Herpesz a terhesség alatt: egyszerű (az ajkakon) és nemi szerveken

Sokan közülünk első kézből tudunk a herpeszről, nem pedig hallássérülésről. Természetesen a Földön élő emberek több mint 90% -a hordozza ezt a vírust. Ő biztonságosan jelen lehet a szervezetben 5, 10 és 20 év alatt, hatás nélkül, mert az emberi test egy normális, egészséges állapotban általában elnyomja a vírust.

De olyan helyzetekben, amikor az immunitás csökken, a herpeszvírus aktívabbá válhat. Sajnálatos módon lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, és a legfrissebb kábítószerek csak ideiglenesen elnyomják tevékenységét - a mentesség következő gyengüléséig: megfázás, betegségek, hipotermia, kimerültség. Ugyanez a lista magában foglalja a terhességet is herpesz terhesség alatt gyakran előrehaladt azokban is, akik korábban nem tudtak a testben való jelenlétéről.

A herpesz típusai

Mi ez a betegség? Ezt az 1. herpeszvírus (HSV-1 vagy herpesz-ajkak) és 2. típusú (HSV-2 vagy genitális herpesz) okozza.

1. típusú herpesz okoz székletet a szájon és az ajkakon (hólyagok, amelyeket népszerűen "megfázásnak" neveznek), herpesz 2 típus - fekélyek a nemi szerveken vagy a végbélen, néha más helyeken, de mindig a derék alatt. Ezek a buborékok az idő múlásával járnak, fájdalmas fekélyeket hagynak utána, gyógyulnak elég hosszú ideig: 2-4 hétig (a leghosszabbak mindegyik gyógyul meg azokban az emberekben, akiknek a herpesz először jelent meg). Még miután a hólyagok és sebek elhaladtak, a vírus még mindig a testben marad, és bármikor megjelenhet - ugyanazon buborékok jelennek meg ugyanazon a helyen.

Herpesz ajkak csókkal, levegővel és háztartási kapcsolatokkal továbbíthatók. Genitális herpesz továbbítják a védekezés nélküli szex és kevésbé gyakori, de mégis minden 5. felnőtt fertőzött genitális herpesz, és a legtöbb ember nem is tud róla - ez a fajta herpesz gyakran tünetmentes, vagy a tünetek is téveszthető tünetek bármelyike egy másik betegség.

Herpesz terhesség alatt

Mint már említettük, a herpesz nagyon gyakran előfordul a terhesség alatt, amikor a nő immunitása jelentősen csökken. By the way, ez nem azért, mert a test „gyengült”, valamint a megőrzés és a vemhesség, ami lényegében idegen az anyai szervezet és az objektum, akkor egyszerűen vágva, ha az anya immunrendszere dolgozni teljes erejét. Ezért csökkent immunitás terhesség alatt szükséges, de tekintve az akut herpes - ez egy nagyon pillanat.

Ha egy nő már látható herpesz az ajkak, az orr, az arc bőr vagy a nyálkahártya a nemi szervek, az orvos köteles kinevezni egy további vizsgálat céljából azonosítani, hogy milyen típusú herpesz vírus testébe. Az egyszerű herpesz nem annyira szörnyű, a terhességi nemi herpesz komoly szövődményekkel járhat, amint azt később tárgyaljuk. Elemzés herpesz terhesség alatt - egy tanulmányt a szövetminta vett az érintett területen kiütés, vagy még gyakrabban, egy vérvizsgálat.

A genitális herpesz terhesség alatt

Ők is fogott és háztartási, valamint a szülés során (anyáról gyermekre), de gyakrabban ezt a fajta herpesz fertőzés a védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. Figyelemreméltó az is tény, hogy gyakran kíséri a herpesz és egyéb fertőző betegségek a genitális traktus: mycoplasmosis, chlamydia, trichomoniasis, gonorrhoea, szifilisz, így az észlelési a vírus a szervezetben a nemi herpesz feltétlenül kell szűrni a fertőzések, a szexuális úton terjedő betegségek.

Mi a a herpesz fertőzés tünetei a terhesség alatt?

Ügyeljen arra, hogy orvoshoz forduljon, ha az alábbi tüneteket észleli:

 • hüvelyi kisülés - enyhe, vizes, 5-7 napos (néha terhes nőknél ez az egyetlen tünete ennek a patológiának);
 • kiütések a külső nemi szervek bőrén, valamint a hüvely és a nyaki membrán falain. Ezek a kiütések olyan kis buborékokhoz hasonlítanak, amelyek tiszta folyadékkal töltöttek, 2-3 nap elteltével, és 7-10 napon belül nem gyógyulnak a fekélyek, és néha ez az időszak akár 2 hétig is eltarthat;
 • viszketés, égő érzés - gyakran előfordulnak a kiütések előtt és előfutáraiként szolgálnak;
 • izomfájdalmak, fejfájás, általános rossz közérzet és gyengeség, 38-39 fokos láz.

Terhességi herpesz szimplex klinikai képe

A lázas vagy egyszerű herpesz áthalad a fejlődés 4 szakaszában. Az elsőben viszketés vagy kellemetlen érzés van az ajkak, az orr vagy az arc más területein, esetleg általános rossz közérzet, sőt láz is. 2. szakasz - a gyulladás, amelyet az enyhe duzzanat és az ajkak érzékenysége jellemez, végül kiterjed és nagy felületet foglal el.

A harmadik szakaszban herpetikus vezikulák törtek ki, ebből tiszta folyadékáramlások (amelyek nagyszámú vírusembriót tartalmaznak, és ezért nagyon veszélyesek a fertőzés szempontjából). A buborékok feltörésének helyén sebek képződnek. A negyedik stádiumot a sebhely kialakulása okozza a foltok (kéregek) kialakulása. Ha ujjával megérinted őket, akkor fájdalmai vannak, és néha egy kicsit vérzik.

Herpes zoster terhesség alatt

A herpes zoster vírusa (vagy, ahogyan azt is nevezik, övsömör) az emberi testbe való bejutása kétféle betegséget okozhat: azok, akik először találkoznak vele, ez a vírus okoz bárányhimlő (csirke pox); azok, akik betegek voltak vele, a vírus az idegsejtek belsejében marad az életben, és az újraaktiválás esetén a herpes zoster okozza. A herpeszkiütés a fejre vagy a testre utal (ez lehet a nyak, hát, kar, láb, gyomor, mellkas).

A herpes zoster vírus közvetlenül érintkezésbe kerül, érintkezésbe kerül a betegségben szenvedő személy érintett bőrfelületével (a légúti átvitel elvileg lehetséges, de a gyakorlatban nagyon ritka). A terhesség ideje alatt jobb, ha egy nő nem lép kapcsolatba a herpesz zosterrel rendelkező emberekkel - legalább addig, amíg minden buborékfólia száraz törmelékben van, mert ebben a szakaszban a fertőzés kockázata jelentősen csökken.

De ha már voltál a bárányhimlő, akkor gyakorlatilag nincs valódi fenyegetés a fertőzéssel az ilyen típusú herpesz miatt, mert a szervezetben már vannak antitestek a betegség ellen.

Ha a herpesz zosterben szenvedő beteg terhesség alatt érintkezik, akkor ajánlott egy fertőző betegség orvosának felkeresni, és elemezni kell, hogy van-e immunitás a herpesz ellen. Ha nem, akkor orvosa valószínűleg kérni fogja protivogerpesnuyu szérum megelőzése érdekében a fejlesztési bárányhimlő - a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, annál mindig fennáll a veszélye a negatív hatása a vírus a magzatra.

Általában a herpes zoster-betegeket az 1 hónapos kor alatti gyermekektől izolálják - immunitásuk még mindig túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon a fertőzésnek. Azonban, amikor egy olyan anyát kap, aki a szülést és a szoptatást szüntette meg, nem szükséges korlátozni a kapcsolatot a csecsemővel - már a terhesség alatt vagy az anyatejjel mentális immunitással rendelkezik.

A herpesz veszélyes a terhesség alatt?

