A férgek a halban: mi a valós kockázat?

Az ásványi anyagokban és ritka nyomelemekben gazdag hal a gyakori termék a szinte mindenki számára. És néhány ember úgy gondolja, hogy a halak veszélyesek lehetnek az emberi egészségre, és ez össze van kötve egy nagy fertőzési kockázatot jelentő férgekkel a használata a lakosság a folyók és a tengerek / óceánok. Olyan betegségek, amelyek a férgek mellett továbbhalászhatók a halak mellett, annyira sok, hogy a tudósok elkülönítették őket egy külön csoportban és megnevezték "Halhéjmák". A veszély az, hogy a férgek a fertőzött halak példányok teljesen megkülönböztethetetlen egészséges, és mégis, a tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek minden édesvízi és a tengerek és óceánok lehetnek hordozói a tojásokat és a lárvákat férgek.

Érdemes tudni, hogy még a hal és a tenger gyümölcsei beszerzése egy speciális boltban sem garantálja a termék tisztaságát. A szabályoknak megfelelően minden halhéjat invazív fertőzésnek kell ellenőrizni. Az egészségügyi normák szerint úgy tekinthető, hogy ha a nem életképes férgek száma meghaladja az 5-öt, akkor a terméket el kell távolítani. Egy kisebb mutató lehetővé teszi a termék értékesítését, azzal a feltétellel, hogy a felhasználást megelőzően mély hőkezelésnek kell alávetni.

A halak bármely részében szexuálisan érett férgek és lárvái találhatók, de leggyakrabban a májban, a kopoltyúkban, az izomszövetekben, a hasban vagy a halfejben találhatók. Vannak olyan paraziták is, amelyek tejben és kaviár zsákokban találhatók!

A férgek a heringben

A hagyományos szláv konyha nem jelenti a nyers hal felhasználását, de nem szabad kizárni a heringt a látástól. Nagy ízlése és viszonylag alacsony ára a mindennapi ünnepi és mindennapi menük legnépszerűbb étele. Igen, a halak sózásakor elpusztulnak, és nem jelentenek veszélyt az emberre. De ez csak akkor történik, ha a sózás technológiáját szigorúan betartották.

Például nem mindenki tudja, hogy közvetlenül a fogás és a pácolás előtt a heringt be kell fagyasztani - ez kizárja a férgeket. De a gátlástalan termelők, akik többet akarnak keresni és gyakran keresnek, elhanyagolják ezt a szabályt. Ebből kiindulva megállapítható, hogy a hering fogyasztása során teljesen lehet fertőzött férgekkel.

Anizokidoz

A leggyakoribb típus a bélférgek embereket megfertőző - anizokidoz hogy alakul miatt parazitizmus az emberi bélben anizokid lárvák. Ezeknek a lárváknak a fertőzése a sózott halételek használata esetén történik, ez a sózott heringre vonatkozik.

Az anizokidózis tünetei:

 • hirtelen hasi fájdalom;
 • hányinger és hányás;
 • a széklet okozatlan rendellenessége.

Gyakran a vizsgált betegség szimulálja az akut appendicitis és a tünetei támadását - természetes, hogy a beteg a legtöbb esetben a műtőasztalon van.

Kérjük, vegye figyelembe: ezek a féreg lárvák, belépve a személy belsejébe, szó szerint falat falnak (anisocidek metszőfogakkal rendelkeznek). Ez bél-vérzést vált ki, amely gyorsan fejlődik és a páciens halálos kimeneteléhez vezethet.

Az anizokidus lárvái a hőmérsékletet akár 65 Celsius fokig is tolerálják, így a füstölt és szárított halak fogyasztása szintén veszélyt jelent. Van még valami különlegesség a kérdéses féregben: amikor a halat elkapják, a lárvák vándorolnak a bélből az izmokhoz. Ezért az egészségügyi előírásoknak megfelelően az anizosavak csak egyféleképpen képesek megfertőzni a fertőzött halat - a kifogott halak után.

opisthorchiasis

Ez okozza a macska csalódást - ez a kórokozó parazita róka, görény, róka és más ragadozók a szervezetben. Leggyakrabban a macskaalom hordozói kutyák és méhek, és a köztes "mesterek" a ponty család képviselői.

Az ember nyálas halakkal vagy hiányos hőkezeléssel fertőzheti meg az opisthorchiátist. A betegséget a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag és annak csatornái kóros elváltozásai jellemzik. Először az opisztorchis lárva belép a duodenumba, majd a májcsatornákba költözik, és 12 nap "beültetés" után a tojásrakás az emberi testben kezdődik. A tojások 4 hónapon belül fejlődnek, ezen időszak végén érett férgek jelennek meg. Megjelenésük pillanatától kezdve a fertőzött személy észreveheti a következő tünetek megjelenését:

 • keserű íze a szájban;
 • émelygés állandó érzés;
 • a fájdalom szindróma a megfelelő hipoondriumban;
 • a máj anatómiájának állandó súlyos érzése;
 • a zsíros élelmiszerek észlelése - egyszerűen nem emészthető;
 • az esti órákban láz;
 • a székletnek van rendellenessége (lehet hasmenés és székrekedés).

Kezelés hiányában a vizsgált betegség a folyadék krónikus formájába kerül, amelyet a máj visszafordíthatatlan destruktív folyamata jellemez. Az eredmény a májcirrózis és a halál gyors fejlődése.

bothriocephaliasis

Ez a betegség abban az esetben fordul elő, ha az emberi test féreg terjed. Bizonyos esetekben az ilyen típusú paraziták akár 25 méter hosszúak is lehetnek!

A rosszul feldolgozott hal alapanyagok és a nyersvíz használata fertőzéshez vezethet. 2-3 hónappal a lárvák bejutása az emberi testbe a vékonybélbe, egy széles szalag felnőtt példánya már él. A diflillobotriazis fő megnyilvánulása a rendszeres hasi fájdalom, émelygés, gyakori szédülés, időszakos fejfájás, csökkent étvágy, éles súlyvesztés. A vizsgált betegség hátterében a lép és a máj mérete megnagyobbodott, a vashiányos vérszegénységet gyakran diagnosztizálják betegekben.

ligulosis

Ennek a betegségnek a kórokozója egy szalagféreg, amelynek felnőtt egyedei a halászó madarak szervezetében élnek. Az ember ebben az esetben közbenső "mester" -ként működik, és olyan lesz, amikor halakat fogyaszt a ponty családjából.

A csillogás elérheti a 120 centiméter hosszúságú, a bélbe kerül, és állandó nyomást fejt ki a belső szervekre. Ez a kitettség provokálja megsértése funkcionalitás és bomlástermékek a létfontosságú tevékenység a parazita oka mérgezés - az ember fejlődik hasmenés, hányinger, szédülés és láz.

Kérjük, vegye figyelembe: ha a pontyhal családjának halát ez a bélférgesség befolyásolja, akkor meglehetősen könnyű meghatározni - a dagadt has nem szorul nyomás alatt, mert ott van a féreg. A halak maguk is kimerültek lesznek, mert az anyagcsere folyamatok zavarják.

Dioktofimoz

Ez az egyik legveszélyesebb helminthias, hogy egy személy megbetegszik a fertőzött halak evésével. A parazita leggyakrabban egy személy hólyagjában, vesében és uretereiben él. A felnőtt férgek (lárvák és az első csökkenés a vesemedence), megzavarja a működését az egész húgyúti rendszer, ami a vesegörcs és veseelégtelenség.

A paraziták eltávolítása a szervezetből csak műtéttel lehetséges. A műtétet orvos nevezi ki a páciens vizsgálata után, akiket pyelonephritis, vese kólika és a megmagyarázhatatlan eredetű húgyúti gyulladás diagnosztizál. A dioktofimoz megnyilvánulása:

 • vér a vizeletben;
 • intenzív hátfájás;
 • ismételt hányás;
 • általános gyengeség.

Chernilopyatistaya betegség

Azok a horgászok, akiknek már van tapasztalata ebben a kérdésben, feltétlenül figyelniük kell a hal megjelenésére. Nem használnak olyan halakat, amelyeken fekete pontok vannak, és nem véletlen. Az ilyen fekete „címke” található a szervezetben, az úszók és a szem halat azt mutatják, hogy fertőzött a parazita az oka postodiplostomoza.

