Megpróbálja feltörni a bőrt az ujjak között - mi az oka?

A bőrön bekövetkező változások tükrözik az egész szervezet állapotát. Számos diszfunkció, betegség, a különböző szerveket és rendszereiket érintő rendellenességek befolyásolják a bőr megjelenését, minőségét és szerkezetét. Sőt, a bőrreakciók még más tünetek előtt is megjelenhetnek, ezért fokozott figyelmet kell fordítani.

Mindazok az okok, amelyek negatív változásokhoz vezethetnek a bőr állapotában, három fő csoportra oszthatók:

 1. Belső okok (belső szervek betegségei, rendellenességek stb.);
 2. Magának a bőrnek a betegségei;
 3. Külső negatív hatás.

Például a bőr szárazsága és a repedések képződése vitaminok hiányához, májműködési zavarokhoz és cukorbetegséghez, valamint sok más betegséghez vezethet. Ha a bőr az ujjak közé reped, az ok lehet:

 • beriberi;
 • hormonális rendellenességek;
 • allergiás reakció;
 • szárazság a zsírtalanítás miatt (bizonyos kémiai vegyületek hatása);
 • bőrbetegségek;
 • gombás elváltozások stb.

Függetlenül attól, hogy mi okozta ezt a jelenséget, a repedések súlyos kellemetlenséget okoznak, különösen ha olyan területeken helyezkednek el, mint a kezek bőrét. Bármely egyszerű intézkedés, beleértve a higiéniát, a háztartási funkciókat, az ujjmozgást és hasonlókat, fájdalmat okoz. Ez jelentősen csökkenti az életminőségét, megakadályozza a napi feladatok végrehajtását. Ezért nem csak a jelenséget kell küzdeni, hanem intézkedéseket is kell hoznunk annak megelőzésére.

Megrepedt bőr a fénykép ujjai között

Candidiasis repedések

Más okok mellett repedések kialakulásához vezet, beleértve a kezek ujjai között is olyan betegséget, mint a candidiasis. Ami a betegséget illeti, mindenekelőtt olyan tünetek társulnak, amelyek az urogenitális rendszer bőrére és nyálkahártyáira hatnak. Azonban a candidiasis nemcsak a szexuális szférában okoz problémákat, hanem szinte bármilyen területet is érinthet. Ezért, ha a bőr repedésbe kerül az ujjak között, fontolja meg ezt a lehetőséget.

A candidiasis gombás betegség, amely a Candida élesztőszerű gombáinak egy bizonyos területén történő aktiválásának következménye. Ha a betegség jelei a bőrön találhatóak az ujjak között, akkor vagy a fertőzés az érintett felület érintkezésével vagy fertőzött személy érintésével érintkezik, vagy a szervezetben fennálló probléma ilyen módon megtalálható.

Meg kell jegyezni, hogy a candidiasisnak meglehetősen megkülönböztető jellemzői vannak, ami miatt megkülönböztethető más betegségektől. A kezek bőrén azonban nem lehet olyan egyértelműen manifesztálódni, mint a szájüregben vagy a nemi szervekben. Emiatt a probléma helytelen azonosítása, illetve a betegség helytelen kezelése és szövődménye valószínűsíthető.

A leírt téma összefüggésében a kezek bőrének vereségével a candidiasis tünetei a következők:

 1. Kiütés apró hólyagok formájában a kezdeti szakaszban;
 2. Vastagabb, nedvesítve az érintett területet;
 3. A bőr repedezett az ujjak között;
 4. A sérülés területén égő fájdalom;
 5. A terület határai világosak, kiállóak;
 6. A sérülések középpontja növekszik, terjed, beleértve a tenyerét.

Ha nem kezdi el időben a candidiasis kezelést, akkor krónikus formában folytathatja, majd gyógyítja, sokkal nehezebb lesz. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról, hogy a betegség kapcsolatba kerül más emberekkel, és veszélyt jelent a fertőzött személy terjedése szempontjából.

A betegség kezelésének módjai

Mint minden egyéb, fertőző jellegű betegséghez, amely specifikus kórokozóval rendelkezik, a candidiasis megfelelő kezelést igényel a patogén mikroflóra aktivitásának elnyomására. Ezért a tünetei elleni küzdelem anélkül, hogy megszüntetné az okot, nem csak haszontalan, hanem egyszerűen veszélyes is, mert ebben az esetben a betegség előrehalad. Így, ha a bőr az ujjak között törik, ne pazarolja az időt különböző lágyítószereken és hidratáló fürdőn - először is meg kell állapítanunk ennek a jelenségnek az okait.

Ha kiderül, hogy candidiasis, akkor a terápia helyi, ha szükséges, szisztémás gombaölő gyógyszerek alkalmazása. Ezenkívül az immunitás erősítésére irányuló intézkedésekre van szükség, mert az immunrendszer jó működésével a Candida gombák aktiválódásának valószínűsége alacsony. A kezek bőrének gyógyítása érdekében a candidiasis megszabadulása:

 • antifungális szereket alkalmazzanak a bőrön a megállapított rendszerrel összhangban;
 • Az érintett területre gyakorolt ​​traumás hatás kiküszöbölése (ne ecsetelje, ne dörzsölje mosogatóronnyal stb.);
 • vitamin- és ásványi komplexeket;
 • csökkentse a viszketést, hogy a fürdők kálium-permanganát gyenge oldatával készüljenek;
 • Az érintett terület kapcsolatainak kizárása háztartási vegyi anyagokkal, különösen agresszív klórvegyületekkel.

A szisztémás gombaellenes szereket az orvos belátása szerint írja fel. Általában ilyen szükségszerűség keletkezik, ha a betegség akut / krónikus. Ha nem csak a bőr repedt az ujjak között, de kiterjedt foci is kialakul a tenyéren és a csuklón.

Nyilvánvaló, hogy a candidiasis, mint fertőző betegség, nem képes önmagát átadni, ezért ebben az esetben a várakozó és szemléletes magatartás téves taktika. A kórokozó gombák erőteljesen megnövekedett populációja csak a speciális készítmények hatására térhet vissza a fiziológiai normák határáig. A kezelés hiánya szövődményekhez vezet. Különösen a bőr repedései sebezhető helyek, ahol a különböző patogén baktériumok könnyen behatolnak, ami új gyulladásos gócok kialakulását idézi elő. Ennek eredményeként a kezelés sok hónapig tarthat.

Az ujjak ujjai között a bőr feloszlik: mit kell tenni

Számos olyan tényező befolyásolja a beteg bőrét, akik naponta befolyásolják állapotát: mosószerek, hőmérséklet-csökkenések, ipari kibocsátás. A kezek körültekintő kezelése esetén időszakosan is felléphetnek repedések. A legérzékenyebb rész a kéz ujjai között van - itt a bőrréteg rendkívül vékony és gyakran hajlik. A repedések zavarják az olyan műveletek teljesítményét, amelyeket mindennap használunk: mossa meg az edényeket, főzzük, mossuk. Elhanyagolt esetekben az ujjak közötti törött bőr sérti a masszázs terapeuták, sebészek vagy fodrászok szakmai tevékenységét.

Miért törik a bőröd az ujjaid között?

