Visszatérő herpesz

Ha egyszer megfertőzik a herpesz, akkor az ember életveszélyt okoz. Herpesz mindig újra súlyosbodása a fertőzés azokban az esetekben, amikor a test csökkent immunitás, és csökkenti a képesség, hogy tartalmazza az állandóan tartós vírus.

Relapse, ellentétben a primer tumor, epizódok, akkor sokkal nyugodtabb és kevésbé markáns klinika tünetek. Ha az elsődleges fertőzést nem nyilvánult meg a tünetek, és az ember lett tünetmentes hordozó első visszaesés következik be fényesebb, mint a következő, de gyengébb, mint az elsődleges formája a betegség az átlagember.

A herpesz megismétlődésének mechanizmusa

Az ismétlődő herpesz a betegség időszakos súlyosbodása, amelyet a buborék bőrkiütés, fájdalom, láz jelent. A fertőzés általában gyermekkorban másokról következik be, mivel a vírus nagyon fertőző.

Miután a szervezetben, herpes simplex (HSV) vírus okozza az elsődleges betegség, amely általában formájában jelenik meg a hideg az ajkak vagy a genitális herpesz. Mindenesetre egy személy a vírus hordozójává válik egész életében. Miután a bevezetése a nyálkahártyák, a vírus szaporodik bennük, majd behatolnak a sejtekbe, a trigeminális ganglionban, és ott volt, hogy továbbra is elzárva a védő erők a test vonalát.

Kedvező tényezőkkel a vírus folytatja az aktivitást, és visszaesés következik be.

Nyilatkozatok az ajkakon

A jellegzetes herpetikus fekélyeket az ajkakon és az arc egyéb területein általában az első típusú herpes simplex vírus okozza. Miután az elsődleges fertőzés során a bőrön megjelenő buborékkiütés formájában jelentkezik, a vírus örökre a testben marad, ami a betegség relapszusait okozza.

A vírus újraaktiválódásának okai:

 • Csökkent immunitás;
 • Szomatikus betegségek;
 • Stressz és idegi túlzás;
 • mérgezés;
 • Túlzott ultraibolya besugárzás, túlmelegedés vagy túlhűtés;
 • A menstruációs ciklus végén fokozott progeszteron-tartalmat;
 • Túlórák, kimerültség és egyéb egyéni tényezők.

A megfázás újbóli kialakulásának szakaszai az ajkakon:

 1. A bizsergés színvonala. A betegség harbingerei: fájdalom, égés, bizsergés, bizsergés, viszketés, bőrkiütés az ajkak körzetében;
 2. Gyulladásos állapot. A betegség prekurzorainak helyén egy vagy több fájdalmas hólyag alakul ki, fokozatosan növekvő méretben. A vesékben lévő átlátszó folyadék gyorsan zavaros;
 3. A fekélyes állapot. A hólyagképződés fájdalmas fájdalom kialakulásával és rendkívül fertőző folyadék kiáramlásával tört ki;
 4. Stukkóképzés színpad. A fájdalmat egy kéreg borítja. Ha sérült, vérzés és fájdalom léphet fel.

A herpesz megismétlődésének törölt és tünetmentes formái vannak, amelyekben a hólyagok nem képződnek, és a vírus közvetlenül a nyálkahártyákba és a bőrbe kerül. Az ilyen formák veszélyesek, mivel egy személy vírust terjed, anélkül, hogy tudná.


A fertőzés genitális formája

A visszatérő genitális herpesz folyamata a következő formákban van:

 • Diagnosztizált genitális herpesz (az esetek 20% -ában). Ez a következményes kiütések területén előforduló relapsus által kiváltott fájdalom prekurzorainak jelenléte. A vesikulák a nemi szerveken, a csípőn, a fenéken, a közönségen vagy a perineumon helyezkednek el;
 • Atípusos genitális herpesz (az esetek 60% -ában). A törölt klinika jellemzi. A beteg évekig sikertelenül kezelésére törések a területen a végbélnyílás és a hüvely, foglalkozni visszatérő szájpenész és cystitis, fájdalom a lábak és isiász által okozott herpes, míg miatt a tünetek hiánya, jellemző fertőzés beállítani herpeszes természete miatt a betegségek nagyon nehéz;
 • A herpeszes fertőzés ritkább formája a menstruációs herpesz. Nyilvánvaló, hogy a menstruációs ciklus végén rendszeres bőrkiütés fordul elő. A betegség ezen megnyilvánulását a túlzott progeszteron-tartalom magyarázza, amely képes csökkenteni az immunitást. Ez a betegség visszaeséséhez vezet. A bőrkiütés nem csak a nemi szerveken, hanem a fenéken és a csípőn is lehetséges.

Egyébként hasznos olvasni:

A genitális herpesz gyakran visszaesése önmagában nem jelentkezik. Ennek a formának a veszélye, hogy a beteg nem zavarja, nincs ok arra, hogy orvoshoz forduljanak. De amikor az elemzést a nemi szervek bőréről és nyálkahártyáiról veszi, vírust talál a mintákban. Ez azt jelenti, hogy a szállító egyszerűen meg tudja fertőzni a szexuális partnert anélkül, hogy tudná azt.

Klinikai kép a nemi herpesz ismétlődő epizódairól

A genitális herpesz tipikus visszaesését megelőzik a tünetek-prekurzorok. Néhány nappal a beteg kiütések előtt a fájdalom, égés, viszketés és a genitális terület duzzadása aggodalomra ad okot. A fájdalom besugárzható a herezacskóba, a hát alsó része, a fenék és a láz és az általános rossz közérzet.

Ezután a bőrön és a nyálkahártyán buborékkiütés jelentkezik. A hólyagok tiszta folyadékot tartalmaznak, amely hamarosan zavarossá válik. Az injekciós üveg megnyitja fájdalmas fájdalmat. 7-10 nap múlva a sebek önállóan gyógyulnak, és nem maradnak nyomok. A kiütés a nemi szerveken, a combon, az anuson, a fenékrészen, a méhnyakra és a húgycsőre hathat.

A visszaesések gyakorisága eltérő lehet. Hetente 2-3-szor több, mint egy alkalommal. Súlyosbító tényező alacsony immunitás, a stressz, a rossz higiénia nemi szervek, ismételt kapcsolatok betegek herpesz, valamint a szex egy partner herpesz a nemi szervek vagy az ajkak (orális szex).

Zsindely, mint a Varicella zoster vírus aktivitásának ismétlődése

A herpes zoster (övsömör) eredetileg a bárányhimlő ismétlődése. A betegség a Varicella zoster vírust okozza. Figyelemre méltó, hogy a vírus nem képes a bőrre hatni, hanem annak neurotróf tulajdonságaira.

A fertőzés folyamata magában foglalja a mellkasi vagy ágyéki gerinc csigolyák ganglionjait. A relapszus előfordulásához olyan tényezőkre van szükség, amelyek immunszuppresszióhoz vezetnek. Ezek lehetnek légúti fertőzések, a paranasalis sinusok gyulladása, fogászati ​​kezelés, stressz, kemoterápia, hipotermia és mások.

Klinikai kép zsindellyel

A betegség elkezdődik. Először fájdalmak, köztük nagyon intenzívek, az interkosztális idegek mentén vagy a trigeminus ideg mentén. 2-3 nap elteltével ugyanazon a helyen buborékütés (mint a bárányhimlő). A hólyagok kinyitása után keletkeznek a héjak, amelyek eltűnnek nyom nélkül.

A herpes zoster kitörése áthaladhat anélkül, hogy nyomot hagyna, és maga után hagyhatja a posztterpés neuralgia kialakulását. Nyilvánvaló fájdalmas fájdalmakkal szembesül, amelyek nem alkalmasak a kezelésre.