Önmagukban, férgek semmi köze a fekete pöttyök a hal, ezek a „nyomokat” elhagyta a lárvák, amelyek nem tartoznak a mélyebb rétegeiben a bőr hal és formában védő kapszula maga körül.

Kérjük, vegye figyelembe: a fejletlen bélmemtelen nem okoz kárt egy embernek. Még egy ilyen sújtott hal is meg lehet enni, de csak elegendő hőkezelés után. By the way, a mély és elhúzódó prozharka edzés enyhíti hal nem csak a parazita, amely kiváltja a fejlesztési postodiplostomoza, de a többi tag a férgek.

Filometroidozy

Néha a halak takarmányozásának folyamatában a rózsaszínű féregeket látják alatta, amelyek mindig gyűrűbe vannak hajtva - ezek a phyllometroids, roundworms. A parazita nõi "élnek" a mérlegekben, és a hímek egy légbuborékban vannak (falaiban). E pálmák néhány képviselője elérheti a 12 cm hosszúságot.

Egy személy esetében ezek a paraziták nem jelentenek veszélyt, de a halak sérültek a belső szervekben.

Diplostomoz

Ez a fajta halhéjméhesis szintén teljesen biztonságos az ember számára, hiszen a testen belüli körülmények abszolút alkalmatlanok ezeknek a férgeknek a növekedésére / fejlődésére / reprodukálására.

Hogyan lehet azonosítani a férgekkel fertőzött halakat?

Természetesen azt szeretném hinni, hogy az üzletek számlálóinál kivételesen egészséges hal, amely nem fertőzött férgekkel. De ez inkább egy fantázia, így tudnia kell, hogyan ismerheti fel a fertőzött halat. Ne felejtsük el, hogy a teljesen fogyasztásra alkalmatlan termék hogyan néz ki:

 • Nincs szigorúság, így az izmok puha, a depresszió nem tűnik el a sajtolás során;
 • a halak diákjai zavarosak és nyálkahártyákkal rendelkeznek;
 • a mérleg könnyen elválasztható, alatta megjelenik a ragacsos bőr;
 • a hal hasa sápadt és duzzadt;
 • a kopoltyúk mocsaras árnyalatúak;
 • a hal belső szervei kellemetlen szagot termelnek;
 • A halak anusza erősen kitüremkedik, ebből kifolyólag a zavaros iszap folyik.

Szabályok a halak bélférgének fertőzésének megelőzésére

Természetesen ne add fel a halat, még akkor is, ha a férgek fertőzése magas. Csak bizonyos biztonsági szabályokat kell ismernie és szigorúan be kell tartania őket:

 • a hal és a darált halat tilos főzni a főzés során;
 • ha halat kell főzni, akkor legalább fél óráig forralnia kell;
 • egy nagy halat darabokra kell vágni a sütés vagy a rétegek előtt;
 • sóval, a halat 5 napig - 2 hétig át kell áztatni - mindez a sózás típusától függ.

A halbélmák valós veszélyt jelenthetnek az egészségre és bizonyos esetekben az emberi életre is. Tudni kell erről a veszélyről, de nem szükséges ezt a hasznos terméket használni. A halak főzésére vonatkozó előírások betartása mellett lehetetlen elkerülni a fertőzéseket a madarak lárvái / tojásaival.

Tsygankova Yana Aleksandrovna, orvosi bíráló, a legmagasabb képesítési kategória terapeutája

9.512 nézetek összesen, 1 észrevétel ma

A férgek a halakban

Talált férgek a halak vágásakor? Ebben a cikkben elemezzük a férgek leggyakoribb fajtáit, amelyek Oroszország hatalmas kiterjedésében találhatók. A valódi fotók példáján keresztül megtanuljuk megkülönböztetni, hogy milyen típusú férgek a halakban ártalmatlanok az emberek számára, és mi veszélyes. 90% -a az összes hal a világon fertőzött férgekkel, amit meg lehet találni a belekben a halak, és bármely más szerv (kopoltyú, a szemek, a hús, a bőr skála).

Itt találhatók a legveszélyesebb férgek fajtái, amelyeket az embereknek továbbítanak

Férgek és férgek a heringben

A hering gyakori vendég az asztalunkon. Ha a termék gyengén feldolgozott, akkor a hasüregben láthatja a bélmintákat. A heringben a paraziták legveszélyesebb típusai: anisakidózis, diphillobotriasis, opisthorchiasis. Vegyük fontolóra, milyen jelek vannak ezek a férgek.

Anizakidoz

Az anizakidózis a fonálférgek leválásához tartozik. A halak hasüregében előfordul, a lárvák a tojásokon és a tejen kerek spirálférgekkel hasonlítanak. Ez a fajta parazita rendkívül veszélyes az emberek számára.

Az ilyen parazitákat nehezen öld meg savanyúságokkal, az alacsony hőmérséklet csak immobilizálódik, és csak egy hónappal később öltek meg. Az emberi testbe való belépéskor az anizakidózis lárvái életre kelnek.

Az emberi anizakidózis fertőzés tünetei

 • állandó hányás;
 • magas hőmérséklet;
 • szorongásos görcsös fájdalom a hasban, összetéveszthető a mellkasi ízülettel;
 • allergiás reakció a bőrön a urticaria típus szerint.

Dihilobotriázis heringben (tapeworms)

Halszalag féreg, vagy Diphyllobothrium spp-t nyers vagy édesvízi vagy anadromás halak (például édesvízi folyók, például lazac) jelenlétében nyerik. A pácolt és füstölt halak is képesek a féreg átadására.

Opisthorchiasis a heringben

Az opisthorchiasis férgei az izmok és a kopoltyúk között élnek. Az emberi testbe jutva, a parazita terjed a májban, ami a toxinok vérbe jutását eredményezi. Allergiás reakciók a bőrre - az opistarhoza tünete.

Worms a pontyban

A ponty és a hering is férgek alá tartozik. Az anisakidózis, a diphyllobothriasis és az opistarhoz a karassban ugyanazokkal a tünetekkel jár, de létezik egyfajta parazita, amelyet leginkább a pontyokban fejtenek ki. A Ligula egy szalag parazita, amelynek hossza legfeljebb 80 centiméter és legfeljebb 4 centiméter széles.

A férgek a csuklóban

A pike legtöbbször opistarchózisban szenved. Fertőzés akkor következik be, amikor a csuka eszik, és már parazita fertőzött.

Opisthorchiasis a csuklóban

A fertőzött csuka tünetei: kellemetlen szag, vizuálisan megkülönböztethető daganatok a kopoltyúk területén, unalmas szemek.

Amikor egy férget észlel a csikóban, ezt a halat ki kell dobni. Ne kockáztasson és enni.

Féregek vörös halban (mókus, lazac, lazac, rózsaszín lazac)

A tengeri halak hajlamosak olyan betegségre, mint a nanofetosis (latin nanophyetiasis). Oroszországban ezek a paraziták a Habarovszki Területen és a Szahalin-szigeten találhatók.

Nanophyte nagyon tartós. Nem szabad azt remélni, hogy hosszan tartó fagyasztás esetén ezek a paraziták meghalnak. Erős sózással, ezek a paraziták akár egy félholdig is élhetnek. Egy rövid főzéssel a parazita képes túlélni, különösen akkor, ha a halat egyszerre főzték.

Milyen parazitákat találnak a sügérben?

A tengeri mélység egy tengeri hal, de ez a tény nem menti el a férgjeiket. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban előforduló helminthusok képviselőit.

 • ligula
 • Philometor
 • Diphyllobotrimuma latum

Milyen halakban nem történik parazita

Van egy mítosz, hogy nincsenek paraziták a tengeri halakban. De ez sajnos nem igaz. A legbiztonságosabb hal a mesterséges inkubátorokban emelt egyének. Az ilyen halakban nincsenek paraziták, ha táplálják ételüket, és kábítószerrel fertőzött férgeket mérgeznek.

Tengeri halakat lehet megenni, ha megfelelően fogták és azonnal fagyasztották, és nem fagyasztották le, amíg az asztalán nem volt. Ezzel a technológiával a paraziták képesek meghalni.

