A HPV 16-as típus a nők körében

A papillomavírusok olyan DNS-tartalmú vírusok egy csoportja, amelyek károsítják a szervek és szövetek hámsejtjeit: bőr, nyálkahártyák.

Tartalom:

Mi a veszélye a HPV 16-as típusnak a nők számára?

A papillomavírusok egyik jellemzője a különböző hámsejtek kialakulásának indukálására való képesség.

A HPV okozta szövetkárosodás formái változatosak. Tünetmentesek és alig észrevehetőek: keratosisok, dysplasiák. Vannak klinikailag kimondottak: szemölcsök, papillómák, condylomák. A legtöbb ember teljesen biztonságos. Kezelés nélkül maradnak egész életen át tartó kozmetikai hibák, vagy önmagukban eltűnnek (öngyógyító).

De néha a jóindulatú elváltozások rosszindulatú daganatokká válhatnak - carcinomák.

 • A karcinóma vagy epithelium rák olyan rosszindulatú daganat, amely különböző szövetek megváltozott hámsejtjeiből fejlődik ki.

A mai napig megállapították, hogy a papillomavírus fertőzés a méhnyakrák vezető oka. A klinikailag expresszált méhnyakrákban a HPV-ben magas az onkogén kockázata az esetek 95-100% -ában.

Mintegy 100 papillomavírus-szerotípus ismeretes. Körülbelül 17-et tekintünk onkogénnek.

 • A legmagasabb kockázatcsoport a HPV típusokat tartalmazza: 16, 18., 31., 33., 35., 39., 45., 46., 51., 52., 56., 58., 59. és 68. cikk.
 • Az alacsony kockázatú vírusok HPV típusok maradnak: 6, 11, 42, 43, 44.
A nők számára különösen veszélyesek a HPV 16 és 18 típusok: leggyakrabban méhnyakrákot okoznak.

A HPV 16/18 a méhnyakrák 70% -át teszi ki a papillomavírus fertőzéssel összefüggésben. A leggyakoribb laphámsejtes karcinóma a 16-os típusú HPV-vel társult. Ritka mirigy rák - 18-as típusú HPV-vel.

HPV típusú 16 fertőzés

A papillomavírus-fertőzés előfordulása rendkívül magas: a HPV egy vagy több (néha több) típusának DNS-je a felnőtt lakosság több mint 80% -ában található meg.

A mucosotróp HPV, beleértve a 16-es szerotípust, szexuális úton terjedő fertőzéseknek (STI) is említik. A vérben, a háztartásokban, különösen a levegőben történő fertőzés valószínűsége elhanyagolható.

A HPV 16 típusú fertőzés módjai:

 • Szexuális úton: hagyományos, szájon át tartó, nem hagyományos szexuális kapcsolat a fertőzött partnerrel.
 • Az utóban: a magzat fertőzése a fertőzött anyától a placentán vagy a magzatvízen keresztül.
 • A szülés ideje alatt: újszülött fertőzés, amikor áthalad az anya születési csatornájának condylomatáján.

Mi történik a 16-os típusú HPV fertőzés után?

A fertőzött HPV túlnyomó többsége nem ismeri az incidenst és később nincs komplikáció.

Ráadásul a szexuálisan aktív nők akár 75% -a egész életében különböző típusú HPV fertőzött többször. Azonban 2/3 nőknél az aktív fertőzés egy idő után részlegesen vagy teljesen kiürül a szervezetből az immunrendszerből.

A vírusok "maradványait" megőrzik érzékeny szövetekben HPV DNS formájában, és a fertőzött sejtklón belül öröklődnek a hordozó egész életében. A lokális vagy általános immunitás gyengülésének pillanatában a látens HPV fertőzés "felébred", visszatér, klinikailag megnyilvánul.

A nőkben a 16-os típusú HPV-vel szembeni immunitás csökkenésének okai:

- terhesség;
- az öregedéssel összefüggő korral összefüggő változások;
- akut, krónikus nőgyógyászati, szomatikus, gyulladásos, fertőző betegségek;
- STI: chlamydia, genitális herpesz, CMVI, trichomoniasis, gonorrhoea, szifilisz, HIV stb.
- hormonális egyensúlyhiány;
- neuroendokrin, anyagcserezavarok, elhízás;
- műveletek, sérülések, abortuszok, súlyos születések;
- krónikus stressz, fizikai kimerültség;
- citotoxikus, immunszuppresszív gyógyszerekkel történő kezelés;
- agresszív insoláció, ionizáló sugárzás, sugárterápia;
- Dohányzás, alkoholizmus.

A HPV fertőzés tartós, nem termékenységes tartós áramlása csak az immunitási hibák hátterében lehetséges.

A 16-es típusú HPV tünetei a nők körében

 • Latent fertőzés - nincs tünet.

A vírus jelenléte csak modern immunkémiai vagy molekuláris biológiai technikák segítségével kimutatható, amely meghatározza az antigének vagy a HPV DNS jelenlétét a szervezetben.

A nőknél akár egy tünetmentes típusú 16 HPV is képes a méhnyakrák kialakulására.

A HPV fertőzés továbbra is fennáll (néha súlyosbítja, majd elalszik), jelentéktelenül lép fel a krónikus vulvovitis, az endocervicitis, a méhnyak pszeudo-eróziója miatt. Néha a beteg aggódik az égő, viszketés a nemi szervek területén. Lehetséges, hogy a hüvelyből kijózanodik a rendellenes elváltozás, dysurikus jelenségek.

A méhnyaki kenetek: koilozitás, leukociták, atípusos sejtek; néha patogén növényzet (a HPV fertőzés más STI-kkel való kombinációja egészen természetes).

Mi legyen a kendő a hüvelyből egy egészséges nőben, részletesen a cikkben: Elemzett fehérvérsejtek egy kenetben egy nőben - az okokból.

A nyaki nyálkahártya szövettani előkészületei kóros elváltozásokat mutatnak a nyaki hám struktúrájában. Daganat-transzformációval dysplasia (neoplazia, CIN) jelenik meg.

A HPV fertőzés a nőknél a vulva, a hüvely, a méhnyak és az anogenitális régió papillomatosisának vagy kondilomatosisának.

Hogyan gyógyítsuk meg a kondilómákat, hogyan néz ki anogenitális szemölcsök - részletesen olvassa el a cikket: Condyloma rámutatott.

A 16-os HPV és a méhnyakrák

A nagy kockázatú papillomavírusok szerkezete E6 és E9 specifikus strukturális fehérjék-onkoproteineket tartalmaz. Képesek intracelluláris immunitást inaktiválni. Különösen a 16-os típusú HPV-ben szenvednek. Genetikai instabilitás, onkoproteinek kiváltása A HPV 16 iniciálja a sejtek mutációját, az intraepitheliális neoplázia kialakulását, a méhnyakrákot.

A cervicalis dysplasia vagy a cervicalis intraepithelialis neoplasia (CIN / CIN) a cervicalis nyálkahártya ágyak szerkezetének megsértését jelenti. A kóros folyamatot az atípusos, transzformált HPV-sejtek abnormális szaporodása (proliferáció) okozza.

A nyaki diszplázia a HPV 16 és 18 típusú papillomavírus-fertőzés korai manifesztációja.

A közepes és súlyos dysplasia (CIN 2-3) egy precancerus állapot. A 40-49 év közötti kezelés nélkül a korral összefüggő immunváltozások hátterében a klinikailag expresszált (invazív) rákban rosszindulatú lehet. A malignus degeneráció előrehalad nagyon lassan, év.

A CIN időben történő felismerése és megfelelő kezelése teljesen megakadályozza a méhnyakrák kialakulását.

Éppen ezért minden nő, aki szexuális életet vezet, meg kell tennie a HPV tervezett szűrő-diagnózisát, és egy kenetnek kell lennie az oncocytológiának (PAP teszt).

A 16-es típusú HPV-es DNS-diagnózis nőknél

A vizsgálat anyaga: hüvelyi tampon vagy nyaki kaparás.

