Különféle herpeszvírusok és ezek elleni küzdelem módszerei

A vírusok, baktériumok és mikroorganizmusok több ezer éven keresztül együtt élnek az emberekkel. Az élet első napjait körülvevő személy, az immunrendszerével kölcsönhatásba lépnek, a test specifikus védőreakciói. Ismerkedjünk meg a leggyakoribb víruscsoporttal - herpesz. Hogyan alakul ki a herpesz az emberi szervezetben, mi veszélyes és melyik kezelés lesz a leghatékonyabb?

Mi a herpeszvírus

A herpesz intracelluláris parazita, amely beépül a sejtek genetikai készülékébe saját reprodukciójára. Ez a vírusok egyik fő jellemzője - a gazdaszervezet sejtjei nélkül nem reprodukálhatók.

Külsőleg az emberi herpeszvírus buborékkiütés formájában jelentkezik. Más nevek - hideg, láz - jellemzik a vírus megnyilvánulásának idejét. Akkor aktiválódik, amikor a szervezet védelme gyengül. Ha pattanások és vesicles jelentkeznek a nemi szerveken, akkor a vírus ezen megnyilvánulását szexuális fertőzésnek nevezik. Szexuális úton terjed.

Megjegyzés: Emellett egy másik típusú herpesz is ismert - bárányhimlő. Ugyancsak buborékkiütés formájában van, és a levegőben lévő cseppecskék hosszú távon továbbítják.

Annak ellenére, hogy a külső megnyilvánulások (bőrkiütés a test különböző részein), herpesz - ez az egész szervezet közös betegsége. A sejtes paraziták behatolnak az élő sejtekbe, megváltoztatják tevékenységüket, új gyilkosságokká alakítják őket új vírusok kifejlesztéséért. Hogyan történik a herpesz beültetése a sejtekbe?

Először is, a vírus az úgynevezett spinulákhoz kötődik a sejtek epitheliumához. Ebben az esetben le lehet választani a vírust az egészséges sejtről és annak nem fertőzéséről, ezt a folyamatot az orvosok "reverzibilis adhéziónak" nevezik. Ha a leválás nem következik be, a vírus borítéka összeolvad az emberi sejt membránjával. Továbbá, a vírus behatol a magba, és behelyezi annak DNS-ét. 24 óra múlva a fertőzött sejt új vírusok forrásává válik. A vérbe kerülnek, és a testben vannak. A nagyon emberi sejt meghal.

A herpesz vírus hordozói - a világ népességének 95% -a

A fertőzött személy vírusa nem csak a herpesz fertőzés problémája. A rosszabb egy másik. A vérből a herpesz belép az idegrostokba és azok plexusaiba - a ganglionba. Itt megvédi az immunitás (antitestek és interferonok) hatásait. Ezenkívül a herpesz (ellentétben más vírusokkal) gátolja a fagocitózist (a szervezet természetes védekezésének kialakulása - saját interferonja). Itt a gerincvelő ganglionjaiban a herpesz életre kel, még a reprodukció megakadályozása és a betegség akut állapotának elnyomása után is. Ez magyarázza azt a tényt, hogy ha fertőzött lesz, az ember életévé válik a herpesz hordozójává és forrásává.

A vírust a szervezetben a gerincvelő ganglionjaiban tárolják. Ahol alszik (orvosi terminológia - lappangó) állapota. És aktiválódik az immunitás csökkenésével (hideg, más vírussal való fertőzés, gyulladás, allergia vagy alkohol, cigaretta, drogok).

A herpesz korai gyermekkori vagy óvodás korban fertőzött személynél a vírus hordozóvá válik. Néhány fuvarozó gyakran jelentkezik (megfázás és gyulladásos kiütések), másokban - ritkán vagy egyáltalán nem. A statisztikák azonban megerősítik azt a tényt, hogy a bolygó lakossága a herpesz vírussal fertőzött 98% -kal.

Herpes vírus: fajták

A vírus fertőzése vagy átvitele betegségtől egészséges emberig terjed. Ebben az esetben fontos a fertőzött személy organizmusának érzékenysége, immunitásának szintje. Amint azt már korábban említettük, a vírus az egészséges sejt sejtburkájához kötődhet, és leeshet ("reverzibilis tapadás") fertőzés és hordozó nélkül.

Ha fertőzött, a vírus hajlamos behatolni az emberi vérbe. A vérárammal együtt lehetőséget kap a szervek, szövetek és sejtek elérésére. Ahhoz, hogy bejusson a véráramba, a herpesz bármilyen rendelkezésre álló módszert alkalmaz: légúti, kontaktus és szexuális fertőzés. Nem sújtja a lehetőséget, hogy új helyet nyerjen az élethez és maximalizálja az emberi sejtekben.

A fertőzés és a külső megnyilvánulás sajátosságai szerint nyolcféle herpesz létezik, amelyek képesek emberi sejtek elpusztítására. Minden más típus (a modern tudományok 80-ból számoltak) nem szörnyűek egy személy számára, mivel nem szaporodnak az emberi sejtekben. A leggyakoribb a herpes simplex vírus.

Mi a herpes simplex vírus: orális és genitális fertőzés

Az 1. és 2. herpes simplex vírust egyszerűnek nevezik (a latin megjegyzésben - simplex vagy simplex). Az 1. típusú herpes vírust (vagy a HSV-1-et vagy a nerpes simplex vírust HSV-1-t) orálisan, szájon át, labiálisan, labiálisan nevezik. Az ajkakon (a szélén) és a nasolabiális háromszögre helyezi a bőrt. De megjelenhet a szemek, az orr, a nemi szervek (különösen az orális szex után) nyálkahártyáján, a kezek és az ujjak bőrén. Gyermekekben a herpesz szimplex vírus gyakran szezonális megfázással és influenza járványokkal szembesül.

Megjegyzés: a herpesz szimplex vírus elsősorban az érintkezési módszerrel (csókolás, megérintés) terjed. Gyakran előfordul, hogy a fertőzés az első életévben tünetmentesen következik be a szomszédos családtagoktól (ápolás, fürdés, kecslés).

A 2-es vagy a HSV-2 herpesz szimplex vírus a nemi szerveken található, ezért a nemi genitívan kapott. A herpeszvírus második típusát vénás fertőzéseknek nevezzük. A genitális herpesz vírus férfiakban kisebb valószínűséggel alakul ki, mint a nőknél.

A "a második típusú herpes simplex vírus"A kezelés alapja az immunitás stimulálása és egy specifikus antivirális gyógyszer (amely kifejezetten a herpesz elleni védekezést alkalmaz).

A harmadik vírus csirke pox okozója

Ezen kívül, herpes vírus 3-as típus - Zoster (a nyugati terminológiában varicella zoster). A gyermekek testében mindenütt jelenlévő csirkehimlőként jelenik meg. Felnőtteknél a vírus hordozója zsindelyként fejezhető ki (nincs semmi köze a kóbor állatokból származó gyűrűféreghez). Zoster - a herpes zoster és a bárányhimlő vírusa, illékony. Lebegő cseppecskék szállítják, 50 m-es távolságban megfertőzhetik az új organizmust.

Más típusú herpesz

Az összes többi humán herpeszet nem vizsgálták, valamint a korábbi orális, nemi szervek és a bárányhimlő.

4. típusú herpeszvírus - az Epstein-Barr vírusnak nevezik (a csökkentésben - VEB). Ez olyan betegséget okoz, amelyet az orvosok hívnak fertőző mononucleosis, károsítja az emberi nyirokrendszert.
Az 5-ös herpes vírus - a cytomegirus (CMV). Amikor a betegség cytomegalovírusai áthatolnak egy ember nyálában (csók) és nyálmirigyén, itt nyugalmi állapotban vannak. Azonban bejuthatnak az ott tárolt egyéb szervekbe (például nőkbe - a méhnyak nyálkahártyájába). A cytomegalovírus vírusa gyermekekben gyakran lassú, hosszan tartó influenza formájában jelentkezik.

Megjegyzés: "citomegalovírus vírus" diagnosztizálásakor a kezelés vírusellenes gyógyszerek szedését vagy befecskendezését tartalmazza (az acyclovir a leginkább tesztelt és a terhes nők esetében is javasolt).

Herpes simplex vírus 6 vagy HHV-6 - az exanthema okozója (a betegség más nevei a gyermekek rózsa és pszeudo-vörös). Ezt a betegséget a hőmérséklet és a kiütés jelenti. A 6-os típusú vírust gyakrabban közvetítik a levegőben lévő cseppek, és 2 évnél fiatalabb gyermekekké nyilvánulnak meg. A 6 típusú herpeszvírusnak két alfaja van - vírus A és B, amelyek elsősorban a nyálmirigyekben és a nasopharyngealis nyálkahártyán tárolódnak. A 6. típusú herpeszvírus a gyermekben gyakran más betegségek (ARVI, gyulladás, dysbiosis vagy bélfertőzés) hátterében nyilvánul meg. Jelentősen terheli a gyulladásos folyamatokat, megfázásokat.