Ha egy nő és terhesség előtt volt beteg a herpesz vagy volt a hordozója ennek a betegségnek, a gyermek, azt mondhatjuk, szerencsés volt: ő az anyai ellenanyagok védelme alatt áll, ezért a terhesség prognózisa meglehetősen kedvező - a magzat fertőzésének valószínűsége csak 5-7%. A helyzet még rosszabb, ha a jövő édesanyja már terhesség alatt kötődött a herpeszhez (a baba fertőzésének valószínűsége ebben az esetben 50-60% -ra nő). A magzat fertőzése? Itt már az orosz rulettben is: talán, igen, és talán nem. Ha a vírus még behatol a baba testébe a méhlepényen keresztül, az negatívan hathat az egészségére és a terhességre.

Ha a baba teste a terhesség korai szakaszában kap herpeszet, akkor nő a vetélés kockázata. De még a sikeres felnevelés esetében is, ez az aljas vírus egy másik területen is megnyilvánulhat, ami számos a magzati fejlődés hiányosságai: látás és halláskárosodás, születési rendellenességek az agyban, központi idegrendszeri károsodás, a csecsemő fizikai fejlődési rendellenességei. Ezért sajnos a herpesz terhesség alatt a korai stádiumban a megszakításának jelzésévé válik. A terhesség megmentése csak akkor érhető el, ha a fertőzés a terhesség hatodik hónapja után következett be, de ebben az esetben minden nem túl sima. Ha a herpeszvírus fertőzés a terhesség harmadik harmadában jelentkezik, akkor halott gyermek születését okozhatja, vagy agyi sérüléseket okozhat.

Sokkal veszélyesebb nemi herpesz terhesség alatt - a legsúlyosabb szövődményekhez vezet. Azonban ez nem egy halálos ítélet, ha nem sokkal születése előtt történt súlyosbodása genitális herpesz, az orvosok, a fertőzés elkerülése érdekében a gyermek, ahogy áthalad a szülőcsatornán (és a kockázat nagyon magas), valószínűleg Önnek egy császármetszés.

Néhány nőgyógyász és szülésznő mégis a császármetszés nélküli gyógymódot folytatja, természetesen - ezért a herpesz sürgősségi kezelése terhesség alatt speciális gyógyszerek segítségével történik. Ezek a gyógyszerek elég erősek, de ha orvosa írta fel őket, ne aggódj - a herpeszvírussal való fertőzés lehetősége sokkal nagyobb kárt okoz, mint a "káros" gyógyszereket.

Tehát a herpesz lehetséges következményei a terhesség alatt:

 • hogy a magzat - vetélés, kimaradt abortusz, kár, hogy az agy (microcephalia), veleszületett fejlődési rendellenességek, szívrendellenességek, veleszületett vírusos tüdőgyulladás, a koraszülés;
 • újszülöttnek - születés utáni hirtelen halál, epilepszia, agyi bénulás, süketség; vakság;

Az ilyen szörnyű következmények rendkívül ritkák, de az orvos biztosan előírja Önnek a kezelést, hogy kizárja a legkisebb lehetőségeket legalább néhány komplikáció esetén.

A herpesz terhesség alatt történő kezelése

Ha terhes, és észrevenni a kiütés herpeszes hólyagok, mindenképpen mondja el szülész-nőgyógyász, azért vett részt, hogy ez a negatív tényező. Ha a terhesség alatt hirdetményt visszaesés, a betegség súlyosbodását a lehető leghamarabb menni az orvoshoz: a szükséges orvosi intézkedéseket fognak hozni, mielőtt annál nagyobb az esélye, hogy folytassa a terhesség biztonságos.

Cikkünk elején már említésre került, hogy nincs olyan univerzális gyógyszer, amely egyszer és mindenkor megszabadulhat ettől a kellemetlen betegségtől. Az orvosok ezért intézkedéseket tesznek, hogy elnyomja a tevékenysége a vírus vagy erősíti az immunrendszert (de annak meghatározására, hogy van-e immunhiányos, az orvos csak a diagnózis felállítása után az ilyen esetekben, mint a kezelés alkalmazható immunglobulinok nem ellenjavallt terhes nők - ginzeng, szibériai ginzeng, echinacea, a B csoportba tartozó vitaminok).

A herpesz terhesség alatt történő kezelését bonyolítja, hogy sok ismert, meglehetősen hatékony gyógyszer ebben az időszakban nem használható. Valószínűleg az orvos előírja Önnek a számos herpesz elleni kenőcs közül az egyiket, amelyet napi 5 alkalommal kell alkalmazni az érintett felületre 7-10 napig. Emellett a bőrkiütést néha ajánlott az interferon vagy az E-vitamin (kapszulákban eladott) oldatával kenni - segítenek felgyorsítani a fájdalmas sebek gyógyulását.

-ban hagyományos orvoslás is van egy válasz a kérdésre, mint herpesz terhesség alatt - akkor ajánlott, hogy kenje a lézió fenyő, homoktövis, Dog rózsaolaj (ilyen terápiát tart 2-3 hét), kamilla krém, kenőcs körömvirág, és igyon sok forró italok, amelyek fokozzák az immunrendszer - például tea mézzel és kalinával. Nem mondhatjuk, hogy ezek a gyógyszerek használhatatlanok, de önmagukban nem hatékonyak, mert csak a betegség tüneteit érintik, és nem maga a vírus. Jobb, ha azokat orvos által előírt gyógyszerekkel kombinálják.

A herpesz megelőzése a terhesség alatt

Számos intézkedés lehetővé teszi, bár nem 100% -os garanciával, hogy megvédjék magukat a herpeszvírussal való fertőzéstől, de ha lehetséges, megakadályozza:

 • a szervezet immunrendszerének erősítése nemcsak az immunstimulánsok befogadása, hanem az egészséges életmód, a megfelelő gyakorlat, a racionális táplálkozás; keményedés;
 • minden rossz szokás elutasítása;
 • a herpeszvírus vérvizsgálata a terhesség előtt, a koncepció tervezési időszakában.

Mindezen intézkedések csak a szervezet immunvédelmének megerősítésére és közvetett, megelőző értékre irányulnak.

Ha a herpetikus kiütések nagyon gyakran fájdalmasak Önnek, ajánlott multivitaminok vagy immunmoduláló szerek fogyasztása a gyermek elképzelése előtt. Van egy speciális eljárás - a vért intravaszkuláris besugárzása lézerrel. Igaz, még ő sem képes teljes mértékben megölni a vírust, de a tevékenységét elnyomják. Ezt az eljárást számos klinika kínálja.

Ha nem fertőzött a herpesz vírus, különösen kezelésére gondosan egészségügyi óvintézkedéseket: közvetlen megelőzése herpeszvírus fertőzés megszüntetésére kapcsolatba fertőzött emberek.

Herpes simplex vírus fiatal anyáknál

Ha a terhesség alatt diagnosztizálták a herpeszes szimplex vírust, felkészüljön arra, hogy a szülés után senki sem megy sehova. Ez azt jelenti, hogy egy relapszus során (amikor az ajkán kiütés van) különösen óvatosnak kell lenni, hogy ne fertőzze meg az újszülöttet. Alaposan mosson kezet, mielőtt megérintette volna a babát.

Amikor buborékok jelennek meg az ajkán, akkor jobb lesz, ha orvosi maszkot viselsz, mielőtt a babát a karodban viszi. Amikor a buborékok felrobbannak, a kötés eldobható. Próbáld meg megcsókolni a gyermeket, és ne nyomja meg az arcát hozzá - a herpesz súlyosbodása során semmi esetre sem kell kapcsolatba lépnie a baba bőrével.

Herpesz a terhesség alatt - nem egy mondat, de azt kell diagnosztizálni és kezelni az orvos, így követni minden szabályozás és erősíti az immunrendszert.

Herpesz terhesség alatt

A terhesség alatt a herpeszkór komoly problémát jelenthet, ezért orvosok óvatosan felügyelik. A vírus herpes simplex, mint biológiai hatóanyag, nagyon veszélyes a normális fejlődését a magzat, például a teratogén hatásúak - képes okozni fejlődési rendellenességeit az embrió - az összes vírus ez kiváló csak a rubeola vírus.

Ezért a herpesz terhességi állapotának jellemzőit mindig alaposan megvizsgálták, és az orvosok ma már igen széles körű anyagot gyűjtenek össze e betegségről.

