Onychomycosis of nails - kezelés, készítmények

A köröm onokomikózisának gyógyszerezését egy bizonyos rendszer szerint végezzük. Ezt a betegséget a betegek kellemetlen esztétikai hiányosságként érzékelik. Ez azonban elég komoly kórtörténet, amely hosszú távú kezelést igényel.

Kezelés és gyógyszerek onychomycosis a körmök

A lábakon lévő körmök onychomycosisának kezelésére szolgáló tabletták és készítmények listája ma nagyon nagy. Milyen komplex kezelési séma és mely gyógyszerek lesznek a leghatékonyabbak és legbiztonságosabbak egy adott beteg számára, csak szakember végezheti el.

A leggyakrabban alkalmazott tabletták belső rendellenesség kezelésére szisztémás gombaellenes hatással:

 1. Flukonazol.
 2. Ketokonazol.
 3. Fungavis.
 4. Itrakonazol.
 5. Terbinafin.

A gombaellenes tabletták felírásának jelzései:

 1. A betegség már hosszú ideje létezett, és annak megszüntetésére irányuló intézkedéseket nem hajtották végre.
 2. A folyamat gyorsan halad.
 3. Nagy terület, amelyet a gomba okoz.
 1. A gombaellenes tabletták szigorúan tilosak gyermekek számára.
 2. A máj vagy a vese egyidejű patológiája.
 3. Nem kompatibilisek az egyéb gyógyszerkészítmények, pl. Az orális fogamzásgátlók szimultán előírásaival az interakció és a nemkívánatos hatás megelőzése érdekében.
 • ➤ A bilirubin csökkentése otthon?

Tekintse meg a témával kapcsolatos videót

A tabletták és mellékhatásai a szervezetre

A köröm elleni készítményeket a következő szabályokat figyelembe véve kell előírni:

 1. A szakembernek pontos diagnózist kell készítenie.
 2. A gombaellenes terápia ideje alatt az interakció és a negatív mellékhatások kialakulásának megakadályozása érdekében érdemes mindent elhagyni
 3. az életfontosságú jelzésekre előírt gyógyszerektől eltérő gyógyszerek.
 4. A körömgomba elleni szisztémás szerek kezelésének folyamata során
 5. elegendő időtartamot biztosít a gomba teljes helyreállításához és eltűnéséhez. Az orvosi ellenőrzés szigorúan kötelező a kezelés folyamán, néha hosszú ideig.
 6. A kezelés kezdetén kéthetente, majd ezt követően havonta egyszer ajánlott az orvos vizsgálata.
 7. A gomba ismételt elemzését hat hónappal a kezelés után végezzük. Az elemzés pozitív eredménnyel elvégezhető egy további tanfolyam, amely teljes körű gombaellenes szereket jelöl ki.

A modern bőrgyógyászatban a körömgombák biztonságos kezelésének módja a leghatékonyabb pulzusterápiának számít, amelynek lényege a következő. A széles hatókörű tablettákat hosszabb időközönként tartja be.

Egy hétig a hatóanyag szükséges koncentrációja felhalmozódik a szervezetben és azon a szakaszon, amikor a beteg nem veszi a gyógyszert, folytatja a gomba elleni harcot. Még a terápia befejezése után is folytatódik a gyógyszer, megakadályozza a betegség egész évben történő visszaesését.

Ennek a technikának az előnye a páciens testének pihentetési lehetősége a gyógyszerek szedésétől. Lehetővé teszi, hogy más tablettákat, beleértve az antibiotikumokat is, ne legyen időközönként. Az ilyen terápia jelentősen csökkenti az ismételt gombás támadások kialakulásának kockázatát.


A körömgombák elleni eszközök kiválasztását befolyásoló tényezők:

 • a sérülés területe és alakja;
 • a gomba elterjedése;
 • egyidejű krónikus szomatikus patológia;
 • a beteg kora.

Bonyolult kezelés esetén a körömgombákból származó szisztémás készítmények kiegészíthetők helyi hatóanyagokkal a gombaellenes hatás kiegészítésére és fokozására.

A külső használatra szánt gombaellenes szerek gyógyító hatása csak a betegség legkorábbi szakaszában lehet.

Általános pozitív terápiás hatású tabletták kezelésében a következő mellékhatások alakulhatnak ki:

 1. Fejfájást.
 2. A bőr viszketése.
 3. Az ízérzés zavarai az ízvesztés formájában.
 4. Az emésztőrendszeri rendellenességek.
 5. Kiütések.
 6. Általános gyengeség és motiválatlan fáradtság.
 7. A máj megsértése.
 8. A CNS megsértése. A figyelem koncentrációjának gyengülése és a reakció lassítása.
  Az alkohol toxikus hatásának erősítése.
 • ➤ Lehetséges-e visszaállítani a látást mínusz 3-ra?
↑ http: //feedmed.ru/fitoterapiya/preparaty/onihomikoz-nogtej-lechenie.html

A probléma okai a lábakon

Onychomycosis egy olyan gomba okozta betegség, amely a körmöket érintette, majd a szögletes ágyra terjedt.

A klinikai képet a körmök szerkezeti változásai jellemzik. A változás alakja és deformációja változik, a szín megváltozik. A körömlemezek elveszítik természetes színeiket, fehéressé válnak, vagy sárgás színt kapnak.

A végső diagnózis a szög megjelenésének és természetének, valamint a szögek anyagának a kórokozó azonosítását követően történt vizsgálatát követően történik.


A betegség meglehetősen gyakori a lakosság körében, és körülbelül egy tized részét fedezi. Ahogy az életkor nő, a fertőzés előfordulási gyakorisága és a betegség kialakulása 30% -ra emelkedik a hatvan év felettiek körében.

A fertőzés után a gomba betegség kezdetben tünetmentes kórkép megnyilvánul egy bizonyos ideig, ami megmagyarázza azt a tényt, hogy a legelején a fejlesztési jelentős változásokat a köröm normál ellenőrzések gyakorlatilag hiányzik, ami a diagnózis és a kezelés kezdetén. A onychomycosisban vereség körmöket fordul 10-szer gyakrabban, mint a körmök.

A gomba fertőzés a személyes higiéniára és az életre használt szennyezett termékek használatának következménye. Ezek lehetnek a lábtörlők a fürdőszobában, rosszul feldolgozott manikűr kiegészítők, mosogatórongyok vagy papucsok.

A prediszponáló tényezők fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában:

 1. Tinea pedis.
 2. A szögek meglévő dystrophiájának hátterében, a trofikus (például pikkelysömörben szenvedő betegek egyidejű tüneteinek következtében) megsértése miatt.
 3. A belsõ körülmények között szoros kapcsolat, fájdalmas láb dermatophytosis vagy onychomycosis.
 4. Perifériás hajók patológiája vagy cukorbetegség.
 5. Immunszuppresszió.
 6. Idős kor. Az idősek veszélyeztetettek az alsó végtagok károsodása miatt. A szögek lassú növekedését és megvastagodását jellemzik.
 7. A végtagok keringése, az immunrendszer gyengülése vagy a bőr károsodása és a mikrotraumák megsérülése.

Nem-metabolizált gyógyszerek az onokomikózis leküzdésére

A körmökhöz alkalmazott, külsőleg alkalmazott gombaellenes szerek közé tartoznak a lakkok, kenőcsök és vakolatok:

 1. A körömféreg ellen használjon lakkot, a loceril és az 5% batrafent tartalmazó szerek széles spektrumát. Tevékenységének köszönhető, hogy mélyen behatol a szög rétegeibe és a körömágy szöveteibe. Lakkokat alkalmaznak egy előkezelt körömre. A körömlemez gombafelületének érintett területeit leginkább a lakkhoz csatolt irat segítségével távolíthatjuk el, majd az alkohollal megtisztítjuk és zsírtalanítjuk.
 2. Kenőcs és tapasz. A gomba támadás eredményeképpen eltávolítják a megváltozott körömet. Hatékonyan lágyítják a körömlemezt. A köröm nagyon könnyen fájdalmas érzéseket okozhat, elválik a körömágytól, és eltávolításra kerül. Keratolitikus hatású hatóanyagként a tapaszok összetételében karbamidot vagy szalicilsavat tartalmaz. Ezenkívül antiszeptikus anyagokat is tartalmazhatnak összetételükben, valamint növelhetik a gombaellenes szer ketokonazol hatását. A módosított körömre egy speciális keratolitikus foltot helyezünk, és rendszeres sávszalaggal feltöltöttük, és bekötöttük. Hagyja 2-3 napig, majd a gomba módosított területeket eltávolítják, majd ismét megismételik az eljárást. Ezt mindennap végezzük, amíg a körmöket teljesen eltávolítjuk. Átlagosan a kurzus időtartama kb. Hat hónap az ujjak körmökön, és egy kicsit hosszabb, 9 hónapról egy évre a lábszegek esetében.
 3. Kényelmesebb a "Mycospores" körömgomba speciálisan előállított készletének használata. Összetételében olyan kenőcsöt tartalmaz, amely gombaölő szerekből és keratolitikus hatású anyagokból áll, körömlakkra és tapaszra.
 4. Ha az eljárás a körömlemez köré terjed, a gomba (loceril) hatóanyagot tartalmazó speciális krémek használhatók. Naponta alkalmazzák az érintett területre huszonegy napon belül, a kezek vereségével és másfél hónapig, amikor a folyamat a lábakon lokalizálódik. A külső felhasználásra szánt gombaellenes szerek csak a betegség kialakulásának kezdetén elegendő és kézzelfogható hatással bírnak.

