A kézgyulladás okai és osztályozása

A dermatitisz a kezében gyakori patológia, amely számos fajtában fordul elő. Az érintkezési forma a bõr kapcsolatából adódik az ingerrel, amelyhez a felület kedvezőtlen változásokon megy keresztül. A toxidéria a betegség típusaként gyulladásos szöveti reakció formájában alakul ki, amely irritáló anyaggá fejlődik, amely behatolt a szervezetbe.

A kézfertőzések okai és besorolása

Bármely irritáló, amely a kezében lévő dermatitisz oka, fizikai, biológiai vagy kémiai jellegű. A bőrgyógyászatban is létezik olyan kötelezõ ingerlõk csoportja, amelyek bármely bõrön hozzájárulnak a bőrbetegség kialakulásához. Nincsenek biológiai jellegük.

A betegség fizikai okai közé tartoznak a páratartalom és a hőmérséklet, a nyomás és a sugárzás hatásai. A biológiai irritálószerek a növények - szurkolók, rügyek, csalán vagy fokhagyma. A kézre káros vegyi anyagok csoportja festéket, háztartási tisztítószereket, savakat stb.

Más tényezők is le lehetnek csoportosítva:

Az fakultatív ingerek patológiás reakciókat váltanak ki a kezek bőrének fokozott érzékenységével.

Az ingerrel való első érintkezés általában anélkül megy, hogy nyomot hagy a test számára - ebben az időben képes ellenanyagok kifejlesztésére. De az allergénnel folytatott ismételt kölcsönhatások miatt a szervezet már reagál a kiütésekkel.

Attól függően, hogy milyen tényezők okozták a betegséget, a dermatosis a következő kategóriába sorolható:

 • érintkezés, ahol a probléma középpontja megjelenik a bőr érintkezési pontján az ingerrel. A betegség megszűnik, mivel az okai megszűnnek.
 • Atópiás dermatitis a kezében, amely az allergiás nemzetség reakcióinak genetikai hajlamával jár.
 • Actinicus dermatosis, amelyet a szervezet által sugárforrások és ionizáló sugárzás okoztak.
 • Magányos zuzmó, amely a mennyei test elhúzódó expozíciójából származik.
 • Allergiás dermatitis, amely szervezetként reagál az irritáló hatásra (viszketés, égés, kiütés).

Hogyan lép fel a dermatitis a kezében?

Dermatitis az ujjakon és a végtagok teljes felületén akut és krónikus formában fordulhat elő. Az első változatot egy kifejezett tünetmentáció ismerte fel, amelyet duzzanat, vörösség, buborékok és hőmérsékletnövelés jellemez az érintett területen. A krónikus fázisban a gyulladt fókusz hosszabb duzzanata van. Az érintett burkolatok az árnyékot pirosról cianotikusra és vastagodásra cserélik.

Az alábbiakban a fénykép mutatja a dermatitis kezdeti szakaszát a kezében. Reméljük, hogy kiválasztásunk segít abban, hogy időben felismerjük a betegséget.

Mosószeroldatokkal való érintkezés esetén a kezek allergiája erős anyagokon fordul elő. Először kis ujjak jelentek meg az ujjak falánjai között, amelyek végül mély repedésekké alakulnak át. A kényelmetlenségen túl fájdalmat okoznak ujjaink hajlításakor.

A hideg ekcéma, amelyet alacsony hőmérsékletek okoznak, a vörösség, az érdesség és a száraz bőr jelenik meg. A száraz bőrgyulladást a kezeire nyugodt, krónikus folyamat jellemzi. Az alacsony légnedvesség miatt kitörések fordulnak elő a téli hónapokban.

A fejlődés első szakaszában az eczematous dermatitis a szövetek viszketése és gyulladása, égő megnyilvánulása révén nyilvánul meg. Meg lehet szakítani a bőrt és fedjük le a kéreg. Megfelelő kezelés hiányában a területek világospiros színű papulákká válnak, amelyek hajlamosak a széles plakkokra való fúzióra. Megjelenése esetén a bőr hasonlít a repedezett üveghez. A fájdalmas érzésekhez moknutie és intenzív erythema van.

Mivel a kezében lévő dermatitisz minden klinikai megjelenésben megjelenik, látható a kép.

Néha a tünetek súlyossága változik. Az orvos betegsége viselkedését a gyulladásos folyamat mértéke magyarázza. Összességében azonban a kezek dermatosisának képét a következő jelek alakítják:

 • viszketés;
 • duzzanat;
 • fájdalom;
 • bőrpír;
 • a helyi hőmérséklet növekedése.

A súlyos bőrgyulladásos folyamatot hólyagképző elemek képződnek, amelyek súlyos tartalmúak. Az idő múlásával kitörnek, és erosíkus fókuszokká válnak.

Az akut formának a krónikus fázisba való átmenetét a kezek bőrének hámlása és szárazsága, repedése jellemzi. Az omozolelost esetében a takarók elvesztik az érzékenységet.

videók: dermatitis a kezében.

Dermatitis megelőzése a kezében

A kezelések során fellépő dermatitisz elleni küzdelemre irányuló megelőző intézkedések az allergén kimutatására és megszüntetésére korlátozódnak. A páciensnek el kell hagynia a szintetikus és gyapjú ruhákat, előnyben részesítve a dolgokat a pamutszövetből.

Javasoljuk, hogy a helyiségben lévő levegőt nedvesítsük és alaposan megmossuk a kezet. A higiéniai eljárások elvégzése után speciálisan meg kell nedvesíteni. A szokásos szappant helyettesíteni kell a testápolásra tervezett gélekkel és aeroszolokkal.

Ha a kezek dermatózisa összefügg a kémiai reagensek hatásával, akkor az orvosok legalább egy ideig megtagadják a velük való érintkezést. Ezt követően a gyógyszerekre való áttérés nagyobb megtakarító hatással jár. Ha ez nem lehetséges, védje a kezét kesztyűvel.

Kezelés taktika és fotó dermatitis a kezében

A dermatitisz olyan gyulladásos bőrbetegségekre utal, amelyek külső és belső ingerek következtében jelentkeznek. Leggyakrabban a kezek területét, a kézfej hátsó részét, a tenyerét és az ujjak közötti területet érinti.

A nőknél nagyobb számú eset fordul elő, mivel naponta érintkezésbe kerülnek a háztartási vegyi anyagokkal. Jellemző, hogy a dermatitis kezét a kóros folyamatok kialakulásának okai határozzák meg.

Dermatitis okozza

A kezek bőrgyulladásának okai különbözőek, fejlődésük függvényében a betegség típusai is besoroltak. A belső és külső ingerek a következő kategóriákba sorolhatók:

 • Biológiai - ez a csoport különböző növényi és gyógyászati ​​termékeket tartalmaz.
 • Vegyi csoport - ez magában foglalja a mosószereket, festék- és lakktermékeket, kozmetikumokat és illatosított termékeket.
 • Fizikai - ebben az esetben a provokatív dermatitis a kezében súrlódás, ultraibolya sugárzás, nyomás.
 • Táplálkozási - ez a csoport magában foglalja az összes terméket, különösen magas allergenitással (eper, citrusfélék, csokoládé stb.).
 • Ezenkívül a betegség oka lehet genetikai hajlam, amely felnőttről gyermekre átvihető, valamint krónikus endokrin betegségek és emésztőrendszeri problémák.