Száraz statisztikák

A statisztikákkal nehéz vitatkozni. Ami a herpeszet illeti, az alábbi számokat adja:

 • Minden második ember a bolygón a herpes simplex vírus hordozója;
 • az elsődleges genitális herpesz esetén a méhen belüli fertőzés kockázata 30-50%, visszatérő herpesz esetén 3-7%;
 • a korai stádiumban a herpes simplex vírus az esetek 30% -ában spontán abortuszt okoz, és a harmadik trimeszterben az esetek 50% -ában késői vetélések fordulnak elő;
 • A túlélő újszülöttek 40% -ában a méhen belüli fertőzés késői korban kialakult látens kocsi kialakulásához vezet, és diszfunkcionális rendellenességek kialakulásához vezet;
 • a betegség tünetmentes vagy atipikus formájú anyáktól a beteg gyermekek az esetek 70% -ában születtek. A mortalitás ebben a csoportban körülbelül 50-70%, az újszülöttek mindössze 15% -a egészséges marad.

Fontos tudni, hogy a herpesz a terhesség bármely időszakában kezelhető, és a megelőző és terápiás intézkedések megkezdődtek, annál jobb. Ellenkező esetben különböző szövődmények jelentkezhetnek.

Előforduló szövődmények

A vemhességi időszak alatt a szervezet összes erői a belső szerkezetátalakításra irányulnak. Az ebből eredő immunitás csökkenése ebben az esetben kedvező tényező az elhalt betegség megnyilvánulásában. A herpesz rendkívül veszélyes a terhességben, és nem hagyható figyelmen kívül. A vírus nemcsak spontán vetélést okozhat, hanem súlyos fejlődési rendellenességeket is okozhat a magzatban.

Először is, a herpesz hatással van a terhesség folyamatára, és ennek oka is előfordulhat:

 • fagyasztott terhesség;
 • a terhesség spontán megszüntetése;
 • idő előtti szállítás;
 • halvaszületés.

A fagyasztott terhesség vagy a meghiúsult vetélés a leggyakoribb szövődmény, amely az első trimeszterben jelentkezik. Annak ellenére, hogy a terhesség biztonságosan megkezdődik (a megtermékenyített tojást biztonságosan rögzítik a méh falán), további fejlődés nem figyelhető meg (csak a magzati membránok fejlődnek ki). A nehézség az, hogy a nő ugyanakkor jól érzi magát, a magzati tojás elutasítása nem fordul elő. Ez a női test mérséklődéséhez vezethet a bomlási termékek által, ami a következőket eredményezi:

 • az endometrium gyulladásos folyamatait;
 • a hematopoiesis rendszer megsértése (trombózis, vérzés).

Fontos észrevenni a magzat időbeli fejlődésének hiányát. Az extrahálás gyógyszeres (tabletták) vagy vákuumos extrakcióval, általános érzéstelenítéssel történik. Gyakran válik curettage vagy curettage.

A nemi herpesz későbbi kezelésének időtartama legalább 6 hónap lehet.

A magzat szövődményei nyilvánvalóvá válnak:

 • szívhibák;
 • késedelem a fejlődésben;
 • elhúzódó sárgaság;
 • a központi idegrendszer veresége;
 • hemorrhagiás szindróma (külső és belső vérzés);
 • vakság;
 • süketség;
 • epilepszia;
 • mikro / hydrocephalus;
 • hepatosplenomegalia.

Hangsúlyozni kell, hogy a magzat herpeszvírus fertőzésének valószínűsége a terhesség alatt alacsony. Kivétel - elsődleges anyai fertőzés genitális herpesz, amikor az átviteli kockázat a magzatra 50%, és romlott a krónikus herpesz kíséretében megjelenése a vírus a véráramba.

Leggyakrabban a fertőzés a munka során jelentkezik, míg a császármetszés nem mindig zárja ki a perinatalis fertőzést.

Egyébként hasznos olvasni:

Ha az újszülött fertőzött herpeszvírus az esetek 35% -ában károsítja az idegrendszert, az esetek 45% -ában a bőr és a szem gyakran fogyatékossághoz vagy halálhoz vezet. Az idő előtti terhesség állapotában a perinatális halálozás az esetek 90% -ában fordul elő. A placenta fertőzés bármikor bekövetkezhet. Tehát a herpesz fertőzése az első trimeszterben szívbetegségek, hydrocephalus kialakulásához vezet, a gastrointestinalis traktus kialakulásának anomáliái. Fertőzés a II. És III. Trimeszterben herpesz hepatitist, anémia, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, szepszis, hypotrophia, herpesz meningoencephalitis.

A primer fertőzés után 32 hét után a gyermek leggyakrabban a bőr fekélyesedésével, agyi nekrózissal, szürkehályogtal, chorioretinitissel, microphthalmával születik. Súlyos elváltozások (szepszis, meningoencephalitisz) esetében az esetek 50-80% -ában végzetes kimenetelűek, időben történő kezelés esetén ez a mutató 20% -ra csökken.

Mentesség a herpeszre, mint a gyermek egészségi gondja

A fentiekből nem következtethetünk arra, hogy a herpeszes betegség és az egészséges gyermek születése összeegyeztethetetlen fogalmak. Csak primer fertőzés veszélyes. A legtöbb nő, aki genitális herpesz volt, teljesen egészséges gyermekeket szül, mivel a magzatot megbízhatóan védi az anya antitestje. Érdemes megjegyezni, hogy az antitestek hatása a születést követő néhány hónapig folytatódik.

Az újszülött fertőzésének kockázata az anya betegségének súlyosságától, valamint a magzat szennyezett amniotikus folyadékkal és a születési csatornával való érintkezésének időtartamától függ. Az ilyen jelenségek megelőzése érdekében elemezni kell a kórokozók jelenlétét a szervezetben a terhességi tervezés és a szülés előtt néhány héttel. Ha a kutatás eredménye pozitív, akkor tanácsos egy tervezett császármetszést végezni.

Ezenkívül az orvos orvosi kezelést ír elő, amelynek célja a betegség megnyilvánulásainak megszüntetése, a lehetséges relapszusok gyakoriságának csökkentése, az immunitás növelése. A preparátumokat külön-külön választják ki, a herpetikus folyamat jellemzőitől és a súlyosság mértékétől függően.

Elsődleges fertőzés herpesz terhesség alatt

Mint már említettük, az anya és a gyermek elsődleges fenyegetése az elsődleges fertőzés. A betegség megnyilvánulásait ebben az esetben különösen egyértelműen jellemzik, mivel nincsenek antitestek a nő testében. Különösen veszélyes a magzat számára fertőzés a terhesség I. és III. Trimeszterében. Korai szakaszában a leggyakrabban diagnosztizált fagyasztott terhesség vagy vetélés, és 36 hét után - a belső szervek (lép, máj, vesék) veresége.

Az antivirális terápia ellenére a herpesz terhes nőknél az elsődleges formában az újszülött halálához vagy mélyen rokkantságához vezet.

Sokan összezavarják a fertőzés elsődleges epizódját és a genitális herpesz első visszaesését, amely korábban tünetmentes volt. Ezek teljesen más fogalmak. Az elsődleges fertőzés azt jelenti, hogy a szervezet még nem fejlesztett ki védő antitesteket, vagyis először ütközött a HSV-vel. És ha a betegség visszatér, a vérben lévő antitestek már jelen vannak. Így ez az elsődleges fertőzés veszélyesebb egy terhes nő számára.

Az elsődleges fertőzésnél a vérvizsgálat Ig M jelenlétét mutatja, és relapszus esetén - IgG. A vizsgálatot nemcsak a jövő anyja, hanem a gyermek apja is elvégzi. Ha egy nő nem vírus hordozója, de az embernek van ilyen, fertőzés bármikor előfordulhat. Ezért vannak olyan párok, amelyekben csak a férfiak szenvednek genitális herpesztől, az orvosok határozottan azt ajánlják, hogy óvszert használjanak bármilyen szexuális intimitásért.

A terhes nők elsődleges genitális herpeszét a megnyilvánulások heterogenitása jellemzi - a különböző emberek tünetei radikálisan eltérhetnek. A leggyakoribb tünetek közé a következők tartoznak:

 • a bõr vörössége a perineumban, az anuson vagy a combon;
 • a fájdalmas hólyagok tiszta folyadékkal, a fenéken és a nemi szervekben tele vannak;
 • viszketés;
 • vizes hüvelyi kibocsátás;
 • fájdalom vizelés közben;
 • inguinális nyirokcsomók növekedése;
 • csalán tünetek (hidegrázás, láz, általános gyengeség, fejfájás és izomfájdalmak).

