A herpesz terhesség alatt - mint veszélyes és kezelt

A herpesz gyakori krónikus fertőzés. A terhesség alatt a herpesz veszélyes, ha a fertőzés a fogamzás után következett be. A csökkent fertőzések hátterében a nők fertőződése vagy a betegség ismételt visszaesése jelennek meg. Mi veszélyes egy terhes nőre? És hogyan kell kezelni a húgyhólyag-kiütéseket a terhesség alatt?

Terhesség alatt a herpesz: a vírus típusai és jellemzői

A herpesz okozója a vírus. Természeténél ez egy intracelluláris parazita, amely megköveteli az emberi test sejtjeinek szaporodását. Számos herpetikus fertőzés létezik, amelyre a beteg hajlamos. Ezek közül a leggyakoribb vírusok a herpesz szimplex és a bárányhimlő. Kevéssé ismert Epstein-Barr vírusok, citomegalovírusok és pszeudvörösek.

A herpeszvírussal való fertőzés akut reakciót okozhat. Az aszimmetikusan is áthaladhat. A reakció természete (akut vagy nem feltétlenül) az emberi immunitástól függ. Erős immunitás gyorsan átveszi az irányítást az inváziós vírus ellen, és korlátozza annak szaporodását (ne feledje, hogy a herpeszvírus - ez egy intracelluláris parazita, amely a reprodukció céljából az emberi testbe kerül). Erős immunitással a fertőzés látható tünetei nem jelennek meg vagy nyilvánvalóan gyengék (kis hőmérsékleten és általános rossz közérzetben jelentkező kiütések formájában).

Gyengén immunitással a test hosszú időn át immunválaszt vált ki. A vírus felismerésének és a harc elleni antitestek előállításának folyamata több napig tart. Ez idő alatt a herpesznek ideje terjedni és széles bőrkiütést okozni a bőrön. Egy idő után a szervezet veszi a vírust az ellenőrzés alatt, és korlátozza további reprodukcióját, új kiütések megjelenését. Megkezdődik a gyógyulás és a sebek gyógyulása.

Elsődleges herpesfertőzés

A legaktívabb reakció az elsődleges fertőzés, csökkent immunitással. Ebben az esetben az alábbiak alakulnak ki:

 • magas hőmérséklet;
 • általános mérgezés és rossz közérzet;
 • kerek zsebek egy buborékkiütés, amely viszket és egyben fáj.

2-3 a kiütés után, a vesikulák felrobbannak, a szomszédos vezikulák összeolvadnak egy közös sebbe, és átszúródnak. További 3-4 nap elteltével a kéreg megszárad, ekkor egy új bőr keletkezik a kéreg alatt. További kiütések megállnak. A betegségnek ez a fejlődése azt jelzi, hogy az immunrendszer reagált, és a vírus szaporodását ellenőrzik.

Hiányos immunválasz esetén a seb nem gyógyul. A kéregből folyadékot (izzadságot) kifúj, a bőrkiütés a bőr egyéb területeire terjed.

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem éri olyan élesen, mint az első. Ezeket visszaeséseknek nevezik. Másodlagos fertőzések keletkeznek az immunitás átmeneti csökkenésével szemben krónikus vírus hordozó jelenlétében (mindenki, aki a herpeszre szedett, élethosszig tartó vírusgá válik).

Az intracelluláris parazita a gerincvelő sejtjeiben (idegsejt-), és inaktív (alvó, latens) formában tárolják. Erős immunitás - szabályozza és nem teszi lehetővé az újraaktiválást. A vírus csökkentésére irányuló csökkentett immunitás nem képes. Ő "felébred"És aktívan sokszorozza. Egy ember bőrén újra kialakulnak buborékkiütés kerek foltjai.

A herpesz relapszái az immunitás csökkenésével jönnek létre (hideg, más szervek gyulladása, mérgezés, terhesség, menstruáció stb.). Néhány ember, minden hidegben - az ajkakon viszkető buborék jelenik meg. A nőknél a herpesz gyakran "felébred" a menstruáció vagy a terhesség alatt.

Vírusfertőzés a terhesség alatt: jó vagy rossz?

A terhes nők körében a herpesz az elsődleges fertőzés esetében veszélyes a gyermek számára. Az anya szervezetében a fertőzéssel való első érintkezéskor nincsenek immunrendszerei az irányításhoz, ezért a herpesz behatol a placenta gátjába a méhcsalád vérébe. A vírus behatolásának valószínűsége a magzati vérbe az elsődleges fertőzés a nő terhesség alatt teszi 60%.

A vírus másodlagos aktiválása antitestek jelenlétében történik. Ezért a fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem annyira kiterjedt, és nem olyan veszélyes a magzat fejlődéséhez. Az immunvédelem gyorsabban működik és hatékonyabban védi a jövőbeli gyermeket a fertőzéstől. Relapszus esetén a magzat elkövetésének valószínűsége 5%.

Emellett a vírus hordozása és az antitestek jelenléte az anya vérében a csecsemő számára biztosítja a fertőzést az élet első néhány hónapjában. Az anyai vérből az immunrendszert a gyermek vérébe helyezzük. Így a kezdeti életszakasz alatt a baba védve van a fertőzéstől, ha fertőzött, könnyen tolerálja a betegséget, sikeresen kialakítja saját immunrendszereit a vírus elleni küzdelemhez.

Herpesz terhesség alatt: kiütések lokalizálása

A herpeszkiütés lokalizációját (a megjelenés helyét) a vírus típus határozza meg:

 • A herpesz szimplex terhesség alatt - az arc vagy a nemi szervek körüli egyéni lekerekített kiütések formájában található. Ha a bőrkiütés az arcon található - ez az első típusú vírus vagy a HSV-1. Ha a kiütés az anus és a nemi szervek köré szerveződik - ez a második típusú vírus vagy a HSV-2. Az első típusú herpeszet labiálisnak vagy orálisnak nevezik. És a második - nemi vagy szexuális. A genitális herpesz terhesség alatt a gyermek fertőzésének lehetőségét teremtheti meg mind terhesség alatt, mind szülés közben.
 • A herpes zoster a terhesség alatt kiterjedt kiütéseket okoz a szervezet egészében - gyakrabban a törzs körül lévő oldalakon, ritkábban - a csípő és a láb, az alkar és a kéz körül. Az elsődleges fertőzésben a herpesz zoster ismert bárányhimlő. Ismétlődő visszaesés - zsindely.
 • Cytomegalovírus terhesség alatt - nem okoz kiütéseket. Megjelenését a hideg fertőzés (influenza) hőmérséklete és tünetei kísérik, és a diagnózist laboratóriumi vérvizsgálattal végzik.
 • Az Epstein-Barr vírus is kiütések nélkül folytatódik. Egy fertőző mononukleózist képez.

És most - többet a herpeszkiütés lokalizációjáról különféle herpetikus fertőzéssel.

Buborék kiütés az arcon

Gyakrabban, mint mások, a herpesz terhesség alatt egy nő arcán manifesztálódik. Ez a szájüreg vagy a lázas herpesz. Terhesség alatt kialakulhat kiütések a vállakon, a nyakon, a dekoltázs zónában.

Az arcfelületi kiütések gyakoriságát a fertőzés széles körben elterjedte. A fejlett országok lakosságának 95% -a fertőződik a herpesz labiális típusával. A legtöbb nő még a gyermekkorban is fertőzött, így a terhes nők 95% -a hordozó

vírus. A herpesz terhesség alatt történő megismétlődését az immunitás fiziológiás csökkenése segítheti, amelyet különböző okokból (pl.