Hasznos videó a témában

Népszerű eszközök a dolgok feldolgozásához

A sikeres kezelés és annak befejezése után nagy jelentőséggel bír az összes tárgy és dolog fertőtlenítése, amelyre a gomba bejuthat. A feldolgozást a helyiségeknek (azaz padlóknak és falaknak) kell alávetni, a fürdők, zuhanykabinok és fürdőszobák minden készletét.

Minden felületet mosószer és klór tartalmú fertőtlenítőszer keverékével kezelnek, vízzel hígítják a vastag tejföllé. Az elegyet a szennyezett felületre fél órán át adják a gomba végzetes hatására, majd mossák le.

A lábbeli elleni gombaellenes szerek kezelésére hatékony formalin (25%) vagy ecetsav (40%) oldat. Törött talpbetétek és oldalfelületek. Ezután tegyen egy kipattogtatót egy használt eszközzel a lábujjba. A cipőket egy cellophane zsákba helyezzük, melyet egy napig hermetikusan lezárnak az antifungális szerek hatására.

Egy kellemetlen szag elpusztítására egy nap alatt a cipőket szellőző vagy ammónia törlődik. A mosás és a ruházat kezelésének hatékony módja 15-20 perc alatt forrásban van egy 2% -os szappan / szóda oldatban. Ezután mossa meg a gondosan mosott vasat annyi hővel, amennyit csak lehet. A manikűr tartozékait fertőtlenítjük úgy, hogy azokat alkoholba helyezzük, majd nyílt tűzön sütjük.

A gyermekek és az idősek használatának jellemzői

A köröm onychomycosisának gyógyszereivel, amelyek szisztémás hatásmechanizmussal rendelkeznek, nemkívánatosnak tekintik:

 1. Gyermekeknél. A kialakult immunrendszer végéig fennálló tökéletlenség miatt. Ebben a helyzetben a gombaellenes szerek használata több árt, mint jó.
 2. Az idősebb emberek számos krónikus betegségben szenvednek, melyeket elegendő létfontosságú gyógyszerrel szednek.

A gombaellenes szerek belsejének beadása nemkívánatos reakciót jelenthet a más gyógyszerekkel való kölcsönhatás eredményeként.

Gyermekek és idősek esetén a külső hatóanyagok előnyösek. Rendkívül hatékonyak és lehetővé teszik a betegségek gyógyítását a nemkívánatos mellékhatások kialakulása nélkül.

A betegek általános véleménye

Számos beteg, akik a gomba körömfertőzés problémájával szembesülnek a kezeiken és a lábukon, megvizsgálják az átfogó kezelés hátterében lévő pozitív dinamikát. Ez magában foglalja a szisztémás készítményeket tabletta formájában orális beadásra és külső szerekre.

Az egyetlen gyógyszerrel végzett kezelés hatástalan.

A szakszerű orvoshoz való tanácsadás után a helyes orvosi kezelés a legtöbb esetben egy kellemetlen betegséggel szembesül, és teljes gyógyulást eredményez.

Az önkezelés gyakran hatástalan, és egyes esetekben káros.

Egyéb kezelésre szánt gyógyszerek

Szisztémás tabletták gombaellenes hatással belső használatra:

A sérült köröm kezelésére szolgáló helyi alkalmazások:

 • bórsav oldat;
 • fukortsin;
 • yoditserin;
 • miramistin;
 • klórhexidin;
 • ihtolos kenőcs;
 • terápiás gombaellenes lakkok.

További támogatás a fenntartó terápiához:

 • vitaminok;
 • cinket tartalmazó készítmények;
 • nikotinsav;
 • vas.

Gyógyszertári termékek jegyzéke

Gombaellenes lakkok és oldatok:

 • laceril lakk;
 • lomlom lakk;
 • Batrafen;
 • ciclopiroxolamine;
 • mikozan.

Ragasztó vakolatok.

Eszközök a megváltozott köröm eltávolításához, gomba hatásának kitéve:

Krémes permetek és kenőcsök:

 • zalainkrém;
 • exoderyl krém;
 • Nizoral krém;
 • mycosoril kenőcs;
 • mifungar krém;
 • nitrofungin oldat topikális alkalmazásra;
 • fondizol krém;
 • külső dózisformák a terbinafinnal;
 • ciklopiroxol-amin alapú krém;
 • bifonazol alapú krém.

A szervezeten belüli szisztémás hatású gombaellenes tabletták:

 • flukanazol és analógjai;
 • ketokonazol;
 • itrakonazol;
 • itrazol;
 • terbinafin;
 • terbizil.

A gyógyszerek és a pénzeszközök listája elég nagy. Egy közös ember számára nehéz megérteni. Ezért ne öngyógyítson. Egy tapasztalt orvos képes kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt egy adott beteg számára, és elkészítheti a kezelést.

Onychomycosis of nails: kezelés, gyógyszerek

✓ Az orvos által ellenőrzött cikket

Egyes betegségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni nyilvánvaló, látható tüneteik miatt. Az egyik ilyen probléma az onokomikózis. A körömgomba deformálja megjelenését, viszketést és kényelmetlenséget okoz a lábakban és a kezekben. A cikkben részletesen megvizsgáljuk az onychomycosis elleni küzdelem hatékony módjait.

A kezelés alapelvei

Az onokomikózis kezelésére való megközelítés többféle megközelítés alkalmazásával lehetséges. Helyi gyógyszerként ajánlott - kenőcsök, krémek és körömlakkok, valamint szisztémás gyógyszerek. Ezenkívül követni kell az életmód-kezelésre vonatkozó ajánlásokat is. A körömgomba nem halálos betegség. Jól kezelhető, ha megfelelően kezelik a kezelést, és minden szükséges intézkedést meghoznak.

Hogyan alakul ki a köröm onokomikózisa

Fontos! Az onychomycosis leggyakoribb szertje a Trichophyton rubrum gomba - az összes mikózis 90% -át okozza.

Fungus Trichophyton rubrum

Kenőcsök, krémek, spray-k

Az onychomycosis kenőcsei és krémjei hosszú távú felhasználást igényelnek, mivel a hatóanyagnak a lemezben hatékony koncentrációban kell felhalmozódnia. A végleges gyógymód az egészséges köröm növekedése után mondható el. Az eszközök különböznek az aktív antimikotikus komponensektől.

terbinafin

Az egyik leghatékonyabb a mai források az onokomikózisra. A terbinafin a gombás fertőzések kezelésére vonatkozó klinikai irányelvek részét képezi.

Ennek alapján számos gyógyszert állítanak elő:

Minden alapot naponta kétszer alkalmaznak klinikai és laboratóriumi kezelés előtt. Előzetesen kézzel vagy lábbal alaposan meg kell mosni és szárítani.

naftifin

Naftilamin a körömgomból

Csak egy gyógyszer - krém, kenőcs vagy Exoderyl oldat van. Ez hatékonyan segít az onychomycosis és mycosis a lábak és a kezek. Az Exodermilt naponta egyszer vagy kétszer használják egészséges körömlemez növekedéséig. Ne hagyja abba a kezelést korábban, mert a gombás fertőzés kockázata nagyszerű.

Fontos! Az Exoderyl ellenjavallt terhes és szoptató nőknél.

bifonazol

Az onychomycosis hosszú távon naponta egyszer használatos. A gyártó javasolja egy tiszta köröm alkalmazása után, hogy a terméket további két hétig alkalmazza. Ezzel elkerülhető a visszaesés.

A bifonazol az alapok összetételében található:

 • Gyönyörű krém vagy spray;
 • Bifozin krém vagy permet;
 • Mycospores krém vagy oldat.

szertakonazol

Egy modern antimikotikus szer, mely egyetlen gyógyszerben található - Zalain krém.