A genitális herpesz első megnyilvánulása a bőr bőrpírja, égési érzés az érintett területen. 3-7 napon belül kezdődik a buborékkiütés ideje. Kis külső buborékok jelenhetnek meg a külső nemi szervek felületén, a hüvelyben, a méhnyakon, a húgycsőben. Az ötödik napon kitörtek és fájdalmas eróziós sebek voltak a helyükön, amelyek eltűnnek 1-2 hét után.

Az akut forma átlagosan 10 napig tart. A relapszusok gyakorisága havonta 1 alkalommal, évente 1-2 alkalommal változhat. Minden az immunitás állapotától függ.

Herpetikus fertőzés diagnózisának módszerei

Az elsődleges herpesz azonosítása jellemző tünetek és laboratóriumi vizsgálatok segítségével történhet:

 • antitestek vérvizsgálata;
 • az érintett szövetek virológiai vizsgálata;
 • immunfluoreszcens mikroszkópia, PCR (gyors tesztek);
 • citromorfológiai vizsgálat Wright szerint (festéssel).

A betegség terhesség alatt történő visszaesése

A visszatérő herpesz terhes nőknél a legkevésbé fél. Ha egy nő már terhesség előtt visszaesett, akkor a HSV ellenanyag blokkoló hatása megbízható védelmet nyújt a magzat számára. Az ismétlődő herpesz által szenvedő anyától származó újszülött fertőzésének kockázata csak 1%.

A betegség, a jövőbeli anya és a baba problémák megelőzése érdekében számos intézkedést meg kell tenni. A terhesség tervezése során fel kell számolni a krónikus fertőzés (gastritis, sinusitis, fájó fogak), a rossz szokások megszüntetését és a helyreállító terápia folytatását. Az IgG és Ig M - immunglobulinok analízise kötelező.

Megelőző intézkedések közé tartozik az Acyclovir vagy Valaciclovir alkalmazása vitaminkomplexekkel kombinálva.

Terhességi korrigált terhesség

A herpesz fertőzés terhesség alatt dinamikus megfigyelést igényel. Az ultrahangos vizsgálatot háromszor végzik:

 • 10-14 hetes időtartamra (a nyakörv vastagsága becsült);
 • 20-24 héten belül (kromoszóma patológiák echográfiai markereinek kimutatása);
 • 32-34 héten át (a késői manifesztáció kialakulásának kórtörténeteit feltárva).

A méhen belüli fertőzés jelezhet olyan jeleket, mint amilyen a felfüggesztett anyag jelenléte a magzatvízben, sok / hipochondriasis, a "vastag placenta" szindróma, az agy cisztái. Gyanús eredmények esetén további mélyreható vizsgálatot végeznek. 16 és 30 hét között vért gyűjtünk az AFP és az hCG számára. Az antitestek analízisét 4 alkalommal leadják: mindegyik trimeszterben és a születéskor.

A legmegbízhatóbb diagnosztikai módszerek a virológiai kutatások és a genodiagnosztika. A virológiai elemzés magában foglalja a hólyagok tartalmát a csirke embriókban vagy olyan speciális tápanyagokban, amelyek stimulálják a vírus szaporodását.

Amikor a genodiagnosztikák (leggyakrabban a PCR) kimutatják a vírus jelenlétét a terhes nők kimerülésében. A polimeráz láncreakció előnye 100% -os érzékenység és azon képesség, hogy megkülönböztesse a herpes simplex vírust a többi vírustól. További módszerekként immunfluoreszcenciát (RIF) és enzim immunvizsgálatot (ELISA) alkalmaznak.

Az ELISA reakciói 2 fajtából állhatnak: minőségi és mennyiségi. A kvalitatív lehetővé teszi, hogy nemcsak az IgG és Ig M ellenanyag jelenlétét / hiányát észleljék a vérben, hanem meghatározzák a betegség (HSV-1 vagy HSV-2) okozta vírus típusát is. Ezen túlmenően, ezen elemzés segítségével meg lehet határozni, hogy voltak-e korábban relapsusok.

A mennyiségi reakciók határozzák meg az antitest titereket, amelyek lehetővé teszik az orvos számára a beteg immunitásának általános állapotát. A teszteket mind a kezelés, mind a vírusellenes gyógyszerek befogadása előtt elvégezheti - a gyógyszerterápia nem befolyásolja a vizsgálatok eredményeit.

Ezenkívül a születési csatornát és a vulva klinikai vizsgálatát a latens herpetikus gócok azonosítására végzik. Két héttel a születés előtt a veszélyeztetett nőket kórházba helyezik a cervicalis csatorna tartalmának bevitelére.

kezelés

A herpesz terhes nők kezelése a következő célokkal rendelkezik:

 • gyengülő tünetek, lerövidítve az akut időszak időtartamát;
 • a regenerációs folyamatok felgyorsulása;
 • a vírusizoláció súlyosságának csökkentése az érintett fókuszokban;
 • a relapsusok számának csökkenése.

A vírus teljes eltűnéséhez vezető terápiás intézkedések nem vezetnek, mert egyszerűen lehetetlen. Azonban a lehető leghamarabb, hogy kiküszöböljék a kellemetlen tüneteket, és csökkentsék a megismételt visszaesések számát nagyon reális.

Ha a terhesség előtt egy nőnek genitális herpesz megnyilvánulása van, akkor tájékoztatnia kell a nőgyógyász figyelmét. Amikor megjelenik a súlyosbodás első jele, azonnal kérjen segítséget.

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi kezelés kezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. Az antiherpetikus gyógyszerek legnagyobb termelékenységét a kiütések megjelenése előtt vagy az előfordulásuk után 24 órán belül megfigyelik.

A herpesz terhes nők kezelésének legfontosabb módja a vírusellenes kemoterápia (speciális antiherpetikus gyógyszerek alkalmazása). A mai napig a következők bizonyított hatékonysága:

 • Acyclovir (Zovirax és származékai);
 • Valaciclovir (Valtrex);
 • Penciklovir (Denavir);
 • Famciclovir (Famvir).

Az acyclovir leggyakrabban használt. Ez a gyógyszer aktív citomegalovírus, Epstein-Barr vírus, Varicella zoster és Herpes simplex (1 és 2 típus) ellen. A gyógyszertárakban sok olyan gyógyszer megtalálható, amelyek alapanyagként az Acyclovir: Zovirax, Acicum, Acigerpin, Acyclovad, Virolex, Gerpevir, Xorovir, Supperan, Medovir.

A kábítószerekkel kapcsolatos megjegyzésekben olvashatod, hogy az alkalmazás csak akkor indokolt, ha a tervezett előny meghaladja a potenciális károkat. Sokan aggódnak. Valóban, kísérleti tanulmányok kimutatták, hogy az orálisan beadott acyclovir a placenta gátát legyőzi, de ez a gyógyszer nem okozhat terhesség megszakítását.

Ugyanezen vizsgálatok azt mutatják, hogy az Acyclovir kenőcs formájában történő alkalmazása nem képes károsítani sem az anyát, sem a babáját, mivel a helyi expozíciónál az Acyclovir nem lép be a szisztémás véráramba. Az érintett területek kenésére az oxolin, tetraciklin, eritromicin és tebrofen kenőcseket is alkalmazzák.

Amikor az anya elsődleges fertőzését naponta kétszer 500 mg Valaciclovir szedik 10 napon keresztül.

Visszaszorulások esetén:

 • Acyclovir orálisan 200 mg naponta háromszor 5 napig (gyakori visszaesésekkel);
 • Acyclovir alapú kenőcsök (3 óránként);
 • antibakteriális kenőcsök (Vidarabine, Ryodoxol, Neosporin);
 • Xylocalin 2% (súlyos fájdalom-szindrómával);
 • üledékes fürdők gyógynövényekkel (kamilla, forgatás), majd szárító vegyületek (cink-kenőcs).