Gyakran előfordul, hogy a vírus a "kedvenc" kiütések helyén (relapszusokkal, a vesikulák ugyanazon a helyen jelennek meg)hagyományos"Bőrterületek"). Például az ajak herpesz az ajkán terhesség alatt megjelenik az ajkak külső határán, a száj sarkain vagy a szájon belül - a nyálkahártyán. Az orr, az arcon vagy a szem szaruhártyáján is megjelenhet (a szemfenék a fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye). Azt is adja a kényelmetlenség herpesz az orr alatt. Terhesség alatt gyakran fordul elő hideg és orrfolyás ellen.

Kiütések a nemi szervek körül

A nemi szervekben kialakuló kiütések ritkábban alakulnak ki, mint a test nyitott részén. Az ilyen kiütés a második (nemi) típusú herpeszvírus eredménye. A vírussal való fertőzés a nemi közösülés során jelentkezik, hanem vénás fertőzés.

A HSV-2 vírusa nem annyira gyakori. Ez a fajta herpesz csak a lakosság 20% ​​-át érinti. Ezért a legtöbb terhes nő esetében a terhességi genitális herpesz súlyos veszélyt jelent (az ilyen típusú fertőzések ellenes hiánya miatt).

Nagy kiterjedésű kiütés az egész testen és a bárányhimlő

Az ismert bárányhimlő a herpes fertőzés harmadik típusa vagy a Zoster-vírus. Ez a betegség széles körben elterjedt, sok nőnek gyermekkorában volt csirkehal. Ezért a vírus nem jelent veszélyt a méhgyermekére (az asszony vérében van olyan immunrendszer, amely ellensúlyozza a bárányhimlő vírust).

Ha a nő történelmében nincs bárányhimlő, akkor a terhesség alatt elkaphatja. Az első trimeszterben az elsődleges fertőzésnél a patológiák kialakulásának valószínűsége 5% -ot tesz ki. A következő trimeszterben a patológiák valószínűsége még kisebb lesz. Ezért, mint általában, Csirke pox vagy Zoster nem károsítja a magzatot az anyaméhben.

A bárányhimlő visszaesése főként az idősek körében alakul ki. Nagyon alacsony immunitással - megjelenhet egy terhes nőben. Zsindelynek nevezzük (a törzs körül vagy a vállak, csípő körüli kiterjedt ködös kiütések megjelenése).

A csirkehúst megismétlődve a herpesz lokalizációját a bőrt érintő idegvégződések hozama határozza meg. Ezért a terhes nőknél a poszttraumás herpesz mindig széles és nagyon fájdalmas.

Mi a veszélyes herpesz terhesség alatt: szövődmények és patológiák

Egy fejlődő baba számára az anyaméhben a herpeszvírus elsődleges fertőzésének kockázata a terhesség alatt. Mi veszélyes a terhesség herpesz számára egy gyermek számára? Felsoroljuk azokat a kórképeket, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a magzat fertőződik a placenta gáton keresztül:

 • A herpesz terhesség alatti korban az esetek 30% -ában vetélést okoz. Lehetséges abortív vetélés (fagyasztott terhesség - amikor a magzat meghal az anyaméhben, de a vetélés nem következik be).
 • Ha a terhesség megmarad, lehetséges magzati fejlődési rendellenességek (az agy és az idegrendszer kialakulásának zavarai - agyi bénulás, epilepszia, vakság és süketség, szívhibák, fizikai rendellenességek).
 • Elsődleges herpesz egy terhes nőben a 3. trimeszterben a legrosszabb esetben méhveszélyt okozhat és egy halott gyermek születése vagy születés utáni hirtelen halál (a fertőzött gyermekek 70% -a meghal). A legjobb esetben az elsődleges fertőzés a korai születést okozza (a fertőzések 50% -át a 3. trimeszterben fejeződik be).

A legnagyobb veszély a genitális herpesz terhesség alatt az elsődleges érintkezés során az ilyen típusú vírus. Elsődleges fertőzés a terhesség 1. és 2. trimeszterében (1-6 hónap) - a nemi herpesz fertőzés az abortusz indikátora.

A terhességi genitális herpesz kevésbé veszélyes, ha az anya vírus hordozó. Ebben az esetben a terhesség alatt a fertőzés valószínűsége nem haladja meg a 7% -ot. A fertőzés nagyobb kockázata később jelentkezik - szülés közben. Ezért a terhesség alatt a nemi herpesz megismétlése a császármetszésnek a feladását jelzi.

Veszélyes a genitális herpesz gyermeke fertőzése a munka során:

 • A gyermekek 45% -a bőr- és szaruhártya-elváltozásokat idéz elő.
 • 35% -ban - a CNS és az azt követő halál.

Csökkent immunitás

A herpesz fertőzés visszaszorítása vagy újbóli aktiválása mindig a csökkent immunitással szemben támad. Terhesség alatt az immunreakciók gyengülését fiziológiásnak nevezik és normálisnak tekintik. A következő okok miatt alakul ki:

 • A megalázott tojásoknak a méh nyálkahártyájába való bevezetésével csökken a mentesség, így az "idegen" szervezet elutasítása nem lehetséges.
 • A 2. és 3. trimeszterben a immunitás csökkenése a vitaminok hiányának köszönhető, amelyek a magzat fejlődésében aktívan fogyaszthatók.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

Ma nincs olyan univerzális gyógyszer, amely véglegesen menten egy nőt a kiütésektől. A várandós nő és a gyermek egészsége tekintetében jobb, ha a vírus hordozója, és kis ellenanyagtiterrel rendelkezik a vérvizsgálat során. És ehhez a magas szintű immunitás fenntartására van szükség. De mi van akkor, ha a fertőzés megtörtént?

A herpesz terhes nők kezelése bizonyított vírusellenes gyógyszereket tartalmaz. Segítenek a mentességnek a vírus irányításában, és csökkentik annak valószínűségét, hogy a méhcsaládba továbbítják.

Ezenkívül a magzatot figyelik. Nyilvánvaló hibák kialakulásával a nő terhesség megszakítására ajánlott. A jövőben az egészséges baba elszállításához antivirális kezelést kell végezni a terhesség előtt (a vírus aktivitásának csökkentése érdekében, ami az antitest titerének csökkenését eredményezi).

Terhesség alatt a herpesz: a fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek

Itt vannak a legjellemzőbb gyógyszerek jellemzői, amelyek terhes nővel kezelhetik a herpeszet.

acyclovir

Az acyclovir egy specifikus antigerm gyógyszer. Lenyelése esetén a vírus megállítja a reprodukciót (a vírus DNS replikációját) anélkül, hogy károsítaná az emberi sejteket.

Az acyclovir könnyedén legyőzi a placenta gátját, bejut a magzati vérbe és az anyatejbe. Szükség esetén terhesség és szoptatás kezelésére alkalmazzák, A terhesség alatt történő alkalmazásának elfogadhatósága azonban nem teljesen ismert. A terhes nők kezelésénél a külső eszközök (kenőcsök) előnyben részesíthetők. A belső kezelést csak az elsődleges fertőzésre vagy átfogó visszaesésre írják elő.

