Mycosis of the feet, onychomycosis: optimális kezelési program

A „lábgombásodás” kifejezés egy gombás elváltozás a bőr és a köröm megállítani a természet. Általában lábgombásodás okozott bőrbetegségek: trihofitonom piros (Tr rubrum.), Trihofitonom interdigitalnym (Tr interdigitale.), Epidermofiton lágyéki (E. floccosum). A gyakorisága léziók megáll, mivel a különböző dermatophyták, ez erősen eltér: 70-95% -ában fordul elő Tr. rubrum, 7-ről 34% -ra a Tr. interdigitale és csak 0,5-1,5% - az E. floccosum esetében [1].

Klinikailag a sérülések ugyanúgy folytatódnak. A patogén gomba primer lokalizációjának helye ritka kivétellel, interdigital fold; A micotikus folyamat előrehaladtával a sérülés meghaladja őket. Számos klinikai formája van a lábak mycosisának.

kitörölt formája (az LN Mashkileyson által kiemelt) szinte mindig a lábizomzat kezdetének szolgál. A klinikai kép szűkös: az interdigital (gyakran egyben), néha kis felületű repedések kissé hámlasztanak. Sem a peeling, sem a repedések nem okoznak semmilyen szorongást a beteg számára, ezért a törölt forma gyakrabban fordul elő a beteg orvosi felmérése során.

pikkelyes a forma hámlással, elsősorban az interdigital hajtásokon és a talpak oldalfelületein nyilvánul meg. A gyulladás tünetei általában hiányoznak. Esetenként hozzáadódik a bőr túlérzékenysége és viszketés. A talp bõrje túlterhelt és lichenizált; diffúzan megvastagodott kanos réteg lakkozott fényt ad; a bőrmintázat erősödik; a felület száraz, fedett (különösen a dermális burok területén), kis tányérmérlegekkel (1. A vereség megragadhatja az interdigital hajtásokat, az ujjakat, a lábfej oldalsó és hátsó felületét; Természetes, hogy a szögeket bevonják a mikotoxikus folyamatokba. Szubjektív módon a beteg nem tapasztal semmilyen szorongást. Ez a forma javasolt [2] a stop-stop rubrophytic klasszikus formájaként.

giperkeratoticheskaya Az alakot száraz lapos papulák és enyhén lichenmated cyanotic-reddish színű plakkok teszik ki, amelyek általában a láb ívén találhatók. A kiütések (különösen a közepén) felülete különböző vastagságú, szürkésfehér méretekkel borított; határaik élesek; a periférián - a hámló epidermisz határa; szoros vizsgálatban egyetlen buborék látható. A kiütések, összefonódások, nagyméretű diffúz fókuszok keletkeznek, amelyek a lábak teljes, oldalirányú és hátsó felületére terjedhetnek (2. ábra). A fluoreszcencia interdigital hajtásainak lokalizálásával az ujjak oldalirányú és hajlítófelületei elfoglalhatják, epidermiszük fehérítőfehérje lesz. Az ilyen peeling gócokkal együtt a hyperkeratotikus alakzatokat korlátozott vagy diffúz sárga színű homozoloritás formájában találják meg, repedésekkel a felületen. A klinikai kép hasonló a pikkelysömörhöz, tylotikus ekcémahoz és a kanült szifiliszéhez. Szubjektív módon, száraz bőr, mérsékelt viszketés, és néha fájdalom figyelhető meg. A squamous és hyperkeratotic formák gyakran kombinálódnak (pikkelyes-hyperkeratotic formában).

intertriginoznoy a mycosis stop formája klinikailag hasonló a banális intertrigohoz (latin intertrigo - "pelenka kiütés"). A III és IV, IV és V ujjak közötti interdigital hajtások gyakoribbak. A ráncok bőre gazdag vörös, edematous, mocclusion és maceráció, gyakran erózió és meglehetősen mély és fájdalmas repedések (3. A szétszórt mycosis különbözik a bontó epidermis perifériáján keresztezett körvonalakkal, éles határokkal és fehéres fimbrókkal. A micélium kimutatása a kóros anyag mikroszkópos vizsgálatával elősegíti a végleges diagnózist. Szubjektív módon viszketés, égő érzés, fájdalom.

Disgidroticheskaya Az alakot számos vastag gumiabronccsal látják el. Az elsődleges lokalizáció a láb ívje. Kitörések elfog nagy ritkán a talp és ujjak közötti hajlatokat és az ujjak; egyesülő, alkotnak egy nagy többkamrás buborékok, amelyek előfordulnak a megnyitása a nedves erózió, rózsaszín és piros. Általában a buborékok változatlan bőrön helyezkednek el; növekedése gyulladás csatlakozzon torlódások és duzzanat a bőrt, így ez a fajta lábgombásodás hasonlóságok akut disgidroticheskoy ekcéma. A lejáró gyulladás egy nagy kitörés disgidroticheskogo gombásodás a lábboltozat vannak kialakítva három zóna: a központi képviselők sima bőr rózsaszín-vörös színű, kékes árnyalatú, és néhány vékony mérleg, a középső zóna hyperaemizációs és enyhén ödémás háttér érvényesülnek számos erózió elválasztó kevés savós folyadék és a perifériás hólyagok és a többkamrás buborékok érvényesülnek. Szubjektív módon viszketés következik be.

Nélkülözhetetlen társ lábgombásodás - körömfertőzések (onychomycosis). A nemzeti Mikológiai megkülönböztetni háromféle onychomycosisban: normo-, hiper- és atrófiás (oniholitichesky). Az 1. esetben változik csak színező körmök (az oldalsó részek jelennek meg, foltok és csíkok fehér okker színű fokozatosan egész köröm színe megváltozik, miközben a fényes és a módosítatlan vastagságú), a 2. illesztések növekvő subungual hyperkeratosis (köröm vesztes ragyogó fénytelen lesz, megvastagszik, és deformálódik, amíg a kialakulását onychogryphosis részben megsemmisült, különösen oldalirányban, gyakran a betegek fájdalmat tapasztalnak járás közben). A betegség típusától jellemezve oniholiticheskogo tompa barnás-szürke színű az érintett rész a köröm, akkor sorvadás és elutasította az ágy; A kitett területet laza hyperkeratotikus rétegek borítják; A köröm proximális része hosszú ideig jelentős változások nélkül marad (4.

A külföldön elfogadott onychomycosis osztályozásának alapja a topikális kritérium - a mycotikus folyamat lokalizálása a körömben: disztális onychomycosis pachyonichia vagy onycholysis; oldalirányú onokolízis, hypertrophia vagy keresztirányú burok kialakulása; proximális; teljes. Ezenkívül megkülönböztetik a fehér felületi onokomikózist (mycotic leukonichia), amelyet opálfehér foltok jellemeznek a hátsó körömhengeren, majd egész felületén. Hasonló onychomycosis a HIV-fertőzöttek esetében jellemző. A körmök veresége nem egyszerre; az onokomikózis különböző változatai ugyanazon beteg számára lehetségesek (5, 6.

Fellángolása exszudatív vagy hajlatok disgidroticheskogo lábgombásodás vezethet (attól függően, hogy milyen típusú gomba), hogy akut vagy akut rubrofitii sportoló, amely lehet tekinteni, mint egy megnyilvánulása egy nagy érzékenységet gomba patogénekkel, [3] és a kezelt, mint az akut mycosis stop. A betegség kezdődik gyors progressziója a váladékos mycosis, párosulva hipertrófiás onychomycosis. A lábak és a kopoltyúk bőre telített hiperémia, élesen edematós; Vannak gazdag buborékok és vezikulumok savós és savós, gennyes tartalmát, megnyitása ami számos eróziók és erozív felületek; kivonatolás túl ujjak közötti redők bonyolítja erózió és a repedések (7.). Erythemás-pikkelyes foltok és kiütések papulovezikuleznye elterjedt az egész bőrt. Van egy magas testhőmérséklet, kétoldalú inguinalis-femoralis nyirokcsomó, lymphangitis, fekély; általános gyengeséget, fejfájást, rossz közérzetet, nehézségeket okoz a gyaloglásban.


