A legegyszerűbb paraziták fajtái és az általuk okozott betegségek sajátosságai

Az ember legegyszerűbb parazitái olyan egyedekhez tartoznak, amelyek egyetlen sejtből állnak. Az emberi testben parazitizáló protozoonok protozoonózisok betegségeihez vezetnek, amelyek néha nagyon veszélyes következményekkel járnak, akár haláláig is.

besorolás

4 protozoa osztály van:

 1. Flagellates (leishmania, lamblia, trichomonads, trypanosomatides);
 2. sporoviki (coccidia, malarial plasmodium);
 3. infusoria (balantidia);
 4. szarkodikus (ameba).

Ezek a parazita protozoák veszélyes betegségeket okoznak az emberekben

ostoros

Leishmania

Leishmania leishmaniasishoz vezet, amelyet bőrkárosodás (bőrleishmaniasis) vagy belső szervek (viszkózisos leishmaniasis) jelent.

A leishmaniászt szúnyogok hordozzák. Megfertőződnek, amikor a beteg vagy az állat vére kimerült. A kórokozó szúnyogriasztás után belép az emberi szervezetbe.

A leishmaniasis jelentőségét magyarázza az a tény, hogy bonyolítja a HIV-fertőzés folyamatát, ami HIV-vel összefüggő betegségeket jelent.

A bőr leishmaniasis (pendinus fekély) esetén a leishmania áthatol egy ember bőrén, ahol később szaporodnak. A gyulladás a szövetek halálával és a fekélyek kialakulásával alakul ki. A bőr leishmaniasis két fajtája van: városi és vidéki.

A városi fajtában a fertőzés fertőzött emberekből és kutyákból történik. Az inkubációs időszak alatt nincs változás az emberi testben. Ezután a szúnyogriasztás helyén barnás csomó (leishmanioma) alakul ki. Idővel nő. 5 - 10 hónap elteltével a leishmanioma helyén kerek fekély képződik. A betegség időtartama 1-2 év.

A leishmania hordozói a Phlebotomus nemzetségtől származó szúnyogok

Vidéki fajta esetén a fertőzés gerbil, földi mókusok okozta. Az inkubációs időtartam 1 hét és 2 hónap között van. A betegség kezdete akut. Az arc bőrén a karok, a lábak képződnek a leishmaniómák, hasonlóan a tályoghoz. A betegség első heteiben szabálytalan alakú, gőzs tartalmú fekélyek képződnek. A gyógyulás 2-4 hónap alatt hegek kialakulásával következik be. A betegség legfeljebb hat hónapig tart.

A zsigeri leishmaniasisban a test fertőzése beteg, kutya, vadon élő állatok által történik. Az inkubációs idő kb. 3-6 hónap. A betegség fokozatosan manifesztálódik. Vannak gyengeségek, rossz közérzet, láz, a lép, máj hypertrophia. A bőr viaszos, halványzöld vagy sötét. A szív, a mellékvese, a vesék sérülnek.

 • A kórokozók azonosítása a nyirokcsomók tartalmában, a csontvelőben, a lépben;
 • Bőrvizsgálatok leishmaninnal. Bőrönként 6-8 hét után pozitívnak bizonyulnak. A zsigeri formában a minták negatívak;
 • Az ELISA a legpontosabb módszer a zsigeri forma felismerésére.

Leishmaniasis fekvőbeteg kezelést végez. Szükséges ezen betegek elkülönítése más betegektől a másodlagos fertőzések előfordulásának megelőzése érdekében. A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen, mivel a betegek kimerültek.

A leishmaniasis kezelésére alkalmazott gyógyszerek: amfotericin B, paromomicin, pentamidin izotionát, solusurmin, sztíbium készítmények.

A megelőzés magában foglalja a rágcsálótörök ​​eltávolítását, a kóbor kutyák befogását, a leishmaniasis által fertőzött állatok megingását és a szúnyogok gócainak pusztítását.

Giardia

Giardia vezet a giardiasishoz. Parazitizálnak az emberi testben a vékonybélben, az epehólyagban. A létezés két formája lehetséges: mobil (vegetatív) és mozdulatlan (ciszta).

Fertőzés akkor lehetséges, ha cisztákkal, gyümölcsökkel, vízzel szennyezett zöldségeket fogyasztanak, valamint nem mosott kézzel és háztartási tárgyakon.