A Zalain krém széles spektrumú gombaellenes szer, amely megöli a lokalizáció bőrfungusát

A szertakonazol széles spektrumú hatással bír, számos gombafajta ellen hatékony. Onychomycosis esetén naponta kétszer kell alkalmazni az érintett körömlemezt. A kezelés folyamata - legalább egy hónap.

Gomba a körmökön

klotrimazol

Az egyik leghíresebb gombaellenes gyógyszer, még mindig használják a gombás fertőzések kezelésére. Naponta kétszer alkalmazzák, az érintett körmökre, a bőr körül.

A klotrimazolra alapozott szerek különböző gyártó és ár.

ketokonazol

Ez az antifungális hatóanyag széles spektrumú, ezért eladó a samponok, krémek, kenőcsök és spray-k a ketokonazollal. Ezek hatékonyan enyhítik a korpát, a sima bőr mikot és az onokomikózist. A ketoconazol Nizoral alapú, krém formájában lévő szereket naponta kétszer használják egészséges köröm növekedéséig.

Nizoral a szögek gombairól

Fontos! Bármely helyi gyógyszer allergiás reakciót válthat ki: ha égési sérülést és vörösödést okoz, a terméket le kell mosni.

Az onokomikózis külső terápiájának egyik változataként körömlakkokat használnak. A hatóanyagot felvisszük az érintett felületre, teljesen lefedve. Antimikotikus hatás a hatóanyag: amorolfin vagy ciklopirox.

Lakk a körömgomba kezén

amorolfine

Hatékony gombaellenes szer, amely aktívan felhalmozódik a körömlemezen. Az amorolphin mélyen behatol a szervezetbe, 7-10 napig fennmarad, ezért napi alkalmazás nem szükséges. A fő hátránya amorolfinra alapozott készítmények - magas költségek, ami némileg különbözik a különböző gyártóknál.

A gyógyszerrel ellátott palackon kívül a szett olyan fűrészekkel érkezik, amelyek eltávolítják a köröm érintett részét, spatulák a gyógyszer és az alkoholos törlőkendő alkalmazására a köröm előkezeléséhez.

ciklopirox

A gyártó ajánlja a ciklopirox 8% -os oldatának 24 hetes használatát. Ebben az első hónapban minden második napot, a második hónapot hetente kétszer kell alkalmazni, majd - heti egy alkalommal a tiszta köröm növekedéséről. A kezelés teljes időtartama legalább 6 hónap lehet.

Ciklopiroxot tartalmazó készítmények:

Szisztémás szerek

Jelentős gombás elváltozások esetén csak külső terápia elégtelen. Ilyen esetekben ajánlott szisztémás gombaölő gyógyszerek.

Minden szisztémás gyógyszer mérgező hatást fejt ki a májra, ezért kinevezése előtt ajánlott a terapeutának ellenőrizni és májkísérleteket végrehajtani. Ha a transzamináz-értékek eltérnek a normálistól, és számos krónikus betegségben is, a szisztémás szerek ellenjavallt.

Ajánlások az életmódról

A gomba megmaradhat a ruhákon és cipőkön, ami a betegség visszaszorulását okozhatja. Ezért fontos az antifungális szerekkel párhuzamosan cipő, zokni, harisnyanadrág antimikotikus kezelésének elvégzése az egész kezelés során havonta egyszer.

Lábbelit kell vezetni

A fertőtlenítéshez ajánlott:

 • formaldehid oldat, 25% -os koncentrációval;
 • 40% -os koncentrációjú ecetsavas oldatot;
 • klórhexidin-nagylukonát 1% -os koncentrációban;
 • speciális antimikotikus oldatok, például a "Mikostop", az utasításoknak megfelelően.

Figyelembe kell venni a lábak állapotát is. Fokozott izzadás, apró repedések, ritka higiéniai eljárások - mindez termékeny talaj a gomba számára. A lábakat rendszeresen, 1-2 alkalommal naponta, nem irritáló szappannal mossuk. Higiéniai eljárások után mindig jó a bőr kiszáradása, tanácsos ne viseljen azonnal zoknit.

A lábakat rendszeresen mossa le

Kerülje el a szintetikus, kapron harisnya és zokni, mivel nem engedik a bőrt lélegezni és üvegházhatást okozni. A bőr aktívan izzad, a gombafertőzés veszélye nő. Hasonló akció a szintetikus nem légáteresztő anyagokból készült cipő.

Külső gombaellenes szerek alkalmazása előtt szappannal és kis mennyiségű szódabikarbónál a fürdőben szét kell szedni az érintett végtagokat. Ez a szappanoldat kezelés lehetővé teszi az érintett körmök lágyulását. Ezt követően a körömot minél jobban le kell vágni, és le kell vágnia. Javasoljuk, hogy hetente egyszer gőzölje fel a fürdőköteleket. Minden eszköznek egyedinek kell lennie: medence, körömfájlok, ollók, cipők.

A gombaellenes szerek alkalmazása előtt a lábakat forró vízzel szappannal kell melegíteni

Fontos! A kezelés időtartama alatt ellenjavallt a nyilvános fürdők és uszodák látogatása.

Kezelési választás

Az onychomycosis minden egyes konkrét esetére vonatkozó taktika eltér. A terápia megválasztása a következőktől függ:

 • az érintett köröm területét;
 • a bőr bevonása;
 • kapcsolódó patológiák;
 • az ember felelőssége, készen áll a rendszeres körömkezelésre.

Ha a gomba legfeljebb az egy vagy két ujj körömlemezének egynegyedét érinti, akkor csak helyi gyógyszerkészítmények ajánlottak. Ebben a helyzetben a krém, a kenőcsök és a körömlakkok hatásosak. A szisztémás gyógyszereket nem mutatják be.

Hajlítsa meg a körömlemez egyharmadát

Bizonyos esetekben egy személy nem áll készen a körömlemezek rendszeres feldolgozására. Az onokomikózis kezelése mindig hosszú folyamat, amely rendszerint legalább hat hónapig tart. Ezért egyesek inkább a külső terápiára szánt orális mikrobaellenes szereket preferálják, mivel ezek nem igényelnek időt.

Volt azonban fordított helyzet, például a terhesség vagy súlyos szomatikus patológia (májelégtelenség) és egy meglehetősen gyakori onychomycosis. Ebben a helyzetben a tablettázott antimikotikumok nem kívánatosak. Ezért a helyi formák ajánlottak: krémek és lakkok.

Terhesség alatt a tabletták antimikotikumok nemkívánatosak

A krémek és lakkok kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy a krémek és kenőcsök hosszú ideig szívódnak fel. Az alkalmazás után legalább 15-30 perccel nem kívánatos cipőt vagy zoknit viselni, mivel a termék kenéses. Ezenkívül a termék szennyezheti a ruházatot. Ebben a tekintetben a bevonat egy külön előny: ezek a felületen megszáradni a köröm egy pár percig, így a diákok aktívan az emberek teljes életet élni.

Kenőcs vagy krém használata esetén ne feledje, hogy teljesen fel kell szívódnia

De kombinált károsodással, ha onychomycosis és sima bőr mikózis, csak a körömlakk önmagában nem lesz elég hatékony. Ehhez kiegészítő krém vagy szisztémás gombaellenes szer szükséges.

A gomba körömfertőzés a dermatológiai gyakorlat egyik gyakori. A kezelés azonban nem nehéz, azonban a körömlemez hosszantartó növekedése miatt időben meghosszabbodik. A körömápolásra vonatkozó ajánlások megfelelő betartása az anti-mycotic terápiával kombinálva lehetővé teszi a gomba örökre történő megszabadulását. A jövőben a lábak higiéniájára és az antifungális szerek megelőzésére vonatkozó tanácsok továbbra is mindenki számára elérhetőek a szaunák, fürdők és uszodák látogatása során.

Az állami medence meglátogatása után érdemes megelőzni a kéz és a láb körmét

Onychomycosis of nails - fotó, kezelés és hatékony gyógyszerek

Gyors oldal navigáció

A körömgomba, amely kezdetben nem érzékeny, végül nemcsak kozmetikai hibát okoz, hanem negatívan hat a test egészére, különösen az immunrendszerre.

A remény, hogy a köröm kisebb változása önmagában áthalad, nem bírja a kritikát. Az idő előtti kezelés hosszabb, és az ember sok pénzt spórol az antimikotikumok megvásárlásán.