Az acyclovir alapján nagyszámú gyógyszeripari terméket állítanak elő. Nézzünk meg néhányat: tablettázott formák - Gerpevir, Zovirax, Vivorax, krém és kenőcs - Acic, Gerperax, Zovirax. A hosszú távú kezelés során a herpeszvírusok ellenállnak az acyclovir hatásának. Ezért az ezeken alapuló készítmények csak az első alkalmazásra érvényesek.

panavir

A panavir egy növényi készítmény (az éjszakai növény kivonatán alapul). Alkalmazása a terhesség 2. és 3. trimeszterében megengedett exacerbáció vagy primer fertőzés jelenlétében. A gyógyszer hatásos a herpesz és a cytomegalovírus egyszerű formái ellen. Gyártva kúpok és gél formájában.

Generics acyclovir

A Famvir az egyik leghatékonyabb aciklovir gerinc. Ezért nem igazolható a terhes nők számára való elfogadhatósága A Famvir csak az anyai életveszély vagy a magzat fejlődése esetén alkalmazható.

Tilos a terhes nők fogadására - Ganciclovir, Foscarnet.

Az immunitás ösztönzői

A immunitás stimuláló hatása növeli az immunválaszokat és biztosítja az antitestek felgyorsult termelését egy nő testében. A leggyakoribb és tanulmányozott stimulánsok közül - rektális kúpok Viferon és analógjaik - Genferon. A terhesség 14 hetes alkalmazása után engedélyezett - mind a kezelésre, mind a relapszus megelőzésére. Nincsenek ajánlások a Viferon kezelésre az első trimeszterben (nincs elegendő adatbázis a gyógyszer biztonságosságának igazolására).

Visszajelzés a kezelésről

Svetlana K., Nizhny Novgorod Bőrkiütés a terhesség alatt - az orvos kijelölte a panavirt. A kezelés során tapasztalt bőrkiütések lassan haladnak.

Karina, Aktobe Az ajkán kiütések vannak, a B időszak 14 hét. Az orvos a rektális kúpokat írta elő Viferon, azt mondta, hogy a kiütések nem nagyok, elegendő lesz a kezelés.

Alina K., Moszkva A herpesz mindig a betegség alatt jelenik meg. Mielőtt a kiütés elkezdi viszketni és fájni egy helyen az ajkán. Ha a közönséges hideg rossz, további buborékok jelennek meg az ajak mellett. Kezelés a kiütés pillanatában - nem hatékony, szinte semmi sem segít. De ha előzetesen immunitást stimulál, akkor a kiütés ritkábban jelentkezik. Ősszel a wiferon kúpjait ültettem, és a tél első két hónapja nem bántott.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

Herpesz a terhesség alatt: egyszerű (az ajkakon) és nemi szerveken

Sokan közülünk első kézből tudunk a herpeszről, nem pedig hallássérülésről. Természetesen a Földön élő emberek több mint 90% -a hordozza ezt a vírust. Ő biztonságosan jelen lehet a szervezetben 5, 10 és 20 év alatt, hatás nélkül, mert az emberi test egy normális, egészséges állapotban általában elnyomja a vírust.

De olyan helyzetekben, amikor az immunitás csökken, a herpeszvírus aktívabbá válhat. Sajnálatos módon lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, és a legfrissebb kábítószerek csak ideiglenesen elnyomják tevékenységét - a mentesség következő gyengüléséig: megfázás, betegségek, hipotermia, kimerültség. Ugyanez a lista magában foglalja a terhességet is herpesz terhesség alatt gyakran előrehaladt azokban is, akik korábban nem tudtak a testben való jelenlétéről.

A herpesz típusai

Mi ez a betegség? Ezt az 1. herpeszvírus (HSV-1 vagy herpesz-ajkak) és 2. típusú (HSV-2 vagy genitális herpesz) okozza.

1. típusú herpesz okoz székletet a szájon és az ajkakon (hólyagok, amelyeket népszerűen "megfázásnak" neveznek), herpesz 2 típus - fekélyek a nemi szerveken vagy a végbélen, néha más helyeken, de mindig a derék alatt. Ezek a buborékok az idő múlásával járnak, fájdalmas fekélyeket hagynak utána, gyógyulnak elég hosszú ideig: 2-4 hétig (a leghosszabbak mindegyik gyógyul meg azokban az emberekben, akiknek a herpesz először jelent meg). Még miután a hólyagok és sebek elhaladtak, a vírus még mindig a testben marad, és bármikor megjelenhet - ugyanazon buborékok jelennek meg ugyanazon a helyen.

Herpesz ajkak csókkal, levegővel és háztartási kapcsolatokkal továbbíthatók. Genitális herpesz továbbítják a védekezés nélküli szex és kevésbé gyakori, de mégis minden 5. felnőtt fertőzött genitális herpesz, és a legtöbb ember nem is tud róla - ez a fajta herpesz gyakran tünetmentes, vagy a tünetek is téveszthető tünetek bármelyike egy másik betegség.

Herpesz terhesség alatt

Mint már említettük, a herpesz nagyon gyakran előfordul a terhesség alatt, amikor a nő immunitása jelentősen csökken. By the way, ez nem azért, mert a test „gyengült”, valamint a megőrzés és a vemhesség, ami lényegében idegen az anyai szervezet és az objektum, akkor egyszerűen vágva, ha az anya immunrendszere dolgozni teljes erejét. Ezért csökkent immunitás terhesség alatt szükséges, de tekintve az akut herpes - ez egy nagyon pillanat.

Ha egy nő már látható herpesz az ajkak, az orr, az arc bőr vagy a nyálkahártya a nemi szervek, az orvos köteles kinevezni egy további vizsgálat céljából azonosítani, hogy milyen típusú herpesz vírus testébe. Az egyszerű herpesz nem annyira szörnyű, a terhességi nemi herpesz komoly szövődményekkel járhat, amint azt később tárgyaljuk. Elemzés herpesz terhesség alatt - egy tanulmányt a szövetminta vett az érintett területen kiütés, vagy még gyakrabban, egy vérvizsgálat.

A genitális herpesz terhesség alatt

Ők is fogott és háztartási, valamint a szülés során (anyáról gyermekre), de gyakrabban ezt a fajta herpesz fertőzés a védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. Figyelemreméltó az is tény, hogy gyakran kíséri a herpesz és egyéb fertőző betegségek a genitális traktus: mycoplasmosis, chlamydia, trichomoniasis, gonorrhoea, szifilisz, így az észlelési a vírus a szervezetben a nemi herpesz feltétlenül kell szűrni a fertőzések, a szexuális úton terjedő betegségek.

Mi a a herpesz fertőzés tünetei a terhesség alatt?

Ügyeljen arra, hogy orvoshoz forduljon, ha az alábbi tüneteket észleli:

 • hüvelyi kisülés - enyhe, vizes, 5-7 napos (néha terhes nőknél ez az egyetlen tünete ennek a patológiának);
 • kiütések a külső nemi szervek bőrén, valamint a hüvely és a nyaki membrán falain. Ezek a kiütések olyan kis buborékokhoz hasonlítanak, amelyek tiszta folyadékkal töltöttek, 2-3 nap elteltével, és 7-10 napon belül nem gyógyulnak a fekélyek, és néha ez az időszak akár 2 hétig is eltarthat;
 • viszketés, égő érzés - gyakran előfordulnak a kiütések előtt és előfutáraiként szolgálnak;
 • izomfájdalmak, fejfájás, általános rossz közérzet és gyengeség, 38-39 fokos láz.

Terhességi herpesz szimplex klinikai képe

A lázas vagy egyszerű herpesz áthalad a fejlődés 4 szakaszában. Az elsőben viszketés vagy kellemetlen érzés van az ajkak, az orr vagy az arc más területein, esetleg általános rossz közérzet, sőt láz is. 2. szakasz - a gyulladás, amelyet az enyhe duzzanat és az ajkak érzékenysége jellemez, végül kiterjed és nagy felületet foglal el.