A fertőzés ganglionovirális formáját ("herpesz nélküli zoster") a kiütések hiánya különbözteti meg. Ismét fájdalmak vannak, amelyeket érzékeny és motoros károsodások kísérnek. A betegség e formájának diagnosztizálása nehéz. A betegeket gyakran neurológusokkal kezelik különböző neuropátiákkal és neuralgiával.

A betegség zsigeri formáját a belső szervek patológiás folyamatokban való részvétele jellemzi.

Üszkös, vagy nekrotikus, lefolyó forma jellemző vezikulumok, amelyek gyorsan tályog, megnyitása után a pustula képződött fekély-nekrotikus héjhibák, crusted. A kéreg elutasítása után mély, hosszú gyógyulási hegek maradnak. Nekrotikus forma herpes zoster jelzi az AIDS és megerősíti a immunszuppresszió.

A trigeminális és az arc idegek ganglionitise szövődménye a meningoencephalitis. Lehetséges tüdőgyulladás, prosztata, májgyulladás, nyelőcsőgyulladás. Ritka esetekben a zsindelyek terjesztett formája van. Láz, lázas mérgezés, súlyos DVS-szindróma kíséri. Az esetek 60% -ában halálhoz vezet.

Diagnosztikai problémák

A herpesznek az elsődleges fertőzéstől való megismétlődésének megkülönböztetése nagyon nehéz, és a legtöbb esetben nincs értelme. A páciens felmérése és rutinvizsgálata mellett laboratóriumi vizsgálati módszereket alkalmaznak a vírus testben való jelenlétének megerősítésére. Ezek a következők:

 • Kultúra módszer;
 • Polimeráz láncreakció (PCR);
 • Immunoenzim analízis (ELISA).

Amikor a tenyésztési módszert alkalmazzuk, a vírus kimutatható egy beteg személy biomateriájával fertőzött csirke embrió vizsgálatakor. A PCR megerősíti vagy megtagadja a vírus jelenlétét a szervezetben. Az ELISA lehetővé teszi a szervezet antitestek azonosítását a herpeszvírus számára. Ez különösen fontos a terhes nők vizsgálatakor.

Tehát a herpeszhez hasonló antitestek jelenléte, például az IgG azt sugallja, hogy a nő beteg volt a herpesz előtt, és immunitást termelt. Ha IgM antitesteket észlelnek, ez a betegség elsődleges epizódját vagy annak ismétlődését jelzi, ami nagyon veszélyes a magzat számára. Mindkét antitest hiánya azt sugallja, hogy a nő nem szenved a herpesztől, és nincs immunitása, ami ismét veszélyes, és megfigyelést és állandó ellenőrzést igényel a terhesség alatt.

A herpeszvírus fertőzés újbóli előfordulása terhesség alatt

A terhesség alatt visszatérő herpeszvírus fertőzés veszélyes a magzat számára, mivel néha az idegrendszerére hat, súlyos rendellenességeket okozva. Gyermek születhet infantilis agyi bénulással, mentális retardációval, meningoencephalitisszel, hydrocephalusszal, látóideg atrófiával és más súlyos betegségekkel. Ezért a terpeszes fertőzések diagnózisa a terhes nőknél rendkívül fontos.

Laboratóriumi diagnózis alkalmazása szükséges, ha:

 • A nőnek még nem volt herpeszje, és nem alakult ki immunitás. Az ELISA-t a terhesség minden negyedévében végzik;
 • A klinikán keresztül manifesztálódott visszaesés, a herpesz fertőzés megerősítése vagy megcáfolására, és a terhesség kezelésére és megőrzésére vagy megszüntetésére vonatkozó döntéséről. Ezt a kérdést a nő a kezelőorvosnál oldja meg. Az öngyógyítás és a jelenléthez való közömbösség elfogadhatatlan.

Fontos megjegyezni a genitális herpesz veszélyét a szállítás előtt, mivel lehetséges egy újszülött fertőzéssel fertőzött gyermek fertőzése. Ezért a betegségnek figyelembe kell vennie a császármetszésnek a kézbesítés kérdését.

kezelés

A herpesz kezelésére szolgáló gyógyszerek gyakran olyan vírusellenes szereket használnak, mint az Acyclovir (Zovirax), amelyeket különféle dózisformákban lehet bevinni a szervezetbe. Az Acyclovir tablettákat általában 5 egymást követő naponként 4 óránként 200 mg-mal veszik. Súlyos esetekben a hatóanyag beadható intravénásán csepegtetve. Helyileg a hatóanyagot kenőcsök és gélek formájában használják annak érdekében, hogy csökkentse a vírus tartalmát exantémákban és felgyorsítsa a gyógyulást.

Az Acyclovir, az oxolin kenőcs mellett növényi Panavir gélt használnak. A betegség súlyosbodása esetén cink, L-lizin vagy hidroxi-toluolt tartalmazó gyógyszerek alkalmazására van szükség. A kenőcsök és a gélek speciális rudakkal vannak ellátva, hogy megakadályozzák a vírus terjedését a test más részeire. De jobb, ha nem folytatnak önkezelést, hanem orvoshoz fordulhatnak. Szükség esetén kinevezi a Famciclovirt vagy a valaciklovirt - új, hatékony vírusellenes szereket, amelyek csak receptre kaphatók.

A herpesz kezelésének számos módja van. Helyben használjon fenyő- és tengeri tyúkolajat, propolisz tinktúrát, Kalanchoe-gyümölcslé, fülzsír, tojásfilm, akár Valocordin és fogkrém. Valaki ezen módszerek segíthet valakinek, de minden egyén. És emlékeztetni kell arra, hogy nemkívánatos az olyan alkoholtartalmú anyagokat gyógyítani, amelyek valószínűleg nem befolyásolják a vírust, és égési sérülést okoz.

Sajnálatos módon az ismert kezelési módszerek egyike sem ad teljes győzelmet a vírus felett, és a fertőzött személy számára a relapszus kockázata az egész életen át fennáll.

Relapszusmegelőzés

Az ismétlődő herpesz specifikus megelőzése nem létezik. A betegség megelőzésében nagy jelentőséggel bír az immunitás állapota, ezért minden lehetséges módon meg kell erősíteni.

 • Alaposan mosson kezet szappannal a kiütések előtt és után.
 • Nem érhet hozzá a szeméhez, nyálkal érintse meg a kontaktlencséket;
 • Kategorikusan ellenjavallt, hogy megcsókolja és bekapcsolja azokat a nemi fajokat, amelyek a fertőzött bőrrel vagy nyálkahártyákkal való érintkezéshez vezetnek;
 • Nem használhat valaki más rúzsát, fogkefejét, üvegét, kanalát, törülközőt, füstöt valakivel, ugyanazt a cigarettát;
 • Semmilyen esetben sem távolíthatja el a buborékokat és a kéregeket a bakteriális fertőzés terjedésének elkerülése érdekében;
 • Ha újszülöttet kell kezelnie egy visszaesés esetén, a gyermeket nem szabad megcsókolni és érintkezésbe kell hozni az érintett bőrrel. A lázas herpesz használatához maszkot kell használni.

Mivel a vírus az idegvégződésekben telepedik le, idegi túlnövekedést, hipotermiát, nedves talajon fekvő piszkozatoknak való kitettséget okozhat a vírus újraaktiválódásához a szervezetben. A betegségeket időben kell kezelni, még akkor is, ha azok jelentéktelennek tűnnek.

Az egészséges életmód, a higiénia és a szervezetre való figyelem irányítása azonban minimálisra csökkenti a herpesz ismétlődésének gyakoriságát. És ez releváns minden korosztály számára, beleértve a kisgyermekeket és az időseket.

A herpesz súlyosbodásának okai

Mik azok a látens fertőzések?

A herpesz fertőzés gyakorisága a népesség körében nagyon magas. A betegség könnyen és gyorsan továbbítható. A fertőzés minden évben növekszik, ezért most fontos kérdés a gyógyszerek kiválasztása és megfelelő felírása. A herpesz fertőzés forrása a herpesz vírussal fertőzött.