Az emberi bőr az egészségéről beszél

A bőr egy személy belső egészségének mutatója. A repedések oka lehet külső és belső tényező is.

Az epidermisz állapotát befolyásolja:

 • Rendszeres kapcsolatot háztartási tisztítószerek - Kézi mosás, mosogatás magas tartalma a felületaktív anyagok, fertőtlenítő WC helyiség agresszív jelenti koncentrációban klórt csökkentéséhez vezet a bőr rugalmasságát;
 • a hőmérsékletnek való kitettség - a jégvízzel való kölcsönhatás, a fagyásgátlás, a kefék fagyasztása a szélben és a fagy túlzottan megszáradja a bőr felső rétegét;
 • gombás patológiák - a leggyakoribb bűnös a repedések az ujjlenyomatok között; a fő betegségek: a kéz candidiasis és a dermatophytosis (a beteg törött bőrén kívül súlyos viszketés, hámlás, bőrkiütés és bőrpír is zavarja);
 • kontakt dermatitis - a tünetek hasonlítanak a gombás betegséghez, mivel a bőr duzzadt, kiütéssel és irritációval reagál az allergénre;
 • ekcéma - leggyakrabban repedések az ujjak között arra utalnak, hogy száraz ekcéma van a kezében;
 • palmar-plantar psoriasis - durva hámozott plakkok az ujjak, a tenyér és a kéz között helyezkednek el.

A előforduló repedések befolyásolja korú (nőknél a menopauza után a bőr kiszárad és gyulladásra hajlamos csökkentésével a hormonok termelését), gyenge immunitás hiányzó vitaminokat A, F és C, valamint figyelembe bizonyos gyógyszerek (a nyomás csökkentése vagy a koleszterin).

További okok közé tartozik a pajzsmirigybetegség és a cukorbetegség.

Diagnosztikai vizsgálatok módszerei

A legtöbb esetben egy dermatológus külső vizsgálata elegendő a diagnózis felállításához. Ha allergiás dermatitisz gyanúja van, akkor tesztelje a lehetséges allergének érzékenységét.

Ha gyanúja van a gombás fertőzésnek, meg kell határoznia a típusát

Ha egy gomba gyanúja van, meg kell határozni a kórokozó típusát. Ehhez a bakteriológiai elemzéshez kaparja a bőrt. További elemzésként a gomba elleni antitestekre vonatkozó vizsgálatot írnak elő.

A gomba által okozott vereségnek jellegzetes tünetei vannak:

 • kezdetben az ujjak között buborékok jelennek meg;
 • a bőr ezen a helyen kezd duzzadni;
 • a buborékok erózióvá válnak fehér virágzással borítva;
 • idővel a sebek sekély repedéseket okoznak;
 • A temetett bőr gombás sérülésekkel súlyos fájdalmat okoz.

Ha a repedések eredetének allergiás és gombás természetét kizárják, elemezni kell a bélférgek jelenlétét, a biokémiai vérvizsgálatot, az endokrin szervek és az emésztőrendszer vizsgálatát.

A pikkelysömeget piros színű kalluszok jelenléte jelzi, melyek repedésekkel borítottak. A lézióban lévő bőr durva és sűrű. Annak érdekében, hogy ne keverjük össze a pikkelysömeget az ekcémával vagy a gombával, biopsziát használunk.

Az interdigital ekcéma diagnosztizálását a jellegzetes jelek segítik: intenzív éjszakai viszketés, amely megakadályozza a beteg aludását és haldokló eróziót.

Az ujjak közötti repedések megjelenésének megakadályozása

Ha a kezedben repedések vannak, gondoskodni kell róluk

A repedések felismerése után ügyelni kell a bőr védelmére. A tevékenységek minimális értéke a következő:

 • kiküszöböljük a antibakteriális szerek háztartási vegyszerek - Hand szappanok kell egy semleges pH-jú lehet kézmosás kozmetikai termékek glicerinnel, majd mossa meg a kezét egy puha törülközővel törölje;
 • kesztyűt - gumikesztyű biztosítani fogja a kéz bőrét a hatását a vegyi anyagok háztartási termékek, fagy, mindig viseljen ujjatlan vagy kesztyűt, hogy elkerüljük a fagyás;
 • Kézkrém - Téli ajánlott krém olajos textúra, hogy létrehoz egy védőfólia, nyáron kívánatos, hogy megvédje a tenyér az ultraibolya sugárzástól, egy krém fényvédő hatása SPF.
 • táplálkozás - okának kiküszöbölésére beriberi, az szükséges, hogy a diéta nem volt ritka, és szerepelnek a gabonafélék, tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek, élelmiszerek vitamin és E vitamin, diófélék és az olívaolaj.

A mély repedések kezelésére a bőrgyógyászok egy speciális "szuperglu" BF-6-ot találtak fel. Néhány csepp orvosi ragasztót alkalmaznak a repedésre. Néhány perc múlva lefagy és a bőrön marad 5-7 napig. Ebben az időszakban a bõrön további kezelés nem szükséges.

Ha a repedések viszketnek, és nem gyógyulnak meg a manipuláció után, valószínűleg az ok egy fertőző vagy allergiás betegségben rejlik.

Hogyan kezelik a repedéseket?

De a bőr nem mindig tör fel az ujjak között, mert túlmelegszik vagy felesleges mosogatást tesz. Sokkal gyakoribbak a repedések, amelyeknek a bűnössége gombák, allergének vagy pikkelysömör.

A gomba kezelésére használt szisztémás kenőcsök

A gombafertőzések kezelésére szisztémás készítményeket és krémeket használnak külső használatra:

Talán a fucocin, a miramisztin, a klórhexidin oldatának adagolása a repedések kenésére, valamint az édes ételek korlátozásával járó étrend. A repedések allergiás természeténél fogva ajánlatos alkalmazni:

 • antihisztaminok az ödéma és a viszketés eltávolítására (diazolin, loratadin, cetrin, Erius);
 • antipruritikus kenőcsök és krémek (Psilo-balm, Fenistil-gél, Gystan, La Cree);
 • glükokortikoidokon alapuló krémek (a hormonok gyorsan meggyógyítják a bőrt, de megszokott hatással vannak, csak szigorú célokra használják: Advantan, Elokom, Lokoid, Flucinar).

Nehéz kezelni a pikkelysömör okozta bőrt. Ebben az esetben szalicilsavval, kombinált készítményekkel, kortikoszteroidokkal, kátrányos vagy szilárdolvos kenőcsökkel rendelkező alapokat használnak.

A hormonális egyensúlyhiány kezelés alapja az alapbetegség terápiája.

Az ekcéma, mint az ujjak közötti repedések oka

Az ekcéma kezelése az ujjak között a lehető legrövidebb idő alatt költségeket vagy állványokat eredményez, máskülönben a betegség központja kiterjed minden tenyérre. Az ekcéma meghatározása után tanácsos védeni a kezeit a közvetlen napfénytől, ami elősegíti a betegség terjedését a bőr egészséges területére.

A kézben lévő repedéseket talkummal lehet megszórni

A kezdeti szakaszban az ujjak közötti repedéseket talppal vagy babporral lehet megszórni. Az eczematous bőrkiütés súlyos viszketést okoz, ezért a betegeknek antihisztaminokat kell előírniuk. Krónikus ekcéma esetén a repedések nagyon mélyek és rendkívül fájdalmasak lesznek.