Ábra. 7. Akut mycosis a lábak

Mycosis a lábak

A lábak mikózisát krónikusan, gyakori exacerbációk jellemzik. Az exacerbációk és exudatív klinikai megnyilvánulások a fiatal és érett korú betegek, a "száraz típusú" egyének, az idősek és az időskorú betegek egyhangú lefolyásában rejlenek.

Az időskorú mycosis általában egy hosszú távú mikotoxikus folyamat (fiatal életkorban szerzett betegség, egy életen át tartó) betegség. Leginkább az aljok és az interdigital hajtások érintettek; bőrük rózsaszín-cyanotikus, száraz, kis méretű, különösen barázdákkal borított. A vereség megragadja az ujjak bőrét, a lábak oldalirányú (gyakran hátsó) felületét. A rosszul illeszkedő lábbeli nyomás és súrlódási helyeken a repedések (néha mély és fájdalmas, főleg a sarok és az Achilles-ín térségében kialakuló hyperkeratosis) gyakoribbak, mint fiatal korban. A lábak mycosisában az időseknél, különösen a rubrophyticusoknál megfigyelték a körmök többszörös elváltozásait, gyakran a teljes disztrófia típusának megfelelően. Ez annak köszönhető, hogy az onychomycosisban szenvedő betegek 40% -a - 65% -nál idősebb ember [4].

Ha rubrophytic (Causal agent - Tr. Rubrum), a sérülés nem mindig korlátozódik a lábakra.

A lábizomzat kezelését gyakran két lépésben végzik. A cél az előkészítő szakasz - a regressziós akut gyulladás intertriginoznoy disgidroticheskoy és formák és eltávolítása kérges rétegek a pikkelyes-szarutúltengéses. Amikor kiterjedt macerálás bőséges nedvessé válik és szilárd erozív felületek látható meleg láb fürdők gyenge kálium-permanganát oldattal és testápolók 2% bórsav oldat. A fürdő körültekintően kell (lehetőleg az ujjaival), hogy távolítsa el a felhám és héj szétmállott. Ezután elvezetését bőr a láb, az érintett területeken alkalmazza a krémet (nem kenőcs!) Legalább kortikoszteroid hormonok és antibiotikumok (váladékos mycosis gazdag coccal flóra). A következő, elsősorban krémek "Triderm" (betametazon dipropionát kiotrimazol, gentamicin), "Diprogent" (betametazon dipropionát, gentamicin), "A Celestoderm a garamitsinom" (klobetazol, gentamicin). A lejáró akut gyulladás (kilökődés áztatott epidermisz megszűnése moknutija epithelizáló eróziók) teljes vételi láb fürdők, krémek és kenőcsök a fenti helyébe ugyanezen komponenseket tartalmazó és azonos márkanév. A súlyos gyulladás kiterjedt váladékos megnyilvánulásai, beleértve a diffúz oedema abbahagyja kezelik kortikoszteroidokkal belsejében [4]. Ez véleményünk szerint különösen ajánlott számos és gyakori dermatophytid jelenlétében. A leghatékonyabb diprospan, nyújtott hatást biztosít (betametazon dipropionát és betametazon-dinátrium-foszfát; intramuszkulárisan dózisban 1 ml - 1 ampulla). Amikor a beteg testsúlyától több mint 80 kg beadása előnyösen dupla adagot (2 ml). Az akut gyulladást általában 1-2 injekcióval lehet elfojtani.

Mérsékelt gyulladással (alacsony nedvesség, korlátozott erózió) már nem szükséges a lábfürdő használatának szükségessége; A kezelés kezdhető krémek, majd kenőcsök használatával. Idős és időskori korban az előkészítő szakasz a csontos rétegződések eltávolítására különböző keratolitikus eszközökkel történik. Így a szalicilsav vazelin 5-15% -át a talpra naponta 1-2 alkalommal alkalmazzák (éjszaka viaszpapír alatt), amíg a kürtmasszák teljesen eltávolításra kerülnek. Hatékonyabb leválása Arievich (ha szükséges - újra) a talp (kórházban - 2 nap, és ambuláns - éjjel 4-5 nap) alatt borogatást alkalmazni tartalmazó kenőcsöt szalicilsav (12,0), tejsav (6, 0) sav és vazelin (82,0). A jó hatás tejsav szalicilsav kollódiumban (tejsav és szalicilsav - 10,0, kollódiumban - 80,0), amelyet kenésű kizárólagos reggel és este, 6-8 napig, majd egy éjszakán át borogatás alkalmazva 5% szalicilsav petrolátum, miután milyenek a hozzátartozó lábszappan-szóda fürdők; a hámlasztó epidermiszet horzsaköves kaparással eltávolítják. A besűrített lágyító (különösen, ha rubrofitii) elősegíti a stratum corneum behatolás az érintett szövetben külső gombaellenes szerek.

Az otthoni kezelési fázis mikózis alkalmazni számos helyi gombaellenes szerek (klotrimazol, ekzoderil, mikospor, Nizoral, Batrafen et al.), De a gyógyszer a választás Lamisil ®. Hatóanyaga (terbinafin) a leghatékonyabb a fő kórokozókkal szemben - dermatophyták ellen. A gombaölő kenőcsöket (krémeket) naponta kétszer alkalmazzák (lamizil - 1 alkalommal), enyhén dörzsölve az érintett bőrfelületen és a szomszédos területeken. A Lamisil® helyi formájának alkalmazása naponta egyszer biztosítja az orvos ajánlásaival való pontosabb betartását. A helyi kezelést érintetlen körömlemezekkel végezzük; A körömfolyamatban való részvétel esetén szisztémás antimikrózis terápiát biztosítunk.

kezelés Az onokomikózis bizonyos nehézségekkel jár, különösen idős és idős betegeknél, akiket gyakran különféle betegségek okoznak. Ezekből a pozíciókból elsősorban a Lamisil® látható, amely igen nagy aktivitást mutat a dermatophyták ellen, a jó tolerálhatóság és a mellékhatások minimális kockázata.

A LAMIZIL® ELŐKÉSZÍTÉS FŐ JELLEMZŐI

Mycosis a lábak

A mycosis megáll - gombás fertőzés a bőr és a szögek a láb bármilyen természetű. Oroszországban a lábak mikózisát, mint általában, dermatophytes. A kórokozó gomba elsődleges lokalizációjának helye gyalogos mycosisban, ritka kivételekkel, interdigital ráncok. A micotikus folyamat előrehaladtával a lézió meghaladja azokat. Vannak az alábbi klinikai formák mycosis: kopott, pikkelyes, giperkeratoticheskaya, hajlatok (oprelovidnaya) disgidroticheskaya, akut, körömfertőzések (onychomycosis). Lábgombásodás jellemzi krónikus, hosszú távú áramlás, és súlyosbodása mellhártya klinikai megnyilvánulásai járó személyek és fiatal felnőttkorban, monoton át „száraz” - idős és idősek.

A mycosis okai a lábakon

A mycosis lábak eloszlásában a fő szerepe az állami fürdők, szaunák, uszodák. Dermatophyte behatolását a felhám megkönnyíti megsértése annak integritását, az okok, amelyek lehetnek microtraumas, intertrigo, horzsolások, túlzott a bőr kiszáradását, vagy éppen ellenkezőleg, a túlzott izzadás és más károsító hatások.

Mycosis lábak

Kopott formában szinte mindig a lábizomzat kezdetének szolgál. A klinikai kép nem elegendő: az interdigital hajtások (gyakran csak egyben) enyhe hámlás, néha sekély felületi repedések jelenléte esetén. Sem a peeling, sem a repedések nem okoznak szorongást.

Squamous forma a kis lamellás mérlegek elsősorban az interdigital hajtásokban és az alsó oldalfelületeken történő hámlással (2. A gyulladás tünetei általában hiányoznak. Csak alkalmanként a bőr hyperemia, viszketés társul.