Az orvosok azt javasolják, hogy a lizint tartalmazó diétás termékekben is szerepeljenek. Ez az aminosav korlátozza a vírus reprodukcióját. A lizin nagy mennyiségben található csirke-, gyümölcs- és zöldségfélékben. A herpeszvírus aktivitását serkentő csokoládé és mazsolacsokoládák használata, amelyekben arginin jelen van, szükséges. Az egészséges táplálkozás, a friss levegőben járás és a nyugodt pszichológiai környezet is fontos megelőző intézkedések, amelyeket nem szabad elhanyagolni.

Szülés a betegség visszaesésével

Ha a gyermek vemhességének ideje alatt a betegség az elengedés szakaszában volt, és semmilyen módon nem jelent meg, akkor bármely anyaság otthoni megfigyelő osztályában születhet. Ha visszaesés következett be, akkor ajánlott egy speciális klinikára menni, ahol az anya és az újszülött különleges felügyelete folyik.

Ami a szállítási módszert illeti, akkor amikor a herpesz szimplex vírus van a kenetben, akkor két van:

 • természetes születés, ami arra utal, hogy antiseptikus kezelést kell biztosítani a születési csatornán (polyvidon jód, vocadin, betadin);
 • császármetszés.

Ezenkívül meg kell említeni az újszülöttek kezelését, akik a herpesztől az anyától származnak.

Az újszülöttek terápiája, ha herpeszes fertőzéssel fertőzöttek

Az újszülöttben előforduló herpesz az esetek többségében az anya genitális herpeszének a terhesség harmadik harmadában történő kifejlődéséből adódik. Fertőzés léphet fel:

 • a terhesség alatt a placentán keresztül (transzplacentális);
 • szállítás közben - a fertőzött szülőcsatornán való áthaladás során;
 • szülést követően (anyatej formájában).

A fertőzés jelei nyilvánvalóvá válnak 2 héttel a szülés után. Az újszülöttek bőrén, nyálkahártyáin, conjunctiva szemében buborékkiütés lép fel, amely 10 napig tart. Koraszülött csecsemőknél a fertőzés súlyosabban manifesztálódik - gyakran herpeszes encephalitis alakul ki. Az alábbi tünetek jelzik az agy vereségét:

 • fokozott testhőmérséklet;
 • álmosság;
 • görcsös szindróma;
 • légzési nehézség.

Az orvosi segítség hiányában a hepatitikus fertőzés megnyilvánulása miatt előforduló koraszülött csecsemők 80% -a hal meg. A terápiás intézkedések időben történő megtartása lehetővé teszi a beteg újszülöttek 50% -os életvesztését. 50 mg / ttkg-os Acyclovir-t kapnak. A kezelés időtartama - legalább 3 hét. Ha a kötőhártya szem érint, idoxiridin kenőcsöt használnak.

Az antibiotikumokat a patogén növényzet elnyomására használják, immunstimulánsokat (Pentaglobin, Cytotec) alkalmaznak a szervezet védőreakcióinak növelésére, az agyi keringés javítására - Actovegin, Instenon.

A herpesz megjelenése a terhesség alatt nem minősül ítéletnek. Sok nő, aki e betegségben szenved, biztonságosan elkábítja a határidőt és egészséges gyermekeket termel. Ne hagyja figyelmen kívül a problémát - ne késleltesse orvoslátogatását, és kövesse az összes ajánlást.

A herpesz terhesség alatt - mint veszélyes és kezelt

A herpesz gyakori krónikus fertőzés. A terhesség alatt a herpesz veszélyes, ha a fertőzés a fogamzás után következett be. A csökkent fertőzések hátterében a nők fertőződése vagy a betegség ismételt visszaesése jelennek meg. Mi veszélyes egy terhes nőre? És hogyan kell kezelni a húgyhólyag-kiütéseket a terhesség alatt?

Terhesség alatt a herpesz: a vírus típusai és jellemzői

A herpesz okozója a vírus. Természeténél ez egy intracelluláris parazita, amely megköveteli az emberi test sejtjeinek szaporodását. Számos herpetikus fertőzés létezik, amelyre a beteg hajlamos. Ezek közül a leggyakoribb vírusok a herpesz szimplex és a bárányhimlő. Kevéssé ismert Epstein-Barr vírusok, citomegalovírusok és pszeudvörösek.

A herpeszvírussal való fertőzés akut reakciót okozhat. Az aszimmetikusan is áthaladhat. A reakció természete (akut vagy nem feltétlenül) az emberi immunitástól függ. Erős immunitás gyorsan átveszi az irányítást az inváziós vírus ellen, és korlátozza annak szaporodását (ne feledje, hogy a herpeszvírus - ez egy intracelluláris parazita, amely a reprodukció céljából az emberi testbe kerül). Erős immunitással a fertőzés látható tünetei nem jelennek meg vagy nyilvánvalóan gyengék (kis hőmérsékleten és általános rossz közérzetben jelentkező kiütések formájában).

Gyengén immunitással a test hosszú időn át immunválaszt vált ki. A vírus felismerésének és a harc elleni antitestek előállításának folyamata több napig tart. Ez idő alatt a herpesznek ideje terjedni és széles bőrkiütést okozni a bőrön. Egy idő után a szervezet veszi a vírust az ellenőrzés alatt, és korlátozza további reprodukcióját, új kiütések megjelenését. Megkezdődik a gyógyulás és a sebek gyógyulása.

Elsődleges herpesfertőzés

A legaktívabb reakció az elsődleges fertőzés, csökkent immunitással. Ebben az esetben az alábbiak alakulnak ki:

 • magas hőmérséklet;
 • általános mérgezés és rossz közérzet;
 • kerek zsebek egy buborékkiütés, amely viszket és egyben fáj.

2-3 a kiütés után, a vesikulák felrobbannak, a szomszédos vezikulák összeolvadnak egy közös sebbe, és átszúródnak. További 3-4 nap elteltével a kéreg megszárad, ekkor egy új bőr keletkezik a kéreg alatt. További kiütések megállnak. A betegségnek ez a fejlődése azt jelzi, hogy az immunrendszer reagált, és a vírus szaporodását ellenőrzik.

Hiányos immunválasz esetén a seb nem gyógyul. A kéregből folyadékot (izzadságot) kifúj, a bőrkiütés a bőr egyéb területeire terjed.

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem éri olyan élesen, mint az első. Ezeket visszaeséseknek nevezik. Másodlagos fertőzések keletkeznek az immunitás átmeneti csökkenésével szemben krónikus vírus hordozó jelenlétében (mindenki, aki a herpeszre szedett, élethosszig tartó vírusgá válik).

Az intracelluláris parazita a gerincvelő sejtjeiben (idegsejt-), és inaktív (alvó, latens) formában tárolják. Erős immunitás - szabályozza és nem teszi lehetővé az újraaktiválást. A vírus csökkentésére irányuló csökkentett immunitás nem képes. Ő "felébred"És aktívan sokszorozza. Egy ember bőrén újra kialakulnak buborékkiütés kerek foltjai.

A herpesz relapszái az immunitás csökkenésével jönnek létre (hideg, más szervek gyulladása, mérgezés, terhesség, menstruáció stb.). Néhány ember, minden hidegben - az ajkakon viszkető buborék jelenik meg. A nőknél a herpesz gyakran "felébred" a menstruáció vagy a terhesség alatt.

Vírusfertőzés a terhesség alatt: jó vagy rossz?

A terhes nők körében a herpesz az elsődleges fertőzés esetében veszélyes a gyermek számára. Az anya szervezetében a fertőzéssel való első érintkezéskor nincsenek immunrendszerei az irányításhoz, ezért a herpesz behatol a placenta gátjába a méhcsalád vérébe. A vírus behatolásának valószínűsége a magzati vérbe az elsődleges fertőzés a nő terhesség alatt teszi 60%.

A vírus másodlagos aktiválása antitestek jelenlétében történik. Ezért a fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem annyira kiterjedt, és nem olyan veszélyes a magzat fejlődéséhez. Az immunvédelem gyorsabban működik és hatékonyabban védi a jövőbeli gyermeket a fertőzéstől. Relapszus esetén a magzat elkövetésének valószínűsége 5%.

