Gombaellenes eszköz a széles spektrumú cselekvés

Az elhanyagolt fertőzés leküzdésére számos gombaellenes hatóanyagot írnak elő a bőrbetegségben szenvedő betegek számára. Nem csak a betegség külső megnyilvánulásainak eltávolítását teszik lehetővé, hanem a test belsejében is küzdenek vele. Az ilyen gyógyszerek tabletták, szuszpenziók, spray-k és injekciók formájában vannak. Mindegyik gombafajnak és minden egyes szervezetnek megfelel az ilyen jellegű gyógyszereknek.

A széles spektrumú gombaellenes szerek típusai

A gomba hatással van az egész emberi testre, spórái megjelenhetnek a testen és a körmökön. Ez a betegség bonyolult, és nehéz felismerni az első szakaszokban, és könnyen összekeverhető más betegségekkel. A betegség különböző szakaszaiban különböző típusú gyógyszereket és kezelési módszereket alkalmaznak. Ha egy gombafertőzés előrehaladt vagy erősen kifejeződik, az orvosok ilyen típusú gyógyszereket használnak:

 • kültéri;
 • orális;
 • fungicidek;
 • természetes eredetű antibiotikumok;
 • szintetikus antibiotikumok;
 • specifikus;
 • specifikus.
Vissza a tartalomhoz

Gombaellenes antibiotikumok

A természetes eredetű gombaellenes antibiotikumok polénre és nem poliénre oszthatók. Az előbbieket a gombafertőzés súlyos formájára használják gyengén immunrendszerű betegek kezelésére. A poliene antibiotikumok megsemmisítik az élesztőszerű gombák membránját, amelyek betegségeket okoznak, mint a toll és a candidiasis. Ezek közé tartoznak a "Pimafucin", "Natamycin", "Ecofucin", "Amfortericin" gyógyszerek. Az eszközöket gyertyák, kenőcsök, tabletták formájában adják ki.

A nempolimikus antibiotikumokat tablettázzák és szuszpenziók formájában. A giseofulvin hatóanyag aktív módon elnyomja a mikroszporúzió, a trichophytin, a körömgombák, a gyűrűs gombák fertőzését. Az anyag jelen van a készítményekben:

 • "Fultsin";
 • "Lamor";
 • "Fulvin";
 • "Gizeofulvin".
Vissza a tartalomhoz

Szintetikus antimikotikumok

A jelenlegi antimikotikumok a gombaellenes gyógyszerek a belső használatra. Nagymértékben elfojthatják a gombafajokat. Érdemes emlékeztetni arra, hogy a nagyszámú fertőző anyagot elpusztító kábítószereknek erős mellékhatásai vannak, köztük:

 • A gasztrointesztinális traktus problémái a gombaölő készítmények alkalmazása miatt jelentkezhetnek.

gyomorégés;

 • székrekedés;
 • duzzanat;
 • hasmenés;
 • gyomor görcsök;
 • nehézség a gyomorban;
 • böfögés;
 • étvágytalanság.
 • A széles körű gombaellenes tablettákat nem lehet önállóan előírni, csak egy dermatológus vagy egy terapeuta végezhet, miután korábban tanulmányozta a beteg anamnézisét. A kizárólag orális készítmények használata nem fog sok hatást kifejteni, ezért a gombát komplex módon kell kezelni, mind külső, mind belső eszközökkel.

  Antimikotikus azolok

  Az eszközök fungisztatikusak (lassítják a fertőzés növekedését) és fungicid hatású (teljesen elnyomott kórokozó) hatással vannak a gombára. Elpusztítják annak szerkezetét és elnyomják a fertőzés kialakulását. A széles körű gombaellenes gyógyszereket használják a köröm, a bőr, a fejbőr és a nyálkahártyák gombájának szabályozásában. Hatékony a különböző típusú zuzmák kezelésére. Az anyagnak azol tabletták és kenőcsök - „klotrimazol” „mikonazol”, „oxikonazol”, „a bifonazol” „flukonazol”, „itrakonazol”.

  allil

  Az Alylamines - a széles spektrumú modern szintetikus gyógyszerek a közös mycosisok kezelésére használatosak. Szisztémás terápiaként alkalmazzák a gombás gólyák széles körű elterjedéséhez. Tabletta formájában kapható, de kenőcsök, spray-k és oldatok formájában is. Az alil-aminok listája magában foglalja a készítményeket:

  echinocandinok

  E csoport előkészületeit penicillinnek is nevezik. A gombafertőzés elleni gyógyszerek közé tartoznak azok az új gyógyszerek, amelyeket még nem vizsgálták meg teljesen. Intravénásan alkalmazzák őket, aktívak a Candida gomba minden formájával szemben. Erős antibiotikum, ezért nagyon ritkán és kivételes esetekben írják elő. Terhesség, szoptatás és gyermekek terhessége tilos. A ehinokandidovoj a csoport tartani ilyen készítményeket, mint "Anidulafungin", "Mikafungin".

  Egyéb gyógykezelések a kezelésre

  Külső használatra szolgáló eszközként kenőcsök, permetezők és oldatok ajánlottak. Ezek tökéletesen kiegészítik a test összetett kezelését, eltávolítják a gomba külső megnyilvánulását, és ehhez társulnak a kellemetlen esztétikai és fájdalmas érzések. Eltávolítása a fertőzési gócok a szervezetből, hogy a kenőcs a gomba és gyógyítani gyorsan behatolt az érintett köröm bacillusok mutató eszközt, hogy gyorsítsák rétegelválási kürt lemez felületén. Ezek közé tartoznak az ilyen eszközök: "Lotriderm", "Nizoral", "Lamizil". Számos korlátozással rendelkeznek, és orvosnak kell kineveznie.

  Mit tehetnek a gyerekek?

  A gyerekek ritkán kapnak gombás körmöket, de gyakran - gyűrű. Ezt azzal magyarázza, hogy a zuzmó a hajléktalan állatokkal való érintkezésen keresztül terjed, és a gyerekek szeretnek minden kutyát és macskát csapni. A gyermekek gombaellenes ágensének nem szabad olyan agresszív, mint a felnőttek gyógyszerei, mert egy kis szervezet még mindig gyenge és hajlamosabb az erős gyógyszerek negatív következményeire. A kisgyermekek számára engedélyezni kell a "Clotrimazole", "Kandibene", "Kandizol" krémet. A gomba megelőzésére a gyermeket szivaccsal lehet átitatni, borsmenta, fekete ribizli, zsálya bogyójával áztatva. A legtöbb széles spektrumú gombaellenes antibiotikumot tilos a gyermekek számára. Csak finom baba bőrre alkalmazza a gyógyszert csak orvoshoz fordulva.

  A gombaellenes szerek típusai

  A jelenlegi kémiai csoport szerint a gombaellenes szerek besorolásában a farmakológiai aktivitást polién és nem-neolén antibiotikumok, azolok, allil-aminok, pirimidinek, echinokandinok számára osztják szét.

  Gombaellenes antibiotikumok

  Rendszeres hatást fejtsen ki és gyakran a mycosis gyógyszerek amfotericin B, griseofulvin, mycoheptin kezelésére írja elő. Dermatomycosis esetén gombaölő antibiotikumokat használnak griseofulvin, amfoglucamin, nystatin.

  Ők egyre inkább helyettesítik a gombaellenes szerek Lamizil, Orungal. A candidiasis kezelésében az antimikotikumok előnyben részesítik a flukonazolt, a ketokonazolt, a levorint, a nystatint és a mikonazolt.

  A dermatophyták ellen használják az Oksiconazole, Griseofulvin, Toltsiklat, Tolnaftat. A választott gyógyszerek közé tartoznak a naftifin, a natamycin, az amorolfin, a terbinafin, a batrafen, az amfotericin B.

  Az antifungális szerek modern osztályozásában a polién és a nem polién antibiotikumok izoláltak.

  Polién antibiotikumok

  A poliészter gombaellenes antibiotikumokat súlyos mycosis formában alkalmazzák gyengített immunitással rendelkező betegeknél.

