotikumokat (Bacitracin) olyan oldatok formájában, amelyeket az érintett körmök alatt naponta 3-4 alkalommal fecskendeznek be;
 • elhanyagolt esetekben a ciprofloxacin orális antibiotikumot használják;
 • Az antibiotikumok alternatívájaként vízzel hígított klórtartalmú fehérítőt (1 rész fehérítőt 4 rész vízre) alkalmazhatunk.

A zöld köröm tünetének kezelése 2-3 hétig tart, különösen fejlett és összetett esetekben, a kezelés akár négy hónapot is igénybe vehet.

Hogyan kezeljük otthon és alternatív kezelést a zöld köröm szindrómára?

A legfontosabb dolog a szindróma kezelése során zöld köröm - Tartsa a szögeket szárazon, ha vízzel érintkezik, akkor kesztyűt kell viselnie. Mivel a Pseudomonas baktérium aktívan fejlődik és növekszik nedves körülmények között. Ezért minden esetben a szögeket száraznak kell szedni, és a körmök kezének tisztítása után alaposan ki kell törölni.

Alternatív gyógymódok:

 • A fából kivont természetes olajok, például teafaolaj (a teafaolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik). Az olajat meg kell dörzsölni a baktérium által károsított körmökre;
 • a tinktúrákból az alkohollá présel;
 • baktérium nem szereti az ecetet, azt javasoljuk, hogy ezt a fürdő ecet: hogy egy gyenge megoldás ecet - egy evőkanál egy pohár vizet és a „áztassa” körmök 5 percig.

A zöld ember körmének szindróma

A körmeink különleges kanoslemezek. Alapja a fehérje keratin. Az emberi körmök fő célja az ujjak falának védelme a különféle sérülésekből. Néha egy vagy több köröm zöld színt kaphat. És ez egyáltalán nem egy gombás fertőzés tünete. Mi a köröm zöld színe?

Az egészséges körmök rózsaszín vagy barackszínűek. Azonban gyakran a körmöket különböző betegségek befolyásolják. Mindkettő megszerzett és veleszületett.

Az emberi körmök szerzett betegségei közé tartozik a fertőzések, a traumák, a tumorok, a szisztémás bőrbetegségek elváltozásai, valamint a körmök specifikus betegségei.

Az emberi körmök fertőző betegségeinek leggyakoribb oka a gomba. Vannak olyan betegségek is, melyeket a bakteriális fertőzések okoznak. Mi az oka a köröm zöld színezésének?

Mi a zöld köröm szindróma?

zöld férfi köröm szindróma, vagy tudományosan, onycha Pseudomonas egy ritka betegség. Ez okozza a Pseudomonas aeruginosa baktérium (Pseudomonas aeruginosa), vízi és a talaj, és képes replikálódni nagy nedvességtartalmú területeken, így például a szivacs fürdő lencse oldatok, jacuzzi.

Ha ehhez a baktériumhoz kedvező feltételeket hoznak létre, akkor az emberi testre migrálhat. Ez például akkor történik, ha a köröm sérült. Telepedett az üregben köröm a Pseudomonas aeruginosa baktérium, amikor a növekedés termel zöldes-kék pigmentet, és az érintett körömlemez kezd részlegesen vagy teljesen pelyhes. A betegség a kézfejekön és a lábakon egyaránt érinti a körmöket.

A zöld körmök szindrómájának fejlődését jelző fő tünetek közé tartoznak:

• a zöldes köröm színe megjelenése;

• a köröm megvastagodása, amely a széleken is összeomolhat;

• az ujj fájdalma és duzzanata.

A zöld köröm tünetegyüttesének kialakulásának okai

A Pseudomonas aeruginosa baktérium élni és reprodukálni lehet hazai környezetben, megtalálható vízben, talajban, háziállatokban és növényekben. Nehéz a fertőzést egészséges körömre helyezni, de ha a feltételek kedvezőek, akkor a fertőzés meglehetősen könnyű.

Tehát miért fordulhat elő ez a szindróma?

• hosszabb ideig tartó nedvességnek kitéve a körömön.

• Más betegségekkel, például onokolízissel, vagyis a szőrtelenítő lemez leválasztása a lágy szövetekből.

• Ha gyakran dolgozik a talajjal.

• Rendszeres érintkezés a tisztítással, mosással, vegyi anyagokkal.

• Kevésbé működő eszközökkel végzett manikűr végrehajtása során.

• Ha olyan emberekkel foglalkozik, akiknek a zöld körmök szindrómája van.

• Ha valaki körömvirágot visel.

• Köröm sérülések és gyengített immunitás esetén.

• keskeny cipők viselése közben, különösen a képzés során.

Zöld köröm szindróma a leggyakoribb az emberek, akik a kórházakban, pékségek, éttermek, fodrász és egyéb létesítmények, a munka köti össze a gyakori vízzel érintkezik. Ugyanakkor a nők jobban ki vannak téve ennek a betegségnek.