Az ujjak közötti repedések gyógyítására a helyi eszközöket használják:

 • Bór-cink paszta
 • Naftalannaya kenőcs
 • Cink kenőcsök
 • Ezüst-nitrát oldat
 • 0,1% rézoldat
 • 5% difenhidramin paszta

A kezelés ellenálló ekcéma kortikoszteroid hormonokkal (Skin-cap, Celestoderm, Elok) kezelhető. Ha az ekcéma mikrobiális, akkor a dermatológusok antiszeptikus vagy antimikotikus szerekkel (Trimistin, Travocort) kombinált gyógyszereket írnak elő.

Más, mint a helyi használatra, mindenképpen használja immunmoduláns vitamin komplexek, néha célszerű vétel enterosorbents csökkentése mérgezés és nyugtatás.

A népi jogorvoslat kezelésének módjai

A külső tényezők hatására okozott sekély repedéseket a népi receptek gyógyíthatják. A fő feladat a bőr maximális hidratálása, a gyulladásos folyamat csökkentése és a szövetek regenerálódásának felgyorsítása.

A kézzel repedezett repedéseknél orvosi tálcák készíthetők vagy készíthetők

Erre a célra alkalmasak terápiás fürdők: természetes növényi összetevők mélyen behatolnak a bőrbe, lágyítja meg, párolt, és lehetővé teszi előnyös tulajdonságokkal jobban felszívódik.

A fürdők összetétele nagyon változatos:

 • lazac és kamilla kivágása
 • mész és zsálya infúzió
 • Folyékony tejbuborék mézzel és olívaolajjal
 • a csalán és a málnaszalag kivágása
 • sűrű keményítő paszta

A kezelés folyamata 10 eljárás. A tálca után kívánatos, hogy a repedést egy tápláló zsírkrémmel kenje meg.

Tökéletesen helyreállítsa az olajbogyó és a mandulaolaj bőre: olajok, nedves törlőkendők és kötőkecsék meleg keverékében, amely fél órán keresztül celofánnal burkolódik. Az eljárást követően a fennmaradó olajat egy szalonnával impregnáljuk.

Egy másik népszerű recept: egy kis tejföl és sárgája. A készítményhez félmint citromlé van hozzáadva, az ujjak közötti repedésekhez 30 percig. Kívánatos, hogy a kefét polietilénnel lefedjék, így a tömörítés nem terjed.

A repedések kezelésére használt népi gyógymódban teafa, sárgarépa és tengeri tyúkolaj, illóolajok, citrom és menta olajokat használnak.

Tudjon meg többet a népszerű módszerekről a repedések kezeléséről a kezében.

Sajnos még a gyengéd baba kezei sem mentesek a repedésektől. A bőr kiszáradásának megóvása érdekében rendszeres karbantartás szükséges: kesztyű használata káros anyagok, vegyszerek használata, kozmetikai termékek bőrtípus szerinti alkalmazása. A menopauzás megjelenése után a nőknek át kell gondolniuk a kezüket, mivel a bőr ebben a korban túlságosan szárazra válik. És mivel a repedések néha nagyon hosszú ideig gyógyulnak, kezelésük azonnal megkezdődik, miután észrevette az ujjait.

Hiba történt? Válassza ki és nyomja meg a gombot Ctrl + Enter, hogy tájékoztasson minket.

Az ujjak repedései: mi a probléma és hogyan kell felszámolni?

A bőr az első és az egyik legfontosabb védelmi korlát, amely védi a szervezetet számos vírus, baktérium és gomba hatásától. Folyamatosan kitett a környezetnek. Ebben az esetben a hideg, az agresszív vegyszerekkel való érintkezés és a durva tárgyakkal való munka hátrányosan befolyásolja a kezek állapotát. Általában egy személy észreveszi, hogy repedések jelentek meg az ujjakon, mert gyakran érintkeznek külső ingerekkel.

A patológia megnyilvánulása

Néhány bőrprobléma nem igényel gyógyszert. Mindazonáltal komoly kényelmetlenséget okoznak a hétköznapi életben. Például az ujjak párnái repedések nagyon fájdalmasak. A bő rájuk emelkedik, majd nyílt száraz repedés van, amely hosszú ideig gyógyít.

A súlyos kellemetlen érzés károsítja a bőrt a köröm közelében. Egy személy nem tud írni, számítógépes billentyűzetet használni, csinálni a hétköznapi házi feladatokat.

A körömszögben és a repedésekben kedvező feltételeket teremt a gombás fertőzések kialakulásához. A lábakra, a fülhüvelyekre, a bőrrétegekre terjedhet. A patogén bakteriális mikroflóra és a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázata magas. Ennek eredményeképpen a repedések elnyomódnak.

Ha az ujjaid károsodnak, azonnal el kell kezdeni a harcot. A kézkrémek megkönnyebbülnek, de gyakran komolyabb intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a sérülések gyorsabban gyógyuljanak. Ha nem tudja megbirkózni ezzel a problémával, akkor ajánlott egy dermatológus tanácsát kérni.

Mi okozza repedések az ujjakban

Különböző okai vannak az ujjak repedéseinek megjelenésében. A patológiát környezeti tényezők vagy betegségek okozhatják. Az ilyen tünetekkel járó betegségek csak a bőrre vagy a belső szervek károsodására vonatkozhatnak. Ezért a nem gyógyuló repedések orvosi vizsgálatot igényelnek.

A környezetvédelem

A repedések megjelenéséhez hozzájáruló külső tényezők:

 • hőmérsékletváltozás;
 • alacsony páratartalom;
 • érintkezés vegyi irritáló szerekkel;
 • hosszan tartó munkavégzés vízzel.

Az ujjak falaiban repedések gyakran előfordulnak, miután az ember gyorsan felmelegíti a tenyerét az utcai bejárattól a fagyba. Ha meleg melegre (sütőre, radiátorra) melegíti a kezét, akkor a kis erek nem tudnak gyorsan reagálni az energiacellák iránti igény növekedésére. Megsértette a mikrocirkulációt, a bőr rugalmatlanná válik. A felső rétegek nedvessége gyorsan elpárolog, és repedésekké válik.

A bőr károsodásával párhuzamosan növekszik annak a valószínűsége, hogy a külső környezetben elterjedt kórokozó gombák jönnek létre. Különösen veszélyesek ebben a tekintetben repedések a körmök közelében. Ezért nem szabad élesen melegíteni a kezét a hőforrás megérintésével, különösen az alacsony vérkeringéssel rendelkező idős embereket.

További tényező az alacsony páratartalom, amely először szárazságot és hámozást, majd károsodást okoz.

A hideg levegő lassítja az izzadást, ami megőrzi a bőr nedvességét. Veszélyesebb a száraz meleg éghajlat.

Az ujjak fájdalmas repedései megjelenhetnek a dolgozóknál, amikor az olajfinomítással, valamint a sóval, a kohászati ​​és egyéb káros iparágakban előfordulnak.