A HPV szerotípusok azonosítására és ellenőrzésére két fő molekuláris módszer létezik:

1. PCR-polimeráz láncreakciós módszer.

Lehetővé teszi, hogy DNS-vizsgálatot találjanak egy bizonyos típusú HPV-ben a vizsgálati anyagban. A PCR teszt nagyon érzékeny. Ez még minimális mennyiségű virális genetikai anyagot tár fel.
De!
Eredményei alapján nehéz megkülönböztetni az aktív fertőző folyamatot a biztonságos látens HPV hordozótól.

A PCR teszt eredményeinek dekódolása onkogén HPV típusokra 16/18

HPV 16 típus: tünetek és kezelés

A papillomavírus fertőzés meglehetősen gyakori probléma, hogy sok ember szembesül, függetlenül a nemtől és az életkorától. Érdemes megemlíteni, hogy az emberi papillomavírus az a kifejezés, amely alatt a vírus több mint 70 típusát kombinálják (mindegyiknek megvan a maga sajátossága). Az egyik legveszélyesebb a mai napig a HPV 16. Ez az oka annak, hogy sokan érdeklődnek a betegségre vonatkozó további információk iránt. Hogyan terjed a fertőzés? Hogyan befolyásolja a vírus a testet? Mi a papilloma vírus jelenlétének jele? Vannak hatékony kezelési módszerek? A kérdésekre adott válaszok minden olvasó számára hasznosak lesznek.

Mi a HPV?

Az emberi papillomavírus a vírusok nagy csoportja, amely a papillomavírusok családjához tartozik. A modern orvostudomány nagyon sok különböző törzset ismernek az adott vírusban, amelyek mindegyikének saját egyedi DNS-je van. HPV típus 16 - csak egy a sok fajta közül.

Ez a fertőzés nagyon gyakori. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a világ lakosságának több mint 60% -a hordoz egy vagy másik papilloma törzset.

Ez a fertőzés általában a bőr szöveteire és a nyálkahártyákra hat. De érdemes megjegyezni, hogy néhány külső megnyilvánulás ritka. Ráadásul a legtöbb törzs nem jelent valós veszélyt az emberi életre. Mindazonáltal köztük vannak olyan növények is, amelyeknek fokozott onkogénsége van - ez a csoport a HPV 16-at is magában foglalja. A vírus jelenléte a szervezetben megnöveli a rák kialakulásának valószínűségét.

Mellesleg, egy csoport vírusok nagyfokú tumorképző más törzsek, beleértve a 18. és 31. Azonban, tanulmányok szerint, HPV 16 a nők gyakran vezet a rák a nemi szervek.

A vírus átvitelének módjai

Sokan érdeklődnek olyan kérdésekben, hogy hogyan lehet ilyen fertőzést felvenni. Valójában a HPV 16 típusú (valamint bármely más törzs) átvitelének számos módja létezik:

 • A leggyakoribb az átvitel szexuális módja, amely a szexuális érintkezés során bekövetkezik az óvszer használata nélkül. Egyébként az anális és a szájon át történő érintkezés is veszélyes.
 • Lehetséges és a fertőzés átvitelének háztartási módja, bár ez kevésbé gyakori. A sérült bőr és nyálkahártya fertőzött egyén kagylók vírusos részecskék esik a mindennapi tárgyak, mint például ágynemű, törülközők, ruhák, és így tovább. D. A közös használatát fertőzés esnek egészséges szervezetben a bőr károsodását, beleértve a horzsolások, sebek és t. d.
 • Gyakran előfordul a fertőzés placenta útja. Ha az anya a vírus hordozója, akkor nagyon magas a gyermekszülésnek való átvitel valószínűsége. Ezért a HPV 16 súlyos probléma a terhes nők körében.
 • Az önfertőzés akkor is lehetséges, ha a vírus újra és újra bejut az emberi testbe borotválkozás, szőrtelenítés stb. Során.

Vannak kockázati tényezők?

Amint korábban említettük, az emberi papillomavírus rendkívül gyakori. Mindazonáltal egyes emberek érzékenyebbek e fertőzésre, mint mások, különösen akkor, ha ez egy hazai fertőzés. Tehát mit lehet tulajdonítani a kockázati tényezőknek?

 • A kockázati csoportot először azoknak kell tulajdonítani, akik túl korán kezdték meg a szexuális életüket.
 • A HPV 16-at leggyakrabban olyan embereknél diagnosztizálják, akiknek szexuális életük van, csakúgy, mint azok, akik egyszerre több szexuális partnerrel rendelkeznek, és nem használnak óvszert.
 • A kockázati tényezők közé tartozik az anális közösülés, amely alatt a nyálkahártyák és a bőr károsodásának valószínűsége sokkal magasabb.
 • A vénás megbetegedések, köztük a trichomoniasis, a chlamydia, a gonorrhoea jelenléte szintén növeli a vírus elkapásának kockázatát, mivel az emberi immunrendszer gyengül.
 • Az immunitás gyengülésével járó betegségek azonban kockázati tényezőkre utalnak (HIV-fertőzés, diabetes mellitus, krónikus gyulladásos betegségek).
 • Ugyanezen a listán lehetséges rádió- vagy kemoterápiás kezelésre alkalmas onkológiai betegségben szenvedő embereket szállítani, gyógyszereket szedni, amelyek elnyomják az immunrendszer működését.
 • A HPV 16-at olyan nőknél is, akiket súlyos nőgyógyászati ​​eljárásoknak vetettek alá, beleértve az abortuszt is, gyakrabban diagnosztizáltak.

Érdemes megjegyezni, hogy a fent leírt kockázati tényezők jelenléte nem csak növeli a szervezet fertőzésének valószínűségét, hanem növeli a fertőzés valószínűségét is. A papillomavírus hosszú évekig élhet a hordozó testében anélkül, hogy kárt okozna neki, mivel tevékenységét szigorúan az immunrendszer ellenőrzi. A védőerők gyengülésének hátterében nem kizárt a betegség kialakulásának valószínűsége a külső tünetek megjelenésével.

A betegség szakasza

A HPV 16, mint valóban bármilyen más típusú papillomavírus fertőzés, több lépcsőben fordul elő. A modern orvosság a betegség négy fázisát azonosítja:

 • Az első szakasz latens. Ez több hetetől több évig is tarthat anélkül, hogy külső tüneteket okozna. Meghatározni, hogy a vírus jelenléte a szervezetben csak PCR diagnosztikát használ.
 • A második szakaszban a tünetek szabad szemmel láthatóak. Ezt a lépést a vírus aktív multiplikációjával és az epidermális sejtek felgyorsult megosztásával kíséri. Az ilyen folyamatok eredménye a különböző bőrfelületek és nyálkahártyák kialakulása, beleértve a szemölcsöket, papillómákat, condylomákat stb.
 • A harmadik szakasz a dysplasia folyamata. Ezen időszak alatt a 16-os típusú HPV-DNS kölcsönhatásba lép az emberi sejtek genetikai anyagával, ami a virális genom bevezetését eredményezi a sejt normál DNS-ébe. Ily módon megváltozik a sejtszerkezet.
 • A vírus DNS integrálása megnöveli a különböző mutációk további fejlődésének valószínűségét. A negyedik szakasz a malignus sejtek degenerációja és a rák kialakulása.

Mik a vírus tünetei?

Amint azt korábban említettük, a vírus és a felgyorsult sejtosztódás aktív multiplikációja különböző bőrkialakulások kialakulásához vezet, közismert nevén szemölcsöknek. Ezek a bőrelváltozások különböző alakúak, méretűek és akár színesek is lehetnek. A modern orvoslásban gyakori, hogy megkülönböztessünk néhány alapvető fajtát:

 • A lapos (vulgáris) szemölcsök sűrű bőrformák, leggyakrabban kör alakúak. Nem okoznak fájdalmat vagy más kényelmetlenséget, az esztétika mellett. Ezek a növekedések általában a kezek, a lábak, az arc, valamint a tenyér és a láb bőrén keletkeznek. A szemölcsök színe megegyezik a bőrszínnel. Ezek az új formációk gyakran megjelennek és eltűnnek.
 • A genitális szemölcsök, közismertebb nevén genitális szemölcsök, egyenetlen szélekkel rendelkező domború bőrelváltozások - formájuk karfiolhoz hasonlít. Rózsaszín színe lehet, vagy egybeeshet a bőr természetes árnyékával. Tipikusan a condylomaták megjelenik a nemi szervek nyálkahártyáján, például a fitymán vagy a pénisz fején, a szájban. Néha ezek az új növekedések megjelennek a húgycsőben, a hüvelyben, a húgyhólyagban.