Emellett a vírus hordozása és az antitestek jelenléte az anya vérében a csecsemő számára biztosítja a fertőzést az élet első néhány hónapjában. Az anyai vérből az immunrendszert a gyermek vérébe helyezzük. Így a kezdeti életszakasz alatt a baba védve van a fertőzéstől, ha fertőzött, könnyen tolerálja a betegséget, sikeresen kialakítja saját immunrendszereit a vírus elleni küzdelemhez.

Herpesz terhesség alatt: kiütések lokalizálása

A herpeszkiütés lokalizációját (a megjelenés helyét) a vírus típus határozza meg:

 • A herpesz szimplex terhesség alatt - az arc vagy a nemi szervek körüli egyéni lekerekített kiütések formájában található. Ha a bőrkiütés az arcon található - ez az első típusú vírus vagy a HSV-1. Ha a kiütés az anus és a nemi szervek köré szerveződik - ez a második típusú vírus vagy a HSV-2. Az első típusú herpeszet labiálisnak vagy orálisnak nevezik. És a második - nemi vagy szexuális. A genitális herpesz terhesség alatt a gyermek fertőzésének lehetőségét teremtheti meg mind terhesség alatt, mind szülés közben.
 • A herpes zoster a terhesség alatt kiterjedt kiütéseket okoz a szervezet egészében - gyakrabban a törzs körül lévő oldalakon, ritkábban - a csípő és a láb, az alkar és a kéz körül. Az elsődleges fertőzésben a herpesz zoster ismert bárányhimlő. Ismétlődő visszaesés - zsindely.
 • Cytomegalovírus terhesség alatt - nem okoz kiütéseket. Megjelenését a hideg fertőzés (influenza) hőmérséklete és tünetei kísérik, és a diagnózist laboratóriumi vérvizsgálattal végzik.
 • Az Epstein-Barr vírus is kiütések nélkül folytatódik. Egy fertőző mononukleózist képez.

És most - többet a herpeszkiütés lokalizációjáról különféle herpetikus fertőzéssel.

Buborék kiütés az arcon

Gyakrabban, mint mások, a herpesz terhesség alatt egy nő arcán manifesztálódik. Ez a szájüreg vagy a lázas herpesz. Terhesség alatt kialakulhat kiütések a vállakon, a nyakon, a dekoltázs zónában.

Az arcfelületi kiütések gyakoriságát a fertőzés széles körben elterjedte. A fejlett országok lakosságának 95% -a fertőződik a herpesz labiális típusával. A legtöbb nő még a gyermekkorban is fertőzött, így a terhes nők 95% -a hordozó

vírus. A herpesz terhesség alatt történő megismétlődését az immunitás fiziológiás csökkenése segítheti, amelyet különböző okokból (pl.

Gyakran előfordul, hogy a vírus a "kedvenc" kiütések helyén (relapszusokkal, a vesikulák ugyanazon a helyen jelennek meg)hagyományos"Bőrterületek"). Például az ajak herpesz az ajkán terhesség alatt megjelenik az ajkak külső határán, a száj sarkain vagy a szájon belül - a nyálkahártyán. Az orr, az arcon vagy a szem szaruhártyáján is megjelenhet (a szemfenék a fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye). Azt is adja a kényelmetlenség herpesz az orr alatt. Terhesség alatt gyakran fordul elő hideg és orrfolyás ellen.

Kiütések a nemi szervek körül

A nemi szervekben kialakuló kiütések ritkábban alakulnak ki, mint a test nyitott részén. Az ilyen kiütés a második (nemi) típusú herpeszvírus eredménye. A vírussal való fertőzés a nemi közösülés során jelentkezik, hanem vénás fertőzés.

A HSV-2 vírusa nem annyira gyakori. Ez a fajta herpesz csak a lakosság 20% ​​-át érinti. Ezért a legtöbb terhes nő esetében a terhességi genitális herpesz súlyos veszélyt jelent (az ilyen típusú fertőzések ellenes hiánya miatt).

Nagy kiterjedésű kiütés az egész testen és a bárányhimlő

Az ismert bárányhimlő a herpes fertőzés harmadik típusa vagy a Zoster-vírus. Ez a betegség széles körben elterjedt, sok nőnek gyermekkorában volt csirkehal. Ezért a vírus nem jelent veszélyt a méhgyermekére (az asszony vérében van olyan immunrendszer, amely ellensúlyozza a bárányhimlő vírust).

Ha a nő történelmében nincs bárányhimlő, akkor a terhesség alatt elkaphatja. Az első trimeszterben az elsődleges fertőzésnél a patológiák kialakulásának valószínűsége 5% -ot tesz ki. A következő trimeszterben a patológiák valószínűsége még kisebb lesz. Ezért, mint általában, Csirke pox vagy Zoster nem károsítja a magzatot az anyaméhben.

A bárányhimlő visszaesése főként az idősek körében alakul ki. Nagyon alacsony immunitással - megjelenhet egy terhes nőben. Zsindelynek nevezzük (a törzs körül vagy a vállak, csípő körüli kiterjedt ködös kiütések megjelenése).

A csirkehúst megismétlődve a herpesz lokalizációját a bőrt érintő idegvégződések hozama határozza meg. Ezért a terhes nőknél a poszttraumás herpesz mindig széles és nagyon fájdalmas.

Mi a veszélyes herpesz terhesség alatt: szövődmények és patológiák

Egy fejlődő baba számára az anyaméhben a herpeszvírus elsődleges fertőzésének kockázata a terhesség alatt. Mi veszélyes a terhesség herpesz számára egy gyermek számára? Felsoroljuk azokat a kórképeket, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a magzat fertőződik a placenta gáton keresztül:

 • A herpesz terhesség alatti korban az esetek 30% -ában vetélést okoz. Lehetséges abortív vetélés (fagyasztott terhesség - amikor a magzat meghal az anyaméhben, de a vetélés nem következik be).
 • Ha a terhesség megmarad, lehetséges magzati fejlődési rendellenességek (az agy és az idegrendszer kialakulásának zavarai - agyi bénulás, epilepszia, vakság és süketség, szívhibák, fizikai rendellenességek).
 • Elsődleges herpesz egy terhes nőben a 3. trimeszterben a legrosszabb esetben méhveszélyt okozhat és egy halott gyermek születése vagy születés utáni hirtelen halál (a fertőzött gyermekek 70% -a meghal). A legjobb esetben az elsődleges fertőzés a korai születést okozza (a fertőzések 50% -át a 3. trimeszterben fejeződik be).

A legnagyobb veszély a genitális herpesz terhesség alatt az elsődleges érintkezés során az ilyen típusú vírus. Elsődleges fertőzés a terhesség 1. és 2. trimeszterében (1-6 hónap) - a nemi herpesz fertőzés az abortusz indikátora.

A terhességi genitális herpesz kevésbé veszélyes, ha az anya vírus hordozó. Ebben az esetben a terhesség alatt a fertőzés valószínűsége nem haladja meg a 7% -ot. A fertőzés nagyobb kockázata később jelentkezik - szülés közben. Ezért a terhesség alatt a nemi herpesz megismétlése a császármetszésnek a feladását jelzi.

Veszélyes a genitális herpesz gyermeke fertőzése a munka során:

 • A gyermekek 45% -a bőr- és szaruhártya-elváltozásokat idéz elő.
 • 35% -ban - a CNS és az azt követő halál.

Csökkent immunitás

A herpesz fertőzés visszaszorítása vagy újbóli aktiválása mindig a csökkent immunitással szemben támad. Terhesség alatt az immunreakciók gyengülését fiziológiásnak nevezik és normálisnak tekintik. A következő okok miatt alakul ki:

 • A megalázott tojásoknak a méh nyálkahártyájába való bevezetésével csökken a mentesség, így az "idegen" szervezet elutasítása nem lehetséges.
 • A 2. és 3. trimeszterben a immunitás csökkenése a vitaminok hiányának köszönhető, amelyek a magzat fejlődésében aktívan fogyaszthatók.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

Ma nincs olyan univerzális gyógyszer, amely véglegesen menten egy nőt a kiütésektől. A várandós nő és a gyermek egészsége tekintetében jobb, ha a vírus hordozója, és kis ellenanyagtiterrel rendelkezik a vérvizsgálat során. És ehhez a magas szintű immunitás fenntartására van szükség. De mi van akkor, ha a fertőzés megtörtént?