Nem csak olyan betegek kaphatnak fertőzötteket, akik a bőrön vagy a bőrön pillanatnyilag bőrkiütések, hanem egy látszólag egészséges személy, akinek fertőzése rejtve van. A herpeszvírus fertőzés bármilyen módon továbbítható: érintkezés, szexuális, sőt, levegőben is. Ezért a fertőzés mind a beteg beszélgetése vagy köhögése, mind pedig a dolgai vagy személyes higiéniai tételei során előfordulhat.

A herpesz vírus jellemzői

A herpeszvírus áthatol az emberi testben nyálkahártya vagy sérült bőrön keresztül a beteggel való érintkezés folyamatában, és aktívan megsokasodik, ami az érintett sejtek halálához vezet. A vírus bevezetésének helyén a gyulladás központi szerepet játszik, amelyet jól ismert tünetek jelentenek - égő érzés, viszketés, bőrpír és egy jellegzetes herpeszkiütés megjelenése. A fertőzés azonban nem korlátozódik erre. A vírus tovább növekszik. És az új vírusrészecskék, amelyek bejutnak a vérbe, az egész testben vannak.

Így a vírus különböző szerveken és szöveteken keresztül terjed. A herpeszes fertőzés megkülönböztető képességét az idegrendszer sejtjeiben (pontosabban az idegcsomókban) a fertőzött személy egész életében fennmarad. Leggyakrabban a herpesz a jövőbeni kitörések helyéhez legközelebb eső idegszálakban található. A vírus alvó egész életében, és várja a megfelelő időt a tenyésztés megkezdésére. Ezért hívják a herpesz fertőzést alvásnak.

A herpesz titokban áll. Az alvási fertőzés tünetek nélkül jelentkezik

A fertőzés alvó vagy látens formája az emberi test hosszú távú tünetmentes kölcsönhatása a vírussal. Ebben az esetben a kórokozó létezésének egy speciális - inaktív szakaszában van. Az alvó fertőzés kórokozói csak az intracelluláris parazitizmuson keresztül tartják fenn életfunkcióikat. Nem reprodukálódhatnak önállóan a környezetben.

Herpes exacerbáció (visszaesés) okai

Az alvó fertőzés súlyosbodásának fő oka az immunitás csökkenése. Normális immunitás esetén a szervezet képes hatékonyan elnyomni a herpeszvírus aktivitását és annak szaporodását.

A csökkent immunitást megkönnyíti:

 • fertőző betegségek (influenza, SARS stb.);
 • idegi túlcsordulás, stressz;
 • az alvás és a pihenés hosszabb zavara, alváshiány;
 • hipotermia;
 • egy kiegyensúlyozatlan étrend, amely hosszú ideig tart;
 • túlzott napsugárzás;
 • terhesség vagy menstruáció;
 • antibiotikumok és gyógyszerek rendszeres bevitele, amelyek csökkentik az immunitást;
 • éles változás az éghajlati viszonyokban;
 • hypovitaminosis és anemia;
 • rossz szokások: dohányzás, drogfüggőség, alkoholfogyasztás;
 • magas sugárzási háttérrel rendelkező területeken él;
 • hosszú távú betegségek, fertőzések és sérülések;
 • súlyos műveletek és sérülések;
 • helminthikus invázió és bélparaziták.

Az immunitás egyidejűleg befolyásolhatja egyszeri és több tényezőt. Ezért nagyon nehéz meghatározni, mi okozta a herpesz előfordulását minden egyes helyzetben.

Például egy régóta várt vakáció meglátogatása egy egzotikus országban súlyos tesztet teszünk a testünknek, bár úgy véljük, hogy egy ilyen út az egészség javítására szolgál. Az immunrendszerünk nagyon inert. Az új éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás érdekében a szervezetnek legalább 2-3 hétre van szüksége. Csak az akklimatizáció befejezése után egyedülálló klímaváltozás és egzotikus természet hasznos lehet a szervezet számára. De sajnos, a legtöbb esetben egy ilyen vakáció legfeljebb két hétig tart. Ebben az időszakban az immunrendszernek nincs ideje új körülményekhez való alkalmazkodásra. Ezért az éghajlatváltozással és az időzónákkal kapcsolatos rövid utazások erősen stresszt jelentenek a testünk számára. Az immunitás ilyen vizsgálata gyengülhet és a herpesz súlyosbodásához vezethet.

A visszaesések gyakorisága

A herpesz fertőzés megismétlődésének gyakorisága széles tartományban ingadozhat - egy alkalommal több év alatt 2-3 hónapban és gyakrabban.

Annak ellenére, hogy a betegség visszaesése gyakrabban kevésbé fájdalmas és rövid életű, sok kellemetlenséget okoz egy személy számára. Egyes esetekben a herpesz szinte állandó úton halad, amikor a buborékok eltűnését egy helyen helyettesíti a megjelenésük a másikban.

Mi a teendő, ha aggódsz a visszaesések miatt?

Ha bármilyen herpesz (évente több mint 4-6 alkalommal) gyakori visszaesése miatt aggódik, akkor mindenképpen ellenőriznie kell egy immunológust, és kapcsolódnia kell az immunstimuláns gyógyszerekhez és további eljárásokhoz, amelyek növelik a standard kezelést. Szintén szükséges az egészséges életmód vezetése, a megfelelő táplálkozás, a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele és a szervezet számára kedvezőtlen tényezők elkerülése.

Cycloferon alkalmazása (tabletták, liniment)

A Cycloferon gyógyszer jól bizonyított a herpesz vírus elleni küzdelemben. Két irányba mozdul el egyszerre: elnyomja a herpeszvírus szaporodását a szervezetben, aminek következtében a betegség könnyebben megy végbe; növeli az immunitást, így csökken a herpesz ismétlődése.

A megjelenése herpesz kezelést igényel az orvoshoz, mert minden esetben egyedileg kezelt és formájától függ a fertőzés, a betegség súlyossága és a relapszusok gyakoriságát.

Amikor elváltozások a bőrön és a nyálkahártyákon, az arc, áramló könnyen, kis elváltozások és alkalmi visszaesések (1-2-szor évente), akkor használatának korlátozása a külső 5% kenőcs * Cyclopheron.

Ha a herpesz gyakran (évente 3-6 alkalommal) ismétlődik, vagy komoly kellemetlenségeket és fájdalmat okoz, akkor a kezelésre egy speciális megközelítés szükséges. Ilyen esetekben az orvosok javasolják a Cycloferon tabletták belsejében történő bevételét és a Cycloferon külső bevonatának használatát.

* A cikloferon (liniment) folyékonyabb szerkezetű, mint a krém. A cső kinyitása után gondoskodni kell a szállítás során.

Hogyan kell kezelni a krónikus visszatérő herpeszet?

A betegség etiológiája és fejlődése

A herpesz aktiválódásának okai a szervezet belső potenciáljának a belső homeosztázisban észlelhető változása. A háttérben a gyors hőmérséklet-ingadozások mind alacsony, mind a magas, az elsődleges fertőzések (influenza és ORVZ állam), neuro-pszichológiai és fizikai túlterhelés összetett közös patológiás egy onkológus bekövetkezik a betegség súlyosbodását. A nősténynél a herpesz a terhesség alatt és a menstruációs ciklus során meglehetősen jellemző jelenséggé válik.

A visszatérő herpesz fokozódását elősegítő helyi okok a következők:

 • a szájüreg hypophysis felületének integritásának traumás rendellenességei;
 • a nap nyitott sugaraihoz hosszabb ideig tartó expozíció;
 • az ajkak vörös ajka kiszáradása.

A fertőzés újraindulása évjárattól és különböző frekvenciáktól függetlenül következik be: egyes emberekben csak egyszer, legfeljebb évente kétszer, másokban, nagyon gyakran - akár havonta akár négyszer is. A legkritikusabb esetekben a páciens egy relapszusos herpesz után tapasztal, amikor az első tünetei még nem telt el, amikor a következő válság kezdődik.