Mi a vírus veszélye?

Néha a 16-os HPV-típus a "bovenoid papulózis" néven ismert betegség kialakulásához vezet. Az ilyen betegséghez jellegzetes kitörések jelennek meg, amelyek úgy tűnnek, mint a bőrfelszín feletti kissé felemelkedő tömörített plakkok. Az ilyen alakzatok rózsaszínű, sárgás vagy akár fehér színűek lehetnek. Rendszerint a combok bőrén, a külső nemi szervek körüli területeken jelentkeznek kiütések, ritkábban az anus körül.

A bovenoid papulózis bizonyítja a dysplasia és a sejtes mutációk megjelenését, ami növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ezért van 16 típusú papillomavírus olyan veszélyesnek.

A férfiaknál ez a vírus törzs is előidézheti a Bowen-betegség kialakulását, ami leggyakrabban a pénisz bőrrákát eredményezi. Időben történő diagnózis és kezelés hiányában a betegség metasztázisokat adhat más szerveknek.

A HPV 16-as típus a nők és annak jellemzői tekintetében

Ez a vírus veszélyt jelent mindkét nemre. Mindazonáltal a statisztikák szerint sokkal gyakoribb a 16-os típusú HPV kimutatása a nőknél. Kezelés, jelek, megelőzés - mindezen kérdések rendkívül érdekesek. De először meg kell tudnia ismerni a fertőzés kockázatát.

Megjegyezzük, hogy a szemölcsök a nők gyakran jelennek meg a belső falak, a hüvely vagy a méhnyak nyálkahártya, így a páciens egyszerűen nem lehet látni őket magad.

16 és HPV 18 a nők gyakran vezet a fejlődés ún cervicalis intraepithelialis neoplasia, amely kíséri gyorsított sejtosztódás méhnyak. Ez a feltétel precancerusnak tekinthető. Időben történő kezelés hiányában, és néha a terápiában is, a fertőzés a méhnyakrák kialakulásához vezethet.

Modern diagnosztikai módszerek

A bőrnövekedés vagy -képződés jelenléte a nemi szerveken a 16-os típusú HPV-fertőzés lehetőségének kialakulásához vezet. Mi a teendő ilyen esetekben? Természetesen menned kell az orvoshoz. Milyen diagnosztikai módszereket alkalmaznak a modern orvostudományban? Számos alapvető eljárással lehet meghatározni a papilloma vírus jelenlétét.

 • Alapvető vizsgálat, mely során az orvos vizsgálja a bőrelváltozásokat, összegyűjti az anamnézist stb.
 • A kolposzkópiát a nők számára írják fel a vírusos elváltozások méhnyakának alaposabb vizsgálatára.
 • Citológiai vizsgálatok, amelyek a kapszulák (pl. A nyaki csatorna) során vett szövetek laboratóriumi vizsgálatából állnak. Ez a teszt segít meghatározni az atípusos sejtek jelenlétét.
 • Elég pontos PCR diagnosztika, amely képes észlelni a genetikai anyagát papillomavírus és gyakorlatilag bármilyen anyag, beleértve a nyálkahártya scrapings, szövet szemölcsök és kondilomáknak.

HPV 16: Kezelés

A diagnózis meghozatala után az orvos fogja megtervezni a terápia rendszerét. Semmiképpen sem próbálkozhat a problémával, különösen a HPV 16 esetében. A kezelés rendkívül fontos, és csak egy tapasztalt szakemberre bízható.

Ez a fertőzés nehezen kezelhető. Ennek ellenére lehetősége van a rák kialakulásának kockázatának csökkentésére. Tehát mi látszik a terápiás folyamat a HPV 16 után? A kezelés számos fontos pontot tartalmaz - erősíti az immunvédelmet, csökkenti a vírus aktivitását és eltávolítja a meglévő növekedést.

Tehát a hasonló diagnózisú betegek elsősorban vírusellenes gyógyszereket írnak fel. Nagyon hatékony az "Inosiplex", amely elnyomja a vírusrészecskék reprodukcióját. Az interferonok viszont vírusellenes, immunstimuláló és tumorellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Gyakran előfordul, hogy a betegek olyan gyógyszereket írnak fel, mint az "Amiksin" és a "Tsikloferon", amelyek aktiválják a szervezet saját interferonjainak előállítási folyamatait. A terápia ciklusában olyan gyógyszerek is beletartoznak, amelyek gátolják a HPV-vel fertőzött sejtek elosztásának folyamatát. Hatékonyak a "Podofillin", a "Condilin".

A HPV 16 nők kezelésében rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatokat és ismételt vizsgálatokat is végzünk, amíg a vírus aktivitását el nem távolítjuk. Természetesen a betegeknek ajánlott a megfelelő táplálkozás, az alvás és a pihenés, a testmozgás, mivel mindez erősíti az immunrendszert, és ennek megfelelően felgyorsítja a gyógyulást.

Mi van, ha diagnosztizálták a HPV 16-at? Hogyan élhet tovább? Megfelelő terápiával a rák kialakulásának kockázata minimális. És ha rendszeres vizsgálatokat végeznek, akkor egy onkológiai betegség korai stádiumban diagnosztizálható, ami jó eséllyel jár a kedvező kimenetelben. By the way, a vírus hordozói nem engedhetik meg a nem védett szex használatát - az óvszer használata kötelező.

A szemölcsök és egyéb bőrformák eltávolításának módjai

A modern diagnosztikai gyakorlatban gyakran a 16-os típusú HPV-t nőknél diagnosztizálják. A kezelés gyakran nem csak antivirális terápiát, hanem a meglévő bőrtípusok eltávolítását is magában foglalja. Az a tény, hogy a nemi szerveken (mind férfiakban, mind nőkben) szenvedő kondélyok gyakran sérülnek meg a nemi közösülés során. Ez sok kellemetlenséget okoz, és növeli a gombák és baktériumok szöveteinek másodlagos fertőzésének valószínűségét. A genitális szemölcsök eltávolítása számos módon lehetséges:

 • Kémiailag agresszív anyagoknak való kitettség (hatékony és hozzáférhető technika, de a nemi szervek finom bőrének kezelésénél az egészséges szövetek károsodása lehetséges).
 • Daganatok sebészeti eltávolítása.
 • Elektrokoaguláció (kondilómák elektromos áram hatása).
 • Rádióhullám koaguláció (radiális hullám kés felhalmozása).
 • Cryodestruction (folyékony nitrogén expozíció).
 • A lézeres terápia (a genitális szemölcsök lézersugárral történő eltávolítása ma az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer).

A genitális szemölcsök eltávolítására és a megfelelő technika kiválasztására vonatkozó döntés orvosi feladat. Ne próbálja megszabadulni a felépülésektől, mivel ez csak súlyosbíthatja a helyzetet.

Vannak hatékony megelőzési módszerek?

Bizonyára ma sokan hallottak a 16-os típusú HPV-ről. Az ilyen betegség kezelése és diagnosztizálása, első megnyilvánulása és az átvitel módjai természetesen rendkívül fontos kérdések. De ugyanúgy hasznos a megelőzés eszközeiről is megismerni, mert néha sokkal könnyebb megvédeni magát a fertőzéstől, mint gondozni a kezelésre és a lehetséges következményekre.