Tipp: Ha "herpesvirus típusú 6" -ként diagnosztizálják, a gyermek kezelése a vírus elleni küzdelemre és a betegség tüneteinek (bőrkiütés és hőmérséklet) elleni küzdelemre irányul. A vírus ellen a panciklovir, a foscarnet, a kiütés - antiszeptikus kezelés (miramisztin) elleni, a hőmérséklet ellen - a csökkentésére szolgáló eszközöket használják.

7-es herpes vírus (HHV-6, HHV-6) - faktor, amelyet a modern orvostudomány elmélete rosszul tanulmányoz. Ismeretes, hogy emberi lymphocytákra települ, elősegíti az immunhiány megjelenését, a krónikus fáradtság szindrómáját, valamint a nyirokcsomók növekedését. Idõsebb gyermekeknél is okoz pszeudokirrozódást.
8 típusú Herpes simplex vírus - szintén rosszul ismert típusú vírus, az orvosok feltételezik, hogy ő az egyik következmény formált AIDS vagy rákos daganatok.

A Coxsackie vírus nem herpetikus fertőzés

Ezen kívül, nem herpesz, de hasonló megnyilvánulásokkal jár a kiütéses vírus Coxsackie-ként. A kiütések úgy néznek ki, mint vörös foltok és sebek a tenyereken, a lábakon és a száj körül. A kiütés lokalizációjában a vírus második neve "kéz-láb-száj”. A vírus első megnyilvánulásait gyakran összekeverik a bárányhimlő kiütésekkel.

Ha diagnosztizálták a Coxsackie vírust, felnőtteknél a kezelés során gyakori fertőzésgátló és lázcsillapító szereket használnak. A gyermekek további antihisztaminokat (a viszketés csökkentésére) írnak fel. A Coxsackie vírus specifikus kezelése nem létezik.

A különböző herpeszvírusok DNS-je más. Tehát a 7 típusú herpeszvírus DNS 50-70% -kal különbözik a HSV, a VEB, a Zoster, a citomegalovírustól. A különböző vírusok homogenitása (hasonlósága) csak 30-50%. Ez arra utal, hogy specifikus antitestekre van szükség a vírus minden típusának kezelésére. És az antitestek jelenléte a herpesz egyik típusával szemben nem garantál védelmet egy másik típusú herpesztől.

Herpes vírus: hogyan kerül továbbításra?

Mint már említettük, a herpesz "nem megvetését" semmilyen módon nem képes behatolni egy ember vérébe. Mint minden élő szervezet, gondoskodik reprodukciójáról, de parazitikus módon. Hogyan jut be az herpesz az emberi szervezetbe?

 • A fertőzés kapcsolatfelvételi módja - különböző érzéseket, csókokat, szexuális életet, valamint közös ételeket, törölközőt, ágyneműt, ruhát, valamint amikor a gyermek egy anya születési csatornáján áthalad. Fontos: az alvó vírus látens (inaktív) állapotban van. Fertőzés esetén a betegség súlyosbodása a buborékkiütés és sebek külső megnyilvánulásával szükséges. Ez a kiütés válik fertőzésforrássá a környező emberek számára. A hordozó hordozza a hordozót egyszerű VPG-1 és HSV-2 vírusokkal. Ráadásul a szájvírus sikeresen leülepszik a nemi szervekre és a genitális vírusra - az ajkakon és a test többi nyitott részén. Ezek a vírusok felcserélhetők a test különböző részein (gyakran megfigyelhető az orális szexet gyakorló személyeknél).
 • Légúti cseppfertőzés. Ez a legvalószínűbb módja annak, hogy a bárányhimlő és az egyik lehetséges módja annak, hogy elkapják a herpesz herpesz.
 • Fertőzés a vérben - ez a módszer mikro-traumával, karcolásokkal és vágásokkal vagy terhesség alatt vagy orvosi manipulációk során (például vérátömlesztés) lehetséges.

Alacsony immunitás mellett az elsődleges fertőzés magas hőmérsékletet és többszörös kiütéseket okoz. És a gyerekek - letargia és szeszélyesség. A herpesz elsődleges fertőzése tünetmentesen alakulhat ki. Erős immunitással a védőerők előállítják a szükséges ellenanyagokat, és megakadályozzák a vírus reprodukcióját. Ebben az esetben egy személy nem tudja, hogy vírusgárda lett.

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása általában alacsonyabb hőmérsékletet okoz. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet már találkozott ezzel a vírussal és tudja, hogyan kell kezelni. Ebben az esetben másodlagos kiütések lehetségesek a test bármely részén. Alvó vírus található a gerincvelőben, és az idegrostokon át terjed bármely szervre.

Herpes simplex vírus és terhesség

A herpesz vírus a terhesség alatt nem mindig jelenik meg buborékkiütés formájában. Az orvosi vizsgálatok szerint a kiütés csak a nők egyharmadában alakul ki. A kiütések jelenléte az immunitás állapotától is függ.

A herpesz szimplex vírus terhes nőknél fertőzés vagy primer fertőzés lehet.. Arról, hogy ott korábban egy nő egy hordozót vagy fertőzés ő szerződött először a terhesség alatt függ a reakció az immunrendszer, típusát és mennyiségét termelt ellenanyagok, és ami a legfontosabb - a szint az negatív következményekkel jár a gyermek az anyaméhben. Hogyan befolyásolja a herpeszvírus a terhességet?

Baba esetében a visszatérő (ismétlődő) vírus nem veszélyes herpes simplex. Az anya vérében a terhesség alatt elegendő mennyiségű antitest van, amely védi a gyermeket a fertőzéstől (a fertőzés kockázata, de valószínűsége csak 5% -ot tesz ki). A szülés során nagy a gyermekfertőzés kockázata, amikor átjut a szülőcsatornán (ha ezen a ponton a nőnek hólyagos bőrkiütése van). Ilyen esetekben a nőnek császármetszésnek van helye.

Ha az orális herpesz okozta visszaesés, a csecsemő fertőzése a szállítás során nem valószínű.

A herpesz vírus veszélyes?

A szerencsétlen következmények a terhesség elsődleges herpeszvírusa. Az antitestek hiánya miatt az anya véréből a fejlődő magzat vérébe jut, roncsot és egyéb rendellenességeket okoz, amelyek gyakran összeegyeztethetetlenek az életével. Az elsődleges herpeszvírus a vérben a terhesség alatt gyakran a spontán vetélés vagy a fejlődő agy súlyos elváltozásai miatt következik be.

A fertőzés veszélye azonban itt sem száz százalék. Az orvosi kutatások szerint a súlyos szövődmények kockázata 75%. Ebben az esetben fontos szerepet játszik az anya immunitása. Megakadályozhatja a vírus sokszorozódását még az elsődleges fertőzés során is.

A legveszélyesebb a várandós nő herpesz fertőzése a betegség ellenanyagok hiányában. Vagyis azok a ritka esetek, amikor a jövő édesanyja gyermekkortól kezdve a HSV-1 vagy a Zoster vírus egyik hordozójává vált, és először fertőződött meg a csecsemő viselése során. Vagy még ritka esetekben, amikor a terhesség alatt egy nő új szexuális partnert szenvedett el, és a genitális HSV-2 vírus által kivágott tőle.

Hogyan tudhatom meg, hogy van-e primer fertőzés vagy visszaesés? Végtére is, még az első fertőzés nem szükséges a magas hőmérséklet, és a visszaesések történni nyilvánvaló hordozó nélkül?

A legmegbízhatóbb válasz az immunrendszerek és enzimek - ELISA vérvizsgálata lesz.

Immunenzimatikus vérvizsgálat IgG és IgM elleni antitestek jelenlétére

Amikor a vírus először belép a szervezetbe, az immunrendszer megkezdi az antitestek termelődését. Ugyanakkor specifikus antitestek maradnak az emberi szervezetben, amelyek később a vírus szaporodását szabályozzák.

Az első olyan antitesteket, amelyek az ember vérében a fertőzés során jelentek meg, IgM-ként jelölték. Segítségükkel az immunrendszer blokkolja a vírus létfontosságú aktivitását.

A jövőben a herpesznek nyugvó állapotban történő ellenőrzésére más típusú antitesteket is előállítanak - az IgG. Az IgG antitestek száma a szervezetnek az alvó vírussal való kapcsolatáról szól. Ha ezek az antitestek sokak, akkor az immunitás esett, és a vírus megszabadult az irányítástól. Így az ELISA (immunoenzimek) vérének elemzésében az IgG vagy annak magas értékeinek éles növekedése a krónikus herpesz aktivációjának jele, relapszus.

Megjegyzés: Az «IgG herpeszvírus (vagy IgG) - jelöli a visszatérő fertőzés, ellenanyagok, amelyek blokkolják a csoport G. Assay Herpes simplex vírus IgG - pozitív - a krónikus fertőzések (vírusfertőzés). A gyakorlat azt mutatja, hogy ez az elemzés pozitív eredményeket ad a lakosság 95% -ában.