Ebben a cikkben megpróbálom kimerítően válaszolni a fő kérdés felmerült minden szenvedés gomba -, hogyan kell elvégezni a kezelés onychomycosis köröm olcsó, de hatékony gyógyszerek és megszabadulni a betegség a körmök, a kerékpáros mesés összegeket?

Onychomycosis - mi ez?

A körmök okinokomikózisa az ujjakon vagy lábujjakon a körömlemez gombás elváltozása, gyakran a végtag bőrének mycosisának hátterében folytatódik. A betegség lassan fejlődhet, fokozatosan terjedve az egész körömlemezre, és eltalálja a szomszédos ujjak körmeit.

 • A köröm onychomycosis fertőző betegség, az öngyógyítás kizárt. Hosszú áramlással és masszív reprodukcióval a gomba mérgezi a testet olyan toxinokkal, amelyek hátrányosan befolyásolják a belső szervek működését.

A köröm sebészi eltávolítását onychomycosisban csak ritka esetekben alkalmazzák. A modern gyógyszerészet sok takarékos és kevésbé fájdalmas módszert kínál a körömgomba kezelésére.

Kisebb elváltozással csak helyi gombaellenes szerek elegendőek, de egy széles körben elterjedt folyamat mind külső, mind szisztémás antimikotikus kezelést igényel.

Fontos! A köröm gombájának meghatározása nem nehéz: a végtag (stop vagy ecset), mely állítólagosan a gombát érint, a kálium-permanganát oldatába merül. Ugyanakkor az egészséges körmök barna színt kapnak, és a gombás fertőzés által érintettek nem változtatják meg a kezdeti színt.

A köröm onychomycosisának típusai

Onychomycosis körmök fotó a lábakon

A nailok oinokomikózisa többféle gombafajta, amely az edzőteremben vagy a medencében fogható, míg valaki más cipőt visel, megosztott törölközőkkel.

Gyakran előfordul, hogy a köröm gombát olyan személyeknél diagnosztizálják, akiknek fokozott izzadása van (hyperhidrosis), és nem tartják be az immunhiányos állapotban szenvedő személyi higiéniai alapszabályokat.

A károsodás jellegétől függően a köröm onychomycosis következő típusai különböztethetők meg:

 1. Normotróf - ha a köröm normál vastagsága megmarad, a színe megváltozik, fehér vagy sárgás csíkok és foltok jelennek meg;
 2. Hypertrophic - a körömlemez az élek mentén megvastagodik, mivel laza növekedés következik be a körömágyon, színe megváltozik, a személy fájdalmat tapasztal a járás során;
 3. Az onkolítikusan hígított barna-szürke köröm gyakran eltörik, talán teljesen elutasítja a laza rétegzést.

A körmök, készítmények onychomycosis kezelése

A fungicid kenőcsök használata a köröm onychomycosisának kezelésére nem kivitelezhető. A zsíros bázisuk nem engedi mély benyomódást az érintett köröm vastagságába. A köröm onychomycosis kenőcs alapjait csak az érintett bőr (pl. Az ujjak között) kezelésére ajánlott.

A mikotózisok hatásos kezelése a következő lépéseket foglalja magában:

 • Az érintett köröm óvatos vágása;
 • Gombaölő cseppek helyi alkalmazásával;
 • Fungicid szerek szisztémás használata (kötelező a közös gombafertőzéssel).

A sérült köröm eltávolítása

A körömlemez sebészeti eltávolításának fájdalmas eljárása két alternatíva. A páciens felajánlja, hogy eltávolítja az érintett körömlemezt a kozmetikai teremben speciális felszereléssel, vagy gyógyszertári keratolitikus gyógyszerekkel.

Legkedveltebbek a különleges Nogtemitsin, Onychoplast (olcsó gyógyszerek) és a Nogtevit. Használatukat a csatolt utasítások tartalmazzák, de fel kell idézni alkalmazásuk alapszabályait:

 1. Az eljárás előtt gőzzön ki a gomba által károsított végtagot.
 2. A keratolitikus anyag mélyebb behatolása érdekében a körömlemezt karimával ragasztják meg (a szomszédos bőr sérülése nélkül).
 3. A tapaszt 3-4 naponként többször alkalmazzák.
 4. Minden egyes eljárás után óvatosan eltávolítják a köröm lágyított területét.

Az eljárások után a gombával érintkező köröm könnyen, teljesen fájdalommentesen eltávolítható, majd a fő kezelést el kell indítani. A bírálatok alapján ezek a gyógyszerek a köröm onychomycosisával csökkentik a gombaölő szerek használatának időtartamát és felgyorsítják a gyógyulást.

Ugyanúgy használják a Mycosporokat. A belépő karbamid lágyítja a körömlemezt, és a bifonazol anyag antimikotikus hatást fejt ki.

Azonban a teljes gyógymód kizárólag ezen a gyógyszeren keresztül nem mindig fordul elő az onokomikózis kezdeti szakaszában sem. A bifonazol katasztrofálisan csak bizonyos típusú gombákra hat.

Fungicid oldatok helyi alkalmazáshoz

A helyi antimikotikumok alkalmazásának időtartama függ a körömlemez károsodásának mértékétől. Hatékony és meglehetősen olcsó gyógyszerek a köröm onokomikózisának kezelésére:

 • Spray Lamitel (Terbinafine hatóanyag) - kiváló eredményt ad csak a körömgomba kezdeti fejlesztésében, ráadásul költséggel (kb. 150 rubel). Alkalmazva napi 1-2 alkalommal 2 hétig. az egyetlen baj - a környező bőr és a viszketés bőrpírjait okozhatja. Ellenjavallt terhes nőknél és 12 év alatti gyermekeknél.
 • Mikozan - egy speciális körömfájl kerül a halmazba a beteg köröm csiszolásához. A könnyű használhatóság és a nagy hatékonyság még a gomba működtetésével a beteg költsége meglehetősen drága (500-600 rubel.). Egy üveg elegendő a tanfolyamhoz.
 • Loceril - átlátszó lakk, kényelmes alkalmazás (hetente kétszer fel van szerelve vagy elkészítve). A közös onychomycosis megszüntetésére körülbelül 6 hónapig tart. A hátrány a gyógyszer magas költsége.
 • Az Exoderyl cseppjei - tartalmaznak széles hatásspektrumú, naftofinek elleni gombaellenes hatóanyagot. Antibakteriális hatása van, a szögpír kezelése minden szakaszban. Naponta kétszer alkalmazzák, egy csomag elég 2 hónapon belül. Egy olcsóbb analóg a hazai Micoderil gyógyszer.
 • Lac Cyclopyrox - monoterápiás kezelésre 1-3 szem körüli sebzéssel (az egyik körömlemez sérülésének területe nem több mint fele). Nagyobb kiterjedésű lézió esetén kombinálni kell a tablettázott gombaölő szerek használatával. Allergiát okozhat, ellenjavallt gyermekeknél és terhes nőknél.

Szisztémás antimikotikumok

A gombaellenes szerek tablettázott formában való felhasználását egy vagy több köröm nagy léptéke jellemzi. Ilyen esetekben a gombaölő tablettákat hosszú ideig tartják be, ezért a súlyos mellékhatások elkerülése érdekében konzultálnia kell egy bőrgyógyászattal.

A leghatékonyabb antimikotikumok (drágább analógok zárójelben vannak feltüntetve):

 • Flukonazol (Flukosztat, Diflukan, Mikomaks, Fluzamed) - hetente egyszer alkalmazva 150 mg 6-12 hónapig. Jól tolerálható.
 • A terbinafin (Lamisil, Terbizil) egy rendkívül hatékony hatóanyag. Belépési rendszer: napi 250 mg. A körmök onychomycosisának kezelése a lábakon 3 hónapig tart, a kezében - 1,5 hónap. A Terbinafine tabletták jobb ár-teljesítmény arányt mutatnak.
 • A ketokonazol (Nizoral) egy hatékony, de nagyon mérgező készítmény. Felvétel 200 mg-ra naponta 4-6 hónapig, körömgombával a kezében, 8-12 hónapig. A lábán.
 • Itrakonazol - nem különösebben kényelmesen használható, be kell állítania az adagot (impulzus-terápia). A fenti gyógyszerek hatékonysága magasabb, mint a gyógyszer hatásossága. A gombaölő készítmény Griseofulvin ugyanolyan jellemzőkkel rendelkezik.

