A herpesz számos megnyilvánulása a testen

Herpesz a testen - a fogalom meglehetősen kiterjedt. A herpeszre hívott betegség leggyakrabban az ajkán vagy a nemi szerveken jelenik meg, és a test más részein is csak bizonyos esetekben okozhat kiütéseket. Eközben a herpeszvírusok kiterjedt bőrelváltozásokhoz és jól jelzett sebekhez vezethetnek a test különböző területein.

Az esetek túlnyomó többségében a herpeszkiütés okai a testben a beteg immunitásának csökkenése és a betegség visszaszorulása, amelyet a múltban, talán nagyon régen szenvedett. De az elsődleges fertőzés bizonyos herpeszvírusokkal jellegzetes kiütés és sebek megjelenéséhez vezet. Ugyanakkor a herpesz milyen fajta típusát fertőzte meg, és a testtörés megnyilvánulásainak jellege, határa és súlyossága függ.

Herpeszvírus-típusok, amelyek kiütéseket okoznak a testen

A több mint 200 fajta herpeszvírus közül a leggyakoribb az emberi szervezetben, és képes a bőrkiütés kialakulására hat. Közülük:

 1. Az első típusú Herpes simplex vírus. Az esetek túlnyomó többségében az okozza a kiütéseket az ajkán, az úgynevezett népszerű "hideg az ajkán". Ha a test más részeire kerül át, a szem környékén elváltozásokat és gyulladásokat okozhat - a szemhéjon és a szemöldökön, a körmökön, az ágyékban, a szájban és nagyon ritka esetekben a test más részeinek bőrén;
 2. A herpes simplex vírus és a második típusú, nagyon hasonló az előzőhöz, de a legtöbb esetben lokalizált az ágyék és így kiütések a nemi szervek, a gát, fenék, comb, és alkalmanként - a hát és a lábak;
 3. A varicella zoster vírus, az elsődleges fertőzés, ami szinte az összes ismert bárányhimlő bőséges, nagy és nagyon jellegzetes és kiütések az egész testet, és a visszaesés - övsömör, börsebekben a törzsön vagy hátsó oldalán;
 4. Epstein-Barr vírus, amely fertőző mononukleózist okoz. Tipikus formájukban ez a betegség nem okoz bőrkiütést, de az antibiotikumok használata párhuzamosan fejlődő betegségek kezelésében szinte mindig a bőrön fellépő bőrkiütéseket okoz;
 5. Cytomegalovirus, nagyon gyakori az emberi populációban. Viszonylag ritka, és csak gyengített immunitással jár, bőrelváltozásokhoz vezet;
 6. 6. típusú herpeszvírus, amely pszeudvörös kialakuláshoz vezet. Ennek a betegségnek a fő és vezető tünete csak egy kiterjedt bőrkiütés az egész testben, általában csecsemőkben, nagyon hasonlít a tipikus rubeolához.

A test kitörései szintén jellemzőek a félelmetes egzotikus majom herpeszre, amelyet nagyon ritkán közvetítenek az embereknek, de fertőzés esetén gyakran halálhoz vezet.

Herpes simplex vírus és az általa okozott kiütés specifitása

A herpesz szimplex vírus okozta herpesz-megnyilvánulások a testen számos megkülönböztető jellemzővel rendelkeznek, amelyek könnyen felismerhetők.

A herpes simplex vírus által okozott kiütés nagyszámú kis vizenyős vesikulum, először átlátszó, és a betegség fehéres árnyalatot eredményez.

A fertőzés módjától és a vírus elsődleges bejutásának helyétől függően a bőrkiütés különböző módon lokalizálható:

 • az ajkakon;
 • A nemi szerveken, az ágyékban, néha - a női hüvelyben vagy a végbélfelszínen mindkét nemben;
 • A fenéken (leggyakrabban genitális herpesz fertőzés esetén anális szex alatt);
 • A szemkörnyezetben, beleértve a kötőhártyát is, herpeszes conjunctivitis okozására;
 • A köröm vagy a kutikula alatt. Ebben az esetben a betegséget herpetikus panáriumnak nevezik;
 • A sportolók nyakán, arcán vagy fülein sportolók. Az ilyen vereséget "birkózó herpesznek" nevezik, és a kiütések mellett gyakran láz és láz tünetek jellemzik;
 • A haj alapja, amely bőséges korpásodást és végleges viszketést okoz a fejbőrön;
 • A bőr hajtásában - a könyökön, térd alatt, a hasra, karcolásszerű károkat okozva. Ez a forma jellemző azoknál a betegeknél, akiknek gyengített immunitása vagy immunhiányosodása van;
 • Az exemopodobnyh fekélyek a szervezetben dermatitisben szenvedőknél.

Egyébként hasznos olvasni:

Megjegyzendő azonban, hogy az első három helyzet mellett az összes többi meglehetősen ritka. Kiütések az ajkakon és a nemi szervek egy igazi csapás fertőzött emberek herpes simplex, sok esetben rendszeresen megjelenő hideg évszak és ami nem csak a romló megjelenése, hanem néhány - olykor nagyon súlyos - szövődmények.

Csirkehimlő vírus és az övsömörrel való kapcsolat

A varicella (varicella zoster) vírusa a legtöbb esetben 8 évnél fiatalabb gyermekekre hat, így minden ismert bárányhimlő. Mint minden más herpeszvírusok, ő nem ad teljes kizárás a szervezetben, így a fertőzés az idegszövet, és a gyengülő immunitás bármely korban okozhat övsömör.

Amikor a bárányhimlő kiütések a testen jól vannak azonosítva és komoly szenvedést okoznak a betegnek. Szinte mindig fájdalmasak és viszketést okoznak, miközben fésülnek, apró sebekké és sebekké alakulnak, amelyek még fájdalmasabbak és az átjárók az egyéb fertőzések behatolásába.

Ezenkívül, ha a betegség lefolyása után a bőrkiütések nem hagynak nyomokat a bőrön, akkor karcoláskor gyógyulási hegekké válnak gyógyulás után.

A bárányhimlő kitörése egész testen terjed. Először egyszerű rózsaszín foltok, amelyek közül néhány később áttetsző folyadékkal papulákká változik. Rendszerint két vagy három héttel fertőzés után jelentkeznek.

A kezdeti exacerbáció végén a kiütés teljesen elhalad, de később, amikor az immunitás gyengül, más formában és más, a zsindely vagy a herpesz zoster nevű tünetegyüttes formájában jelenik meg. Főbb jellemzői:

 • viszonylag kicsi a károsodás. Gyakran ez a hely rózsaszín viszkető bőrelváltozásokkal, tenyér vagy két tenyér méretével;
 • A test egyoldalú veresége. A kiütés általában jobb vagy bal oldalon, hátul, vállon, nyakon, ritkábban - a karok és a lábak egyikén jelenik meg;
 • A hólyagok hiánya. A kiütések olyanok, mint a bőrelváltozások;

Az övsömör azért veszélyes, mert közben erős áramlás komoly komplikációkat okozhat, és sok esetben hagy maga után a herpesz utáni neuralgia, ami abban nyilvánul meg, súlyos fájdalom helyén kiütés, nem mennek át a hetek, hónapok, néha évek.

Bővebben a csirkehimlő és a zsindelyekről

Gyermekek rózsa

Ez a betegség leggyakrabban a csecsemõket érinti, és a bõséges erõforrások jellemzik az egész testet, hasonlóan a rubeola betegségéhez. A tüneteket a láz tünetei jelzik, és a szövődmények lehetnek a gyermeket érintő görcsök, valamint az agyhártyagyulladás vagy encephalitis kialakulása.

A pszeudvörös alatt kiütések sűrűn csoportosítottak és piros színűek. Nem okoznak olyan erős viszketést, mint egy csirkehimlő-kiütés, de még mindig okozzák a gyermek szenvedését. Adjunk magunkat további kezelés nélkül 4-7 napig.