Néha a gyulladás folyamata a hormonális meghibásodás vagy az idegi túlzott expozíció következtében jelentkezik. Ebben az esetben felnőtteknél és gyengített gyermekeknél a dermatitisz sokkal súlyosabb.

A dermatitis tünetei

Tipikusan a betegség hirtelen alakul ki, ami súlyos gyulladásban szenvedő gyermekeket és felnőtteket eredményez, amelyeket a következő tünetek jelentenek:

 • a beteg szenved a bőr súlyos viszketésében, égési sérüléseiben és fájdalmában, amely vörös vagy rózsaszín (képen látható);
 • lehetnek erythemás ödéma, amelynek intenzitása erős és gyenge lehet, a betegség súlyosságától függően. Abban az esetben, ha krónikus dermatitisz jelei vannak, a duzzanat gyakran stagnáló;
 • a súlyos betegség tüneteit sürgős tartalommal töltött vezikulák kísérik. A boncolás során a hólyagok egyes nekrotikus területekbe egyesülnek, és nedves erózióvá válnak. Ezt követően krémet és mérleget borítanak;
 • a bőr fokozott szárazsága és hámlása (a képen). Az a tény, hogy a bőr száraz, lehet, hogy megtörik;
 • ha a betegségeket mechanikai irritáció okozza, a hiperémia területeken kopás, vizes hólyag, duzzanat jelentkezik. Néha a bőr bőrén fellépő bőrgyulladás lehet hyperkeratosis (fájdalommentes kukorica) formájában. Ez annak köszönhető, hogy a bőr fokozott érzékenysége irritáló hatású.

Ezen túlmenően az alacsony hőmérsékletek hatására hideg dermatitisz kialakulhat, vöröses-kék duzzanat és súlyos viszketés megjelenésével. Fontos megjegyezni, hogy megfelelő terápia hiányában, különösen egy gyermek esetében, epidermális atrófia is lehetséges.

Dermatitis osztályozása a kezében

Rendszerint az összes dermatitis a betegség oka.

KAPCSOLAT - a külső ingerek támadása után alakul ki. A kontakt dermatitisz, a többi formától eltérően, a sérülés korlátozott lüktetése (a képen) és az epidermis felgyorsult regenerációja az inger semlegesítése után.

ATOPIC - az epidermis gyulladásos folyamata jellemzi, elsősorban az örökletes tényező megjelenése miatt. Gyakran előfordul, hogy a betegség e formáját a gyermekeknél észlelik, és felnőtt betegeknél ritkán tünetek jelentkeznek (a képen látható).

A SOLAR - a dermis gyulladásos folyamata, amely a napfénynek való kitettség után jelentkezik. A betegség tünetei hasonlóak egy akut allergiás reakcióhoz (a képen).

ACTINIKUS - a dermatitisz ilyen formája az ultraibolya besugárzás, az ionok általi sugárzás stb. Hatásának köszönhető. A betegség leggyakrabban a gazdák, hegesztők, radiológusok stb. A tünetek súlyossága közvetlenül függ a besugárzás erejétől.

ALLERGIAI DERMATITIS A KEZELEK KEZELÉSÉBEN - allergiás rohamok jellemzik, amelyek viszketést, kiütést és égő érzést mutatnak az ujjak között (a képen látható). Ez a forma megismétlődhet.

EKZEMATOZNYY - bakteriális fertőzés eredményeként fejlődik ki, és az érintett terület fekélyes fekélyesedésének képződése jellemzi.

Fontos megfontolni, hogy a dermatitisz akut formájánál a tünetek leginkább kifejeződnek, és duzzanat, égő érzés és viszketés társul. Ezenkívül helyi vízbuborékok is megjelenhetnek. A krónikus folyamatban a duzzanat megnövekedhet és a bőr színe megváltozik, valamint a sérülés helyén kondenzálódhat (az ujjak között).

Az idő előtti kezeléssel járó bőrgyulladást bonyolítja a felnőtt betegek szepszisének és pszichoemotikus rendellenességeinek későbbi fejlődése.

A betegség diagnosztizálása

Mielőtt a dermatitiszt kezelné, meg kell ismernie a stimuláció jellegét, a lokalizáció területét és az akut tünetek kialakulásának idejét.

Számos laboratóriumi vizsgálatot rendelnek hozzá:

 • a vér, a vizelet klinikai vizsgálatának elvégzése;
 • immunológiai és szerológiai elemzést írnak elő;
 • a felnőttek biopsziát kaphatnak;
 • szövettani vizsgálat;
 • az allergiát a vérben határozzák meg.

A diagnózis végrehajtása, amely meghatározza a betegség és típusainak kialakulásának okait, döntő jelentőséggel bír az orvos számára a dermatitisz kezelésekor és az elengedés megkezdése előtt.

A dermatitis kezelése gyermekek kezében

Rendszerint a gyermekeknél a betegség kialakulása legfeljebb 7 éves korban következik be, később önmagában is megy. Kezelje a betegség manifesztációit a gyermekben a tünetek alapján. A gyermekek kezelésére (Bepanten, Pimafucort, Advantan stb.) Általában helyileg előkészített készítményekre van szükség, és ha ez a terápia hatástalan, a gyermek szisztémás gyógyszereket szed.

A baba bőrének nedvességtartalmához ajánlott Exomega tej, Hydrolipidic krém. Nyilvánvaló bőrirritációval a kesztyűs kenőcsök alkalmazásra kerülnek (Elidel, Gystan). Nedves sebek esetén a szárítószerek (cinkkendesítő vagy cukorka) használata ajánlott.

Az allergiás típusú betegségben a gyermekek antihisztamin tablettát (Zirtek, Telfast, stb.) Szednek, ezzel segítve megszabadulni a negatív tünetektől.

A gyermek kezelésében fontos tényező a fehérjékkel, vitaminokkal és nyomelemekkel telített táplálék. Gyakran az atópiás bőrgyulladás a kezében (különösen atópiás és allergiás formában) képes semlegesíteni csak úgy, hogy kizárja az allergéneket a baba táplálékából.

A hagyományos orvoslás mellett a kellemetlen tüneteket megszabadulhat népi gyógymódok, például kajszibarack és mandulaolaj keverékével, amely jól hidratálja a bőrt és eltávolítja a viszketést.

Fontos megjegyezni, hogy népszerű receptek használata előtt konzultálnia kell egy gyermekorvosgal, mivel egyes gyógynövények és egyéb összetevők mellékhatásai vannak, ami a gyermek számára rendkívül nemkívánatos.

Dermatitis kezelése terhes nők kezében

Rendszerint a terhes nők dermatitise súlyos szövődmények nélkül jelentkezik, és csak külsőleg nyilvánul meg. Leggyakrabban a várandós nők várják a természetes születést, remélve, hogy ezután a szervezet normálisan működni fog.

Mindazonáltal vannak bizonyos számú nő az "érdekes pozícióban", amely a kar területen a dermatitis kezd aggódni a munka kezdete előtt. Fájdalmas viszketést és irritációt szenvednek, amit csak megfelelő terápiával lehet megszüntetni. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy terhes nőknél a hagyományos eszközök növelhetik a gyermekre veszélyes negatív tüneteket. Ezért minden esetben előzetesen konzultálni kell az orvossal.