A harmadik szakaszban herpetikus vezikulák törtek ki, ebből tiszta folyadékáramlások (amelyek nagyszámú vírusembriót tartalmaznak, és ezért nagyon veszélyesek a fertőzés szempontjából). A buborékok feltörésének helyén sebek képződnek. A negyedik stádiumot a sebhely kialakulása okozza a foltok (kéregek) kialakulása. Ha ujjával megérinted őket, akkor fájdalmai vannak, és néha egy kicsit vérzik.

Herpes zoster terhesség alatt

A herpes zoster vírusa (vagy, ahogyan azt is nevezik, övsömör) az emberi testbe való bejutása kétféle betegséget okozhat: azok, akik először találkoznak vele, ez a vírus okoz bárányhimlő (csirke pox); azok, akik betegek voltak vele, a vírus az idegsejtek belsejében marad az életben, és az újraaktiválás esetén a herpes zoster okozza. A herpeszkiütés a fejre vagy a testre utal (ez lehet a nyak, hát, kar, láb, gyomor, mellkas).

A herpes zoster vírus közvetlenül érintkezésbe kerül, érintkezésbe kerül a betegségben szenvedő személy érintett bőrfelületével (a légúti átvitel elvileg lehetséges, de a gyakorlatban nagyon ritka). A terhesség ideje alatt jobb, ha egy nő nem lép kapcsolatba a herpesz zosterrel rendelkező emberekkel - legalább addig, amíg minden buborékfólia száraz törmelékben van, mert ebben a szakaszban a fertőzés kockázata jelentősen csökken.

De ha már voltál a bárányhimlő, akkor gyakorlatilag nincs valódi fenyegetés a fertőzéssel az ilyen típusú herpesz miatt, mert a szervezetben már vannak antitestek a betegség ellen.

Ha a herpesz zosterben szenvedő beteg terhesség alatt érintkezik, akkor ajánlott egy fertőző betegség orvosának felkeresni, és elemezni kell, hogy van-e immunitás a herpesz ellen. Ha nem, akkor orvosa valószínűleg kérni fogja protivogerpesnuyu szérum megelőzése érdekében a fejlesztési bárányhimlő - a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, annál mindig fennáll a veszélye a negatív hatása a vírus a magzatra.

Általában a herpes zoster-betegeket az 1 hónapos kor alatti gyermekektől izolálják - immunitásuk még mindig túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon a fertőzésnek. Azonban, amikor egy olyan anyát kap, aki a szülést és a szoptatást szüntette meg, nem szükséges korlátozni a kapcsolatot a csecsemővel - már a terhesség alatt vagy az anyatejjel mentális immunitással rendelkezik.

A herpesz veszélyes a terhesség alatt?

Ha egy nő és terhesség előtt volt beteg a herpesz vagy volt a hordozója ennek a betegségnek, a gyermek, azt mondhatjuk, szerencsés volt: ő az anyai ellenanyagok védelme alatt áll, ezért a terhesség prognózisa meglehetősen kedvező - a magzat fertőzésének valószínűsége csak 5-7%. A helyzet még rosszabb, ha a jövő édesanyja már terhesség alatt kötődött a herpeszhez (a baba fertőzésének valószínűsége ebben az esetben 50-60% -ra nő). A magzat fertőzése? Itt már az orosz rulettben is: talán, igen, és talán nem. Ha a vírus még behatol a baba testébe a méhlepényen keresztül, az negatívan hathat az egészségére és a terhességre.

Ha a baba teste a terhesség korai szakaszában kap herpeszet, akkor nő a vetélés kockázata. De még a sikeres felnevelés esetében is, ez az aljas vírus egy másik területen is megnyilvánulhat, ami számos a magzati fejlődés hiányosságai: látás és halláskárosodás, születési rendellenességek az agyban, központi idegrendszeri károsodás, a csecsemő fizikai fejlődési rendellenességei. Ezért sajnos a herpesz terhesség alatt a korai stádiumban a megszakításának jelzésévé válik. A terhesség megmentése csak akkor érhető el, ha a fertőzés a terhesség hatodik hónapja után következett be, de ebben az esetben minden nem túl sima. Ha a herpeszvírus fertőzés a terhesség harmadik harmadában jelentkezik, akkor halott gyermek születését okozhatja, vagy agyi sérüléseket okozhat.

Sokkal veszélyesebb nemi herpesz terhesség alatt - a legsúlyosabb szövődményekhez vezet. Azonban ez nem egy halálos ítélet, ha nem sokkal születése előtt történt súlyosbodása genitális herpesz, az orvosok, a fertőzés elkerülése érdekében a gyermek, ahogy áthalad a szülőcsatornán (és a kockázat nagyon magas), valószínűleg Önnek egy császármetszés.

Néhány nőgyógyász és szülésznő mégis a császármetszés nélküli gyógymódot folytatja, természetesen - ezért a herpesz sürgősségi kezelése terhesség alatt speciális gyógyszerek segítségével történik. Ezek a gyógyszerek elég erősek, de ha orvosa írta fel őket, ne aggódj - a herpeszvírussal való fertőzés lehetősége sokkal nagyobb kárt okoz, mint a "káros" gyógyszereket.

Tehát a herpesz lehetséges következményei a terhesség alatt:

 • hogy a magzat - vetélés, kimaradt abortusz, kár, hogy az agy (microcephalia), veleszületett fejlődési rendellenességek, szívrendellenességek, veleszületett vírusos tüdőgyulladás, a koraszülés;
 • újszülöttnek - születés utáni hirtelen halál, epilepszia, agyi bénulás, süketség; vakság;

Az ilyen szörnyű következmények rendkívül ritkák, de az orvos biztosan előírja Önnek a kezelést, hogy kizárja a legkisebb lehetőségeket legalább néhány komplikáció esetén.

A herpesz terhesség alatt történő kezelése

Ha terhes, és észrevenni a kiütés herpeszes hólyagok, mindenképpen mondja el szülész-nőgyógyász, azért vett részt, hogy ez a negatív tényező. Ha a terhesség alatt hirdetményt visszaesés, a betegség súlyosbodását a lehető leghamarabb menni az orvoshoz: a szükséges orvosi intézkedéseket fognak hozni, mielőtt annál nagyobb az esélye, hogy folytassa a terhesség biztonságos.

Cikkünk elején már említésre került, hogy nincs olyan univerzális gyógyszer, amely egyszer és mindenkor megszabadulhat ettől a kellemetlen betegségtől. Az orvosok ezért intézkedéseket tesznek, hogy elnyomja a tevékenysége a vírus vagy erősíti az immunrendszert (de annak meghatározására, hogy van-e immunhiányos, az orvos csak a diagnózis felállítása után az ilyen esetekben, mint a kezelés alkalmazható immunglobulinok nem ellenjavallt terhes nők - ginzeng, szibériai ginzeng, echinacea, a B csoportba tartozó vitaminok).

A herpesz terhesség alatt történő kezelését bonyolítja, hogy sok ismert, meglehetősen hatékony gyógyszer ebben az időszakban nem használható. Valószínűleg az orvos előírja Önnek a számos herpesz elleni kenőcs közül az egyiket, amelyet napi 5 alkalommal kell alkalmazni az érintett felületre 7-10 napig. Emellett a bőrkiütést néha ajánlott az interferon vagy az E-vitamin (kapszulákban eladott) oldatával kenni - segítenek felgyorsítani a fájdalmas sebek gyógyulását.