A tengeri halakat gyakran használják a sushiben. Nem ajánlatos enni ezt az ételeket gyakran. A nano-phytosis fertőzés veszélye mindig fennáll. Ha a sushi felvétele után a hőmérséklete meredeken emelkedett, akkor ez a fertőzés jele. Látnod kell egy orvost.

A férgek a halban: hogyan lehet megakadályozni a fertőzést?

Ha nem veszi észre a parazitákat a halak vágásakor, ez nem garantálja a hiányát. A férgek fertőzésének megelőzése érdekében a halat hőkezelésnek kell alávetni. Főzzük legalább 20 percig forralás után. Legalább 30 percig sütjük a sütőt. Hideg és forró sóoldattal a paraziták lárvái csak 3-4 hét után halnak meg. A fagyasztás is segít megölni a férgeket, de emlékeznünk kell arra, hogy a módszer csak egy hosszú fagyban működik egy hónapig.

A paraziták biztonságosak és ártalmatlanok az emberre

 • Posthodiplostomum cuticola - megkülönböztethető fekete pontokon a halak testén. A pontyban gyakoriak.
 • Diplostomum spathaceum - parazita, amely a halak szemében él, vakságot okozva. Egy személy számára nem veszélyes.
 • Philometra fasciati, Philometra lethrini - kerek féreg, legfeljebb 10 cm hosszú, ember számára csak veszélyes, ha friss formában fogyasztják.
 • A Ligula intestinalis egy tapeworm. Az ember nem is nagyon veszélyes. Ez a féreg specializálódott a madarak bejutására, hogy a tojásaikat székletükben hordozzák.

Az alábbiakban olyan paraziták képei láthatók, amelyek az ember számára a legkevésbé veszélyesek

Fontos! Az a tény, hogy ezek a fajok a halakban biztonságosak az emberi test számára, nem biztosít 100% -os garanciát. Időről időre nincs szükség. Jobb, ha nem kockáztatod ki és dobd ki az ilyen halakat.

Mit kell tennem, ha halat halnék férgekkel?

Az orvoshoz azonnal forduljon diagnózishoz, hogy a korai szakaszban további fertőzést szüntessen meg. Vannak olyan típusú férgek, amelyek szövődményeket okozhatnak és műtétet elhanyagolt esetekben lehet szükség műtéti beavatkozásra. A férgek halakban való kimutatásakor el kell dobni, és nem kockáztatni.

Ha a családban a hal gyakori vendég az asztalnál, azt javasoljuk, hogy félévente végezzen preventív diagnosztikát. A parazita megbetegedés meghatározásához többszöri székletvizsgálatot kell végezni, a vér ellenőrzésére is.

Worms a hal videón

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a sügér, csuka sügér, csuka jelenléte ilyen férgek (helminths). Nézd meg ezt a videót, hogy megértsd, hogyan néz ki a férgek a halban.

A férgek a halakban

Napjainkban az oroszországi hal az egyik legfontosabb élelmiszertermék a lakosság számára. Ez azért van, mert a hal tartalmaz könnyen emészthető fehérje az emberekre, hal is egy nagy tároló helyiség tartalmára vonatkozó számos makro- és mikroelemek. Különösen a halakra gazdag létfontosságú emberi zsíroldható vitaminami- A, D, E. Halolaj egyik fő forrása az ember számára esszenciális, többszörösen telítetlen sav „omega-3”. A halaknak az emberi táplálkozásban való fontosságáról bővebben lásd cikkünkben - A halak biológiai jelentősége az emberi táplálkozásban. Ugyanakkor, statisztikák szerint, ellentétben halhús termékek leggyakrabban fertőzött férgek (70% tenger, folyó 95%), amelyek közül néhány képes élősködő és emberekben.

Gyakran fordulóférgek (fonálférgek), laposférgek (trematodes) találhatók a halakban, nem mindegyikük veszélyes az ember számára. Gyakran az emberek, akik vásároltak halat a boltban, teljesen természetes kérdés - lehetséges-e enni halat a férgek, amelyek belsejében a hal? Ha a megfelelő szakács (két hétig befagy, jó forralni vagy sütni), akkor semmi veszélyes ebben.

Biztonságos az emberi hal-férgek számára.

A tóhal botrytosephalusa.

A Botryocephalus édesvízi halak cestodozja, mind a tógazdaságokban, mind a természetes víztározókban. A leginkább fogékonyak erre a betegségre a fiatal ponty, ponty és fehér ponty, kegyes ponty, ponty.

Kórokozó- Bothriocephalus gowcongensis. A helmin teste hosszúkás, szalagszerű, jól definiált artikulációval. Az elülső margó keskeny, hátul kissé nagyítva. Az érett bélmaszkok hossza 25-35 cm, a fejnek két rés alakú botryája van. Az utóbbi szegmensben férfi és női reproduktív rendszerek. A méh alakja csavart cső. A tojások sötét szürke, durva szemcsézettségűek. Külső héj sűrű, sima.

A fejlesztési ciklus. A Botriocephalus közreműködő gazdák - édesvízi rákok (cyclops) közreműködésével fejlődik ki. Nyáron körülbelül 20 ° C-os hőmérsékleten a szexuálisan érett bélmalmok hatalmas mennyiségű tojást termelnek, amely a kivágással együtt belép a vízbe. 2-3 nappal később a lárva-koracidia keletkezik a tojásokból, mely egy onatoszféra, melyet a csillám borítja. A Cyclops fecskendezi a coracidia-t, és 10-12 nap múlva testük üregében invazív lárvak-procerkoidok alakulnak ki.

A további fejlesztéshez a procerkoidoknak be kell lépniük a halakba. A bélben halak hatása alatt emésztőenzimek elpusztult a Cyclops, megjelent procercoids csatlakozik a bélfalon 2-3 hét után fejlődnek érett paraziták.

Nyáron a botriocephalus 2-3 hónapig él. Az érés és a tojás felosztása után meghalnak. Azok a férgek, hogy alakult a szervezetben a halak a nyár végén, áttelelnek a bélben, a tavaszi és tojik megfertőzi a vizet.

A szennyeződés mértéke halak botriotsefalezom függ az életkortól, az évszaktól, a szám a Küklopsz a tóban, és milyen mértékben rendelkeznek invazirovannosti. A sütés a Cyclops-ot a kaviár elhagyását követő 6.-8. Napon lenyeli. Korban a carp-betegség mértéke csökken. Fry két hónapos korban fertőzött botriotsefalezom 100% yearlings -on 37, dvuhletki- 12, és a három éves át 3-8%. Az invázió hordozói három évnél idősebbek. Az invázió maximális intenzitása (legfeljebb 700 paraziták) augusztus közepén regisztrálódik a süteményben, majd fokozatosan csökken.

A halakban való invázió akut és krónikus. Az akut áramlást krónikusan - az idős korban lévő halakban - jegyezzük fel a süteményben és a segotsban.

Tüneteket. A beteg hal fejleszteni gyulladása a bélnyálkahártya (mint intenzív elváltozások léphetnek fel dugulás, és törés a falak), a hal lebontja az emésztési folyamatot és jön mérgezés. Az érintett hal úszik a felszín közelében, úgy rossz étel, lesz lassú, szárított nehéz szállítja télen és tavasszal gyakran meghal. Az évezredek, a hígítás, a bőr és a kopoltyúk vérszegénysége esetén; a szemek elrepülnek a pályára.

diagnózis A botriocephalus a natív kenet módszerével végzett helminthroprográfiai kutatások eredményein alapul. Ebből a célból az ürüléket a halak anusából kiszorítják, vízzel hígítják és mikroszkóp alatt vizsgálják a tojások kimutatására.

A betegséget a halakban megfigyelt tünetek is diagnosztizálják, a járványos adatok szerint, és a posztumusz utáni bélnyitással. A fertőzött halakban megemlítjük a kopoltyúk vérszegénységét, a nyálkahártyák elhomályosulását, a máj elhalványodását, az epehólyag megnagyobbodását.

Differenciáldiagnózis. Ez a hemikasztózis különbözik a kariopilózistól, amelynek kórokozója nem szegmentált, kisebb méretű strobilát tartalmaz.