Általában terhes nőként történő kezelésként orális antihisztaminokat és külső szereket írnak fel, amelyek magukban foglalják:

 • antipruritikus szárítógép;
 • finoman befolyásolja a terhes nők krém Kalamin;
 • könnyű külső kortikoszteroidok (Hydrocortisone, Skin-Cap krém);
 • herpesz tapadása esetén ajánlott Boromenthol, Acyclovir krém;
 • gyógyszertári eukaliptusz-kenőcs és tengeri pattogó krém;
 • A Seborrheic dermatitiset Cyclosporin, Bisabolol, Panthenol és fototerápia semlegesíti UV-B használatával.

A bőr fokozott szárazságának és viszketésének megszabadítása érdekében használhatja a "La Cree" hipoallergén gyógyszert. Csak természetes összetevőket tartalmaz terhes nők és gyermekek számára. Ez a gyógyszer aktívan gyógyítja a mikrocukrot, melyet az epidermisz szárazságának növekedése okoz a terhes nőknél. A krém nem patológiás hatást gyakorol a gyermek intrauterin fejlődésére, megkönnyítve ezzel a szülés folyamatát.

Általános kezelési terv a dermatitis kezelésére

A dermatitis kezelése elsősorban a tünetek kialakulásának okaitól függ. Először is meg kell szakítani a bőr kölcsönhatását az irritáló és a vízzel való érintkezéssel. Az összes orvosi és megelőző eljárással párhuzamosan a betegnek speciális étrendet kell betartania.

A dermatitisz gyógyszeres terápiáját a fertőzés összes fertőzése esetén kell elvégezni. A bőrgyógyászati ​​megnyilvánulások kezelése során a bőrfelület kezelésére felhasznált krémet és kenőcsöket aktív módon használják a hólyagok elleni harcban. Rendszerint a kezekből és a krémből származó bőrgyulladásból származó kenőcs komplex gyulladáscsökkentő és antibakteriális anyagokat tartalmaz.

A leghatékonyabb gyógyszerek listája, amellyel gyógyíthatja a betegséget:

 • Gistan - aktív eltávolítja a bőr viszketését és semlegesíti a gyulladásos folyamatot a kezében;
 • Exodermil - ezt a gyógyszert írják elő, ha gombafertőzést kötnek, és seborrhees dermatitist diagnosztizálnak;
 • Ezenkívül a betegség kifejlődésének szeborrétikus útja magában foglalja a Nizoral, a Ketodin, a Mikospor, a Lamizil krém stb. Alkalmazását;
 • Radevit - hatékonyan kiküszöböli a gyulladásos folyamatot, eltávolítja a súlyos viszketést, aktívan küzd a fertőzés ellen és gyorsan regenerálja a sérült bőreket, különösen akkor, ha a beteg szeborrhees dermatitisz;
 • súlyos dermatitis kialakulása a kezek területén lehet hormonális külső eszközöket előírni - Elokom, hidrokortizon, prednizolon stb.;
 • az immunrendszer megerősítésére, a külső immunmodulátorok (Tacolimus, Elidel krém, Protopic, Pimecrolimus krém stb.) ajánlott.

A felnőtt betegeknél a betegség fejlett formájával szisztémás terápiás intézkedéseket hajtanak végre:

 • antihisztaminok - Zodak, Zirtek, Erius, Claritin;
 • gyógyszereket szedessenek le - tinktúra anyatejt, valerian;
 • Vitaminoterápia előírása - Multitab, Alphabet, Perfectil;
 • amikor bakteriális fertőzés javasolt antibiotikumok alkalmazása - Doxiciklin, tetraciklin;
 • Dermatitis esetén általában Lactobacterin megelőző befogadását jelölik ki, amelynek eredményeképpen a bél mikroflóra normalizálódik.

Fontos megjegyezni, hogy a glükokortikoid szerek szájon át történő bevitele felnőtteknek és gyermekeknek a betegségben csak végső megoldásként történhet, és a komplex kezelés hatástalan.

diéta

A betegség terápiájában rendkívül fontos a diéta, amely aktívan segít kezelni az allergiás dermatitist. A táplálkozási rendellenességek a betegség okai gyermekek és felnőttek számára.

A diéta kizárja a következő ételeket a menüben:

 • hal;
 • csirke tojás;
 • narancs, grapefruit, citrom, mandarin;
 • eper, paradicsom;
 • fűszeres mártások, fűszerek;
 • Italok és termékek mesterséges aromák és színezékek hozzáadásával;
 • csokoládé, kakaó, vajas sütemények;
 • minden termék élénkvörös és narancssárga;
 • kolbászok, füstölt termékek;
 • Ezenkívül az étrend megszünteti az alkohol és a nikotin bevitelét.

Javasoljuk, hogy a napi menüben kis mennyiségű növényi olajat, például saláták öltözködését vegyen be. Az ilyen diéta a legalkalmasabb azoknak a betegeknek, akik a kezükben lévő dermatitisz klasszikus formáján kívül seborrhees vagy eczematous típusú betegségben szenvednek.

Népi jogorvoslat a dermatitishez a kezében

Számos olyan beteg van, akik kedvelik a népi receptekkel való kezelést.

A leginkább elérhető módszerek otthon:

 • Száraz kamillával kiegészített fürdők, amelyek hatékonyan eltávolítják a buborékokat a bőrön. A megoldás elkészítéséhez 4 evőkanál szükséges. kamilla és 200 ml. forró vízzel, 15-20 percen keresztül hagyja a hatóanyagot, akkor ajánlott az oldat hozzáadása a fürdővízbe.
 • A népi receptek aktívan használnak olyan lotionokat, amelyek gyermekek számára engedélyezettek. Az elkészítéshez ajánlatos 2 citrom levét kiszerelni, és 1 teáskanál hozzá. olajos (napraforgó) olaj és 0,5 liter. a víz. Az elegyet összekeverjük, majd tiszta ruhát mártunk bele, és az epidermisz érintett részeit alkalmazzuk a buborékok és egyéb negatív megnyilvánulások semlegesítésére.
 • Jó hatás figyelhető meg a bőr kenőcséből a vaj és a Szent János sertés kezelés után. Az otthon elkészítéséhez ajánlott, hogy a gyümölcslé-gyümölcslé kevert legyen az olvadt olajjal. A gyógyszert ajánlott használni 2 r. naponta.

Figyelembe kell venni, hogy mielőtt konzultálna a dermatitisről a kezében, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával. Fontos, hogy szigorúan kövessük az összes megelőző intézkedést (a száraz bőr időben történő gondozása, a hipoallergén étkezés, valamint a test és az irritáló kapcsolat közötti kapcsolat kizárása), hozzájárulnak a pozitív eredményhez és az elhúzódó remisszióhoz.

A CIKK A SZUBEBBEN - betegségek, dermatitis.

Dermatitis a kezében

A kezekben lévő bőrgyulladás maga a bõr gyulladásos reakciója a különbözõ ingereknek a külsõ környezettõl való hatására válaszul. Modern életmódunk a GMO-k korában nem lehetséges a dermatitis elkerülése a kezekben. És nem csak az élelmiszerről van szó. Számos gyógyszer, sok kozmetikum és eljárás, vagy a háztartási vegyi anyagok termékei dermatitist okoznak. Leggyakrabban dermatitis fordul elő a kezében, mivel a kezünk folyamatosan részt vesz az ingerléssel. És a kezében lévő bőr sokkal szelídbb a testhez képest, ezért a dermatitisz először minden genezis kezében van. Nos, akkor átterjedhet a test más részeire.