A kórokozó veszélye a fertőzés többféle lehetősége. Ez kapcsolat, levegőben és szexuális úton terjed.

A terhesség alatt a herpesz, ha nem végez speciális megelőző folyamatot, áthatol a baba testén a szülőcsatornán való áthaladás során. Az ismétlődő herpesz ugyanolyan mechanizmussal jár, mint más formák, kivéve a zsindelyeket. Először a vegetatív rendszer idegsejtjeinek csoportjait érintik, majd a vírusok belépnek a gerinc szakrális zónájába. Most a gerincoszlop válik számukra egyfajta kiindulási pontnak, amelyből állandó visszaesések kezdődnek.

A következő hely, ahol a fertőzés kialakul, a nyirokcsomók. Ebben az esetben megszakad az immunrendszer aktivitása, ami hozzájárul a másodlagos immunhiány kialakulásához. A következő tünetek jellemzik:

 • tartós orrfolyás;
 • a testhőmérsékletet hosszú ideig 37-37,5 fokban tartják;
 • rögeszmés-kényszeres rendellenesség;
 • megnagyobbodott nyirokcsomók.

A kezelést időben meg kell kezdeni a károsodás elkerülése érdekében.

A megújulás jelei

A betegség akut fázisához képest az ismétlődő herpesz klinikai tüneteinek időtartama és intenzitása sokkal gyengébb. Ezt fejezi ki a megjelenése egyetlen lézió, legalábbis - a csoport a klaszterek a buborékok egy zsúfolt vérben normális feletti nyálkahártya felületén. Mindez égő érzéssel, némi fájdalommal és viszketéssel kezdődik a jövőbeli gyulladás helyén. A betegség fejlődése hiperémia, duzzanat és kis hólyagok véget ért.

Az utóbbi hamarosan fényes fájdalmas sebek képződésével tört ki. Az erózió középpontjában sárgásfehér bevonat látható, vérzéses kéreggel. Végül a sebek a 10. napon gyógyulnak. A bőr hegesedése általában hiányzik.
A lokalizációs régióját definiáljuk buborékok behatolási zónában az nem sejtes szer epitéliumon vagy a hipofízis membránhoz. Nem található a vörös ajak okaemke mellett a bőrben, az elülső része a kemény szájpad, íny, az arc, az orr szárnyakat, és nagyon ritkán - fenék a bőrben, a belső felületén a combcsont.

A herpesz relapszise elsősorban a nyálkahártya határán és a fiziológiai keratinizáció kezdetén fordul elő. Bizonyos esetekben fokozódik a szublingvális és mandibula nyirokcsomók száma. A kiütések ismétlése ugyanazon a zónában rögzített patológiát jelez, ami nagymértékben megkönnyíti a beteg általános állapotát, a betegség diagnosztizálását és kezelését.

A herpesz gyakori recidiválódásának időszakában a külső genitáliákon szinte hiányoznak a tünetek. Mivel a kiütések és hólyagok hiányzik, akkor a kórokozó szabadul közvetlenül a bőrben és a nyálkahártya, ami az emberek egyre veszélyesebb terjedt a fertőzés anélkül, hogy tudnának róla. A herpesz terhességben történő recidívei nem okoznak megszakítást.

A méhen belüli fejlődéssel járó fertőzés százalékos aránya különböző klinikákon ingadozik. Minden orvos magabiztosan állítja, hogy a gyermek egészséges lehet, ha az anya állandó orvosi felügyelet mellett elvégzi a szükséges megelőző kezelést. Így herpesz patológiája Type 1 kíséri néhány jel, ezért fontos, hogy ismerje el a nőt, hogy újrakezdődött a betegség, hanem az elsődleges fertőzést.

Terápiás taktika

Az ismétlődő herpesz az élet problémájává válik. A kezelés nem pusztítja el a viriont, hanem csak elnyomja a fájdalmas megnyilvánulásokat. Jelenleg az orvosi gyakorlat egy etiotrop és patogenetikai módszert alkalmaz a tünetek megszüntetésére. Az első esetben a kötelező parazita elnyomott, a második esetben a terápiás intézkedések célja az immunrendszer működésének fokozása.

A kezelési módszerek kiválasztásakor figyelembe kell venni a betegség fázisát. Abban az időben, amikor a relapsusok csak akkor jelennek meg, az antivirális szerek felhasználásra kerülnek:

 1. interferon;
 2. levamizol;
 3. immunmodulátor;
 4. dezoxiribonukleáz.

A vírusellenes gyógyszerek a patológia reszekciójának első óráiban bőrkiütés formájában kerülnek fogyasztásra. Az Acyclovir alkalmazását napi 5 alkalommal kell alkalmazni 5 napon keresztül. Így az elzáródás jelentősen csökken, a víruskoncentráció helyének csökkenése csökken. Gyakorlati tablettázott Bonafton orális adagolásra és 0,5% -os kenőcs formájában külső használatra.

Az orvosok azt javasolják egy komplex készítmények tartalmazó Riodoksol, florenal, Metisazon, Tebrofen más szerint a készítmény. Az interferon maximális eredményt ad abban az időben, amikor a betegség még nem hagyta el az inkubációs időszakot, de nem nyilvánvaló nyilvánvaló tünetnek. A nátrium-klorid izotóniás elegyében oldott deoxiribonukleáz intramuszkulárisan kerül beadásra. A terápia több injekció beadását jelenti, általában 10-ig.

A kötelező parazita gyengítésének szakaszában ajánlatos Pyrogenal-t szedni a herpesz vakcinázására.

Az ismételt herpesz terhesség alatt a Zovirax és a Valtrex alkalmazásával megszűnik. A plazmapherézia vezetésével a nőgyógyászok és a virológusok nem tanácsosak, mert az nem biztonságos az anyára és a magzati manipulációra. Szülés után a szuppresszív terápia megakadályozza a herpesz gyakori ismétlődését.

Az immunkorrekciós kezelést gyengített immunitással alkalmazzák. Ezután a Taktivin, Timoptin és más gyógyszerek szubkután injekciózásra kerülnek. Az aszkorbinsav fokozza az immunválaszt is, amikor a mikroorganizmus aktiválódik.

Ma az orvosok aktívan lézeres módszereket alkalmaznak a herpeszvírus leküzdésére, infravörös és hélium-neon radiátorok segítségével.

Herpesz kezelésének visszaesése

HerpesMed.ru »Herpesz» Genitális »Gyakori relapszusok genitális herpesz

A genitális herpesz gyakori visszaesése

Valószínűleg mindegyikünk élete során olyan jelenséggel szembesült, mint a herpesz. Kétségtelen, hogy a betegség rendkívül kellemetlen, az ajkán vagy a genitális területen vizes hólyagok kiütéseként nyilvánul meg. A kiütés azonnal elpusztíthatja az összes tervet a következő héten, mert jelentősen megrongálja a megjelenést és sok kellemetlen érzést okoz. Gyakran a betegséget hidegnek nevezik az ajakán. Miért jelenik meg a betegség, miért fordulhat elő visszaesések és hogyan kell kezelni őket, tovább olvasni.

Herpes simplex

Ez a betegség a vírusfertőzések számához tartozik. Mint minden vírus, a betegség rendkívül agresszív és speciális tünetekkel jár. Az emberi testbe bejutva a vírus beépül a sejt szerkezetébe és elkezd szaporodni a sejtosztódással. A betegség terhesség alatt veszélyes, mert megfertőzheti a magzatot. A betegség mindennapi, légi és szexuális úton terjed. Továbbá a vírus átjuthat a szervezetbe a fertőzött vér átjuttatásakor.