Ha a fenti tünetek a zöld köröm szindrómával járnak, akkor kérjen segítséget a bőrgyógyásztól. Kiderült, hogy sokkal könnyebb megbirkózni a Pseudomonas aeruginosa-val, mint a gomba körömbetegségekkel. Azonban a kezelés kezdetével nem húzható meg, ellenkező esetben elveszítheti a baktérium által károsított körmöket.

A betegség kezelésére a legkönnyebben eltávolítható a köröm, és helyi kezelést végezhet. De nem minden beteg készen áll arra, hogy ilyen lépést tegyen. Ezért az orvosok a következő módszereket kínálják a körmök kezelésére:

• A köröm hámlasztott területeinek napi kímélése, eltávolítása a zöld színű körömlemezről;

• topikális antibiotikumok alkalmazása oldatok formájában, ezeknek a gyógyszereknek a napi 3-4 alkalommal történő injekciója az érintett körmök alatt;

• hígított klórtartalmú fehérítő alkalmazása az antibiotikum alternatívájaként (1 rész klór-tartalmú fehérítő 4 rész vízhez);

• antibiotikumok orális adagolása elhanyagolt esetekben.

A kezelés időtartama 2-3 hét. Nehéz esetekben a kezelés legfeljebb 4 hónapig tart.

Alternatív gyógymódok

A szindróma kezelésekor fontos, hogy a köröm mindig száraz maradjon. Vízzel való érintkezéskor vízálló kesztyűt kell viselni. Az ilyen óvintézkedések magyarázata az, hogy a Pseudomonas aeruginosa a magas páratartalom mellett aktívan szaporodik és növekszik.

Alternatív kezelési módokként a következőket lehet alkalmazni:

• dörzsölés a fákból kivont természetes olajok, például a teafaolaj bélbetegségére, amely antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik;

• az alkohol tinktúráktól a körmökig való tömörítés;

• "áztassa" a fürdők körmét egy gyenge ecetsavas oldatból (1 evőkanál ecetet pohár pohárra, az eljárás időtartama - 5 perc).

A zöld köröm szindróma megnyilvánulása és terápiája

zöld köröm szindróma vagy onychia Pseudomonas egy ritka betegség okozza a Pseudomonas aeruginosa, él a talajban és a vízben, elszaporodhatnak a nyilvános helyeken magas páratartalmú (például szauna, jacuzzi, fürdőszoba, stb) Ha a megállapított kedvező feltételeket az élet a baktériumok, akkor lépjen a férfi, aki megütötte a körömlemez és védő tulajdonságainak csökken. Amikor ellenőrzi a köröm baktérium alkot egy kék-zöld pigment, hogy a színek a köröm. Ebben az esetben a lemez részben vagy teljesen lerakódhat.

A szögek kancsók, amelyek alapja a fehérje keratin. A körmök védő funkciót nyújtanak az ujjlenyomatok számára, védve őket a károsodástól. A körmök is fontos esztétikai funkciót játszanak. Az állapotuk szerint gyakran értékelik egy személy státusát, egészségét stb., Stb.

Egészséges állapotban a körmök rózsaszínűek vagy barackszínűek. A patológiák különböző tényezőket okozhatnak: fertőzések, trauma, szisztémás, bőrbetegségek stb.

tünetek

A zöld köröm szindróma tünetei a következő fő tüneteket tartalmazzák:

 • zöld lemez színe;
 • a köröm vastagabb lesz;
 • összeomolhat a széleken;
 • az ujj megduzzad;
 • enyhe fájdalom.

okok

A zöld körmök szindrómáját okozó baktérium élhet és szaporodhat hazai környezetben. Fel lehet venni szinte bárhová. Az állatokkal, növényekkel, vízzel vagy talajjal történő szállítás nem ritka. Ha a szervezet teljesen egészséges és védett, a baktérium kialakulásának kockázata minimális, de számos olyan tényező van, amelyek növelik a szindróma kialakulásának lehetőségét. Ezek a következők:

 • más körömbetegségek következménye (pl. onokolízis);
 • hosszabb vízzel vagy nedvességgel való érintkezés a körömlemezen;
 • a lemez rendszeres érintkezése vegyszerekkel és tisztítószerekkel;
 • folyamatos földmunkák;
 • kapcsolat a betegekkel;
 • kezeletlen manikűr kiegészítők;
 • hamis körmök;
 • keskeny cipők, ujjak szorítása;
 • a körömlemez sérülései;
 • gyenge immunitás.