Dermatitis az ok kezében

Az olyan irritációk, amelyek a dermatitis kezét és a dermatitis kezdetét okozzák a kezek ujjain, mind az esetleges fizikai, kémiai vagy biológiai természetűek. A kötelező ingerlők gyakorlatilag minden ember számára normális dermatitist okoznak. Ilyen irritáló anyagok például: nyomás, súrlódás, hőmérséklet és sugárzási hatások, lúgok és savak, egyes növények (például csalán). Az irritáló fakultatív bőr csak azoknál a személyeknél okozhat bőrgyulladást, akik túlzott érzékenységet mutatnak: érzékeny bőrgyulladás lép fel a kezében.

A szenzitizátorok száma nagyon magas, és folyamatosan növekszik. Nagy gyakorlati jelentőségűek a nikkel, króm, kobalt, terpentin, formalin, polimerek, mosóporok, gyógyszerek, parfümök, kozmetikumok, egyes növények, inszekticidek sói. A bőrön megjelenő dermatitis kialakulásának leggyakoribb feltétele a bőr szöveteinek közvetlen károsodása.

A kezében lévő allergiás dermatitisz lényege a bőr egyértékű szenzibilizációja. A dermatitis okozta szenzitizátorok általában haptensek. Ezek kombinálódnak a fehérjék a bőr, a konjugátumokat képeznek, amelyek a tulajdonságok abszolút allergének, akinek fellépés aktivált limfociták, és ez okozza a szenzitizáció dermatitisz kialakulását - késleltetett típusú túlérzékenységi reakciót. Az is fontos szerepet a mechanizmus a dermatitis játszanak az egyes jellemzőit a test: a központi idegrendszer állapota, a genetikai öröklés, és a kísérő átadott betegségek (pl gombás fertőzések), faggyú- és / vagy a verejtékmirigyek, valamint az állam a víz-lipid palástját a bőr.

A monovalens érzékenység magyarázza a dermatitis és a klinika jellemzőit a kezében: egyértelmű specifitás (a dermatitis egy bizonyos inger hatása alatt kezdődik); az első kölcsönhatás és a bőrgyulladás megjelenése (átlagosan egy-két héten át), a bőr rendellenes túlzott gyulladásos reakciója, az irritáló hatás és az expozíciós időtartam rendellenes koncentrációja közötti látens időszak; A lézió területe, amely messze túlmutat az inger által érintett terület paraméterein.

Dermatitis a tünetek kezében

Dermatitis a kezek és a kéz ujjai, általában jön le nyilvánvaló kár a bőrön. Ezért a klinikai megnyilvánulásai dermatitisz és koncentrációs folyamat határozza, és rövid az az idő, hogy stimuláló faktor anyag, ahol a bőr károsodását jelenik gyorsan, vagy egy bizonyos idő után az első érintkezés után a ingerlő anyag, és különösen az érintett terület megfelel a érintkezési területen.

Rendszerint a kéz vagy az ujjak dermatitisa szivárog, vagy akutan, vagy krónikusan. Az akut dermatitisz három szakaszát definiálják: az erythemás fokozatot, amelyet duzzanat kísér, különböző súlyosságú hyperemia; bulóuszi színpad, melyet az örvénylő erythemás háttérben lévő hólyagképződés alakul ki, amely szárító kéreggé alakul, és a vizes eróziók és fekélyek képződésével is megnyílik; nekrotikus stádium, amelyet a szövetek szétesése kísér, tünetek kialakulását, és ennek eredményeként a hegesedést. Ilyen dermatitis, főként égő, viszkető, fájdalom kíséretében. A lézió mértékétől és súlyosságától függ. A kezeknél az akut dermatitisz leggyakoribb formája az a dörzsölés, amely a tenyéren jelenik meg, különösen olyan személyeknél, akiknek nincs fizikai munkájuk. Ennek a betegségnek a klinikája élesen jelezhető az edematous hyperémiával szemben, a háttere ellenére, az expozíció hosszabb expozíciójával, nagy buborékok jelennek meg - például a vízsérülések, valamint a piokokális fertőzés is hozzájuk kapcsolható.

Krónikus bőrgyulladás az ujjakon vagy a kezeken karakterekkel lehet a beszivárgással, a repedésekkel, a keratinizációval (megerősítve), a bőr atrófiával, a tartós hyperémiával. Ennek előfordulása az elhúzódó gyenge ingerek hatása. Krónikus formája a dermatitis a kezek által okozott mechanikai hatás az omozolelost. Fejlődik a hosszú és időszakos súrlódás és az ecset nyomása közben.

De a dermatitis szinte minden formája esetében a fő tünet a bőr különböző gyulladásos elemeinek kifejlődése: papulák, kiütések, erythema, pustules, hámlasztó mérlegek. Gyakran előfordul, hogy az ilyen elemek megjelenését a bőr viszketése kíséri, ami nagyon fájdalmas. Jelentősen kevesebb fájdalom fordulhat elő. A bőrön megjelenő bőrgyulladás egyes tünetei a bőr problémás területeire való rossz érzékenységet is okozhatják. Az érzékenység akár emelkedhet, akár teljes hiányra csökkenthető.

A kezek dermatitisének mérgező megnyilvánulásait az állapot általános romlása kísérheti: fej, ízületi és izomfájdalom, hőmérsékletemelkedés, erő csökkenése. De gyakran a kézfertőzés dermatitis-megnyilvánulása korlátozódik a bőrre, a helyi megnyilvánulásokra.

dermatitis a kéz ujjain

Gyakori előfordulása a dermatitis előfordulása gyermekek karjában. Ez azért van, mert korunk hiányossága mentes. Emiatt nagyon gyakran hajlamosak allergiára. A gyerekeknek dermatitis a kezükön erősebben, mint a felnőttek, de ritkán van elhúzódó karakterük. Ezért a dermatitisz a gyermekek kezében, mint általában, jól gyógyítható az inger felfedése és megszüntetése után.

A dermatitisz diagnózisa nem nehéz. Ez magában foglalja: kaparás az érintett bőrt, majd szakaszok egy laboratóriumi vizsgálat (bakteriológiai vizsgálat, szövettani vizsgálatot), vér-és vizeletvizsgálat, immunológiai vizsgálatok, azzal a végső meghatározása céljából allergének és átfogó értékelése az immunrendszer.

Gyakran előfordul, hogy a dermatitis a gyermekek kezében az immunrendszeri életkorral összefüggő hiányosságok miatt, valamint az allergiában való érzékenység miatt fordul elő. A dermatitis leggyakoribb formája a gyermekeknél allergiás jellegű exudatív diatézis. A gyermekgyógyászati ​​megbetegedések gyakori patológiásak és aktívak, ritkán elhúzódóak. Az ok megszüntetése, jól gyógyítható.

Dermatitis kezelése a kezében

Biztonságosan feltételezhető, hogy a dermatitis valamennyi kezének kezelése az inger meghatározásával és megszüntetésével kezdődik. A helyi és külső terápiáknak a bőrön előforduló folyamatok súlyosságától és természetétől, valamint a kiütés típusától függenek.