-ban hagyományos orvoslás is van egy válasz a kérdésre, mint herpesz terhesség alatt - akkor ajánlott, hogy kenje a lézió fenyő, homoktövis, Dog rózsaolaj (ilyen terápiát tart 2-3 hét), kamilla krém, kenőcs körömvirág, és igyon sok forró italok, amelyek fokozzák az immunrendszer - például tea mézzel és kalinával. Nem mondhatjuk, hogy ezek a gyógyszerek használhatatlanok, de önmagukban nem hatékonyak, mert csak a betegség tüneteit érintik, és nem maga a vírus. Jobb, ha azokat orvos által előírt gyógyszerekkel kombinálják.

A herpesz megelőzése a terhesség alatt

Számos intézkedés lehetővé teszi, bár nem 100% -os garanciával, hogy megvédjék magukat a herpeszvírussal való fertőzéstől, de ha lehetséges, megakadályozza:

 • a szervezet immunrendszerének erősítése nemcsak az immunstimulánsok befogadása, hanem az egészséges életmód, a megfelelő gyakorlat, a racionális táplálkozás; keményedés;
 • minden rossz szokás elutasítása;
 • a herpeszvírus vérvizsgálata a terhesség előtt, a koncepció tervezési időszakában.

Mindezen intézkedések csak a szervezet immunvédelmének megerősítésére és közvetett, megelőző értékre irányulnak.

Ha a herpetikus kiütések nagyon gyakran fájdalmasak Önnek, ajánlott multivitaminok vagy immunmoduláló szerek fogyasztása a gyermek elképzelése előtt. Van egy speciális eljárás - a vért intravaszkuláris besugárzása lézerrel. Igaz, még ő sem képes teljes mértékben megölni a vírust, de a tevékenységét elnyomják. Ezt az eljárást számos klinika kínálja.

Ha nem fertőzött a herpesz vírus, különösen kezelésére gondosan egészségügyi óvintézkedéseket: közvetlen megelőzése herpeszvírus fertőzés megszüntetésére kapcsolatba fertőzött emberek.

Herpes simplex vírus fiatal anyáknál

Ha a terhesség alatt diagnosztizálták a herpeszes szimplex vírust, felkészüljön arra, hogy a szülés után senki sem megy sehova. Ez azt jelenti, hogy egy relapszus során (amikor az ajkán kiütés van) különösen óvatosnak kell lenni, hogy ne fertőzze meg az újszülöttet. Alaposan mosson kezet, mielőtt megérintette volna a babát.

Amikor buborékok jelennek meg az ajkán, akkor jobb lesz, ha orvosi maszkot viselsz, mielőtt a babát a karodban viszi. Amikor a buborékok felrobbannak, a kötés eldobható. Próbáld meg megcsókolni a gyermeket, és ne nyomja meg az arcát hozzá - a herpesz súlyosbodása során semmi esetre sem kell kapcsolatba lépnie a baba bőrével.

Herpesz a terhesség alatt - nem egy mondat, de azt kell diagnosztizálni és kezelni az orvos, így követni minden szabályozás és erősíti az immunrendszert.

Herpesz terhes nőknél

A herpesz egy vírusfertőzés, melyet a bőrön és a nyálkahártyákon lévő csoportosított vezikulumok kiütése jellemez. A károsodás fő területei az ajkak, a száj, a nyelv, a szemek, a külső nemi szervek nyálkahártyái. Kétféle humán herpes simplex vírus: labiális (első típus) és genitális (két típus). A herpeszvírus - típusától függetlenül - tünetmentes lehet. Jelenleg a világ lakosságának herpeszvírusával való fertőzés meghaladja a 75% -ot. A bármilyen típusú herpeszvírus nem gyógyítható. Az antivirális terápia azonban hatékonyan elnyomja a vírust a szervezetben, megakadályozza tüneteinek manifesztálását.

A herpeszvírussal való fertőzés mechanizmusa

Bármilyen típusú herpes simplex vírus fertőzés következtében közvetlen érintkezésbe kerül egy fertőzött személyrel. A herpesz látens folyamán egy személy nem gyanakodhat a vírus létezéséről a szervezetben. A lustából eredő herpesz fertőzése a légi és háztartási felhasználás során más személyi higiéniai cikkek, evőeszközök használata esetén is előfordulhat. Amikor a száj, a nyelv, az ajkak nyálkahártyáján primer fertőzés, fájdalmas hólyagok jelennek meg, tiszta folyadékkal teli.

A második típusú herpes simplex vírus fertőzése hüvelyi, anális vagy orális érintkezéssel történik. A legtöbb esetben a nemi herpesz okozója a második típusú herpes simplex vírus (ritka esetekben az első típus). Ebben az esetben az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet, mivel a herpesz megnyilvánulhat az olyan bőrfelületeken, amelyek nem tartalmaznak óvszert.

A genitális és a lázas herpesz súlyosbodása akkor jelentkezik, ha hipotermia, stressz, kimerültség, menstruáció, egyéb betegségek, valamint az immunitás csökkenéséhez járul hozzá.

A herpesz terhes nőknél: lehetséges kockázatok

A várandós nők körében a herpeszvírus második helyen végzett a rubeola vírus (rubeola vírus) után, a magzat által okozott kórták súlyossága miatt. A terhesség alatt a női test számos fizikai és hormonális változáson megy keresztül, ami befolyásolja a szervezet immunitását.

Terhes nőknél a herpesz négy klinikai formában fordul elő:

 • A herpesz elsődleges formája - a szervezet fertőzés először a terhesség alatt jelentkezik. A betegséget a herpesz klinikai megnyilvánulásai (lokalizált kiütések) jellemzik. A páciens testében nincsenek antitestek az 1. típusú és a 2. típusú herpes simplex vírushoz;
 • A herpeszvírus első epizódja - a test fertőzése a terhesség kezdete előtt tünetmentes, és a herpesz klinikai tünetei először előfordulnak terhesség alatt. A páciens testében az első típusú herpes simplex vírus antitestek vannak, és a második típusú herpes simplex vírusnak nincs ellenszere;
 • A visszatérő herpesz terhes nőknél - a herpeszvírus fertőzés a terhesség előtt történt. Terhesség alatt a vírus aktívvá válik, és klinikai tünetek jelentkeznek. Az elemzésben az elváltozásnál egyfajta vírus jelenlétét határozzuk meg, a vérben a második típus herpeszvírusának ellenanyagai vannak;
 • A tünetmentes vírus terjedése a vírus intenzív szaporodása és a test sejtjein keresztül terjed. A herpesz ilyen formája jellemző azoknál a terhes nőknél, akiknél visszatérő herpesz jelentkezett.

A terhes nőknél a labiális herpesz nem jelent veszélyt a fejlődő gyermekre az anyaméhben, még akkor sem, ha a terhesség bármely időszakában klinikai tünetei jelentkeznek. A terhes nők genitális herpeszje nagy veszélyt jelent a magzatra.

Tehát a nemi herpesz terhes nőkben a következő komplikációk okozója lehet:

 • terhesség fading;
 • vetélés;
 • idő előtti szállítás;
 • a magzati fejlődés késleltetése;
 • a gyermek agyának fejlettsége - mikrocefália;
 • a gyermek agyának hidrocefalusa - hydrocephalus.

A terhes nők herpeszvírusát a méhben, a munka során, a szülés utáni időszakban a magzatba lehet továbbítani.