  A gombaellenes antibiotikum, a natamycin a makrolidok csoportjába tartozik, széles hatásspektrummal rendelkezik, amely a legaktívabb az élesztőszerű gombákhoz képest. A natamycin fungicid hatása a gombák membránjának megsemmisítésében nyilvánul meg, ami halálát okozza.

  Gyulladáscsökkentő kúpok széles spektrumú hatásmechanizmussal Natamycin, Pifamucin, Primafungin, Ecofucin natamycinnel hatóanyagként használják a toll, kután candidiasis kezelésére.

  A pifamucin aktív mint a penészgomba aspergillus, penicillin, élesztőszerű candida, cefalosporin, fusárium.

  A gyógyszer Pifamucin tabletta, krém, vaginális kúp formájában kapható, a gyógyszer olyan gombaellenes gyógyszerekre vonatkozik, amelyek terhesség és laktáció során megengedettek.

  A natamicin nem hatásos a dermatophyták ellen, pszeudokémia.

  Az amfotericin B-t dermatomycosisra, a belső szervek candidiasisára, penészgombákra, mély mikózisokra írják fel. A gyógyszer kenőcsök, oldatos injekció formájában kapható. Az Amfhotericin B hatóanyaga az Amphoglucamine, Fungizone.

  A gombaellenes gyógyszerek A Nystatin, a Levorin a candida gombákkal szemben aktív, komplex terápiában alkalmazzák penicillin és tetraciklin antibiotikumok hosszú távú kezelésére.

  A gombaellenes antibiotikum mycoheptin a hatás spektrumánál hasonló az amfotericin B-hez, a penészgomba, a candidiasis, a mély gombás fertőzésekre.

  A mycoheptin mérgező, tablettákban nem terhességre és 9 évesnél fiatalabb gyermekek számára előírt.

  Nem polién antibiotikumok

  A griseofulvin a Penicillium nigricans által termelt gombaellenes antibiotikum. A hatóanyag legnagyobb hatékonyságát orális adagolással érik el.

  A griseofulvin elnyomja a dermatomycetes gombáinak növekedését, az egyik legfontosabb gyógyszer a trichophytosis kezelésében, a fejbőr mikroporózisában, a favusban, a körmökben.

  A Griseofulvin gombaellenes szereket tartalmaz Gritsin, Grifulin, Grifulvin, Fulzin, Fulvin, Grisefulin, Lamoril, Sporostatin.

  A griseofulvin tabletták formájában lenyelve hatásos, ez a gombaellenes szer a gyűrűs gyulladásra vonatkozik.

  A gombaellenes griseofulvint szuszpenzióként 3 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére használják. A serdülők és felnőttek tablettákon szedett gyógyszereket, a napi adagot a beteg súlya alapján számítják ki.

  A griseofulvint nem használják candidiasisban, nem terhességre, szoptatásra van szükség. A gyógyszer teratogén hatást fejt ki, a magzat fennállása a griseofulvin-kezelést követő egy évig fennmarad.

  Szintetikus antimikotikumok

  A modern gombaellenes szerek szintetikus kábítószerekhez tartoznak, széles spektrumú hatásúak, a mycoses helyi és szisztémás kezelésére használják. A szintetikus antimikotikumok közé tartoznak az azolok, az allil-aminok, a pirimidinek.

  azolokra

  A gombaellenes hatóanyagok a gomba reprodukcióját és fungicid hatását fungisztatikusan gátolják.

  A gombaölő tulajdonságokat a gombasejtek megsemmisítésével fejezzük ki, a hatást csak magas antimikotikus koncentrációkban lehet elérni. Az azolcsoport az alábbiakat foglalja magában:

  • ketokonazol, bifonazol, klotrimazol, econazol, mikonazol, oxikonazol, butokonazol, izokonazol, sertakonazol, fentonazon-imidazolok;
  • vorikonazol, flukonazol, itrakonazol - triazolok.

  A triazolok közül a vorikonazol és az itrakonazol a legaktívabb.

  vorikonazol

  A vorikonazolt tartalmazó gombaellenes szerek széles spektrumú hatással bírnak, hatásosak az aspergillózis, a candidiasis, a sokszínű lichen, a szubkután és a mély mikózisok kezelésében.

  A vorikonazol a tabletta és por Vfend, Voriconazole, Vikand tabletta, Biflurin tabletta része.

  A gombaellenes gyógyszereket ebben a csoportban súlyos gombás fertőzések kezelésére, az antibiotikumok tartós felhasználására alkalmazzák, a szervátültetés után a gombafertőzés veszélye esetén.

  itrakonazol

  Az itrakonazolt tartalmazó antimikotik szinte ugyanolyan széles hatáskörrel rendelkeznek, mint a vorikonazollal.

  A kapszulák orálisan beadhatók kapszulák, penészgombák, candida bőrmikózumok, körömgomba, vulvovaginalis candidiasis, mély mikózisok szisztémás kezelésével.

  Az itrakonazol az itrazol, itrakonazol, orcsin, rumikoz, orunit, itramikol, kanditral, tecnazol, orungamin, irunin készítményekben található.

  flukonazol

  A flukonazol alapú gombaellenes készítmények hatásosak candidiasis, dermatophytosis, mély mikózisok kezelésére. De ezek nem aktívak a penészgombákkal szemben, számos candida gombát.

  Hatékony vegyületként a fluconazol Mikosist, Diflazon, Mikoflukan, kombinált gyógyszer Safotsid, Diflukan, Flukostat, Fungolon, gombaellenes gél Flukorem.

  Az imidazolok közé tartozik a jól ismert tulajdonságokkal rendelkező gombaellenes gyógyszerek, amelyeket hosszabb ideig használnak az orvosi gyakorlatban és az új gyógyszerek.

  oxmetidin, a fentikonazol

  A jelölt gomba elleni új szintetikus imidazolok közé tartozik a fenticonazol széles spektrumú gombaellenes szer.

  Szájon át adagolható kapszulák, vaginális kapszulák és Lomexin krém formájában készülnek.

  A gyógyszer férfiak és nők genitális candidiasisát kezeli, a krém antibakteriális hatású, hüvelyi trichomoniasisra.

  ketokonazol

  Imidazol harmadik generációs ketokonazol hatásosságát és hatásspektrum hasonló itrakonazol, de nem aktív a penészgombák Aspergillus, és néhány Candida törzsek.

  A ketokonazol tartalmaz gombaellenes kenőcs Mikozoral, Perhotal, Sebozol, Mikoket, Nizoral krém és sampon, sampon emberek Keto Plus, Mikanisal.

  bifonazol

  A bifonazol hatóanyagként használt gombaellenes gyógyszereket elsősorban külső kezelésre használják, fungicid és fungisztatikus aktivitást mutatnak.

  Bifonazol mélyen behatol a bőrbe megmarad tartósan a szövetekben a terápiás koncentrációt termelt formájában krémek, lotionok, gélek Kanespor, Bifon, Mikospor, Bifosin, bifonazol por.

  klotrimazol

  A clotrimazol hatóanyaga a Candid, Kanison, Amicon, Kanesten, Imidil, Lotrimin, Kandizol, Clomegel gombaellenes szerek része.

  Széles körben alkalmazható a mycosis bőr Candid-B gombaellenes ágens kezelésére, a férfiak kenőcsében Clotrimazole.

  szertakonazol

  A szertakonazol elleni gombaellenes hatóanyagokat tartalmazó készítmények széles spektrummal rendelkeznek, külsőleg használják a lábak, a fej, a szakáll, a törzs, a bőrrétegek bőrének mikózisának kezelésére.

  A szertakonazol Zalain krémet, tejszínt és Sertamicol oldatot tartalmaz, a lidocain Optiginal hüvelykúpjait.

  Összehasonlító tulajdonságok

  Az azolcsoportban a legnagyobb hepatotoxicitás a ketokonazol, a gyógyszert főként helyi kezelésre használják.

  Az azol kevésbé toxikus készítménye a flukonazol, azonban mellékhatásokat okozhat:

  • allergiás reakciók;
  • fejfájás, alvászavarok, görcsök, homályos látás;
  • hányinger, hányás és székletzavarok.