A betegség leggyakrabban egy személy nyálkahártyájára hat, a kiütés megjelenhet az ajkán, a szájban, a nemi szerveken. A betegség kevésbé gyakori megnyilvánulásait láthatja a mellkason kis, vizes hólyagok formájában. Megfelelő kezelés nélkül a betegség akut fázisa akár 21 napig is eltarthat. Ugyanakkor olyan tünetek jelentkeznek, mint a viszketés, az égés és a fájdalom.

Nem mindenki tudja, hogy egy olyan betegség, mint a bárányhimlő, amelyet leggyakrabban gyermekkorban látnak, szintén egy bizonyos típusú herpeszvírus behatolásának okozza. Azonban ez a vírus nem annyira agresszív, és az immunrendszer védő antitesteket fejleszt, megakadályozza a betegség újbóli fertőzését. Ha a kiütés a szájüregben lokalizálódik, akkor a helyes kezelés érdekében ki kell zárni a szájgyulladás diagnózisát. Ebből a célból a szakemberek többféle diagnózismódszert alkalmaznak, többek között a hólyagok tartalmának tanulmányozására és az erózió helyéről való lekaparadásra. Az elemzés eredményeképpen a vírus diagnózisát megerősítik, ha a biológiai anyagban multinukleáris sejtek vannak jelen.

Ma a szakértők három fajta vírust osztanak meg:

 1. citomegalovírus. Különösen veszélyes a terhes nők számára. Megtévesztheti a magzatot a placentán keresztül. Gyakran előfordul, hogy a terhesség korai születéskor véget ér. Megfelelő kezelés hiányában a magzat elhullhat. Ez a fajta betegség rendkívül ritka, de nem szabad megvetni az azonnali kirándulást a klinikára a betegség első jele alapján.
 2. Epstein-Barr vírus. A vírus mesterien masszív, mint torokfájás. A betegség folyamata akut, magas testhőmérséklet, hidegrázás, torokfájás. Elosztása főként a háztartás módján történik. A mandulák hólyagjai kiütések jellemzik. A beteg vizsgálata során kiderül.
 3. zoster. A leggyakoribb vírus. Ez a betegségnek ez a formája az ajkak kitörésére jellemző. A vírus genitális herpeszet is okozhat.

Sokan tudják, hogy ha egyszer megjelenik, a betegség irigylésre méltó következetességgel folytatható. A betegség gyakori megnyilvánulása az orvos - immunológus tanácsadásának oka.

A betegség kezelése a vírus típusától függ, és főként vírusellenes és immunstimuláló gyógyszerek helyi és belső használatra való felvételéből áll.

Krónikus herpesz

A betegség a test védő funkcióinak gyengülésének hátterében alakul ki. A vírus, miután behatolt a sejtekbe, továbbra is él és fejlődik, áttéteket vált ki és befolyásolja a belső szerveket, és a nyálkahártyák periódusos kiütésekkel nyilvánul meg. A vírus aktiválásának lendülete bármilyen olyan tényező lehet, amely csökkenti az immunitást, például az éghajlatváltozást, a hipotermiát, a légzőszervi betegséget, az étrendet, a menstruációt vagy a terhességet.

A krónikus betegség folyamatát kevésbé nyilvánvaló tünetek jellemzik, a megnyilvánulások gyakorisága évente többször is lehet. A látszólagos ártalmatlanság ellenére a betegség krónikus formája rendkívül veszélyes, és évekig előfordulhat a betegben.

A krónikus betegség leggyakoribb formája a genitális herpesz. A betegséget gyakori vizenyős kiütések jellemzik a nemi szerveken. Szexuálisan közvetített és közös háztartási tárgyak (törölközők, súrolópárnák stb.) Használatakor a vírus fertőzött is lehet nyilvános fürdők és WC-k látogatása során. A betegség veszélye nehezebb, minden további kezelésben.

A genitális herpesznek három típusa van:

 1. aritmiás. Az ilyen típusú betegséget a betegség ellenőrizetlen visszaesése jellemzi. A típus fő jellemzője az elhúzódó remisszió után jelentősebb kiütések. A betegség akut, és speciális kezelést igényel, ami az immunrendszer teljes visszaállítását jelenti több lépcsőben.
 2. monoton. Az ilyen betegséggel járó folyamatot gyakori megnyilvánulások jellemzik, még az enyhe túlhűtés hatására is. A nőknél a nemi nemi típusú betegség minden menstruáció alatt manifesztálódhat. Ezt a betegséget nehéz kezelni, és integrált megközelítést és teljes körű vizsgálatot igényel. Ha a hagyományos kezelés hatástalanná válik, konzultálni kell egy immunológussal.
 3. leülepedik. Ez a fajta betegség a legoptimistább. Idővel, ezzel a típussal a pihenőidő hosszabb időtartamú, és a tünetek minden esetben kevésbé hangsúlyosak. Megfelelő kezeléssel a szakemberek teljes gyógyulást jeleznek.

A genitális herpesz tüneteinek manifesztációja

A genitális herpesz súlyossága eltérhet a betegség formájától függően. A betegség elsődleges stádiumában minden tünet hangsúlyos és gyakran megfélemlítő.

 • A betegség genitális megjelenése a hőmérséklet hirtelen emelkedése 38,5 fokkal, gyengeséggel és általános rossz közérzettel kezdődik.
 • Ezután a viszketés a genitális terület hőmérsékletéhez van kötve, ahol a vizes hólyagok 1-2 nap elteltével jelennek meg, amelyek fájdalmasak az érintésre.
 • A buborékok kinyitása után a helyükön homokok keletkeznek, amelyek eltűnnek, amikor a seb meggyógyul.

Gyakran a betegség elsődleges stádiuma zavart a szexuális úton terjedő betegségekkel. A betegség első tünetei esetén azonnal konzultáljon orvosával. Csak orvos tud helyesen diagnosztizálni és megfelelő kezelést előírni. Az önfejlődés veszélyezteti a betegség krónikus állapotba való átmenetét.

A betegség krónikus formája kevésbé hangsúlyos, a páciensnek nincs láz, a kiütések nem olyan kiterjedtek és gyorsabban gyógyulnak. Ez a fajta betegség veszélyesebb. Enyhe tünetek következtében sokan nem igénylik a szükséges kezelést, folytatva a szexuális partnerek megfertőzését. A látható biztonság ellenére a betegség gyakran súlyos komplikációkká válik.

A betegség genitális megjelenése különösen veszélyes a terhes nők számára, mivel a szülés során az anya megfertőzné az újszülöttet.

A genitális traktuson kívül a genitális megjelenés háztartási eszközökkel is továbbítható, általános higiéniai termékek, dolgok vagy ágynemű használatával.

Hogyan lehet megbirkózni a krónikus betegséggel?

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a betegség krónikus formája a test gyengítő védő tulajdonságainak hátterében alakul ki, először is figyelmet kell szentelni az immunitás növekedésére. A szakértők szerint az immunvédelem helyreállítása érdekében először is szükség van egy egészséges életmódra. A mentességet támogatja:

 • Rendszeres testmozgás;
 • Kiváló minőségű, vitaminban gazdag élelmiszer;
 • Rossz szokások elhagyása;
 • Egészséges alvás;
 • Keményedési eljárások;
 • Naponta sétál a friss levegőben;
 • Aktív pihenés.

Ha bőrkiütések jelentkeznek, azonnal vírusölő gyógyszert kell alkalmazni. A genitális herpesz diagnózisának megismétlésének megakadályozásához alkalmazható és folk jogorvoslatra van szükség, de használata előtt speciális konzultációra van szükség.

A hagyományos gyógyszer csökkenti a herpeszes recidíva gyakoriságát

A hagyományos orvoslás receptjei a krónikus nemi genetikai kitörés kezelésére különböző töltések és húslevesek használatát javasolják, amelyek nagy mennyiségű vitamint és nyomelemeket tartalmaznak.

Az immunrendszer erősítéséhez olyan táptalajok, mint a csípő, a galamb, a levelek és a gyümölcsök, a málna, a ribizli, a csalán, a kamilla, a sárgarépa, tökéletesen illeszkednek.