Hyperkeratotikus forma száraz lapos papulák és enyhén lichenmated cyanotic-reddish színű plakkok, amelyek általában a láb ívén helyezkednek el. A kiütések felszíne, különösen a központban, különböző vastagságú szürkésfehér méretekkel borítja; határaik élesek; a periférián van egy hámlasztó epidermisz; szoros vizsgálatban egyetlen buborék látható. A bőrkiütés, a serpiginiruya és az összevonás diffúz nagy fókuszokat képez, amelyek az egész talpra, az oldalsó felületekre és a lábak hátsó részére terjedhetnek. A fluoreszcencia interdigital hajtásainak lokalizálásával az ujjak oldalirányú és hajlítófelületei elfoglalhatják, epidermiszük borításával fehéres színt kap. Az ilyen pikkelyes fókuszokkal együtt a hyperkeratotikus alakzatokat korlátozott vagy diffúz sárga színű homozolok formájában találják meg, amelyek alkalmi repedésekkel vannak a felületen. Szubjektív módon, száraz bőr, mérsékelt viszketés, és néha fájdalom figyelhető meg.

A réteges és a hyperkeratotikus formák gyakran egymással kombinálódnak: gyakran egy formájukká - pikkelyes-hyperkeratotikusakká alakulnak.

Különleges forma a mycosis klinikailag hasonlóan áll a banális intertrigohoz (ez magyarázza a nevét: a latin intertrigo jelentése "intertrigo"). Érintett interdigital folds, gyakrabban III és IV, IV és V ujjak között. A ráncok bõrje telített pirosra és duzzadt, mokkuláció és maceráció, és gyakran mély és fájdalmas eróziók és repedések. Szubjektív módon viszketés, égő érzés, fájdalom.

Dyshidrotikus forma sok vastag gumiabronccsal jelentkezik. Az elsődleges lokalizáció a láb ívje. Kitörések elfog nagy ritkán a talp és ujjak közötti hajlatokat és az ujjak; egyesülve nagy, többkamrás buborékokat alkotnak; amikor kinyílik, megjelenik a rózsaszín és a vörös rózsaszín erózió. Általában a buborékok változatlan bőrön helyezkednek el; amikor a gyulladásos jelenségek fokozódnak, a bőr hyperemia és duzzanata csatlakozik. A gyulladás kimerülésével a kétmellényes mycosis nagy fókuszában három öv alakul ki a láb ívén. A központi zónát sima, rózsaszín-vörös színű, cyanotikus árnyalattal és néhány vékony mérleggel ábrázolják. A középső zónában, egy hiperémikus és enyhén edematos háttéren számos erózió érvényesül, szétválasztja a kevéssé savó folyadékot. A perifériát hólyagok és többkamrás hólyagok dominálják. Szubjektív módon viszketés következik be.

Akut mycosis a lábak. Váladékos vagy súlyosbodását intertriginoznoy disgidroticheskogo lábgombásodás járhat függően a gomba akut vagy akut rubrofitii sportoló, amely lehet tekinteni, mint egy megnyilvánulása egy nagy érzékenyítés patogén gombák. Hasonlóan áramlik: a lábak akut mycosisaként kezelhetők. A betegség az exudatív mycosis gyors progressziójával kezdődik. A lábak és a kopoltyúk bőre telített hiperémia, élesen edematós; ezen a háttéren bőséges vezikulák és hólyagok vannak, amelyeknek súlyos és savó-gőzei tartalmúak, amelyek megnyitása számos eróziót és eróziós felületet eredményez; az interdigital hajtásokban a maceráció túlmegy, bonyolult az eróziók és a repedések. A testhőmérséklet magas értékekre emelkedik; kétoldali pahovo-femoralis lymphadenitis, lymphangitis kialakulását. Szubjektív módon van gyengeség, fejfájás, gyengeség.

A lábak mycosisának kezelése

A lábak mikózisának kezelését két szakaszban végezzük: előkészítő és alapvető.

cél előkészítő fázis - az akut gyulladás regressziója intertriginoznoy és diszgidrotikus formában, valamint a csontos-hyperkeratotikus csontos rétegződések eltávolítása. A kiterjedt macerációval, a bőséges nedvesítéssel és a folyamatos eróziós felületekkel a meleg lábfürdő kálium-permanganát gyenge oldatából és 2% -os bórsavoldatból áll. A fürdés során a betegnek óvatosan el kell távolítania a macerált bőrfelületet és a kéregeket. Ezután a krémet alkalmazzák az érintett területeken (de nem a kenőcs!), Amely kortikoszteroid hormonokat és antibiotikumokat tartalmaz. Az exudatív mycosis gazdag a cocca flóra.

Először is, krémek jelennek meg:

 • triderm (betametazon-dipropionát, klotrimazol, gentamicin),
 • diprogent (betametazon-dipropionát, gentamicin),
 • tselestoderm A geramycinnel (betametazon-valerát, gentamicin).

Az akut gyulladás megszűnésével a lábfürdőt be kell fejezni, és a krémeket ugyanazon összetevőket tartalmazó kenőcsökkel kell helyettesíteni. Mérsékelt gyulladással (száraz nedvesség, korlátozott erózió) már nem szükséges a lábfürdő használatának szükségessége.

A kezelés kezdhető krémek, majd kenőcsök használatával. A hornyos rétegek eltávolítása érdekében különböző keratolitikus szereket és módszereket alkalmaznak. Általában csak 5% -10% -15% szalicilsav vazelint tartalmaz, amelyet napi 1-2 alkalommal (éjszaka viaszos papír alatt) alkalmaznak a talpakra, amíg a kancsók tömegét teljesen eltávolítják. Hatékonyabb az Arievich szerint a leválás:

a talpak a kórházban két napig, és a járóbeteg éjszakán 4-5 nap egymás alatt borogatást alkalmazzák kenőcsöt tartalmazó szalicilsav, 12,0, 6,0 és tejtermékek vazelin 82,0.

A jó hatás tejsav szalicilsav kollódiumban (tejsav és szalicilsav 10,0, 80,0 kollódiumban), amely keni a kizárólagos reggel és este 6-8 napig, majd egy éjszakán át borogatás alkalmazva 5% szalicilsav petrolátum, ami után felírni A láb szappan-szóda fürdőt és a hámlasztó epidermiszet horzsakővel történő levágással távolítják el.

Fő szakasz A lábfungis kezelésének célja a kórokozó gombájának halála. Jelenleg számos helyi hatású gombaellenes hatóanyagot használnak kenőcsök, krémek és oldatok formájában: klotrimazol, Lamisil, mikospor, Nizoral és mások.

Mycosis of the feet: tünetek és kezelés

A lábak mikózisa a fő tünetek:

 • fejfájás
 • gyengeség
 • Viszkető bőr
 • Növelt hőmérséklet
 • A bőr szárazsága
 • Bőrradír
 • A köröm vastagodása
 • A bőr vastagodása az alján
 • A bőr duzzanata
 • Pikkelyes bőr
 • Égő bőr
 • nedvesség
 • A buborékok megjelenése
 • A bőr sérülése a bőrön
 • A kellemetlen szagú megjelenés
 • Sikertelen nehézségek
 • Repedések a bőrön
 • Fájdalom az érintett területen
 • Papulák megjelenése
 • A körmök megsemmisülése

A lábmirigyek olyan természetű betegségek, amelyek érintik a bőrön és a körmökön. Az orvosi körökben a lábmikózist dermatophytáknak is nevezik. Leggyakrabban a patológiai folyamat elsődleges lokalizációjának helye interdigital fold (ritka kivételek). Ha ebben a stádiumban a mycosis nem szűnik meg gyógykezelést vagy kezelést népi gyógymódokkal, akkor fokozatosan túl fog lépni.

A klinikusok a betegség 7 klinikai formáját különböztetik meg:

 • Sturt;
 • a körmök vagy onychomycosis veresége;
 • pikkelyes;
 • intertriginoznaya vagy speculiform;
 • giperkeratoticheskaya;
 • akut;
 • disgidroticheskaya.

A lábmikózisok esetében a krónikus betegség jellemzőbb - a betegség fokozatosan fejlődik több évig. Az ilyen monoton áramlás ("száraz típus") jellemzőbb az idősek számára. A fiatalok esetében a betegség akut, exudatív klinikai tünetekkel.

kórokozó kutatás

A lábmikózumok terjedése során a fő szerepet a különböző szaunák, zuhanyzók, úszómedencék és más helyek, ahol sokan vannak. A dermatophyte behatol az epidermiszbe dörzsölés, intertrigo, kisebb sebek, valamint a bőr túlzott szárazsága, vagy fordítva, fokozott izzadás esetén.