További részletek a gyermek rózsa (hirtelen exanthema)

Az Epstein-Barr vírussal és cytomegalovírussal fertőzött test kiütésének természete

A két vírus fertőzésére a bőrkiütések nem tipikus tünetek. Általában, citomegalovírus betegeknél általában tünetmentes, de ha legyengült immunitás okoz mononukleózis, tünetileg nagyon hasonlít a fertőző mononukleózis, amikor fertőzés az Epstein-Barr vírus.

Ezeknek a betegségeknek a bőrkiütése néha megnyilvánul, amikor antibiotikumokat alkalmaznak a betegek számára. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen betegségek antibiotikumokkal történő kezelése nem eredményez eredményt - ezek a gyógyszerek feleslegesek a vírusok elleni küzdelemben.

A bőrkiütés ezekben az esetekben nem túl nyilvánvaló, gyakrabban - oldalán, csípőjén és a nemi szerveken. Ritkán fájdalmas és szinte mindig néhány napon belül előfordul.

Különböző típusú herpeszek diagnosztizálása a szervezeten belüli megnyilvánulások jellemzőire

A szervezetben fellépő bőrkiütések, időzítés és egyidejű tünetek szerint a herpeszvírus fertőzések meglehetősen különbözőek, csak bizonyos esetekben bizonytalanságot és hiba lehetőségét okozzák.

Tehát, ha a kiütés a test igen kis területein helyezkedik el - az ajkak, a szemhéjak és a körmök köré - egyszerű herpeszről beszélhetünk. Nyilvánvaló különbségei a buborékok átlátszósága vagy fehérsége.

Ugyanazok az átlátszó vagy fehér buborékok, amelyek a nemi szerveken, az ágyékon vagy a combon ugyanúgy jelennek meg, mint az egyszerű herpesz, manifesztált genitális forma.

Ha hasonló színű kiütés terjed a test egészére anélkül, hogy kötelező lenne a genitális területre, de a nyirokerek növekedése esetén gyanítható a mononukleózis vagy a citomegalovírus. Ezek megkülönböztetése egymástól meglehetősen nehéz, ezért külön diagnosztikai laboratóriumi módszerekre van szükség.

A piros bőrkiütések gyakran jelzik a bárányhimlő vagy a gyermek rózsa. Az első, szétkapcsolt papulák és a gyakorlatilag minden korosztályú gyermekek sérülései jellemzőek. A második az újszülöttek és a 2 év alatti gyermekek esetében pontosabb. Ezen kívül a rózsaköteget a test kiterjedt területeinek gyakorlatilag folyamatos bevonata jellemzi bőrkiütéssel.

A legpontosabb diagnózis azonban csak speciális laboratóriumi módszerekkel végezhető el. Mindenesetre a további kezelés céljára szolgáló diagnózist csak tapasztalt orvos kezelheti, mivel az öndiagnosztikai kísérletek gyakran hibát okoznak, és ennek következtében helytelen, meggyőző és még veszélyes öngyógyítás is.

A komplikációk veszélyéről

A testre ható kiütések mellett minden herpeszvírust a komoly szövődmények kialakulásának valószínűsége jellemez. Közülük:

 • herpesz cystitise, prostatitis, rectal fissures, herpetic urethritis - genitális herpesz;
 • myocarditis, encephalitis, pyoderma - csirke pox és övsömör;
 • gyulladás és belső szervek veresége az immunhiányos betegek cytomegalovirus fertőzésében;
 • rákos daganatok kialakulása az Epstein-Barr vírussal való fertőzés következményeként;
 • agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás, pszeudorrendszerű gyermekeknél.

A herpesz legveszélyesebb szövődményei azonban, amikor a terhesség alatt a herpeszkiütés megjelenik egy nőben. A magzatot a betegségtől, a terhesség időzítésétől, a kiütések megjelenésétől és a fertőzés jellegétől függően az anya kiütésekor a különböző fejlődési rendellenességek - beleértve a halált és a vetélést is - okozhatják.

Az igazság kedvéért érdemes megemlíteni, hogy ez ritkán fordul elő, de maga a valószínűség teszi az orvosokat a terhes nőknél a herpeszvírus fertőzések jelenlétének megfigyelésére, és időben megteszi a megfelelő intézkedéseket.

Herpesvirus betegségek kezelése: gyógyszerek és módszerek

A herpesz megnyilvánulása a szervezetben a vírustól függ, mely a kiütést okozta. A speciális, elég erős gyógyszerek alkalmazása csak abban az esetben indokolt, ha komoly komplikációk lehetségesek a fertőzés kialakulása miatt. Tipikusan ez akkor fordul elő, ha fertőzött terhes nők, immunhiányos és újszülött fertőzésekkel küzdenek.

A gyógyszerek egy csoportja specifikus az egyes vírusokra:

 • amikor a herpes simplex vírusok és a bárányhimlő által okozott kiütések specifikus humán immunglobulinokat állítanak elő injekciók vagy vírusellenes szerek formájában, az Acyclovir, a Valaciclovir és a Panavir. Az immunglobulinok minden esetben az optimális kezelési módszer, mivel nem rendelkeznek toxikus tulajdonságokkal, és terhes nőkön ártalmatlanok a magzatra. Vírusellenes szerek nem ajánlottak terhes nők számára, mivel mutagén tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Bizonyos esetekben azonban az orvos előírhatja ezek használatát, de csökkent dózisokban. A valaciklovir ma a leghatékonyabbnak számít mind a három antidepszetikus gyógyszerkészítménynek, mivel elfojthatja azoknak a törzseknek a reprodukcióját is, amelyek ellen az Acyclovir és a Panavir nem hatékonyak;
 • A mononukleózisos és mononukleózisos szindrómás bőrkiütések nem igényelnek semmilyen kezelést, de jelzik az antibiotikumok használatának abbahagyásának szükségességét;
 • Pszeudokorrekcióval csak a gyermek lázas tüneteinek gondos enyhítése szükséges. A bőrkiütés maga is több napig hagyja nyomon, miközben a gyermeknek biztosítania kell a békét és szigorúan nyugalomban.

A kiütések, különösen a helyükön fekvő sebek különböző kenőcsökkel kezelhetők a fájdalom és a viszketés csökkentése érdekében. A bárányhimlő használatával a zelenka és a jód használható. Kitörések herpes simplex lehet kenni olajjal homoktövis és az aloe vagy Panavir-gél vagy tetraciklin kenőcs, hogy megakadályozzák a terjedését a vírus felrepedése után buborékok.

Az 5 évnél idősebb gyermekek és a herpeszes visszaesés miatt felnőttek interferon-gyógyszereket használhatnak az immunitás javítására. Ez a lépés azonban csak a betegség súlyos lehetséges következményei esetén indokolt, mivel ezeknek a gyógyszereknek bizonyos mellékhatásai vannak.

A herpesz fertőzések tüneteinek - a láz, az emésztési rendellenességek - esetében a legtöbb kiütés egyidejűleg csak akkor gyengül, ha magas fokú megnyilvánulást érnek el. Előtt minden ilyen tünet szükséges a szervezet számára, mint a vírus elleni küzdelemben.

És emlékeztetni kell arra, hogy a herpeszkibocsátások megjelenése a testen egyértelmű bizonyíték egy aktív fertőzésre, függetlenül attól, hogy a herpeszvírust okozza. Ebben a pillanatban az ember a leginkább fertőző, ezért egyszerűen erkölcsi okokból kerülni kell a kapcsolatot másokkal és korlátozni kell a társadalmi tevékenységet. A legjobb, amit ebben az időszakban lehet megtenni, hogy egy hétvégét egy szigorú pihenőhellyel rendezzék. Ez biztosítja mind a gyors gyógyulást, mind a betegség békésabb átadását.

A herpesz megnyilvánulása és kezelése a bőrön

Herpesz a bőrön - a fertőző betegségek egy csoportja, amelynek jellegzetes jellemzője a buborék kiütések, amelyek egyes helyeken a testben megszilárdulnak. Ez az egyik leggyakoribb kórtörténet, a világ lakosságának 95% -a. De csak az emberek 20% -ában a betegség aktív formát ölt, megismétli és komplikációkat okoz. A vírusos megbetegedések közül a herpesz fertőzésveszély a második hepatitisz és a C hepatitis után másodszor, 15%.