Terápia. A diszfunkcionális gazdaságokban a botryocephalus a halak terápiás és profilaktikus megfigyelését végzi a feno-nális vagy a kamalával. A phenosalum 1% -os mennyiségben szerepel az orvosi granulált kevert takarmányok összetételében. A terápiás kevert takarmányt egyszeri vagy kétszer adjuk be a táplálék nélküli táplálás módszerével az általánosan elfogadott módszer szerint előzetes éhínség nélkül.

A csikorgatást legalább 14 ° C-os vízhőmérsékleten végezzük. A fiatalkorúak pusztulnak el, miután átadják őket mesterséges tápláléknak, amikor a július-augusztusi invázió emelkedik; termelőknek - az ültetés előtt vagy a téli medencékben való elhelyezés előtt.

A dehelminitizálás hatékonyságát a pontyos csirkék bélférgességének 3-4. Napig történõ boncolása igazolja. Ha a bélférgek észlelhetők, akkor megismétlődik a deworming.

Kamala. A hétévesek és az évelők a csalódást okozzák, hozzáadják a hatóanyagot a takarmányhoz 0,1 g-os, míg a kétéves - 0,3-0,4 g / hal. A Kamal száraz élelemmel keveredik, vízzel keveredik, és tésztaszerű masszát kap naponta 2-3 alkalommal. A kezelés előtti napon és a gyógynövény tacsa közti intervallumokban a halakat nem táplálják. A termelők csontosodásával és a fiatal állatok javításával a kamal közvetlenül a bélbe kerül: a termelők - legfeljebb 1 g, 0,5-1 kg súlyú hal - 0,5 g. A hatóanyagot vízzel (3 ml víz / Kamal dózisban) összekeverjük, és a szájon keresztül injekciózzuk a bél első hurokjába gumi csúccsal ellátott fecskendővel.

Megelőzés. A kitermelő és tápláló tavakat, ahol a fertőzött halakat tartották, ősszel betakarították, és a víz lecsökkent. Mielőtt a halat biztonságos gazdaságba szállítják, a botryocephalust vizsgálják. A kórokozó behatolásának megakadályozása érdekében a vízellátó csatornák fel vannak szerelve barrier rácsokkal és homok- és kavicsszűrővel. Az ellenőrző fogásokkal, az őszi tavi fogásokkal és a haltranszplantációval botruszicsafalusz fertőzéssel tesztelték őket.

Az invázió kimutatása esetén a gazdaságok alkalmatlannak minősülnek. A gazdaságban termesztett összes hal az értékesítési hálózathoz kerül. Ha nincsenek táplálkozó tavak, akkor az oblast állat-egészségügyi szolgálatának engedélyével a haltenyésztő anyag más zárt tóval rendelkező gazdaságokba történő exportja megengedett. Ősszel halászik, és minden halat élelmiszer célra értékesítenek. Tavasszal, amikor a téli tavakat kirakodják, a halakat megvizsgálják, a fertőzött halakat önálló vízellátású önálló tavakkal tenyésztik. Ha nincsenek ilyen tavak, az érintett halat a vízellátó rendszerben utoljára elhelyezett tavakba helyezik.

Filometeroidoz carps.

A kórokozó a Filmetroides lusiana fonálféreg. Ez viszonylag nagy (10-12 cm) sötétvörös színű bélmintát jelent. A nőstények parazitizálnak a mérlegekben és mérlegelik a zsebeket, a hímeket - az úszóhólyag falaiban és ritkábban a vesékben és a gonádokban. Az õsz óta õrületbe zárt zsebekben telepedtek le télen és tavasszal a bélférgek. A 17-19 ° C-ig terjedő tartályok hőmérsékletének növekedésével a filométerek nagyszámú lárvát osztanak ki, ahol a cikloppák lenyelik őket. A Cyclope üregében a lárva lárva fejlődik, duplázódik el, és elérheti az invazív stádiumot a 8. és 10. napon. A ponty lenyelése invazív ciklops, megbetegszik a phyllometroidosis. A halak belsejéből a lárvák behatolnak a test testének felébe, belépnek a májba, a vesékbe, ahol fejlődnek, és a 14. moltot 14-15. Ezután a lárvák átjutnak az úszóhólyag falába. A 18. és 21. napon ismét megcsapnak, és harmincadik negyvenedik napján fiatal nők és férfiak alkotnak. A megtermékenyített nőstények az izomzatot pikkelyes zsebekbe behatolják, ahol augusztusban és szeptemberben találhatók. A nők 11-12 hónapig élnek. A férfiak a hólyagban maradnak és 13-14 nap múlva meghalnak.

A fertőzés a tavaszi és a korai nyár folyamán jelentkezik. A betegség kitörését azon tározókban jegyzik fel, ahol a fertőzött hal belép, és ahol közbenső gazda-ciklops van. A betegség átvételkor harisnya anyagot, karpov- gyártó és tenyésztési hátrányban filometroidozu gazdaságok. Továbbá, a jó tározók fertőzött hal tud hatolni a hátrányos tározók víz áramlását, ha nincs akadálya rostélyok vízzel lehet jegyezni, és a fertőzött Cyclops. Azt vette észre, hogy a hal perezarazhenie elősegítése egyenetlen leszállás hal a gyerekszobában, etetés tavak egy zavaros gazdaságban.

A betegség leginkább fogékony a pikkelyes ponty, kevésbé valószínű, hogy tükör- és keret sérülést szenved. A csupasz ponty filométerei nem találhatók.

A betegség tünetei. A beteg halak inaktívak, a növekedés elmarad. Az érintett sütemény a tó alján marad, feküdt az oldalukon vagy fejjel lefelé. Az úszóhólyag funkciója zavarta őket. Fertőzött halak látható a felület kivörösödött dudorok vagy kis daganatok, fodros mérlegek, mérlegek alatt található a bélférgek, begurult egy spirál. A kétéves és a hároméves pontyok leginkább érintettek.

A diagnózis. A betegség diagnózisa a hal külső vizsgálatán és a filométer mérlegek zsebében történő kimutatásán alapul. A májat, a veséket és az úszó hólyagokat kompresszoros módszerrel vizsgálják lárvák vagy vándorló fiatal és felnőtt bélmunka kimutatására.

Terápia. Deworming esetén ditrazin-citrátot alkalmazunk. Ezt a gyógyszert a gyártóknak fel kell adni, és tavasszal és ősszel 0,3 g / kg dózisban javítani kell. Erre a célra, 30% állítjuk elő - a hatóanyag-oldatot adunk, majd 60-70 ° C-on desztillált vízzel, és adja be hűtött hal fecskendő segítségével egy gumiheggyel a szájon keresztül az első bélben hurok vagy a hasüregbe, hogy a felszúró tű. A leghatékonyabb kezelés legalább 10-12 ° C vízhőmérsékleten

megelőzés azáltal, hogy megakadályozzák a patogén penetrációját a tározókból fertőzött halakkal és ciklopopókkal. Vízimalom csatornákon, rácsok és homokfűszűrők vannak elrendezve.

Növekedést és táplálkozó tavakat, ahol a betört halakat tartották, betakarították, és a téli vizet leeresztették.

Annak érdekében, hogy megtörje érintkezés fertőzött halat, köztigazdák (Cyclops), valamint az egészségügyi gyártók és javítók filometroidoza termelnek transzplantációs őket egy tó, hogy a másik 7-8 nap a szezonban fertőzés. Ehhez használja a felszabadított téli tavakat vagy a szabad ívóhelyeket. A tavaszi szezonban 3-4 transzplantáció zajlik le.

Amikor a halakat átültetik, a gazdaságból elszállítják a vizet, hogy megakadályozzák a fertőzött küklopszok belépését más tavakba. A kereskedelmi hálózatba értékesített diszfunkcionális tavakból származó (forgalomképes) halak exportja nem korlátozza azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozzák e halak élő halastavak és más halászati ​​víztestek belépését.

Diplostomy.

Diplostomy okozhat ilyen hal paraziták, mint Posthodiplostomum cuticola, Diplostomum spathaceum, Posthodiplostomum minimum osztályába tartozó, vagy tramatoda flatworms.

A kutikula diploma parazitálja a halak, a mellsõ, a kopoltyúk és a szemgolyók mellett. Ez a parazita mindenütt megtalálható Oroszországban édesvízben. Az oklevelet a sügérben és pontyban találjuk, különösen a sügérben és a sörényben.