Először meg kell jegyezni, hogy a papillomavírus-fertőzések konkrét megelőzése van, amely a vakcinázás végrehajtását jelenti. Hasonló védőoltások (a legismertebbek és a mai napig bizonyítottan "Gardasil" és "Cervarix") tartalmaznak vírus DNS fragmentumokat. Lenyeléskor stabil immunitás figyelhető meg a fertőzésre. A vakcinázás védelmet nyújt a legveszélyesebb törzsekkel szemben, beleértve a 16 és 18 típusokat.

Emellett léteznek nem-specifikus megelőzési módszerek is. Szükséges orvosi vizsgálatnak alávetni legalább hathavonta egyszer. El kell hagyni a szeszélyes szexuális életet, és biztosak kell benne, hogy az óvszert védelemként használják. Természetesen a megfelelő táplálkozás, testmozgás, a nemi fertőzések és a gyulladásos megbetegedések időben történő kezelése erősíti az immunvédelmet, ezáltal csökkentve a fertőzés kockázatát és a vírus aktiválódását.

Van egy emberi típusú 16 papillomavírus. Mit tegyek?

A környéken nagyszámú vírus kering. Vannak, akik röviden a vérben vannak (pl. Az influenzavírus), míg mások békésen "szundikálnak" a szervezetben egész életükben, és csak kedvezőtlen körülmények között ébrednek fel. Sok törzs növekedést okoz a daganatos betegségeken - papillómákon. Közülük teljesen ártalmatlanok és potenciálisan veszélyesek is - például az emberi típusú 16 papillomavírus.

tünetegyüttes

Gyanítható, hogy a törzs jelenléte külső megjelenések hiányában lehetetlen. A 16 típusú papillóma vírusát néhány ember véletlenül kimutatja a tesztek profilaxisszállításával. Ugyanakkor egy személy nem ismeri a fuvarozóját, és ha nem megelőző tanulmányra, akkor soha nem fogja felismerni (abban az esetben, ha a betegség nem fejlődik). Az erős immunrendszer elnyomja a legtöbb vírusfajtát, beleértve a HPV 16-ot is, ami inaktívvá válik.

A 16 típusú papillóma vírusa nőkben és férfiakban egyre aktívabbá válik, amikor a védőtartalék különböző okok miatt kimerül: hipotermia, stressz. Ezután a bőr neoplazma alakul ki. Ez a papilloma.

A bőr bazális rétegének sejtjeibe beletesszük a kromoszómákba egy titkos vírust. A bőr felszínén egy személy rózsaszín, barna plakkokat fedez fel, enyhén emelkedve. Semmi fájdalom és más érzés nem érezhető.

A külső genitálián megjelenő papillómák kondilómáknak nevezik. A condyloma nőgyógyászati ​​vizsgálata a hüvely falán vagy a méhnyak alsó részében az orvos feltétlenül elküldi a beteget, hogy ellenőrizze, hogy vért tartalmaz-e magas kockázatú papiloma vírusokat (HPV 16).

Néha maga a nő is különös növekedést lát a nemi szerveken. Különös figyelmet kell fordítani, ha ezek az új formációk:

 • szürkés vagy barna foltok;
 • legyen bársonyos felület;
 • váratlanul nagy számban jelent meg.

A kondilomiák és a papillómák szorongást okozhatnak a szexuális együttérzés során, és utókezelést okozhatnak a vérzés során, mivel azok az együttérzés során traumatizáltak.

A 16. típusú papilloma kezelés nélkül kellemetlen következményekkel járhat: a sejtek degenerálódása rákos sejtekben.

A fertőzés módja

A 16 típusú humán papillómavírus főleg szexuális úton terjed. Ezért az alábbiak természetesek: minél több embernek vannak szexuális partnerei, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vírus 16-as típusú papillomavírusot elkapják.

Az óvszer használata jelentősen csökkenti a fertőzés valószínűségét, de nem csökkenti azt. Elég egy kis mennyiségű vér, nyál, sperma vagy hüvelyi folyadék egy olyan beteg személy, aki esett a gyulladt vagy sérült bőr, hogy a vírus belép egy egészséges testet.

A 16-os tipusú papilloma néha olyan személyben jelenik meg, aki nem rendelkezik közösüléssel. Ebben az esetben az átviteli útvonal háztartás. Igaz, ez ritkán fordul elő, és csak nagyon gyenge immunitással jár.

A légvétellel, az influenza törzsektől eltérően, ez a vírus nem továbbítható.

A fertőzés további lehetősége a vírusnak az újszülöttre történő közvetlen átadása a szülőcsatornában, ha az anya a méhnyakon és / vagy a hüvelyen kitörés alatt áll a szállítás időpontjában.

Tehát a fertőzés három lehetséges módjáról:

az első és a harmadik valószínűleg.

A nők 16-as típusú humán papillómája

Annak ellenére, hogy a törzs elterjedése mindkét nem esetében megegyezik, a nőknek több oka van, hogy nagy figyelmet fordítsanak az egészségükre egy 16-os humán papillomavírus kimutatása után.

Az okok súlyosak, mivel a 16-os típusú papillómák a nőknél megnyújtják a méhnyakrákot. Évekig a vírus, amelyet az immunitás megszünt, sejtekben van. Ezután "felébred", és az atipikus sejtek gyors növekedését idézi elő a lokalizáció a méhnyakon - azon a helyen, ahol a kondilomiák vannak. A méhnyak diszplázia fejlődik - olyan betegség, amely bár jóindulatú, prekancerusnak tekinthető. Ezután következik a következő szakasz fordulója - egy rákos daganat megjelenése.

Természetesen nem mindig papillómák vezetnek onkológiai betegséghez. Szükség van a kedvezőtlen program kialakításának elindítására. A kezdő tényezők:

 • súlyos hipotermia;
 • a nap túlmelegedése;
 • egy átvitt vírusos betegség vagy bakteriális fertőzés;
 • hosszú (vagy túl súlyos) stressz;
 • krónikus alváshiány.

Ha már megjelent a papillómák (vagy akár jelenlétük nélkül):

 • megmagyarázhatatlan fáradtság;
 • fogyás;
 • az étvágytalanság - azonnal meg kell verni a riasztást! Az ilyen jelek jelezhetik a folyamat rosszindulatúságát.

A genitális szemölcsök hosszabb fennmaradásának sokkal ártalmasabb következménye a cervicitis kialakulása. A betegség gyakran krónikus. Úgy tűnik:

 • fájdalmas szexuális együttlét;
 • a szájban égő;
 • vérzés az együttérzés után.

Idővel a méhnyak falai vastagabbá válnak - ami azt jelenti, hogy a normál születések lehetetlenné válnak.

A férfiaknál 16 típusú papillómás vírus

Azok a férfiak, akik papillómákkal nem távolítják el az idõt, Bowen-betegséggé válhatnak. A penis testén a rázós plakk jelenlétében fejeződik ki. Ha nincs intézkedés, a malignus tumor kialakulását nem lehet kizárni ezen a helyen.

A férfiaknál a rák kialakulásának valószínűsége kisebb, mint a tisztességes szex, de létezik: nem írhatod le. Ezenkívül, ha egy ember nem fejti ki a daganatot, könnyen továbbítja a vírust egy partnernek - akkor megbetegszik.

Talán rosszindulatú folyamatok kialakulása az anusban, a gégében.

kezelés

A kezelés megkezdése előtt az orvosnak meg kell tudnia, melyik vírus okozza a papillómák kialakulását.

Ehhez a páciens a PCR-analízishez a kezelőorvos irányába megy. Elkapták. A nőknél a kerítés ugyanúgy történik, mint egy normál kenet, amely meghatározza a hüvely tisztaságát. A férfiak kenetet kapnak a húgycsőből.

Ma a szakértők pontosabb elemzést igényelnek, amely lehetővé teszi a vírus jelenlétének és koncentrációjának megállapítását a szervezetben - ez a HPV DNS elemzése. Az anyag megszerzéséhez szükség van a nyálkahártya lehúzására.

Ezenkívül további vizsgálatokra lehet szükség:

 • kolposzkópia;
 • a méhnyak biopsziája.