Egyszer az emberi testben a lamblia a vékonybélben él, irritálja a nyálkahártyáját. Megnövekedett gázképződés, hasi fájdalom, émelygés. A szék instabillá válik (a székrekedés váltakozik a hasmenéssel). A gyermekeket gyakrabban fertőzik meg.

Diagnózis: a Giardia kimutatása székletben vagy duodenumban, antitestek a vérben.

Gyógyszeres kezelés: tinidazol (fazizin, ametin, tinogin), tiberal (ornidazol), makmiror.

Megelőzés: személyes higiénia, zöldségek, gyümölcsök mosása étkezés előtt, legyek elpusztítása.

Trichomonas vaginalis

A Trichomonas vaginalis az urogenitális rendszer gyulladásához vezet - trichomoniasis. A fertőzés terjedésének módja a legtöbb esetben szexuális. A háztartási fertőzések (az ágyneműkkel ellátott közös higiéniai cikkek révén) ritkák. Lehetőség van újszülött lány átvitelére fertőzött anyáról. A betegség krónikussá válhat.

A trichomoniasis a nőknél a hüvelygyulladás jellegzetes kisüléssel, viszketéssel és a hüvelyben égő vaginitisben nyilvánul meg.

A férfiaknál az urethritis kis nyálkahártyákkal manifesztálódik.

Diagnózis: Trichomonadok kimutatása kenetekben.

Mindkét szexuális partner kezelésére kerül sor, a bensőséges kapcsolatokat a kezelés időtartama alatt kizárják.

 • orális adagolásra szolgáló tabletták - trichopolum, dazolik;
 • vaginális tabletták - terzinán;
 • vaginális kúpok;
 • antiszeptikumok.

Megelőzés: intim higiénia, óvszerhasználat.

spóra

Vitatják a vitákat. A Sporoviks a test különböző szöveteiben és sejtjeiben él. A láz, a vérszegénység, a sárgaság a sporovik fertőzés jellegzetes tünete.

coccidia

A Coccidia egy személy toxoplazmózist okoz (veleszületett és szerzett, akut és krónikus). Kaphat fertőzött macskákból.

A veleszületett formában a magzati halál az embrióban, az újszülött halálának a szepszis vagy a túlélőknél az idegrendszer (dementia), a szem megdöntése.

Az akut szerzett forma tífuszként jelenik meg (a hőmérséklet emelkedése, a máj hypertrophia, lép) vagy az idegrendszer zavarai (görcsök, bénulás) túlsúlyában.

A krónikus formát a hőmérséklet-emelkedés, a fejfájás, a nyirokcsomók és a máj emelkedése, a munkaképesség csökkenése okozza. Lehetséges károsodás a szemnek, a szívnek, az idegrendszernek.

A Coccidia az Apicomplexa típusú protiszták alosztálya.

A toxoplazmózis rejtett áramlását okozhatja.

A diagnózist a vérben lévő antitestek meghatározásával végezzük.

A kezelés gyakran nem szükséges. A terhes nőket és az újszülötteket az akut tünetek megszüntetésére kezelik.

Az egyidejű HIV-fertőzésben szenvedő betegeknek a toxoplazmózis kezelésére van szükség, a 200-nál kisebb védett immunsejtek (CD4) szintjének csökkenésével.

A toxoplazmózis kezelésére kiválasztott gyógyszer co-trimaxazol (biseptol) volt.

A megelőzés magában foglalja az állatok gondozására vonatkozó egészségügyi előírások betartását, a termékek feldolgozását, a terhes nők toxoplazmózisának vizsgálatát.

Plasmodium malaria

Ez vezet a maláriához, amely lázas támadásokkal, vörösvértestek elpusztításával, máj és lép hypertrophiával jár.

A fertőzés forrása beteg, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja.

A fertőzés akkor jelentkezik, ha a szúnyog megreped, amikor a nyálas plasmodia belép a testbe. Vérrel elérik a májat, ahol az első (szövet) fejlődési stádiumuk megtörténik. Ezután behatolnak a véráramba, és bejutnak a vörösvérsejtekbe. Itt a második (erythrocyte) fejlettségi állapot valósul meg. Ezután az eritrociták elpusztulnak, és a plazmid felszabadul a vérbe, amit egy láz támad.