Zöld köröm szindróma gyakran látható emberek egy bizonyos típusú foglalkoztatás, amely működik szépségszalonok, éttermek, pékségek, gazdaságok és más helyeken, ahol párás és van rendszeres kapcsolatban áll a kémia és a víz. Gyakran jelentkezik a nőknél.

kezelés

Amikor ez a tünetegyüttes fordul elő, kérjen segítséget a bőrgyógyásztól. Ez a baktérium érzékeny a kezelésre, és egyszer és mindenkor megszabadulhat.

Kezelésként ajánlott:

 • minden nap levágja a szöget bezárt területeket, és eltávolítja a zöld pigmentet;
 • a sérült köröm alatt naponta 3-4 alkalommal antibiotikumot injektálunk;
 • az elhanyagolt állapotban a szisztémás hatás antibiotikumát alkalmazzák.

Az antibiotikumok helyett fehérítőszert is használhatunk, amely klórt tartalmaz, ha vízzel hígítjuk.

A kezelés körülbelül egy hónapig tart. A legfontosabb dolog az, hogy a szögeket mindig a lehető legtávolabb tartsa. Ha vízzel érintkezik, használjon kesztyűt.

Alternatívaként a fa természetes olajokat (teafa stb.) Használják. Szintén alkoholos alapú tinktúrák. A baktérium nagyon érzékeny az ecetre, speciális fürdők készítik vele (gyenge ecetsav vízzel 5 percig).

Ne indítsa el a betegséget, mivel ez a köröm teljes elvesztéséhez vezethet.

Zöld körömfesték pseudomonas fertőzéssel

A körömlemez elválasztása megnyitja a nedves macerált helyet a körömlemez és a körömágy között. A pszeudomonadok hajlamosak erre a sötét, nedves helyre a körömlemez alatt, és a zöld színt elszíneződnek. A betegek enyhe kellemetlen érzést vagy gyulladást éreznek, mint a subungualis haematoma esetében.

A körömlemez alatt a krónikus pszeudo-monofág fertőzés sötétzöld pigmentációt okoz a körömlemez vastagságában.

Pszeudomonas fertőzés kezelésére néhány csepp fehérítő oldatot (1 rész klór-fehérítőt 4 rész vízzel hígítva) alkalmaznak naponta háromszor a köröm alatt. Használhat ecetet is (ecetsav).

Vágja le a szakadt szöget, és szárítsa meg a nedves helyet.

"A szögek zöld színe a pseudomonas fertőzéssel" és egyéb cikkek a körömbetegségek köréből

onychomycosisban

A etiológiája onychomycosisban megáll klinikai kép, elváltozások típusait és a folyamat lépéseit, módszereit diagnózisának onychomycosisban közelít a különböző formáinak kezelésére a betegség, gyógyítására kritériumoknak. A gyermekek onokomikózisának jellemzőit különválasztják

Etiológiája láb onychomycoses,, klinikai betegség, szeretet típusai és a szakaszában a folyamat, módszerek onychomycosis diagnosztikai megközelítések kezelésére különböző formáit a betegség kritériumai a helyreállítási tartották. Kiemelték a gyermekek onychomycose főbb jellemzőit.

Onychomycosis (görög Onyx, onychos -. Köröm, mykes - gomba) - fertőzés a köröm által okozott patogén vagy opportunista gombák [1, 3, 8].

A lábak onychomycosisának etiológiája (a külföldi szakirodalom szerint) [11, 16]:

1) genus dermatomycetes Trichophyton - 76,9-91,3%;
2) Candida albicans - 0,7-8,3%;
3) nem dermatomycete-formák - 8-14% (Scopulariopsis, Scytalidium, Acremonium, Fusarium);
4) egyéb - 0,5%.

A kefék onychomycosisának etiológiája:

1) dermatomycetes - 36,4%;
2) Candida spp. - 44,5%;
3) öntőforma - 16,5%;
4) egyéb - 0,4%.

A lábak onokomikózisának kórokozói összefüggéseinek gyakorisága [11, 16]:

1) kétféle dermatomycetes - 38,1%;
2) dermatomycete + élesztő - 13,5%;
3) dermatomycetes + penész - 12,3%;
4) élesztő + penész - 11,2%;
5) három vagy több gombatípus kombinációja - 8-10%.

A köröm egyfajta gomba veresége az esetek 75% -ában fordul elő, két faj - 15,8% -ban, három fajjal - 8,6% -on.