A magzat előtti (intrauterin) fertőzése az esetek 5% -ában fordul elő. A terápiás herpeszet a terhesség kezdete előtt fertőzött terhes nőkben elnyomják az előállított ellenanyagok. Gyakran előfordul, hogy a herpesz vírussal fertőződik a herpesz elsődleges formájával terhes nőknél, amikor a vírus ellenanyaga még nem fejlődött ki az anya szervezetében.

A vírusnak a gyermeket érintő legmagasabb százalékos aránya (75-90% -a) a munka során a magzat átjutása során fertőzött szülőcsatornán keresztül történik.

A gyermek szülés utáni fertőzése rendkívül ritkán fordul elő, ha a higiéniai szabályokat nem tartják be, és a fertőzött anya közvetlenül kapcsolatba kerül a vírus és a gyermek aktív formájával. Meg kell jegyezni, hogy bármilyen típusú herpeszvírus nem továbbítódik anyatejjel (kivéve azokat az eseteket, amikor herpeszkibocsátások vannak jelen az anya mellbimbóin és emlőmirigyében).

Amikor visszatérő formája herpes a terhesség és a kellő időben történő megelőző kezelésére herpes a terhesség fertőzés valószínűsége, mint egy gyermek a méhben vagy a szülés során csökken 0-4%.

A herpesz vírus megelőzése terhes nőkben

A terhes nők herpeszvírusának megakadályozása érdekében olyan vizsgálatokat kell végezni, amelyek a herpes simplex vírus elleni antitestek jelenlétének és típusának kimutatását jelentik regisztráláskor. Az azonosító a herpesz vírus a terhes nők és az alapján az összegyűjtött történelem (időszak fertőzés herpesz vírus, a visszaesések számának, aktiválási provokáló visszaesések) orvos megelőző kezelés akkor is, ha nincsenek klinikai tünetei a vírus. Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség alatt megengedett gyógyszerek száma rendkívül kicsi. Ezért az orvosok határozottan ajánlják felmérés elvégzését a terhesség megtervezésében és a herpesz fertőzések megelőzésében, ami minimálisra csökkenti a herpesz vírus klinikai megnyilvánulásait terhes nők körében.

Ha egy nő nem a herpeszvírus minden típusának hordozója, rendkívül fontos, hogy terhesség alatt megvédje magát a herpeszvírus fertőzéstől. Tekintettel arra, hogy ezt a betegséget a legtöbb esetben látens tünetmentes tünetek jellemzik, a szexuális partner nem ismeri a vírus jelenlétét a szervezetben. Mindkét partner átadja a vírus meghatározásának tesztjét. Ha a partner vírusát a terhesség alatt észlelik, a legnagyobb elővigyázatosságot a nemi közösülés során kell gyakorolni.

A herpesz kezelése terhes nőkön

Amikor a herpeszet terhes nőknél észlelik, az orvos vírusellenes terápiát ír elő, beleértve a belső (tabletta) és a külső (kenőcs) alkalmazásokra vonatkozó készítményeket. A herpesz terhes nők kezelésére semmi esetre sem szabad önmagában elvégezni. Az orvos a betegség klinikai képén alapulva különböző terápiás gyógyszerkészítményeket írhat elő terhes nők kezelésére, amelyek közül a legnépszerűbb a panavirt, az aciklovirt. Helyi alkalmazásra, vírusellenes kenőcsöket alkalmaznak a fókák gyors gyógyítására. A negatív következmények elkerülése érdekében a herpesz terhes nők kezelésére semmilyen esetben sem szabad meghaladni az előírt gyógyszerek dózisát.

Mi a veszélyes herpesz a terhesség alatt és hogyan kell kezelni?

Napjainkig a herpesz terhesség alatt nagyon sürgős téma a gyakoribb fertőzések és a visszaesések miatt. Ha megkérdezik, hogy a herpesz veszélyes-e a terhesség alatt - igen, veszélyes, de nem mindig. Az alábbiakban leírjuk, hogy a herpesz fertőzés befolyásolja a terhesség alatt, akkor lehet vetélés, ha herpesz találtak a terhesség korai szakaszában, és néhány használt gyógyszerek kezelése.

Általános információk

A herpesz és a terhesség - meglehetősen súlyos jelenség, amelyet szigorúan a fertőző betegségek felügyelete alatt tartanak. A Herpes simplex vírus óriási veszélyt jelent a megfelelő érés és a magzat kialakulására. Például: az összes vírus teratogén kezdeményezésére, az a képesség, hogy csúnya az embrióra, csak a rubeola vírusban.

Emiatt a herpesz jellegzetes sajátosságait, különösen a terhesség során mindig alaposan megvizsgálták. A mai napig a tudományos orvoslás meglehetősen kiterjedt anyagot gyűjtött össze e betegségről.

Az embereknek gyakrabban kell szembesülniük egy herpesz fertőző betegséggel, mint azt elképzelni lehetne. A herpesz a terhes nőkben különös veszélyt jelent mind a nők, mind a magzat számára.

Lokalizáció és típusok

A herpesz a terhesség alatt szokásos módon viselkedik a leginkább terhes, a leggyakoribb törzsekhez hasonlóan:

 1. 1. típusú herpesz. amikor a terhesség mind a hólyagok helyén lokalizálódik, mind a labiális határok, mind az ajkak közelében. A lázas herpeszet gyakran közvetíti a vírus hordozóval való szoros kapcsolat.
 2. A 2. típusú herpesz terhesség alatt ugyanazon herpeszkiütés oka az ágyékban és a nemi szervekben, ami sokkal kellemetlenebbé teszi a helyzetet. A genitális herpesz egyik fajtája a vaginális herpesz, terhesség alatt a magzat fertőzéséhez vezethet.
 3. A 3-as típusú vírus csirke pox és herpes zoster. A terhességi tinea a törzs körül kiütésekkel jár, kevésbé gyakran a lábak körül vagy az alkarok és kezek körül. Elsődleges vírusfertőzés esetén a herpesz zoster széles körben ismert bárányhimlő.
 4. A 4. típusú vírus (Epstein-Barr) - izgatja a fertőző mononukleózist. A betegség nem jelent buborékkiütést.
 5. 5. herpesz típusa. A cytomegalovírus terhes nőknél kiütések nélkül áramlik. A jellegzetes megnyilvánulás a megnövekedett testhőmérséklet és a megfázás tünete. Diagnózis - a vérvizsgálat laboratóriumi vizsgálata.

Miért csökkenti az immunitás a terhes nőknél és hogyan reagál a herpeszre?

A herpeszes fertőzés esetleges visszaesése vagy másodlagos reproduktív aktiválása változatlanul az immunitás jelentős csökkenéséből ered. Terhesség alatt a szervezet védőfunkcióinak csökkenése fiziológiásnak nevezhető, és teljesen normálisnak tekinthető.

Rendszerint gyakran a herpeszes betegség terhesség alatt jelentkezik. Ez a nők immunitásának jelentős csökkenésével magyarázható. Van egy ilyen jelenség a szervezetben a magzat viselésére és megőrzésére. Abban az esetben, ha egy várandós nő immunitása a lehető legnagyobb erővel működött, a magzat egyszerűen elutasításra kerülne.

A fentiek alapján arra a következtetésre jutunk, hogy csökkentett immunrendszerre van szükség a terhesség ideje alatt. De ezen a ponton a szervezet nagyon hajlamos a fertőzésre, különösen a második trimeszterben. Az a tény, hogy a második trimeszter terhessége alatt a nő jobban érzi magát, ennek megfelelően - a szex visszatér. A genitális herpesz, mint általában, szexuális úton terjed.