A köröm onychomycosisának szövődményei

Az onokomikózis szövődményei mind a kezelés hiányában, mind a gyógyszerek helytelen használatakor előfordulhatnak:

 • A gombafolyamat elterjedése a mikotikus ekcéma megjelenésével teli;
 • A keratolitikus foltok helytelen használata a környező szövetek égetéséhez és az onokomikózis-tanfolyam súlyosbodásához vezet;
 • A szóban forgó gombaölő anyagok (orálisan) hajlamosak a májban felhalmozódásra és toxikus hatásokra;
 • Az önkiszolgálás vagy az orvos által előírt kezelési rendszer figyelmen kívül hagyása a betegség tökéletlen gyógyulását és későbbi visszaesését eredményezheti.

A szögek onychomycosisát teljesen meggyógyították. Minél előbb kezdődik a kezelés, annál gyorsabb lesz a gyógyulás.

A dózis pontos betartása és a felvétel időtartama, az érintett köröm rendszeres és pontos kezelése maximális terápiás hatást ér el, és kizárja a gomba újra megjelenését.

Az egészséges köröm növekedésével az gombaellenes hatóanyagok további 2-3 hétig folytatódnak.

onychomycosisban

Onychomycosis egy gombafertőzés, amely befolyásolja az emberi körömlemezeket. A betegség kórokozója patogén, valamint opportunista gombák. Az onychomycosis kifejezést 1854-ben vezették be, de az oroszországi betegséget először a P.I. Matschersky 1861-ben dolgozatában. Jelenleg a betegség patogenezise gyorsan növekszik, amit a fejlődésüket befolyásoló tényezők mennyiségi növekedése magyaráz.

A körmök oynchomycosis, valamint a lábméretű mycosis, az ember által előidézett gyakori mycotic betegség. Az onokomikózis előfordulási gyakoriságának ereje különbözik a kiváló éghajlati viszonyoktól mentes országokban. Például Spanyolországban onychomycosisban diagnosztizáltak 1,7% -át a lakosság (0,8% a férfiak, 1,8% nő), Finnországban, földmérő 800 kiderült 8,4% -ában (4,3% a nők és 13% férfiak), Oroszországban ezt a betegséget az emberek 5% -ában diagnosztizálták. Gyakran az orvoshoz fordulás oka az elégedetlenség a körömlemezekkel, nevezetesen azok megjelenésével, ami befolyásolja az aktív élet minőségét.

Onychomycosis okoz

50 féle feltételesen patogén és patogén gomba van, amelyek súlyos károkat okoznak a körömlemezeken. Azonban a dermatophyták domináns helyzete. A számuk eléri a 90% -ot. Ezek közé tartozik az antropofil dermatomycetes: Tr. Tonsurans, Tr. mentagrofitok, Tr. Mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum, Tr. violaceum, valamint a zoofil Tr. verrucosum. Ritka esetekben a körömlemez fertőzés Microsporum gombával lehetséges.

Az onychomycosis következő oka lehet élesztőszerű gombák (Malassezia, Candida). A Candida nemzetség gombái szintén gyakori oka az onychomycosisnak a háztartásban részt vevő nők kezének.

Az onokomikózisos fertőzés forrása elsősorban beteg, valamint kórokozókkal fertőzött objektumok. Megállapítást nyert, hogy minden ember egy életen át többször érintkezik az onychomycosis gombájával, azonban a betegség egyáltalán nem fejlődik ki.

A fürdők, szaunák és uszodák látogatásakor a köröm onokomikózisával járó fertőzés lehet. A veszélyek padok, rácsok, ösvények, szőnyegek, amelyek a patogenikus gombák bőrtáblájával vannak borítva. Gyakran a körmök onychomycosisának átvitelét családon belül végzik, és ebben az esetben a fertőzés tárgya gyakori papucs, mosogatórongy, törölköző és fürdőszoba. A mérlegek képesek a fertőzött bőr fésülése során leesni.

A körmök okinokomikózisát más tényezők is keltik. Ilyen például a szélsőséges vérellátás hiánya, cukorbetegség, HIV, immunhiányos állapotok.

Gyakran előfordul, hogy az oinokomikózis gyermekeken fordul elő, és általában az egyidejűleg előforduló betegségek okozzák. A gyorsítósebességnek köszönhetően a körömlemez növekedésével a gyermekek nagyon alacsony az onychomycosis előfordulása.

Onychomycosis gyermekeknél a következő jellemzőkkel rendelkezik: a körmök felületének durva felülete van, míg a köröm szerkezete megmarad, és a lemez sérülése gyakoribb a disztális szegélynél, és a subungual hyperkeratosis is ritkán fordul elő. A terbinafin gyermekeknél az onokomikózis kezelésére engedélyezett.

Sokkal nagyobb a morbiditás a HIV-fertőzött gyermekek csoportjában, valamint a Down-szindrómás gyermekeknél.

Az idős emberek gyakran hajlamosak a betegségre, mert az endokrin változásokhoz és a bőr élettani tulajdonságaihoz, valamint melléklegeihez kötődik. Pathogenesis onychomycosis egy vaszkuláris patológia az idősek és a kapcsolódó rendellenességek: Raynaud-szindróma, a vénás elégtelenség, limfostazom, cukorbetegség, sérülések, általános gyengeség, a bőr macerálás, túlzott verejtékezés.

A lábak oynchomycosisa gyakran családi fertőzés. A betegség növekvő prevalenciáját az orvosi ellátás megtagadása magyarázza, és ennek következtében évtizedek óta szenvednek az onokomikózisos betegek.

fotók onychomycosis a kéz körmök

Onychomycosis tünetek

Külsőleg, az onychomycosis megnyilvánul a lazítás, a megvastagodás és a törékeny köröm ellen. Ebben az esetben az érintett körmök homályosak, deformálódnak, sárgaek, vastagodnak és tovább morzsolódnak. A gombás elváltozás az elmúlt években nehéz karaktert jelent, ami nemcsak kozmetikai problémákat okoz, hanem a cipők kiválasztásának problémáit is. A betegek kellemetlen érzést tapasztalnak gyaloglás, fájdalom, korlátozott mozgás esetén. Ezzel együtt az önbecsülés esik, az életminőség csökken.

Az onokomikózis diagnózisa a vizsgálat mikológiai vizsgálatából, valamint egy specifikus klinikai kép jelenlétéből áll. A következő primer kritériumok figyelhetők meg: fehér-sárga, narancsbarna csíkok vagy foltok. Másodlagos kritériumok: subungual hyperkeratosis, onycholysis, a körömlemez vastagodása.

Az onychomycosis osztályozása az érintett köröm vastagságát figyelembe véve. AM Arievich a következő típusú onychomycosisokat azonosította: az első normotróf, a második hipertrófiás és a harmadik atrófiás.

A normotróf típus a köröm vastagságának és konfigurációjának megőrzésével, csak a színváltozással, valamint az átlátszósággal jellemezhető.

A hipertrófiás típust a körömlemez megvastagodása jelzi a subungual hyperkeratosis megvastagodása miatt.

Az atrófiás típust maga a körömlemez vékonyodása jellemzi.

onychomycosis következőkkel kiemelkedik modern idegen besorolás: fehér felület, a következő típusú - disztális szubungális onychomycosis, majd proximális köröm alatti onychomycosis és utolsó típus - összesen disztrófiás onychomycosis.

fénykép a köröm onychomycosisáról

Onychomycosis kezelés

Onychomycosis kezelésére lehetséges topikális, amikor egy gombaellenes hatóanyagot közvetlenül a fertőzött körömre és a rendszer, amelynél, egy gyógyszer szájon, és áthatol a vér a körömlemez.

A dermatophyták által okozott betegségekben általános antimikotikus gyógyszereket írnak fel. Melyik Orgonyt, Griseofulvint, Nizoralot, Lamizilt hordoz.

Amikor onychomycosis okozta élesztő és penészgombák, a kezelés is a fentebb leírt (kivéve griseofulvin, ez a gyógyszer nem jelöljük).

A felírási rendszer:

- Nizoral, napi 200 mg-os adagja 4 hónapig, amíg az állapot javul, és amíg az átlátszó körömlemezek nem nőnek.

- Lamisil napi normája 250 mg, amely 3 hónapig tart, és az eredmény hiányában a hossza legfeljebb 6 hónap.

- orbutin, napi 100 mg-os normális értéke 2-6 hónapig.

Az ovinkomikozist patogenetikus szerekkel kezeljük, amelyek immunstimuláló szereket, adaptogéneket, angioprotektorokat, vitaminokat, adaptogéneket tartalmaznak.

A szögek onychomycosisának antimikotikumokkal történő kezelése szükségszerűen külső terápiával, két szakaszból áll.

Az első: a fertőzött köröm vagy annak részének eltávolítása szükség szerint (műtéti vagy konzervatív).