  Az azole-csoport gombaellenes készítményei közül a terhesség ideje alatt a flukonazol megengedett.

  Különböző lokalizációjú mikózisokra van előírva, beleértve a gombás fertőzés megelőzését sugárterápiában vagy antibiotikum-kezelésben.

  allil

  Az alilaminok - szintetikus készítmények terbinafin, naftifin képviselői. A gombaellenes szerek besorolásában a terbinafin hatóanyagként része az antimikotikumok új generációjának.

  Ez a csoport magában foglalja az anti-gombás tabletták, krémek, kenőcsök, spray-k, a bőr Lamisil, Ekzifin, terbinafin, Fungoterbin, Lamisil Dermgel, Binafin, Atifin, Mikonorm gél Mikoferon.

  A terbinafin fungisztatikus és fungicid hatású, dermatophytosis, candidiasis, chromomycosis, onychomycosis, mély mikózisok kezelésére alkalmas gyógyszer.

  A terbinafinnel végzett készítmények aktívak minden ismert gombás megbetegedés ellen, valamint a prosztoó által okozott leishmaniasis és trypanosomiasis ellen.

  A terbinafinnel gerinctelen gyógyszerek szájon át történő bevételére tablettákban, melyek a test, a lábak, a fej, a körmök, a kefék sima bőrét tartalmazzák.

  A terbinafin hatóanyaggal rendelkező gyógyszereket mikroszkopikus, trichofitózisos, candidiasis, pityriasis, chromomycosis kiterjedt gócok szisztémás kezelésére írják fel.

  A terbinafinnek a körömgombákkal történő kezelése pozitív eredményt ad az esetek 93% -ában.

  A naftifin hatóanyagot tartalmazó gombaellenes készítmények közé tartozik a krém és az Exoderyl oldat. A gyógyszereket a bőr, a körmök kezelésére használják, naponta egyszer alkalmazzák.

  echinocandinok

  Az echinocandin új gombaellenes készítmények csoportja az Anidulafungin, Kaspomfungin, Mikafungin. Az echinocandin gerinctelen készítmények nem megengedettek 18 év alatti gyermekek, terhesség és laktáció miatt az adatok hiánya miatt.

  Egyéb antimikotikus csoportok

  amorolfine

  Az Amorolfinból származó Oflomil Lak, Lotseril készítményeket mycosis körmökből, candidiasis szögekből és bőrből használják.

  ciklopirox

  A vegyület egy része lakkok, krémek Batrafen, Fongzhial, hüvelykrém és gyertyák Dafnejin. A külső eszközök hatásosak az onychomycosisban, a bőr candidiasisában, a dermatophytosisban.

  flucitozint

  Ennek a gyógyszercsoportnak a gyógyszerét az Ancotyl az aspergillózis, az elszámolatlan mikózis, a cryptococcosis, a candida szeptikémia kezelésére alkalmazza.

  Klórozott nitrofenol

  Nitrofungin oldatot használnak kívülről a lábizom mycosisának, lágyékos epidermofitának, candidiasisnak, körömgomba, dermatophytosis kezelésére.

  Nirtofungin gátolja a kolóniák mikroorganizmusok, megöli gombasejtnek kezelésére használt kevert fertőzések esetében a bakteriális fertőzés. Terhesség és a 2 év alatti gyermekek ellenjavallt.

  Külső eszközök

  A hatások széles skálájához modern, szintetikus gombaellenes gyógyszerek tartoznak a tablettákba, oldatok infúzióhoz és külső használathoz, kenőcsökhöz, krémekhez, lakkok kezeléséhez.

  A körömgomba kezelésénél a lábak biztosítják az antifungális ágenshez való hozzáférést a sérülések középpontjához, a korábban eltávolított hornyos felszíni bőrréteget.

  A reszorbát (keratolitikus) kenőcsök közé tartoznak a naftalan, a kénkészítmények, az ihtil, a szalicilsav tejzel keverékben, kátrány.

  A bőrt a gomba, a körmök kezelt gombaellenes kenőcsök, krémek Travokort, Lotriderm, Triderm, Sikorten plusz Sinalar K Sanguirythrine.

  A szövetre gyakorolt ​​mély hatások gombaölő lakkokat tartalmaznak. A lakk olyan kollódium, amelybe egy gyógyszert adnak be egy gombából. Ha bőrre, bőrre alkalmazzák, a felületen vékony film keletkezik, amely terápiás hatással bír. A körömgomba Lotseril, Batrafen lakkokkal kezelt.

  A kátrány, a kén, az undikilénsav, a jód tartalmú kenőcsök és az anilin színezékek nem veszítenek értéket a gomba kezelésében.

  Szőrös fejbőr kezeléséhez használjon gombaellenes sampont, a Nizoral, Mycosoril, Cinovit, Sebiprox, Mikanisal.

  A gombás fertőzések kezelésére, a bőr, a bőr redők, fejbőr, szakáll, sima bőr a törzs valamely gombaellenes kenőcs Nystatin, Amiklon, Lamisil.

  A gombaellenes kenőcsök általában korhatárok és az ellenjavallatok nagy száma nem megengedett a terhesség alatt, laktáció alatt.

  Self antimycoticumok veszélyes ellenőrizetlen felhasználása gombaellenes szerek okozhatnak allergiát, dermatitis, megzavarhatja a májban.

  Az antifungális szerekkel végzett szisztémás terápia kevesebb mellékhatást okoz a vitaminok, hepatoprotectorok egyidejű bevitelével.

  Gombaellenes készítmények gyermekeknek

  Az újszülöttek, a csecsemők és a 3 év alatti gyermekek hajlamosak a gombás betegségekre, mint a felnőttek bőrén. A bőrt érintő hibák az élesztőgombák Candida gombájaként szolgálnak.

  A gyermekek kezelésére Candid-B gombaellenes kenőcs megengedett, a nyálkahártyák károsodásával - a Pifamucin cseppekkel.

  Ha a pelenka dermatitisz kenőcsöt nystatinot használják, a nystatinnal készült porokat állítanak elő. A por használatakor ügyeljen: a gyermek ne lélegezze be a port.

  A csecsemők egy év alatti, vagy annál idősebb kezelt bőr candidiasis klotrimazolkenőcs vagy hasonló termékek: Klotrimazol Acre, Kandibene, imid-, Kandizol.

  A klotrimazollal gerinctelen kenőcseket felnőtteknél is használnak urogenitális fertőzések kezelésére, az intim zónában levő viszketés megszüntetésére, a fertőzés tüneteire.

  A 3-5 évnél idősebb gyermekeknél a fejbőr bőrének sérülései gyakoribbak: mikroszporia, trichofitózis, a gyűrűgyulladás és a lábak epidermofitája.

  A gombaellenes készítmények a testre, a lábakra, az arcbőrre és a klotrimazollal hatékonyak a bőrön jelentkező mycosisok minden típusában, megfizethető áron elérhetőek, gyermekek számára engedélyezettek.

  Sok növény rendelkezik gombaellenes tulajdonságokkal.

  A gombaellenes tevékenységet fekete ribizli, kapor, zsálya, fekete tea, gyömbér, borsmenta, citrom jelzi. Az allergiák hiányában a gyermekben gyengék a növények gyomrában a bőrt, a pelenka bőrkiütését.

  A gombafertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek

  Gombás betegségek kezelik az összetett, több beadott gyógyszerek szélesíteni a hatásspektrum, különböző formái gyógyszerek - kenőcsök, krémek, tabletták, oldatok.

  A mély mikózisok szisztémás kezelése

  • Gombaellenes antibiotikumok amfotericin B, mycoheptin.
  • Mikonazol, ketokonazol, itrakonazol, flukonazol alapú gombaellenes szerek.

  További részletekért lásd a "Deep Mycoses" részt.

  ótvar

  • Gombaölő antibiotikum griseofulvin.
  • Antimikotikumok terbinafinnel, klór-nitro-fenollal (nitrofunginnal), jódkészítményekkel.