Herpes vírus: a tünetek megnyilvánulása

Milyen a herpeszvírus? A herpeszkiütés külső megjelenési formái különböznek más típusú bőrkiütésektől. Ezek a hólyagok, amelyek felrobbantak és sebekké alakultak. Az utóhatás után az egymás mellett elhelyezkedő sebek a kéreg alatt egy nedves helyre olvadhatnak össze. Ugyanakkor, amíg a vírus teljesen semlegesedik, a sebek nem gyógyulnak, nem bánnak, fájnak, viszketnek.

Megformált sebek - a fertőzés forrása a környező emberek számára. Mielőtt a kialakulását sebek ember - hordozó fertőzés képes megfertőzni csak szoros kapcsolatot a nyálkahártyák (Kiss közösülés), vagy jelenlétében bőrsérülés (horzsolások, karcolások). Miután a buborékok a purulent exudate burst - egy személy válik forrása könnyű fertőzés a környező emberek.

Az akut herpes vírus 1-es és 2-es típusú, a tünetek kimondottak. Felsoroljuk azokat a legfontosabb jeleket, amelyek alapján meg lehet különböztetni a herpeszet más vírusoktól, megfázástól vagy influenzától:

 • A viszketés és az égés - a buborékok előtt jelennek meg. Ezek a herpesz első tünetei. Ha hajlamos a herpetikus kitörésekre, kezdjen vírusölő gyógyszert szedni, amint az első égő és kellemetlen érzést érez.
 • Vörösség és duzzanat - megjelenik a jövő kiütések területén.
 • A bőrkiütés megjelenik buborékok formájában, amelyeket csoportokban lehet elrendezni.
 • Néhány nap elteltével a buborékok felrobbantanak, a folyadék kifolyik, egy kéreg keletkezik.
 • 12-14 nappal az első tünetek megjelenése után a kéreg és a sebek gyógyulnak (ha nincs bakteriális fertőzés).
 • A kiütések zónájában is nő a nyirokcsomók száma.
 • Növelheti a hőmérsékletet.

A herpesz vírus gyermekeknél könnyebben nyilvánul meg, mint a felnőtteknél. Ez különösen az első fertőzésnél észrevehető. Mindenki tudja, hogy ártalmatlan bárányhimlő (herpes simplex vírus 3-as típus), amelyet az óvodáskorú gyermekek többsége komplikációk nélkül tolerál, nagyon nehéz lehet a felnőttek és akár halálos kimenetelű betegség esetén.

A herpesz vírus gyermekeknél a betegség egyetlen jele lehet a hőmérséklet, a letargia, a szeszélyesség tünetei. Ebben az esetben nehéz meghatározni, hogy herpesz. A kezeléshez az immunitás növelésére szolgáló általános módszerek (vitaminok, humán interferon) alkalmazhatók.

Herpes vírus a vérben: kezelés

Néhány tucat évvel ezelőtt az orvosok nem tudták, mi lehet vírusokkal kezelni. A terápia bonyolultsága az volt, hogy a vírusok behatolnak az élő sejtbe, és csak a cellával megsemmisíthetők. Aztán, mint a herpeszvírus kezelésére, hogy a test elvesztése minimális legyen?

A modern orvoslás számos herpetikus fertőzés elleni gyógyszert kínál. A modern herpesz elleni gyógyszerek "nagyapja" - az acyclovir és az azon alapuló gyógyszerek.

Acyclovir - egy viszonylag olcsó gyógyszer, amely újrafelhasználás esetén nagy hatékonyságot veszít. A vírus mutálódik, alkalmazkodik a harc és a kontroll eszközéhez. Ezért az acyclovirra alapozott gyógyszerek a leghatásosabbak a kiütés első megnyilvánulásaiban.

Ha úgy döntesz, hogyan kezelheti a vírust egy gyermekben, biztonságosan fordulhat olyan gyógyszerekkel, amelyek acyclovirt tartalmaznak. Ezek Acic, Virolex, Gerpevir és Herpes, Zovirax, Lizavir, Supperan, Cytivir. Az első alkalommal történő kezelés ezzel az antivírussal megfizethető és hatékony lesz.

Herpes simplex vírus: hogyan kell kezelni a relapszusokat

Hogyan lehet megölni a herpeszvírust, hogy a relapszusok száma évente legalább egy évre csökkenjen? Ehhez többféleképpen kell eljárnia:

 • Növelje és fenntartsa saját immunitását. A naprendszer és a táplálkozás korrekciójára vonatkozó általános intézkedéseken túl probiotikumokat és humán interferont kell alkalmazni;
 • Korlátozza a vírus hatását egy hatékony vírusellenes szerre; Kezdeményezésének vagy fogadásának megkezdéséhez azonnal szükség van, amint gyanították, hogy rossz (vörösség vagy viszketés, égő érzés).
 • Távolítsa el a vírust az emberi vérből.

Hogyan gyógyítható a herpeszvírus a vérben?

A leghatékonyabb a vírus emberi vére kezelésére. Számára vírusellenes tablettákat vagy hasonló injekciókat kell beadnia. Közvetlenül a víruson járnak el. Ezt a kezelést kiegészíti az interferon alkalmazása, amely a komplexben lehetővé teszi a vírus létfontosságú funkcióinak ellenőrzését, eltávolítja a vérből és megőrzi az idegplexusokban.

Mi a félelem a herpesz vírusától? Melyek a leghatékonyabb eszközei a küzdelemben? Ez egy generikus szerek acyclovir csoportja:

 • Valaciclovir (Valtrex) tablettákban.
 • Penciklovir (Vectavir, Fenistil Pencivir) - kenőcsök.
 • Famvir (tabletták).

Használatuk hatékonysága a kezelés megkezdésének időszerűségétől is függ. Minél előbb megkezdődik a vírusellenes szer, annál könnyebb a szervezet számára, hogy megakadályozza a vírus szaporodását.

Herpes vírus: népi gyógymódok

Az elsősegély készlet a következő eszközöket használja a vírus leküzdésére:

 • Fokhagyma és fűszalag (napi 3-4 alkalommal) - vírusellenes kezelés, vér tisztítása.
 • A sebek gyógyítása teafaolaj, aloe, propolisz segítségével.

Ha herpesz vírusa van, a kezelés gyorsítja a gyógyulást és megakadályozza a fertőzés újbóli megjelenését. Ezért a herpesz kezelése jobb, mint nem kezel. Használja a gyógyszertárat vagy a hagyományos gyógyszert.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

Mi a herpesz - a fertőzés módjai, a vírusfertőzés típusai, a diagnózis, a tünetek, a kezelés és a megelőzés

A betegség népszerű neve, amely ezt a kórokozó mikroorganizmust okozza, a "hideg". A herpeszvírusnak 8 típusa van, amely embereket okoz, köztük a HSV leghíresebb: ugyanaz a kiütés az ajkán vagy az orr közelében a herpetikus fertőzés egyik legfontosabb tünete. Miért jut be a vírus a szervezetbe, mi veszélyes és hogyan viselkedik megfelelően, ha súlyosbodik?

Mi a herpeszvírus

Minden második ember kis buborékokkal találkozott az ajakán, de ez csak egyike ennek a kórokozó mikroorganizmusnak. Megérteni, hogy mi a herpesz, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül több sajátossága:

 • Ha a kórokozó bejutott a testbe, biztonságosan rögzül az idegrendszerben, és az ember örökre hordozóvá válik, és krónikus betegséget kap, amely nem gyógyul.
 • A vírus szezonalitása - őszén és tavasszal aktiválódik: az immunitás természetes csökkenésének klasszikus időszakai.
 • Az elsődleges fertőzéssel, a gyermekek, akik 3-4 évig vírusellenes antitestek nélkül vannak, többnyire szembesülnek. Felnőtteknél gyakori fertőzések fordulnak elő.
 • A vírus szaporodási folyamata a következőképpen alakul: a sejtet érinti, módosítja a szintetizáló rendszereket, és a sejtmagban a sejtet új virális fehérjék előállítására programozza. Ennek a folyamatnak a sebessége növekedni fog, ha a vírus a nyálkahártyákban vagy epitéliumban van, vagy a vérben / nyirokban van.

Hogyan kerül továbbításra

Senki nem tudja megmenteni a fertőzés kockázatát - a legtöbb ember biztos a herpetikus vírus kizárólag kontaktusátvitelében, de legalább a kórokozókat a levegőben lévő cseppek továbbítják. Azonban az orvosi statisztikák szerint belép a szervezetbe:

 • kézfogás;
 • egy csók;
 • szexuális közösülés;
 • közös tárgyak használata a vírus hordozójával.