Háziasszonyok vagy szállodai munkatársak, a konyhai dolgozók gyakran mély károkat tapasztalnak az ujjaikban. Ezek a mosószerek és a szappan érintkezésének következményei. Ezek az anyagok lemossák a bőr zsírt, csökkentsék a bőr rugalmasságát és károsodást okoznak. Ugyanez vonatkozik a kézmosásra és a túlzottan gyakori kézmosásra higiéniai okokból.

Belső okok

A bőr egészségére a C, A és a B vitaminokra van szükség, a rossz táplálkozással, gyenge növényi termékekkel, a repedés kockázata nő. Különösen fontos az aszkorbinsav. Hiánya a kollagén szintézisének - a bőr fő fehérjéjének - megsértéséhez vezet.

A kezek bőrének állapotát befolyásoló másik tényező a hormonális háttér megváltozása, amikor:

Vannak családi patológiás esetek, amelyek nyilvánvalóan genetikai, örökletes változásokhoz kapcsolódnak a bőr szerkezetében a tenyéren és az ujjakon.

A patológia oka lehet vashiányos vérszegénység, Raynaud-szindróma, cukorbetegség, hemopoietikus betegségek, valamint kötőszöveti betegségek, különösen a szkleroderma.

A bőrbetegségeket okozó bőrbetegségek közül a legfontosabbak az ekcéma és a pikkelysömör. Amikor az ekcéma tűnik vöröses, pattanásos bőrnek, súlyos viszketéssel. A pikkelysömörre jellemző, hogy a bőrterületek megvastagodása és vörösödése ezúttal ezüst mérlegekkel van ellátva.

A körmök és az ujjak alatt fellépő repedéseket gombás fertőzés - dermatomycosis vagy onychomycosis okozhatja. Ezek gyakoribbak a magas páratartalmú emberekben. Ebben az esetben a viszketés és a skálázás figyelhető meg. Amikor a körmök megsérülnek, színük megváltozik (sárgától zöldig és sötétig), a körömlemezek alatt fehér tömeg halmozódik fel, és a körmök maguktól leválnak az ágyukról.

A háztartási vegyszerekkel szembeni intoleranciában a kontakt dermatitisz következtében repedések keletkezhetnek. Gyermekeknél az ujjakban fellépő repedések lehetnek az atópiás dermatitis tünetei - allergiás betegség.

Milyen a bőr repedése?

Azok sértik a védő tulajdonságait. Ilyen károsodás esetén a fertőzés könnyen belép. A purulent-gyulladásos betegségek, valamint a mycosis valószínűsége nő. Abban az esetben, kár, hogy a vér nem csak a súlyos fájdalmat, csökkent munkaképesség, hanem növeli a kockázatot a fertőzés a véráram a gyulladás kialakulásával a belső szervek, valamint a betegségek, mint a bűnöző. Ezért fontos az első jele a betegség kezdeni a kezelést.

tünetek

Amikor repedések jelennek meg, figyelmet kell fordítani arra, hogy hol helyezkednek el.

A köröm körüli lokalizáció a nedvesség és a mosószerek behatolása által. A körömlemezt hámozott, rétegzett és repedt. Ha a patológia nem kapcsolódik vízhez, akkor okát csak szakember határozhatja meg. A leggyakoribb diagnózisok az onychomycosis, hormonális rendellenességek, pikkelysömör, ekcéma, cukorbetegség vagy pajzsmirigy betegség.

A bőr áthatolását az ujjlenyomatokon a vitaminok hiánya okozhatja. Ez a tápanyagok hiányának egyik leggyakoribb tünete. Ebben az esetben irritáció, bőrpír, fájdalom nem észlelhető. A kezében lévő bőr durva lesz. Ha fájdalom vagy vérzés jelentkezik, ez a belső betegség jele lehet, és speciális tanácsokat igényel.

Az ujjak károsodása a vérzéssel járó repedések nélkül a hormonális gyógyszerek hatása alatt áll, hosszan tartó antibiotikumokkal. A peelinget kedvezőtlen időjárási körülmények között vagy gyakori vízzel való érintkezés esetén figyelik meg.

A legveszélyesebb változások a szárazság, a repedések és a vérzés kombinációja. A vérzéses repedések a legtöbb esetben súlyos betegség jelei. Ha az ujjaid felduzzadnak, szükséged van egy endokrinológus vizsgálatára. Amikor fekélyek fordulnak elő, keressük fel a sebész segítségét, mert vérmérgezést okozhatnak. A kézben lévő repedések lehetnek ekcéma, gombás fertőzés vagy súlyos rendellenességek a belső szervek munkájában.

Amikor viszketés következik be az ujjak között, a bőrbetegség allergiájára kell gondolni. Ha a viszketés duzzanata, égése, gyulladásos tünetek és repedések jelei vannak - valószínűleg ez a mycosis. Az ilyen fertőzés mások számára fertőző.

Repedések a kezek bőrén ekcémával

1. A kezek mikózisa
2. Onychomycosis

kezelés

Sokan nem tudják, hogyan lehet megszabadulni az ujjak repedéseitől. Nagyon sok olyan kezelés létezik, amelyet otthon használhatunk.

A bőr szárazsága miatt a repedések könnyedén vérzik. Ezért folyamatosan nedvesíteni kell. Ennek megfizethető eszköze a vazelinolaj. Hasznos keverni a citromolajjal, amely gombaellenes hatású. Minden este használhatod ezt a keveréket, majd egy vékony pamutkesztyűt helyezhetsz az éjszakára.

Az ujjakból származó repedésből származó jó krém nem tartalmazhat alkoholt. Keressen gyógyszertárakban a természetes lágyítókkal és hidratáló hatású termékekkel:

 • lanolin;
 • jojobaolaj;
 • kókuszolaj;
 • teafaolaj;
 • Shea vaj.

Amikor kiválasztja az ujjak repedéseinek kezelését, ne figyeljen a népszerű kozmetikai márkákra, hanem a gyógyszerekre:

 • jól gyógyítja a sebeket a dexpanthenollal: Bepanten, D-Panthenol és mások;
 • kitűnő helyreállító - Solcoseryl kenőcs;
 • a metiluracil-kenőcs bizonyult a bőrelváltozások kezelésében;
 • vitaminokban gazdag méhészeti termékeken alapuló kenőcs, - Apilac;
 • tengeri homoktövis olaj;
 • kenőcs "Rescuer";
 • Baneotsin.

Ezenkívül meg kell erősíteni az immunitást, ami csökkenti a gombafertőzés kockázatát. Hasznos több növényi étel fogyasztása, több tiszta víz fogyasztása, dohányzás és alkoholfogyasztás elkerülése. A kezek bőrén repedések kezelését megkönnyíti az A és E vitaminok fogyasztása, amelyek tojásokból, halból, diófélékből, tejből, túróból, sütőtökből és egyéb termékekből állnak.

Bizonyos esetekben, amikor a bőrpír és a viszketés hozzákapcsolódik, szükséges a gombaölő gombaölő krémek használata.

Ujjak is kezeljük kozmetikai szerek Aloe vera, A és D vitamin Amikor fájdalmas vérzés repedések ajánlott alkalmazni a bőrön „folyékony kötszer” vagy orvosi ragasztóval.