A második: magában foglalja a körömágy kezelését, valamint a növekvő körömlemezt. Ehhez naponta kétszer, a következő öt nap alatt Andrianian folyadékot alkalmaznak a körömágyon.

Az Andriasyan folyadék (glicerin - 20,0, ecetsav 40% - 40,0, valamint etil-alkohol - 50,0). A következő öt napban a folyadékot naponta kétszer alkalmazzuk a 2. számon, amely tartalmazza a készítményt (szalicilsav 10.0, tejsav 10.0, kollódium 50.0, resorcinol 2.5).

A hatodik nap 5% szalicilsavas kenőcsöt tartalmaz. A hetedik nap egy mérsékelten forró szódásfürdő és tisztítás után. Ezután a kezelést addig ismételjük, amíg a szög végül meg nem ér.

A betegek megjegyzései a köröm onokomikózisának kezelésére a legtöbb esetben azt mondják, hogy gyakran a helyi kezelés kicsi. És a hatás a felületes felületű fehér, valamint a disztális laterális formával érhető el, és a köröm 1/3-a fertőzéses.

Az inzomikózis kezelése?

A körmök onokomikózissal történő kezelését hatékonyan végezzük oly módon, mint a 20% -os szalicil-benzoesav dimexiddel. Ezt a szerszámot egyszerre egy cseppre, naponta kétszer és a törlések után alkalmazzák.

Onychomycosis készítmények fungicidek közé tartoznak a különböző kenőcsök (Kanesten, 5% szalicilsav kenőcs, híg kenőcs, mikonazol, grizeofulvin, Lac Batrafen, Grimeksal, Mikospor kenőcsök, Nizoral, Lac Lotseril, travogen, Lamisil pr.).

A terbinafin vagy a Terbinox a mai napig relevánsnak bizonyult az onokomikózis kezelésében. Jó gombaellenes hatást mutat, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyógyszer jól tolerálható a lakosság minden szegmensében.

A fellendülés megítélésének kritériumai a következők: a klinikai megnyilvánulások eltűnése, valamint a körömlemezek teljes növekedése és a gombákra vonatkozó kötelező negatív triplettes vizsgálatok. Ezeket a vizsgálatokat a kezelés befejezése után végezzük, majd kétóránként. Szintén fontos, hogy három havonta végezzen nyomonkövetést. Fontos megemlíteni a gomba hihetetlen életképességét a környezetben és a gombaölő gyógyszerek részét képező anyagok mentességének fejlesztését. Ezért, ha a gomba nem gyógyul, akkor a kezelés ismételt fertőzésével más gyógyszereket használjon, amelyek megkülönböztető mechanizmussal rendelkeznek a hatásukra.

Az onokomikózis modern kezelési módjai

Onychomycosis a leggyakoribb körömbetegség. Megállapítottam, hogy a körömlemezeken bekövetkezett változások eseteinek 50% -a összefügg a mycoticus fertőzéssel. Epidemiológiai vizsgálatok Oroszországban és külföldön

Onychomycosis a leggyakoribb körömbetegség. Megállapítottam, hogy a körömlemezeken bekövetkezett változások eseteinek 50% -a összefügg a mycoticus fertőzéssel. Epidemiológiai vizsgálatok Oroszországban és külföldön, kiderült, hogy nagy gyakorisággal onychomycosisban, ami mozgott 2-13% az általános populációban [1, 2, 3]. Az onokomikózis kialakulásának kockázata a legmagasabb az idősebb betegeknél. Például a 70 évnél idősebb emberekben a lábak onychomycosis előfordulása 50% vagy több lehet [2, 4, 5]. Úgy gondolják, hogy ezt elősegíti a körömlemezek lassú növekedése, a perifériás és törzsek vérkeringésének az idősek általi megsértése [6]. Onychomycosis nagyfrekvenciás, mint kimutatható immunhiányos betegeknél (beleértve az AIDS betegek) és a diabéteszes betegekben [6, 7, 8].

Gyakran a betegek és egyes orvosok az onokomikózist észlelik, mint kizárólagos esztétikai problémát. Azonban ez egy komoly betegség, amely fut egy krónikus, mely esetben az immunhiányos, dekompenzált endokrin betegség okozhat a fejlett mycosis a bőrt és függelékei. Onychomycosis gyakran kíséri fejlődése súlyos szövődmények, mint például a diabéteszes láb, krónikus gyulladás erysipilatous végtagok, lymphostasis, elefántiázis [9, 10]. A citosztatikus vagy immunszuppresszív terápiában részesülő betegeknél a betegség invazív mycosisok kialakulásához vezethet. Ezért szükséges az onokomikózis kezelése, és kellő időben kell eljárni [11].

Csak néhány évtizeddel ezelőtt az onychomycosis kezelése időigényes, tartós és nem túl ígéretes. A bőr és gombjainak gombás megbetegedéseinek kezelésére használt gyógyszereket alacsony hatékonyság és nagy toxicitás jellemezte. A pozitív eredmény eléréséhez tartós kezelést vagy gyógyszerek adagjának emelését kellett előidézni, amit gyakran súlyos szövődmények kísérnek. Néhány kezelés potenciálisan életveszélyes volt a betegek számára. Például a röntgen-terápia, a tallium és a higany használata vezetett a bőrrák, az agy és a belső szervek kialakulásához a betegeknél.

A nagyon hatásos és kevéssé toxikus antimikotikus gyógyszerek megjelenése jelentősen elősegítette a bőr és gombjainak gombás megbetegedéseinek kezelését. Az új antimikotikumok felhasználásának eredménye azonban nem volt kielégítő. Az ellenőrzött klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szisztémás antimikotikumok hatékonysága a kezelés befejezése után 40-80%, és 5 év után - 14% és 50% között van [12]. Ugyanakkor a terápia hatékonyságának onychomycosis növekszik a komplex kezelési módszerek, amelyek bevonják a kábítószer-használat etiotropic és eszközök befolyásoló patogenezisében [13]. Szintén ennek eredményeként a klinikai vizsgálatokat Európában, azt találtuk, hogy a kezelés hatékonyságát onychomycosis lehetséges növelni átlagosan 15%, ha a kombinált alkalmazása szisztémás gombaellenes és gombaellenes lakk tartalmú amorolfin [14].

kezelés

Az onokomikózis kezelésére különböző gyógyszereket használnak a kémiai összetétel, a hatásmechanizmus, a farmakokinetika, a gombaellenes aktivitás spektruma tekintetében. Egy közös tulajdonság számukra specifikus hatás a patogén gombákra. Ez a csoport áll, azolok (itrakonazol, flukonazol, ketokonazol), allil-aminok (terbinafin, naftifin), griseofulvin, amorolfin, ciklopirox. Az onokomikózis kezelésére szisztémás szereket alkalmaznak az azolcsoporthoz - itrakonazol, flukonazol és terylbinafin -. Az onokomicózis kezelésére a griseofulvint és a ketokonazolt jelenleg nem írják elő az alacsony hatékonyság és a káros események kialakulásának magas kockázata miatt. Az onokomikózis külső használatának eszközeként amorolfint és ciklopiroxot tartalmazó lakkok és oldatok kerülnek felhasználásra.

allil szintetikus antimikotikumok. Az allylaminok túlnyomórészt a dermatomycetesre hatnak, miközben fungicid hatással bírnak. A hatásuk mechanizmusa a szkvalén-epoxidáz enzim gátlása, amely részt vesz a dermatomycetes sejtmembránjának fő szerkezeti komponensében lévő ergoszterin szintézisében. Az allylaminok közé tartoznak a terbinafin és a naftifin.

Az allylaminok aktívak a legtöbb dermatomycetes ellen (Epidermophyton spp., Trichophyton spp., Microsporum spp., Malassezia spp.), a chromomycosis és néhány más gomba okozója.

A belső terbinafin kinevezésére utaló jelek az onychomycosis, a bőr dermatomycosisának gyakori formái, a fejbőr mikózisa és a kromomikózis. A terbinafin és a naftifin külső használatára utaló jelek korlátozott bőrelváltozások a mycosisban, pityriasisban, bőr candidiasisban. A terbinafin magas biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik, jól felszívódik az emésztőrendszerben, függetlenül az étkezési bevitelektől. Magas koncentrációban a hatóanyag a bőr szarurétegében, a körömlemezekben, a hajban, a verejték és a faggyúmirigy váladékaiból kiválasztódik. A terbinafin helyi alkalmazással történő felszívódása kevesebb, mint 5%, naftifin - 4-6%. A terbinafin és a naftiin koncentrációja a bőrben és annak függelékeiben jelentősen meghaladja a dermatomycosis fő kórokozóinak MIC-értékét. Javítás terbinafin adagolási rend lehet szükséges, ha együtt a hozzárendelési induktorok (rifampicin) vagy inhibitorok mikroszomális májenzimek (cimetidin), mivel az első növekedés a clearance, és annak második csökkentett.