A herpesz fertőzéses esetek egy külön kategóriája az újszülöttek fertőzésének esete - ez a vírusnak az anyától a gyermekig történő átadása a szülés alatt. A behatolás folyamatát illetően számos mechanizmus létezik:

 • Ha a kórokozók szexuális úton terjednek, akkor a vírus által érintett partner nyálkahártyájából vagy a bőr károsodásaiból származnak. Szóbeli érintkezés esetén az átviteli algoritmus megegyezik.
 • A gyermek szülés közben a vírus átjut a szülőcsatornán, vagy a méhnyakkal való érintkezés (ha a méhnyakú csatornán keresztül belépett a méh üregébe) vagy transzplacentális.
 • Ha a vírus egy közös objektumon van, az objektum fertőzését követő néhány órával elérheti az egészséges személyt. A műanyag herpesz élettartama 4 óra, a szövetekben 36 órán keresztül késleltethető.

Hol lehet herpesz

A vírus legfontosabb területei az idegcsomók és a belső szervek, a nyálkahártyák és a bőr. Pontosan ugyanaz a zóna, ahol a herpetikus fertőzés megjelenése a típusától függ:

 • Ha egy személy vírust kap aktív szexuális kapcsolatok miatt, kiütés (mint a gomba) felbukkanhat a reproduktív rendszer külső szervezetein. A genitális herpeszes nőknél a sérülés a szájszárazság, a méhnyak és a csípő lesz. A férfiaknál a pénisz feje és törzse szenved, ritkán a fityma zónája.
 • A fennmaradó esetek főleg a nyálkahártya nyílt részeiben fellépő kiütések megjelenését okozzák: ajkak, orrcsatornák, szemek. Ritkábban megfigyelhetők a test és az arc bőrén.
 • Ha a vírus kizárólag az idegrendszert érintette, a nyálkahártyák gyulladása nem társulhat, hanem agyhártyagyulladás formájában manifesztálódhat.

A herpesz típusai

Jelenleg mintegy 80 féle vírus, de főleg a gyerekek és a felnőttek orvosok figyelték herpes simplex 1 és 2 típusú, hanem közvetlenül indukálja fertőzéssel kapcsolatos, képesek csak 8. Körülbelül 6-8 okoz herpesz típusok, valamint arról, hogy léte, az orvosok kevéssé ismerik - főként az orvostudományban a herpesz szimplex, a csirke pox, az Epstein-Barr és a cytomegalovírus vírusát.

Csirke pox vírus

Herpes zoster (lichen), bárányhimlő (gyermekeknél)

Neuro-gyulladásos betegségek, gyermekgyógyászati ​​rhodiola, encephalitis

HHV 7 (Roseolovirus)

Krónikus fáradtság szindróma

tünetek

A herpesz-aktivitás fő jele a kiütés, de "figyelmeztetés nélkül" nem ugorhat ki - mindig több tünet előzi meg. A hordozók többsége tünetmentes visszaesést mutat: a fertőzöttek mindössze 5% -a tapasztalta a herpesz genitális vagy egyéb formáinak megnyilvánulását. A többi, ahogyan úgy néz ki, csak a fényképről tudnak. A pontosan ugyanazt a tünetet a kórokozó típusa határozza meg:

 • Ha ez a HHV-4, a fertőzés a nyirokcsomók gyulladásával, a májnövekedéssel jár.
 • A citomegalovírusban (HHV-5) a klinikai tünetek közé tartozik a belső szervek, központi idegrendszer, agy elváltozása.

A HSV 1 és 2 típusú (a leggyakoribb) HSV 1-es és 2-es típusú herpesz által mutatott algoritmus ugyanaz:

 1. A viszketés a bőrön vagy a nyálkahártyán jelenik meg, melyet égetés, fájdalom kísérhet. A kialakuló bőrkiütéseknél az érintett terület pirosodása is jellemző.
 2. Ezután a jellegzetes kitörések kialakulása, amelyek kis buborékok, piros szegéllyel és vékony héjjal rendelkeznek.
 3. Fokozatosan megváltozik a bőrkiütés színe: átlátszóvá válik fehér, sárgás vagy vörös színű (a töltés természetétől függően - gőzsölő, véres). A herpeti kitöréseket állandó viszketés jellemzi.
 4. A betegség utolsó szakaszában a hólyagok felrobbantak, helyükön kialakultak a rágcsálók, amelyek fokozatosan eltűnnek.

okok

A fertőzésre mindent érint, de az aktív betegség - a gyengén vírusellenes immunitással rendelkező embereket, akiknek állapotát befolyásolja:

 • alkoholfogyasztás;
 • krónikus betegségek súlyosbodása;
 • gyakori stressz;
 • terhesség
 • hipotermia;
 • nem védett szex (a szexuális partnerek egészségére való bizalom nélkül);
 • AIDS.

szövődmények

Különösen veszélyes fertőzés HSV és más típusú herpesz vírus a terhes nők számára, mivel befolyásolja az a magzat fejlődése: CNS patológia, légzési distressz szindróma, halva - a teratogén hatásúak herpesz hasonló csak a rubeola. Különben az orvosok megjegyzik:

 • Ha a hüvelyi üreg vagy más nemi szervek fertőzött hüvelyei növelik a HIV fertőzés kockázatát.
 • Újszülött herpesz esetében a gyermek neurológiai rokkantságban részesülhet. Ha az anya kezdeti fertőzést tapasztalt a harmadik trimeszterben, az agykárosodás miatt az újszülött halálának valószínűsége magas.
 • Pszichológiai rendellenességek és problémák a szocializációval, genitális fertőzéssel és az ellentétes nemmel való kapcsolat akadályai - a gyakori visszaesések eredménye.

diagnosztika

A beteg vizsgálata laboratóriumi vizsgálatokat igényel - ellenőrizni kell az igg antitesteket (antitestek kimutatása esetén a vírus az idegrendszerbe kerül). A genitális herpeszben citológiai vizsgálatokat végeznek. Ezenfelül az ellenőrzések elvégezhetők:

 • immunfluoreszcens reakciók;
 • enzim immunoassay.

kezelés

Megszabadulhat csak a herpesz tüneteitől - maga a vírus marad. A rejtett fertőzések esetében (amikor a betegség külső megnyilvánulások nélkül jelentkezik) az orvosok inkább nem kezelik a pácienst, hanem csak immunitást erősítő intézkedéseket rendelnek hozzá. Aktív vírusfertőzések esetén, különösen akkor, ha a kiütés lokalizálása a bőr nagy területe, a helyi és belső tájékozódás vírusellenes terápiáját írják elő. Főleg gyakorolt:

 • immunstimulánsok vétele;
 • Acyclovir terápia a kiütések területein.

Vírusellenes szerek

Használt gyógyszerek az akut formája herpesz, 2 csoportra osztottuk: az immunstimulánst, serkenti a szintézisét a sejtekben, amelyeket a harcot a vírus, vagy gyógyszerek, amelyek elnyomják a tevékenység a herpesz kórokozó. Az első három a leghatékonyabb:

 • Az acyclovir - a kezdeti stádiumban levő vírus szorzását blokkolja, külsőleg és befelé használva, a herpes simplex / zoster törzsek ellen dolgozik.
 • Tubosan - specifikus antitestek kialakulását idézi elő, kizárólag immunmodulátorként működik.
 • A valaciklovir - ezt a hatóanyagot az Acyclovirrel összehasonlítva hosszú távú hatás és fokozott hatékonyság jellemzi, és segít megelőzni a nemi herpesz megismétlődését. Ajánlott az aktív szexuális életet élők számára, mert elnyomják a vírus továbbítását a partnerekhez.

Népi módszerek

A nem hagyományos gyógyászatban a herpesz elleni küzdelem kevésbé hatékony, mint a tisztviselőnél: gyógynövénykészítmények és főzetek, olajok stb. túlnyomórészt befolyásolja a születő buborékot. Ha a kiütés több napig is fennáll, az eredmény gyenge lesz. Számos kezelés:

 • Ha a herpeszkiütés hatással van a nemi szervek nyálkahártyájára, napi 3 alkalommal napi fenyőolajjal lehet kenni.
 • A herpesz megnyilvánulásait az utolsó szakaszban (a rövid megjelenés) lágyító bőrtónusok kenőcs a kalendula kivonatán alapulhatnak.
 • A herpesz születő buborékjain biztonságos fertőtlenítőszer használható teafa illóolaj (naponta egyszer).

Herpesz és terhesség

Az aktivált vírus kezelésének fő pontja egy olyan helyzetben lévő nőnél, ahol csak helyi gyógyszerek alkalmazhatók. Relapszusos akut formában iv immunglobulin alkalmazása lehetséges, de az orvosnak el kell döntenie ezt a kérdést. A terhesség alatt felhasznált szerek közül az alábbiak jelennek meg:

 • A herpes, vírusellenes és immunmoduláló szer terápiás nők számára a pákaár a fő gyógyszer. Hatékony még cytomegalovírussal.
 • Az interferon oldata - a kiütés kenésére, egy immunmodulátor, amelyet napi 1-2 alkalommal használnak.

megelőzés

Ha a vírus aktiválódik, akkor a páciensnek gondoskodnia kell az elszigeteltségtől a többiektől: ne lépjen szoros kapcsolatban, különösen a szexuális viszonyt. Ha keresünk egy módszert arra, hogy hagyjuk el a vírusos herpeszet "nyugvó" állapotban, akkor csak a mentesség és az óvintézkedések aggodalma:

 • vitaminokat vegyen be;
 • sportolni;
 • nagyobb a valószínűsége a friss levegőben való megjelenésnek;
 • elhagyni a rossz szokásokat;
 • használjon kondomokat az együttélés során;
 • hogy vakcinázzanak.

videó

Az ebben a cikkben ismertetett információ csak tájékoztató jellegű. A cikk anyagai nem igényelnek független kezelést. Csak egy szakképzett orvos képes diagnosztizálni és tanácsot adni a kezelésre vonatkozóan az egyes betegek egyéni jellemzői alapján.