A betegség megismétlődésének megakadályozása érdekében meg kell enni mézet, diót, citromot, fokhagymát, tormaet és más biológiailag aktív összetevőket, amelyek segítik a szervezetünket különböző betegségek elleni küzdelemben és erősítik a szervezet védő funkcióit.
Gyorsan megszabadulni a buborékoktól az ajkán, az alábbi gyógymódot használhatja: az első tünetekhez vegye be az acetilszalicilsav tablettát, nedvesítse meg vízzel és 5 percig egy buborékot az ajkán. Ezután a tabletta többi részét nem szabad törölni, és az érintett területet nem lehet nedvesíteni. Ez a recept a népi gyógyítókból gyorsan megóvja a hidegtől az ajkán.

Ajánlások herpesz exacerbációjára a testen

 • Néha az orvosok javasolják, hogy nedvesítsék a kiütés érintett területét, de ezt követően meg kell szárítani. Törölközővel vagy végül hajszárítóval is megteheti. Ez azért van, hogy enyhítse a viszketést, fájdalmat és kényelmetlenséget a herpesz fellángolásával.
 • Próbálja meg tisztán tartani a buborékfóliát. Úgy gondolják, hogy a bőr jól ápolt területei gyorsabban gyógyulnak.
 • Rázkódás esetén viseljen laza, légzőkészüléket. Ez lehet pizsama pamutból vagy más laza ruházatból. Ne feledje, hogy a szintetikus, keskeny dolgok viselése súlyosbítja a betegség lefolyását.
 • Ha a fájdalom elviselhetetlen, forduljon orvoshoz, és helyileg fertőtlenítő fájdalmat fog felírni egy helyi kandallóban.

A relapszusok gyógyszerei

A gyógyszertári láncokban olyan gyógyszerek találhatók, amelyek képesek megbirkózni a betegség mindkét külső megnyilvánulásával, és belülről leküzdeni a betegséget. Ma az orvosok gyakran gyógyszereket írnak fel, amelyek közé tartozik az acyclovir és a zovirax. Ezek a szerek vírusellenes hatást fejtenek ki, és megbízható védelmet nyújtanak a szervezetnek a vírusfertőzés terjedéséből. Továbbá gyógyszerek is előállíthatók a betegség megelőzésére, közvetlen kapcsolatba kerülnek egy fertőzött személyrel.

A betegség színétől és formájától függően egyedi kezelést kell választani. Ez különösen igaz a betegség krónikus formáira. Az ilyen kezelést csak tapasztalt szakember írhatja fel, figyelembe véve a kiütések, a biológiai elemzések és a betegség anamnézisének átfogó vizsgálatát.
Általában a kezelés több lépésben történik:

 1. A betegség külső jeleinek szuppressziója speciális kenőcsök és krémek segítségével.
 2. A betegség belső tüneteinek szuppressziója vírusellenes gyógyszerek szedésével, amelyek blokkolják a vírus sejtjeinek növekedését.
 3. A szervezet védő funkcióinak helyreállítása vitaminokkal és immunstimuláló szerekkel való immunitás aktiválásával.

Vírus elleni védőoltás

A vírus elleni vakcinázás hazánkban nem gyakori, de a vakcina létezik. Leggyakrabban ajánlott vakcinázni olyan betegek számára, akik krónikus betegségben szenvednek a betegség nyugalma alatt. Az oltóanyag elősegíti a szükséges antitestek előállítását és megerősíti a szervezet védekezését.

A genitális herpesz ismétlődése

visszaesés vagy ismételt exacerbáció genitális herpesz az egész életet a fertőzés után kísérheti.

A betegség folyamata nyugodt lehet. De egyeseknél a tünetek súlyosak, sok kellemetlenséget okoznak, és jelentősen csökkentik az életminőségüket.

Néhány esetben néhány év alatt visszaesés következik be, mások havonta többször betegek. Mi okozza a herpesz genitális formájának gyakori ismétlődését, hogyan diagnosztizálja, kezeli és megelőzi őket? Nézzük részletesebben ezeket a kérdéseket.

A genitális herpesz ismétlődésének és okainak kialakulásának mechanizmusa

A herpeszes fertőzést kétféle herpes simplex vírus okozza: HSV-1 és HSV-2. Az esetek 80% -ában a fertőzés genitális formájának okozója a HSV-2. A WHO hivatalos statisztikáinak adatai szerint mintegy 500 millió ember szállítja.

A HSV-2-vel történő fertőzés általában szexuálisan történik egy betegnek, aki közvetlenül érintkezik szövetekkel vagy biológiai folyadékokkal.

A patológiás megnyilvánulások akkor figyelhetők meg, amikor számos fertőző részecskék beléptek a bőr epitéliumába vagy nyálkahártyájába. Ez a fertőzés során bekövetkező kezdeti érintkezéskor történik. Később a vírus megszaporodik az ágyéki régió idegvégében és a sacrumban.

Ebben az esetben a fertőzés lefolyása és a tünetek időbeli megjelenése nincs meghatározva. Vagyis a betegség hosszú ideig láthatatlan állapotban lehet. Ezen a ponton nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek segítenék a HSV testének teljes elpusztításában. A modern drogok csak lassíthatják reprodukciójukat.

Egy ismételt exacerbáció figyelhető meg az immunrendszer gyengülése esetén. Mivel a szervezet védő ereje nem képes elfojtani a fertőzés előrehaladását, és a vírus az idegrostokon keresztül eljut a sérülés helyére. Ezért gyakran a genitális herpesz relapsusai megfigyelhetők HIV-az immunszuppresszorokat szedő betegek (az immunitás megszüntetésére szolgáló gyógyszerek), a glükokortikoszteroidok.

A fertőzés áttétele az aktív fázisra akkor figyelhető meg, ha a test túlhűtött vagy túlmelegedett. Gyakran előfordul azoknál a betegeknél, akik a belső szervek krónikus betegségeiben szenvednek, rossz szokásaik vannak a dohányzás vagy alkoholizmus formájában, kedvezőtlen ökológiai környezetben élnek stb. nem ritkán a genitális visszaesés alak herpesz jelentése terhesség alatt. Mivel a perestroika a női testben ebben az időszakban csökkentheti az immunitást. De a nagy probléma az, hogy a HSV átjut a méhlepényen keresztül a magzatra.

Vagyis egy született gyermek születhet fertőzött vírussal. is a genitális visszaesés alak herpesz megfigyelhető a szex után egy beteg emberrel. Ebben az esetben a betegség súlyosbodása ugyanúgy történik, mint az elsődleges fertőzés esetén, annak ellenére, hogy az immunrendszer normálisan működik.

A genitális herpesz visszaszorítása: megnyilvánulások

A nemi szervek ismétlődésének tünetei alak herpesz tipikusak, amelyek lehetővé teszik a betegség időben történő gyanúját.

Először is, viszketés és égő érzés van a nemi szervek területén, fájdalmat ad a fenéknek és az alsó hátnak, a bőr duzzanata. Ezek a kiütések ún. Harbingerei. Mindez együtt járhat általános rossz közérzetgel, a test fájdalma és a láz érzésével.

Néhány nap elteltével a prekurzorok időszaka után a bőrben vagy a nyálkahártyákban folyadék formájában jelenik meg bőrkiütés.

Az injekciós üvegnek áttetsző tartalma van, amely hamarosan zavarossá válik.

A fejlődés következő szakasza a hólyagok független megnyitása és fájdalmas fájdalom kialakulása lesz. 7-10 nap alatt gyógyul meg.

Hogyan csökkenthető a genitális herpesz gyakori ismétlődése?

A genitális herpesz megismétlődésének kifejezését úgy kell érteni, mint a kóros állapot súlyosbodását. Maga a fertőzés krónikus, amelyet kórokozó egész életen át tartó jelenléte kísér a fertőzött személy testében. A betegség nem mindig fordul elő, hanem bizonyos körülmények között, amelyek hozzájárulnak a genitális herpesz gyakori ismétlődéséhez. Az idő előtti kezelés és a súlyosbodás megelőzése lehetővé teszi a kellemetlen klinikai megnyilvánulások elkerülését, amelyek csökkentik az emberi élet minőségét.