Klinikailag az onokomikózist az alábbi típusú léziók képviselik, amelyek szintén a folyamat szakaszai [1, 3, 8]:

1) regionális vereség - a mycosis legkorábbi foka exogén fertőzéssel, amikor a szabad él körzetében finom szögletes sérülések vannak keskeny sárgás-szürke csíkok és egyedi usurák formájában;

2) normotróf típus (1. ábra és 3.) - képviseli a csíkok formájában és „szektorok” hatástalanító szeglemezek nélkül megvastagodása és alatti hyperkeratosisát, hangsúlyos törékenység, sárga-szürke színű, néha onycholysis, savós váladék a köröm. A vereség a köröm a szabad szélétől a beszélni az alak a disztális lézió, a lokalizáció az oldalán a körömlemez - a laterális;

3) hipertrófiás típus (5. ábra) - a kezeletlen vagy rosszul kezelt onychomycosis hosszú távú jelenlétével fordul elő; az elején a hypertrophia nem magának a körömlemeznek, de subungual hyperkeratosis alakul ki (onyxauxis); a köröm megvastagodása maga az onychomycosis hosszú távú folyamatát jelzi. Ilyen esetekben a köröm megvastagodása 1,5-2 évig tarthat a teljes kezeléstől, a gombák eltávolításától és a subungualis hyperkeratosis feloldódásától; belül az ilyen típusú elváltozás, megfigyelhetjük lehetőségek: a) disztálisan a lokalizáció hyperkeratosis csak a szabad széle, b) egy oldalsó, ahol hyperkeratosis elosztva oldalán a körömágy, amely erős deformációja körömlemez, c) a teljes, egy egyenletes eloszlását horny tömegek az egész dobozban;

4) fehér felületi forma proximális, disztális és vegyes változatai - bizonyítja az onychomycosis gyors előrehaladását; az onychomycosis szisztémás készítmények viszonylag sikeres kezelését követően jelentkezhet, amikor az egész hatás elérte, de az antimikotikum adagolása nem elegendő. Ezenkívül a fehér felület alakja akkor következik be, amikor a körömeket a gombák érintik Trichophyton mentagrophytes var. interdigital, nem-dermatomycetes formák szállítása Fusarium, Acremonium (3. és 8. ábra);

5) nyilvánvalóan célszerű az ún proximális deformáló típus a köröm károsodásai, melyeket gyakran észleltek a kismamák onyxiában: ezt a sérülést a körömlemez hullámos deformációja jellemzi, néha "mosólapként"; míg a köröm színe a korai szakaszokban szinte nem változik (4. ábra);

6) onkológiai jellegű valószínűleg nem szabad elszigetelni a köröm sérüléseit, mivel az onokolízis, mint tünet mind normotrófus, mind hypertrophiás elváltozásokban megfigyelhető;

7) kiemelés atrófiás típus az onychomycosis, a látszólag, a legellentmondásosabb. AM Arievich (1976) a szög atrófiája alatt pontosan megértette az onokolízist [1]. De ahogy már említettük, ez a tünet megfigyelhető a szög és a készülék más típusú sérüléseivel (2. Az epidermisz torzulása alatt a hisztológusok mindig értették a rétegek elvékonyodását. Az ilyen bőrprobléma hátterében például csökken a mennyiség és a hígított haj (a másik bőrfelület).

Az atrófia és az onokolízis nem szinonim. Valószínűleg az atrófiás körömvessző alatt meg kell érteni a vékonyodást és a dysplázist. Az eredeti okait atrófia, a veszteség kell két kategóriába sorolhatók: 1) a második típusú sorvadásos változásait a körömlemez, eredő gyakori és a meghosszabbított mechanikai köröm tisztító (azaz, annak következtében, a vágy, a beteg, hogy megszabaduljon a gomba); 2) a primer atrophiás típus, amely közvetlenül a gombás lézió megnyilvánulásaként jelenik meg - véleményünk szerint ritka.

A gyermekek körömlemezei rendszerint másodlagosan változnak a lábak vagy a kefék bőrén levő mikotoxikus folyamat hátterében. A körömvesztés normotróf és atrófiás típusok szerint indul [14]. Normotróf jellegű, azaz normál vastagsággal és konfigurációval a szögek dystrophikusak. A szokásos rózsaszínű színeket elveszítik, ragyognak, homályosak, csíkosak, fehéres-sárgának tűnnek. A felületen a körmök lehetnek mucovidnoe peeling, észrevehetőbb a köröm lunochki. Fertőzéssel Trichophyton mentagrophytes var. interdigital lehetséges lefegyverzés a mycotikus leukonikia típus szerint: kezdetben vannak pontozott opálfehér foltok, amelyek fokozatosan egyesülve megszerezhetik a köröm teljes területét. A gyermekek körében az onokomicózis előfordulása a dermatomycete etiológiában nem több, mint 15% [8, 13].

Más esetekben a körmök atrófiás, gyakran onszkolikus jellegűek. Ahol a távoli része a köröm a köröm ágyat vannak választva az egyik vagy mindkét oldalsó széle, és rövidebb a disztális proximális irányba, mint a törött vagy kopott le. Ha a körömlemezt elválasztják az egyik vagy mindkét oldalirányú éltől, a szögek csípős vagy kúpos alakúak. A disztális-lateralis mycosis ritka formája a körömlemez hornyos sérülése. Ezekben az esetekben, a köröm vastagsága, kezdve a keresztirányú él, vannak kereszt-tan barázdába eléri a közepén a köröm vagy más szélét. A lyukak egyfajta "alagutak", amelyeket a dermatophyták a szög vastagságában helyeznek el. A felnőttektől eltérően a gyermekek körében ritkán fordul elő a köröm léziók hypertrofikus és proximális fajtái.