A kórokozók típusai és mechanizmusaik az átvitelhez

A herpeszvírus fertőző fertőzés. Az egyik általános félreértés az, hogy a kórokozó csak a bőrrel vagy nyálkahártyákkal való közvetlen érintkezés útján terjed. A kórokozó széles körben elterjedt ilyen körülmények között:

 • légiesés köhögés, tüsszögés közben, beszélgetés közben;
 • kontakt-háztartási mód - amikor egy edényt, törülközőt, rúzsot, szájcsíkot vagy közvetlen folyadékkeményedést használ a bőrön lévő buborékokról;
 • szexuális közösülés, az intimitás folyamatában;
 • transzplacentális - az anyától a gyermekig az intrauterin terhesség alatt vagy a magzat születéskor történő átadásakor.

A természetes víztározó az emberi test. A kórokozó 4 órán belül életképes marad a környező tárgyakon. A herpesz csak csökkent immunitással aktiválódik, amikor a test védelme gyengül. A provokatív tényezők:

 • gyakori hipotermia;
 • krónikus foci - caries, adenoidok jelenléte;
 • szomatikus betegségek - cukorbetegség, influenza, SARS;
 • immunhiányos állapotok - HIV, AIDS;
 • stressz, depresszió, érzelmi stressz;
 • terhesség, nők menstruációja;
 • mérgezés, mérgezés;
 • a szervezet kimerülése, anorexia;
 • láz;
 • mechanikus bőrbetegség (bejárati kapuk képződnek fertőzésre).

Az összes kórokozó közül kiemelkedő szerepet tölt be az emberi herpesz szimplex vírus. Ő a Herpesvirus nemzetség leggyakoribb parazita. A mikrobák fő típusai, amelyek a bőrön hibákat okoznak: HSV1, HSV2 labiális és genitális herpesz; Varicella-Zoster varicella, zsindelyek; HFO4 (herpes simplex vírus 4-es típusú, vagy Epstein-Barr); HFO5 (citomegalovírus, CMV) citomegália; HHV6 és HHV7 - exanthem a krónikus fáradtság hátterében.

Különböző típusú kiütések különféle jelei

A herpesz megjelenése a bőrön a védőmechanizmusok megsértését jelzi. A betegség külső jelei a kórokozó típusától függenek. A herpesz dermatitisz kitörésének elemeinek lokalizációja változatos. Hólyagok jelenhetnek meg a test ilyen területein:

 • tenyér és láb;
 • végtagok - karok, lábak;
 • törzs - hát, has, hónalj;
 • fej - haj, arc (különösen a nasolabial háromszög);
 • bőr a perineumban.

Az egyik általános tévhit, amikor azt mondják, hogy a buborékok megjelenése a hideg visszanyerésének következménye. A tünetnek semmi köze az ARVI-hoz. A herpeszkiütés a bőrön független fertőző betegség. A fertőzés aktiválódik a kimerült légúti fertőzések hátterében.

Az egyszerű herpesz megnyilvánulása

A betegség elkezdődik. Azokban a helyeken, ahol a vezikula jelenik meg, a bőr meggyullad, megduzzad. Ezután megjelenik a bőrkiütés - szeres folyadékkal (szérum és leukociták a kapillárisokból) feltöltött vesikulum. A kiütés ezen állapotában több nap is van. Ezután kialszik a buborék, kialszik a vizes tartalom. Nyílt fájdalom nyílik meg, véres nyálkahártya (szárított fagociták és eritrociták) keletkezik. Néhány napon belül a sebfelszín epithelizációja megtörténik, a bőr meggyógyul anélkül, hogy nyomot hagyna.

Kiütések standardizálása - bőr az ajkakon és a száj körül, az orr szárnyai, ecsetek (HSV1), a szájszárazság bőrén a nőknél és a nemi szerv a férfiakban, a belső combok, a fenék (HSV2). Elemek egy vagy több, gyakran egyesülnek. A vezikulákat kísérő tünetek:

 • kifejezett viszketés, amit a karcolás javít;
 • fájdalom a hólyagok mechanikai károsodásával;
 • a rokkantság és a magas mérgezés az elsődleges fertőzés során.

A betegeknél csökken az erő, a gyengeség, a rossz közérzet, a fejfájás. Ha herpesz az ajkak területén, intenzív nyálképződés (saliváció) alakul ki. A fertőzés nem mindig jelenik meg azonnal klinikailag. A vírus behatolásának pontos időpontja a testben egyes esetekben meghiúsul. Az elsődleges genitális herpesz megtalálható a jelek kialakulását követő 7 nap után.

A csirke pox klinikai jellemzői

A bárányhimlő hirtelen és meredeken keletkezik, az állapot élesen romlik. A testhőmérséklet emelkedik. Fájdalmas érzések vannak a zsinagógában, a templomokban. A betegség ilyen prekurzora gyakoribb a felnőtteknél. Gyermekkorban a tünetek egyszerre jelentkeznek a kiütések megjelenésével.

A kiütés jellege általános, rózsakerti-hólyagos elemek formájában. Ezek felületesen helyezkednek el, így a helyreállítás után nem maradnak nyomok. Ha a bőr fésül, az atrophikus heg marad.

A kiütés egy bizonyos időközönként hullámos. Ebben a tekintetben a hőmérséklet-görbe hullámvölgyön alakul ki. A láz a vezikulumok intenzív megújulásának időszakában nyilvánul meg. A bőrkiütés kialakulásának mechanizmusa:

 • a bőr gyulladt és vörösödik:
 • 4 mm-nél nem nagyobb átmérőjű foltok vannak;
 • akkor a helyükön egy papula jelenik meg - tömörödött daganatos, amelynek belsejében nincs üreg, amely a bőr szintje fölé emelkedik;
 • egyes elemeket hólyagokká alakítanak át, körülvéve egy perem formájával;
 • 1-3 nap elteltével a kiütések megszáradnak, barnás kéreg keletkezik;
 • 2-3 hét múlva eltűnik, a bőre tiszta és helyreállítva.

Mivel az elemek folyamatosan ismétlődnek, a kiütés polimorf. A bőrön ugyanakkor vannak foltok, hólyagok, papulák, rágcsálók. Az eljárást súlyos viszketés kísérte, amely rontja az általános állapotot, álmatlanságot vált ki, étvágytalanságot, ingerlékenységet, rosszabbá teszi a mentális állapotot.

Átlagosan a láz 5-7 napig tart, néha legfeljebb 10 napig tart.

A herpes zoster tulajdonságai

A zsindelyek egyike a bőr herpeszének. Megkülönböztető tünetei egyoldalú kiütés, melyet súlyos fájdalom kísér. A betegség csak azokban az emberekben nyilvánul meg, akiknek története csirkehimlő. A betegség után a vírus lokalizálódik az idegsejtekben. Az évek során a kórokozót kijön a neuron sodródik axonok az idegvégződéseket, ami bosszant vele, ami az ilyen tünetek a bőrön, kiütések, erős fájdalom és viszketés. Az ilyen megnyilvánulások intenzívek. Bőrirritáció és fájdalom több hónapig vagy évig is fennállhat.

A kitörések a nagy idegrendszernek - a trigeminus idegek, az interkosztális ágak - mentén helyezkednek el. A betegség tünetei:

 • elemek lokalizációja - törzs;
 • alacsony fokú láz (legfeljebb 37,5 ° C), általános rossz közérzet;
 • viszketés, bizsergés a bőrön;
 • neuralgikus fájdalom olyan helyeken, ahol az elemek hamarosan megjelennek.

Néhány nappal később kiütések keletkeznek - rózsaszín papulák duzzanattal. A 3-4. Napon erythemás elemek csoportjait alkotják, amelyek gyorsan tiszta tartalmú hólyagokká alakulnak át. Ezzel egy időben a közeli nyirokcsomók fokozódnak. Ugyanakkor a fájdalom fokozódik, súlyosbítja a beteg általános jólétét.