A terhesség második trimeszterében az immunitás romlása a vitamin komplex hiányának köszönhető, amelyet a testben a magzat kialakulása és érése során erőteljesen elköltöttek. A harmadik trimeszterben ugyanezen okok miatt csökken az immunitás.

A herpesz veszélyeztetettségére vonatkozó statisztikák

Fontolja meg, mennyire veszélyes a herpesz terhesség alatt. A herpesz terhesség alatt végzett orvosi statisztikája nem értelmezhető. E betegség tekintetében a következő információkat és adatokat szolgáltatja:

 • az első típusú herpesz vírus hordozója, és a második típus is szó szerint a Földön élő emberek 90% -a;
 • a primer fertőzés genitális herpesz terhesség alatt, a fertőzés kockázata a magzat méhen belüli jelentése 30-50 százalékkal, herpesz 3-7 százalék;
 • A herpesz a terhesség korai szakaszában a spontán vetélés alapjává válik az esetek harminc százalékában;
 • A herpesz terhesség alatt a harmadik trimeszterben az esetek ötven százalékában késői vetélést okoz;
 • Negyven százaléka újszülöttek méhen belüli fertőzés kialakulásához vezet aktív a vírus hordozójává látens karakter lehetséges fejlődése diszfunkcionális zavarok már idősebb korban;
 • azoknál a nőknél, akik tünetmentesen vagy atipikus formában szenvedtek betegségben, az esetek hetven százalékában beteg gyermekek születnek. A csecsemőhalálozás ebben a csoportban az esetek mintegy ötven-hetven százaléka. A csecsemők körülbelül tizenöt százaléka egészséges.

Fontos megjegyezni, hogy a herpesz terhesség alatt történő kezelése bármikor elvégezhető. A korábbi a várandós anya jött a klinikára, hogy a szülész-nőgyógyász, a korábbi a diagnózis végzik, és nevezték ki a terápiás és megelőző intézkedéseket. Ellenkező esetben számos különböző természetű szövődmény merülhet fel.

Kiterjedt kitörések az ajkak, az orr, az arc, esetleg a nemi szervek nyálkahártyáján vagy bármely más testrész, az orvos irányítja terhes a további kutatást, amelynek célja az lesz, milyen típusú a herpeszvírus, amely behatolt a testbe. Az 1. típusú Herpes simplex nem olyan veszélyes, mint a genitális herpesz. Ebben az esetben egyértelmű, hogy a herpesz milyen hatással van a terhes nő állapotára és arra a tényre, hogy a vírus komoly szövődéseket okozhat.

A herpesz terhesség alatt történő kezelésére szolgáló módszerek

Vizsgáljuk meg, milyen célokat követnek a herpesz fertőzés terhesség alatt:

 • Jelentősen csökkenti a tüneteket;
 • felgyorsítja a regenerációs (helyreállítási) folyamatokat;
 • lerövidítik az akut időszak időtartamát;
 • jelentősen csökkenti a fertőző vírus fertőzés súlyosságát az érintett területeken;
 • csökkenti a visszaesések számát.

A vírusnak a testből történő teljes és teljes eltűnéséért egyetlen terápiás intézkedés sem következik be - mindig egy személyben él. Mindazonáltal, realisztikus a tünetek megszüntetése és a másodlagos visszaesések számának csökkentése.

Gyógyszeres kezelés

Természetesen a nőknek tudniuk kell, mi a terhesség alatt a herpesz kezelésében, de ne alkalmazza ezeket a gyógyszereket szakember nélkül. A herpesz elleni küzdelem legfontosabb gyógyszerei a terhesség alatt speciális gyógyszerek csoportjai az immunrendszer hatékonyságának növelése érdekében:

 1. Az interferon. Viferon - gyertyák, gél, kenőcs. Immunmoduláló gyógyszer vírusellenes hatással. A terhes kábítószert a herpeszben a második trimeszterben lehet alkalmazni;
 2. Az interferon. A Genferon egy gyertya. Vírusellenes hatással rendelkező immunmoduláló hatóanyag. A második és harmadik trimeszterben feltétlenül szükséges.

Elemezzük, hogy a mai gyógyszerek mennyire hatékonyak, de óvatosan és csak a kezelő orvos megfelelő ajánlásai után:

 1. Famciclovir-theva tabletta. A vírusellenes gyógyszert a Varicella zoster és a Herpes simplex vírus által okozott betegségek kezelésére alkalmazzák.
 2. Fenistil Pencivir - krém. Antimikrobiális, vírusellenes gyógyszert alkalmaznak visszatérő herpes simplex - bőrbetegségek kezelésére külső használatra. Terhesség csak a kezelőorvos javaslatára alkalmazható;
 3. Valaciklovir. A vírusellenes gyógyszereket tabletták formájában a kezelőorvos szisztémás alkalmazásban írja elő. A terhesség alkalmazása csak olyan esetekben lehetséges, amikor a nő számára a terápia várható előnye meghaladja a magzatra gyakorolt ​​lehetséges kockázatot;
 4. Acyclovir - liofilizátum, krém, kenőcs, tabletta, por. A vírusellenes gyógyszert exacerbációk, primer és visszatérő herpeszes fertőzések kezelésére, megelőzésére használják.

ajánlások

Ha a várandós anya már a terhességig már genitális herpesznél is volt, erről tájékoztatni kell a nőgyógyász megfigyelésére. Ha az első tünetek súlyosbodnak, értesítse azonnal az orvost. A herpesz terhesség alatt a korai időszakban veszélyes a magzat elszenvedése.

Az időben történő kezelés hatékonyabb lesz. A herpesz elleni gyógyszerek maximális hatásosságát a kiütés megjelenése előtt vagy a megjelenést követő egy napon jelentik.

megelőzés

Visszaszorulások esetén ajánlott, hogy a kamilla és a szálakból származó kamrák és szálakból álló gyógynövényes infúziókat szedjék be, majd ezt követően szárító kenőcsöket alkalmazzanak. Az orvosok azt is javasolják, hogy komolyan gondolkozzanak az egészséges életmódról: gyakrabban sétáljanak szabadban, nyugodt pszichológiai környezetben, stresszes helyzetekben és depresszióban.

Szükséges beilleszteni a diétás élelmiszereket, amelyek lizint tartalmaznak (az egyik aminosav, amely a fehérje része). A lizin lassítja a vírus tömeges reprodukcióját. Ez az aminosav hatalmas mennyiségben található friss gyümölcsökben és friss zöldségekben, valamint csirkében és halban. A lizinforrások tejtermékek, hüvelyesek, néhány gabonafélék, csirke és fürj tojás.

Meg kell akadályozni az arginin tartalmú termékek használatát, ami stimulálja a vírus aktivitását a szervezetben. Nagy mennyiségben arginin van jelen a csokoládéban és az izume-ban.

Összefoglalva, érdemes megjegyezni, hogy meg kell érteni az elsődleges fertőzés veszélyét a vírussal. A herpeszes fertőzés súlyosan károsíthatja a magzatot a test első fertőzésével egy terhes nővel szemben az antitestek hiánya miatt. A herpesz különböző törzseinek különböző hatásai vannak a magzat kialakulására, a cytomegalovírus bizonyos következményekkel járhat, és más genitális herpeszre. És függetlenül a herpesztől a második trimeszterben, az első vagy a harmadik, leggyakrabban a fertőzés hatással lesz a gyermek szerveinek kialakulására, amelyek jelenleg kialakulnak.