A hosszú távú kezelés hiányával onychomycosis láb növeli annak valószínűségét, bőrsérülések és körömkefe, valamint az általánosítás gombás fertőzés, ha az eljárást a bőrre, a törzs, nagy redők, fenék, lábak, a nyak és az arc. Ez hozzájárul az egyidejűleg előforduló szervi patológiához, cukorbetegséghez, egyéb endokrin rendellenességekhez (pajzsmirigy-patológia) stb. [5].

Onychomycosis diagnózisa

A körmök mycosisának klinikai diagnózisát, mint bármely fertőző betegséget, meg kell erősíteni a sérülés kórokozójának felfedezésével.

A vizsgálat első szakasza a patológiás anyag mikroszkópos vizsgálata lúgos tisztítás után (gyakrabban 10% KOH vagy NaOH). Ennek a technikának a segítségével levonhatunk egy következtetést a gomba jelenlétéről vagy hiányáról. A szakképzett laboratóriumi asszisztens megkülönböztethető a dermatomycete, az élesztő és az élesztőszerű gomba, a nedermatomycete formák előkészítésében. Az onychomycosis megerősítésére szolgáló anyagot három területről kell elvégezni: a körömfelület, a hyponikia terület és a szubunguális zóna (a szabad él oldaláról), maga a körömlemez [6, 11].

Számos laboratóriumi módosítás van a KOH-teszten, amely lehetővé teszi a "lúgos kezelés" kifejezést 15 percig tartó alkáli expozíció után (hornyos mérlegek) 24 órán át (a szög darabjai).

A dermatomycete vagy élesztőszerű gomba előkészítése megfelelő klinikai kép jelenlétében az onychomycosis diagnózisának megerősítésének tekinthető. Nem dermatomycete penész kimutatása (gyakrabban gombás szülés Acremonium, Scytalidium, Scopulariopsis, Fusarium és így tovább) még nem erősíti meg a nem-dermatomycete onychomycosis diagnózisát, mert nagy a valószínűsége a gyógyszer szennyeződésének [6, 11]. Ha gyanítod, hogy a köröm nedermatomicetikus mycosisod van, akkor újra vegye be az anyagot és vetje át. A hasonló mikroszkópos minta előállítása ismételt mikroszkópiával megerősíti, hogy a detektált mikromikép a kórokozó.

A vetés azonosítja a mikroorganizmust egy biológiai fajnak. A kultúra-diagnosztika (vetés) érzékenysége azonban általában alacsony, és 38% -tól 50% -ig terjed. Ezenkívül a módszer hátránya hosszú várakozás az eredményre: a gomba telepe általában 7-10 napig nő.

A nem-dermatomycete onychomycosis diagnózisának kritériumai (az anyag ismételt kerítései nélkül) [9-11]:

 1. Vannak hifák közvetlen mikroszkóppal.
 2. Nincs dermatomycetes növekedés.
 3. Ugyanazon mikromikett növekedése a szög 20 darabjának 20 darabjából.

Szennyezés vagy fertőzés (Yu. V. Sergeev, 2008):

1) Aerogén szennyeződés a laboratóriumban:

 • ismernie kell az aerogén szennyezők listáját;
 • tipikusan mindenütt jelenlévő növekedés vagy növekedés, amely nem korlátozódik az oltás helyére.

2) Anyagszennyezés - a források lehetnek:

 • A gombák spórái, amelyek véletlenül a körmök alá esnek;
 • emberi bőrkompenzáció;
 • gombafajok, saprofitikusok a cipő bőrén.

3) másodlagos fertőzés vagy szaprofita:

 • a sérült köröm kolonizációja olyan fajok esetében, amelyek nem képesek öngyilkosságra;
 • megkülönböztetni a primer és a másodlagos fertőzést a modern tudás szintjén nem lehetséges.

4) Elsődleges fertőzés: a nem dermatomycete mycosis összes esetét tartalmazza, dermatomycetes hiányában Scytalidium spp., Onychocola canadensis. Ugyanazok a gombák is az anyag vagy a növények szennyezői.

A XXI. Század elejétől kezdve a polimeráz láncreakciót vezetett be a gyakorlatba - olyan molekuláris genetikai módszer, amely 24 órán belül gyorsan lehetővé teszi a detektált mikromikép típusának megállapítását [9].