Az akut folyamat, amelyet az jellemez, a megjelenése buborékok és erozív felületeken lehet használni nedves kötéssel átitatott húsleves gyógynövények vagy áztatott 3% -os vizes bórsav-oldatban (3 g Bórsav por 100 ml forró víz). Módszerek Ezen eljárások a következő: egy főzet a gyógynövények, amely szerint előállított mellékelt útmutató azt a csomagot, azt hűteni kell, hogy körülbelül 25 fok (szobahőmérsékleten). Mull ruhával, hogy van hajtva 5 rétegek, nedvesíteni az előkészített húsleves, kicsavart, és húsz perc alatt visszük fel az érintett területen a bőr. Az eljárást egy órára meg kell ismételni, két és fél óra szünettel. 12 órán belül a gyógynövényes öntettel végzett kötszereket három-négy alkalommal meg lehet ismételni.

Biztonságos és gyors a dermatitis bőröregedéseinek kezelése a kezedben, a Skin-cap pedig megakadályozhatja az újbóli fertőzés kialakulását. Ez egy külső, nem hormonális hatóanyag, melynek alapja az aktivált piritionein-cink. Ennek a gyógyszernek a hatékonysága hasonló a hormonális eredetű eszközökkel, de semmiféle mellékhatása nem lehet hormon. A bőr-sapkának három fő akciója van: antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő. Ha nagy sérülésekkel és eróziókkal jár a károsodás, akkor célszerű a bőrtesztet aeroszol formájában használni, de ha a bőr száraz, jobb krém használata. A krém kiváló minőségű hidratálást is biztosít. Ez a gyógyszer beadható olyan gyermekeknek is, akik dermatitisben szenvednek a karokon és a testben 1 éves kortól, valamint a felnőttek napi kétszer egy hétig, vagy amíg a kezében lévő dermatitis tünetei megszűnnek.

Ha van betartása másodlagos fertőzések, ami által meghatározott jelenléte sárga, gennyes kéreg felületén fekélyek és eróziók, célszerű használni antibakteriális kenőcsök (például levomikol, sintomitsinovoy emulzió 10%, hogy 2-szer naponta).

Ha van tartós, elviselhetetlen viszketés, akkor a fájdalomcsillapító gyógyszerek és az antihisztaminok alkalmazhatók. Ezek közé tartoznak a következők: Loratadin, Diazolin, Erius normál dózisokban, amelyeket az utasítások tartalmaznak. A kalcium-glükonát 10% -tól 10 ml-re történő felszívódását öt napig is fel kell használni.

A dermatitis kezelésére előfeltétel a hipoallergén étrend betartása, kivéve: halak, tojás, tejtermékek, citrusfélék, csokoládé, kávé stb. Egyedülállónak kell lennie. Szintén szükség van a gasztrointesztinális gyógyszerek terápiájára az anyagcsere javítása és az intesztinális dysbiosis megszabadulása érdekében, ami szintén hozzájárul a dermatitisz gyors fejlődéséhez a kezekben.

A bőr megvastagodásával és helyi bőrpírálásával emulziós krémeket alkalmaznak: az Elidelt naponta kétszer, a Kzemozot naponta 6 alkalommal (vízzel való érintkezés után) stb.

Bizonyos esetekben szükség lehet glükokortikoszteroidok (Sinaflanc, Flucinar) kinevezésére. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeket a gyógyszereket a páciens önállóan, vagyis orvos ajánlása nélkül nem használhatja és nem írhatja elő, mivel a hosszú távú használat a bõr atrófiáját okozza. Ezek a gyógyszerek használata tilos az arcra.

Miután megszüntette a dermatitis tüneteit és jeleit a kezében és stabilizálta a pozitív folyamatot, a bőrrel való gondos kapcsolat javasolt: nem lehet kitettség az ultraibolya sugárzásnak való túlzott kitettségnek. Ezért erre a célra speciális kozmetikai eszközöket kell alkalmazni több mint 50 SPF-tényezővel.

A kézfertőzés kezelésére szolgáló népszerű módszert terápiás növényeknek tekinthetjük: porok, kenőcsök, dekócok, tinktúrák formájában. Ezt az orvos-dermatológusnak kell előírnia. Használhat helyileg és befelé kamilla gyógyszert a szűrőzsákokban, a celandinban, a tölgyfa kéregben, a szentjánoskenyérben, a zsályaban stb. A kezekben lévő dermatitis egyes formái propolissal és méhviaszral kiküszöbölhetők, de csak akkor, ha nincsen allergia a méhészeti termékekre.

Miért keletkezik és hogyan jelenik meg a dermatitis a karokban?

Sok embernek dermatitisük volt a kezükben az életük során. Ez a betegség a bőr gyulladása a különböző irritáló tényezők hátterében. A dermatitis kollektív fogalom, ami a bőr gyulladását jelenti. Ezt a patológiát mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében találták meg. A betegség allergiás jellegű.

Dermatitis jellemzői

Az allergiás dermatitis kialakulása a kezében külső tényezők következménye. Az utóbbiak fizikai, kémiai, biológiai jellegűek. Az allergiás dermatitis a kezeknél hirtelen előfordul.

A következő bőrsebészeti megbetegedések vannak:

 • atópiás;
 • actinic;
 • allergiás;
 • pin;
 • Napos az idő.

Felnőtteknél és gyermekeknél gyakran diagnosztizálják az atopiás gyulladást. Az előfordulásának fő oka genetikai hajlam. A napernyős dermatitis a túlzott insoláció hátterében alakul ki. A dermatitis megjelenése a tenyérben a szakmai tevékenység jellemzőinek következménye lehet. Ismeretes, hogy az aktin dermatitisz gyakran kialakul a hegesztőkben, a radiológiai szekrényben dolgozók, a gazdálkodók körében. Ez szakmailag kondicionált patológia. Leggyakrabban az ujjak dermatitisa kontaktus. A név önmagáért beszél: a gyulladás bármilyen anyaggal való érintkezés után következik be.

A bőr gyulladása lehet primer és másodlagos. Az elsődleges gyulladás a bõr közvetlen érintkezésével fejti ki irritáló hatását, vagy az utókezelést a testben. Ami a másodlagos gyulladást illeti, más betegségek (hormonális rendellenességek) hátterében alakul ki.

A tanfolyamtól függően a dermatitisz akut és krónikus. Az akut bőrgyulladás jelenléte világos tünetekkel (viszketéssel, égéssel, buborékokkal) társul. A krónikus gyulladást a bőr duzzanata és elszíneződése jellemzi.

Etiológiai tényezők

A dermatitisz okai különbözőek. A kézben lévő száraz bőrgyulladás zavarhatja a személyt a fizikai tényezők bőrre gyakorolt ​​hatása miatt. Ezek a következők:

 • dörzsölje a kezek bőrét bármilyen tárgyra vagy felületre;
 • magas hőmérsékletnek való kitettség;
 • alacsony hőmérsékletnek való kitettség;
 • sugárzás;
 • besugárzási.

Van olyan dolog, mint a hideg bőrgyulladás. Ebben az esetben irritáció jelei jelennek meg az ujjakon vagy az ujjak között (pirosság, duzzanat). Az ujjak dermatitise kialakulhat a vegyi anyagok (savak, lúgok, oldószerek, háztartási vegyszerek, festékek, lakkok) érintkezésének köszönhetően. Ez gyakran történik a mindennapi életben. Ha a dermatitisz jeleit nemcsak az ujjakon, hanem a lábakon is megtalálja, ez egy élelmiszer allergiát jelezhet. Ez utóbbi a dermatitisz kockázati tényezője.