Űrlapok és tünetek

A betegség tünetei közvetlenül függenek a betegség formájától. Bizonyos esetekben lehetnek hangsúlyosabbak, vagy fordítva, "törölve". Amikor megtalálják a kórtan első jeleit, javasoljuk, hogy azonnal konzultáljon egy dermatológussal a diagnózis megerősítéséről vagy megtagadásáról. Ne vegyen részt öngyógyításban szintetikus gyógyszerek vagy népi gyógymódok segítségével.

Forma

A legtöbb klinikai helyzetben ez a kezdeti szakasz a mycosis kialakulásában. Ebben a szakaszban a betegség klinikai képe meglehetősen csekély. A pácienstől nézve kissé hámozhat az ujjak között (néha csak egy gyűrűben). Néha meg lehet jegyezni a kis repedések jelenlétét is, amelyek csak a bőrfelület felső rétegét érintik. Ezek a mycosis jelei egy személynek sem okoznak semmilyen aggodalmat.

Squamous forma

Ezzel természetesen a patológiás folyamat a beteg a következő tünetek - bőr a lábujjak közötti lehámlik a kis lemez mérlegek, később csatlakozott a bőrpír, valamint enyhe viszketés. Nincs gyulladásos jel.

Hyperkeratotikus forma

A betegség ezen formájára jellemző a lapos papulák és a lichenizált nimettyus plakkok kialakulása, amelyek kékes-vöröses színűek (jellemző tünet) jellemzőek. Rendszerint elsősorban a láb ívén helyezkednek el. A formációk teljes felszínét szürkésfehér színű rétegek rétegei borítják. A határok egyértelműek. A periférián egy kis "határ" alakul ki, amelyet hámlasztó epidermisz képvisel. Ha jobban szemügyre veszi a kiütéseket, észreveheti az egyedi buborékok kialakulását is.

A patológiai kiütések hajlamosak eltűnésre. Ennek eredményeképpen diffúz fókuszok alakulnak ki, amelyek mérete nagyon nagy lehet. Fokozatosan a teljes talpra, a hátsó és a láb oldalsó felületére hatnak.

Az ilyen gócokon kívül ebben a formában is kialakulhatnak hyperkeratotikus formációk (diffúz homozolalitásként). Sárga színűek, és a felületen repedések borítják. Ebben az esetben az ember bőrén száraz, mérsékelt fájdalom és viszketés van.

Különleges forma

A klinikai megnyilvánulásokban nagyon hasonlít a szokásos pelenka kiütéshez. A betegség elsősorban a 3, 4, 4 és 5 ujj közötti interdigitális ráncokat érinti. A kóros folyamat lokalizációjának helyén a bőr vörös árnyékot kap és edematóssá válik.

Később ezekhez a tünetekhez a maceráció és a nedvesedés hozzáadódik. Gyógyszerek és népi gyógymódok időben történő kezelése nélkül fájdalmas és mély repedések és erózió alakul ki. A következő tünetek is megfigyelhetők: az érintett terület érzékenysége, viszketés és égés.

Dyshidrotikus forma

Nagy mennyiségű vastag bevonatú buborék képződésével jellemezhető. A kóros folyamat kedvelt helyzete a láb ívje. Kitörések általában elterjedt, így ha nem végeznek kellő időben történő kezelés lábgombásodás, akkor átterjedt a teljes felületen a láb, ujjak közötti ráncok és a bőr az ujjak magukat.

Az idővel kezdődő kis buborékok összeolvadnak és nagyméretű, többkamrás buborékokat képeznek, amelyek áttörhetnek és az erózió (rózsaszín-piros színű) a helyükön megtörténik. Ahogy a gyulladásos jelenségek fokozódnak, ezeket a tüneteket a bőr és a hiperémia duzzanata is kíséri.

Miután a gyulladásos folyamat lecsökken, három zóna alakul ki az elsődleges lokalizáció helyén. A központi zónában rózsaszín és piros sima bőr látható, kékes árnyalattal. A középső zónában vannak eróziók, amelyekből kis mennyiségű savófolyadék szabadul fel (mindez a duzzanat és a hiperémia hátterében van). A periférián többkamrás buborék található. Ezek a bőrfelületek viszketnek.

Akut forma

Ez a forma úgy tekinthető, mint a betegség okozta gombák által okozott szenzibilizáció. Ennek az alaknak a kifejlődése a lába exudatív mikózisának progressziójával kezdődik. A cisztás és a lábszár környékén lévő bőr lesz edematikus és hiperémikus. Hamarosan számos vesicles és vezikulák vannak, amelyek belsejében súlyos-purulent exudate van. A formáció megnyitása számos eróziót okoz. Az ember testhőmérséklete gyorsan emelkedik magas értékekké.

További tünetek a lymphangitis, a kétoldali inguinalis-femoralis lymphadenitis, a gyengeség, a gyengeség, a fejfájás.

diagnosztika

A betegség diagnosztizálása a kórokozó gombák kimutatásán alapul, mikroszkópos vizsgálat, valamint klinikai megnyilvánulások alapján.

kezelés

A lábizomzat kezelésére csak fekvő fekvésű vagy a kezelőorvos folyamatos felügyelete mellett van szükség. Semmi esetre sem teheti meg öngyógyító népi jogorvoslati lehetőségeket anélkül, hogy előzetesen konzultálna kezelőorvosával. Nem minden pénz, amely egy személyre érkezik, egy másik kúthoz is illik. És a gyógyszerek vagy népi gyógymódok ellenőrizetlen használata csak súlyosbíthatja a betegség folyamatát.

A lábak mikózisának kezelését két szakaszban végezzük el - előkészítő és alapvető.

Elsődleges cél előkészítő fázis - a gyulladás felszámolása kétoldali és intertriginális formában, valamint a kialakult hornyos rétegződések eltávolítása (ez általában egy laphám-hyperkeratotikus alakra jellemző). Ha macerálás annyira nagy, van bőven Nedvesség és számos eróziós felülete, ebben az esetben a látható végezzen meleg láb- egy gyenge kálium-permanganát oldattal és krémek csinálni egy bórsav oldat. Ezenkívül lehetőség van népi receptek igénybevételére is, de csak orvosának engedélyével. A gyógynövények lábfürdője csodálatos eredményeket nyújt.

Abban az időben, amikor a beteg egy lábfürdőt vesz fel, óvatosan távolítsa el a kéreg lábától és macerálja az epidermiszet. Ezt követően egy speciális krémet, hatóanyagokkal - antibiotikumokkal és kortikoszteroid hormonokkal - alkalmaznak a tisztított területekre. Kenőcs használata szigorúan tilos!

A gombás fertőzések kezelésére szolgáló krémek:

 • celostoderm B garyamicinnel;
 • triderm;
 • diprogent.

Amint az akut gyulladás elkezd csökkenni, abbahagyhatja a lábfürdő használatát. Ebben a szakaszban megkezdheti a kenőcsök használatát, amelyek összetételükben ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazzák, mint a krémek.

A kezelés következő szakasza akkor kezdődik a használata krémek, majd kenőcsök. A hornyos rétegek eltávolítása az érintett területekről az orvosok javasolják, hogy keratolitikus módszereket és eszközöket használjanak. A legjobb a kézben lévő feladattal szalicilsav vazelin. A vékony réteget a lézió lokalizációjára helyezzük naponta kétszer, amíg a kürt tömegeket teljesen eltávolítjuk.

A tejszalicil kollódiumnak szintén jó terápiás hatása van. A készítmény nyolc napon keresztül naponta kétszer kenik a talpakat. Ezt követően az orvosok az éjszakára kijelölik a szalicilsav vazelint tartalmazó tömörítést. A kezelés utolsó szakasza - láb szappan és szódás fürdő.

A mycosis legfontosabb kezelésének fő célja a fertőző ágens, ebben az esetben a gomba elpusztítása.

E betegség népi gyógymódjainak kezelése csak segédterápia lehet, de nem a kezelés fő módja.

megelőzés

A gyomirtók megelőzése elsősorban a személyes és a közegészségügyre korlátozódik. Szükséges a nyilvános fürdők, szaunák és zuhanyzók állapotának nyomon követése. Vérzéssel és száraz bőrrel is harcolnia kell.