Differenciáldiagnózis

Leggyakrabban az onychomycosis okozója az eurázsiai kontinensen Trichophyton rubrum (az esetek legfeljebb 80% -a). A gomba (rubromikózis) által okozott mycosisnak különböznie kell az epidermális dermális mycosisoktól, elsősorban a gomba által okozott lábak epidermofitáitól Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale (általában ad egy fehér felület alakja) Trichophíton lengyel (mindig a vereség sima vagy szőrös bőr), Candida onychia (szinte kizárólag a kezében a közelebbi típusú alakváltozás nélkül megnagyobbodás). Onihobakterioz gyakran bemutatott Pseudomonas onycha Pseudomonas aeruginosa által okozott (Pseudomonas aeruginosa), Néha kombinálva Proteus (6. ábra). Érintett köröm szektorban elmarad ágy (onycholysis), ez lesz fényes zöld színű (a fekete színű szennyező jelzi Proteus csatlakozás) [2, 3].

Bizonyos esetekben, nehéz megkülönböztetni a onychomycosis onychodystrophy nem fertőzőképes etiológiájú (psoriasis, különösen göbös, lichen planus, acrodermatitis enteropátiás stb). A vereség a köröm, amely abból adódott, ha a háttérben egy krónikus dermatózis, így például psoriasis, a jövőben gyakran bonyolítja hozzáadásával másodlagos gombás fertőzés (ábra. 7). Így nedermatomitsetnye kórokozók - penész és élesztő - észlelt gyakrabban, mint egy átlagos populáció [2, 3, 11].

Gyermekeknél a klinikai kép legpolimorfabb formája a lábak mikózisa, melyet a vörös trichophyton okoz. Gyakorlatilag gyakoribb a lábmixosisok lapos-keratotikus vagy dishydrotikus formája. Fertőzés Tr. A rubrum szintén elősegíti a növényi szemölcsök kialakulását, melyet ezeknél a gyermekeknél 4-szer gyakrabban regisztrálnak, mint a populációban [13]. Onychomycosis a gyermekben a legtöbb esetben egy aktív folyamat és a láb bőrén keresztül kapcsolódik [15].

kezelés

Normotróf jellegű kezelés esetén általában nem szükséges a köröm mély kozmetikai tisztítását szisztémás terápiával történő körömkárosodás, és egyes esetekben csak egy mély vágásra lehet korlátozni.

Hipertrófiás elváltozás esetén a köröm kozmetikai tisztítása kötelezõ, és egy speciálisan képzett orvosnak kell elvégeznie. A tisztítást 40% karbamidot tartalmazó különleges kenőcs érintett körmének előkezelésével végezzük, hogy lágyítsuk a körömlemezt. A gyógyszertárakban is vannak hivatalos kenőcsök, amelyeket a betegek önállóan használnak. Egyes gyógyszertárakban egy trópusi gyógyszer receptet is rendelhet [4]:

Rp: Urae 35,0;
Ac. salicylici 3.0;
Ol. Ricini 10.0;
Cerae albae 7,0;
De. Cacao 10,0;
Lanolini 20,0;
Vaselini 15,0;
M. D. S.: Urea tapasz 35%.

Eltávolítása után az érintett köröm módon műanyagból és alatti hyperkeratosisát végzett kenése körömággyal jód-ecetsav-oldatot (lásd a recept alább.) Solutions Nitrofungina, Sanguirythrine, naftifin, bifonazol [7]:

Rp: Jodi puri 1,5;
Sol. Ac. 40% - 20 ml acetikum;
Sp. vinii 96%;
Sol. Dimexidi 90% ana 10 ml;
Glicerin 8,5;
M.D.S.: A körömágyak számára.

Ezeket az előírásokat össze kell kapcsolni az egyik modern gombaellenes krémmel, amíg az új köröm nő.

Az onokomikózis kezelésére alkalmazhatunk speciális lakkokat. A lakk amorolfinnal vagy ciklopiroxolaminnal végzett monoterápia kijelölése során azonban a következő feltételeket kell figyelembe venni: 1) a betegség időtartama nem haladja meg az egy évet; 2) nincs hypertrophiás elváltozás; 3) a köröm sérülése területe nem haladja meg az 1/3-ot. Az érintett köröm felületét az első hónapban hetente kétszer, és a második hónapban - heti egy alkalommal - az amorolphin lakkra helyezzük. A ciklopiroxolamin lakkát hetente 2-3 alkalommal folyamatosan a körömre viszik fel. A lakk kezelés időtartama 4-6 hónap [5, 7].

Ha a betegnél az összes felsorolt ​​tünet szerepel, a külső kezelést szisztémás terápiával kell kombinálni, antimikotikus beavatkozással [7].