Számos kontrollált multicentrikus összehasonlító klinikai vizsgálat eredményeként azt találták, hogy a terbinafin a leghatékonyabb antimikotikum az onokomikózis kezelésében [12] (1. táblázat).

terbinafin közös bőrelváltozásra, onychomycosisra, kromomikózisra alkalmazzák, ilyen esetekben a terbinafint orálisan adják be. A terbinafin az onikomicózis kezelésében választott gyógyszer, mivel az leghatékonyabb az onychomycosis-dermatomycetes fő kórokozói ellen. Ellenjavallata allilamin rendeltetési allergiás reakciók drogok allilaminok, terhesség, szoptatás, 2 éves kor, májbetegségek kíséretében annak diszfunkció (emelkedett transzamináz).

azolokra - a szintetikus antimikotikumok legszámosabb csoportja. 1984-ben bevezették a gyakorlatba az azol csoportba tartozó első szisztémás gombaellenes hatóanyagot - a ketokonazolt 1990-ben - a flukonazolt, és az itrakonazolt.

Az azolok, amelyeket szisztémás szerekként alkalmaznak, túlnyomórészt fungisztatikus aktivitással rendelkeznek. Az azolok fontos előnye az egyéb gyógyszerek között az antifungális aktivitás széles spektruma. Az itrakonazol in vitro az onychomycosis - dermatomycetes legtöbb kórokozója ellen (Epidermophyton spp., Trichophyton spp., Microsporum spp.), Candida spp. (C. albicans, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae és mások), Aspergillus spp., Fusarium spp., S. Shenckii A flukonazol aktív a dermatomycetes ellen (Epidermophyton spp., Trichophyton spp., Microsporum spp.) és Candida spp. (C. albicans, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. lusitaniae, stb.), de nem érinti a Aspergillus spp., Scopulariopsis spp., Scedosporium spp.

A különböző azolok farmakokinetikája különböző. A fluconazol (90%) jól felszívódik az emésztőrendszerbe. Az itrakonazol jó felszívódásához jó savasság szükséges. Ha a beteg ilyen gyógyszert szed, a savasság csökken, majd felszívódása csökken, következésképpen a biológiai hozzáférhetőség csökken. Az itrakonazol-oldat felszívódása magasabb, mint az itrakonazol kapszuláké. Az itrakonazolt a kapszulákban étellel kell bevenni, és oldatban - üres gyomorban.

Az itrakonazol a májban metabolizálódik és kiválasztódik az emésztőrendszeren keresztül. Kis mennyiségben a faggyúmirigy és a verejtékmirigy is kiválasztja. A flukonazol részben metabolizálódik, és főleg a vese nélkül változik (80%).

Az itrakonazol számos gyógyszerrel kölcsönhatásba lép. A ketokonazol és az itrakonazol biológiai hasznosíthatósága csökken az antacidákkal, kolinoblokkokkal, H2-blokkolók, protonpumpa inhibitorok, didanozin. Az itrakonazol a citokróm P450 izoenzimek aktív inhibitora, és sok gyógyszer metabolizmusát megváltoztathatja. A flukonazol kisebb mértékben befolyásolja a gyógyszerek metabolizmusát. Elfogadhatatlan az azolok bevitele a terfenadinnal, az asteriszollal, a ciszapriddel és a kinidinnel, mivel halálos kamrai aritmiák alakulhatnak ki. Az azolok és a szájon át adott antidiabetikumok együttes beviteléhez a vér glükóztartalmának állandó monitorozása szükséges, mivel a hypoglykaemia kialakulhat. A közvetett antikoagulánsok felvételének a csoportja a kumarin és az azolok hipocoagulációval és vérzéssel járhat együtt - ezért a hemostazist kell ellenőrizni. Az itrakonazol növelheti a ciklosporin és a digoxin, valamint a flukonazol-teofillin vérben található koncentrációját, és mérgező hatás kialakulását idézheti elő. Dózismódosítás és a vér koncentrációjának folyamatos monitorozása szükséges. Ellenjavallt együttes alkalmazása itrakonazol és lovasztatin, szimvasztatin, rifampicin, izoniazid, karbamazepin, cimetidin, klaritromicin, eritromicin. A flukonazolt nem szabad az izoniazzal és a terfenadinnal együtt alkalmazni.

itrakonazol használt ótvar (tinea, Trichophyton, Microsporum), pityriasis versicolor, candidiasis a bőr, körmök és a nyálkahártyákon, a nyelőcső, vulvovaginális candidiasis, cryptococcosis, aspergillosis, feogifomikoze, sporotrichosis, chromomycosis, endémiás mycosis, megelőzésére gombás fertőzések AIDS.

flukonazol használják kezelésére generalizált candidiasis, minden formája az invazív candidiasis, beleértve a legyengült immunrendszerű betegekben, genitális candidiasis, candidiasis a bőr és függelékei és a nyálkahártya. Nemrégiben miatt a biztonság és jól tolerálható flukonazol egyre gyakrabban használják a betegek kezelésére elváltozások dermatomycosis a bőr és függelékei (haj és köröm).

amorolfine része az onychomycosis kezelésére használt lakknak. Az amorolfin hatásmechanizmusa megsértette az ergoszterin szintézisét, ami a gomba sejtmembránjának fő összetevője. Fungisztatikus és fungicid hatással bír. Számos fellépés van. Az amorolfin koncentrációja a körömlemezben jelentősen meghaladja a dermatomycosis fő kórokozóinak MIC-értékét 7 napig. Ezért a hatóanyagot hetente 1-2 alkalommal nem lehet alkalmazni, ami gazdaságilag életképes. Ellenjavallatok: allergiás reakciók amorolfinnal, mellkasi és gyermekkorúakkal szemben. A lakk monoterápiaként legfeljebb 1-3 körömlemezre és legfeljebb 1/2-es területen helyezkedik el a távoli végtől. Emellett az amorolfint szisztémás antimikotikus szerekkel kombinálva használhatják gyakrabban körömkárosodással (Táblázat. 2).

ciklopirox van fungisztatikus hatása. Aktív dermatomycetes, élesztőszerű és fonalas gombák, penészgombák, valamint néhány gram-negatív és gram-pozitív baktérium ellen. A ciklopiroxot (lakkot) monoterápiaként alkalmazzák, legfeljebb 1-3 körömlemez károsodásai esetén, legfeljebb 1/2-nél a távoli végtől. Emellett a ciklopirox szisztémás antimikotikus szerekkel kombinálva gyakoribb körömkárosodással is használható. Ellenjavallatok: ciklopirox, mellkasi és fiatalabb gyermekek allergiás reakciói, terhesség és laktáció.

A javasolt szisztémás gombaellenes szerek javasolt laboratóriumi vizsgálata.

 • Klinikai vérvizsgálat.
 • A vizelet általános elemzése.
 • Biokémiai vérvizsgálat (ALT, AST, bilirubin, kreatinin).
 • A hasüreg és a vesék ultrahangja (kívánatos).
 • Terhességi teszt (lehetőleg).

A háttérbetegségek kezelése. Hatásosság antimikotikumok növeljük korrekciója patológiás állapotokat, amelyek hozzájárultak a onychomycosis. Megkezdése előtt a gombaellenes terápiára szomatikus, endokrin, neurológiai betegségek, a vérkeringést a végtagok szükséges felmérést, hogy azonosítsa a fő tünet, fejlődésének elősegítése a moly. Így a fő feladatok patogén terápia mikrocirkuláció javulása a disztális végei, vénás tagban kiáramlás normalizálási szinten thyritropic hormonok betegeknél tiroid betegségek, szénhidrát-anyagcsere cukorbetegeknél és így tovább. D. Mivel több éves kutatás végzett Medicomilitary Intézetben és a szentpétervári orvosi Akadémia posztgraduális képzés, úgy találta, hogy az egyik fő oka a tinea megsértik oldalas Ezek a hipofízis-hipotalamusz-gonadal rendszer. Ez a végtagok disztális részében, a mikrocirkulációs rendellenességekben, a perifériás innervációban vérkeringési rendellenességhez vezet. Komplex korrekcióját célzó intézkedés e betegségek közé tartoznak az akupunktúra, koponyán elektrostimulációval agy kéreg alatti központok, előírások, korrekciós munka szimpatikus és paraszimpatikus vegetatív idegrendszert. Mindez gyorsabb klinikai hatást eredményez a dermatomycosis kezelésében. Elvégzése patogenetikai terápiára szolgáló betegségek dermatomycosis tanácsos nevez etiotrop a kezelés előtt, és továbbra is, hogy az egész kezelés folyamán gombaellenes gyógyszerekkel.