Általában a daganat rosszindulatú gyanúját kizárják.

A nőknél a 16 típusú papillóma komplex kezelést igényel. 3 lépésben történik:

 1. papillómák eltávolítása (ha vannak ilyenek);
 2. vírusellenes szerek lenyelése vagy injekciója;
 3. immunmodulátorok vétele.

A 16-os típusú papillómákban szenvedő nők kezelését gyakran sóoldattal vagy lézersugár hatásával végzik. Ugyanezeket a módszereket alkalmazzák a férfi rosszindulatúságának enyhítésére.

A papillómák elleni küzdelemben bizonyított vírusellenes gyógyszerek a következők:

 • allokin-alfa (injekciók formájában);
 • gerferon (kúpok);
 • viferon.

Ha az orvos a fenti gyógyszerek bármelyikét ajánlja, a beteget figyelmeztetnie kell a fennálló krónikus betegségekre. Néhányan közülük (különösen az autoimmun folyamatok) rendkívül óvatosnak kell lenniük vírusellenes gyógyszerek alkalmazásakor.

Ez teljes mértékben érvényesül a kezelés harmadik szakaszában alkalmazott immunmodulátorokra.

E csoport gyógyszerei:

Miért kell ezeket a gyógyszereket kezelni? Nem elég csak eltávolítani a daganatot és örökre elfelejteni a problémát - ez nem rák, ugye?

Igen, az út messze van a papillómától a rákos nevelésig. De annak érdekében, hogy teljes mértékben megakadályozzák a vírus útját, és ne adjanak esélyt arra, hogy csalárdan "közelítsen" a sejtvédőhöz, szükséges a maximális immunitás maximalizálása. Csak a jó immunitás jelenti a kulcsot a vírus "zavargásának" megállításához, biztonságosan a "hibernálás" állapotába és az egészség normalizálására.

Mindez különösen fontos a nők egészsége szempontjából. A gyönyörű nők egészségi állapota nagymértékben függ a hormonális háttér ingadozásától. Míg a hormonok szabályozzák a szervezetben előforduló folyamatokat, a HPV törzs biztonságosan "aludhat". De a menopauza és a menopauza idején tudta magát tudatni magáról. Ezért rendszeresen vizsgálatot kell végezni és szükség esetén kezelést kell végezni.

megelőzés

Biztosítsa magát a 16-os típusú HPV-ről abszolút garanciával. Ez csak a serdülők és fiatalok számára reális: vakcinákkal vakcinázva:

Ha ideje van a szexuális aktivitás megkezdése előtt vakcinázni, a HPV vírussal való fertőzés nem fenyeget.

A felnőtteknek a megelőzésre van szükségük:

 • rendezett szexuális életet vezet;
 • jó fizikai alakot kell tartani, aktívnak kell lenni az erős immunitás érdekében;
 • próbálja kizárni a kedvezőtlen tényezők hatását (a stressz-ellenállás, a dohányzásról való leszokás stb.).

Ne felejtsd el a lényeges dolgot: a 16. típusú humán papillóma vírusa a vérben nem jelenti azt, hogy végül rákos megbetegedést fog kialakítani. A vírus jelenléte egyfajta figyelmeztetés: itt az ideje, hogy megváltoztassuk az életmódot és kezeljük magunkat. Az ilyen vírussal való teljes és hosszú élet esélyei nagyon magasak. De rendszeresen meg kell vizsgálni, eltávolítani (az orvosi rendelőben, és nem otthon!) Különböző szemölcsök és kiütések. És megpróbálja megvédeni a szeretteiket: tegyen intézkedéseket, hogy ne árulja el a HPV 16-at: nem ismert, mennyire erős az immunrendszerük.

A HPV 16-as típus a nők körében

A 16-os HPV-típus az egyik legveszélyesebb. Ez annak köszönhető, hogy ez a HPV-törzs onkogén, rákot okoz. A sikeres kezelés kulcsa a 16-os típusú HPV kimutatása esetén a betegség időben történő diagnosztizálása. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan ismerheti fel a HPV 16-at korai stádiumban, és hogyan gyógyíthatja meg a betegséget.

áttekintés

A humán papillomavírus (HPV) a genitális traktus leggyakoribb vírusos fertőzése. A legtöbb szexuálisan aktív nő és férfi életében valamilyen fertőzést szenved, és néhányat újra fertőzhetnek meg.

A fertőzés megszerzésének csúcsidőszaka mind a nők, mind a férfiak esetében azonnal megkezdődik, miután szexuálisan aktívak lettek. A HPV szexuális úton terjed, de a vírus átviteléhez nem szükséges a penetráló szex. A testi genitális kapcsolat jól megalapozott fertőzés átadásával.

Sokféle HPV nem okoz problémát. A HPV fertőzések általában önmagukban mennek át, anélkül, hogy a beavatkozás után néhány hónappal beavatkoztak volna, és körülbelül 90% -uk 2 évig terjed. A HPV bizonyos típusainak fertőzéseinek egy kis hányada megmaradhat és rákosodhat.

A mai napig a méhnyakrák a leggyakoribb HPV-vel kapcsolatos betegség. A méhnyakrák szinte minden esetét HPV fertőzések okozzák.

Annak ellenére, hogy korlátozott számú adat anogenitális rák eltérő méhnyakrák, egyre több bizonyíték arra utal, HPV miatt a rák a végbélnyílás, vulva, vagina és a pénisz. Annak ellenére, hogy az ilyen típusú rákok kevésbé gyakori, mint a méhnyakrák és azok kapcsolatát a HPV így potenciálisan megelőzhető használata révén ugyanazt az elsődleges megelőzési stratégiákat, valamint a méhnyakrák.

HPV-típusok nem okoz rákot (különösen típusok 6 és 11) okozhat genitális szemölcsöket, és a légzési papillomatosis (olyan betegség, amelyben a tumorok növekedése a légutakban, ami az orr és a száj a tüdőbe). És bár ezek a körülmények nagyon ritkán halálhoz vezetnek, gyakran betegséghez vezethetnek. A genitális szemölcsök elterjedtek és rendkívül fertőzőek.

A különböző típusú HPV által okozott betegségek

Hogyan alakul ki a HPV fertőzés?

Papillomavírusokat találnak a nőkben a szexuális aktivitás megjelenése után, a HPV szivacsok - casuistry kimutatásában. Bizonyos jelentések szerint a 18-22 éves fiatal nőknél a fertőzés 80% -ot ér el. Néhányan soha nem fognak tudni róla - az erős immunitás menteni fogja a testet a "meghívott vendégektől", másoknak pedig harcolniuk kell az egészségükért, az anyaságukért és még az életért is.

Ezért nincs semmi meglepő abban, hogy a házaspár vizsgálata során a papillomavírusok csak a feleségben találhatók meg.

A HPV 16 kimutatása

Több mint félmillió nő kap minden évben méhnyakrákot a HPV fertőzés miatt. A kezdeti stádiumban nincs papillomavírus-fertőzés tünete, később jelentkeznek, néha sok évvel a fertőzés pillanatában. Éles klinikai tünetek, mint általában, nem fordulnak elő. A HPV jelenléte megerősíti a citológiai vizsgálatot és a HPV tesztek pozitív eredményeit, valamint a papillomavírusok kimutatását a méhnyak biopsziájában. Éppen ezért olyan fontos, hogy minden nő végezzen méhnyaki szűrést minden évben a méhnyak állapotának és a lehetséges HPV fertőzésnek a meghatározására.

HPV - Van üdvösség?

A 16, 18 onkogén HPV-típusok kimutatása nem döntő. A modern orvoslás tudja, milyen módon helyreállítja a nők egészségét és az anyaság örömét. A kezelés során a HPV-t pontosan diagnosztizálják, így hamis pozitív eredményeket szüntetnek meg.

Például radiosurgiai kezelés. A leggyakrabban használt radioszurgikus hurok kivágás, amely egyidejűleg diagnosztikai és terápiás eljárás, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy bízik az eredményben, és garantálja a nő teljes gyógyulását.