  További részletekért lásd a "Dermatomycosis" részt.

  candidiasis

  • Gombaellenes antibiotikumok levorin, nystatin, amfotericin B.
  • A mikonazol, a klotrimazol és a dequalinium-klorid elleni védőoltások.

  További részletekért lásd a "Candidiasis" részt.

  Több gyógyszer felhasználásával történő kombinált kezelés szükséges a mycosis minden lehetséges kórokozójának teljes körű lefedéséhez.

  Tehát az echinocandin csoportból származó új gombaellenes szerek nem aktívak a kriptokokkuszokkal szemben. Az echinocandin hatását erősíti az amfotericin B kinevezése, amely elnyomja a cryptococci növekedését.

  A kezelés pozitív eredményeit észlelték az immunhiányos állapotú betegek komplex terápiájának kijelölésében. Az antimikotikumok kombinációját a gombák típusától, az agresszivitástól, a beteg állapotától függően választjuk ki.

  A leghatékonyabb antimikotikus tabletták, kenőcsök és krémek - lista, leírás és ár

  Nagyszámú ember szenved gombafertőzésekben. Megszabadulni tőlük a gombaellenes gyógyszerek - speciális tabletták, kenőcsök, krémek, kúpok, spray-k és kezelési megoldások - amelyeknek a célja a kórokozók elpusztítása és a reprodukciójuk megakadályozása. Most ilyen sok pénz van a piacon. Senki sem mentes a különféle gombák vereségétől, így mindenki tudnia kell, mi az antimikotikus gyógyszer.

  Mik azok a gombaellenes szerek

  Ez azoknak a gyógyszereknek a neve, amelyek specifikus aktivitást mutatnak a kórokozóknak, elnyomják tevékenységüket és elpusztítják őket. A gombaellenes szereket a kémiai vegyület szerkezetének és az aktivitási spektrumnak megfelelően különböző csoportokra osztják. Tartalmazhat természetes összetevőket és vegyi anyagokat is. Tabletták, kenőcsök, krémek, kúpok, spray-k formájában készülnek. A gyógyszerek hatása a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítására irányul, anélkül, hogy kárt okozna a betegnek.

  A gombaellenes szerek használata

  Nagyszámú mycoses faja van. Ezek hatással lehetnek a bőrre, a körmökre, a nyálkahártyákra. A gombaellenes szereket kifejezetten arra tervezték, hogy elpusztítsák a gomba okozó ágenseit, és megakadályozzák az emberi testre gyakorolt ​​negatív hatását. A leggyakoribb mycotic betegségek listája:

  • candidiasis;
  • pityriasis lichen;
  • cryptococcus meningitis;
  • psevdoallesherioz;
  • ótvar;
  • ótvar;
  • a körömlemezek, a bőr;
  • aspergillosis;
  • candidiasis és trichomonas vulvovaginitis;
  • sporotrichózis;
  • Fusarium.

  Sokféle gombaellenes gyógyszer létezik. Ezek csoportjai:

  • eredetű (szintetikus, természetes);
  • alkalmazási mód (belső, külső, parenterális);
  • a mechanizmus és a cselekvés spektruma;
  • használatra utaló jelek (szisztémás vagy helyi fertőzések);
  • hatás (fungisztatikus, fungicid);
  • tevékenységi szint (széles és szűk spektrum).

  Ilyen típusú helyi készítményeket írnak elő, általában a mycosis betegségek kezdeti szakaszában. A gombaellenes kenőcsök a kórokozó által okozott fertőzések ellen harcolnak, enyhítik a kellemetlen tüneteket. Alkalmazásuk előnyei:

  • a gombaellenes termékek széles skálája, mindkettő megfizethető áron és drágább;
  • egyszerű használat;
  • a vény nélkül kapható orvos (a legtöbb esetben) megvásárlásának lehetősége.

  A kenőcsök bizonyos csoportjait az alkalmazás helyén hozzárendeljük. Általános akciók előkészítése:

  1. Zalain. Kenőcs a szertakonazollal. Megakadályozza a kórokozók terjedését. A kezelés időtartama egy hónap.
  2. Ekzoderil. Hatékony kenőcs, melynek anyagai nem jutnak be a vérbe. Egy vagy két hónapon keresztül kíméli a gombát, de mellékhatásokat okozhat: allergiás reakciók, fejfájás, puffadás, hasmenés, csalánkiütés, émelygés, hányás.
  3. Candide. Minden bőrterületre alkalmas. Alkalmazható terhesség alatt, laktáció alatt. A kezelés időtartama legfeljebb hat hónap. Az összetevők egyéni intoleranciája ellenjavallt.
  4. Szalicil kenőcs. Alkalmas a bőr érintett területeinek kezelésére és a tömések alkalmazására.
  5. Ketokonazol. A gyógyszer számos gomba ellen hatékony, de toxicitása miatt veszélyes.
  6. Mikozan. Ketokonazolt tartalmaz. Nagyon gyorsan enyhíti a viszketést, és a többi tünetet körülbelül egy hónap múlva.
  7. Cink kenőcs. A gyógyszernek nincs mellékhatása. Ezt addig használják, amíg a gomba tünetei teljesen megszűnnek.
  8. Lamisil. Terbinafint tartalmaz. Egy hónapig megszünteti a gomba tüneteit.

  Számos előkészület létezik olyan kenőcsök formájában, amelyeket gombás fertőzések kezelésére terveztek az intim zónában:

  1. Klotrimazol. Ez a kenőcs nem csak a bőrre, hanem a nyálkahártyákra is alkalmazható. A kezelés időtartama legfeljebb 1 hónap.
  2. Nitrofungin. Kenőcs a chlornitrophenollal, amely elnyomja a gombás növekedést és fertőtlenítő hatással bír.
  3. Ketokonazol. Bőrre és nyálkahártyákra használják. A kezelés időtartama 2-4 hét.

  tabletta

  A mycosis, különösen a fejlett szakaszokban, nem szisztémás kezelés nélkül áthalad. A gombás megbetegedésekből származó tabletták képesek a kórokozót elpusztítani vagy gátolni a hatását, így hatékonyabbak, mint bármelyik helyi gyógyszer. Az ilyen pénzeszközöket csak az orvosi rendelvényre szabad felhasználni, és ugyanakkor szigorúan követni az utasításokat, mert sok ellenjavallattal és mellékhatással rendelkeznek. A tablettákban található gyógyszerek listája nagyon széles, így a legalkalmasabb a hatóanyagnak megfelelően csoportosítani őket.

  1. Ketokonazollal. Megakadályozza a gombák reprodukcióját. Antimikotikus gyógyszerek ezzel a hatóanyaggal a készítményben: Nizoral, Ketozol, Dermazol, Ketozoral, Ketokonazol, Mycosoril.
  2. Itrakonazollal. Ez az anyag különösen hatékony dermatophyták, penészgombák és élesztőgombák ellen. Olyan tablettákat tartalmaz, mint az Itrakonazol, Itrungar, Orbán, Sporagal, Itracon, Eszol, Izol.
  3. Terbinafinnel. Olyan anyag, amely gátolja a gomba életképességét. A gyógyszer bevétele hatékony a dermatomycosisra a test bármely részében. Ez a tabletták része: Lamisil, Binafin, Terbinafine, Lamicon.
  4. A flukonazollal. Az anyag egy kifejezett gombaellenes hatású triazol származéka. Különösen hatásosak a flukonazol tabletták élesztőgombákkal szemben. Alkalmas az onokomikózis, a nyálkahártyák candidiasisának kezelésére. Az ezen anyaggal rendelkező tabletták jegyzéke: Fluzon, Flukonazol, Medoflukon, Fucis, Mycosyst, Difluzolum, Diflucan.
  5. Grizeofulvin. A tabletták megegyeznek a fő hatóanyag összetételében. A szisztémás gyógyszer hatékony trichofitonok, mikroporrások, epidermofitonok ellen. Elfojtja a gombasejtek elosztásának folyamatát. Ellenjavallt a szív patológiájában, veseelégtelenségben, idegrendszeri rendellenességekben.