Herpes vírus

Herpes vírus A fertőző betegségek egyik leggyakoribb kórokozója, főleg rejtett klinikai tünetek és visszatérő tünetek jellemzik. Egy vagy másik etiopatogenetikus típus herpeszvírusának aktiválása az emberi immunrendszer működésének meggyengülésének pillanatában történik, amely klinikailag az exanthemi patognomon elemeinek megjelenésével jön létre. A herpeszvírus tropizmusa különbözik a nyálkahártyáktól, a látásszervektől és a külső genitivitástól. Talán minden felnőtt személy élete során találkozott azzal a problémával, hogy kellemetlen égő érzés mutatkozott az ajak körzetében, majd az önmegnyitásra és a kéreggazdagságra hajlamos folyadékot tartalmazó hólyagok kialakulása következett be. Ez a klasszikus változata a betegségnek, melyet a herpeszvírus okozott.

A Világszövetség epidemiológusainak statisztikái szerint a világ népességének mintegy 90% -a fertőzött a herpeszvírus különböző törzseivel. A fő kategóriája az úgynevezett kialakulásának kockázatát fertőzés herpesz vírus reproduktív korú nők, akik nemi elterjedt klinikai formája a betegség, amely a második előfordulása patológia, a szexuális úton terjedő betegség.

A herpeszvírus forrása csak olyan betegségben szenvedő személy, aki ennek a patológiának aktív formájával szenved, amely alatt a nyálkahártyák epitheliocitái viriont tartalmaznak. Az első vagy második típusú herpeszvírusnak az egészséges testbe való bejutása szexuális vagy orális-nemi szervi érintkezéssel történik, feltéve, hogy a partner nyálkahártyájának hámja sérült. Ezt követően a vírus nagy koncentrációja halmozódik fel az idegszövetben és koncentrálódik az ideg ganglionokban, amelyben hosszú ideig tartja fenn a létfontosságú aktivitás jeleit.

A herpesz vírusok átvitelének elsődleges módja érintkezés, bár az epidemiológusok és a fertőzésgátlók nem zárják ki a fertőzés lehetőségét a levegőben és a kapcsolattartó háztartásban. Különös figyelmet érdemel az a tendencia, hogy a herpesz vírus leküzdésére transplacentaris gátat, amely megteremti a lehetőséget a méhen belüli fertőzés a magzat és az újszülött fertőzése idején szállítás. A magzat rendkívül ritka fertőzési módja emelkedik, amikor egy terhes nő a méhnyak herpeszvírusával szenved, és továbbterjed a méh üregébe.

Mi a herpeszvírus

A patogenezise perzisztens fertőzés a herpesz vírus folyamatosan alakítás és az azt követő reprodukciói „lánya” fertőző virionok intracellulárisan, hogy a maximális koncentráció az érintett sejtekben, miután 15 óra időtartamon kezdeti fertőzés. Tehát egy „szülő” vírus részecske kialakítására képes akár 100 „gyermek” virion, míg egy ml intradermális buborék tartalom hatalmas mennyiségű vírusrészecskék.

A herpeszvírus egyik jellemzője a hőstabilitás. Így a herpeszvírus inaktiválása teljes pusztulással csak 50 fok feletti lázzal történő hosszas kezelés után érhető el. Ezenkívül a virion akár 12 órán keresztül is ellenáll a kemény és puha felületeken való szárításnak. Az emberi testben az elsődleges fertőzés után az anyai virion életben tartja az életet egy egész életen át, feltéve, hogy a regionális ganglionok idegsejtjeiben módosított formában koncentrálódnak.

A különlegessége a különböző típusú herpeszvírus, hogy képes visszatérő során, amely gyakran fordul elő az a stresszes helyzeteket (hormonális zavarok, utazás, túlzott ultraibolya és ionizáló sugárzás, zavar a immunapparátusának személy).

Különösen veszélyben van a herpeszvírus esetén egy esetleges fertőzés a magzat, illetve az időszakban a terhesség olyan variáns a fiziológiai stressz, amelynek során megállapította, természetes fogyása immunapparátusának a nő. Így a herpesz vírus gyakrabban fordul elő, mint más szexuális úton terjedő fertőzések, a terhesség idején a nőknél a FHN-ben végzett elemzés során. Terhes nők vírusölő szerekkel való kezelése rendkívül nehéz, ezért a nőgyógyászok a terhességi tervezés szakaszában tanulmányozzák a herpeszvírus fertőzésével kapcsolatos tevékenységet.

Között a szervek és szövetek, amelyek a herpeszvírus tropikus kell jegyezni látóköteg, felső légúti szervek, szájüreg szervek, bőr és a nyálkahártyák, tüdőparenchimába, szív-érrendszer, gyomor-bél traktus és a reproduktív szervek, struktúrák ideges és nyirokrendszer rendszer. A megelőző intézkedések tekintetében, hogy hatékonyan megakadályozza a fejlesztés fertőzés a testben a herpeszvírus, a kérdés, hogy erősítse a humán immunapparátusának tapadással pihenés és a táplálkozás, vitamin és fogadása immunmoduláló szerek.

A herpeszvírus egy másik jellemzője a rendkívül intracelluláris reprodukció, ami megnehezíti az ismert vírusellenes szerek általi gátlást. A farmakológusok legfrissebb fejlesztései csak a hatóanyag szintézisében sikerült, ami lehetővé teszi a herpeszvírus első típusának szaporodását. A herpeszes fertőzések kezelésének alapja a kenőcsök és krémek formájában lévő helyi készítmények, amelyek rövid ideig képesek a beteg állapotának enyhítésére.

Herpes simplex vírus 1-es típus

Herpes simplex vírus 1-es típusú nevezzük egy fertőző betegség Herpes simplex vírus, hanem a mindennapi klinikai gyakorlatban, a fertőző betegségek gyakran használják a „labiális herpesz”, mert a hajlam, hogy legyőzze a kórokozója a nyálkahártya ajkak fedelét. Ez a fajta herpeszvírus a leggyakoribb kategóriába tartozik, mivel az emberi test fertőzése a születés után következik be. Amikor a kórokozó aktiválódik, az 1. típusú herpes simplex vírus tünetei lokalizálódnak az ajkak vetületében, valamint a nasolabialis háromszög bőrén. Egy olyan helyzetben, amikor egy személy jeleit súlyos immunhiányos alakulhat atípusos tünetek herpesz vírus 1-es típusú a vereség a nyálkahártyák, a nemi szervek, a körömágy, a kötőhártya a szem, valamint a szóbeli és az orrüreg.

Herpes simplex vírus 1-es típusú és neurovirulencia van Neurotrop, ami azt jelenti, képes elpusztítani neuronok és provokál a klinikai tünetek kifejlődésének neurológiai betegség. Emellett jellemző a patogenézisében fertőzés herpesz szimplex vírus 1-es típusú, hogy képes gátolni a fagocitózis, mint az egyik fő összetevője az immunitás. A fentieket figyelembe véve, különösen herpesz vírus 1-es típusú hajlamos a hosszú látencia kocsi koncentrációban virionok az idegszövet, amely megteremti a lehetőséget a lehetséges maximális eloszlása ​​a humán populációban.

Az 1. típusú herpes vírusnak az emberi testben való aktiválása klinikai tünetek megjelenésével évente legfeljebb három alkalommal fordul elő, és a klinikai kép időtartama nem haladja meg a tíz napot. Olyan helyzetben, amikor a fertőzött személy bármilyen immunhiányos állapotban szenved, a fertőzésnek több periódusa is lehet.

Között patognomikus klinikai megnyilvánulásai herpes simplex vírus 1-es típusú figyelembe kell venni a megjelenése hólyagos elváltozások az ajkak, kötőhártya háttérben a mérsékelten kifejezett mérgezés és hűléses szindróma. Céljából a differenciálódás, a meglévő beteg a fertőzés klinikai megnyilvánulásai a herpes simplex vírus 1. típus, fel kell használni a laboratóriumi módszerekkel meghatározható a szerek típusa, a klinikai szakaszban a betegség, amelynek alapja meghatározására titerét specifikus antitestek. Ha hozzárendeljük a beteg laboratóriumi vizsgálat azonosítani a tevékenység a herpesz vírus 1-es típusú tisztában kell lenniük azzal, hogy a megjelenése IgM fordul elő az ötödik napon a fertőzés után, és az IgG határozzák csak két hét után alakul ki. Az IgM teljes véráramlási sebességének időtartama három hónap, míg az 1. herpesz szimplex vírus IgG-jét az elsődleges fertőzés idején az egész életen át mutatják ki. Az IgG az a képessége, hogy leküzdje a placenta gátat. Az IgG fő funkciója az 1. típusú herpeszvírus semlegesítése, és az IgM a fertőzött szervezetben lévő immunfolyamatok kialakulásának provokátoraként hat.