A terbinafin tabletta 250 mg / nap adagját folyamatos módszerrel készítik el: naponta, a napi időben, gyakrabban evés után, de ebben az esetben az utóbbi nem annyira jelentős. A terbinafin szedésének időtartama 84-120 nap. A terbinafin a dermatomycete onychomycosis kezelésére javallott. A terbinafin alkalmazása 2 éves korban engedélyezett [7, 15].

itrakonazol formált készítményeket használjuk a „impulzusos kezelés”: 200 mg (2 kapszula), 2-szer naponta, a 12 órás intervallumokban szigorúan étkezés után savas lé, hogy fokozza a biológiai hozzáférhetőséget. Az egyes ciklusok időtartama 7 nap. Ezután 21 napig szünetet tartanak, majd ugyanaz a 7 napos ciklus megismétlődik. Általában a kefék onychomycosisának kezelésére 2-3 ciklusra van szükség, stop - 4-5 ciklus. Az itrakonazol készítményei elsősorban nem-dermatomycete vagy élesztő onychomycosis kezelésére szolgálnak.

Az izolált kandidens onychomycosis kefék kezelésére flukonazol készítmények alkalmazhatók: 150 mg kapszulát hetente 1-2 alkalommal 6-8 héten át alkalmaznak.

Az onokomikózis szisztémás terápiájában a lakkok jól kombináltak. Ebben az esetben a betegeket a szisztémás antimikotikus betegek adagjának 2/3-át, a növekvő körömlemezen kapják.

A körömlemez végső újraindulása után gyakran különböző súlyosságú onychodystrophia manifesztációi vannak. Leggyakrabban megfigyelték a scleronichia, az onyomomacia, a disztrófiát a tetővonalak típusa, a teljes leukonikia. Az ilyen onychodystrophia időtartama eltérő, de általában nem kevesebb, mint 1-1,5 év. A betegség több mint 5 évig történő elrendelésével és egy masszív subungual hyperkeratosisszal szemben a onokodistrofia stabilnak bizonyulhat.

A mycotikus folyamat gyógyítására a szisztémás terápia befejezését követő 1 éven belül kerül sor. A gombák mikroszkópos vizsgálatát legalább 3 havonta és 2-3 hónapon belül a szisztémás terápia befejezése után kell elvégezni - havonta. Ha a 12 hét után a kezelés befejezése rendszer gombák továbbra is kimutatható mikroszkóppal, akkor a valószínűsége a kudarc kezelés [7, 12]. Ebben az esetben a betegnek fel kell készülnie egy második szisztémás terápiára. Ezt a kurzust legkorábban 5-6 hónap múlva kell végrehajtani. Így, becsüljük a valószínűsége a kudarc, a kezelés folytatása a külső eszközökkel egy másik 2 hónap, amely alatt a beteg újra vizsgáltuk, mint korábban a fő során szisztémás terápia (közös vér és vizeletvizsgálat, biokémiai vizsgálat, ultrahangvizsgálat a hasi 3 hónap befejezése után szisztémás terápia üreg és vese). E két hónap lejárta után ismét elvégzik a kúra klinikai és laboratóriumi kontrollját.

Amikor kórokozó gombák micéliumát detektálják, és a megfelelő klinikai tüneteket találják, döntést hoznak egy második szisztémás terápiás eljárásról. A gyógyszer dózisa és az ismétlődő szakasz időtartama nem különbözik a fő adagolásától. Javasoljuk egy másik kémiai csoportból származó gyógyszerek ismételt kezelésre való alkalmazását, ha a főtapát terbinafin készítményekkel végezték, akkor az itrakonazol készítményeket egy második tanfolyamra kell használni.

Ezen kívül onychodystrophy jelenség gyakran megfigyelhető az úgynevezett „szálka” szindróma. A körömlemez vöröses vagy barnás hosszanti barázdák, amelyek tulajdonképpen hajók fésűkagyló körömágy. Összességében, ez a szindróma a megnyilvánulása a mikroangiopátia és merül fel, ha a beteg egyidejűleg szomatikus patológia (pajzsmirigy betegség, cukorbetegség, Raynaud-szindróma), és ha a beteg megkapja gyógyszerek a szívkoszorúér-betegség és a magas vérnyomásos betegség (atenolol, enalapril, nifedipin (és egyéb kalciumcsatorna-blokkolók), izoszorbid-dinitrát).

A "splinter" szindróma megjelenése jelzi a prothrombin idő, a véralvadási idő Sukharev, a vérlemezkék perifériás vérben történő vizsgálatát. A gyógyszerektől az ilyen betegekhez a Trombo ACC és a Trental (pentoxifilin) ​​szerepel.

Néhány szó az úgynevezett hepatoprotector (Karsil, Essentiale, stb.) Kinevezéséről. A kinevezésük a legjobban elvégezhető a rendszerszintű antimikotikumok tervezett lefolyása előtt, vagy utána. Nincs egyetértés a kinevezését májvédő egyidejűleg szisztémás antimikotikumok, és a megvalósíthatósági ilyen kombináció nem általánosan elfogadott, mivel egyesek szerint gasztroenterológus, vezet a túlzott szedése és további terhet ró a májra.