  krémek

  Az ilyen felszabadulású készítményeknek helyi hatásuk van. A krémes kenőcsök különböznek abban, hogy kevésbé tartalmaznak zsírt a készítményben. Gyorsabban felszívódnak, lágyítják a bőrt. A hatékony antifungális krémek listája:

  1. Nizoral.
  2. Tinedol. Conzol és sok segédanyagot tartalmaz. Ez visszaállítja a bőrsejteket, gyógyítja, fertőtleníti. A gomba kezelésére és megelőzésére alkalmas.
  3. Mikrospórák.
  4. .
  5. Terbinafin. Segít a lábak, a bőr, a nyálkahártyák, a köröm gombás fertőzésével. Vékony réteget alkalmazzon a fertőzött területen. A kezelés időtartama a sérülés súlyosságától függően néhány héttől hat hónapig terjedhet.
  6. Lamisil.
  7. Naftifin. Hatékony a lágyékos epidermofitia, onychomycosis, candidiasis.
  8. Ketokonazol.
  9. Klotrimazol. Segít a penészgombáknak, az élesztőgombáknak, a dermatophytáknak. Terhesség alatt nem javasolt, és az összetevőkre való túlérzékenység nem javasolt. A krémmel való kezelés másfél év.
  10. Lotseril.

  kapszulák

  Az ebben a formában kiadott készítményeket gyakorlatilag nem különbözteti meg a tabletták hatása. Milyen gombaellenes kapszulák léteznek:

  Olcsó és hatékony gombaellenes szerek - a legjobbak listája

  A folyamatosan növekvő életszínvonal ellenére a gomba a föld szinte minden második lakosában megtalálható. A gombás elváltozások kezelése gyógyszerek alkalmazása nélkül lehetetlen, de a sikeres kezeléshez csak kiváló minőségű és hatékony gombaellenes gyógyszereket kell használni.

  A minőség és a hatékonyság kombinációja nem mindig jelenti a szuper drága gyógyszerek megszerzését. A gombákkal szemben meglehetősen olcsó készítmények állnak rendelkezésre, amelyeket a nagy hatékonyság és a gyors működés jellemez. Ezenkívül a gomba kezelésében költséges gyógyszerek analógjai is alkalmazhatók, amelyek ugyanazt az eredményt adják, mint az eredeti hatóanyag.

  A gombaellenes szerek különbségei és jellemzői

  A gomba elleni készítményeket a mycosis lefolyásának időtartamától, az érintett felület térfogatától, az egyidejűleg előforduló betegségek jelenlététől, a gomba megnyilvánulásainak jellegétől függően választják ki.

  A gombaellenes hatóanyagok felszabadulási formái változatosak - tabletták, kenőcsök, gélek, oldatok, kúpok formájában kaphatók. A felszabadulási formák sokfélesége lehetővé teszi nemcsak a mycosis külső formáinak kezelését (lábak, nemi szervek, lábak és kezek körmök), valamint a gomba belső megnyilvánulásainak kezelésére. A gombaellenes szerek szisztémás hatása a tablettákban, helyi kezeléshez géleket, kenőcsöket, permeteket, krémeket használ.

  A modern farmakológia sikeresen kezelheti a gombás betegségeket bármilyen természetben

  Figyelj! Az egyetlen gyógyszerrel történő terápia általában nem hozza meg a kívánt hatást, mert gyakran többféle kórokozó csapódik ki a szervezetre. Ezért az orvosnak előírnia kell a gomba átfogó kezelését.

  A gombafertőzés minden körülmények között könnyen alkalmazható, gyorsan fejlődik a különböző hatóanyagokkal szembeni ellenállás. Ezért nem szükséges külön-külön kiválasztani a készítményt a gombából, tk. ez a gomba mutációjához és stabilabb formáinak kialakulásához vezethet.

  Gombaellenes szerek alkalmazása esetén:

  • Mycosis a láb;
  • Élesztőbőr fertőzés;
  • kríptokokkózis;
  • A légzőszervi traktus gombás fertőzései;
  • Vaginális candidiasis;
  • Parakoktsidoidomikoz;
  • hisztoplazmózis;
  • onychomycosisban;
  • A hüvelyi régió epidermofitózisa;
  • Élesztőbőr fertőzés;
  • candidemia;
  • A nyelőcső és a szájüreg gyulladása;
  • sporotrichózis;
  • A fejbőr gombája;
  • pelenkakiütés;
  • A test bőrének gombája.

  A gombaellenes gyógyszerek a kórokozók megsemmisítésére és megsemmisítésére irányulnak, és megakadályozzák a fertőzés terjedését. Néhány gyógyszer sikeresen legyőzte a dermatophytákat (penészgombák), mások közvetlenül az élesztőgombák megsemmisítésére irányultak. Ezért a gyógyszerek kiválasztása a kórokozó típusától függ, amelyet az orvos a megfelelő tesztek után határoz meg.

  A gomba elleni készítmények áttekintése

  A gomba-készítményeket kémiai szerkezetük, klinikai céljuk és hatásuk spektruma alapján osztályozzák. A leggyakoribb és hatékonyabb gyógyszeres gombaellenes szerek az azolok, poliének és alil-aminok csoportjai közé tartoznak.

  Poléncsoportok

  A poliének széles spektrumú gombaellenes szerek a tablettákban és kenőcsökben, amelyek a mycosis kezelésében a legkedveltebbek. Leggyakrabban a nyálkahártya, a bőr, a gyomor-bél traktus candidiasisának kezelésében alkalmazzák.

  • Nystatin - kenőcsök és tabletták formájában kapható nyálkahártyák és a test bőrének kezelésére. Alkalmazása a bőr, a belek, a hüvely, a szájüreg candidiasisában. Gyakorlatilag nincs ellenjavallat, lehetséges mellékhatások allergiás megnyilvánulások formájában. A kezelés időtartama 10-14 nap (az utasításoknak megfelelően). Az ár 40 rubelből áll.
  • Levorin - a gyomor-bélrendszer és a bőr candidiasisára alkalmazható, nagy aktivitást mutat a trichomonadák, Candida gombák, leishmania ellen. Terhesség alatt, 2 éves kor alatt, laktáció alatt, máj- és veseelégtelenségben, hasnyálmirigy-gyulladásban, a bélben és a gyomorban nem alkalmazható. Az ár 100-130 rubel.
  • A Pimafucin - hatalmas számú kórokozó gombát érint, amely befolyásolja a szervezetet. A gyomor-bél traktus, vagina candidiasisára van előírva, hogy eltávolítsa az antibiotikumok és a kortikoszteroidok kezelésének hatásait. Az ár 250 rubel.
  Az alacsony ár és a hatékony hatás miatt Nystatin továbbra is az első számú gyógyszer a mycosis bőrön való kezelésében

  Azol csoportja

  Azoles - a fejbőr, a bőr, a lábak és kezek körmök kezelésében használt szintetikus gyógyszerek, megfosztva. Néhány gyógyszer ebben a sorozatban a nyálkahártyák és a mocsok kandidiózisának kezelésére szolgál.

  A gombaellenes gyógyszerek listája:

  • Ketokonazol - dimorf és élesztőszerű gombák, folliculitis, dermatophytes, seborrheic dermatitis, lichen, krónikus candidiasis elleni készítmény. Gyakran használják a bőrt és a fej gombájának kezelését, ha magas a károsodás és a fertőzéssel szembeni ellenállás. A gyógyszer kiterjedt mellékhatásokat okozhat, óvatosan adva gyermekeknek és idős betegeknek. Az ár 100 rubel.
  • Mycosoril kenőcs epidermophytosis, pityriasis, seborrheic dermatitis, dermatomycosis, különböző típusú candidiasis kezelésére. Gombás készítmények a körmökre, a kézfejekre, a lábakra, a ketokonazol hatóanyagra alapozva, szintén hozzáférhetőek samponok és tabletták formájában. Az ár 200 rubel.
  • Sebozol - készítmény sampon kenőcs formájában, élesztőszerű gombák, dimorfitok, streptococcusok és staphylococcusok ellen. A lábak, a körmök, a fejbőr, a kezek gombás elváltozásainak kezelésére szolgál. Az ár 130 rubel.
  • A flukonazol - számos hatással jár a Cryptococcus gombák, a szájon át és a garat candidiasis, a légzőrendszer, a reproduktív rendszer szervek, a körömgombák és a lichen vereségében. A kapszulákat óvatosan alkalmazzák terhesség alatt, a máj és a szív kóros betegségeivel. Az ár 20 rubel.
  Az azole-gyógyszereket gyakran használják a gomba szőrtüszőkön és körmökön történő kezelésére

  Figyelj! A gomba kórokozói önálló gyógyszerként használhatók a mycosis esetében, ha a sérülés területe elenyésző, és a betegség kezdeti állapotban van. Más esetekben a kenőcsök a komplex gombás terápia részeként használatosak.