Herpesz terhes nőknél

Herpes - széles körben elterjedt vírusos betegség, amelynek kórokozója a herpes simplex vírus első (HSV-1) és a második (HSV-2) típusú. Az első típusú vírus herpes erupciót okoz az ajkakon és a szájakon, a második típusú genitális herpesz vírusán. Miután fertőzött, egy személy a vírus hordozóvá válik egész életében, miközben a vírus többnyire inaktív. A tanulmányok szerint a világ népességének 95% -a hordozza a herpeszvírust. A lakosságnak csak a fennmaradó 5% -a rendelkezik stabil immunitással a betegséggel.

A terhesség alatt a nő hormonális átalakulást szenved, jelentősen csökkentve testének védő tulajdonságait. Ha megnézzük egyrészt ilyen immunszuppresszió elengedhetetlen a sikeres fogamzás és terhesség, amely valamilyen módon egy „idegen test” a női test. Ezzel szemben a terhes nők különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre, köztük az egyszerű herpeszvírusra. Gyakran előfordul, hogy a vírus herpeszes lázként jelenik meg az ajkán, és ritkábban - genitális herpesz esetén. A fő oka a betegség súlyosbodása különböző fertőző betegségek (influenza, SARS, angina), hipotermia, a stressz és a fáradtság.

Labialis herpesz

Az első típusú Herpes simplex vírus az ajkakon, az orrakon, az orcán megjelenő hólyagok formájában nyilvánul meg. Egy ilyen vírus nem okoz hatalmas félelmet a magzat normális fejlődéséhez. A gyermek egészségét fenyegető veszély minimalizálható, ha a vér normális szintű antitestekkel rendelkezik a herpeszvírus számára. Vagyis a fertőzés a terhesség előtt történt, és az anyának ideje volt antitestek kifejlesztésére. A lázas herpesz a fejlődés négy szakaszában megy keresztül.

A kezdeti szakaszban kellemetlen érzés és viszketés jelentkezik azon a területen, ahol hamarosan megjelenik a herpetikus kitörés. Általános rossz közérzet és láz lehet.

A herpeszes herpesz második fokozata a herpesz hólyagok megjelenése. Az ajkak (vagy az arc egyéb érintett területe) duzzanata és fájdalmai vannak. Idővel a gyulladt terület kiterjed, és nagy felületet foglal el.

3-5 nap elteltével kezdődik a herpesz harmadik lépése. Herpetikus hólyagok törtek ki, és tiszta folyadék áramlik ki belőle. A fertőzés szempontjából a harmadik szakasz a legveszélyesebb, mivel a szivárgó folyadék számos vírusembriót tartalmaz. A buborékok feltörése helyett fekélyek alakulnak ki.

A negyedik szakaszt a sebek helyén szirupos-purulens laza kéregek képződnek. Nagyon fájdalmasak. A kéregek sérülésekor kis vérzés léphet fel. Miután a kéreg eltűnik, azt mondják, hogy a herpesz exacerbációja vége.

Genitális herpesz

A terhesség alatt a nemi herpeszhez tartozó nők elsődleges fertőzése nagyon veszélyes. Ebben az esetben fennáll a veszélye annak, hogy a vírus átjut a gyermekre a placentán keresztül. Fertőzés a terhesség első harmadában fenyegetett vetélés vagy fejlesztés különböző hibák a magzat, mint például: a központi idegrendszer, hallás és látásromlás, születési rendellenességeket az agy rendellenességek, általános fizikai fejlődését. Ha a herpeszvírussal fertőzött a második vagy a harmadik félévben, akkor is bizonyos veszélyt hordoz. Fennáll a halálozás vagy agyi sérüléssel járó gyermek születése (mikrocefália, hydrocephalus).

Ha a genitális herpesz fertőzés a terhesség előtt történt, akkor a jóslatok sokkal optimistábbak. Egy nő vérében már léteznek antitestek a vírus ellen, ami védi a magzatot. A betegséggel szembeni immunitást, amelyet a gyermek az anyából kap, két vagy három hónapig fennmarad.

A genitális herpesz tünetei

Leggyakrabban a genitális herpesz fertőzése a védtelen nemben történik. Ezért a terhes nőknek különösen óvatosnak kell lenniük abban az időszakban, amikor minden nő felelős. Megkaphatod a mindennapos fertőzést.

A betegség tünetei különböző módon manifesztálódhatnak. Azok, akik először találkoztak genitális herpeszrel, élénkebbek és hosszabbak. A herpes vírus második típusának elsődleges fertőzésére jellemző tünetek a következők:

- a külső genitáliák viszketése és égő érzése. Gyakran ezek a tünetek a herpetikus kitörések harbingerei;

- bőrkiütés a nemi szervek területén és a fenék, valamint a méhnyakréteg és a hüvely falai. A kiütések hasonlóak a lázas herpeszes eruptionokhoz, és átlátszó, folyékony tartalmú hólyagok. A buborékok 3-4 nappal a beavatkozás után törtek ki, és helyükön 1-2 héten belül gyógyulnak a sárgaság;

- kisebb vizes hüvelyváladék, amely körülbelül egy hétig tart. Amikor ez a tünet jelentkezik, orvoshoz kell fordulni, mivel bizonyos esetekben az ilyen váladék a terhes nők genitális herpeszének egyetlen megnyilvánulása;

- fejfájás és izomfájdalom;

- általános gyengeség és rossz közérzet;

- a testhőmérséklet emelkedése.

Elsődleges fertőzés esetén a tünetek néhány héten belül előfordulhatnak. Relapszus esetén a herpesz súlyosbodása 3-5 nap alatt következik be, és a tünetek implicit módon vagy teljesen hiányozhatók.

Az elsődleges fertőzést a húgyutak károsodása is jellemzi. Enyhe esetekben égési formában és enyhe fájdalomban nyilvánul meg vizelés közben. Súlyos esetekben késleltetheti a vizeletet, a húgycsőben jelentkező fájdalmat és az ödéma megjelenését.

kezelés

Ha a herpesz súlyosbodása vagy az első fertőzés első jelei jelentkeznek, a terhes nő azonnal haladéktalanul lépjen kapcsolatba a szülész-nőgyógyászgal. Minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál nagyobb esély van a sikeres kimenetelre.

Nem létezik olyan gyógyászati ​​készítmény, amely egyszerre és mindenképpen elpusztíthatja a herpeszvírust. Mindazonáltal egy olyan vemhes nőnek, akinek van vírusa, meg kell gyógyulnia egy egészséges gyermek születésén.

Terhes nőknél a herpesz kezelésére gyógyszereket lehet felvenni, mint például a panavirt és az aciklovirt. Lehetőség van alpizarin, tetraciklin, oxolin, tebrofen vagy eritromicin kenőcs alkalmazására is.

A herpesz kezelésénél interferonoldatot és E-vitamin-oldatot is alkalmaznak, amely felgyorsítja a sebgyógyulást. Ha a nő immunitása nem képes megbirkózni a fertőzéssel, akkor immunglobulinokat is fel lehet írni.

Szükséges tudni, hogy bizonyos gyógyszerekre vonatkozó utasítások szerint ezek a gyógyszerek terhesség alatt ellenjavallt. Aztán a nőnek teljesen bíznia kell a kezelőorvos-nőgyógyásznál. Nyilvánvaló, hogy ha egy orvos a herpesz kezelésére gyógyszert ír elő, akkor a használatból eredő kár sokkal alacsonyabb, mint a herpesz fertőzés okozta káros hatás.

Ez a cikk csak oktatási célokra szolgál, és nem tudományos anyag vagy szakmai orvosi tanácsadás.