Egy hét múlva a kiütések kiszáradnak. A felszínen sárga vagy barna színű héjak vannak. Miután leesik, a bőrön nem tapad a pigmentáció.

Az emberbetegség után fennmaradó jelenség - posztterpés neuralgia, amely gyakorlatilag nem reagál a kezelésre. A gyengített immunitással rendelkező betegeknél a kiütések általános jellegűek.

Az Epstein-Barr vírus klinikai tünetei

HFO4 a belső szervek és rendszerek károsodását okozhatja. A kórokozóval kapcsolatos betegségek listája több mint 15 patológiát tartalmaz. A leggyakoribb a fertőző mononukleózis és a herpesz a bőr különböző részeiben.

A gyulladásos nyirokcsomók hátterében a fiziológiás folyadékok sérülései kiütésnek tűnnek a testen. Természetenként más. A bőrön ilyen elemek léteznek:

 • pont alakzatok;
 • intradermális vérzések;
 • hyperemiás foltok;
 • rózsahimlő;
 • papulák.

Az Exanthema legfeljebb 10 napig tart.

A betegség fokozatosan fejlődik. Először is, az általános mérgezés tünetei nőnek: fáradtság, erőtlenség, apátia, fogyatékosság. Néhány nappal később magas hőmérséklet jelenik meg. A betegség megkülönböztető jellemzője a poliadenopátia (regionális nyirokcsomók generalizált gyulladása). Paramount megnövekedett ilyen csoportok: a nyak, állkapocs, subclavia, subclavia, hónaljban, könyök, inguinalis, femorális.

A betegséget gyakran bonyolítja a HSV 1 és a 2. típusú aktiválása. A herpeszvírus az ajkak határán lévő hólyagok formájában jelenik meg, külső nemi szervek.

Kiütések molluscum contagiosummal

A ragadós molluszkusz egy vírusos fertőző betegség, amely egy kórokozót okoz a himlőcsoportból. A betegség tünetei csak a gyermekeknél fordulnak elő, legfeljebb 10 évig. Ritkán a fertőzést felnőtteknél lehet rögzíteni.

A kiütés lokalizálása gyermekekben - nyak, arc, törzs, karok és lábak. Felnőtteknél az elemek a nemi szerveken, a belső combokon, a hasban találhatók.

A daganatok a bőrt felszínén egy kis golyó formájában tornyoznak. Az egyik elem átmérője átlagosan 2-5 mm. A közepén egy mélyedés van. A kiütés ugyanolyan színű, mint a bőr, néha egy kicsit fényesebb. De továbbra is rózsaszín, nincs pirosság. A kiütések teteje a gyöngy, a fehér mag belsejében, viaszhoz hasonlít. Sajtolásnál a tömeg kiszabadul, textúrájához hasonló a túró. Először a buborékok domborúak és sűrűek, majd fokozatosan lágyulnak.

A kiütés maga fájdalommentes, nem okoz kellemetlenséget a betegeknek, nem befolyásolja az általános egészséget. A fertőzés után 1-1,5 hónap múlva jelentkezik, és önállóan fél év alatt jár el. A vesikulákat egymástól elkülönítik, ritkán 1-2 cm átmérőjű plakkokba olvadnak.

Hogyan kell kezelni a vírusfertőzést?

A herpesz kezelése előtt differenciálja a betegséget. Szükséges, hogy az ilyen bőrgyógyászati ​​betegségek, mint a pemphigus, streptococcus impetigo, erozív fekély, mnogomorfnaya bőrpír.

Fontos! Teljesen gyógyítja meg a vírusos bőrelváltozásokat. Nincs olyan farmakológiai hatóanyag, amely befolyásolhatja a vírust és halálához vezethet. Ezért minden terápiás intézkedés arra irányul, hogy a betegség akut formáját látens (látens )vé alakítsa.

A kezelés csak tüneti jellegű.

A herpes simplex tüneteinek kiküszöbölése érdekében az emberek acyclovir alapú gyógyszereket írnak fel. Mivel a helyi alkalmazások krémeket, kenőcsöket használnak. A kiterjedt formában és szövődményekben az acyclovirt orálisan vagy intravénásan alkalmazzák.

Ezzel párhuzamosan az Interferont is előírják, ami a szervezet sejtjeit immunválasztja a vírusnak. A bonyolult kezelés magában foglalja az immunmodulátorokat, szabályozzák a test védelmének funkcionalitását.

Az acyclovir gyógyszereket a herpes zoster esetében is alkalmazzák. Orálisan adják be, és a dózis 3-szorosa a HSV-hez képest. A fájdalom tüneteinek súlyosságának csökkentése érdekében vegye be az analginumot vagy a novokaiint intramuszkulárisan. A gyengeség, a rossz közérzet, az erősségek elvesztése, vitaminterápia leküzdésére van szükség. A bőrkiütés csökkentése érdekében az ultraibolya besugárzás folyamatát írják elő.

A herpesz-bőrt csirkehólyaggal kezeljük antiszeptikus és fertőtlenítő oldatokkal alkoholos alapon - Brilliant green, Fukortzin.

A viszketés súlyosságának csökkentése érdekében a betegek antihisztaminokat szednek:

A bőr elhízását a molluscum contagiosum esetében alkalmazzák. A bőrkiütést vegyi készítményekkel - jódoldattal, celandin tinktúrával, hidrogén-peroxiddal kezelik. Súlyos esetekben minimálisan invazív módszereket alkalmaznak:

 • kriództerjedés - alacsony hőmérséklet (folyékony nitrogén) használata;
 • diathermocoaguláció - nagyfrekvenciás áram alkalmazása;
 • lézer.

A kiterjedt fertőző elváltozások sebészeti beavatkozást igényelnek. A kitörések ki vannak vágva, a kiütés helyét fertőtlenítőszerekkel kezelik. Az immunitás fenntartása és a visszaesések megakadályozása érdekében interferon készítményeket írjon elő - Polyoxidonium, Cycloferon, Amiksin, Viferon, Neovir.

Heveny herpesz

A herpesz olyan vírus, amely a nyálkahártyák, az ajkak és a nemi szervek hólyagjai formájában nyilvánul meg. Az ilyen buborékok megjelenését égő, viszketés, fájdalom és általános kellemetlenség kísérte.

A vírus típusai

A herpeszkiütés legfontosabb okai betegséggel való szoros érintkezésnek és csökkent immunitásnak tekinthetők. Amikor az emberek egészségesek, egyenesen eszik, a vírus nem jelenhet meg.

A vírus aktiválása:

 • öregség;
 • bizonyos immunrendszert csökkentő krónikus betegségek;
 • állandó hipotermia;
 • szabálytalan ételek;
 • állandó stressz.

A betegség lefolyása, a kiütés jellege és lokalizációja attól függ, hogy milyen típusú herpesz fertőzött meg.

Nyolcféle herpeszvírus emberre veszélyesnek tekinthető, de az első négy a leggyakoribb és tanulmányozta.

 1. Labialis herpesz. A leggyakoribb herpesz típusa. Mit néz ki a herpesz? A bőrkiütés egy csomó kis buborék belsejében folyadékkal. Ez a fajta vírus elsősorban az arcon jelenik meg, és nem ad különleges szövődményeket, csak kellemetlen érzést ad.
 2. Genitális herpesz. Ez a vírus közvetlenül vagy szexuális érintkezéssel, vagy egy már fertőzött személynel való kapcsolat révén továbbítható.
 3. Csirke pox vírus (bárányhimlő). A levegőben lévő cseppek továbbítják, és láz és bőrkiütés jelentkezik a test egészében. A helyreállítás ez a kiütés teljesen átmegy, azonban, mint minden más herpeszvírusok, bárányhimlő nem gyógyítható teljesen - a vírus lokalizált ideg szöveti sejtek, és a további nem ölt testet.
 4. Epstein-Barr vírus, fertőzés a vírus gyakran fordul elő a nyál közben csókolózni, vagy orális szex. Ezt a vírusos betegséget súlyos fejfájás, láz, hidegrázás jellemzi.