Ha úgy gondolja, hogy van Mycosis a lábak és a betegségre jellemző tünetek, az orvosok segíthetnek Önnek: egy bőrgyógyász, egy mycológus.

Azt is javasoljuk online diagnosztikai szolgáltatásunk használatát, amely a tünetek alapján kiválasztja a valószínű betegségeket.

Az aktin dermatitisz a dermatitis formájában jelenik meg a bõr sugárterhelésének hátterében, ami a gyulladás formájában jellemzõ. Ilyen hatások közé tartozik a napsugárzás, az ionizáló sugárzás, az ultraibolya sugárzás mesterséges forrása. Napfény okozta dermatitis, akiknek a tünetei alapján az expozíció időtartamát egy adott tényező, és az intenzitása a befolyás, különösen meghatározza az expozíciós hegesztők, a mezőgazdasági termelők, a radiológusok, öntödei munkások és kohók stb

Az atópiás dermatitisz olyan krónikus betegség, amely különböző korcsoportokból származó embereknél alakul ki, akik hajlamosak az atópiára. Sokan összezavarják az allergiát és ezt a betegséget. De jelentős különbségek vannak, különösen a fejlődés patogenezisében és a tünetekben. Bizonyos klinikai helyzetekben a hajlam, hogy a fejlődés az emberi atópiás dermatitis kíséretében néhány kialakulásának kockázata más atópiás betegségek, például szénanátha vagy asztma.

Gyermek gyermekgyulladás - gyermekgyógyászati ​​dermatológia és gyermekgyógyászat - minden második bőrbetegségben diagnosztizálható. Ilyen gyulladásos-allergiás betegség egyaránt fellép a fiúknál és a lányoknál. Az ilyen kórkép kialakulásának okai kissé eltérnek a betegség változatától függően. Gyakran hajlamos tényezőként a baba nem megfelelő gondozása, a patogén baktériumok hatása, valamint a túlzottan magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletű bőrre gyakorolt ​​hatás.

A napernyős dermatitis - egy meglehetősen ritka rendellenesség, amely nem annyira a napfény intenzív hatása miatt fejlődik ki, hanem a test egyéni reakciójának hátterében.

A napernyős urtikária a bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenységének következtében fellépő gyulladásos elváltozás és allergiás reakció. A betegség megkülönböztető jellemzője a krónikus folyamata - ez azt jelenti, hogy a jellegzetes tünetek kizárólag a provokáló tényező ismételt expozíciójának feltételei miatt merülnek fel.

A fizikai gyakorlatok és önkontroll segítségével a legtöbb ember orvostudomány nélkül is képes.

Mycosis a lábak

tünetek

A lábfungisok tünetei A tudósok szerint a láb gyomorfertőzések tünetei a világ lakosságának 70% -ában vannak jelen. Ebben a betegségben az interdigital hajtások és az aljakon lévő bőr szenved. A betegség oka a gomba, a macska.

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség a lábak mikózisa. Ez különböző korú és szakmában élők körében jelentkezik. A mycosis legnagyobb előfordulása a forró üzletek, a bányászok, a sportolók, a fürdők dolgozóinak munkatársa, akiknek a gyakorisága meghaladja a 60% -ot. A gyerekek nagyon ritkán szenvednek, de már a tizenéveseknél is nő a mycosis.

Mi a lábizom?

A lábak mikózisa a gombás bőrbetegségek egy csoportja, gyakran a szögek egyidejű károsodásával. Ezek a fertőzések hasonló klinikai tüneteket okoznak. Csak a bőr és a körmök mikroszkópos vizsgálata után lehet megkülönböztetni őket.

A bőr micotása nagyon fertőző betegség. Személyektől személyre átadott háztartási tárgyak: szőnyegek az öltözőben, zuhanyzókban és medencékben, lábpadokon, medencékben és teraszokon fürdőkben és szaunákban. Veszélyes a közös cipő és zokni használata. A bőr felszíni rétegében, amely folyamatosan csikorgó, sok magot és spórát tartalmaz.

Először az interdigital hajtások kerülnek érintkezésbe, viszketés történik. A jövőben a fertőzés megragadja az egész lábat, és elterjed a körmökre. A betegség folyamata hosszú, állandó kezelést igényel.

A lábak mycosisának megelőzésére az online áruházunkban hatékony megelőző gyógyszert vásárolhat - Mikosprey.

A láb gombás fertőzés okai

A betegség oka - a Trichophyton nemzetségbe tartozó mikroorganizmusok, ritkábban a penészgombák és az Epidermophyton flokkozum:

 • vörös trichophyton (Tr. Rubrum) a betegség összes esetének 95% -át okozza;
 • a betegek körülbelül egyharmadának egy interdigitális trichophytonja is van (Tr. Interdigitale);
 • A betegség oka az ingerlő epidermofiton (E. floccosum) az esetek 1% -ában.

A fertőzés valószínűsége kedvezőtlen külső körülmények esetén nő:

 • magas páratartalom;
 • szoros cipő;
 • gyakori látogatások úszómedencékhez, szaunákhoz és más nedves helyiségekhez;
 • egy beteg beteg jelenléte a családban.

Néhány belső betegség is hozzájárul a gombás fertőzés kialakulásához:

 • lábak izzadása;
 • immunhiányos állapot;
 • a kortikoszteroid hormonok bevitele;
 • lapos láb;
 • Raynaud-kór, perifériás artériák érelmeszesedése, endarteritis eltüntetése, varicositás;
 • diabetes mellitus.

Mi történik a betegség alatt?

Ritkán előfordul, hogy az egészséges bőrön mycosis lép fel. Még akkor is, ha a gomba megérinti a felületet, nem tud behatolni egy sűrű intakt hámrétegbe.

A kedvezőtlen külső tényezők hatására az epidermisz felhalmozódik a nedvességre és lazít. A gombák behatolnak a bőrbe, és aktívan szaporodnak. Ezt tovább segíti az érrendszeri betegségek és az immunitás rendellenességek, amelyeket alultápláltság és a lábak helyi védőmechanizmusa kísér.

A gombák reprodukciója károsítja az interdigital helyszíneket, intenzív peelinget és kellemetlen érzeteket. Az elutasított epitélium zokniba és cipőbe kerül, és ismétlődő fertőzés forrásává válik. Ezért a mycosis kezelésénél a cipők belső felületét Mikosprey-vel kell feldolgozni.

tünetek

Feltételesen különböztessük meg a képen látható mycosis lábak ilyen formáit:

 • Squamous: egyoldalú peeling és gyenge viszketés a láb ívében. Ez a forma gyakran nem ismeretes.
 • Intertriginoznaya: az ujjak közötti ráncok érintik, akkor az eljárás a lábfej hátsó részébe mozog. Megjelenik a nedves repedések, viszketés kíséretében. Egy bakteriális fertőzés csatlakozhat az erysipelas kialakulásához.
 • Dyshidrotic: a láb ívén olyan foltok képződnek, amelyek egymással fényt, majd felhős tartalmat egyesítenek egymással. Fájdalmas eróziók képződésével nyithatók meg. Ez a fajta viszketés és fájdalom társul.

A lábfej akut periódusban bekövetkező mikózisát láz, rossz egészségi állapot, fejfájás, inguinális nyirokcsomók fokozódása kísérheti.

Ha egy trichophyton fertőzött, az ujj I vagy V szöge érintett, akkor az eljárás kiterjed minden körömlemezre. Először a köröm szabad széle közelében sárga foltok vannak, majd meglazul, meglazul és összeomlik. Ezért a lábat gomba kezelésére összetett lépésekre van szükség, például a Clotrimazole Lotion bőr és köröm számára.

A betegség diagnosztizálása

A betegség felismerése a külső megnyilvánulások elemzésén és a gombáknak a bőr felszínéről történő felosztására alapul. Az érintett hám és köröm mikroszkópos vizsgálatát végezzük. A mikroorganizmusok típusának pontos meghatározásához tápközegben termesztik őket.

Meg kell különböztetni a lábak mycosisát a nem gombás elváltozásoktól:

A pontos diagnózis a kezelés jó eredményét nyújtja.

A lábak mycosisának kezelése

A terápiát két lépésben végezzük.