  Alil-aminok csoportja

  A sorozat előkészületei dermatomikózissal küzdenek - a haj, a bőr, a köröm gombás sérülései.

  A csoport leggyakoribb gyógyszere a terbinafin. Ez egy topikális készítmény (krém, kenőcs), amelyet a köröm és a bőr gombák, a dimorf és a penészgén kórokozók kezelésére használnak. A köröm, a láb, a fej, a törzs súlyos gombás sérüléseire van előírva. Az ár 48 rubel.

  A terbinafin nem hagyja a szervezetben mérgező anyagokat, ezért nagyszerű a kisgyermekek és a várandós anyák kezelésében történő mycosis kezelésére

  A terbinafin hatóanyag megsemmisíti a gomba membránjának sejtjeit, és a gombás kolónia halálát idézi elő. Ezenkívül az anyag nem halmozódik fel a szervezetben, és teljes egészében eltávolítja a májat, ami lehetővé teszi alapok felhasználását a terhes nők és gyermekek gombás fertőzéseinek kezelésére.

  Olcsó analógok

  Sok a gomba elleni készítmény, de alapvetően ezek a gyógyszerek egymás analógjai. Ennek az az oka, hogy idővel szabadalmaztatott gyógyszerkészítményt állítanak elő olyan gyógyszergyártók számára, amelyek generikus készítményeket állítanak elő - azonosak a gyógyszerek összetételében és a kábítószerekkel szembeni fellépéshez, ugyanakkor nem annyira drágák az árnál.

  A generikumoknak megvan a maga nevük a gyógyszerre, de analógia alapján kiszámíthatók a gyógyszer hatóanyaga szerint, amelyet a csomagoláson fel kell tüntetni.

  A terbinafin, az egyik leghatékonyabb gombaellenes szer a következő analógokkal rendelkezik:

  A fluconazol hatóanyagot a készítmények tartalmazzák:

  A ketokanazol ható analógjai - Fungavis, Nizoral, Mikozoral.

  A gombaellenes gyógyszerek ára nem mindig a minõséggel függ össze. A drága antimikotikus gyógyszerek olcsó analógjai általában nem hatékonyabbak

  A gombák elleni készítmények ára nagyon különböző, nagyon olcsó és nagyon olcsó termékekre változik. A legolcsóbb analógok ketokonazol és flukonazol alapú készítmények sorában találhatók. A terbinafin analógjai átlagos pozíciót foglalnak el, és a legdrágább az itrakonazolra (Itramikol, Irunin, Itrazol, Kanditral) alapuló készítmények.

  Gyermek előkészületek

  A gombaellenes gyógyszerek elsősorban helyi kenőcsöket, krémeket, permeteket, külső használatra szolgáló porokat, lakkokat, cseppeket, samponokat használnak. A helyi alkalmazási módok a triazol, az allilamin, az imidazol hatóanyagainak hatásán alapulnak.

  A helyi gyógyszerek a leghatékonyabbak a candidiasis, az epidermophytosis és a színes lichen kezelésében.

  Kandidáns szájgyulladással a gyermek gyógyszert szed, tabletták vagy lemezek formájában reszorpcióra. A gombafertőzés kezelése a szisztémás szuszpenzió használatán alapul. A körömgomba gyermekeknél különleges lakk, amely nemcsak a gombák kolóniáját neutralizálja, hanem védőfóliát is létrehoz a körömlemezen.

  Az antimikotikus gyógyszerek használata akut allergiát okozhat, és súlyosan megzavarhatja a gyermekek egészségét, ezért semmilyen esetben sem öngyógyíthatják a gyermeket

  A legelterjedtebb helyi készítmények a következők:

  A szisztémás terápiát csak akkor hajtják végre, ha nagy léziók fordulnak elő és terjednek gyorsan. A szisztémás készítmények:

  A gyermekgyógyászatban alkalmazott gombaellenes gyógyszerek önkezelése nem megengedett, mert a gyógyszerek számos mellékhatással és ellenjavallattal rendelkeznek. A megfelelő kezelési tervet csak szakképzett orvos végezheti.

  Gombaellenes készítmények:
  olcsó és hatékony

  Az emberi testben élő gombák száma körülbelül 400. Legtöbbjük feltételesen patogén. Ez azt jelenti, hogy nem okoz szorongást, és nem okoz betegséget, míg a szervezet ellenőrzi a számukat. De amint a mentesség "lassul", a gombák elkezdenek aktívan szaporodni és megbetegedni.

  A gombák hatással lehetnek az emberi test bármely területére - a körmökre, a lábakra, a férfiakra és a nők területére, sőt a belső szervekre is.

  A gombák leküzdésének nehézsége az, hogy képesek mozogni egy aktív formáról egy állapotra viták (egy speciális típusú, nagyon sűrű membránnal rendelkező cellatípus). Így a gombák képesek túlélni a veszélyes feltételeket.

  Mindazonáltal az emberek tanulták meg a gombafertőzések leküzdését, és ma számos hatékony gyógyszer van a különböző típusú mikroorganizmusok ellen. Hogyan működnek ezek a gyógyszerek, milyen formában használják jobban, mint a gombák kezelését a gyermekeknél - ezeket és más kérdéseket tovább fogják válaszolni.

  A cikk tartalma:

  A gombák és a gombafertőzések fajtái

  A gombaellenes gyógyszerek megértéséhez először meg kell tanulnunk egy kicsit többet a gombás megbetegedésekről. A gombák lehetnek:

  • élesztő Candida, cryptococcus és mások;
  • fonalszerű, vagy penész - dermatomycetes, zygomycetes és mások;
  • dimorf gombák - blastomycetes, sporotriks.

  candidiasis

  Ez elsősorban a gombafertőzések előfordulási gyakoriságát tekintve. Candida gombákat okoz. Ezek a gombák normálisan az emberi testen élnek, és a gyulladás akkor fordul elő, amikor az immunitás gyengül. A leggyakoribb kórokozó:

  • nemi szervek
  • az ágyék és perineum bőrét
  • oropharynx nyálkahártyája
  • nagy testek
  • a belső szervek károsodása is lehetséges.

  A fertőzés egyik módja a szexuális kapcsolat. Az inguinális candidiasis kezelése gombaellenes szerekkel a férfiak és a nők számára eltérő, de az alábbiakban beszélünk róla.

  aspergillosis

  A második leggyakoribb gombás fertőzés. Az Aspergillus penészgombákra utal. Fertőzés akkor jelentkezik, ha belélegezzük a gombaspórákat. A betegség megnyilvánulása:

  • torokfájás
  • gyulladt nasopharynx és felső légúti traktus
  • A nyálka zöld vagy fekete, kellemetlen szagú.

  biasztomikőzis

  Blastomycetes gombák okozta gombafertőzés. Fertőzés akkor következik be, ha a spóra blastomycetes-t lélegzik. A betegség megnyilvánulása:

  • a bőrgyulladás és az oropharynx nyálkahártyájának gyulladása
  • nyirokcsomó érintettség
  • a fertőzés terjedése a belső szervekbe
  • a bőrön megjelenik vörös kis-fekélyes kiütés formájában.

  A blasztomikózis kiütés a test bármely területén fordul elő.

  kríptokokkózis

  Ez a gombás fertőzés okozta élesztőszerű gombák cryptococci. A tünetek sokáig nem jelennek meg. Ezután fekélyek jelentkeznek a oropharynx nyálkahártyáján, ami végül elmélyíti és elpusztítja a környező szöveteket a csontokig.