A herpesz terhes nők kezelése bizonyított vírusellenes gyógyszereket tartalmaz. Segítenek a mentességnek a vírus irányításában, és csökkentik annak valószínűségét, hogy a méhcsaládba továbbítják.

Ezenkívül a magzatot figyelik. Nyilvánvaló hibák kialakulásával a nő terhesség megszakítására ajánlott. A jövőben az egészséges baba elszállításához antivirális kezelést kell végezni a terhesség előtt (a vírus aktivitásának csökkentése érdekében, ami az antitest titerének csökkenését eredményezi).

Terhesség alatt a herpesz: a fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek

Itt vannak a legjellemzőbb gyógyszerek jellemzői, amelyek terhes nővel kezelhetik a herpeszet.

acyclovir

Az acyclovir egy specifikus antigerm gyógyszer. Lenyelése esetén a vírus megállítja a reprodukciót (a vírus DNS replikációját) anélkül, hogy károsítaná az emberi sejteket.

Az acyclovir könnyedén legyőzi a placenta gátját, bejut a magzati vérbe és az anyatejbe. Szükség esetén terhesség és szoptatás kezelésére alkalmazzák, A terhesség alatt történő alkalmazásának elfogadhatósága azonban nem teljesen ismert. A terhes nők kezelésénél a külső eszközök (kenőcsök) előnyben részesíthetők. A belső kezelést csak az elsődleges fertőzésre vagy átfogó visszaesésre írják elő.

Az acyclovir alapján nagyszámú gyógyszeripari terméket állítanak elő. Nézzünk meg néhányat: tablettázott formák - Gerpevir, Zovirax, Vivorax, krém és kenőcs - Acic, Gerperax, Zovirax. A hosszú távú kezelés során a herpeszvírusok ellenállnak az acyclovir hatásának. Ezért az ezeken alapuló készítmények csak az első alkalmazásra érvényesek.

panavir

A panavir egy növényi készítmény (az éjszakai növény kivonatán alapul). Alkalmazása a terhesség 2. és 3. trimeszterében megengedett exacerbáció vagy primer fertőzés jelenlétében. A gyógyszer hatásos a herpesz és a cytomegalovírus egyszerű formái ellen. Gyártva kúpok és gél formájában.

Generics acyclovir

A Famvir az egyik leghatékonyabb aciklovir gerinc. Ezért nem igazolható a terhes nők számára való elfogadhatósága A Famvir csak az anyai életveszély vagy a magzat fejlődése esetén alkalmazható.

Tilos a terhes nők fogadására - Ganciclovir, Foscarnet.

Az immunitás ösztönzői

A immunitás stimuláló hatása növeli az immunválaszokat és biztosítja az antitestek felgyorsult termelését egy nő testében. A leggyakoribb és tanulmányozott stimulánsok közül - rektális kúpok Viferon és analógjaik - Genferon. A terhesség 14 hetes alkalmazása után engedélyezett - mind a kezelésre, mind a relapszus megelőzésére. Nincsenek ajánlások a Viferon kezelésre az első trimeszterben (nincs elegendő adatbázis a gyógyszer biztonságosságának igazolására).

Visszajelzés a kezelésről

Svetlana K., Nizhny Novgorod Bőrkiütés a terhesség alatt - az orvos kijelölte a panavirt. A kezelés során tapasztalt bőrkiütések lassan haladnak.

Karina, Aktobe Az ajkán kiütések vannak, a B időszak 14 hét. Az orvos a rektális kúpokat írta elő Viferon, azt mondta, hogy a kiütések nem nagyok, elegendő lesz a kezelés.

Alina K., Moszkva A herpesz mindig a betegség alatt jelenik meg. Mielőtt a kiütés elkezdi viszketni és fájni egy helyen az ajkán. Ha a közönséges hideg rossz, további buborékok jelennek meg az ajak mellett. Kezelés a kiütés pillanatában - nem hatékony, szinte semmi sem segít. De ha előzetesen immunitást stimulál, akkor a kiütés ritkábban jelentkezik. Ősszel a wiferon kúpjait ültettem, és a tél első két hónapja nem bántott.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

A herpesz következményei a terhesség alatt

A világ népességének legnagyobb része a herperovírus hordozója. Közvetlen kapcsolatba kerülhetnek olyan személyekkel, akik aktív állapotban fertőzöttek. Általában a patológia jelentős komplikációk nélkül jár, ami ideiglenes kényelmetlenséget okoz. A herpesz megjelenése terhesség alatt azonban a következmények változhatnak. Az elsődleges fertőzés esetében a nagy valószínűségű (a betegek 60% -ában észlelt) vírus behatol a baba testébe, ami a gyermek belső szervének vereségéhez vezet.

A herpesz következményei a terhesség alatt

Összesen 8 típusú herperovírus van, amelyek hordozói emberek. A leggyakoribb a HSV 1. Kevésbé gyakori a második típusú vírus. Az első főként a fej arcának bőrén és nyálkahártyáján lokalizálódik, a második pedig a reproduktív rendszer szervezeteire. A kórtani folyamatot kis fertőzésekkel rendelkező hólyagok megjelenésével kíséri.

A vírussal való fertőzés nagy valószínűségét két esetben gyakrabban észlelik:

 • ha érintkezés történik a fertőzés hordozójával egy időben, amikor a vezikulumok felrobbannak;
 • fertőzés a gyengített nő immunitásának hátterében történt.

A herpeszvírus csak behatol nyílt sebekbe vagy nyálkahártyákon keresztül. Ha azonban a lokális immunitás nem sérül a patológia folyamata vagy egy másik tényező hatása miatt, a fertőzés általában nem fordul elő.

Ezért a leginkább sérülékeny a fertőzés:

 • gyermekek
 • idős emberek;
 • alacsony immunitású személyek (HIV-fertőzöttek és mások);
 • terhes nők.

A kezdeti fertőzés után a szervezet olyan specifikus antitesteket termel, amelyek elnyomják a vírust. Ha egy nő korábban ilyen betegségben szenvedett egy gyermeket, akkor a herpesz a korai szakaszban a terhesség alatt nem okoz negatív következményeket. A komplikációk kockázata ilyen körülmények között elérheti az 5% -ot.

De amikor az anya elsődleges fertőzése a gyermek elképzelése után következett be, akkor ebben az esetben mind a nő, mind a magzat fenyegetést jelent. Az ilyen betegségnek a testre gyakorolt ​​hatásai születési rendellenességeket okozhatnak:

 • a hallás és a látásszervek patológiája;
 • idegrendszeri rendellenességek;
 • csont ásványi hiány;
 • a belső szervek és mások zavara.

A herpesz a korai terhességben magzati halált okozhat vagy idő előtti születést okozhat. Továbbá az anya elsődleges fertőzése a gyermek fertőzéséhez vezet az esetek 60% -ában. A veleszületett herpesz súlyos kórképeket okoz a baba életének első napjaiban, ami halálhoz vezethet.

Hévíz a terhesség alatt 1 félév

Körülbelül 12 héten belül a magzat továbbra is sérülékeny a kórokozók hatásaival szemben. A fogantatás pillanatától kezdve az első trimeszterben az alapvető belső rendszerek kialakulása, ideértve az idegrendszert is.

A gyermek fertőzésének alábbi módjai vannak:

 • A placentán keresztül az anyától a magzatig terjedő vér;
 • a nyaki csatornán keresztül;
 • a petevezetékeken keresztül.

A magzat fertőzésének valószínűsége a herperovírus típusától függetlenül megmarad. A fertőzés első hetei alatt az anya szervezetének veszélye fenyegeti a gyermeket. Ezenkívül vannak olyan körülmények is, amelyek megkülönböztetik a csecsemő terhességének hidegét:

 • a központi idegrendszer veresége;
 • veleszületett anomáliák a belső rendszerek fejlesztésében;
 • A szájüregi betegségek.

A herpetikus fertőzés tüneteinek megjelenése a terhesség alatt a nő általános állapotának romlásával jár együtt. Ebben az időszakban a várható anya immunitása maximálisan gyengül, mivel a vitaminok és táplálkozási elemek támogatják a magzat fejlődését. A hidegcsillapítás hozzájárul az egyidejűleg előforduló betegségek előfordulásához, valamint a krónikus patológiák újraaktiválásához. A herpesz kialakulásának kezdeti szakaszában a hidegfelvétel valószínűsége rendkívül magas.