Így, ha a beteg vizsgálat alatt a perifériás vérben megnövekedését mutatta titerét specifikus IgG, hogy herpesz vírus 1-es típusú a háttérben az aktív klinikai tüneteket, arra lehet következtetni, a kialakulását típus-specifikus immunitás elfoglalt. Az alacsony IgG titer meghatározása a PCR negatív reakciójával párhuzamosan igazolja a herpesz fertőzés látens áramlását.

A herpes simplex vírus 1-es kategóriájához leginkább érzékenyek a reproduktív korú nők, különösen a terhesség alatt. Különösen veszélyes a helyzet, egy olyan fertőzés herpesz vírus 1, a terhesség első harmadában, mert ilyen körülmények között a vírus átjut a placentán, és kiváltja a fejlesztés rendellenességek szerkezetének az idegrendszer a magzat, ami időnként összeegyeztethetetlen életet.

Kábítószer herpes simplex vírus 1-es típusú nehéz az orvos miatt hiányzik a hatékony vírusellenes gyógyszerek, amelyek teljesen megsemmisíti az összes embert a vírusban. Megelőző kezelésére herpesz vírus 1 szintén nem használt, de a figyelmeztetés csak akkor lehetséges fertőzés törlésével csepp és kapcsolati átviteli mód. Az 1. típusú herpes simplex vírus komplex terápiás rendszere nem tartalmazza az antibakteriális gyógyszereket. Jelenleg, a kezelés céljától terápiás betegek egy aktív formában herpesz vírus 1, alkalmazva vírusellenes alapú készítmények Acyclovir különböző adagolási formákban (1 g per nap orálisan tabletta formájában, a számított napi dózis intravénás injekció - 5 mg per kg a páciens súlyát, az akiklovirt tartalmazó kenőcs helyi terápiaként alkalmazzák). Időben beadása antivirális terápia a herpesz simplex vírus 1-es típusú hagyjuk, hogy csökkentse a intenzitása és időtartama a klinikai tünetek, csökkenti a visszaesések számának.

Herpes simplex vírus 2-es típus

Herpes simplex vírus 2, vagy Herpes simplex vírus a mindennapi gyakorlatban és a fertőző betegségek specialistái, nőgyógyászok úgynevezett genitális herpesz vagy anogenitalis, bár nem zárható ki annak lehetőségét, hogy a vereséget, és egyéb szervek az emberi test szerint, hogy milyen típusú kórokozó. A fertőzés terjedésének elsődleges módja nemi, ezért a herpes simplex vírus 2 fő klinikai tünetei az anogenitális területen helyezkednek el. Figyelemre méltó a reproduktív kor lakosságának női fele elsődleges veresége. A nagy fertőzési arány a lakosság herpesz vírus 2-es típusú okoz az a tény, hogy a specifikus antitestek herpesz vírus 1 nem rendelkezik a kívánt védő hatást képest a második típusú kórokozó.

Klinikai tünetek a herpesz vírus 2. típus az esetek 80% -ában lokalizálódnak a nyúlvány a bőr a nemi szervek, a végbélnyílás, a gát és a fenék. Az ilyen típusú vírus, valamint a herpesz vírus 1-es típusú jellemzi fejlesztése tünetmentes kórkép, de ugyanakkor, 75% -ában a nemi herpesz kiújulásának. Fennáll a herpesz vírus 2-es típusú az a tendencia, hogy a rosszindulatú szövet nyaki gerinc nőknél és a prosztata a férfiak parenchyma, ezért egyszer ellenanyagok kimutatására, hogy a herpes simplex vírus 2 az alapja az élethosszig tartó nyomon követése tumormarkerek a vérben. Ezen túlmenően, a nőgyógyászok megállapította, hogy a negatív hatása a herpesz vírus 2-es típusú a reproduktív funkciót, amíg a fejlesztés másodlagos meddőség.

A 2. típusú herpes simplex vírus laboratóriumi immunológiai diagnózisa megegyezik az 1. típusú herpes simplex vírus kimutatására alkalmazott immunológiai diagnózissal. Mielőtt a terhességet tervező célszerű megvizsgálni nemcsak a várandós anya, de az apa a gyermek fertőzés herpesz szimplex vírus 2-es típusú szerológiai tesztek és PCR diagnosztika, amely egy anyag a sperma. Herpes vírus 2. típus, amely egy aktív állapotban a test egy terhes nő képes indukálni idő előtti megszűnése terhesség, polyhydramnion, valamint a fejlesztés egy ilyen veszélyes betegségek újszülöttkori herpesz, amely 70% -ában a halálok egy újszülött.

A 2. típusú herpeszvírus gyógyszeres kezelése bizonyított antivirális hatású gyógyszerek (Acyclovir) használatát jelenti. Ezenkívül előnyös a 2. típusú herpeszvírus kombinált kezelésének alkalmazása immunkorezõ szerek (multivitamin komplexek, növényi adaptogének) kijelölésével.

Herpes simplex vírus 3-as típus

A herpesvirus 3-as típust vagy a Varicella-zostert herpes zoster vírusként fertőző betegségnek nevezik, és az elterjedésének elsődleges módjai a levegőben lévő és a kapcsolattartó háztartások. Fertőzés hatására gyermekkorban herpesz vírus 3. típusú kiváltja a klinikai tünetek kifejlődésének varicella, ami után a test van kialakítva annak élettartama a vírus koncentrációban vírusrészecskék idegi szövetekben. A herpes simplex vírus 3-as típusának visszatérő tünetei herpes zoster nevű betegségnek nyilvánulnak meg.

A 3. típusú herpes simplex vírus klinikai tünetei a gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban kedvezőek, és az időtartamuk nem haladja meg a két hónapot. Fő patognomikus tünetek a herpesz vírus 3-as típus ebben a helyzetben nyilvánvaló intenzív viszketés és a megjelenése hólyagok a bőrön, beleértve a fejbőrt kifejezett mérgezés szindróma az a betegség kezdete.

A 3. típusú herpes simplex vírus felnőttkori aktivációja egy tipikus hólyagos kiütés megjelenését idézi elő, az idegtestek mentén lokalizálva. Az exanthema megjelenését az intenzív fájdalom szindróma kialakulása kísérte két héten át tartó idegtáblák elhelyezkedése során, láz és kifejezett mérgezési szindróma formájában. A bőrkiütés elemeinek gyógyulásának folyamata a mérsékelten expresszált intracutanus cicatrikus változások kialakulásának társulása. A herpes zoster klinikai tüneteinek eltűnését az idegszövetben található vírusos részecskék felhalmozódása és az élettartam latentikus állapotában történő kimutatása kísérte. Az epidemiológusok a herpesvirus 3-as típusát gyakran ismétlődő fertőző patológiának tekintik.

A 3. típusú herpesz szövődményes ganglionitis vagy ganglionovrit manifesztálja. Ezenkívül a betegek ezen csoportja hajlamos allergiás reakciókat, bőrfekélyeket, kötőhártya-gyulladást és ekcémat kialakítani. A herpeszvírus 3-as típusú vírus ismétlődő lefolyását megfigyeljük az emberi immunrendszer működésének csökkenésével.

A 3-as típusú herpeszvírus-vírus kezelését kizárólag az idegrendszeri kórház állapotában lehet elvégezni, aminek következtében egy neuropathológusnak a páciensnek adott adagolási megfigyelése szükséges. Sajnos a 3. típusú herpes simplex elleni vírusellenes kezelést eddig nem fejlesztették ki, ezért a komplex terápia tüneti gyógyszereket tartalmaz, amelyek felhasználása javítja a beteg állapotát.

Herpes simplex vírus 4-es típus

A 4-es típusú herpeszvírus vagy az Epstein-Barr vírus provokálta egy ilyen fertőző patológiának, mint a fertőző mononucleosisnak. A herpes vírus 4-es típusának tünetei rendszerint az emberi immunrendszer működésének csökkenése idején debütáltak, ami különböző állapotokban megfigyelhető.

Előnyösen lokalizált patológiás változások a fertőző mononukleózis egy nyálkahártya felületén a száj, nyirok gyűjtők, a máj és a lép parenchyma. A betegség kezdeti szakaszában a 4. típusú herpeszvírus tünetei a testhőmérséklet emelkedése, az atipikus mononukleárisok vérében való megjelenése formájában fordulnak elő. A 4-es típusú herpeszvírus fertőzés kockázatának fő kategóriája a serdülőkorú, és a fertőzés egyetlen lehetséges módja a levegő. A herpes simplex vírus 4-es típusú fertőzésére a kórokozó hosszú inkubációs periódusa jellemző, amely két hónapig tarthat.