A buborék dermatitis okozhat diófélék, citrusfélék, konzervek használatát. A dermatitis (kiütés) tünetei megjelenhetnek a könyökön, az ujjakon, a tenyereken. Az okokat a mérgező anyagok légköri levegővel történő belélegzésével lehet lefedni. A dermatitis kialakulásában fontos szerepet játszik a növények pollenje. A bőr gyulladásának lehetséges okai a könyökön vagy a kezek egyéb részeiben gyógyszerek szedése, bőrápolási termékek (kézi krémek) használata is lehetséges. Ami a biológiai ingereket illeti, ez a csoport közé tartozik a növényi pollen, növényi kivonatok.

Klinikai manifesztációk

A betegség tünetei kevések.

Buborék dermatitis a könyökökön vagy a kezek bőrének más területein a következő tünetek jellemzik:

 • bőr viszketése;
 • égő;
 • a bőr duzzadása;
 • bőrpír;
 • a folyadékkal töltött buborékok megjelenése;
 • fájdalmas érzések.

A könyökön lévő buborékokat csak a bőr súlyos gyulladása okozza. Idővel nyitottak, és az erózió marad a helyén. Az eróziók felületén később keletkeznek a kéregek. A betegség krónikus formája kissé eltérő tüneteket mutat. Az érintett terület bőrének megvastagodása, enyhe kékezés, hámlás jellemzi. Gyakran a bőr repedések. Megfelelő terápia hiányában az epidermisz torzulása lehetséges. Néhány embernél a gyulladás hasonló a kalluszokhoz. A hideg bőr dermatitisz fő tünetei viszketés és duzzanat.

A dermatitis jelenléte az időben történő kezeléssel rendelkező személy tenyerében nem jelent nagy veszélyt. Ha a kezelést nem végezték el, a betegség komplikációhoz vezethet. Ezek közé tartozik a másodlagos fertőzés hozzáadása ekcéma vagy szepszis kialakulásával, pszicho-emóciós zavarokkal. A bőrgyulladás hegek, hegek mögött hagyhat. Ezenkívül az érintett terület gyakran megváltoztatja a bőrszínt. Fejlett esetekben a gyulladás befolyásolja a mély rétegeket. Ebben a helyzetben fennáll a szöveti nekrózis kockázata.

A betegség diagnosztizálása

Sok hasonló tünettel rendelkező bőrbetegség van. A dermatitis első tüneteinek megjelenésével a betegnek konzultálnia kell egy dermatovenereológussal. Leggyakrabban kontakt dermatitis észlelhető. Fő megkülönböztető jellemzője, hogy a gyulladás korlátozott mértékben összpontosul. Ezt a figyelmet az irritáló hatású kontaktus képezi. A diagnózis megfogalmazásában fontos az anamnézis. Bőrallergiai tesztek alkalmazhatók allergiás reakció kimutatására. A diagnózis magában foglalja a vérvizsgálatot (általános és biokémiai) és vizeletvizsgálatokat is. A vérvizsgálat felfedheti az eozinofíliát. Az allergiás expozíció következtében nő az eozinofilok száma. Fontos tényező az immunglobulin E vérszintjének emelkedése.

A bőr gombás elváltozásának kizárása érdekében célszerű mikroszkópos vizsgálatot végezni a bőrmérlegeken. A differenciáldiagnózis erythrodermával, ekcémával, toxikológiával, mikózissal történik. A diagnózis idején biopszia szükséges. Miután az anyagot az érintett területről vettük, szövettani vizsgálatot végeztünk. A gyanús dermatitisz esetében nem végeztek instrumentális diagnózist.

A kezelés taktika

Mint kezelni a dermatitist fegyverekre vagy kézre? A kezelés magában foglalja a legfontosabb irritáló hatás, a gyógyszerek (kenőcsök, gélek, antihisztaminok, szorbensek, antiszeptikumok), fizikai terápia, étrend hatásának eltávolítását.

A kontakt dermatitisz kezelése az alakjától függ. Akut formában a kezelés magába foglalja a provokáló tényezők azonosítását és kiküszöbölését, a nagy hólyagokat átszúrva fertőtlenítő kötéssel. A kötést Burov folyadékával meg lehet nedvesíteni. Meg kell változtatni a lehető leggyakrabban.

A gyulladás megszüntetése érdekében az orvos nem erős glükokortikoidokon alapuló kenőcsöt vagy krémet írhat elő. Ritka esetekben (súlyos bőrgyulladás esetén) a glükokortikoszteroidokat belsőleg kell bevenni. Hogyan lehet megszabadulni a bőrgyulladástól, ha szubakut vagy krónikus? A bőr gyulladását hólyagok hiányában kortikoszteroidokkal kezelik kenőcsök vagy gélek formájában. Ennek érdekében használhatja a "Betametazon" vagy a "Clobetasol" -t.

Helyi alapok

A külső gyógyszerek segítségével megszabadulhat a dermatitistől a kezedben. Ez lehet krém vagy kenőcs. Leggyakrabban a krémek és kenőcsök gyulladásgátló és antibakteriális anyagok alapján kerülnek felhasználásra. A krém hormonális lehet (glükokortikoszteroidok alapján) és nem hormonális. A legáltalánosabban használt nem hormonális eszközök: "De-Panthenol", "Fenistil", "Eplan" és mások. Abban az esetben, ha egy gombás fertőzés csatlakozik, ajánlott antimikotikumokat ("Exoderil") használni. Kenőcs A "Fenistil" elengedhetetlen a súlyos viszketéshez, duzzanathoz és vörösséghez.

Az atópiás dermatitis krém "Skin-Cap" és propolisnaya kenőcs. Az érintett bőr regenerálódásának javítása érdekében ajánlatos az Atopra és a Radevit használata. A krém "Atopra" hidratálja a bőrt, lágyabbá, hipoallergén hatással bír, védi a bőrt negatív környezeti tényezőktől. Másodlagos bakteriális fertőzés esetén antibakteriális összetevőkön alapuló kenőcsöket kell alkalmazni.

A súlyos bőrgyulladásos kezelés a hormonális gyógyszereket is magában foglalja. Az ilyen gyógyszereket csak a kezelőorvos engedélyével lehet használni. A legnépszerűbbek a következő hormontermékek: Diprosalic, Acriderm, Sinaflan. A kortikoszteroidok rövid idő alatt kapnak, mert hosszan tartó használatuk esetén bőrkiütést okozhatnak. Ha a gyulladt bőr nedves, a kezelésnek tartalmaznia kell a szárítóanyagokat a tölgy kéregen.

Egyéb kezelések

Különböző tabletták alkalmazhatók a dermatitisz kezelésére. A betegség allergiás természetével és pruritus jelenlétével az antihisztaminokat írják fel. Ezek közé tartoznak a "Loratadin", "Erius", "Tavegil".

Abban az esetben, ha a dermatitisz a test mérgezésével jár, különféle szorbensek ("Polyphepan", aktív szén) használhatók. A kezek bőrének viszketése és égése zavarhatja a betegek alvását, ez utóbbiak ingerlékenyek lehetnek. Ebben a helyzetben nyugtatókat lehet előírni (valerian vagy motherwort tinktúra, bazsarózsa). A dermatitisz gyógyítására szükség lehet fizioterápiára. Gyakran használt reflexoterápia, lézerterápia. Az ajánlott gyógykezelés végén.