A HPV 16 azonosítása

Az emberi papillomavírus "elfoglalja" a bőrt és a nyálkahártyákat, nincs vér a vérben. Ezért az MJC-ben végzett elemzéshez keneteket kell venni a húgycsőből és a méhnyakból - nőkben. 2 órával a vizsgálat előtt, nem tud vizelni, egy napig - belépni a vaginális kenőcsökbe, kúpokba.

A vizsgálatot polimeráz láncreakcióval végezzük az expressz laboratóriumban. A pozitív minőségi analízis és a HPV 16 kimutatása genotipizálással kvantitatív szkrínelést végez Digene:

 • Ha a papillomavírus DNS-ét 0-3 kg-os mennyiségben határozták meg, az eredmény gyengén pozitív és nem klinikai jelentőségű.
 • Ha a markert 3-5 lg-ra emeljük, a rák kialakulásának átlagos kockázata látható.
 • Több mint 5 lg magas rákkockázatot jelez. Az elemzéssel rendelkező nőket kolposzkópiával kell ellátni, és évente legalább kétszer látogassanak el a nőgyógyászra.

A 16-os típusú HPV tünetei és tünetei

A legtöbb HPV fertőzés nem vezet tünetek megjelenéséhez vagy betegséghez, és önmagában nem jár. Azonban bizonyos típusú HPV-fertőzés (leggyakrabban 16-as és 18-as típusú) tartós fertőzés vezethet a prekancerózus kóros állapotok kialakulásához. Kezelés nélkül ezek a betegségek méhnyakrák kialakulásához vezethetnek, de ez a folyamat általában sok évet vesz igénybe.

A méhnyakrák tünetei általában csak a rák előrehaladott stádiumában jelennek meg, és a következők lehetnek:

 • szabálytalan, intermenstruális (a havi időszakban) vagy abnormális hüvelyi vérzés a nemi közösülés után;
 • fájdalom a háton, a lábakon vagy a kismedencei régióban;
 • fáradtság, fogyás, étvágytalanság;
 • kellemetlen érzés a hüvelyben vagy a kellemetlen szag kellemetlen; és
 • egy duzzadt láb.

Haladó állapotban súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

A HPV fertőzés méhnyakrákhoz vezet

Bár a legtöbb HPV fertőzés és a prekancerózus kóros állapot önmagában megy, fennáll annak a kockázata, hogy a HPV fertőzés krónikus lesz, és a prekancerózisos állapotok invazív méhnyakrák kialakulását eredményezik.

Normális immunrendszerben szenvedő nőknél a méhnyakrák 15-20 év alatt alakul ki. A gyengített immunrendszerben szenvedő nőknél például a HIV-fertőzés hiányában a kezelés hiánya csak 5-10 évig tarthat.

Lehetséges a 16 típusú papillomavírus gyógyítása

Az egészséges személy immunitása önállóan elpusztítja a papillomavírusokat a fertőzés után 6-12 hónappal. Ezért a HPV 16 vizsgálata háromszor történik meg. Ha az ismételt vizsgálatok eredményei pozitívak, írja elő a kezelést: immunstimuláló, vírusellenes gyógyszerek és vitaminok.

A jóindulatú daganatok, a HPV 16 jelenlétében, a rosszindulatú daganatos megbetegedések miatt kötelező eltávolítást tesznek szükségessé. Így 2008-ban a német tudósok bizonyították a méhnyakrák és a papillomavírusok közötti kapcsolatot. Az esetek 41-54% -ában csak 16, nagyon onkogén genotípus.

A HPV kezelés 16

A HPV 16 kezelésének első lépése a papillómák, diszplázia és a neoplazmák sebészeti eltávolítása fertőzött sejtekkel. Az eljárás során többféle módszert alkalmaznak, amelyek közül a legmegtakarítóbb és leghatékonyabb a rádiós hullámműtét.

A radiokirurgia eszköze a Surgitron rádiós trigger. A jóindulatú daganatok kiváltása nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével történik.

A bőr és nyálkahártyák sugárkezelésének traumáiája 5-ször alacsonyabb, mint a papillómák lézeres és elektro-sebészeti fúvókákkal való eltávolítása. A Surgutron nem hagyja a méhnyakon a hegeket, ami fontos a nulliparous nőknél, és a duzzanat és a vérzés a használat után hiányoznak.

A HPV 16-ból származó onkogén terhelés csökkentése érdekében interferonkészítményeket alkalmaznak - egy olyan anyag, amely a vírus inváziójára válaszul termel sejteket.

A prognózis a 16. típusú papillómavírus kezelés után

A humán papillómavírus komplex kezelése 16 genotípus lehetővé teszi az onkológiai betegségek kockázatának minimalizálását. A dysplasia és a HPV 16 pozitív tesztje a patológiás gócok eltávolítását feltétlenül a papillomavírus és a méhnyakrák kialakulásának közvetlen összefüggése miatt.

16-os típusú HPV-vizsgálatok

A nőgyógyász által alkalmazott módszerek az urogenitális fertőzések azonosítására, beleértve a HPV-t is:

bimanual nőgyógyászati ​​vizsgálat - a méh gyulladásának jeleinek és a mellkasainak jelenléte

A nőgyógyász már a vizsgálat során feltárja a HPV tüneteinek jelenlétét - a condyloma a nemi szervek nyálkahártyáján. A HPV teljes körű kezelésére azonban más elemzésekre van szükség:

A HPV-tesztek kijelölésének jelzései a következők:

A nőstény szexuális partner jelenléte urogenitális fertőzésekkel

A gyanítható urogenitális fertőzésre vonatkozó elemzések, ideértve a HPV-t is:

A HPV diagnózisa a genitális nyálkahártya érintett területein (PCR-analízis) és a vírus ellen a betegek vérében a HPV kimutatásán alapul.

A leginkább tájékoztató jellegűek a HPV hüvelyleadásának PCR-diagnózisa. Azonosító kísérő papillomavírus feltételesen patogén flóra segít vetés hüvelyi dysbacteriosis egyidejű meghatározására érzékenységét flóra az antibiotikumokra. Egy átfogó értékelése a betegség akkor is ajánlott kutatást Chlamydia, Mycoplasma, HIV, hepatitis és egyéb fertőzések, szexuális úton, amelyet gyakran azonosítják humán papillomavírus.

A PCR az STI-k molekuláris diagnózisának egyik módszere, ideértve az időigényes HPV-t is. A PCR módszer lehetővé teszi a HPV patogén jelenlétének meghatározását, még akkor is, ha csak néhány molekula vírus DNS jelen van a mintában. A PCR analízis pontossága, ha helyesen történik, eléri a 100% -ot. Az STD-k PCR-diagnózisának módszere akár egyetlen baktérium- vagy vírussejt-detektálást is képes kimutatni. A PCR diagnosztika felismeri a HPV patogén jelenlétét olyan esetekben, amikor más vizsgálatok segítségével lehetetlen ezt megtenni. PCR elemzés különösen hatékony diagnózisa rejtett jelenlegi formáit, mikroorganizmusok, beleértve a papilloma vírus, amely gyakran tapasztalt tünetmentes és krónikus nemi úton terjedő betegségek.

A PCR-analízis segítségével meghatározták a HPV patogént, és nem a testnek a testre történő bevezetésével kapcsolatos reakciót. Így a papillomavírus fertőzés még az inkubációs időszakban és látens áramlásával is diagnosztizálható, ha nincs HPV klinikai vagy laboratóriumi tünete.

De még a HPV PCR diagnózisa sem ideális elemzés. Ez egy nagyon csúcstechnológiai kutatási módszer, amely a laboratóriumok felszerelésének legszigorúbb szabályainak szigorú betartását igényli. Minden vizsgálathoz egy minta anyagot kell elvégeznie egy szakképzett orvosnak, szigorúan a laboratórium által adott utasításoknak megfelelően. Értékelje a PCR-elemzés eredményeit olyan orvosnak, aki egy adott beteget kezel.