A halakban levő diplomostoma spatseum kizárólag az objektívben parazitál. Egy külső vizsgálat során egy ilyen halnak enyhe szeme van, és a halak a létfontosságú tevékenység folyamatában a szem aktív gyulladásos folyamata miatt elveszítik a látását. A betegség különösen hajlamos:

 • Veszteségek (piros halban, lazacban, levesben, kohóban, tengeri pisztrángban, valamint rózsaszín lazacban a fogyasztók gyakran oklevelet találnak).
 • Karp (keszeg, ponty, kegyes ponty, sárgarépa, tuskó, ponty).
 • Sügér (különösen gyakran ezek a férgek megtalálhatók a tengeri sügérben).
 • Sig (siga, nelma).

A Pylometer.

A betegséget a helmet Philometra fasciati okozza. Külsőleg 0,1 méter hosszúságú vörös férgek. Először azokat a halakat fedezték fel, amelyek az Új-Kaledónia partjainál fekvő déli Csendes-óceánon élnek. A parazita nőknél pikkelyes zsebekben vagy hímivarú hólyag membránjában él. A tisztítás során ezt a helminatot eltávolítják, és a hal felhasználhatóvá válik.

Kariofillez.

A Cryophyllosis okozta halak a cestode Caryophyllaeus fimbrieps. Ez a parazita számos édesvízi halban megtalálható, mind a tógazdaságokban, mind a természetes víztestekben. Ez az invazív betegség elsősorban a kétéves pontyot érinti. Kevésbé gyakori az élet első évében (fiatalkorúak), és a háromévesnél lényegesen kevesebb.

Kórokozó. A parazita teste hosszúkás, sima és osztatlan külön szegmensek. Az érett egyedek hossza 15-65 mm. A cefalikus vég valamivel szélesebb, mint a test többi része, és félkör alakban kerekítve. A fejen sok hajtás vagy csavarodás van. Ezekkel a rögzítőszerekkel a parazita a gazdaszervezet nyálkahártyájához kapcsolódik. Általában a fej hasonlatú egy szegfűvirághoz, tehát a nevek szegfűjéhez. A szalag szélessége a teljes hosszúságban majdnem ugyanolyan, és csak kissé nőtt a cloaca helyén. A kaudális vég szűkült. Nincs emésztőrendszer. A tápanyagok osmotikusan lépnek be a testbe, és az anyagcserét előállítják a speciális szervek - a protonfehéria. Majdnem az egész testet a nemi szervek és a vitelláriák töltik fel. Az ovárium egyedülálló, kompakt, mellette a méh egy érdes tojással töltött, vékony, sodrott cső formájában.

A fejlesztési ciklus kórokozó akkor jelentkezik, ha része a köztes gazda -maloschetinkovyh férgek trubochnikov- Tubiefex tubiefex és Psammerietes albicola élő alján tavak. A tojásról a szexuálisan érett példányra kifejlődő bélféreg fejlődése körülbelül egy évig tart. A tó alján a tojásokat ponty ürülékkel lehet elkapni. Az Advent a hőt a tartály belsejében kialakított tojás embrió és pontyok fertőzött gvozdichnikami kora tavasszal - március-áprilisban, amikor a tél után kezdődik a haltáp. Június-júliusban a parazita érett tojása a hal belsejéből a sárba jut, és ott a tojásban az embrió alakul ki. Egy idő után a tojásokban keletkező embrió, az iszappal együtt, belép a kisméretű férgek, a szegfűszeg közbeeső gazdái belsejébe. Ezek a férgek a tározókban sokak, és kora tavasszal a halak fő ételei. A bélben a féreg embriók kariofilleusov mentesül tojástartó, behatol a testüreg, és ahol a lárvák a parazita fejleszteni. Hibernálnak a testben, és jövő tavasszal új ponty elváltozás forrása lesz. A halakban a nymphák a bél közepén helyezkednek el, ahol 2-3 hónapig maradnak.

Számos édesvízi hal kariofilizált. A ponty tenyésztési tavakban azonban az évezredek és a kétéves ponty a leginkább fertőzött. A parazita legnagyobb inváziója május-június. Ősszel jelentősen csökkent a fertőzés intenzitása és intenzitása, ami összefüggésben áll a közönséges gazdák - kisméretű férgek számával a tavakban. Ezenkívül a bélférgek egy része meghal és elhagyja a beleket.

Sok halgazdaságok júniusban mesterségesen etetés a halakat, és ez kevesebb természetes takarmány és koncentrál inkább a takarmánytermő területek és a közelükben. Így a nyár végén járványos láncszemek részben törött, de leesik a talaj újra halmozódik hatalmas mennyiségű tojás gvozdichnikov, majd a lárvák marad a tavak és számos kifejlett férgek elmerül a sárban.

A kétéves halak mellett a betegség évezredekkel és háromévesekkel fertőzött, ám intenzitásuk és mértékük az invázió sokkal alacsonyabb, mint a kétévesnél.

Az invazív ömlesztett tavakban az invázió sok éven keresztül fennmarad.

Kesztyű él a hal belek elülső és középső részében. A bélférgek helyén a fekélyek gyakran képződnek. Ezenkívül a kariophyllusok a környező szervekre nyomódnak, és megfertőzik az atrófiát. Mindez hátrányosan befolyásolja az emésztést, ami a halak kimerülését, később halálát eredményezi.

tünetek a betegségek nagyon eltérőek és a fertőzés intenzitásától, életkorától, szezonától, a takarmány hozzáférhetőségétől stb. függenek. Legjellemzőbben, a betegség a kora tavasszal jelentkezik egy hosszú, meggondolatlan időszak után, különösen a fertőzött pontyos évezőkben. Külső felmérésüknél külső burkolatok és erős kimerültség vérszegénységét jelöljük. A spin az érintett halak élesedik, a test oldalt lapos, a fej jelentősen megnövekedett, has szigorodtak, a szeme süllyedni pályára, de a színe a kopoltyúk normális marad. A kétéves pontyban, melyet a szegfűszegénység erősen betört, a kariopilózis jelei alapvetően ugyanazok, mint az évezredekben.

A diagnózis. Amikor a halak élnek, a kariopilózis diagnózisa a járványos adatokon, a betegség tünetein és a halak helminológiai vizsgálatán alapul; halak postmortem megnyitása a bél tartalmának utólagos ellenőrzésével.

Terápia. Terápiás szerként a Kamala-t egy 100 mg-os dózisban alkalmazzák egy fiatal vagy egy éves életkorban, átlagos súlya 50 g. Abban az esetben, ha a Kamalt nem írják fel a fenotiiazinre. Tésztaszerű massza formájában kerül az élelmiszerbe. A fenotiazin egyszeri dózisa 80 mg egy fiatal vagy évenkénti pontonként. A helminktől való teljes felszabadulás érdekében a hatóanyagot 1-2 alkalommal 80-szor, 3 napos időközönként adják be. A féregelés előtt a halak legalább egy napot éhezik a diétán. A feldolgozás után a tavak leereszkednek, az ágyat fertőtlenítik, szárítják és szántják.

A deworming hatékonyságának ellenőrzésére 50-80 példányt, az évjáratot vagy az édességet a karp megnyitása előtt és után kapja meg.

Megelőzés. A hátrányos helyzetű háztartások nevelésére tavak után fogása fingerlings télen Süllyesztésnél tiszta árkok és nyilak, a vizes élőhelyek lecsepegtetett, és ha szükséges, kezeljük égetett tavak vagy fehérítő. Tavasszal ezeknek a tavaknak az ágyát szárítják, szántják és megtermékenyítik, hogy megteremtsék a sütés feltételeit. Figyelembe kell venni a haltenyésztési tevékenységeket, amelyek végrehajtása lehetővé teszi a kariofilláktól mentes ültetési anyagot.

Az ősszel növekvő tavakban, a halak fürdésében vagy tavasszal történő feldolgozása során alaposan vizsgálja meg a halterjedési anyagot, és dobja el a kariofillákkal megbetegedett karpás hüvelyeket. A betegséget halak disszekciója diagnosztizálja. Ha a halak egy kis hányadát érintik, az elpusztulnak a fertőzés vagy az antibiotikum adagolásával táplált halak.