Ha a repedés nem gyógyul, akkor úgy kell kezelni, mint más nyílt sérüléseket. A kezeket alaposan mossa le meleg vízzel és szappannal és szárítsa meg. Az érintett területre antibakteriális kenőcsöt alkalmaznak, például a szinteromicin emulziót vagy a Levomekolot, és baktériumölő vakolat csíkjal zárják be. A kézi munkálatok felülről ajánlatos egy ujjhegyre helyezni.

Mosószerek, vegyszerek, kézi mosás, kesztyű használata közben kell viselni. Kézmosás esetén nedvesítő hatású folyékony szappant használjon, csak meleg vizet használjon, és ne törölje le a kezét egy törlőruhával. Jobb papírtörülközőt használni, vagy csak hagyni, hogy száraz legyen, majd vigyen fel egy ápoló krémet.

Annak érdekében, hogy optimális mikroklímát tartson fenn a házban, érdemes megvenni a levegő párásítót. Amikor kialszik, hasznos védőfelszerelést felvenni, és télen kesztyűt kell viselnie.

Ne feledkezzen meg a megfelelő manikűrről. A mély repedések kifeszítõ éleit 0,5 mm-es vágottvágókkal kell vágni, a szerszámot szögben tartva. Az eljárásnak fájdalommentesnek kell lennie, ne távolítsa el a túl sok szövetet. Az élek eltávolítása után világos, sűrű bőrrétegnek kell lennie.

Hagyományos gyógyszer

Az ujjak ujjaitól való repedésekből a nemzetgondos kezelés nem rossz segít vagy segíti.

A bőr hatékonyabbá tételének leghatékonyabb módjai:

 • keverjük össze a mandulaolajat és az E-vitamin-olajtartalmú oldatot (gyógyszertárban adjuk el), mossa meg a kezünket meleg vízzel és jól kenje meg ezt a keveréket;
 • készítsünk egy töltött banánt;
 • keverjük össze a kakaóvajat és a kókuszolajat;
 • készítsen kézmaszkot a tojássárgája és a méz elegyéből, alkalmazza 10 percig, a készítmény hozzáadhat glicerint;
 • rendszeresen alkalmazzon természetes joghurtot és citromlevet;
 • tegyen egy masszázst az ujjaival, bármilyen növényi olajat vagy zsíros tejfölt alkalmazzon rájuk.

Egyszerű recept a repedések gyógyítására: a gyeplő leveleit meg kell mosni, szárítani a sütőben alacsony hőfokon, földelni egy kávédarálóban. Keverjük össze a vazelinnel a vastag kenőcs konzisztenciájáig. Miután a kezekre került, a repedések 1-2 napon belül meggyógyulnak.

A gyógynövényes kenőcs receptje:

 • vegyen egy kanál virágot a kamilla, a calendula, a tápláló levelek;
 • öntsünk forró vizet, tartsuk fél órára egy vízfürdőn;
 • csatorna;
 • adjunk hozzá egy kanál mézet és vajat a leveshez, keverjük össze egy vastag kenőccsel;
 • tárolja a hűtőszekrényben, használjon éjjel, pamutkesztyűket.

Hasznos, ha napi kézfürdőt készítenek burgonyakeményítővel: 1 evőkanál fél liter liter meleg vízzel. Ez teszi a bőrt puha, hidratált, felgyorsítja más hatóanyagok hatását.

Még két recept a kezek számára:

 • forraljuk 100 gramm zabos korpa, hagyjuk 12 óra alatt sütni, csatorna, 15 percig tegye a kezét egy császárba;
 • keverje össze a pohár tejjel és vízzel, adjunk hozzá 2 evőkanál keményítőt és 1 kanál glicerint, fürödjünk lefekvés előtt, miután dörzsölje a kezét és hidratálószert alkalmaz.

Ha az ujjak repedéseit kedvezőtlen külső körülmények okozzák, a fenti tippek segítenek megszabadulni a patológiától. Azonban ezek a módszerek nem lesz elég hatásos, ha az állapot egy másik betegséggel jár. Például ekcéma esetén csak kortikoszteroidokat, antibiotikumokat, antihisztaminokat és immunmodulátorokat tartalmazó gyógyszerek segíthetnek. Ezért, ha az ujjakon kialakuló repedések nem gyógyulnak meg, a független kezelés ellenére szükség van egy bőrgyógyászra.

megelőzés

Az ujjak repedéseinek elkerülése érdekében meg kell választania a megfelelő mosószert, és kerülnie kell a tartós vízzel való érintkezést.

Kézmosás esetén csak a kezek hátlapját szappannáljuk, alaposan lemosva a mosószer maradékot. Különös figyelmet kell fordítani az ujjak közötti résekre, ahol gyakran van víz és szappanos részecskék. Glicerint vagy folyékony szappant kell használni. Nem szabad haboskodnia - ez az agresszív elemek tartalmának jele.

Közvetlen mosás után a kezeket egy papírtörlővel kell szárítani. Ne használjon gyakran forró szárítást különleges készülékek segítségével, jobb, ha a kéz természetes módon megszárad. Közvetlenül ezután használhat hidratáló, de alacsony zsírtartalmú kézkrémet. A csukló és csukló hátulján ujjhegyekkel kell felhúzni, elkerülve a palmáris felületeket. Nos, ha egy ilyen krém lanolint és glicerint tartalmaz.

Éjjel egyszer, hetente egyszer maszkokat készíthet a kezes kozmetikumokkal, majd felvetheti a pamutkesztyűt. Minden este egy különleges éjszakai krémet kell alkalmazni a kezedre.

A körömápolás jobb olyan professzionális manikűr eszközök segítségével, amelyek nem károsítják a bőrt. A cutiklit nem szabad vágni, hanem egy fából készült botot áthelyezni. Ez megakadályozza, hogy megrepedjen és fertőzött legyen. A lakk eltávolításához E-vitamint és egyéb ápoló adalékanyagokat tartalmazó termékek segítségével szükséges.

Nem lehet harapni a körmödet vagy a harapnivalót. Ez nem csak a köröm körüli bőr károsodásához vezet, hanem átjáróként szolgál a gombák és baktériumok elnyeréséhez.

Ha a ház körül dolgozik, gumi- vagy latexkesztyűt kell viselni, a mérethez igazítva. Kívánatos a hipoallergén detergensek használata hidratáló összetevők nélkül ízek nélkül. Néhány embernek allergiája van a latexnek, ebben az esetben nem kell kesztyűt használni.

A száraz bőr megelőzéséhez több vizet kell inni, az A, E, C vitaminokban gazdag ételeket kell fogyasztani.

Az ekcéma vagy pikkelysömör súlyosbodása esetén orvoshoz kell fordulni, vagy a korábban előírt gyógyszerkészítményeket hidrokortizonnal és más gyógyszerekkel együtt alkalmazni.

A kezek, ujjak repedései: okai és kezelése

Gyönyörű bőr a kezében - minden évben egyre gyakoribbá válik ez a jelenség, hiszen minden évben a negatív tényezők listája tovább nő. És nem csak a magas és az alacsony hőmérséklet, hanem a kemény víz, számos környezeti negatív tényező, a háztartási vegyi anyagok, valamint az avitaminózis, gombás betegségek és változások, amelyek a szervezetünkben az életkorban fordulnak elő. Mindez a kezünkön van feltüntetve, mindenekelőtt a formában, beleértve a repedéseket a bőrön, az ujjak hajtogatásán vagy párnáiin.