Először is, meg kell szüntetni az akut gyulladást, és ki kell venni a kancsók átfedését a lábakon. Megmutatjuk a meleg lábfürdőt kálium-permanganáttal és a bórsav oldatával. A sűrű epitélium eltávolítása után gyulladásgátló hormonokat és antibiotikumokat tartalmazó krémeket alkalmaznak. Miután a gyulladás lecsökken, ezeket a krémeket hasonló kenőcsökkel helyettesítik.

A kezelés második szakasza gombaölő kenőcsöket és krémeket (pl. Clotrimazol) használ.

A tiszta, száraz bőrre naponta 1-2 alkalommal kell alkalmazni, enyhén dörzsölve. Nem csak az érintett területet kezelik, hanem a láb környékét is. A kezelés időtartama körülbelül egy hónap.

A mycosis a lábát sikeresen kezelik Klotrimazol Lotion a bőr és a körmök, amely felajánlott az online boltban a lakosok Moszkva és minden régióban. Előnyei:

 • nagy aktivitás a gomba által okozott mycosis a lábak;
 • biztonság;
 • hipoallergén;
 • Megfizethető ár.

A Clotrimazole Lotion más bőrbetegségek kezelésére használható:

 • pityriasis lichen;
 • a bőr candidiasis;
 • erythrasma;
 • másodlagos bakteriális fertőzés a mycosis hátterében.

A gyógyszert naponta kétszer használják, finoman dörzsölve az érintett területekre. A bőrt szappannal kell mosni és jól szárítani, különösen az ujjak között. A kezelés időtartama a betegség tüneteinek eltűnéséig és további 2 hétig tart.

A gyógyszer jól tolerálható. Csak néha bőrirritációt okoz. Egyetlen ellenjavallattal rendelkezik - a terhesség harmadik negyedévében. Természetesen a klotrimazolt nem használják egyedi intoleranciájukhoz.

A klotrimazol-krém egyik előnye a gyógyszernek a körömlemezeken történő kiváló penetrációja, amely megkülönbözteti a krémet vagy kenőcsöt. A gyógyszer rendszeres használata kiváló eredményt ad a lábak és a körmök mikózisaként további források felhasználása nélkül.

A körömvesztés szükségessé teszi a gombaölő gyógyszerek kinevezését:

 • itrakonazol;
 • flukonazol;
 • griseofulvin;
 • terbinafin.

Ugyanakkor alkalmaznak olyan gyógyászati ​​lakkokat, amelyeket hetente 1-2 alkalommal alkalmaznak a szögekhez a teljes gyógyulásig.

Megelőző módszerek

A gombafertőzés kezelése sokáig tart. A mycosis megállítása olyan gyógyszerek használatát igényli, amelyek költsége meglehetősen magas.

A betegség megelőzése különösen fontos azoknál a betegeknél, akiknek a betegség kockázati tényezői vannak. Sportolók, úszók, forró üzletek munkatársai javasolják, hogy rendszeresen használjanak gombaellenes és antibakteriális gyógyszereket, például Mikospray-t. Ez a megoldás biztonságos, nem károsítja a bőrt és nem okoz irritációt. Ha rendszeresen használják, nagy valószínűséggel csökken a gyomorfekély fogásának valószínűsége.

A Mikospray hasznos az ismételt fertőzés megelőzésére. Ehhez a kábítószert havonta be kell permetezni a cipő belsejébe.

A Mikosprey biztonságos, még hosszan tartó használat esetén is. A medencébe való minden látogatás előtt és a többi hasonló helyen száraz, tiszta bőrfelületet kell alkalmazni. A gyógyszer alkalmazása ellenjavallt. Óvatosan csak terhes és szoptató nőknél alkalmazható.

Szükséges a betegség külső okainak kiküszöbölése:

 • cipőt és cipőt viselnek;
 • Használj jó minőségű sportcipőket természetes anyagokból;
 • naponta mossák le a lábát és a körömidőt időben;
 • harcolni a lábak izzadásával;
 • amikor fürödni, medencében, strandban meglátogatni, jobb, ha könnyű szilikon vagy gumi papucsot használ.

Szükséges az általános immunitás, a cukorbetegség és az érbetegségek kezelése.

A lábat gomba kezelése

A lábfej a fertőző betegségekre utal, kezelés nélkül kezeli a mély ráncok, a fejbőr bőrének fertőzési forrását, a körömre kiterjed, ami onokomikózist okoz.

A mycosis kórokozók gombás dermatophytes Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum és Trichophyton mentagrophytes.

Eszközök a külső kezeléshez

Helyileg alkalmazott gombaellenes krémek A terbinofinom, ekonazol, isoconazole, bifonazol, ketokonazol, natamicin, mikonazol, naftifin kiotrimazol, oxikonazolt.

A külső gombaellenes szerek listája krém Lamisil, Binafin, ekzoderil, Bifosin krém vagy oldat formájában egy gélt klotrimazol.

Tisztítani a lábat az epidermisz (hyperkeratosis) tenyésztett kancsalrétegétől, egy modern készítmény Mikozan.

A termék tönkreteszi a lábat gomba, megakadályozza annak terjedését, helyettesíti a gombaellenes szisztémás gyógyszerek kezelését a lábcukorszint korai szakaszában.

Gombaellenes gyógyszerek orális adagolásra

Hatékony antimikotikumok a kapszulákban, a belső használatra szánt tabletták terbinafin, flukonazol, itrakonazol, griseofulvin tartalmú készítmények.

A gyógyszereket a klasszikus séma szerint írják fel napi bevitellel vagy az impulzusterápiás rendszer szerint, amely szerint az antimikotikust egy hétig veszik, majd 1-2 hétig szünetet tartanak.

A pulzterápia enyhébb kezelési módnak tekinthető, mint az antimikotik napi bevitele. Ha a lábat gomba nem bonyolítja a gombák fertőzése a körmök, akkor az új gombaellenes gyógyszerek 2-3 hétig teljesen elpusztítani azt.

A lábgyökök kezelésének rendszerei körömkárosodás nélkül

terbinafin (Lamisil, Orungal) napi 250 mg-ot adnak egyszerre 2 hétig.

flukonazol hetente egyszer 150 mg-ot fogyasztanak egy hónapra. A flukonazol gombaellenes gyógyszereket tartalmaz Diflucan, Flukozan, Medoflyukan, mikomaks.

itrakonazol naponta 200 mg-ot fogyasztanak naponta. Az itrakonazol egy gombaellenes szer része Irunine.

grizeofulvinnal 1-1,5 hónapon belül napi 500 mg-ot adjon.

A lábgerinc kezelésének jellemzői körömkárosodással

A lábfej gomba által okozott gombás fertőzés több szög a lábak lehet szükség hosszú távú kezelést. Tehát a Lamizil-kezelés 2 hetes kezelése helyett a betegnek 2-3 hónapra lehet szüksége gyógyulni.

A lábgyulladás még tovább folytatódott a lábujjak gombafertőzésében. Hat hónapig tart, hogy megszabaduljon a gomba.

A láb és a körmök egyidejű vereségében bonyolult bánásmódban részesülnek: tablettákon gyógyszert szednek, krémeket, antimikotikus szereket használnak kívülről.

Helyileg a bőrt és a körmöket kezelik lakkok Lotseril, Batrafen, krém Lamisil, ekzoderil. A tablettákban lévő gyógyszereket orvosi-mycológus felügyelete mellett alkalmazzák.

A láb gyulladásos kezelés időtartama az onokomikózissal kombinálva nő, a flukonazollal történő kezelés hetente egyszer 5-8 hónapig tart.

Néha, amikor gombaellenes gyógyszereket szednek tablettákban, például a Lamizil-ben, álmosság van, ebben az esetben jobb, ha este megszabadulni a lábtörzstől.

A láb gyomor különböző formáinak kezelésére jellemző

A lábfungus feltételesen elkülönített formái egy fertőző-gyulladásos folyamat szakaszai, egymásba átvihetők. A lábfej különböző formáinak megnyilvánulása a láb bőrén egyidejűleg megfigyelhető.

A láb gyomor törött formája

A lábak mikózisának törölt formáját, amelyet a gomba enyhe tünetei kísérnek, döntően Trichophyton rubrum és Trichophyton mentagrophytes okoz.