Az ültetett ponty szennyeződésének felismerése szeptember elején 15-25 fledging keletkezik minden egyes tenyésztő tóból. Az invazív halak kimutatásakor deworming alkalmazásra kerül.

Az etetőedények időszakosan nyáron (4-5 évente) gyógyulnak a kariofillózisból. A haltenyésztési anyagot ezeken a tavakban csak jól bevált gazdaságokból importálják.

Az intenzíven fertőzött tavakban ajánlott a káró ponty és keszeg a lárvák megsemmisítésére. ők nem érzékenyek erre a betegségre.

Az invazív halak tartós halászó tavait az ágy leürítésével, a növényzet feltárásával, fertőtlenítéssel, égetéssel fertőtlenítik.

Veszélyes az emberi férgek számára.

Opistarhoz (Opisthorchosis) - természetes -ochagovoe bélféreg betegség az emlősök, húsevő állatok és az emberi okozta parazitizmus Opisthorchis felineus parazitás mételyek hepatikus csatornák, az epehólyag és hasnyálmirigy-vezetékben. Leggyakrabban a hordozói bélféreg a kutyák és a macskák, és egyéb host, ahonnan a részvétel azok fejlesztése képviselői ponty hal (ide, dace, keszeg, bodorka, keszeg, keszeg, stb..). A fejlesztési ciklus a parazita tojások elfogyasztott kagylók lárvák -tserkarii hogy menjen a vízbe, és aktívan be a szervezetbe a ponty, intsistiruyutsya azok a bőr alatti szövetek, izmok fordult metacerkáriák. Az emlősök és az emberek fertőzése akkor következik be, ha a nyers halakat etetik, a metakerkarát. Az ember opistarhoz fertőzött lehet nyers hal felhasználásával, valamint hiányos hőkezeléssel. Egy betegségben a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag és a légcsatornák elváltozása társul.

Megelőzés. Az opistarchózis kitörésekor nem lehet nyers halat etetni macskáknak, kutyáknak és prémes állatoknak. Az invazív halakat kizárják az állatok táplálékából, vagy legalább 30 percig hegesztéssel ártalmatlanítják. A kis halak (10-16 g) fagyasztása mínusz 8-tól 12-től 12-ig terjedő hőmérsékleten 4-5 nap múlva megöli a metakerkarát, nagy halakban - 17-20 nap múlva. Szükség van a tározók védelmére a székletből való szennyezéssel, az állatok szisztematikus megvizsgálása és opistarchózis kimutatása esetén.

bothriocephaliasis

bothriocephaliasis (Diphyllobothriosisok) egy veszélyes bélférgességi betegség a humán és a ragadozók által okozott cestodes a nemzetség diphyllobothrium. Oroszországban, gyakrabban, mint más fajok, széles szalag Diphyllobothrium latum.

A Strobila D. latum hossza 1-10 méter. A Scolex nem rendelkezik horgokkal, két mély botja van. A szegmensek száma elérheti a 4000 darabot, a szegmensek rövidek és szélesek, minden szegmensben 3 genitális lyuk van (méh, vagina, cirrus). Az ovális alakú tojások, 0,068-0,071 0,045 mm-esek, egy fedélen vannak elrendezve. A tojás egy speciális csíra-koratsidiit tartalmaz, 6 horgokkal.

A ciklus fejlődésének széles galandféreg zajlik részvételével köztigazdák -rachkov -. Cyclops, diaptomids, stb, és ez veszélyes a személy további személyek számára - csuka, süllő, vágódurbincs, menyhal és más halak. Fertőzés a humán diphyllobothriasis (széles galandféreg) fordul elő étkezési átsütött kezelt halak, helyileg és nem szárad ki eléggé sózott hal, amikor a hal nem figyelhető sózás technikával. Egyszer az emberi testben a bélférgesség parazitálja a vékonybélben. Az emberi szervezetben a parazita legfeljebb 20 évig élhet.

A fertőzés pillanatától az első tünetek megjelenéséig 20-60 napig terjed. A betegséget hányinger, néha hányás, fájdalom a hasban, enyhe testhőmérséklet-emelkedés kísér. A betegséget a B12-hiányos vérszegénység kialakulása jellemzi, amely gyengeséggel, szédüléssel, fáradtsággal, az ödéma alakulásában az arcon és végtagokon stb. Nyilvánul meg.

A betegség diagnózisát klinikai és epidemiológiai adatok és laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján végzik az orvosok.

Megelőzés. Abból a célból, egy betegség megelőzése hajtjuk extraháljuk főzés hal, fagyasztás hűtőszekrényben (die mínusz 15 ° a nap folyamán, mínusz 4-6 ° során 10sutok), tapadást sózás technológia (só-tartalma nem lehet kevesebb, mint 9%).

Anizakidoz

Anizakidoz (Anisacidosis) - az anisakidae családba tartozó fonálférgek lárvaállapotának lenyelése által okozott emberbetegség.

Anisakid-intesztinális fonálférgek, nem szegmentált, hengeres férgek. A parazita testén orális és anális nyitás, a gyomor-bél traktus, amely magában foglalja a nyelőcsövet, a kamrát és a beleket. Az anizakid lárvák lehetnek spirálok vagy hosszúkásak, és 50 mm-es hosszúságúak, átmérője 1-2 mm.

A fő gazdaszervezeteket adott bélféreg tengeri emlősök (Dolphin, bálna, rozmárok, tömítések), a közvetítők és rákfélék, amelyek kereskedelmi halak - tőkehal, a lazac, szardínia, hering és más.

E parazita lárváinak fertőzése akkor következik be, ha nyers tengeri ételt (sushi, sashimi, seviche, stb.), Enyhén sózott halételeket. sózott hering, füstölt és szárított hal felhasználása.

Az emberekben jelentkező betegség bélrendszeri rendellenességeket és allergiás reakciókat mutat.

Tekintettel arra, hogy a lárvák képesek a bélből az izmokba vándorolni, az egészségügyi szabályozások szerint csak anélkül lehet megelõzni az anizakid fertõzõdést, ez a halak azonnali elzárása.

A férgek a halakban

A halat hasznos, ásványianyag-gazdag ételnek tekintik. A 21. század elejétől nyers, pácolt, sózott halból készült ételek nagyon népszerűvé váltak. A nyers élelmiszerek használata bármilyen fertőzéssel fenyeget. A füstölt hal paraziták lehetnek. Ebben az esetben a bélférgek veszélyeztetik az emberi testet. A halak olyan féregek, amelyek nem veszélyesek, de vannak olyanok is, amelyeknek minden esélyük jelentős károkat okoz. Nagyon nagy az a veszélye, hogy az emberek halakkal fertőzöttek.

Biztonságos típusú paraziták

Három fő típusa van, amelyek nem jelentenek fenyegetést: szalvéták, kerek, lapos. A pálmák befolyásolják a tengeri, folyami lakosság állapotát, a megjelenést, amely már nem árucikk. A férgeknél hal, visszafordíthatatlan külső, belső változások következnek be. Hőkezelés, a paraziták meghalnak. Ugyanez vonatkozik a fagyasztott halra is. A férgek egyszerűen nem képesek túlélni az emberi testben, belépve, mert a férgek vagy halálos vagy savas környezet vagy hőmérséklet.

galandférgek

A szokásos ligula (remenets) egy szalagféreg, amely az utolsó szakaszban száz centimétert ér el. Paraziták a víz lakói 14 hónapig. Ritka esetekben a bélmalom könnyezik a tározó lakója testét, amely mindkettő halálához vezet. De leggyakrabban elveszíti mozgási képességét, madarak evettek, ami lehetővé teszi számukra a ligula tojásainak terjedését. A madarak nem befolyásolják a madarakat. A pontyban él.

A Schistocephalus solidus egyfajta féreg. Egy szabványos életciklus szükséges, hasonlóan egy ligule ciklushoz. A tojások a madarakon is kószálnak, ártalmatlanná téve őket. A közös ligulushoz képest a méretek kisebbek, néha ilyen paraméterekre nő, hogy a tömeg meghaladja a gazda súlyát. Parasitizálja a botot.

fonálférgek

Philometra lethrini, Philometra fasciati - kerek féregvörös színű, lárva jól látható. Tíz centimétert érnek el. A pontyban élnek. Először fedezték fel őket a Csendes-óceán déli részén. A nőstényeknél a paraziták élnek a mérlegekben, és a férfiaknál - az úszóhólyag membránjában. Hőkezelés és a férgek teljes tisztítása esetén a tározó lakója alkalmas étkezésre.