Herpeszes övsömör

Bizonyos esetekben, a varicella zoster vírus megnyilvánulhat formájában herpes zoster, vagy ahogy más néven övsömör.

Ez a betegség kíséri:

 • fokozott hőmérséklet;
 • a bőr duzzadása és bőrpírja;
 • jellegzetes kitörések;
 • fájdalom az idegtestekben.

Mit néz ki a herpesz? Abban az esetben, herpes zoster kiütés többnyire egyoldalú található az arcon mentén az ágakat a háromosztatú ideg, valamint a terület a mellkas, a bordaközi térben. Amikor a betegség érinti az azonos idegi és szöveti, így helyenként a megjelenése a kiütés lehet érezni égő fájdalom vagy a betegség normális bőr érzékenységét.

Csak az orvosnak kell kezelnie a herpesz zostert. Rendszerint fájdalomcsillapítókat és vírusellenes szereket ír elő, amelyek megszüntetik a bőrkiütést és megakadályozzák a vírus terjedését.

Szintén használják az Acyclovir, antihisztaminok, hypnotics és nyugtatók (ha az idegrendszer károsodásának jelei vannak). Mivel nincs herpes zoster megelőzése, az észrevehetetlen eredetű kiütések megjelenésének első jelei között azonnal konzultálnia kell egy bőrgyógyászra.

Herpesz terhesség alatt

A herpesz különösen veszélyes a terhesség ideje alatt, mivel nem egy betegről szól, hanem kettőről. Az anya számára a vírusok nem jelentenek ilyen nagy veszélyt, veszélyt jelent a gyermek életére és egészségére. A herpeszvírusok számos magzati rendellenességet okozhatnak.

Ha a herpesz mindig konzultáljon orvosával, de ha ez az első típusú vírus, akkor nem kell aggódni túl sokat - a terhesség a női test egyfajta stressz, amely fejleszti hátterében a mámor és a csökkent immun állapotba, vagyis a hideg az ajkak.

A genitális herpesz azonban már nagy veszélyt jelent a gyermek számára. Ebben az esetben a császármetszés a szülés alatt elvégezhető.

A herpesz veszélyének elkerülése érdekében a terhesség tervezési szakaszában szükség van a kórokozók jelenlétére vonatkozó szükséges vizsgálatok elvégzésére a testben, és szükség esetén orvosi kezelésre.

kezelés

Ha a betegség nyilvánvalóvá válik, időszerű és megfelelő kezelésre van szükség. Hogyan kell kezelni a herpeszet a bőrön? Sajnos lehetetlen teljesen megszabadulni a herpeszvírustól az emberi testben. Ezért a herpesz minden kezelésére a bőrön csökkenti a tünetek semlegesítését.

A kezelés leggyakrabban az acyclovir vagy annak analógjáinak kenőcsét használja. A kenőcsök azért jóak, mert izolálják a vírus által érintett nyálkahártyát, ezzel csökkentve más emberek fertőzésének kockázatát. Könnyen használható és hatékony. Gyakran összetételük olyan komponenseket tartalmaz, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a sérült bőrre - lágyítja és helyreállítja. A legnépszerűbb és ismert kenőcsök a következők: Zovirax; Vivoraks; Acyclovir, Panavir.

A kenőcsöt naponta többször napi kétszeri dózissal kell bevonni. Ez az első alkalom, finoman dörzsölve nem csak az érintett területen, hanem a bőr mellett a kiütés nem terjedt tovább, és újra, miután a krém felszívódik.

Azonban nem csak a gyógyszerek gyógyíthatják a herpeszet. A herpeszvírus esetében a hagyományos orvoslás is nagyon hatásos:

 1. Gyümölcslevek cseppkeveréke. Az érintett területet naponta 2-3-szor kell alkalmazni az egész területre.
 2. Melissa infúzió. 2 tbsp. A zúzott növény ketrecét öntsük két pohár forró vizet, feszült infúziót, hogy naponta háromszor egy pohár csészéket itassunk. Az alkalmazás időtartama: 2-3 hét.
 3. Nyomja le a jégből. Egy tiszta vékony szövettel befedve a jégeket a sérült területre naponta többször 10-15 percig kell felhordani.
 4. Propolisz. A propolisz patika tinktúrája gyakran kenje a herpeszet és a bőr közelében lévő területeket.
 5. Illóolajok. Készítheti a herpeszet tengeri tyúktól vagy fenyőolajjal.
a tartalomjegyzékhez ↑

A herpesz megelőzése

A vírusfajták bármilyen típusú vírusfertőzés valószínűségének csökkentése érdekében a következő óvintézkedéseket kell betartani:

 1. Védelmet a fertőzött első típusú herpesz gyakorlatilag lehetetlen, legalább a következőket kell elhagyni az intim kapcsolatot egy olyan partnerrel, aki kifejezett tünetei herpesz első vagy második típusú.
 2. A genitális herpesztől való védelem érdekében használjon óvszereket. A védettség hatékonysága magas, és nem csak a herpesz esetében. Figyelembe kell azonban venni, hogy a fertőzés nem védett nyálkahártyákon, bőrön, különböző mikro-repedéseken és kisebb sérüléseken fordulhat elő.
 3. Mindig mosson kezet a tömegközlekedés után vagy a nyilvános helyeken való tartózkodás után, és vegye fel a kapcsolatot pénzzel (különösen az üzletekben) evés előtt.

Kívánt esetben néhány napig gyógyítja a bőr herpeszét. A legfontosabb, ha azonnal elkezdi a kezelést, amint észleli a betegség tüneteit.

És ha követi a megelőzés egyszerű szabályait, teljesen elkerülheti a vírus megnyilvánulását.

Herpesz a test bőrén: tünetek, fotók, kezelés, okok

Ami a terjedését illeti, a herpesz fertőzés a világon egyedülálló. Ez "mindenevő": hatással van a nyálkahártyákra, a bőrre, az arcra és a testre, és erõsíti a személyt kívülről és belülről.

Nem lehet teljesen megszabadulni tőle, de meg kell küzdenie azzal, hogy megvédje a beteg fájdalmát és lehetséges szövődményeit.

Elemezzük a helyzetet, amikor a vírus "nagyban" működik - a kiütések nem jelennek meg az ajkán vagy az orrán, hanem az emberi testen. Mire van kapcsolva, milyen kezelésre van szükség?

A megjelenés okai

Az elsődleges fertőzés oka általában érintkezésbe kerül a fertőzés hordozójával.

A jövőben a szervezetben letelepedett vírus minden alkalmat vár a támadásra - egy erős ellenfél túl kemény ahhoz, hogy egy személy immunitása meggyengüljön, és a védelmi korlátok megbízhatatlanok.

A vírus aktiválásának lendülete lehet:

 • hosszú gyógyszeres kezelés;
 • a hormonális gyógyszerek hosszú távú alkalmazása (beleértve a fogamzásgátlókat is);
 • hőmérséklet-különbségek (túlhűtés vagy túlmelegedés);
 • az ultraibolya testének hosszabb ideig tartó expozíciója;
 • krónikus betegségek, különösen a súlyosbodás szakaszában;
 • Lassú gyulladásos folyamatok;
 • sebészeti beavatkozások utáni helyreállítási időszak;
 • idegi túlcsordulás, stressz;
 • rossz szokások (kábítószerek, alkohol, dohányzás);
 • rossz táplálkozás.

Nőknél a herpesz a szervezetben hormonális változások hátterében nyilvánul meg - a menstruáció előtt, terhesség alatt, a menopauza idején.

Az elhízott szerepét a pszichoszomatika is játssza - a betegség gyakoribb, mint a többiek, az instabil idegrendszeri emberek, a sérelmek felhalmozódása, az öngyilkosság szokása.

Ez a betegség látható a többieknek

A herpesz a szervezetben fertőző. A fertőzés többféle módon továbbítható:

 • a nemi közösülés során (ha nem védettek, a fertőzés valószínűsége nő);
 • a nyálon keresztül (a módszert levegőben);
 • háztartási módszert (amikor egy egészséges és beteg személy használ egy ágyneműt, törölközőt, edényt).