Debut klinikai megnyilvánulásai herpeszvírus 4. típusú a megjelenése egy személy éles pireticheskoy reakciót mérgezés tünetei a fejfájás, gyengeség, myalgia, majd a növekedés a hurutos tünetek lokalizálódik az orrgarat és oropharynx.

A 4. típusú vírus herpeszvírus megbízható ellenőrzését lehetővé tevő diagnosztikai intézkedések közül figyelembe kell venni a PCR-elemzést, feltárva a vírus DNS-ét. A herpesvirus 4-es típusú vírus kezelésének átfogónak és a különböző orvosi profilok szakembereinek kell irányítania. Az alapvető gyógyszeres terápia a herpesz vírus típusú 4 áll, gyógyszerekkel, amelyek cselekvés az normalizálja az immunrendszer működését a beteg készüléket és gyógyszerek patogenetikai mintázat (Hepatoprotectors, méregtelenítés és giposensibilizuyuschie gyógyszerek). Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyógyszeres korrekció hiánya tönkreteszi a folyamat rosszindulatúságát és a Burkitt-limfóma kialakulását.

Herpes simplex vírus 5-ös típus

Az 5-ös típusú herpeszvírus, amelyet citomegalovírusnak neveznek, nagyon ritkán provokálja a betegség aktív klinikai képét, a legtöbb esetben egy fertőzött személy egész életen át tartó vírusfertőzést alakít ki. Az 5. típusú herpeszvírus epidemiológusok általi átvitelének lehetséges módjai között lehet légi, kontaktus- és transzplacentális módszerek alkalmazása. Az 5 típusú herpeszvírus laboratóriumi diagnosztikája nem nehéz, és az atipikus sejtek - cytomegalov - vérének kimutatásából áll.

Klinikai tünetek a herpesz vírus 5. típusú fejlődő a gyengülése a humán immun berendezés funkciója vége után az inkubációs periódus a vírus, amely tarthat akár két hónapig. A kezdeti időszakban a betegség tüneteinek a herpesz vírus 5. típusú lehet szimulálni a fejlesztési banális légúti vírusos fertőzés és a megjelenése lázas reakció, fájdalom a fej és a torok hátsó nélkül vizuális vereség garati mandulák és a reakció a nyirokcsomók.

Meg kell említeni a negatív hatása a herpesz vírus típus 5-én a terhesség ideje alatt, mert ez a fajta kórokozóktól mentes legyőzi transzplacentáris gáton, és serkenti a bruttó magzati fejlődési amíg a fejlődés, a vetélés és a halvaszületés. Herpes simplex vírus az 5. típusba az oka egy újszülött agy fejlődését rendellenességek, szellemi-lelki zavarok, ami nagyban fokozza a betegséget.

Ellenőrzés a diagnózis „típusú herpesz 5” csak akkor lehetséges, miután az egy átfogó vizsgálat a páciens (ultrahang, a nő a terhesség alatt, virusoskopiya elektronmikroszkóp segítségével és PCR diagnosztika). Retrospektív jelentőséggel bír továbbá szerológiai diagnosztikai módszerek is, amelyek a fertőzött személy szérumában specifikus vírusellenes antitestek titerének meghatározását jelentik.

Az 5-ös típusú herpesz vírus kezelése előnyösebb a terhességi tervezés során. A diagnózis későbbi ellenőrzésénél a terhes nők herpeszes szimplex vírusának antivirális kezelését a nőgyógyász a fertőző betegséggel foglalkozó szakemberrel együtt a fertőző folyamat laboratóriumi meghatározása után határozza meg. Az a helyzet, amelyben a nõi primer fertõzés a fogamzás után következett be, a terhesség korai orvosi felmondásának alapja.

Az 5-ös típusú herpeszvírus fő terápiája helyreállító vitaminterápia, immunmoduláló szerek, valamint tüneti gyógyszerek alkalmazása.

6. típusú Herpes simplex vírus

Herpes vírus 6-os típusú a fő etiológiai tényezője a fejlesztés az emberi szklerózis multiplexet, amely egy multifaktoriális, autoimmun jellegű, és a preferenciális elhelyezkedése a kóros folyamatot a központi idegrendszer struktúrák. Ebben a helyzetben a herpes simplex vírus 6 típusú klinikai tünetei fiatal korban jelentkeznek. Az SM patogenezisében egy klinikai kijelző fertőzés herpesz vírus 6-os típusú, tegye a krónikus gyulladásos folyamatok az idegszövet maximális súlyossága kóros folyamatok az agyban mielin rétegek és a későbbi fejlődését a degeneratív folyamatok az idegszövet.

A 6-os típusú herpeszvírus kezelése kötelező, mivel az emberi test hosszú távú fertőzése az aktivitás jeleivel elkerülhetetlenül megindítja a fogyatékossághoz vezető állandó egészségkárosodás kialakulását. A 6. típusú herpes simplex vírus megnyilvánulása a sclerosis multiplex elsődleges progresszív formájával fokozatosan fokozatosan növekszik az intenzitás, a patológiás folyamatok megrekedése nélkül. Egy remittent-relapszáló úton a 6. típusú herpes simplex vírus tünetei fokozatosan emelkednek és fokozatosan megállnak, és egyes betegeknél a remissziók nagyon hosszúak lehetnek.

A korai klinikai tünetek a vírus Herpes 6. típusú utal motiválatlan gyengeség, fáradtság, a tendencia, hogy a depresszió, koordinációs zavarok, mérsékelten kifejezett zavarai mindenféle érzékenységet. A későbbi szakaszokban a betegség emberben van jelölve fejlődését kognitív károsodás, pszicho-emocionális labilitás, csökkent látásélesség, artikulációs betegségek, progresszív dysphagia, megnövekedett görcsös készségét, fokozott fájdalom küszöb. A 6. típusú herpes simplex vírus megkülönböztető jellemzője a polimorf klinikai tünetek kialakulásának hajlama.

Kábítószer-herpes vírus 6-os típusú használatával jár a különböző csoportok gyógyszerek amelynek hatása van irányítva a különböző kapcsolatokat, patogenezisének e fertőző betegség. Tehát a kezelési 6 típusú vírus glükokortikoszteroidok herpesz alapelve ezt kategóriába betegek (prednizolon napi dózisban 20 mg orálisan). Továbbá, a kombinált terápia herpesz vírus 6-os típusú kell tartalmaznia inhibitorai proteolízis, immunmodulátorok (Copaxone 20 mg s.c.), intravénás immunglobulin (Sandoglobulin számítva a napi dózis 0,2 g per kg testtömeg).

7 típusú Herpes simplex vírus

Tünetei herpesz vírus típusú 7 gyakran párosul a megnyilvánulásai azonos kórokozó típusú 6 és nyilvánvaló a krónikus fáradtság szindróma, hanem az egyik tényező a rák kialakulásában patológia provokatornyh limfoid szövet.

Klinikai tünetek a herpesz vírus 7-es típusú lehet debütál bármikor, még a háttérben a normális funkciója az emberi immunrendszert, és a fejlesztés jelennek motiválatlan gyengeség, idegesség, túlzott gyanakvás és hajlamos a depresszióra.

Hosszú ideig a fertőzött személy szubfebrilus állapotban és álmatlanságban szenved, és a beteg objektív vizsgálatával kimutatják a nyirokcsomók különböző csoportjainak lymphadenopátiait. A 7-es típusú herpeszvírus nem specifikus tünetei nem teszik lehetővé a diagnózis felderítését a laboratóriumi körülmények között. Ahogy további diagnosztikai eljárás, herpesz vírus, típus: 7 kell használni a polimeráz láncreakció, hogy észleli a vírus genetikai berendezés, enzim-immunassay, amely lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a növekedés a titerben IgG. A beteg immunogramjának elemzése során a T-killer index csökkenését a keringő immunrendszerek növekedésének hátterében határozzák meg.

A 7-es típusú herpeszvírus gyógyászati ​​kezelése elvben nem tér el más típusú vírus kezelésétől. Sajnos a herpesvirus típusú 7 vírus vírusellenes kezelését nem annyira használják a vírus aktivitásának gátlására, hanem inkább a páciens immunrendszere teljesítményének javítására. A herpeszvírus 7-es típusú vírus specifikus profilaxisa jelenleg nem valósul meg hatékony antiherpetikus vakcina hiányában.

8 típusú Herpes simplex vírus

A 8. típusú herpes simplex vírust viszonylag nemrég hajtották végre, ugyanakkor a limfociták működésére gyakorolt ​​negatív hatása igazolt. Hosszú ideig a 8. típusú herpeszvírus megőrzi az élet jeleit egy fertőzött személy testében, azonban az aktiválódása miatt a szükséges állapot a páciens immunrendszere működésének csökkenése. Mivel a 8-as herpes simplex vírus terjedésének forrása a betegség aktív klinikai formájából és a vírus hordozóként szenvedő egyéneként járhat el. Az ilyen típusú kórokozót a fertőzés terjedésének különböző módjai jellemzik szexuális, légúti, transzplacentális és intranatalis fertőzés formájában. Pozitív tény az, hogy még miután a vírus az anyától a magzatig terjed, a 8. típusú herpes simplex vírus tünetei gyakorlatilag nem manifesztálódnak. A betegség klinikailag aktív formáinak kialakulásának fő kockázati csoportja az immunrendszer folyamatos csökkenése (HIV-fertőzöttek, transzplantáció és sugárkezelés után).