A gyors gyógyulás a megfelelő étrend!

A diétás sütésből, éles és zsíros ételekből, fűszerekből, édességekből, citrusfélékből, kakaóból, szamócából, gombaból, gránátalmából kell kizárnia. Az allergiás vagy más típusú dermatitis kezelése bőrápolással jár. A kezek fertőzött bőrét speciális eszközökkel kell mosni ("H2O-Sensobi"). Megvásárolhatja őket bármely gyógyszertárban.

Jelenleg széles körben alkalmazzák a népi jogorvoslatokkal való kezelést. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a népi jogorvoslat nem mindig adja meg a megfelelő eredményt. Az ilyen terápia megkezdése előtt speciális konzultációra van szükség. A népi jogorvoslatokkal végzett kezelés magában foglalja a növényi alapú kenőcsök készítését, a lotionok, fürdők használatát. Jó hatása a tölgy, a celandin vagy a szentjánoskenyér kérgének fakéregéből adható.

A kenőcsöt az aranysárga bajusz, az olívaolaj és a valerian növény terméke alapján használják. Kézzel fürdjetek a kamilla és az örökléssel. Így a dermatitis akkor fordul elő, amikor a bőr különböző ingereknek van kitéve. A házi körülmények között történő kezelés csak az orvos ajánlása után lehetséges.

Miért jelenik meg a dermatitis a kezében?

A dermatitisz olyan gyulladásos folyamat, amely a bőrön inger hatására alakul ki. A leggyakoribb betegségek a kezek, mivel közvetlen hatással vannak a külső tényezőkre.

A dermatitis a kezek, a tenyér, az alkar csuklóit és az ujjak közötti térdét befolyásolja. Az esetek 90% -ában a nők szenvednek a betegségben.

okok

A betegség belső okai:

 • az endokrin rendszer betegségei, amelyek hormonális kudarcot okoznak;
 • az emésztőrendszeri betegségek;
 • neurózisok;
 • depressziós körülmények;

Külső tényezők:

A kezében többféle dermatitis is létezik.

A betegségeket kiváltó tényezők függvényében vannak felosztva:

 1. Kapcsolat dermatitis. A betegség az egyes irritáló szerek bőrre gyakorolt ​​hatásának következménye. Allergiás kontakt dermatitisz esetén az allergéneket közvetlenül a kezek bőrével kell felvenni. Egyszerű kontakt dermatitisz esetén a bőr sérülést szenved a nyomás, a súrlódás vagy a vegyi anyagok égése miatt.
 2. Másodlagos dermatitis. Ebben az esetben a dermatitis a kezében krónikus betegségeket okoz a belső szervekben, melynek tünete az.
 3. Toksikodermiya. Ha az allergén belép, akkor előfordul. Az okozó tényező allergiát válthat ki az élelmiszer, gyógyszer vagy vegyi anyagok belélegzésére.

hideg

Ez a fajta dermatitis a kezében hideg hatása alatt alakul ki. A bőrön piros, burgundiai vagy cianotikus foltok jelenik meg, amelyek mérete 2-5 cm. Súlyos égetés és viszketés jár együtt.

Három oka lehet a hideg dermatitisz kialakulásának a kezében:

 1. A hideg hatása alatt a perifériás kapillárisok görcsösek, ami a bőr felső rétegeinek vérellátását eredményezi, és gyulladás alakul ki.
 2. A bőr felületét nem borítja be, ami a nedvességet gyorsan elpárolog. A kiszáradt dermális sejtek duzzanatát és repedéseit kialakítják. Ezt az elméletet megerősíti az a tény is, hogy a száraz bőrűek gyakrabban szenvednek a hideg bőrgyulladástól.
 3. A hideg hatása alatt a bőr sejtszerkezetébe belépő fehérjék kapcsolódnak. A kialakult vegyületek hisztamin és más gyulladásos mediátorok termelődését váltják ki. A hő hatása alatt bomlik.

Fotó: hideg kilátás

allergiás

Az allergiás dermatitis a kezében a szervezet védő reakciója az allergénekkel való érintkezésben. A véráramba való bejutás vérrel való érintkezésbe kerül.

A kialakuló vegyületek kiváltják az allergiás reakció kialakulását. Leggyakrabban a bőr háztartási tisztítószerekkel történő tartós érintkezése esetén fordul elő.

Ennek eredményeképpen a tenyér és a kéz lehúzható, vagy éppen ellenkezőleg nedves lesz. Ennek következtében az ujjak hajtásainál repedések jelennek meg, amelyeket erős fájdalomérzések kísérnek.

Fotó: Allergiás típus

Diffúz neurodermatitis

A legtöbb esetben a betegség genetikailag átkerült. A betegség általában gyermekkorban kezdődik, és krónikus formában jelentkezik, időszakos exacerbációkkal.

Az ok allergiás reakció a következőkre:

 • élelmiszertermékek;
 • pollen;
 • porgyapot;
 • háztartási kémia.

Általában a betegség az őszi-téli időszakban rosszabbodik, és a bőr duzzadása, vörössége, szárazsága és viszketése társul.

A csukló hátsó részén és a csuklón bőrön olyan piros foltok jelennek meg, amelyek a karcolás után nedves eróziók és tályogok jelentkeznek.

Fotó: Diffúz neurodermatitis

Hogyan néz ki a dermatitis tünete a kezében?

A betegség akut formája esetén vannak tünetek:

 • a kezében lévő bőr vörös vagy rózsaszínűvé válik, és egy hideg cyanotikus vörös szín hatására;
 • a vörösség helyén erős viszketés tapasztalható;
 • a betegséget fájdalmas érzések kísérik;
 • szövetek oedema lehet;
 • olyan zavaros folyadékkal töltött buborékok jelennek meg, amelyek a feltörés után nedves eróziót hagynak maguk után, amelyeket mérlegekkel vagy kéregekkel borítanak;
 • súlyos esetekben szöveti nekrózis lehetséges;
 • Ha az oka mechanikai károsodás, a bőr megjelenik kopások és hólyagok, a tenyéren, úgy néz ki, mint a kukorica.

Kezelés hiányában a betegség krónikus formában halad át, amelyre jellemző tulajdonságok tartoznak:

 • a kezében lévő bőr cyanoticus árnyalatot kap;
 • a bőr felső rétege megvastagszik, és a keratinizáció területei megjelennek;
 • a kezek bõrje megszárad, hámlik és repedezik;
 • ha a betegséget nem kezelik, az epidermisz torzulhat.

diagnosztika

A betegség diagnosztizálása érdekében az orvos a következő lépéseket hajtja végre:

 • szemrevételezést végez;
 • meghatározza az ösztönzés jellegét;
 • meghatározza a sérülés területét;
 • meghatározza a reakció fejlődésének sebességét az ingerekre válaszul.

Ezenkívül a betegnek tesztelnie kell:

 • általános kiterjesztett vérvizsgálat;
 • általános kiterjesztett vizeletvizsgálat;
 • az allergének vérvizsgálata;
 • biopszia és szövettani vizsgálat (ha szükséges);
 • immunológiai vizsgálatok.

Videó: Atópiás forma

A kezelés módszerei

A dermatitisz kezének kezelése átfogó legyen. Mielőtt elkezdené, meg kell határoznia az allergéneket, és teljesen fel kell számolnia az érintkezést. Ha ezt nem teheti meg egyedül, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az allergológussal és elvégezheti a teszteket.