A kéz és az ujj repedéseinek okai

De az ujjak repedése jelezhet és komolyabb problémákat okozhat, különösen, ha nem csak repedések, és a nem gyógyuló sebek, amelyek vérzik, nem gyógyulnak sokáig. Az ilyen bőrelváltozások nagyon fájdalmasak, folyamatosan traumatizáltak, folyamatosan nedvesek és rothadó sebek nagyságára nőnek. Ilyen repedések több okból is felmerülhetnek, és az oka határozza meg, hogyan kell kezelni ezt a jelenséget.

A kezekben lévő repedések megjelenésének okai különböző tényezők lehetnek: általában a szervezet külső jellemzői vagy külső hatások. Belülről a betegség kialakulását okozhatja allergia, gombás fertőzés, különböző endokrin rendellenességek, hormonális elégtelenség a szervezetben, beriberi vagy ekcéma. A rétek ebben az esetben előfordulnak elsősorban az ujjhegyeken, az ujjak között, a tenyereken.

A pszoriázis nem fertőző betegség, autoimmun dermatosis. Az ebben a betegségben, a száraz formában emelt bőr fedél foltok, vörös és pikkelyes, az úgynevezett plakkok pszoriázisos, ami szintén okozhat repedések a bőrön és az ujjak. Természetük krónikus gyulladásos, és a kezelés összhangban van a fő autoimmun betegség kezelésével.

Az ekcéma egy allergiás jellegű krónikus vagy akut gyulladásos bőrbetegség. Ezt a betegséget különböző típusú kiütés jellemzi, valamint égési sérülést és viszketést. Az ekcéma hajlamos a visszaesésre, melyet gyakran kezek, ujjak, fájdalmas repedések megjelenése jellemez.

Megkárosodhat miatt a külső tényezők által befolyásolt napfény, hosszan tartó folyamatos vízzel érintkezve, ennek eredményeként a kitettség vegyi anyagokkal, és is köszönhető, hogy egy éles csepp hőmérséklet és a páratartalom. Ilyen káros hatások következtében a kezek és lábak bőre felszakad és megszárad, különösen a hidegszezon során.

Fotó: sebek és sérülések a bőr felületén, az ujjak tetején, párnáiban vagy hajtáiin

kezelés

Az ujjak repedéseinek kezelése attól függ, hogy milyenek voltak azok megjelenése. Ha a külső tényezők hatásairól beszélünk, akkor egyszerűen korlátozni kell az irritáció forrásával való érintkezést. Ehhez viseljen kesztyűt tisztítás és mosás közben, és tisztítsa meg a bőrt enyhe szappannal - például gyerekeknek. Folyamatosan hidratálja a kezét minden vízzel vagy mosószerrel való érintkezés után - ez gyorsítja a gyógyulást.

Számos népi módszer létezik a repedések kezelésére. Ilyen esetekben hatékony a burgonya húsleves, amelyet a burgonya forralásával és kiszáradásával főzhetnek, keményítőt és növényi olajat adnak a húsleveshez.

Sokan ezt a problémát megoldják tej, víz, keményítő és glicerin keverékével. Az oldatot alaposan kevertetjük, majd tíz percig az ecsetet tartjuk benne. Ily módon a nagyon mély sebek is meggyógyulhatnak.

Cédrusolajjal zsírozhatod a kezedet, és még jobb, ha az olajjal átitatott ruhadarabot beborítják. Kívánatos, hogy a szalvéta lenvászon volt. Kedvezően befolyásolja a bőrt az uborka maszk és egy tálca zabpehely.

Ha az ujjak és a hajtások repedései egy bizonyos betegséggel járnak, akkor nem ajánlott önállóan kezelni - jobb konzultálni orvosával. A gombatermesztéseket speciális kenőcsökkel és készítményekkel kezelik, és az allergiás repedéseket antihisztaminokkal kezelik.

Ha a repedések által okozott vitaminhiány, szükséges, hogy gazdagítsa a diéta tartalmazó élelmiszerek és E-vitamin, azaz az olívaolaj, a diófélék, gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek narancs.

A kézben lévő repedések oka lehet neurodermatitis vagy pikkelysömör, ebben az esetben a kezelést teljes mértékben egyet kell értenie az orvossal, és arra irányul, hogy gyógyítsa az alapbetegséget.

A gyógynövényeket széles körben használják különféle természetű sebek kezelésére. Készíthet különleges keveréket a kamilla, a calendula, a plantain és a string gyűjtésével, öntsön forró vízzel, és ragaszkodjon hozzá nyolc órán keresztül. Ezután a vajat csiszoljuk mézzel, adjuk hozzá az infúziót és kenje meg ezt a keveréket. A kellemes és hasznos otthoni gyógymód rózsaszirmok krémje. Meg kell dörzsölni a rózsaszirmokat egy szuszpenzióba, összekeverni egy kanál zsíron, hogy a kenőcs befújja, majd kenje meg az érintett területeken.

megelőzés

A kezekben lévő repedések megjelenése megakadályozható, ha az elemi alapszabályokat betartják. Először is fontos, hogy dörzsölje kezét puha vízzel és enyhe szappannal. A bőrt szárazra kell törölni, különösen fontos, hogy ne hagyja el a nedvességet az ujjak között, mivel a bőr gyakran hajlamos ilyen sérülésekre. Mosás után mindig hidratáló krémet kell kenni a bőrön.

Ne használjon háztartási vegyi anyagokat kesztyű nélkül, mivel összetétele agresszív a bőr egészségére nézve, és nagyon gyakran háztartási vegyi anyagok okozzák a kezek fekélyeit.

A kezek bőrét nagyon gyakran elárasztják a hipotermia, mert az alacsony hőmérséklet miatt a hajók zsugorodnak a hideg hatása alatt, ezáltal nem elegendő a bőr táplálkozása, ezért tartsa kezét meleg.

Azok számára, akiknek száraz bőrük van, hajlamosak a hámozásra, heti rendszerességgel tápláló hidratáló fürdőre van szükség. A fürdőkben búzacsíra-olajat, olívat, mandulát vagy barackot adnak, amelyek gazdagítják a bőrt az E-vitaminnal.

Fizika az ujjak között

A kezében lévő bőr nagyon érzékeny. Ez annak köszönhető, hogy gyakran érintkezik vízzel, szintetikus mosószerekkel, valamint más, nem mindig hasznos anyagokkal, amelyekkel munka és gazdasági tevékenységünk kapcsolódik. Ezenkívül szenved a szezonális avitaminózis, a téli hideg időszakában, valamint az A és E vitaminok krónikus hiányában. Ennek következtében a kezek időről időre és repedések vannak.

A repedések okai a kezében

Nézzük részletesebben a régen felsorolt ​​okokat a kellemetlen jelenség miatt. Talán elemzésük lehetővé teszi, hogy valaki elkerülje az ilyen problémákat.

 • A háztartási vegyi anyagok gyakori használata olyan agresszív anyagokat tartalmaz, amelyek növelik a bőr szárazságát és allergiás hatást fejtenek ki.
 • A hideg hatása, amely a nedvességet kihúzza a bőrfelületből, és kényszeríti arra, hogy megszáradjon a szokásosnál.
 • A vitaminok hiánya, különösen érezhetően befolyásolja az A és E étrend hiányát a téli-tavaszi időszakban.
 • Éles hőmérsékletváltozás.
 • A gomba hatása.
 • Neurodermatitis.
 • Psoriasis.
 • Hormonális rendellenességek.