A PCR-analízis nem mindig pozitív eredményt jelent a betegség jelenlétére nézve. Az elemzés hamis pozitív eredményei akkor lehetségesek, ha:

A hamis negatív eredmények még az urogenitális fertőzés nyilvánvaló tüneteivel is lehetségesek. Az ilyen elemzés lehetséges okai:

A PCR analízis hatékony és hatékony diagnosztikai eszköz, amely lehetővé teszi számodra, hogy gyorsan és pontosan megtalálja a nagyon sok STD okozó ágensét. Leggyakrabban szexuális úton terjedő fertőzések diagnosztizálására szolgál. Mindenesetre nem korlátozhatja magát egyetlen elemzésre.

A HPV kórokozójának PCR-vel történő meghatározása mellett meg kell vizsgálni a szervezet immunválaszt, amelyet szerológiai módszerekkel, például ELISA-val határozunk meg.

A méhnyakrák szűrése

A méhnyakrák szűrése a rák előtti rákos megbetegedések és rákos megbetegedések vizsgálatát jelenti olyan nők körében, akik nem rendelkeznek tünetekkel és teljesen egészségesek. Ha a szűrés precanceros patológiás körülményeket tár fel, könnyen kezelhetők, és ezáltal meggátolhatják a rák kialakulását. A szűrés a korai stádiumban is kimutathatja a rákot, nagy valószínűséggel gyógyítható.

Tekintettel arra, hogy az előrehaladott állapotok az évek során alakulnak ki, minden 30-49 éves nőnek ajánlott legalább egyszer átvizsgálni az életben, és gyakrabban. A szűrés hatékonyan csökkenti a méhnyakrák okozta mortalitást csak jelentős számú nő esetében.

Jelenleg 3 különböző szűrés létezik:

 • rutin Pap-teszt (Pap) és folyadék citológia (LBC);
 • vizuális ellenőrzés ecetsavval;
 • magas kockázatú HPV-típusok tesztelésére.

Milyen gyakran kell HPV-tesztet alkalmazni?

Annak érdekében, hogy ne veszítse el a veszélyes HPV fertőzést, minden nőnek javasolnia kell a HPV rendszeres tesztelését és a citológia kenetet.

Ha a magas kockázatú HPV-tesztek negatívak, akkor a következő vizsgálatot 3-5 év alatt kell elvégezni.

Ha a magas kockázatú HPV-tesztek pozitívak és a citológiai kenet normális, akkor egy második vizsgálatot 9-12 hónap után végzünk.

Ha a magas kockázatú HPV-tesztek pozitívak és a citológiai kenet nem normális, akkor további diagnózis szükséges (colposcopy, cervical biopsy). E vizsgálatok eredményétől függően az orvos megfelelő ajánlásokat ad.

Ha a magas kockázatú HPV-tesztek negatívak, a citológiai kenet normális, akkor a következő vizsgálatot 5 év után kell elvégezni.

Ha a magas kockázatú HPV-tesztek pozitívak, akkor a kolposzkópiát és szükség esetén a méhnyak biopsziáját kell alkalmazni. E vizsgálatok eredményétől függően az orvos megfelelő ajánlásokat ad.

Ha az utolsó 2 magas kockázatú HPV és az utolsó 2 kenet citológia normális volt, a vizsgálat már nem lehet végrehajtani, mert a kockázat méhnyakrák kialakulásának a jövőben rendkívül kicsi.

HPV elleni vakcináció

Jelenleg két vakcina van, amelyek megvédik a HPV 16 és 18 ellen, amelyekről ismert, hogy a méhnyakrák legalább 70% -át okozzák. Ezek a vakcinák keresztnyereséget biztosítanak más kevésbé gyakori HPV-típusokból is, amelyek méhnyakrákot okoznak. Az egyik vakcina a 6-os és a 11-es típusú HPV ellen is védelmet nyújt, amelyek anogenitális szemölcsöket okoznak.

A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy mindkét oltóanyag biztonságos és nagyon hatékony a HPV fertőzés 16 és 18 megelőzésében.

Mindkét vakcina hatékonyabb, ha a vakcinációt a HPV expozíció előtt végzik. Ezért az első szexuális kapcsolat előtt előnyösebb vakcinázni.

A vakcinák nem kezelik a HPV-fertőzést vagy HPV-vel kapcsolatos betegséget, például a rákot.

Egyes országok bevezették védőoltás a fiúk, tekintettel arra, hogy a védőoltás megakadályozhatja a nemi szervek daganatos, mind a férfiak és a nők, és az egyik rendelkezésre álló oltóanyag is segít megakadályozni a fejlesztési genitális szemölcsök férfiak és nők.

A HPV elleni vakcináció nem helyettesíti a méhnyakrák szűrését. Azokban az országokban, ahol a HPV vakcina van forgalomban, szükség lehet szűrőprogramok kifejlesztésére is.

A méhnyakrák megelőzésére és ellenőrzésére irányuló integrált megközelítés

A WHO integrált megközelítést javasol a méhnyakrák megelőzésére és ellenőrzésére. A javasolt intézkedéscsomag magában multidiszciplináris tevékenységek életciklusa során, amely elemeket, mint az oktatás az egyes közösségek, a társadalmi mozgósítás, oltás, szűrés, kezelés és a palliatív ellátás.

Az elsődleges megelőzés a HPV lányok elleni védőoltással kezdődik, 9-13 éves korban, mielőtt szexelni kezd.

A fiúkra és a lányokra vonatkozó egyéb ajánlott megelőző intézkedések a következők:

 • a biztonságos szexuális gyakorlatokról szóló oktatás, ideértve a szexuális aktivitás késedelmes megkezdését;
 • promóció és óvszerek biztosítása azok számára, akik már szexuálisan aktívak;
 • a dohányzás megelőzése, amely gyakran serdülőkorban kezdődik, és fontos kockázati tényező a méhnyakrák és más rákos megbetegedések esetében; és
 • férfi körülmetélés.

Abban az esetben, ha a kezelés szükséges a kóros sejtek vagy állapotok eltávolítására, krioterápia ajánlott (a méhnyak kóros szöveteinek fagyasztása).

A méhnyakrák jeleinek jelenlétében az invazív rák kezelésének lehetőségei közé tartozik a műtét, a radioterápia és a kemoterápia.

Mi veszélyes a 16 és 18 típusú papillomavirus vírusok számára a nők és a férfiak számára?

A papillomavírus (HPV) egy víruscsoport, amely több mint 200 fajta (törzs) HPV-t tartalmaz. Több mint 40 fajta továbbítható a szex, a bőr és a nyálkahártya fertőzött a bőr és a nyálkahártyák a szexuális partner.

HPV-fertőzés okozhatja fejlesztése a jóindulatú daganatok (szemölcs, genitális szemölcsök, vagy szemölcs) a bőr és a nyálkahártyák gyakorlatilag bárhol. Egyes vírus típusok rosszindulatú degenerációt okozhatnak a hámban, és rákhoz vezethetnek. A HPV 16 és 18 típusok a papillomavírus okozta rákos daganatok nagy részét teszik ki.

1. Átviteli útvonalak

 1. 1 Szexuális átvitel (vaginális, orális, anális szex alatt). A vírus akkor is továbbítható, ha a hordozóban klinikai megnyilvánulások hiányoznak. A barrier fogamzásgátlás (óvszer) nem garantálja a fertőzés elleni 100% -os védelmet.
 2. 2 Függőleges átvitel: a vírus az anyától a magzatig terjed (amniotikus folyadékkal, a genitális traktus során a munka során).

2. Osztályozás

A HPV fertőzés 2 klinikai formája létezik:

 1. 1 anogenitális Forma: kután papilloma, kondilomáknak képződik a bőrön és nyálkahártyán nemi szervek, perineum a végbélnyílás és a végbélnyílás területén.
 2. 2 Nem genitális forma: fej, nyak, törzs, végtagok, tenyér és talp bőrének veresége.

1. táblázat - A HPV típusai, amelyek a bőr és a nyálkahártyák károsodásához vezetnek.