A betegség súlyosbodása során a kezek a lehető legkevésbé érintkezzenek a vízzel. A mindennapi életben kesztyűt vagy speciális szilikonkrémet kell használni, amely védi a bőrt.

Annak érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen, ajánlott étrendet követni.

A menüből ki kell zárni a következőket:

 • zsír;
 • só;
 • fűszeres étel;
 • sokféle festékkel és tartósítószerrel, valamint azokkal, amelyek önmagukban allergiát okozhatnak (dió, csokoládé, citrusfélék).

A betegség dermatitiszének kezelésére különböző farmakológiai csoportokból, népi gyógymódokból vagy homeopátiából származó gyógyszereket kell alkalmazni. Külső és belső használatra is használják. A betegség kezelhető.

Kenőcsök és krémek

Dermatitis a kezében, annak érdekében, hogy enyhítse a gyulladást, viszketés és duzzanat a glükokortikoidokat külső használatra kenőcs vagy krém formájában.

Felhasználásukat korlátozni kell, és legfeljebb 7 napig tarthatnak, mivel a kábítószer függővé válhat, és a betegség visszavonásakor súlyosbíthatja a betegséget.

Ilyen gyógyszerek:

Alkalmazásuk hatása rövid ideig látható. Alkalmazzon kenőcsöt dermatitisről a kezeire, amire szükséged van naponta egyszer vagy kétszer, az utasítások vagy az orvos kinevezése szerint.

Az előzetes bőrt tisztítják. Szükség esetén a kezelés időtartama szünet után is megismételhető.

Ha a kezében lévő dermatitisz olyan nem hormonális kenőcsöket is alkalmaz, amelyek enyhítik a gyulladást, kiküszöbölik a viszketést, lágyítják a bőrt a kezében és felgyorsítják a regenerálódást:

 • Fenistil. A gyógyszert akkor használják, ha a kezében lévő dermatitisz nem túlságosan hangsúlyos. Ez utal antiallergiás szerekre, enyhíti a viszketést és fájdalomcsillapító hatást fejt ki. Naponta 2-4 alkalommal alkalmazza;
 • Dermaleks. A kompozíciót alkotó ásványi komplexek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, visszaállítják a bőrt és stimulálják regenerációjukat. Használja a gyógyszert naponta 2-3 alkalommal. Hormonális gyógyszerekkel kombinálható;
 • Bepanten. A dexapantén összetételében gyógyító és lágyító hatású. Naponta 2 alkalommal használják;
 • Radevit. A kenőcs összetétele az A, E és D vitaminokat tartalmazza, amelyek felgyorsítják a bőr regenerálódását és gyógyító hatással bírnak. A gyógyszert napi 1-3 alkalommal használják. Hormonokkal kombinálható;
 • Skin kupakot. Használt dermatitis esetén. Könnyen eltávolítja a viszketést, meggyógyítja, eltávolítja a puffadtságot, a vörösséget, a szárazságot. Napi 2 - 3 alkalommal használják. Az előkészítés után a bőr kiszáradását óvatosan kell alkalmazni;
 • Cink kenőcs. Szárítja a bőrt, enyhíti a bőrpírt és a gyulladást. Naponta kétszer alkalmazza a korpát.

Amikor egy másodlagos fertőzéshez csatlakoznak, olyan kenőcseket alkalmaznak, amelyek antibakteriális szerekre utalnak:

 • levomekol;
 • sintomitsinovoy;
 • tetraciklin;
 • Gentamicin.

Kombinációs eszközöket széles körben használnak, amelyek egy antibiotikumot, egy hormont és egy gombaellenes komponenst tartalmaznak:

Mi a perianális dermatitisz? A válasz itt van.

gyógyszerek

A betegség komplex kezelése a belső használatra szánt gyógyszereket használ:

 • szorbenseken: Enterosgén, aktív szén, Polyphepanum. Gyorsan eltávolítják az allergéneket a szervezetből;
 • kortikoszteroidok: Dexametazon, prednizolon. A betegség akut állapotában alkalmazandok, és csak akkor, ha más kezelési módok nem adják meg a szükséges eredményt;
 • az első generációs antihisztamin készítmények: Suprastin, Diazolinum, Dimedrol. Jó viszketés és nyugtató hatású;
 • antihisztaminok 2 - 3 generáció: Loratadin, Erius, Cetrin, Tigofast, akkor használják, ha a viszketés nem túl hangsúlyos;
 • nyugtatók: Valerian, Persen, Novo-Passit. Ha az ok dermatitis a kezében lesz, a krónikus stressz vagy depresszió felírni benzodiazepin alapú nyugtatószerek: Phenazepam, Gidazepam;
 • szükség esetén gyógyszert szedjen az emésztőrendszer normalizálására: hepatoprotektorok, enzimek, eubiotikumok.

gyógynövények

A dermatitisz megszabadulása érdekében gyógynövényeket használnak a kezükön.

A leggyakoribb és leghatékonyabb eszközök a következők:

 • kamilla. Szájon át történő alkalmazásra és lotionokra is alkalmazható. Hogy készítsen egy teáskanál virágot a növény, öntsünk kétszáz ml forró vizet, hagyjuk állni egy órát, és szűrjük. Bent a napi 3 alkalommal adagolom a gyógyszert. A kész nyersanyagokat gézben csomagolják, és fél óráig alkalmazzák az érintett területeken. Az eljárás megismétlődik reggel és este;
 • sorozat. Használható fürdőkben is és használhatják. Így, mint a kamilla és az infúzió ital egész nap, apró kortyokban. Emellett a kezek benne vannak. Jó a viszketés, a vörösség és a duzzanat enyhítésére.

homeopátia

A betegség kezelésére homeopátiás gyógyszerkészítmények alkalmazandók. Annak érdekében, hogy sikeres legyen, konzultálnia kell egy homeopátiás orvosral, aki kiválasztja az egyéni eszközöket.

Ezek a gyógyszerek a testben felhalmozódnak. Ezért ne feledje, hogy a kezelés hosszú lesz.

A homeopátiás gyógyszerek közül, amelyeket bármely gyógyszertárban megvásárolhatunk, megkülönböztethetünk:

Milyen a Quincke ödéma tünete a gyermekekben? Részletek a cikkben.

Hogyan fejlődik ki a baba duzzanat? Bővebben.

A kozmetikumok károsodott területekre való alkalmazásának veszélyei

A betegség súlyosbodása során el kell hagyni a kozmetikai termékek alkalmazását, mivel az összetételükbe tartozó összetevők túlszáradhatják a már megrongálódott és száraz bőreket.

Ez segíthet a dermatitisz tüneteinek, a repedések megjelenésének és a másodlagos fertőzésnek a növelésében.

megelőzés

A betegség elkerülése érdekében szükséges:

 • Ha háztartási vegyszerekkel vagy növényekkel kapcsolatos munkákkal érintkezik, viseljen gumikesztyűt. Az eltávolítás után a kezek bőrét tápláló krémet kell táplálni;
 • a kézmosáshoz használjon hipoallergén szereket vagy enyhe semleges szappant;
 • kerti eszközökkel való munka során viseljen kesztyűt;
 • a hideg évszakban védje meg kezeit a hidegtől.

Ha dermatitis tünetei vannak, keresse fel orvosát és időben kezdje meg a kezelést.