Lapos férgek

A Posthodiplostomum minimum egy masszív eloszlású trematodák. A lárvák 12 mm hosszúak, szabad szemmel láthatóak. Az életciklus szinte ismeretlen, bizonyíték van arra, hogy a paraziták károsak a madarakra, hüllőkre. A metakeresők fő tulajdonosai (lárvák az utolsó szakaszban) az észak-amerikai rügyek, amelyek a szövetekben vannak. Az élőhelyek Észak-Amerikába, Mexikóba terjednek.

A Posthodiplostomum cuticola a trematode osztály halhéja. Paraziták a sütőtökben, pontyokban, csótányokban és különböző édesvízi lakosságban. A fertőzést a tározó lakó testén fekete pontok jelzik, mivel kevésbé vonzónak tűnnek.

A Diplostomum spathaceum egy család parazita, mint a Posthodiplostomum cuticola - Diplostomatidae. A szemlencsében lokalizált és parazitált a hal, később vakságot és homályos látást okoz. Többféle halfajnál gyakori:

 • sügér;
 • Karp - pontyban, keszegben, pontyban;
 • Piros halban (lazac) - lazac, ket, pisztráng és rózsaszín lazac;
 • Nelme, fehérhal.

Veszélyes férgek

Annak ellenére, hogy jelentős számú ártalmatlan paraziták vannak, fennáll annak a veszélye, hogy fertőzöttek lesznek a férgeket károsító férgekkel. A fenyegetés növekszik a nem feldolgozott halak fogyasztásával. Számos cestodes, flatworms és fonálférgek vannak, amelyek érintik az embert.

Szalagférgek

A fajlagos férgek a Diphyllobothrium nemzetséghez tartoznak. Az ember számára a leghosszabb és legveszélyesebb parazita a Diphyllobothrium latum, amely képes 10 méter hosszúság elérésére. Körülbelül két évtizede parazitizálja az emberi emésztőszerveket. A szalag féreg életciklusa meglehetősen bonyolult. Még mindig nem érett tojások jönnek ki a széklet a személy, bejutva egy édesvizű környezetben, menjen a mesterek-rákfélék a vízi lakosok.

A folyók környezetében élő halak (minnows) ritkán fogyasztanak nyersen. A Diphyllobothrium latum lárvái fogásának kockázata nem túl nagy. A hosszú életciklusuk miatt azonban a közönséges állatokat pisztrángok is meg lehet fogyasztani. Van egy fertőzés, a paraziták gyökereznek a csuklóban. Distributed by D.Dendriticum és D.Nihonkaiense.

métely

Körülbelül három tucat trematodes parazitál a puhatestűekben, rákfélékben, halban. Csak néhány ember veszélyes az emberi egészségre.

A Clonorchis sinensis egy féreg, amely Vietnamban, Koreában, Kínában és Japánban él. Az édesvízi ponty fertőzött. A felnőtt állapotban lévő máj trematode nem haladja meg a két centiméter hosszúságot és a négy milliméteres szélességet. Az életciklus nagyon egyszerű. Az emberi székletből származó tojás a vízbe esik, onnan pedig puhatestűek lenyelik, azok halat vagy rákot fogyasztanak. Ismét be az emberi test élelmiszerekkel.

Metagonimus yokogawai - bélféreg kicsi (a hossza 2,5 mm, maximális szélessége - 0,7) kimutatható Szahalin, Kína, Amur-medence, Japán, Korea. Macskák, kutyák, emberek fertőzöttek. A paraziták képesek a halak mérlegelésére. Az első köztes állomás a puhatestű, a második pedig a hal. A fejlődés utolsó fázisa az ember vékonybélében lakik.

Heterophyes heterophyes - gyakori Izraelben, Egyiptomban, Szudánban, Spanyolországban, Oroszországban, Brazíliában, Törökországban, a Kelet országaiban. A méretek kicsiek - kevesebb, mint két centiméter hosszú, kb. 0,35 milliméter szélességgel. A féreg tulajdonosa csiga. A halak táplálékában a csigák fogyasztása után a szövetben eloszlik. Aztán, amikor halat eszik, egy személy fertőződik egy féreg, amely továbbra is lakik a vékonybélben egy személy.

fonálférgek

Az Anisakis simplex (heringworm) egy gyakori féreg, gyakran parazita a heringben (később más halakban). A végső fogadó egy tengeri állat: egy delfin, egy bálna stb. A hossza 3 cm, szélessége 3-7 mm. A sózott, nyers halakban vagy a gyenge dohányzás heringjében nagy valószínűséggel helminthiáz.

Egy ember, aki nem szeretné, hogy a fertőzött parazitákkal, ajánlott, hogy feladja a hering, nem tartozik a kezelés (sós), mert a fagyasztott hering férgek nem éli túl. A heringben található só jelenléte 100% -os sózással nem. A fagy hatása után enni lehet.

Pseudoterranova decipiens vagy Cod féreg - neve a gazda - található a tőkehal. Ezután megtalálható más tengeri életben: laposhal, bika, pollock, lepényhal. Az Alaska pollockban száz fajta bélféreg található, így a pollock veszélyes hal. A hossza körülbelül negyven milliméter. A gazda lehet rákfélék. A fertőzések kevésbé fordulnak elő, erősödik az ember gyomrában.

Paraziták által okozott betegségek

A bélférgek által okozott betegségeket a férgek nevezik, amelyek hozzájárulnak a betegséghez.

 • Defilobotrioz. Mivel a tartózkodási idő az emberi szervezetben féreg nagyban befolyásolja az egészségi a fogadó, ami hányás, álmosság, rendellenességek széklet, gyengeség, vérszegénység, nem hajlandó enni.
 • Klonorchiázis. A férgek krónikus betegségeket, a nyirokcsomók gyulladását okozzák.
 • Metagonimoz.
 • Geterofioz.
 • Anizakidoz.
 • Opisthorchiasis (a tulajdonos a kegyhely).
 • Nanophyteosis (rózsaszín lazac, szürke tőkehal).

megelőzés

A tengeri környezetben élő ember nem létezik férgek nélkül. A halak hőkezelésen mennek keresztül. A nyers halételekben fennáll a veszélye annak, hogy megtalálják a bélbőröket. Használat előtt hűtéssel kell kezelni. Fagyott formában a bélférgek veszélyesebbek, mint a sült ételekben. Ha valaki egy csésze nyers tenger gyümölcse volt, akkor fennáll az invázió kockázata, érdemes gyógyszert szedni. Ugyanaz a veszély várja az embert a húsban.

Veszélyes az emberre a halászhéjban

A hal értékes élelmiszer. Az emberek másképp eszik.

A halakat, mint bármely élő szervezetet, befolyásolhatják a mikroorganizmusok és a bélférgek. Milyen férgek hasonlítanak egy halba, egy fénykép jelenik meg ebben a cikkben.

Mi veszélyes a paraziták halak az emberek

A halcsírák szörnyűek, nem csak az ő, hanem egy személy számára. A legnagyobb veszély az, hogy a bélférgek fertőződéseit az emberre továbbítják. Továbbra élnek és parazitálnak az emberi testben, és ezzel negatív hatással vannak rá.

A glisztuláris inváziók megzavarják az emésztőrendszert emberekben. Ez a következők megjelenéséhez vezet:

A férfinak a férgek következtében másodlagos fertőzés van. A férgek is okozhatnak gyulladást a húgyutakban.

Bélmintás inváziókban egyes esetekben az idegrendszer működésében fellépő zavarok figyelhetők meg. Ha a férgek lerobbantanak, a bélfal elzáródásához vezet.

Amikor a férgek behatolnak a légzőrendszerbe, a betegek fulladást tapasztalnak, ami halálhoz vezet.

Gyakran gyakori az emberi halak betegsége az appendicitis, amely gyors sebészeti beavatkozást igényel. Egyes férgek nagyon gyorsan felszívják a B12-vitamint az emberi testben, ami ennek hiányához vezet.