Az ilyen gombák-dermatophytákkal szembeni korai kezelésben elegendőek a szisztémás gombaellenes szerek alkalmazása nélküli helyi kezelések.

Ha a fertőzés csak a láb bőrén észlelhető és nem befolyásolja a körmöket, akkor elég krémek alkalmazása, aBőrradírozás fucocin oldatokkal, jód-szalicilsav-alkohol 10 napon belül.

A kenőcsöket és az oldatokat váltakozva használják: 2-3 napig kenőcs van kenve, lehetőleg éjszaka és a következő 2-3 napban - oldatokkal, lehetőleg reggel.

Ezután 2 hétig szünetet tartanak, amikor a lábat szalicilsav alkohollal törlik. Általában egy ilyen tanfolyam a lábtörmelék törölt formájával elég.

A lábgerinc lapos formájának kezelése

A lábmikózis pikkelyes (hyperkeratotikus) formájú gombás elváltozása bizonyos területeket foglalhat el, vagy kiterjedhet a teljes talpra és a szomszédos bőrre, mint a "moccasin".

A lábmikózis pikkelyes formájának fő okozója a Trichophyton rubrum gomba, ritkábban -Trichophyton mentagrophytes.

A pikkelyes formát nehezen kezelhetjük a süllyesztett réteges corneum miatt, amely meggátolja a gyógyszer bejutását a bőrbe. Az állandó önfertőzés tartálya gyakran a körömgomba.

A lapított forma kezelése magában foglalja a rétegzett bőrrétegek leválasztását a keratolitikus kenőcsök, a körömgomba kezelése, amely szinte mindig követi a lábmikózis ezen formáját.

használt 20% tejszerű szalicilsavas kenőcs, amelyet 30 perces szódás meleg fürdő után a lábfej tömörítésére alkalmaznak.

A kenőcsöt 2 napig tartjuk, ezt követően szódás fürdő szappannal majd óvatosan tisztítsa le a rétegzett bőr könnyen elmaradt rétegeit pedikűr eszközökkel.

Miután megtisztították a lábát a hyperkeratosis rétegeitől, a beteget a gomba krémekkel kezelik, szükség esetén szájon keresztül írják elő a gombaellenes szereket.

Interdigital és dihidrotikus formák

A lábfungus interdigital formája jellemző a bőr ujjai közötti fertőzés, az ujjak flexor felülete, repedés megjelenése, nedvesség, fájdalom, súlyos viszketés.

A kettidrotikus formát jellemzik a folyadékkal töltött buborékok megjelenése, az eróziós felület kialakulása a láb oldalsó felületén.

A lábfungus két fajtája bakteriális fertőzéssel járó szövődmények esetén az egészség romlását, a komplikációk fenyegetését okozhatja, mint például a hegesedések, thrombophlebitis, lymphadenitis.

A lábfungus interdigital és disgid formáinak kezelésének első feladata a gyulladásos jelenségek felszámolása.

E célból általános terápiát adnak be, a B csoportba tartozó vitaminok, nikotinsav, C-vitamin. Antihisztamin szereket kezelni allergiás kiütések esetén, nyugtatókkal, intravénásán, kalcium-kloridot öntünk.

A gyomorfekély bonyolítása során bakteriális fertőzést írnak elő antibiotikumok eritromicin, lincomycin, nem aktiválta a gomba.

A gyulladásos jelenségek enyhítése érdekében meleg fürdő rózsaszín kálium-permanganáttal, majd a reszorcinol, a bórsav oldatával liofilizálószert alkalmazzon.

A gyulladásos jelenségek felszámolására krém flucinar, ftorokort.

Miután a gyulladás megszűnt, gombaölő kenőcsöket alkalmaznak az érintett bőrterületekre. Kombinált gyógyszereket kell alkalmazni.

A helyi kezelés hatása nélkül, gombaellenes tabletta gyógyszereket: Lamisil, Irunine, Diflukan.

A gomba megállásának előrejelzése

A mycosis prognosztizálása kedvező.

Figyelemmel a megelőző intézkedések visszaesések, ami abból áll, hogy a fertőtlenítés cipő, vasalt forró vasalóval zokni, zsírozás megálló timol vagy szalicilsav alkohol, benzoil-peroxid, egy permetező Mikostop elkerülheti kiújulásának láb gomba.

A lábak mycosisának kezelése

A lábak gombás fertőzései kellemetlen betegségek, amelyek jelentősen rontják a mindennapi életet. A lábfej mikózisa a bõrre hat, a körmökre terjedhet. A patológiának bizonyos okai vannak a fejlődésnek és a megnyilvánulás sajátosságainak, amelyeket részletesebben meg fogunk vizsgálni.

Mi a mycosis?

A mycosis megállítása olyan betegség, amely a trichophyton gomba behatolásával jön létre. Fertőzés két változata - trichophiton rubrum (trihofiton piros) és trichophiton mentagrophytis (Trichophyton interdigitale vagy ujjak gomba).

Leggyakrabban a lábak mycosisának okozója a vörös trichophyton. A patogén mikroorganizmus erodáló folyamatokat okozhat a lábak bőrén, az interdigital térben. Ezenkívül a gomba megjelenik a saroknál, megkönnyíti a repedéseket és az epidermisz peelingjét.

A mycosis nem csak a lábak bőrét érinti, hanem sérti a körömlemezt, deformálva az egészséges körömot.

Ne futtasson lábizomot

A láb gombás fertőzés okai

A bőr mikózisának számos előfeltétele van a fejlődésnek.

 1. Alacsonyabb végtagok vérszegénysége, összefüggésben az érrendszeri betegségekkel (thrombophlebitis, atherosclerosis, vénák elzáródása).
 2. Csökkentse a szervezet védő erejét a gyulladásos természetű átadott vírusos betegségek miatt.
 3. Fokozott izzadás a lábakban.
 4. Szoros cipők, amelyek viselése okozza a kukoricát és a kalluszokat, apró kopásokat vagy mikrotörzseket.

Ezek az okok a fertőzés hajlamosító tényezői. A fertőzés a nyilvános zuhanyzókban, szaunákban, úszómedencékben elérheti a bőrt.

A szoros cipők gyakran a lábak mikózisának kialakulásához vezetnek

A gomba beáramlása és spórái a láb lábánál elterjedtek a higiéniai szabályok elhanyagolása miatt. Nyilvános helyeken jobb használni a váltócipőjét, és nem járni mezítláb a nedves padlón, törölje le magával a törülközőket.

Gombaállóképesség alakulhat ki lapos lábú embereknél. A higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása a baktériumok elterjedését is eredményezi.

A betegség típusai és manifesztációik

A mycosis megállítása szerepel a betegségek nemzetközi osztályozásában (ICD). A betegség leírásában olyan szinonimákat alkalmaznak, mint: dermatophytosis, dermatomycosis. Ilyen meghatározásokat alkalmaznak a bőr mikózisára. Ha a betegség a szögekre terjed, akkor onychomycosisról (mycosis of the nails) beszélünk.

A mikrobiális mycosis lábak a következő típusokat tartalmazzák:

 • interdigital gomba (a leggyakoribb mycosis-betegség);
 • hyperkeratosis - olyan patológia, amelyben a gomba által érintett lábak bőr felső rétegének túlzott hámlása és hámlása megtörténik;
 • dermatophyták - allergiás bőrkiütés a gombás betegségekben (allergiás kontakt dermatitis).

Így néz ki a lábgombák interdigital formája

Hogyan néz ki ezeket a betegségeket, látható a képen.

Néha a mycosis a bőrt összekeverik candidiasis. A betegségek hasonlóak a kezdeti tünetekhez - a hámlás és a vizes hólyagok megjelenése az epidermiszen az ujjak között. Ilyen esetekben figyelmet kell fordítani más tünetekre (viszketés, égetés, repedések a saroknál).

Mycosis a láb a késői szakaszában

A láb gombás fertőzés klinikai formái

A fertőzés régóta szinte tünetmentes. A lábujjak és a lábak oldalán levő apró hámlás nem okoz sok kellemetlenséget, ezért a fertőzött személy nem veszi észre.