Leggyakrabban a kezében lévő repedések megjelenésének oka az agresszív anyagokkal való közelmúltbeli kapcsolatuk. Emlékezz vissza, mint a közelmúltban, és feltűnt, hogy az ujjaid megrepedtek. Megteszi az otthoni javításokat, a műtrágyák használatával a kertben dolgozik, autókkal vagy más vegyszerekkel javít.

Az olyan betegségek között, amelyek repedések kialakulásához vezethetnek a kezében, elsősorban a pikkelysömör. Nem fertőző a természetben, és autoimmun okok okozzák. A krónikusan nem gyógyuló repedéseken kívül ebben az esetben vörös hámlasztó foltok vannak, amelyek nem érzékenyek a helyi gyógyhatású szerekre. E tünetek megszüntetése csak a fő autoimmun betegség kezelésével történik.

A köröm károsodásának és a kezek bőrének gyakori oka gombás elváltozások. Kezdetben gyulladást és viszketést okoznak, és a folyamat előrehaladtával megsértik a bőr integritását.

A cukorbetegségben megfigyelhető az epidermisz szárazságának növekedése, amely repedéseket és fekélyeket okoz.

A kedvezőtlen külső hatások, közvetlen napsugárzás is okozhat repedéseket a kézben, mivel a bőr nem tud gyorsan alkalmazkodni a változó külső körülményekhez. Télen a legsebezhetőbb.

Lehetetlen lehetetlen elmondani azokat a változásokat, amelyek a szervezet hormonális háttérének csökkenésével fordulnak elő. Ebben az időszakban jellemző a bőr szárazságának fokozódása, elsősorban a kezek nyitott részén. Ha különféle külső tényezők hatására erősödik, akkor ezek az emberek nagyobb valószínűséggel repedéseket okoznak benne.

Az ujjak repedéseinek kezelése

A helyes kezelés kiválasztásához először meg kell határozni az e jelenséghez vezető okokat, és gondoskodni kell azok megszüntetéséről. Ebből a célból, ha megtalálták a repedést, szükség van egy bőrgyógyászra. Rendszerint az ujjaitól kapja a mycosis jelenlétét vagy a micélium vetését. Pozitív eredmény esetén antifungális kezelést kell előírni.

Azokban az esetekben, amikor a bűntudat allergiás reakció, antihisztaminokra van szükség. Ha a repedések előfordulását pikkelysömör vagy ekcéma okozza, speciális orvosi kezelésre lesz szükség.

Ha a repedések a káros anyagokkal való érintkezés miatt jelentkeznek, csak el kell kerülni őket. Ehhez viseljen védőkesztyűt. Néha a latex, amelyről készültek, allergiát okozhat. Ilyen esetekben gyapotot kell viselni.

A kézbõr túlzott szárításának elkerülése érdekében minõségi szappanos mosáshoz kell folyamodnia. Ez elsősorban gyerek, szappan glicerin, krém szappan vagy szappan gyógynövény adalékanyagokkal. A mosás után hasznos lehet a kamillafűvek, a kúpok, a tölgy kéreg, a sárgabarack kivirágolása.

Gyakran az emberek, miután repedéseket találtak a kezükben, kezdik használni az antibakteriális szappanokat, és nem mindig értik meg, miért ad ellentétes hatást. Az a tény, hogy a szokásosnál sokkal szárazabb a bőrén.

Ha a betegség okainak egyszerű kizárása nem eredményezett eredményt, orvosi intézkedésekre van szükség. Céljuk nemcsak a sebek gyógyítása, hanem a szükséges nedvesség kezelése és a további szárítás megakadályozása is.

A kézben lévő repedések kezelésének fő eszközei a következők:

A sekély repedések könnyen kondicionálhatók hagyományos kamilla, celandin vagy lanolin tartalmú kézi krémmel. Hatékony ilyen esetekben a "Spermacetovy", "Szilikon", "Nyár", "Pantoderm" krémek. Ajánlatos kenni kézzel minden mosás után.

Hatékonyabb hatóanyagok a sebgyógyító komponensek gyógyszerészeti kenőcsei. Ezek közé tartozik a Vishnevsky kenőcs, a hektil, a balsam "Megmentője".

Váratlanul kiderült, hogy ebben az esetben a "Cameton" torok kezelésére szolgáló gyógyszer hasznos lehet. A sebet jól fertőtleníti, és a mentol tartalmának köszönhetően hosszú fájdalomcsillapító hatása van.

Pozitív hatás a cédrusolaj kezei repedéseire. Javasoljuk, hogy nedvesítse be a vászonszalvétát, és csomagolja be a beteg helyeket.

Népi jogorvoslat

A kézben lévő repedések kezelésére szolgáló hasznos tippeket a hagyományos orvoslás biztosítja. Itt vannak a legérdekesebbek.

 • Tejbevonatos burgonya. Forraljuk 2-3 burgonyát, pároljuk, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál tejet. A masszát 20 percig kézzel kell felhordani, polietilén csomagolással. A szükséges idő után öblítse le meleg vízzel, zsírosítsa a kezét tápláló krémmel vagy terápiás kenőccsel.
 • Zabérfürdő. Forraljuk a tejet folyékony zabpehelyzel, adjunk hozzá egy teáskanál mézet és művészetet. kanál olívaolaj. Tartsa a kezét körülbelül 15 percig.
 • Keverjük össze 2 evőkanál. csalánfűszereket és körömvirágokat, és öntsön egy liter forró vizet. Ragaszkodjon hozzá és enyhén hűtsön, majd körülbelül fél óra alatt merítse bele a kezek ilyen izzadását. A csalán jó sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Az eljárás végén, puha ronggyal nedvesítse meg a kezét és alkalmazzon krémet.
 • Keverjünk 1 tojássárgát, 3 evőkanál. kanál méz és 1/3 csésze olívaolaj. A keletkező keveréket repedésekre és túlságosan száraz kezekre helyezzük, amelyeket 20 percig polietilénnel burkolunk. Mosd le meleg vízzel, zsírozza tápláló vastag krémmel.

A repedések megakadályozása a kezében

Ha a kezed bõrje hajlamos feltörni, akkor be kell tartania bizonyos szabályokat, hogy gondoskodhasson róluk.

 • Tartsa tisztán a kezét. Mossa le szappannal, amely lágyító vagy sebgyógyító kiegészítőket tartalmaz. Törölje le puha törlővel, ügyelve arra, hogy ne legyen nedvesség az ujjak között. A bőr a leginkább érzékeny a repedések kialakulására, és sok helyen gyógyulnak ilyen helyeken. Minden mosás után tápláló krémeket használjon.
 • Ne hagyja, hogy hideg legyen a keze. Az edények szűkülése miatt az ujjak nincsenek megfelelő tápanyagokkal. A hideg elhervadja a bőrt és elősegíti a repedést. Télen meleg kesztyűt viseljen, ne mossa az edényeket, és ne mossa hideg vízzel.
 • Ne használjon háztartási vegyszereket gumikesztyű nélkül. Agresszív vegyi anyagok tartalmaznak, nem csak a száraz bőr növekedéséhez, hanem a ritkuláshoz is. A gazdaságos kesztyűnél végzett munka kellemetlensége miatt orvosi kezelést kell alkalmazni. Mielőtt elkezdené az ilyen munkát, kenje a kezét védő krémekkel.
 • Hetente egyszer, fürödni kell tápanyagokkal vagy hidratálókkel. Használjon olyan természetes olajokat, amelyek E-vitamint tartalmaznak - olíva, mandula, barack, kézi bőrápolásra.