Ha egyes férgek lárvái nagy mennyiségű fertőzésben szenvednek, akkor súlyos mérgezés következtében halálos kimenetel figyelhető meg.

Az embernek lehetnek halakból származó férgek, amelyek különböző betegségekkel járnak és halálhoz vezethetnek.

A férgek típusai és megjelenése

Sok betegnek van kérdése: mi is néz ki a férgek egy hal fényképen, ahol megtalálhatja? Elvileg a férgek minden fajtája férgek. Közöttük különbözhetnek formájukban és méretükben.

A leggyakoribb halcsirkók a következők:

 • hólyagféreg. Ez a féreg csak egy közbülső formában parazitálhat az emberi testben. Ez a szalag féreg, amelynek hossza 3-5 mm.
 • Szibériai vagy amur-féle. Ez a parazita a legtöbb esetben megfigyelhető a folyami halakban. A paraziták lapos alakúak és méretük 12 mm. A férgek betegséget okoznak - opisthorchiasis.
 • Széles szalag. A lentinumból az emberi testbe belép egy lárva formájában, amely akár 12 méter hosszúra nő. A legtöbb esetben egy személynek van egy vagy két parazita. Egyes emberekben 100 vagy annál több férget diagnosztizáltunk egyszerre.
 • Nanofietoz. Ez egy kicsi fonálféreg, amely sárgás-szürke színű. A féreg hossza nem haladja meg a 0,6 millimétert.
 • métely. Ez a helminthikus invázió a háttérben, amelyen a metagonimosis kialakulását diagnosztizálják. A felnőtt hossza nem haladja meg a 2,5 cm-t.

A héjas invázióban lévő halak jellegét a kis tüskék jelenléte jellemzi. A paraziták ventrális és orális befecskendezõi fuzionáltak.

A halmozókat azokon a halakban, amelyek fényképei alább láthatók, széles körben jellemzik. A veszély az, hogy embereket továbbíthatnak.

Milyen módon továbbítják a halak emberre való fertőzését?

A halatermesztés emberekre történő fertőzésének átvitelére kerül sor tápláló módon.

A gyermekeknél a leggyakoribb fertőzés a bélférgek, ami nem elég erős immunitásnak köszönhető.

A bélférgeket a ragadós anyag jelenléte jellemzi. Ezért nagyon nehéz őket felszakítani a felületről. Ez nagymértékben megnöveli a halak által okozott emberi fertőzés lehetőségét, és a gyomrot, amelyhez a tojások kapcsolódnak.

A fertőzés a legtöbb esetben a halpálinka fogyasztásával magyarázható, amely nem kellően minőségi feldolgozása.

Az opisthorchiát okozó glisztuláris inváziókat olyan halak között találják meg, mint:

A héjas tojások a puhatestűeken keresztül jutnak be a termékbe. Az esetek többségében, amikor egy termékbe lenyelik a féregfertőzést, életminősége nem romlik. A legtöbb esetben a termék a puhatestűektől az emberig terjedő paraziták adójaként működik.

Ha szárított, füstölt és szárított halat fogyasztanak, férgek is megjelenhetnek. Szigorúan tilos nyers hal kaviárt, különösen pike-t. Nagy tapintásúak lehetnek.

A tojás őzében ez a helminth nem figyelhető meg. A Helminthiasis átvihető stroganinon keresztül - egy tervezett fagyasztott termék. Ha a termék gyengén főzött vagy sült, akkor fertőzés lehet a férgekkel. A Lentenets vezet a diphylobothriasis megjelenéséhez.

Hogyan lehet felismerni a férgek jelenlétét a halakban?

Sokan kérdezik maguktól: hogyan lehet eldönteni, hogy halat is megeszik-e? Megtalálhatja a paraziták jelenlétét, ha szabad szemmel találja őket. A férgek tojásait azonban csak a laboratóriumban lehet meghatározni.

Ha embereket veszélyeztető halfajokat talál, amelyek fotói segítenek meghatározni megjelenésüket és potenciális veszélyüket. Ezért nem szabad olyan terméket használni, amelyben parazitákat találtak.

Lehetséges-e enni egy terméket parazitákkal?

Ha valaki vásárol egy terméket, és benne parazitákat talál, akkor felmerül a kérdés: mi van akkor, ha a szalagférgek halban fogyaszthatók?

Az emberi test férgekkel való szennyeződésének elkerülése érdekében nem ajánlott parazitákkal történő termék használata.

Ezért van, ha valaki kiderül, hogy a halakban férgek vannak, akkor jobb eldobni.

Ha a hal hiánya a szigor, akkor ez jelzi a jelenléte a bélféreg inváziók. Izmai lágyabbá válnak. Ha megnyomja a terméket, és a lyuk nem tűnik el, akkor ez jelzi a bélférgek beavatkozását. Ha a tanulók unalmasak a kiszáradt nyálkahártyával, ne eszik az ételt.

Mielőtt a terméket étkezés közben elfogyasztaná, azt kötelező eltávolítani a mérlegéből. Ha ezt a folyamatot nagyon egyszerűen végezzük, akkor ez jelzi a bélférgek jelenlétét. Ezt a tényt ragacsos bõr igazolja a mérleg alatt.

A húsos inváziókkal fertőzött halak hasadtak. Ha túlságosan puha, akkor a terméket el kell dobni. A kopoltyúk mocsaras árnyékában meg lehet ítélni a férgek jelenlétét a halakban.

Ha a hal vágásakor a személy kellemetlen szagot észlelt, akkor azt nem szabad megenni, mivel fertőzhet meg férgekkel. A hal vágásakor meg kell vizsgálni annak anusát. Ha túlterhelik, akkor ez jelzi a bélférgességet. A megerősítő tényező a nyálkahártya megjelenése az anusszal szemben.

Ha a férgek a férgekkel meg tudják enni? A termék használata élelmiszernek szigorúan tilos, mivel katasztrofális következményekkel fenyeget.

Megelőző intézkedések

Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a szennyezett halak belépését az asztalhoz, rendszeres megelőző intézkedéseket kell hozni. A termék nyers formában való használata szigorúan tilos.

Ha sürgős szükség van erre, bizonyos szabályok teljesülnek.

A nyers formában fogyasztott terméket mesterséges körülmények között kell termeszteni. Az ételnek mesterségesnek kell lennie. A terméket kezelni kell és rendszeres megfigyelést kell végezni a paraziták hiányában.

Ha tengeri halat használnak fel az étel elkészítéséhez, azt azonnal le kell fagyasztani a halászhajón.

A termék leolvasztását közvetlenül az élelmiszerben való fogyasztás előtt kell végrehajtani. Továbbá a termék nyers formában is enni fog, közvetlenül a fogás után.

Gyakorlatilag a folyami halak minden típusát olyan paraziták jelenléte jellemzi, amelyek veszélyt jelentenek az emberi egészségre és az életre.

Csak nyers nyákok vannak. Minden más terméktípusnak előzetesen át kell haladnia a pácolás, pácolás vagy dohányzás folyamatában a kidolgozott ajánlásoknak megfelelően.

Csak az előre elkészített vagy sült termék. Ezeknek a szabályoknak teljesülniük kell, függetlenül a hal típusától, mivel lehetetlen látni a mikroszkopikus petefészk lárváit szabad szemmel.

A halat legalább 20 percig főzzük főzés után. A terméket ugyanabban az időben egy jól felmelegített serpenyőben kell sütni. A teljes hőkezelés biztosítása érdekében előzetesen vágni kell a terméket a gerincen.

A süteményeket, amelyek tartalmazzák ezt a terméket, legalább fél órát kell tartani. Ha forró füstölt terméket hajtanak végre, ez a folyamat teljesen elpusztítja a bélmintákat, amíg készen vannak.

A halak vásárlása során előnyben kell részesíteni azokat a lehetőségeket, amelyek skálákkal rendelkeznek. Jellemző fényességgel kell rendelkeznie, és nem ronthatja.

következtetés

Hatalmas halfajok vannak, mind a folyó, mind a tenger, amely fertőzött férgekkel. Ettől fogva fertőzöttek lehetnek férgekkel, amelyek súlyos szövődményeket okoznak. Ennek elkerülése érdekében folyamatosan meg kell tenni a megelőző intézkedéseket.