  A fertőzés a felső légúti felől az alsó légutakra terjed, majd a gerincvelőt és az agyat érinti.

  histoplasmosis

  Fotó: a láb és az ágyék bőrének gombás sérülései Fotó: a lábak gombás bőrelváltozásai Fotó: a inguinális régió gombás léziói

  A hisztoplazma nemhez tartozó gombák által okozott betegség. Különböző szervekre, de leggyakrabban a légzőrendszerre - a oropharynxre és a tüdőre hat. A nyálkahártyán kiterjedt gumós fekély alakult ki. A hisztoplazmózis bőrön megjelenő megnyilvánulása csomók, szemölcsök és kis vérzés formájában jelentkezik. A betegség egyik tipikus jele - hisztoplazmózis esetén nincs magas hőmérséklet.

  zygomycosis

  A zygomycetes által okozott veszélyes betegség. Ezek a gombák jelen vannak a szervezetben. A zygomycete aktív növekedése és reprodukálása az immunitás súlyos csökkenésével kezdődik. Ezért a zygomycosis a HIV-fertőzés egyik tünete. A zygomycosisos halálozás nagyon magas.

  A bőrön a betegség szubkután infiltrációként jelenik meg - rugalmas és sűrű. Amikor a garat érintett, a fertőzés gyorsan változik a tüdőben, és hasonlít az aspergillózisra a tünetekben.

  sportoló

  A lábak és az ágyék bőrének gombás sérülései. Kórokozó - gombák epidemyophitons. Leggyakrabban az emberek megbetegednek. Az epidermofitia vörös kerek foltok formájában jelenik meg a bőrön. A foltokat egy kis "görgővel" ellensúlyozzák az egészséges bőrből. Magában a helyszínen az erózió, csomók és vezikulumok képződése. A megnyilvánulásokat égetés és viszketés kísérik.

  Gombaellenes gyógyszerek: mikor kell beléptetni, és mikor kívülről?

  Minden modern gombaellenes gyógyszer két elv szerint működik:

  1. elpusztítják a sejtmembránt, elpusztítják a gombaikat;
  2. rossz állapotot teremt a gombák növekedéséhez és reprodukciójához.

  A gombákkal szembeni gyógyszerek kétféleképpen fordulnak elő: helyi hatás (külsőleg) és szisztémás (orális).

  Helyi készítmények - különböző gombaellenes kenőcsök, gélek, gömböcskék, oldatok, lakkok és samponok. Ezeket az adagolási formákat akkor alkalmazzák, ha az érintett terület kicsi és a gyulladás enyhe; vagy ha ellenjavallt a gyógyszerek belsejében. A helyi készítmények formái a férfiak és a nők körében a gomba gerebéből némileg eltérnek: a nőgyógyászok gyermeket nevelő nőket kezelnek, a férfiak gyakrabban vannak kenőcsök. Bár a külső genitivitással rendelkező nők szintén az gombaellenes kenőcsöt adták az intim zónának.

  Szisztémás szerek - széles spektrumú gombaellenes gyógyszerek, tabletták, kapszulák, intravénás és intramuszkuláris injekciók. Ezeket akkor használják, ha a lézió kiterjedt, a gyulladás erős, vagy - éppen ellenkezőleg - laza, de tartósan krónikus fertőzéssel. Szintén szisztémás gombaellenes szereket használnak a betegség megelőzésére az antibiotikumok után.

  Az is előfordul, hogy az orvos mindkét típusú kábítószert írja elő - helyi és szisztémás, hogy a kezelés hatékonyabb legyen.

  Gombaellenes gyógyszerek csoportjai

  A helyi és szisztémás szétválás mellett az gombaellenes gyógyszerek csoportokba sorolhatók. Mindegyik elpusztítja bizonyos gombák típusát. Nézzünk mindegyik csoportot, és derítsük ki, hogyan működnek ezek az eszközök.

  poliének

  A poliének gombaellenes készítmények széles spektrumú hatással. Ezek a gyógynövények.

  Hogyan működnek: a poliének megsemmisítik az ergoszterol anyagot a gombák külső héjában, és ezzel megsértik integritását.

  • Helyi gyógyszerek: nystatin, natamycin, levorin
  • Tabletta: nystatin, levorin, natamycin
  • Oldatos injekció: amfotericin B, amfotericin B lipid komplex

  Használati utasítások: a leggyakrabban a csoportba tartozó gombaellenes szereket a candidiasis különböző megnyilvánulásaira írják fel. Így nystatin, levorin, natamycin - a candidiasis gyógyszerei a test különböző területein - beleértve a nemi szervek gombait is; Az amfotericin B-t belsõ szervek bonyolult gombás fertõzései ellen alkalmazzák.

  A polénekkel való helyi kezelést széles körben alkalmazzák a nőgyógyászatban - ezek olcsó és hatékony kenőcsök, nystatin, natamycin, levorinnal átitatott gyertyák. Ezen csoport gyógyszerei is jól illeszkednek az éhes gombákhoz a férfiaknál - ez a nystatin, a levorin, a natamycin kenőcs.

  A gomba elleni gombaellenes gyógyszerek - nystatin, levorin, natamycin - kenőcsök, tabletták formájában.

  A gyulladáscsökkentő készítmények a gyulladás kezelésére gyermekeknél a pimafucin tablettázott formában, a cimkézisből származó nystatin. Kenőcs "Nystatin" megengedett 1 éves kortól.

  Nemkívánatos események:

  • hasi diszkomfort
  • hányinger, hányás
  • laza széklet
  • allergia - bőrkiütés, viszketés, láz
  • a bőr és a nyálkahártya irritációja helyi alkalmazással
  • használata esetén az amfotericin B - láz, hidegrázás, hányinger, hányás, fejfájás, csökkent nyomás, vénagyulladás, megsértése a máj és a vesék, a vérszegénység, bőrkiütés, viszketés, nehézlégzés.

  Ellenjavallatok: intolerancia, allergia a gyógyszercsoport anyagaihoz.

  Dózisok és árak:

  • nystatin - 500 000ED tabletta (150-200 rubelt), vaginális kúpok 250,000 vagy 500 000ED (40-100 rubelt) Kenőcs 100 000ED (60-100 rubelt) és rektális kúpok vagy 500 250 000 000 egység (30-60 rubelt);

 • Levorinum (Levoridon) - tabletta 500 000ED, 000ED hüvelykúp 250, 500 000ED kenőcs, por szuszpenziós 1d, 16d, 120 g (megfelel a - 250 000ED 2000 000ED, 000ED 4000), granulátum oldatot tartalmazó ampullákban 10 ml;

 • natamycin (Pimafucin) tabletták 0,1 g (450-550 rubel), kúpok 0,1 g (500-550 rubel), 2% kenőcs (220-260 rubel);
 • amfotericin B (Amfoglukamin, Ampholip, Amfotsil, Fungizone) - 50 000ED infúzióhoz (30-50 rubel 1 palackhoz).
 • azolokra

  Azoles - széles körű hatású gombaellenes szerek. Ezek, mint a poléjaik, elpusztítják a gombafalat: megzavarják az ergoszterin - szén termelését a mikroorganizmusban.

  • Tabletta: vorikonazol, intraconazol, ketokonazol, flukonazol

 • Szuszpenzió orális beadásra: ponazol

 • Oldatos injekció: flukonazol, vorikonazol
 • Külön figyelmet kell fordítani a gombák érzékenységére a fluconazollal szemben:

  Vényköteles javallatok: gyakori candidiasis, belső szerv gombás fertőzései, dermatomycosis, pityriasis lichen.

  Gombaellenes kenőcs férfiaknak - klotrimazol, ketokonazol, fentikazol.

  Nõk elleni gombaellenes tabletták - ketokonazol, flukonazol, intraconazol, vorikonazol.

  Az élesztőgombákból készült készítmények oropharynxban Klotrimazol, flukonazol oldatai.