Az a tény, hogy a legtöbb ember ma a vírus hordozói, csökkentheti az óvatosság mértékét. A beteg az alábbiak szerint érvel: ha gyakorlatilag mindenki potenciálisan beteg lesz, ki fog ártani?

Tény, hogy fennáll a veszély: a bántalmazóan nyugvó vírus, amely nem szándékozik zavarni tulajdonosát, aktívabbá válik a környezetében élő emberek megbetegedése miatt.

Az elsődleges fertőzés esetében az inkubációs időszak 1-2 napig tart.

Tünetek és lokalizáció

A jellegzetes kiütés mellett a betegséget tünetek kísérik:

 • égetés és viszketés azokban a helyeken, ahol a bőr sérült;
 • általános rossz közérzet, gyengeség, ami néha ájuláshoz és szédüléshez vezet;
 • a hőmérséklet növelése a hidegrázással együtt;
 • az idegvégződések gyulladása által okozott fájdalomérzet;
 • fejfájás;
 • a szag funkciója zavart, az ízérzet eltér a megszokottól;
 • a gyomor-bélrendszeri rendellenesség, hányás.

Ami a kiütéseket illeti, először vörös foltok.

Ezután a kiütés folyadékkal töltött hólyagokká változik, és egy idő után - sebekké, amelyek felületén crusts (scabs) alakul ki.

A kiütés nagy területeket képes felfogni. Néha a buborékok egyesülnek, súlyos fájdalmat okozva.

A fekélyek lokalizálása - az ágyéki régióban, a mellkason és a háton. Ugyanakkor megjelenhetnek a végtagok és az arc kiütések. Annak érdekében, hogy olvassa el, milyen gyorsan gyógyítható a herpesz az arcon, itt lehetséges.

Ebben a cikkben ismertetik a herpes zoster gyermekek és felnőttek megjelenésének, fő tüneteinek és fényképének okait.

Milyen sampon a seborrheás dermatitis a fejét választani? Az eszközök áttekintése és költsége a kiadványunkban található.

Herpes fotók a testen a kezdeti szakaszban

A betegség típusai és szakaszai

A testtörések a különböző típusú vírusok munkája. Minden faj kedvelt lokalizációs helyszínekkel rendelkezik.

Herpes 1-es típusú (hurutos herpesz) preferálja arcát, de tudja mozgatni, és a test, a herpes 2-es típusú - befolyásolja a nemi szervek (tünetei, kezelése, és a fotók a genitális herpesz fogja találni ebben a cikkben), herpes 3 típusú (herpes zoster, herpes zoster) látható a mellkason, hát, hasa.

A szakemberek különbséget tesznek a betegség 4 szakaszában:

 • a herpesz kifejlődési stádiuma (amelyet bizsergés jellemez, a bőr bőrpírja azokon a területeken, ahol a kiütés megjelenik a jövőben);
 • a gyulladás állapota (a vezikulumok jelenléte jellemzi);
 • a fekélyek fokozata (a buborékokat helyettesíti a fekély);
 • stukkó képződés.

A diagnózis módszerei

Elég pontos a diagnózis információt az orvos ad egy szemrevételezés, még korai időszakában a betegség - elemzik a sajátosságait sérülések és lokalizáció.

Ugyanakkor az orvosok igénybe laboratóriumi vizsgálatok, hogy ellenőrizze a helyességét a megállapítások, hogy eloszlassa a kételyeket, de a végén - kiválasztani a leghatékonyabb kezelési lehetőség.

Az elemzés vért, vizeletet, a hólyagok tartalmát, a nőkben - a tüskét a hüvelyből, és az erősebb szexben - a húgycső kenetét veszi fel.

Technikákat kell használni, amely lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a jelenléte vagy hiánya antitestek herpesz betegnek (ELISA - enzyme-linked immunosorbent assay).

A gyulladást okozó vírus DNS segít a PCR-polimeráz láncreakció módszerének megállapításában.

Mint a herpesz kezelése a test bőrén felnőtteknél

A kezelés időtartama számos tényezőtől függ: a beteg kezelésének sebessége az orvoshoz (bőrgyógyász, és szükség esetén az urológus vagy nőgyógyász), kompetens diagnózis, a betegség súlyossága.

A betegség másodlagos kitörése esetén a gyógyulás általában gyorsabban megy, a fertőzés jelei 8-10 nap alatt kiküszöbölhetők.

Készítmények: kenőcs, krém, stb.

Az orvos által a páciensnek felírt gyógyszerek eltérő irányba mutatnak. Vírusellenes szerek (aciklovir, Gerperaks) hatásos a korai szakaszában a betegség: ha elkezdi használni őket, mielőtt a kiütés jelenik meg, van esély, hogy állítsa le a vírust.

Az "akut" szakaszban ezek az alapok leginkább képtelenek.

fertőtlenítő oldatok kezelésére használt sebek: sebek kenetet zelenkoj (ez egy jó szárító hatás), vagy miramistinom Castellani Paint (leggyakrabban értékesített drogériákban „című Fukortsin”).

Ez jó antiszeptikus, megakadályozza a fertőzés terjedését a test más részeire, és mintha a kezelt hólyagok és sebek védőrétegét lefedi.

A Fukortsin lehet színtelen vagy bíbor. A második lehetőség, a szakértők szerint, előnyösebb - egyértelművé teszi a beteg számára, hogy mely sebek már elkenődtek és melyeket még nem kezelnek.

Kenőcsök és spray-k (például cink-kenőcs, streptocid tartalmú krémek) 3 óránként felviszik a sebeket.

A lidokainon alapuló drogok, valamint a paracetamol és az ibuprofén segítenek eltávolítani a viszketést, anesztetizálni. A panthenol és a depanthenol jó gyógyító hatással bírnak.

Az immunmodulátorok (pl. Cycloferon, Polyoxidonium) és a vitaminok általában erősítő hatást gyakorolnak a szervezetre, felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat, meghosszabbítják az elengedés időtartamát.

Az injekciókat kivételes esetekben írják elő, valamint antibiotikumokat. Ha a betegség magas lázzal jár, hidegrázás, lázcsillapító tablettákat vagy kúpokat ad.

Hagyományos gyógyszer

A herpesz számos tünete segít eltávolítani a különböző természetes gyógymódokat - infúziókat, lotionokat, tömörítéseket, moxibustionot.

Íme, amit sikeresen használhat:

 • menta húsleves (bőrkiütések kezelésére);
 • zöld tea infúzió (tömörítésként);
 • friss celandinlevet (a sebek felkavarására);
 • citromfű, infúzió, belső (általános helyreállító) infúzió;
 • rántott fokhagyma, alma (tömörítéshez);
 • pirított tojásfehérje (a kiütés kenésére).

Táplálkozás és táplálkozás

A táplálkozási szakemberek összeállították a herpeszes betegek tiltott ételeinek listáját, amelynek használata megnehezíti a kezelést. A "fekete lista" magában foglalja:

 • alkoholos italok;
 • erős kávé és tea;
 • cukor és csokoládé;
 • szőlő (friss és szárított);
 • különböző sütemények;
 • néhány dió (például földimogyoró).
 • zabpehely bogyókkal és teával reggelire;
 • Zöld alma és ásványvíz - vacsora előtt snackként;
 • csirkehúsleves, halszeletek, párolt és burgonya körettel ebédelni;
 • egy joghurt és egy banánt - egy közepes reggeli snack;
 • egy darab főtt hús, zöldséges körettel, lé a vacsorához;
 • kefir - lefekvés előtt.

fizikoterápia

A kezelés célja a beteg immunitásának megerõsítése, a gyulladásos folyamat leállítása, a bõr metabolikus folyamatának aktiválása és fájdalomcsillapító hatások biztosítása.

Az ultraibolya vagy lézeres kezelést leggyakrabban idős emberek és gyermekek írják elő.