2. táblázat - A HPV típusai, amelyek genitális és perianális elváltozásokhoz vezetnek

Az áramlással:

 1. Tünetmentes fertőzés (a fertőzés jelenlétét csak PCR és DNS hibridizáció igazolja). A legtöbb esetben a fertőzés titokban jár, és nincsenek semmilyen tünet: nincs panasz, nincs bőrkiütés. Azonban a beteg fertőző a szexuális partner számára.
 2. 2 Subclinical (az epithelialis bevonást csak 3-5% -os ecetsavval és mikroszkóppal végzett kezelés után határozzák meg).
 3. 3 Klinikailag expresszált fertőzés (szabad szemmel, különböző bőrelváltozások - papillómák).

A HPV, a nemi úton terjedő fertőzések 2 kategóriába sorolhatók:

 1. 1 Az alacsony onkogén kockázatú törzsek - e csoport vírusa nem okoz rákos átalakulást a hámban, hanem csak a nemi szervek szemölcsök és papillómák megjelenéséhez vezet.
 2. 2 A magas onkogén kockázatú törzsek rákos daganatok kialakulásához vezethetnek. A rákos megbetegedésekben leggyakrabban megfigyelhető 12 törzs (köztük 31, 35, 33 stb.) Van. Közülük kettő (16-as és 18-as típus) felelős a HPV által okozott legtöbb rákért.

3. Prevalencia

 1. 1 A papillomavírus fertőzés a leggyakoribb szexuális fertőzés.
 2. 2 A szexuálisan aktív népesség több mint 50% -a fertőzött.
 3. 3 A humán papillomavírussal való fertőzés valószínűsége nő a szexuális partnerek számával.
 4. 4 A nem genitális bőrsérülések a leggyakoribbak a serdülők, valamint a hústermékekkel dolgozó felnőttek körében (az előfordulás gyakorisága 10%).
 5. 5 A papillomavírus gyakrabban érinti a nőket: a vírust a nők 22-35% -ában és a férfiak 2-35% -ában detektálják. A nők és férfiak előfordulási aránya 1,4: 1.
 6. 6 Az onkogén törzsek a világ összes rákjának körülbelül 5% -át okozzák.

4. A HPV 16 és 18 tünetei

A 16-os és 18-es típusú HPV-vel fertőzött betegeknél egészségügyi okok miatt gyakran nincs panasz. Gyakran a fertőzés tényét csak a szexuális fertőzésekre vonatkozó átfogó felmérés során lehet megállapítani.

A megjelenése daganatok (papillomák, szemölcsök, condyloma) a bőrön esetleg egyidejű fertőzés több törzsének HPV (például, amikor a fertőzött papilloma vírusok 16, 18, és a 1-6 típusok).

4.1. A méhnyak és a papillomavírus fertőzés eróziója

A cervikális erózióban szenvedő nők esetében a HPV fertőzés, azaz a 16 és 18 féle HPV típus okozhat epithelialis dysplasiát.

Ezért a nőgyógyász éves vizsgálata során az oncocytologiára és a colposcopyra kenetet készítettek.

Hosszú-meglévő epiteliális diszplázia lehet alakítani a méhnyakrák (a tünetek - hüvelyi vérzés közötti ideig vagy közösülés utáni, fájdalom és diszkomfort szex közben, a teltségérzet a has és a gát).

A dysplasiában szenvedő betegek rendszeres szűrést igényelnek a nőgyógyász és a megismételt tamponmagzat megfigyelés céljából.

5. Rák és papillomavírus 16-18 típus

A HPV fertőzés nem feltétlenül jár együtt a rák kialakulásával, de a fertőzött egyének valószínűsége jelentősen megnőtt.

 1. 1 Méhnyakrák. A HPV fertőzés hátterében szinte minden méhnyakrákot megfigyelnek. A 16. és 18. HPV-típusok a nőknél a méhnyakrák valamennyi esetének mintegy 70% -ánál fordulnak elő.
 2. 2 Anus rákja. Az esetek mintegy 95% -ában a daganat a papillomavírus fertőzés hátterében alakul ki. Leggyakoribb tünetei a vérzés és az oktatás jelenléte. Ezeket a tüneteket tévesen értelmezik aranyérként. Az anuslemezes laphámsejtes karcinóma homoszexuális betegeinek felét korábban az anorectalis régió papillómái diagnosztizálták.
 3. 3 A száj, a torok és a gége rákja. Ezen lokalizációjú rákos betegek közül 7-ben a daganat kialakulását HPV-fertőzés befolyásolta (a betegek fele 16-as típusú HPV fertőzés volt).
 4. 4 Ritka tumorok: a pénisz rákja, a hüvely.
 5. 5 Óriási kondiloma - rosszindulatú daganat, amely formája és formája hasonlít a karfiolhoz. Leggyakrabban a daganat a pénisz, perineum, fityma fejében fejlődik ki, megdagadhat, elterjedhet a környező szövetekbe.
 6. 6 Bowen-betegség - az intraepidermális karcinóma formája, egy rosszindulatú daganat, az inváziós pikkelysejtes karcinóma felé haladhat.
 7. 7 Bowenoid paprulózis - a nemi szervek bőrén előforduló többszörös neoplazmák kialakulása, amit a HPV indukál. Általában a betegség jóindulatú, 2,6% -ban malignus transzformáció figyelhető meg.

6. Diagnosztika

 1. 1 A nemi szervek vizsgálata. A vizsgálatot dermatovenereologist, urológus (férfiak), nőgyógyász (nők) végzi.
 2. 2 A nőket kiegészítik:
  • A méhnyak és a hüvely vizsgálata a tükörben.
  • A cervikális csatorna egy csomóját, amelyet mikroszkóppal követ (a vizsgálatot az atipikus sejtek kimutatására hajtják végre, a másik név egy onkocitológiai kenet).
  • Colposcopy (a méhnyak vizsgálata egy speciális eszközzel többszörös nagyítással), a patológiás helyszín célzott biopsziájával.
 3. 3 A páciens és szexuális partnere a legfontosabb szexuális aktusokban:
  • Kerítés kenet a húgycső férfiaknál, a méhnyakon a nők, és a színező kenet mikroszkópia, DNS kimutatására STI főbb kórokozók (beleértve a HPV-16 és 18) DNS-hibridizációs, PCR.
  • Vérvizsgálatok HIV-vírus, hepatitis B és C (immunoblot, ELISA) elleni antitestek jelenlétére.
  • Vérzés a mikro-kicsapás, az ELISA és az RPHA (szifilisz vizsgálat) reakciójához.
 4. 4 biopszia. Általában az anyaggyűjtés, a kondiloma vagy a papillomát teljesen kivesszük helyi érzéstelenítés és szövettani vizsgálat céljából.

7. Kezelés és felügyelet

Az egységesített kezelési standardok és a bizonyított hatékonyságú gyógyszerek még nem léteznek. A tünetmentes fertőzéses betegeknél a fő ajánlást rendszeres megfigyelés és szűrés a kezelőorvos részéről.

A kezelés a HPV fertőzés jeleit mutató betegeknél (papillómák / genitális szemölcsök megjelenése). A terápia fő megközelítése a látható papillómák (fizikai módszerek, gyógyszerek lokális alkalmazása) és az immunstimulánsok kijelölése.

Az immunterápia és a papillómák eltávolítása nem vezet a beteg HPV-ből történő elhelyezéséhez, hanem hozzájárul a regresszióhoz. Ennek következtében a páciensnek esélye van a visszaesésre.

A nőknél a méhnyak és a papillomavírus fertőzésében bekövetkező változások lokalizálásakor helyi gyulladáscsökkentő terápia ajánlott.

A páciensnek folyamatosan követnie kell az orvostól (3-6 hónaponként) egy nyakpántot, hogy értékelje az epithelium dysplasia mértékét. A krónikus gyulladás, az eróziós sejtek diszplázia fokának növekedése, a rákos in situ kórtani indikációk lehetnek (az indikációkat az orvos-nőgyógyász határozza meg).