A legtöbb betegséghez hasonlóan könnyebb megelőzni a kezek repedését, mint megszabadulni tőlük, ezért ne hagyja figyelmen kívül az itt adott tanácsokat.

Az ujjak és a kezelés módjai közötti repedések okai

A kezek bőrét folyamatosan külső tényezők fenyegeti. Mosószerek, hőmérséklet-változás, por, piszok és nagyobb befolyása van az állam a bőrben, és még gondos ellátás léphet repedések az ujjak között. A réteg a bőr sokkal vékonyabb, mint más területeken, a tenyér, az ujjak mellett tartósan hajlított ízületek, így a bőr feszességét és a pihenés. A repedések megjelenése fájdalomérzetet, kellemetlenséget okoz, és árt a napi és szakmai feladatok teljesítésében. Miért történik ez, és mit lehet tenni a bőr gyógyítására?

A repedések okai

Ha repedések keletkeznek az ujjak között, az oka lehet külső vagy belső is. Az epidermisz állapota tükrözi az egészségünket, így a dermis integritását befolyásoló tényezők számos:

 1. A háztartási vegyi anyagokkal való rendszeres érintkezés, a fertőtlenítőszerek csökkentik a dermis rugalmasságát.
 2. A hőmérsékletváltozások, a bőr fagyasztásának / túlmelegedésének hatásai kiszárítják a bőrfelület felső rétegeit.
 3. A repedések megjelenésének fő oka a gombás fertőzések.
 4. A glisztuláris invázió bőrkárosodást is okozhat.

A repedések okozhatnak bizonyos gyógyszereket, pajzsmirigybetegségekről, a cukorbetegség kialakulásáról. Néha ez a női hormon hiánya, különösen a menopauza idején. A bőr repedései, viszketései és interdigital ekcémái vannak olyan foltos fekélyek, amelyek bármely fájdalomérzékenységre reagálnak.

A betegség tünetei

Az ujjak közötti repedések kialakulása mellett más tünetek is vannak:

 • A candidiasis, a dermatophytosis súlyos viszketés, hámlás, az ujjak puffadása, kiütés;
 • A kontakt dermatitis néha hasonló a gombás betegséghez, mivel a bőr duzzadt, kiütések és repedések jelennek meg;
 • Az ekcéma a repedések, viszketés és irritáció megjelenésének egyik fő oka;
 • A pálmák pikkelysömege úgy néz ki, mint a plakk formációk, amelyek az ujjak között találhatók, a tenyéren. A viszketés, a hámlás, a bőrpír is jelzi ezt a betegséget.

Az okoktól és tünetektől függetlenül a betegséget kezelni kell. A keletkező repedéseket megtámadhatja a fertőzés, és ez a bőr epidermis mély rétegeinek fertőzéséhez vezet, ami súlyosabb patológiákat vált ki.

Diagnózis és kezelés

Rendszerint a bőrgyógyász vizsgálata elegendő a helyes diagnózis megállapításához. Allergiás dermatitisz esetén számos vizsgálatot végeznek, a gomba gyanúja azt javasolja, hogy feltárják a kórokozó típusát.

Tipp A kezek gombás fertőzése, amelynek kezelése elég hosszú, saját jellegzetes tünetei vannak. Kezdetben egy buborék képződik, amely elkezd duzzadni, és fehér alapozással erózióvá válik. Ezután a formáció felrobban, a bőr repedésekkel borított, rosszul fáj.

Az allergia és a gomba kivételével analízis végezhető a bélférgek, a vérvizsgálatok, az endokrin rendszer, a gastrointestinalis traktus esetében. A pikkelysömör egyszerűen kiderül: a formációk hasonlítanak egy vöröses árnyalatú kukoricához, repedésekkel borítva. A bőr durva, sűrű. A kórokozók kizárására biopszia használható.

Fontos! Az interdigital ekcémát nedves eróziók jellemzik, a beteget folyamatosan viszketve zavarják, a bőr még a hűtő készítmények használatával sem szűnik meg.

A kezelést a diagnózis függvényében adják meg:

 1. A gombafertőzés a külső hatások szisztémás hatásait teszi szükségessé: Clotrimazole, Nystatin, Miramistin (repedések kenésére és fertőtlenítésére), édességtartalmú diéták.
 2. A betegség allergiás jellegében tanácsos kizárni az allergiával való érintkezést, és antihisztamineket alkalmazni a duzzanat, viszketés enyhítésére: Loratadin, Erius. Jól alkalmazható kenőcsök, krémek, viszketés leállítása (Fenistil-gél), glükokortikoid hormonok - használatuk csak orvos felügyelete mellett történhet, mivel a gyors addikció veszélye magas.
 3. A pikkelysömör miatt megjelenő repedéseket különösen keményen kezelik. Komplex terápiát igényel a szalicilsavval, a kortikoidokkal kombinált készítményekkel, a solidol kenőcsökkel, a kátrányokkal.
 4. A hormonális egyensúlyhiányt csak az alapbetegség terápiás hatása gyógyítja meg.
 5. Az ekcéma a dermis elváltozása, nem csak a tenyér, hanem a lábak megérintése. Ha az ekcéma ujjai között repedések jelentkeznek, a kezelés azonnal megkezdődik, különben a betegség a tenyér teljes területére terjed. A kezelés magában foglalja a kezek védelmét a napfénytől, a por vagy a talkum (közvetlenül a repedéseknél) és az antihisztaminok kötelező bevitelét. Ellenkező esetben a sebek továbbra is elviselhetetlenül viszketnek és tovább repednek. Ezt követően cink- vagy bór-cink-kenőcseket használnak, helyi kezelésre alkalmas oldatokat.

Tipp Egy ideig a mély repedéseket BF-6 ragasztóval lehet ragasztani. Megvédi a sebeket a fertőzéstől, a szennyeződéstől, és eltávolítja a bőrt, megakadályozva a további törést. A bőrgyógyászok folyamatosan használják a ragasztót, pozitívan reagálva orvosi tulajdonságaira. Ha 10-14 nap elteltével a sebek nem tartanak, a repedések fertőző betegségek vagy az allergiás reakciók megnyilvánulása miatt következnek be.

A sebek megjelenésének okaitól függetlenül felül kell vizsgálni a higiéniai és kézápolás folyamatát. A kesztyűben végzett bármilyen munkát, semleges pH-környezetet használó enyhe kézi tisztítószereket csak puha ronggyal törölhet (a papír gyakran elhagyja a rostot a repedésekben). Az étrend fenntartása, a naprendszer rendszerezése, az alvás, a testmozgás és a nagy mennyiségű vitamin bevitele az étrendbe sem lesz felesleges.