A fejlődés időtartamától függően különbözik a lábfungus különböző formái, amelyek mindegyike saját sajátos tüneteivel rendelkezik.

 1. Intertriginoznaya (interdigital) forma. Az ujjak és a talp közötti bőr érintett. Az epidermis pirosra fordul, pelyhek, viszketés, néha égő. A láb hátulja sértetlen marad, nincs gyulladás.
 2. Squamous forma. A betegséget az epidermisz peelingje és a legnagyobb károsodás okozta bőrpír kíséri. Ebben a szakaszban a bőr időről időre viszkető lehet.
 3. Hyperkeratotikus mycosis. A vizes hólyagok (papules) megjelenése, durva kékeszöld kékeszöld vagy piros, amelyek végül egybeolvadnak. A gomba hatással van a lábra és oldalrészeire, a sarokra (repedések jelennek meg).
 4. A mycosis lábak nedvrotikus formája (nedves gomba). A bőrt nagy mennyiségű folyadékkal borított buborék borítja, amely, burjánzó, mély fekélyeket hagy maga után. A gombafertőzés kezdeti stádiuma hasonló az ekcémához vagy a pikkelysömbbe, és nehéz diagnosztizálni.

A lábak bőrállapotának változása minden szakaszban jól látható a fotón.

A fertőzés nyilvánvaló tünetei mellett a lábfej gombája hosszú ideig nem jelenik meg. A kisebb jelek simítottak (könnyű peeling, száraz bőr) - ez a lábak mikózisának csillapított formája. Ekkor egy fertőzött személy hasonló tüneteket ír le egy normális jelenség vagy intertrigo miatt, és nem gyanítja, hogy a gomba fejlődik és súlyosbodik.

A mycosis szövődményei kórházi kezelést igényelhetnek

Ne hagyja figyelmen kívül a lábak és az ujjak közötti bármilyen változást. A gyanús megnyilvánulások fontosak ahhoz, hogy megmutassák az orvosnak, hogy ne kezdjen el a betegség.

A kezelés módszerei

Még az "elhanyagolt" gomba otthon is gyógyítható. Ne felejtsd el eloszlatni naponta egyszer.

Egy alapos vizsgálat és a megfelelően kiválasztott gyógyszerek a helyreállítás kulcsa. A gombafertőzés kezelésének átfogónak kell lennie. A gyógyszerek kombinálhatók a népi gyógymódokkal. A legfontosabb az orvosi kezelés megkezdése előtt konzultálni.

Gyógyszeres kezelés

A fertőzés elleni küzdelem számos módszere közül a kombinált módszer a legjobb. Ez magában foglalja a gyógyszerek egyidejű alkalmazását külső és belső használatra.

 • külső kenőcsök, aeroszolok, oldatok.
 • készítmények belső használatra.

A kezelés kezdetén az orvos kenőcsöt ír elő a gomba - Mycosorr. Az anyagot széles körben használják a lágyrészek candidiasisában, a láb dermatomycosisában. A gyógyszer hátrányosan befolyásolja a spórák állapotát, negatív környezetet teremt a vírus életében, ami halálához vezet.

A láb gombás fertőzések kezelésének szimbolikus ábrázolása

A mycosis kezeléséhez elengedhetetlen anyag a Naftifin. A bírálatok alapján az antifungális készítmény tökéletesen fertőtleníti a bőrt, kiküszöböli a lábat, és megakadályozza annak újbóli megjelenését.

A mycosis gyógyítására szolgáló tabletták közül a leghatékonyabb a flukonazol. Az ilyen készítmények gombafertőzéssel történő kezelését az orvos határozza meg. Általában naponta 150 mg-ot jelöltek 14-24 napig. A kezelés rendszere különböző lehet a betegség jellemzőitől függően.

A tablettákat ajánlott kenőcsökkel együtt alkalmazni, ha a külső eszközök a betegség előtti erőteljesek (a dermatophyták fertőzés előrehaladott stádiumai).

Népi jogorvoslatok a lábak mikózisához

Jó adjuváns a lábak bőrének gombás megbetegedése elleni küzdelemben népi gyógyszer. A recept alkalmazása előtt ajánlott orvoshoz fordulni.

Szóda vagy sófürdő

1 liter vízhez (38-40 fok) 2-3 tsp szükséges. szóda vagy só (tenger). Keverje össze mindent, és engedje le a lábát 20-30 percre. Az eljárás befejezése után a bőrt maximálisan megtisztítják a peelingtől és az érdesített epidermiszektől.

A sós fürdő segít a gomba elleni küzdelemben

A fürdőket lefekvés előtt kell venni. Kezelje a kezelt bőrt külső gyógyszerrel. Ez felgyorsítja a gomba sérült területeinek gyógyulását.

Készülékek ecettel

9% -os oldatban nedvesítsük meg a pamut alátétet vagy a gézet, ragaszkodjunk a lábhoz és az interdigital területhez, polietilénbe csomagolva. 3-5 perc elteltével eltávolítjuk a folyadékot, és a bőrt meleg vízzel öblítjük meg, töröljük szét és kenjük Mikozoral vagy más gombaellenes hatóanyaggal. További információ az ecet kezeléséről.

A népi receptek ecettel hatékonyak a mycosisban

Kezelés hidrogén-peroxiddal

Az érintett területeket naponta többször 3% -os oldattal kenje meg. Jobb legyen a szódás fürdő után. Ez a módszer segít a gomba semlegesítésében, lelassítja fejlődését és megakadályozza a további terjedést. Tudjon meg többet a hidrogén-peroxidos kezelésről.

Hogyan gyógyítható a gyermek mycosis?

A gombafertőzések gyermekeknél akut állapotban vannak. A lábak mikózisát a gyulladásban göbös vezikulumok, kiterjedt durva hólyagok, viszketés és égetés jelzi. Hogyan kezeljük a betegséget a gyermekeknél, részletesebben megvizsgáljuk.

Amikor a lábak egy gomba hatással vannak, a leghatékonyabb anyag a terbinafin. Emulziót kell alkalmazni az érintett területeken kis mennyiségben lefekvés előtt. A kezelés időtartamát az orvos határozza meg.

Az Exoderyl kenőcs jól működik. Gyengéden a baba bőrére hat, anélkül, hogy mellékhatásokat okozna. De a Mikozoral gyermekeket nem szabad használni. A kenőcs agresszíven hat a gyermek testére, és allergiát okozhat.

A mycosis kezelése előtt konzultálni kell a lábat orvosával

Folk jogorvoslatok a gyalogos gomba elleni küzdelemben gyermekeknél csak orvosával folytatott konzultációt követően lehet felhasználni. A fő kezeléssel együtt ajánlott hidrogén-peroxid, jód, ecet használata. Az érintett helyeket kis mennyiségű ilyen anyaggal kell kezelni, nehogy túlzottan dörzsölje vagy égesse a bőrt.

megelőzés

A mycosis egy veszélyes betegség, amely ellenállhat a gombaellenes gyógyszereknek, ha megismétlik.

Ezért fontos, hogy ne engedjük a visszaeséseket. Megelőző intézkedések segítenek ebben.

 1. Hygiene. Csak háztartási tárgyait kell használni. Látogató szaunák, uszodák, fontos, hogy a cserecipők.
 2. Kényelmes cipő. A cipők, csizmák, cipők kényelmesnek kell lenniük. A szoros cipők okozhatnak kukoricát és kukoricát. A sérült bőr a fő út a behatoláshoz.
 3. A pelenka kiütés és a lábak izzadása elleni küzdelem. Különleges aeroszolokat kell használni, amelyek kiküszöbölik a felesleges nedvességet és segítenek elkerülni a bőrt.

A profilaxis lehetővé teszi a fertőzéssel való fertőzés elkerülését, valamint a már átvitt betegség visszaesésének megakadályozását.

A lábfej mikózisa képes arra, hogy gyorsan terjedjen a lábakon, megérintve a hátát és a sarkát. Ezenkívül a betegség az interdigital zónában fejlődik ki. A betegséget peeling, viszketés és égés kísérte. Idővel a patológia súlyosbodik, eróziós folyamatok fordulnak elő. Fontos, hogy ne kezdjék el az első tüneteket, hanem idővel a kezelés megkezdéséhez, ami orvosot jelöl.