Okok és patogenezis

A kórokozója fertőzés, amelyben a patológiás folyamatot lokalizálódik túlnyomórészt az urogenitális szervek, a bőr a gát és a végbélnyílás olyan herpes vírus, 2-es típusú. A mikroorganizmus abban különbözik, hogy csak a sejtekben parazitálhat. A szaporodás a vírus DNS beépítésének köszönhető (a DNS rövidítése dezoxiribonukleinsavként dekódolva) az érintett sejt magjába. Általában a jövőben a beépített DNS nem eléggé megnyilvánulhat, és a sejtek következő generációihoz továbbítódik a mitózis folyamán (mitózis - sejtosztódás).

A vírusgenom átvitele a leánysejteknek a betegség kialakulása nélkül történő továbbítására a patogén perzisztenciájának nevezzük. Bizonyos körülmények között a beépített vírusgenom funkcionális aktivitása megnövekszik, miután az információ olvasási folyamatát a sejtstruktúrák és a lányvírus-részecske-vírus replikáció biológiai szintézisének későbbi megindításával kezdjük meg. A vírusrészecskék számának jelentős növekedésével a sejtes haláleset bekövetkezik. Ehhez járul hozzá egy specifikus kóros reakció kialakulása. Ahogy a immunitás aktivitása nő, a vírus aktivitását a betegség tüneteinek fokozatos csökkenésével elnyomják. Ugyanakkor maga a vírus sem pusztul el, genetikai anyaga nem jelentkezhet hosszú ideig, és inaktív (latens) állapotban marad.

A visszatérő relapszusok krónikus áramlása hasonló mikroorganizmus által okozott zsindelyt eredményezhet.

Jellemzők

A genitális herpesz okozó ágensének humán fertőzésének módja, valamint az a tény, hogy a betegség többször is többször is kifejlődhet többször, számos kulcsfontosságú jellemzőre hat:

 • A fertőzött sejtekben hosszú ideig inaktív képesség, melynek következtében a nemi és egyszerű herpesz latens fertőző betegségekhez tartozik.
 • A fertőzött sejtek felszínén található antigénreceptorok hiánya, melynek következtében a szervezet immunrendszerét nem pusztítják el.
 • Alacsony stabilitás az emberi testen kívül - a mikroorganizmus gyorsan meghal a hideg, a hő, a szárítás, az ultraibolya besugárzás hatása, valamint a fertőtlenítő vegyületek hagyományos megoldásai miatt.
 • Magas variabilitás, amely a test nem termelődik tartós immunválasz elegendő aktivitást (a legtöbb fertőző betegség bakteriális eredetű képződése jellemzi a hosszan tartó immunitás oltás hatására, vagy át fertőző folyamat).

Mivel a nemi szerv herpesz okozója nem stabil a környezetben, a bõr vagy a nyálkahártyák közvetlen érintkezésével közvetítik. A fertőzés fő feltétele egy aktív patológiás folyamat előfordulása, amelyhez új vírusrészecskék képződése és izolálása, valamint a kórokozó átvitelének többféle útvonala megvalósul:

 • A szexuális út a fő mechanizmus, amelyben a nemi herpesz okozati ágát továbbítják. A visszatérő betegség legtöbb esete az emberi szervezet primer fertőzése által okozott szexuális érintkezés.
 • Kapcsolatfelvételi útvonal - jellemzőbb az egyszerű herpesz fertőzés, az első típusú vírus által okozott fertőzés esetében.
 • Közvetített (kontakt-háztartási) mód - nagyon ritkán fordul elő, mivel a betegeknél a személyes higiéniai eszközök (borotva, olló, törölköző, mosogatórongyok) használatát teszi lehetővé. A kórokozó transzmissziójának végrehajtásához fontos feltétel rövid időintervallum a különböző emberek általi felhasználása között, amelyben a vírus életképessége továbbra is fennáll.
 • Függőleges mód - a szülés gyermekének fertőzése a páciens anya nemi herpeszes szülőcsatornájának áthaladása során.

A nemi herpesz fertőzés nemi útja a leggyakoribb. Az ő kockázat jelenléte nagy fertőzésveszély egyesítjük, ahol egyidejűleg genitális herpesz alakulhat több genitális fertőzések (Chlamydia, mikoplazmózis, ureaplasmosis, gonorrhoea, szifilisz).

A visszaesést elősegítő tényezők

A kórokozó mikroorganizmus fő jellemzője az a képesség, hogy hosszú ideig nem jelenik meg. Bizonyos körülmények között a genitális herpesz aktiválása és súlyosbodása a patológiás fejlődéssel, ezek közé tartozik:

 • A veleszületett eredetű immunhiány (elégtelenség), amely általában a gyermek születése előtt kialakuló genetikai anyag rendellenességekkel jár.
 • A szerzett immunhiányos - csökkent aktivitását az állami struktúrák immunitás fertőzés oka általában üti a válaszadó sejteket (HIV, AIDS a fő ok, ami a fejlődés szerzett immunhiány).
 • Helyi (általában perineum, medence) vagy általános szuperkohűtés, ami a védő tulajdonságok ideiglenes, de kellően kimondott csökkenéséhez és a kórokozó aktiválásához vezet.
 • A metabolikus rendellenesség, amelyet a glükóz koncentrációjának növekedése kísér a szervezetben (különböző eredetű diabetes mellitus). Ez megzavarja a legtöbb szerv és rendszer munkáját, beleértve az immunitást is.
 • A különböző hormonok aktivitásának változása - bizonyos hormonok koncentrációjának növekedése vagy csökkenése az emberi szervezetben a kórokozó mikroorganizmus aktiválásának oka. A nőknél a hormonok normális hátterében bekövetkező változások gyakran különböző nőgyógyászati ​​megbetegedésekkel járnak, és a terhesség alatt is kialakulnak.
 • Különböző eredetű krónikus fertőző vagy szomatikus betegségek és lokalizáció az emberi szervezetben, amely kimeríti és gyengíti az immunrendszert.
 • A szisztematikus nehéz fizikai vagy mentális munka által elszenvedett személy kimerülése.
 • Krónikus alváshiány.
 • Irracionális táplálkozás, amely nem terjed ki az emberi szervezet élettani szükségességére szerves, ásványi vegyületekben, valamint vitaminokban.

Gyakran súlyosbodása krónikus fertőzés által kiváltott behatolása egy nagy mennyiségű külső részecskék (exogén fertőzés) végrehajtása során az átviteli út, amely egy közvetlen érintkezés nyálkahártya különböző osztályok az urogenitális traktus. Több tényező kumulatív hatása gyakran a fertőző folyamat súlyosabb súlyosbodásához vezet. A megelőzés során feltétlenül figyelembe kell venni azokat a feltételeket, amelyek a vírus aktiválódását váltják ki a visszatérő herpesz kialakulásával. A fertőző betegségek megfelelő átfogó kezelése szükségszerűen figyelembe veszi a szervezet funkcionális állapotának javítását célzó tevékenységeket.

A visszaesés jelei

A genitális herpesz súlyosbodását a betegség jellemző klinikai képének megnyilvánulása jellemzi. A kóros folyamat magában foglalja az ilyen gyakori tüneteket:

 • A bőr vagy a nyálkahártya vörössége a vírusfertőzés aktiválásának területén, amit hyperemia-nak neveznek.
 • A kellemetlen kellemetlen érzések megjelenése a patológiás folyamatban különböző intenzitású és viszkető égő érzés formájában. Minél súlyosabb a herpesz megismétlődésének súlyossága, annál intenzívebbek a kellemetlen érzések.
 • A jellegzetes herpetikus hólyagok kialakulása, amelyek olyan kis buborékok, amelyek nem színes folyadékkal vannak ellátva. A vesikulák nem jelennek meg azonnal, de általában néhány nappal a betegség kialakulása után.
 • A hólyagok integritásának megsértése folyadék felszabadulásával és kéreg képződésével, amely rövid idő elteltével önállóan leesik, és a hegesedés önmagában nem hagyja el.