A fiatal páciensek onychomycosis kezelésének megközelítései sajátos jellemzőkkel bírnak. Gyermekek legfeljebb három év, lehetőleg kívül onychomycosis kezelésére lokális gombaellenes szerek (isoconazole, klotrimazol, ekonazol, felhasználásra engedélyezett gyermek első hónapjaiban az élet). Csecsemők alkalmazás előtt, a jód készítményeket ellenjavallt, mivel nőtt a plazma szintje jodid vezet pajzsmirigy diszfunkció [15]. 12 évig ajánlott 8% ciklopiroxot és 5% amorolfint tartalmazó körömlakk használata. A lakkok lakkozása kisgyermekekben csak szigorú javallatokon lehetséges [12].

2 éves kortól ajánlott a terbinafin készítmények szisztémás alkalmazása a dermatophyták okozta torpid folyamat kezelésére. A napi adagot a gyermek súlyát figyelembe véve kell megadni, és a gyógyszer gyorsabb anyagcseréje miatt 2 adagban adják be, mint felnőtteknél. A terbinafin nem befolyásolja hátrányosan az endokrin szerveket, és nem befolyásolja a leukociták kemotaxisát, fagocitózisát és metabolikus aktivitását. A serdülőknél (12 éves kortól) az itrakonazol szisztémás alkalmazása lehetséges. Ha lábmixisok keletkeznek a száraz bőr hátterében, az atópia, az ichthyosis és más körülmények között, tanácsos a retinol készítményeket a korral összefüggő dózisokban alkalmazni háromhetes tanfolyamokkal.

irodalom

 1. Arievich AM, Shetsiruli LT A körmök patológiája. Tbiliszi, 1976. 294 o.
 2. Kashkin PN, Sheklakov N.D. Útmutató az orvosi mycológiához. M., 1978. 328 p.
 3. Klinikai dermatovenereology. Orvosi kézikönyv 2 tonna / Ed. Yu. K. Skripkin, Yu. S. Butov. Moszkva: GEOTAR-Media, 2009. T. 1, 720 p. T. 2, 928. o.
 4. Korotkiy NG, Tikhomirov AA, Sidorenko OA A dermatózis modern külső és fizioterápiája / Ed. prof. N. Korotkogo. 2. ed. M.: Vizsga, 2007. 704 p.
 5. Leshchenko V.M. A bőr gombás megbetegedései. A könyvben: Bőr és vénás betegségek (orvosvezetők). Ed. Yu K. Skripkin, VN Mordovtseva. M., 1999 T. 1. P. 257-311.
 6. Leshchenko V.M. A gombafertőzések laboratóriumi diagnózisa. M., 1982. 142 p.
 7. A bőrbetegségek és szexuális úton terjedő fertőzések racionális farmakoterápiája: Bevezetés gyakorlati célokra. orvosok / az általános. Ed. A. A. Kubanova, V. I. Kisina. Moszkva: Litera, 2005. pp. 312-346.
 8. Rukavishnikova V. M. A mycosis megáll. M., 2003. 330 p.
 9. Kézikönyv az onychomycosis laboratóriumi diagnózisáról / Ed. A. Yu. Sergeeva. Moszkva: GEOTAR Medicine, 2000. 154 p.
 10. Sutton D., Artigill A., Rinaldi M. A patogén és opportunista gombák meghatározója. Trans. angolul. Moszkva: Mir, 2001. 468 p.
 11. Sergeev A. Yu., Szergejev Yu. V. Gombás fertőzések (orvosvezetők). M., 2003, 185-193.
 12. Sergeev Yu. V., BI Shpigel, Szergejev A. Yu. A mycoses farmakoterápiája. M.: Medicine for all, 2003. 200 p.
 13. Skripkin Yu K., Zver'kova FA, Sharapova G. Ya, Studnitsin AA Kézi gyermek dermatovenerológia. L., 1983. p. 116-151.
 14. Suvorova KN, Kuklin VT, Rukavishnikova VM Gyermekgyógyászati ​​dermatovenereology: Útmutató a posztgraduális képzés orvos-kadétjainak. Kazan, 1996, 192-312.
 15. Cohen B.A. Gyermekgyógyászati ​​bőrgyógyászat. 3d Ed. Elsevier, 2005. P. 27.
 16. Richardson M. D., Warnock D. W. Gombás fertőzés: Diagnózis és kezelés. 2. szerkesztés. Blackwell Science Ltd., 1997. 249 p.

EI Kashihina, Orvostudomány kandidátusa, egyetemi docens
A. B. Yakovlev, Orvostudomány kandidátusa, egyetemi docens

ГБОУ ДПО РМАПО Oroszország egészségügyi és szociális fejlesztési minisztériuma, Moszkva