Ha érdekli, mi a CMV fertőzés, hogyan jelenik meg és kezeljük, javasoljuk, hogy olvassa el a kiadványunkat.

Erről, hogyan kezeljük a herpeszet a gyermek szájába, megmondja ezt az anyagot.

Gyermekek testének megfázásának kezelésére szolgáló módszerek

A hiteles gyermekorvos Eugene Komarovsky meg van győződve arról, hogy szükség van a herpesz gyermekes kezelésére.

Minden szervezetben, még egy csecsemőnél, azt állítja, rejtett tartalékok vannak, amelyeket meg kell próbálni a gyermek testének megóvására.

Az orvos azonban kategorikusan tagadja az öngyógyítást, és azt tanácsolja, hogy gyermekbetegség esetén szakemberekkel kell konzultálni.

A herpesz által szenvedő gyermekek számára ajánlott egyéb gyógyszerek közül a Zovirax-ot hívhatja (helyileg vagy szájon át).

A betegek 10 évnél idősebb: Valtrex, Cymevene, Famciclovir, kenőcsök - 12 százalékos tromantodinovuyu és oxolinic, és 2 százalék alpizarinovuyu.

A következő videón a herpesz gyermekekben történő kezeléséről Dr. Komarovsky elmondja:

Hogyan gyógyítható a betegség a terhes nők

A jövőbeni anyák, akik herpeszet kezdenek, nehéz megtalálni a megfelelő gyógyszert, amely biztonságos a magzat számára.

A gyógyszerek alkalmazására vonatkozó döntést orvos készítette el az ajánlott gyógyszerek közül: Panavir, Acyclovir, Zovirax, kenőcsök - Oxolinic, Tetracycline.

A sebek az E-vitamin folyékony oldatával kenhetőek. Az Eleutherococcus, ginseng immunitás-előkészítő hatásainak erősítése.

Meg lehet fürödni és nedvesíteni a kiütések helyét

Hosszú ideig azt hitték, hogy a víz a vírus aktiválódását okozza, és vele együtt a test beteg részeitől egészségesre változik. Ma ilyen szigorú tilalmakat nem tartanak be, de vannak még korlátozások is.

Az orvosok higiénikus fürdőket ajánlanak a herpeszes betegek számára legfeljebb egy negyedóráig. Vizet kell meleg és szükségszerűen tartalmaznak főzetek a gyógynövények (vérfű, kamilla), vagy gyógyszer olajok (például, zsálya).

Ezek az eljárások jó módszerek a fertőtlenítésre, emellett segítenek azoknak is, akik gyulladt bőrvérzéssel küszködnek, kellemetlen érzés feszülni.

és itt úszni a különböző víztestekben (mesterséges és természetes) nem, különösen azok, akik genitális fertőzéssel vagy övsömörrel rendelkeznek.

Fennáll annak a veszélye, hogy "megosztják" a vírust másokkal. És a beteg nem tűnik a legjobban - a kiütés és a pattanások megijesztik az egészséges embereket.

Következmények és szövődmények

A herpesz veszélyes szövődményeire. Ez okozhat:

 • különböző belső szervek gyulladása;
 • az idegrendszer betegségei;
 • meningitis és encephalitis;
 • epilepszia;
 • ha a nemi szervek érintettek - herpetikus cystitis, infertilitás a nőknél, prostatitis a férfiaknál.

megelőzés

A betegség személyenkénti átterjedésének megakadályozása érdekében a betegeknek szigorúan be kell tartaniuk a megelőző intézkedéseket.

Ő jobb otthon maradni, használja az egyéni törölköző, vegye fel magadnak egy csésze, kanál, tányér, villa, és tartsa őket elkülönítve a többi ételeket. És persze, hogy csökkentse a személyes kapcsolatokat - elhalasztja az ölelés és a csókok helyreállítását.

A páciens környezetéből származó embereknek óvatosnak kell lenniük. Ha attól tartanak, hogy a bőr képes fertőzésre, akkor valamilyen antiszeptikus kezelést kell alkalmazni - például Miramistin.

Rendszeres kézmosás - szintén fontos megelőző intézkedés, mert a nap folyamán fordulunk a vasúti közlekedés, kiszámítani a boltban, és megismerni, akinek a kezében járt a papírpénzek és érmék.

Ha valaki betegedik a herpeszben a környezetében, ne habozzon elosztani az egyes higiéniai termékeket magára, és tárolja azokat úgy, hogy senki sem használhatja őket hibásan.

Vigyázzon a WC higiéniájára, rendszeresen fertőtlenítse a WC-ülést, mert műanyag felületén a vírus 4 órán át "olvasható" marad.

Tetszik a cikk? Ossza meg barátaival:

Hogyan alakul ki a herpesz a bőrön és hogyan kezelje?

A herpesz a leggyakoribb vírus a Földön, amelyet az emberek 90% -a hord, így szinte minden ember a szállítója és forgalmazója. A vírusnak 8 fajtája van, de a leggyakoribb törzsek a kettő - az első és a második (herpes simplex vírusok vagy HHV).

Mindegyik törzs jellemzően az ajkán, a nyálkahártya nemi szerveken és a szájakon, az arc és a test bőrén jellemző kiütésekre utal. Ezek több fájdalmas hólyagok, amelyek szintén sütik és viszketnek. Hogy néz ki A herpesz a bőrön felnőttek és gyermekek körében és hogyan kezeljük ezt a cikket.

Milyen a herpesz a bőrön?

Nagyon könnyen kapható a herpesz. A test egy egészséges személy kaphat a különböző módon: a szoros kapcsolatot a beteg belélegzése fertőzött levegő vírus megérintése után a tárgyakat, amelyekre korábban a beteg, szex közben a fuvarozó a vírus és a vér útján.

fotó: herpesz a kezek bőrén

Mivel az első előfordulása és megismétlődésének herpesz is előfordulhat sarkokban az ajkak, az orr és a felszínén a kötőhártya a szem és a szemhéjak, a homlok és az övezetben a fülek, az arc a szájüregbe, a kéz és a test egyéb részein. Bár a leginkább tipikus hely, ahol megjelenik gyulladt hólyagok, az ajkak, néha előfordul, hogy a kiütések hatással vannak a fenti zónákra.

A herpesz bőrének manifesztációja nem jellemző a vírus mind a 8 típusára, de csak:

 • 1-es, ami az ajkakra, a szájra és az arcra ható bőrkiütés megjelenését okozza (gyakori hideg);
 • 3., ami a felnőtteknél a gyermekek és övsömörök varicellaját okozza;
 • 6. és 7., amelyek a gyermekek rózsaszínét okozzák, ami általában a 2 évnél fiatalabb gyermekeket érinti.

információ

A bőrön a herpeszes bőrkiütésnek van forma fúrt gyulladt hólyagok, vékony átlátszó bőrrel borítva. Alatta egy zavaros sárgás folyadék, amely nagyon magas koncentrációban tartalmazza a vírust. A hólyagok több darabból álló csoportokba vannak csoportosítva és szinte összeolvadnak egymással.

A herpesz típusai, amelyekben bőrkiütések és tünetek jelentkeznek

Az első tünetek Herpes simplex a bőrön - viszketés, enyhe fájdalom és égés azokon a helyeken, ahol kiütések jelennek meg. Egy bizonyos idő elteltével a bőr ezen területei pirosak és duzzadnak, felületükön kis buborékok képződnek.

A vírus típusa hhv 1 és 2

Eleinte egyedülállóak, de idővel számuk nő. A hólyagok gyulladtak, viszketőek, fájdalmasak és fokozatosan teljesen feltöltődnek az izmos verejtékkel. Amikor a térfogata eléri a határértéket, a buborékok kinyílnak, és tartalmuk kifolyik. A közeli még mindig egészséges bőrön át terjed, és fertőzte meg.

Maguk a sebek sárgásbarna száraz porok, és fokozatosan gyógyulnak. Helyükön nem keletkezik hegesedés. A herpesz herpesz a megjelenés kezdetétől és a gyógyulásig körülbelül 1-2 hétig. A bosszantó betegség egyéb tünetei a hőmérséklet, a gyengeség, a gyengeség, az izom és a fejfájás.