A genitális herpesz megismétlődésének klinikai megnyilvánulása általában alacsonyabb, mint az elsődleges betegségben. A kóros folyamat bonyolult folyamata, amely rendszerint a másodlagos bakteriális fertőzés megkötéséből adódik, a hólyagok folyadék zavarossága kíséri. Néha meg tudja szerezni a gonosz tartalmak jellegét. Miután a kúpok eltávolítása a genitális herpesz bonyolult megismétlődésének szakaszában, kisebb hegek maradhatnak.

Az immunitás kimondott csökkenésének hátterében gyakran előfordul a herpesz megismétlődése. Az áramlás gyakorlatilag folyamatos lehet, és időnként kis javulást eredményezhet az állapotban.

diagnosztika

A visszatérő genitális herpesz diagnózisa az orvosban nem okoz nehézséget. Általában az illatot és vulvást jelző jellegzetes klinikai tünetek alapján állapítják meg. Egy nehezebb feladat azonosítani a kórokozó aktiválódásához vezető indítókat, amelyekhez általában több objektív vizsgálatot végeznek, amely számos alapvető technikát magában foglal:

 • A vér és a vizelet klinikai elemzése, amely lehetővé teszi különböző szervek és rendszerek funkcionális állapotának felmérését, beleértve az immunitást.
 • Biokémiai vérvizsgálat, beleértve a glükózszint meghatározását, amely a szénhidrátok anyagcsere állapotának értékelését jelenti a szervezetben.
 • Laboratóriumi vizsgálatok az immunrendszer funkcionális állapotának tanulmányozására.
 • Instrumentális vizsgálatok, amelyek a test egy adott területének (radiográfia, számítógép, mágneses rezonancia képalkotás, ultrahangvizsgálat) megjelenítéséhez szükségesek.

Szükség esetén a résztvevő orvos egyeztetést folytat a szomszédos orvosi szakemberekkel (orvos immunológus, endokrinológus). A herpeszvírus aktiválásának okainak meghatározására további objektív tanulmányok szükségességét szintén a súlyosbodások gyakorisága határozza meg. Az immunitás aktivitásának jelentős csökkenése azt eredményezi, hogy a betegség csaknem minden hónapban alakul ki.

kezelés

Az orrvérben, a nemi szervekben előforduló herpesz megismétlődésének kezelése szükségszerűen összetett. Általában több irányból (patogén mikroorganizmus elnyomásával vagy megsemmisítésével, a betegek szervállapotának és rendszereinek javulásával, a megnyilvánulás megnyilvánulásának csökkentésével) végzik el. Az a kérdés, hogy mennyi ideig kell kezelni a betegséget, milyen gyógyszereket kell használni, a betegeket egyedileg kezeli minden beteg számára.

Etiotróp (az ok miatt) terápia

Az etiotrópkezelés olyan gyógyszerek kijelölését jelenti, amelyek elnyomják a tevékenységet, vagy a herpeszvírus halálához vezetnek. Ehhez antivirális antiherpetikus gyógyszereket használnak. A gyógyszereket több adagolási formában adják ki:

 • A szájon át történő alkalmazásra szánt kapszulák, amelyek a szervezet egészére gyakorolt ​​hatást gyakorolnak - súlyos patológiás esetekben szükségesek. Acyclovir (Acivir, Zovirax, Acyclovir-BSM, Virollex, Lizavir, Cyclovax).
 • Kenőcs, amelyet külsőleg használnak a fertőző folyamat fejlődési területeinek kezelésére. Zorirax, Acyclovir.
 • A krém olyan gyógyszerforma, amely a nyálkahártyájára vagy a vékony bőrű személy testfelületére vonatkozik. Fukortsin.

Annak érdekében, hogy egy elfogadható hatás, amely kezeli, hogy jelentősen csökkenti a vírusrészecskék száma etiotropic terápia herpeszellenes vírusellenes gyógyszerek azonnal meg kell kezdeni a tünetek első.

Patogenetikai kezelés

A terápia jelentős része szükséges az emberi test különböző szerveinek és rendszereinek állapotának normalizálására, ami végső soron az aktív replikáció szakaszában lévő vírus leküzdését segíti elő. Ehhez elsősorban az idegen genom aktiválódásához vezető provokatív körülmények hatásainak kiküszöböléséhez szükséges ajánlásokat kell teljesíteni, ezek közé tartozik:

 • Immunmodulátorok és immunstimulánsok alkalmazása. Az immunitás funkcionális aktivitásának mérsékelt csökkenésével előnyben részesítik a növényi összetevőkön (citromfű, eleutherococcus, ginseng) alapuló készítményeket. Súlyosabb, a diagnosztikai vagy funkcionális vizsgálatokkal megerősített károkozás esetén vegyileg szintetizált készítményeket (polioxidónium, interferon, amixin) írnak elő. Használata kényszerítő intézkedés.
 • Az anyagcsere normalizálódása a szervezetben a cukorbetegségben, amely elsősorban az inzulin vagy hipoglikémiás gyógyszerek kinevezését foglalja magában.
 • Krónikus fertőző vagy szomatikus betegségek kezelése, ami a különböző szervek és rendszerek funkcionális állapotának megváltozásához vezetett.
 • A különböző hormonok aktivitásának normalizálása, beleértve a hormonpótló terápiát a megfelelő hormon analógjaival.
 • Kötelező fegyelmezett végrehajtása ajánlások, amelyek lehetővé teszik a szervezet erősíteni. Ezek közé tartozik az alvás megfelelő hosszúságának biztosítása (az alvás optimális ideje 22.00 és 06.00 között), amely korlátozza a stressztényezők, a fizikai vagy a mentális terhelés hatását.

A patogenetikai terápia minden irányát, különösen az immunmodulátorok, az immunstimulánsok hatásos gyógyszereinek használatát, csak egy orvos szakember határozza meg objektív megbízható diagnózis elvégzése után.

Tüneti kezelés

A tüneti kezelés fő célja a kóros folyamat klinikai megnyilvánulásainak csökkentése. Amikor expresszált pruritus beadhatjuk antihisztamin (allergiaellenes szerek) készítmények formájában krémek, kenőcsök vagy tabletták.

A fájdalom, az égés és a hiperémia súlyos gyulladásos reakciója a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazását jelzi. A hólyagok gondozása megköveteli olyan feltételek megteremtését, amelyek a hólyagok korai károsodásának megelőzésére irányulnak. A kéregek kialakulása után fontos, hogy várjon, amíg maguktól el nem mennek, de ne próbálják eltávolítani magukat, mivel védik a mögöttes szöveteket a másodlagos bakteriális fertőzéstől. A bonyolult áramlási jelek megjelenése a helyi külső alkalmazásokhoz (fukarcin, ragyogó zöldek) további receptet igényel antiszeptikumoktól.

Az újbóli megjelenés megakadályozása

A nemi herpesz megismétlődésének megakadályozása olyan ajánlások körét tartalmazza, amelyek szükségesek ahhoz, hogy kizárják a mikroorganizmus aktiválódásának valószínűségét növelő összes lehetséges provokáló körülményt. Ezek közé tartozik az egészséges életmód, a személy elegendő motortevékenysége, a dohányzásról való leszokás, a szisztémás alkoholfogyasztás, a rendszer javítása, a munkahelyi és nyugalmi állapotok, valamint a táplálkozás normalizálása. Az évszaktól függetlenül a szervezetnek, lehetőleg természetesnek, friss gyümölcsökből és zöldségekből álló vitaminokat kell kapnia.