Tüneti kezelés dermatomycosis, melynek célja a betegek szubjektív panaszainak csökkentése és a betegség objektív megnyilvánulása, nem helyettesítheti az etiotróp terápiát. Azonban az antifungális hatóanyagokkal kombinált alkalmazása lehetővé teszi a betegek állapotának gyors javulását, a kellemetlen érzést és a kozmetikai hibák kiküszöbölését. Az onokomikózisban a leginkább zavaró betegek deformálódtak, jelentősen megvastagodtak (hipertrófiás) körömlemezek - onikográf. Az állapot kijavításához egy hardver pedikűr kerül felhasználásra. A fogászati ​​turbinához hasonlító eszköz segítségével rövid időn keresztül mechanikusan távolítják el a körmök mechanikusan eltávolított részeit, a hyperkeratotikus, a bőrön felhúzó tömegeket és a kalluszot. Ugyanakkor a körömmátrix nem traumatizált, és a beteg az eljárás után is működőképes marad.

Korlátozott körömkárosodással (legfeljebb 3 körömlemez, és legfeljebb a terület egynegyede a távolabbi széltől), helyi alkalmazásokat alkalmaznak. A kezelést ajánlott elkezdeni, ha a körömlemez érintett területét "Mycospores", hardveres pedikűr vagy keratolitikus gyógyszerek készletével törli. Ezután az érintett körömlemezt az antifungális készítményeket alkalmazzák. Az amorolfin tartalmú ciklopiroxot tartalmazó oldatot hetente 1-2 alkalommal felviszik a körömlemezre. A lakk felhordása előtt nem kell előzetesen tisztítani a szalaglemezt a gyógyszer korábbi rétegeitől. A lakkot naponta alkalmazzák egészen az egészséges körömlemezig. A 7. napon a körömlemezt minden kozmetikai tisztítószerrel meg kell tisztítani. Az irodalomban ellentmondó jelentések vannak a kezelés módjának hatékonyságáról. A betegek százalékos aránya 5-9% és 50% közötti.

A széles körben elterjedt vereség szeglemezek az ujjai kefe készlet javító intézkedéseknek tartalmazniuk kell a kinevezését szisztémás antimikotiku-razzia a köröm és a külső gombaellenes terápia gyógyszerek. Annak érdekében, hogy ismételt fertőzés a beteg úgy kell kezelni, kesztyű, fertőtleníteni személyes higiéniai termékek (szivacs, törülköző, körömreszelő, graters és kaparók kezelésére a bőr és a köröm).

A bármely helyszín onychomycosisának kezelésére kiválasztott gyógyszer a terbinafin. Felnőtteknek és gyermekeknek 6 kg-nál nagyobb napi 250 mg-ot meghaladó testtömegű testtömeg-kilogrammonként 10 kg-ot írnak fel. 20 kg-nál kevesebb terbinafinnal kezelt gyermekek naponta 67,5 mg / kg, 20-40 kg - 125 mg / kg 6 héten keresztül. A tartalék előkészítése az itrakonazol és a flukonazol tartalmát jelenti. Az itrakonazolt két adagban alkalmazzák: 200 mg naponta 3 hónapig vagy 200 mg naponta kétszer 7 napig a kezelés megkezdését követő első és ötödik héten. Az itrakonazolt nem írják fel gyermekeknél az onokomikózis kezelésére. A flukonazol ajánlott heti 150 mg-ot szedni 3-6 hónapon keresztül.

Elvégzése komplex terápiák álló részesülő szisztémás antimikotikumok, törlések köröm helyi gombaellenes szerek és anti-járvány események, hogy egy nagy teljesítményű kúra onychomycosisban stop. A Terbinafint naponta 250 mg-ot meghaladó 10 kg-ot meghaladó felnőttek és gyermekek számára írják fel 12 vagy több hétig. Gyermekek 2 éves kisebb súlyú, mint 20 kg, az arány beadott hatóanyag 67,5 mg / kg per nap, 20-tól 40 kg-os - 125 mg / kg per nap 12 héten keresztül. A flukonazol ajánlott hetente egyszer 150-300 mg-ot alkalmazni 6-12 hónapig. Az itrakonazol alkalmazni két rendszer: 200 mg naponta 3 hónapig vagy 200 mg naponta kétszer 7 napon át az első, ötödik és kilencedik hét. A vereség a nagylábujj ajánlott 4. folyamán impulzus terápia a tizenharmadik hetes kezelést. Az onokomikózis kezelésére gyermekeknél az itrakonazolt nem alkalmazzák.

Az onychomycosis mycological kúrájának kritériumai negatív eredményei a körömlemez mikroszkopikus és kulturális vizsgálatának. Az itrakonazollal és a terbinafinnel végzett kezelés befejezése után az egészséges körömlemezek nem nőnek teljesen, ezért a teljes gyógyulás csak 2-4 hónap múlva észlelhető a gombaellenes gyógyszerfelvétel vége után.

irodalom
 1. Kornisheva V. G. A bőr és a bőr alatti szövet mikózisa, a klinika patogenezise, ​​kezelés: a szerző absztraktja. dis... Dr. med. Sciences. St. Petersburg, 1998. 34 p.
 2. Levy A. Az onokomikózis epidemiológiája a speciálisan veszélyeztetett populációkban // J. Am. Podiatr Med. Assoc. 1997; 87: 546-550.
 3. Herikkila H., Stubb S. Az onychomycosis prevalenciája Finnországban // B. J. Dermatol. 1995; 133: 699-703.
 4. Rukovishnikova VM A lába mikózisa. M., 1999. 317 p.
 5. Sergeev Yu. V., Szergejev A. Yu. Onychomycosis. A köröm gombás fertőzései. Moszkva: GEOTAR - Medicine, 1998. 126 p.
 6. Cribier, B.J., Bakshi, R., Terbinafin, onychomycosis kezelésében: hatékonyságának áttekintése nagy kockázatú populációkban és nem-fertőzéses fertőzésekben szenvedő betegeknél. J. Dermatol. 2004; 150: 414-420.
 7. Yosipovitch G., Hodak E., Vardy P. et al. Az IDDM-ben szenvedő betegeknél előforduló bőr manifesztáció előfordulási gyakorisága és annak összefüggése a cukorbetegség kockázati tényezőivel és a mikrovaszkuláris szövődményekkel // Diabetes Care. 1998; 21: 506-509.
 8. Rich P. Különleges betegpopuláció: onychomycosis a cukorbeteg betegben // J. Am. Acad. Dermatol. 1996; 35: 10-12.
 9. Lykov SG, Nemchaninova OB, O. Petrenko, O. Borovitskaya Rational gombaellenes gombás fertőzések kezelésére a láb betegeknél metabolikus szindróma // orosz Journal of Skin és a nemi betegségek. 2005. № 6. P. 58-60.
 10. Sotirion E., Konssidon-Eremondi Th., Kastoridon Ch. et al. Erysipelas és tinea pedis: egy 4 éves felülvizsgálat // JEADV 2004; 18 (2): 385.
 11. Kornisheva VG, Shlyapnikov SA, Naser N.R., Pak E.Yu. A lábmikózis előfordulási gyakorisága az alsó végtagok erízpelás betegeiben // Az orvosi mycológia problémái. 2005. T. 7. № 2. S. P. 51-52.
 12. Gupta A. K., Ryder C., Johnson S. A szisztémás gombaellenes szerek kumulatív meta-analízise onychomycosis kezelésére // Br J Dermatol. 2004; 150: 537-544.
 13. Raznatovsky KI, Rodionov AN, Kotrekhova LP Dermatomycosis. SPb.: Kiadó SPbMAPO, 2003. 159 p.
 14. Baran R., Feuilhade M., Datry A. és mtsai. Egy randomizált vizsgálatban amorolfin 5% -os oldat körömlakk kombinált orális képest terbinafin egyedül kezelésére dermatophia köröm onychomycosis érintő mátrix régió // Br J Dermatol. 2000; 142: 1177-1183.

L. P. Kotrekhova, Orvostudomány kandidátusa, egyetemi docens
KI Raznatovsky, orvostudomány doktora, egyetemi tanár
N. N. Klimko, orvostudomány doktora, egyetemi tanár
SPbMAPO, Szentpétervár