Csirkehordó

A csirke pox a gyermekeknél a harmadik típusú herpesvirus varicella-zoster első megnyilvánulása. Csirkehimlővel a bőrtünet szétszóródik a test felett, polimorf jelleggel. Amint megjelenik a kiütés, olyan kis rózsaszín foltok látszanak, amelyek átmérője legfeljebb 2-4 mm.

Néhány óra múlva átjutnak papulákká, majd részben hólyagokká. Ők is viszketnek és fájnak. 1-3 napot vesz igénybe, és a hólyagok kiszáradnak, és helyükön sötétvörös vagy barna színű korpák jelennek meg. A betegség lefolyása után 2-3 hét múlva esik le, és helyükön tiszta bőr.

Sekély buborékok varicella található a felhám, de nem éri el a csíra réteg, és így nem seb marad vissza heg. Ha a páciens erősen fésül, akkor a fekélyek helyén látható atrophikus hegek képződnek. A bárányhimlő-kiütés mellett láz és láz is megfigyelhető.

Herpeszes övsömör

Zsindely van a herpesz megnyilvánulása a bőrön a vírus aktiválása után, hosszú ideig a páciens testében látens állapotban. Ez egy egyoldalú, világosan körülhatárolt bőrelváltozás, amely egy övből egy nyomot idéz. Összetett kiütésekből áll, amelyek egy vagy több közeli dermatómán helyezkednek el. Gyakran előfordul, hogy a páciens arca és teste a bordák területén és a csípőn megjelenik.

A herpes zoster herpeszkiütésének tartalma először átlátszó, majd gélesedik a vér keverékével. A legtöbb esetben a kiütés 2-4 hét után önállóan megy keresztül, de néha hónapokig és évekig is a páciens testén maradhat. Amíg a betegség folytatódik, a betegnek fejfájásai és idegi fájdalmai vannak, a nyirokcsomók fokozódnak és a láz folyamatosan fennáll.

Baby Roseola (6 és 7 típus)

Herpesz a gyermek rózsaszín gyermekén a hőmérséklet hirtelen emelkedése 39-40 ° C-ra emelkedik, ami 3-5 napig tart. Jelenleg nincsenek egyéb tünetek. Ezután a hőmérséklet normalizálódik, de az arcon, a mellkason és a hasán belül 1 nap alatt jelennek korepodobnye rózsaszín kiütések. Az elkövetkező néhány órában tovább terjedtek egész testében. A kiütés 4-7 napig tart, ami után eltűnik, anélkül, hogy bármilyen foltot vagy hegeket hagyna.

A herpesz kezelése a bőrön

Amikor egy kellemetlen viszkető és fájdalmas kiütés jelenik meg egy személy arcán vagy testén, elkezd gondolkodni, mint a herpesz bőrön való kezelésére. Azok az orvosok, akik ilyen esetekben kezelik a fertőzés kitörésének gyors elnyomását, az acyclovirra alapozott vírusellenes gyógyszereket írják elő pácienseiknek, elsősorban injekció formájában:

 • aciklovir;
 • valaciklovir;
 • gerpevir;
 • penciklovir;
 • ganciclovir;
 • Famciclovir.


Ezeknek a készítményeknek a hatóanyaga blokkolja a vírus DNS-jét az emberi sejtekben, és nem teszi lehetővé a szaporodást, ami a betegség fokozatos gyógyulását eredményezi. Ugyanezeket a gyógyszereket, de krémek és kenőcsök formájában használják a kutikulák helyi feldolgozásárax herpeszkiütés. Hozzáadnak más herpesz elleni kenőcsöket, például:

Ezen gyógyszerek közül soknak több terápiás hatása van. Például, Triderm herpeszrel a bőrön köszönhetően, hogy annak összetétele betametazon, klotrimazol és a gentamicin a levél fertőzött bőr számos terápiás hatásai: gyulladáscsökkentő, viszketés elleni, anti, anti-gombás és fertőtlenítő.

Herpesz a kezek bőrén kezelje a jód tinktúráját, valamint az oxolinsav, tetraciklin és interferon kenőcsöket. A bőrön előforduló herpeszről származó kenőcs vékony rétegben kerül alkalmazásra de gyakran - 3-4 óránként és amíg kellemetlen kiütések nem jelennek meg.

Figyelem!

Nem lehet teljesen gyógyítani a herpeszet, mivel ez a fertőzés az idegsejtekben rejtve van, és lehetetlen eljutni onnan anélkül, hogy megsemmisítenék az érintett sejteket. Ezért a jelenleg gyógyszert kínáló kezelés csak tüneti lehet.

Támogató szerek kezelésre

Eltávolításához egyidejű tünetek, például láz, izomfájdalom és fejfájás, továbbá a bázikus gyógyszerek használt lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatóanyagok (például ibuprofen és a paracetamol), de ahhoz, hogy megakadályozzák a fertőzés a nyílt sebek, használja antiszeptikus kenőcs.

Az idősek és a betegek csökkent immunitás miatt a krónikus betegségek, valamint a gyakori visszaesések a betegség, hogy fokozza a szervezet védekező előírt immunmodulátorok, például Pyrogenalum, Arbidol, Amiksin és a nagy dózisú C-vitamin, A, E és B csoport

Ezzel párhuzamosan a herpesz kezelése végezzük és a betegségek kezelésére, amelyek kiváltják a visszaesés. Lehet más fertőzések és krónikus betegségek, legyengítő test lassan. A kezelés során a betegség a beteg kell tartania, hogy az ajánlott étrendet, akkor nem lesz túl hideg, túlmelegedés és még ki tested stressz tesztek.

Népi jogorvoslatok

kezel fájdalmas hólyagok a bőrön nem csak gyógyszertári gyógyszerek, hanem az ilyen esetekben kínált gyógyszerek is. A szintetikus és természetes anyagok kombinációja csak növeli a teljes hatást, és jelentősen felgyorsítja a helyreállítási folyamatot.

A herpesz gyorsan eltűnik:

 1. Echinacea tinktúrája, amely nem hatékonyabb az antibiotikumokkal szemben. Vásárlás kész tinktúra lehet a gyógyszertárban. 2 ts. 1 evőkanál. vízzel, és öblítse le a kiütéseket hígítatlan folyadékkal. A kezelés folyamata egészen addig, amíg a kiütés teljesen eltűnik.
 2. A kamilla gyógyszertár tinktúrája. A gyógyszertár is megvásárolható, vagy önállóan elkészíthető, amelyhez 3 evőkanál kell. l. száraz virágokból és 100 g vodkából. A folyadékot 2 hétig ragasztják, majd napi 3 alkalommal 20 cseppet kell bevenni.
 3. Ugyanez a tinktúra vagy a meredek kamilla kamra dörzsöli a kiütéseket és a bőrt. Ugyanakkor egyszerű kamilla teát isznak. A gyógyszer előnye, hogy nem okoz allergiát és nem okoz mellékhatásokat.
 4. Tinktúra a kalendula. Ez a gyógyszer ugyanolyan módon készült, mint az előző, csak 3, de 2 evőkanál. l. nyersanyagok.
 5. A ginseng tinktúrája, amely részeg, 20 cseppet naponta háromszor.
 6. Eleutherococcus kivonat, amely 20-40 cseppet is tartalmaz, naponta háromszor is.
 7. Tinktúra a bojtorján és a főzet a Szent János sörét, akkor fogyasztják 1 / 4-1 / 2 tbsp. Napi 3 vagy 4 alkalommal.

Ugyanazok a tinktúrák és húslevesek kezelhetők gyulladásos bőr herpesz. Az előnye, hogy gyógynövény, hogy ezek hatása nem korlátozódik a vírusellenes hatás, hogy több és regeneráló hatása van a bőrre, elősegíti a gyors sebgyógyulást, támogatja a szervezet betegségek elleni, valamint csökkenti a kiújulás kockázata.