A 2. típusú herpesz terhesség alatt

A betegség ezen formája a gyermek fejlődési rendellenességeit okozhatja. A herpeszvírusnak a magzatba való behatolásának valószínűsége rendkívül kicsi. Ezt magyarázza az a tény, hogy a kiütések a nemi szervek nyálkahártyáin lokalizálódnak, és a gyermek nem érintkezik velük.

Másrészt, ha a nemi herpesz először terhes nőknél jelent meg, akkor ilyen körülmények között veszélyes. Specifikus antitestek hiányában az anya organizma nem szuppresszálja a vírus aktivitását, és a fertőzés a méhlepényen keresztül bejut a magzatba, ami komplikációk kialakulásához vezet.

A patológiák genitális formájának következményei a terhesség jelenlegi állapotától függően változnak. Ha az elsődleges fertőzés a második trimeszterben történt, a herpesz provokálja:

 • a magzat hipoxia;
 • a csontszövet kialakulásának megsértése;
 • a belső szervek veresége.

Fertőzés a harmadik trimeszterben:

 • a szövetek gyulladása, súlyos formában (terhes nőknél);
 • idegrendszeri rendellenességek;
 • az agy rendellenes fejlődése;
 • akut károsodás a szívben, a tüdőben.

A terhesség alatt a genitális herpesz veszélyes, mert gyakran látens formában folytatódik. A patológia újraaktiválódásának egyetlen jele gyakran a kiütés a reproduktív rendszer nyálkahártyáján.

Herpesz az újszülöttben

A herpesz genitális formájával járó újszülött fertőzése az első születési csatorna áthaladásakor következik be. A helyi szövetekkel való érintkezéskor a vírus részecskéi "leülepednek" a magzati membránon, amelynek áttörése során a fertőzés behatol a baba testébe.

Megkülönböztetik a következő szövődményeket, amelyek a születéskor fertőzést okozhatnak:

 • hirtelen halál az élet első napjaiban;
 • epilepszia;
 • Agyi bénulás;
 • süketség;
 • vakság.

A gyermek fertőzésének valószínűsége még azokban az esetekben is megmarad, amikor a genitális herpesz visszaeséséről számoltak be.

Terhesség tervezés

A herperovírus emberi testben való jelenléte nem akadályozza a gyermek elképzelését. A terhesség megtervezésekor mindkét partnernek átfogó vizsgálatot kell végeznie 2-3 hónapig a herpes simplex teszttel. Az eljárás a testben rejlő látens fertőzést tár fel, amelyet szexuális úton közvetítenek.

A genitális herpesz közvetett hatással van a fogantatásra. Ritka esetekben a vírus csökkenti a férfiak és nők reproduktív képességét. Ezért a komoly következmények elkerülése érdekében fontos, hogy a patológia kezelését időben megosszák.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

A herpeszvírus terhesség alatt történő kezelése a más kategóriába tartozó betegek terápiájában alkalmazott módszer szerint történik. Fontos, hogy egy nő állandó orvosi felügyelet alatt álljon. Ez a megközelítés meggátolja a genitális herpeszben a magzati fejlődési rendellenességek kialakulását.

A betegség terápiája helyi gyógyszerek alkalmazásával jár együtt. A herpesz súlyosbodása a terhesség alatt a következő kenőcsökkel megállítható:

A herpeszkórt a patológiás fejlődés kezdeti szakaszában kell alkalmazni. Ezek a gyógyszerek gátolják a vírus aktivitását, hozzájárulva a gyors helyreállításhoz. Az 1-es típusú herpes simplex megszabadulása érdekében az érintett területre legalább egy alkalommal hetente 5-szer kell kenőcsöt alkalmazni.

Szisztémás kezelés

A terhes nők szisztémás kezelését szélsőséges esetekben írják elő, mivel a genitális herpeszben a toxikus károsodást okozza a magzatnak. Az ilyen kezelés magában foglalja az antivirális gyógyszerek alkalmazását, tabletták vagy injektálható oldatok formájában.

A patológiás terápiában a következő terhes nők alkalmazhatóak:

 1. "Acyclovir" és "Valaciclovir". Az első gyógyszer napi dózisa nem haladhatja meg a 200 mg-ot, a második 500 mg-ot. A gyógyszereket naponta legfeljebb 5 alkalommal szabad leadni. A tabletták napi dózisát kétszer növelik, nagymértékben gyengült immunitással. A vírusellenes terápia körülbelül 10 napig tart.
 2. Immunglobulin. Súlyos esetekben kinevezett. Az immunglobulint 3-4 naponként intramuszkulárisan adják be.
 3. "Interferon". A gyógyszert kenőcsök (1 trimeszter) vagy vaginális kúpok formájában (a következő hónapokban) használják.

A másodlagos fertőzés elkerülése érdekében szükséges a nyílt sebek kezelése, amelyek a buborékok felrobbantása után keletkeznek, antiszeptikus vegyületeket vagy E-vitamint tartalmaznak. Ez utóbbi felgyorsítja a szövetek regenerálódását.

Tekintettel arra, hogy a herpes simplex vírus gyengíti az immunitást, a patológiás terápiában:

 • immunmodulátor;
 • Eleutherococcus vagy Echinacea alapú tinktúrák;
 • vitamin komplexek.

Mielőtt a hagyományos gyógymódot a betegség kezelésére alkalmazza, orvosával kell koordinálnia őket. Az érintett terület helyi kezelésére kamilla, tengeri fonák és más olajok alapú kenőcsöket írnak elő.

A megfázás megelőzése a terhesség alatt

Azok a nők, akik gyermek születését tervezik, meg kell érteniük, hogy a herpesz milyen veszélyes. A terhesség első heteiben a primer vírusfertőzés többszörös szövődményeket okoz. A herpesz legnagyobb fenyegetése a magzat, amely a veleszületett fejlődési rendellenességeket idézi elő, a gyermek korai születését és halálát.

Ha a vírus a szervezetben kimutatható egy nő klinikai vizsgálatakor, az orvos tanácsot adhat:

 • közvetlen erőfeszítések az immunrendszer erősítésére, amely megakadályozza a patológia megismétlődését;
 • a jelenlegi betegségek kezelésére;
 • vegyen egy vitaminkomplexet.

Ha a terhesség alatt a hideg megjelenik az ajkán, azonnal el kell kezdeni a patológiát. A gyermek viselkedésének időszakában a nőknél meggyengült a mentesség, amellyel kapcsolatban a vírus a relapszus szakaszában megtartja a megnövekedett aktivitást. A fertőzés "vándorol" a testen, és megnyilvánulhat a test más részein, ezáltal növelve a károsodást. Ilyen körülmények között a nő állapota súlyosan romlik.

Ezenkívül, miután a hólyagok kinyílnak, a vírus részecskéi a folyadékkal együtt a szájüregbe jutnak. Ez a nasopharyngealis nyálkahártya és a belső szervek fertőzéséhez vezethet, ami megzavarhatja az utóbbi munkáját.

Ha a nemi szervek herpetikus fertőzését érinti, az orvos a császár kivonására császármetszést írhat elő. Ha azonban a beteg diagnózisának folyamán ilyen bizonyítékot nem fedeztek fel, a szülésznők betartják a természetes szülés szükségességét.

Azokban az esetekben, amikor a vérvizsgálat kimutatta a herperovírus hiányát a szervezetben, a terhesség alatt egy nőnek fel kell adnia a nem védett szexet és egyéb fertőzést hordozó kapcsolatokat. Javasolt továbbá a higiéniai szabályok betartása is.

A fertőzés megelőzése érdekében az "Acyclovir" -ot néha orálisan adják be. Azonban ez az intézkedés szélsőséges, mivel a gyógyszer toxikus hatással van a magzatra.

A bármilyen típusú herpesz az egyik gyógyíthatatlan betegség. A vírus az emberi testben marad az életben. A terhesség alatt gyakran előfordul a herpesz újraaktiválódása, ami a test jellemző tüneteinek megjelenését és a nő állapotának romlását eredményezi. A magzat fertőzésének elkerülése érdekében a várandós anyát rendszeresen orvosnak kell megvizsgálnia.