A 8 típusú herpeszvírus tünetei változatosak és a Kaposi-szarkóma, lymphoma, Castellani-kór klinikai képéhez illeszkednek. Herpes vírus 8, nyilvánul Kaposi szarkóma egy szisztémás onkológiai okok, klinikai markerek amelynek megjelenése intradermális tumorok átterjedt a belső szervek érrendszeri eredetű.

A 8. típusú herpes simplex vírus klasszikus változata elsősorban a szenilis korszak emberiségének fele között jelenik meg. A kóros folyamat elsődleges lokalizációját az alsó végtagok bőrén észlelték számos szimmetrikus folt és csomó formájában. A betegek egy részében a csomók mellett a sötétvörös színű policiklusos formájú intradermális nagy plakkok képződnek, amelyek nem rendelkeznek egyértelmű határokkal és nem okoznak kellemetlen érzést és fájdalom-szindrómát az emberben.

Kifejezett klinikai képének szakaszában a 8 típusú herpeszvírus nyilvánvalóan emelkedett ödémás szindróma kialakulása, maximális kifejeződése az alsó végtagokon.

A 8 típusú Herpes simplex vírus különböző mértékű növekedéssel és a klinikai tünetek súlyosságával fordulhat elő. Így, az akut természetesen a beteg intenzív elterjedése intradermális tumortömegek hajlamos a szövődmények kifejlődését, mint például fekély, a formáció a mély okozta fekély folyamatok tumor szubsztrát bomlás. Ebben a helyzetben a 8. típusú herpeszvírussal rendelkező páciens a mérgezési tünetek növekedését és a lymphadenitis kialakulását jelezte. A betegség klinikai képének időtartama ebben a helyzetben nem haladja meg a hat hónapot, amely után halálos kimenetel fordul elő.

A fertőzött populáció nagy része a 8. típusú herpesz vírus krónikus folyamatának fejlődését mutatja, a klinikai tünetek lassú progressziójával és a gyógyszeres vírusellenes terápia kiemelt hatásával.

Az endémiás Kaposi-szarkóma típusú, amely provokatõr herpesz vírus 8. típus alakulhatnak például a villámlás és a krónikus klinikai tünetei. Fulmináns HHV-8 sokkal gyakoribb a gyermekkorú populáció Közép-Afrikában és annak megkülönböztető jellemzői a gyors progressziója tumornövekedés szubsztrát, kiterjedt nyirokcsomók és a belső szervek, és a bőr megnyilvánulásai a betegség minimálisan kifejezve. A halálozási arány 80% -90%, átlagosan három hónappal a betegség megjelenése után következik be.

Látva a hosszú immunszupresszív szerek, amelyek a leggyakrabban fordul elő a lábadozó időszakban szervátültetést követően, fennáll annak a veszélye immunszupresszív típusú herpesz vírus 8. típus, amely alatt a rendszerint kedvező. Ebben a helyzetben a 8-as típusú herpeszvírus vírus specifikus vírusellenes kezelését nem alkalmazzák, és a betegség klinikai tünetei a gyógyszer leállítása után önkioltóak.

A 8 típusú herpes simplex vírus diagnosztizálása, amely Kaposi-szarkóma formájában történik, rendszerint nem nehéz egy tapasztalt szakember számára, még az elsődleges objektív vizsgálatnál sem. A tumor szubsztrátminták szövettani vizsgálata a bőrön maximális megbízhatósággal bír. A differenciál diagnosztikájában a HIV-fertőzés, szenvedő beteg herpeszvírus 8-as típusú formájában Kaposi-szarkóma, kell tennie immunszorbens vizsgálati eljárás, amely magában foglalja a szérum specifikus antitestek koncentrációjával. A 8-as típusú herpeszvírus azonosítására vonatkozó 99% -os megbízhatóság olyan technikával rendelkezik, mint a polimeráz láncreakció, amely lehetővé teszi egy vírus genetikai készülék jelenlétének meghatározását az emberi szervezetben. A 8 típusú herpeszvírus klinikai formájának meghatározására szolgáló instrumentális diagnosztikai módszereként a nyirokcsomó puncture biopsziát alkalmazzák ultrahang felügyelet mellett. Annak érdekében, hogy azonosítsuk a sérülést a belső szervek kóros folyamatával, célszerű számítógépes tomográfiát végezni a beteg számára. Amikor herpeszvírus 8-as típusú elváltozás a tüdő parenchyma és BHL kell röntgenvizsgálata a mellüregben, bronchoszkópos és biopszia.

Sajnos a Kaposi-szarkóma formájú 8 típusú herpeszvírus hatékony kezelését még nem fejlesztették ki, és az alkalmazott kezelési módok csak a beteg állapotának enyhítésére irányultak. Az intradermális változások súlyos terjesztése esetén nem alkalmazzák a sebészeti beavatkozást. Ha a páciensnek egyetlen csomópontja van, akár sebészeti reszekciót vagy krioterápiát használnak. A 8 típusú herpeszvírus jó terápiás hatása a citosztatikumok kombinált alkalmazása interferonnal, kivéve a Kaposi-szarkóma immunszuppresszív típusát. A kemoterápia időszakában a beteg több sugárterápiás kezelést mutat be.

Herpeszvírus 8-as típusú áramló formájában elsődleges folyadékgyülem lymphoma is kategóriájába tartozik a rák, és az alapja a fejlesztés megállapított képező limfocita transzformáció tumor sejtekbe. Fejlődő e klinikai formája herpesz vírus 8. típus elsősorban a HIV-fertőzött egyének, és nyilvánul megjelenése pericarditis, mellhártyaizzadmány és hasvízkór, amelynek tartalma egy serosus folyadék tartalmazó tumorsejteket.

Annak megállapítására, megbízható diagnosztizálására limfómában szenvedő betegnek savóshártyák okozta herpesz vírus 8-as típusú kell átadni diagnotsticheskih spektrumát tevékenységek általános klinikai laboratóriumi, radiológiai módszerek műszeres diagnosztika, minimálisan invazív laparoszkópos vizualizációs típusok (punch biopszia, laparatsentez). Az érintett üreg behatolása után kapott anyagot feltétlenül citológiai és virológiai vizsgálatnak kell alávetni. A legtöbb esetben a labortechnikus képes felismerni az aspiráló folyadék specifikus tumorsejtjeit.

A kemoterápiás kezelés herpesz vírus 8-as típusú áramló formájában primer folyadékgyülem limfóma, általában pozitív eredményt ad, akkor biztosított a kombinációban hatékony antiretrovirális kezelés, a farmakológiai hatása, amely arra irányul, hogy immundeficiencia vírus szuppressziót.

Viszonylag kevés klinikai formájában herpeszvírus típusú 8 Castleman-betegség, megnyilvánuló növekedése intrathoracalis, mesenterialis nyirokcsomók, burjánzása követ a patológiás folyamat a többi csoportban a nyirok gyűjtők. A leggyakoribb patogenetikai típus a hialin-vaszkuláris, amely a legtöbb esetben tünetmentes. A plazmában sejttípus Castleman-betegség egyidejűleg vereségével mesenterialis nyirokcsomók a beteg nyilvánvaló hangsúlyos mérgezés tünetei, anémia és hipergammaglobulinémiával. Viszonylag ritka kiviteli alakban patogén betegség multifokális, amelyet az jellemez, szisztémás elváltozás koncentrációban patológiás folyamat mediastinalis, mellkasi és mezenteriális nyirokcsomókból és a későbbi fejlődését ödéma szindróma és májnagyobbodás.

A nyirokcsomók patomorfológiai változásai lassan előrehaladnak, és szintén kalcifikálódnak. A 8-as herpes simplex vírus, az ultrahang, a számítógépes tomográfia és az endoszkópia esetében a nyirokcsomók gyanús vereségét lehetővé tevő elsődleges diagnosztikai lépéseket alkalmazzák. A fenti tünetek kialakulását okozó kórokozó ellenõrzéséhez polimeráz láncreakciót kell végezni. És mégis, a maximális bizalom a diagnózis ellenőrzéséhez az érintett nyirokcsomó puncture biopszia.

Az emberi szervezetnek a 8. típusú herpeszvírus által okozott szisztémás károsodás különböző nyirokcsomó-csoportok alkalmazásával sugárterápiás módszereket alkalmaznak, míg egy magányos daganat jelenlétében a sebészeti kezelés hatékony.

Herpes vírus - melyik orvos segít? Ha bármilyen típusú herpeszvírus kialakulása vagy gyanúja merül fel, azonnal kérjen tanácsot az ilyen orvosoktól, mint a fertőző betegség szakembere, nőgyógyász, sebész, radiológus.