  Fotó: a szájüreg candidiasis Fotó: a szájüreg candidiasis Fotó: a szájüreg candidiasis

  Nemkívánatos események:

  • hányinger és hányás
  • széklet rendellenességek
  • szédülés és fejfájás
  • görcsök
  • bőrkiütés, bőr viszketése;
  • vérlemezkék csökkentése
  • rendellenes májfunkció

  Ellenjavallatok:

  • 16 éves korig
  • allergia a gyógyszercsoport anyagaival szemben
  • máj- és vesebetegség
  • az azolok a tablettákban kontraindikált terhes és lactating

  Dózisok és árak:

  • klotrimazol (Kanesten, Kandibene, Candide) - tejszín 1% (20-170 rubel); 1% -os oldatot (150-170 rubelt); hüvelyi tabletta 0,1 g (15-55 rubel);

 • ketokonazol (Oronazol, Nizoral, Livarol) - 0,2 g (130-200 rubel) tabletták; sampon, 2% (630-860 rubel), vaginális kúpok (400-680 rubel), krém (480-540 rubel);

 • oxmetidin, a fentikonazol (Lomexin) - hüvelykapszulák 0,6 g, 1 g (350-500 rubel); tejszín 2% (400-550 rubel);

 • butokonazol (Gynofort) - hüvelykrém (600-700 rubel);

 • szertakonazol (Zalain) - vaginális kúpok (400-550 rubel);

 • flukonazol (Diflyuzol, Diflucan, Mikosist, Fluzamed, Flyuzak, Futsis, Diflazon, mikomaks) - Kapszulák 0,05 g, 0,1 g, 0,15 g és 0,2 g (15-2000 rubelt); injekciós üveg előállítása 0,05 g, 0,1 g és 0,2 g (350-700 rubelt);

 • itrakonazol (Itrazol, Orungal) - kapszula 0,1 g (350-4500 rubel), orális beadásra szánt oldat 150 ml (3900-4800 rubel);

 • vorikonazol (Vfend, Voritab) - tabletták 0,05 g, 0,2 g (19,000-36,000 rubel); por infúzióhoz 0,2 g 1 üveg (4300 - 6400 rubel);

 • posaconazol (Noxafil) - orális adagolásra szuszpenzió (50.000 rubel / palack).
 • allil

  A gyógyszercsoportok széles körben is megtalálhatók, de gyakrabban használják fel a felszíni gombás betegségeket. Az alil-aminok jól elpusztulnak:

  • candidiasis bőr
  • sportoló
  • trihofitii
  • a külső hallócsatorna és a köröm gombás sérülései,
  • chromophytosis

  A gombákra gyakorolt ​​végzetes hatások ugyanazok, mint az azolok esetében: az ergoszterol termelését a gombás sejtben csak egy korábbi szakaszban zavarják.

  • Helyi orvoslás: terbinafin, naftoin

 • Tabletta: terbinafin
 • Nemkívánatos események: a gombaellenes készítmények a bőrre helyi reakciót okozhatnak vörösség, égő, száraz bőr formájában.

  Ellenjavallatok: életkor 12 évig, terhesség és laktáció.

  Dózisok és árak:

  • terbinafin (Lamisil, Terbizil, Fungoterbine, Exifin) - spray 1% (500-700 rubel), krém 1% (470-900 rubel), tabletták 0,25 g (1800-2200 rubel);

 • naftifin (Exoderyl) - 1% -os oldat (450-1350 rubel), krém 1% (400-750 rubel).
 • Fluorozott piramidin

  Ez a csoport tartalmazza a Flucytosine-t. Tabletták formájában és injekciós oldat formájában szabadul fel. A gyógyszert gyakran alkalmazzák az amfotericin B-vel bonyolult gombás betegségek kezelésére.

  • A cselekvési mechanizmus: a gomba RNS-be ágyazva, az anyag megakadályozza, hogy fehérjéket hozzanak létre, amelyek létfontosságúak ezeknek a mikroorganizmusoknak.
  • Működési tartomány: bonyolult candidiasis, aspergillosis, cryptococcosis, chromoblastomycosis.
  • Nemkívánatos események: súlyos megsértése a máj munkájában, a vér leukociták és vérlemezkék csökkenése, szédülés, fejfájás, görcsök, hallucinációk.
  • Ellenjavallatok: máj- és vesebetegség, vérbetegségek.
  • Dózisok és árak: oldatos injekció 10 mg / ml. Az ár 6 500 rubel.

  Különböző csoportok előkészítése

  Vannak olyan gyógyszerek is, amelyeknek szűk spektruma van, és ezek nem tulajdoníthatók ezeknek a csoportoknak, de bizonyítottan antifungális hatásuk van.

  Ezek a gyógyszerek nem lényegesek a gomba kezelésében, ellentétben a fent leírt gyógyszerekkel. Rendszerint tartalékként használják őket, ha más gyógyszerek allergiásak a betegre, vagy vannak ellenjavallatok.

  Tabletta: griseofulvin, kálium-jodid, flucitozin, kaszpofungin.

  Oldatos injekció: caspofungin.

  Gondold össze röviden azok célját, fellépését és mellékhatásait.

  kaszpofunginra

  Ez a gombaellenes szer csak a candidiasis és az aspergillosis kezelésére alkalmas. A fennmaradó gombák a gyógyszerhez nem érzékenyek. A kaszpofungin megöli a gombát a gombasejt falának megtörésével.

  Nemkívánatos események: Láz, fejfájás, szédülés, hányinger, hasi diszkomfort, széklet rendellenesség, számának csökkentése a leukociták és vérlemezkék a vérben, légszomj, szívdobogás, ödéma, allergiás.

  Ellenjavallatok: az anyag intoleranciája, az életkor 18 év alatt van.

  Adagolás és ár: Kaspofungin (Kansidas) - por 0,05 g / 10 ml (14,000-27,000 rubel) intravénás beadásra alkalmas oldat készítéséhez.

  grizeofulvinnal

  Ez egy tartalékkészítmény. Megöli a gomba miatt, hogy megsérti a DNS termelését. Nagyon szűk hatóköre van: csak a dermatomycetes érzékeny rá, más gombák stabilak.

  bizonyság: gombás körömelváltozások, fejbőr, epidermofitia (férfiaknál a lárvános gombák kezelése), mikrosporia, trichofitózis.

  Nemkívánatos események: oropharynx candidiasis, fejfájás, szédülés, görcsrohamok, hasi diszkomfort, székletzavarok, allergiás reakciók, leukociták csökkentése a vérben.

  Ellenjavallatok: az anyag intoleranciája, terhesség, májbetegség, autoimmun betegségek.

  Adagolás és ár: Griseofulvin (Ful'tsin) - 0,125 g (250-350 rubel) tabletta.

  Kálium-jodid

  Abban a pillanatban nem ismert, hogy ez az anyag hogyan öl meg gombákat. Alkalmasak a sporotrichosis kezelésére, néha a mocsok kezelésére.

  Nemkívánatos események: az oldat bőrön való alkalmazásakor - égési sérülések, bőrpír; ha szájon át alkalmazzák - a submaxilláris és parotid nyirokcsomók duzzanata, köhögés, kellemetlen érzés a hasban, hányinger, széklet, palpitáció, alvászavarok.

  Ellenjavallatok: pajzsmirigy betegségek, gyulladásos jelenségek a bőrön, terhesség, szoptatás, mell kor.

  Adagolás és ár: Kálium-jodid - 100 mg tabletta formájában, por, orális adagolásra szolgáló oldatok. Az ár 65 rubel.

  A gombás megbetegedések sokak, mint a gyógymódok. A leggyakoribb mycosis a candidiasis. A cikk az élesztő kezelésére szolgáló gyógyszereket ír le nőkben, férfiakban és gyermekekben. További részletek a nõi szúrás kezelésére szolgáló készítményekrõl külön cikkben találhatók.

  A gombákkal szembeni modern készítmények jól segítenek és nem túl drágák. Azonban nem szabad öngyógyítani a gombás fertőzést! Minden gyógyszer saját mellékhatásaival és ellenjavalltával rendelkezik. A jogosulatlan bánásmódból az ember nagymértékben szenvedhet.