Malariális plazmodium - a malária okozta egysejtű parazita

A diagnózis alapja a paraziták kimutatása a vérben.

Kezeléshez kinint használunk. Szükség esetén tüneti kezelést végezzen.

A megelőzés a maláriás szúnyogok elleni küzdelem.

 • szúnyoghálók ablakokra és ajtókra;
 • repellensek használata;
 • tározók kezelése.

csillósok

Balantidium

Balantidiás okoz. Parazitizálja a vastagbélben. Cisztát képez. Fertőzés akkor következik be, ha lenyelt cisztákat. Az emberi fertőzés fő forrása a sertés, amely a betegség hordozója. Az infúzió a fekélyek kialakulásához vezet a bél falán. Ezt egy, az amoebicus dizentéria (folyékony vérzsír széklet) sajátos klinikája tükrözi.

Infúzió balantidium parazitizálja a vastagbélben

A diagnózis alapja a kórokozó kimutatása a székletben.

Kezelés: antibiotikus kezelés (monomicin, oxitetraciklin). Megelőzés balantidiasis: az egészségügyi szabványoknak való megfelelés munkavállalók húsfeldolgozó üzemek, gazdaságok.

sarkodovyh

Diszterikus amóba

A dysenterikus amóba amebiasis, ami a dysentériához hasonló betegség. Cisztákat képezhet, ami a vastagbélben megjelenő fekélyek kialakulásához vezet.

A dysenterikus amóba súlyos amebiasisot okoz

A diagnózis az amőba szöveti forma ürülékének kimutatásán alapul.

A kezelést kórházban hajtják végre: metronidazolt, tinidazolt, a tetraciklin-sorozat antibiotikumát.

A betegség megelőzése érdekében be kell tartania a személyi higiéniai szabályokat.

Protozoalis megbetegedések, mi az: a fertőzés módja, a tünetek, a szövődmények, a diagnózis és a kezelés

Viszonylag kicsi a protozoális betegségek száma, amelyek hatással lehetnek egy személyre. Legtöbbünk a legegyszerűbb tünetmentes hordozók (azaz tünetek nélkül).

De ezek a baktériumok, egysejtű fertőzések rendkívül veszélyes, és át az emberre a házi- vagy vadállatok, valamint a szúnyogok, legyek, kullancsok és más rovarok.

Érdemes tehát tudni, hogy a fertőzés típusairól és módjairól, valamint a fertőzés elleni küzdelem tüneteiről és módszereiről a lehető legnagyobb mértékben ismerjük.

Protozoális betegségek

Mi a protiszta? A protozoa (protozoa, protozoa) olyan egysejtű eukarióták csoportja, amelyek nem képesek önállóan szerves anyagokat előállítani. Emiatt a megélhetésük érdekében más élő szervezetek által termelt szerves anyagokat használnak.

Protozoák léteznek a földgömb minden területén: a talajban, a vízben, a levegőben. Bár több száz faj létezik, a fertőző betegségek csak a parazita élethez igazodó kórokozókat okozhatják.

A protozoák egyetlen sejtből állnak, amely tartalmazza az élethez szükséges összes elemet. A gasztrointesztinális traktusban élő paraziták lakói a szájon át jutnak el, és székletben vagy nyálban járnak.

Az új tulajdonos nyers vízzel, piszkos kézzel vagy vérszívó rovarok segítségével kerül átadásra.

Életciklus

A parazita létezése három fő szakaszból áll:

 1. Bejutás az emberi testbe;
 2. Másolás, amely más parazitákat hoz létre;
 3. Tojás.

Protozoa által okozott betegségek

A sok egysejtű fertőzések embert érintő (leishmaniasis, piroplazmózisra, trichomoniázis, kokcidiózis, balantidiasis, giardiasisnak candidiasis, álomkór és más bélrendszeri protozoozy) a legismertebb és leggyakoribb betegségek - malária, amebiasis, giardiasisnak toxoplazmózis.

malária

A tudományos kutatások szerint a malária, hasonlóan más protozoonfertőzésekhez, módosult és adaptálódott a környezethez. Évente körülbelül 250 millió ember megbetegszik vele, és az esetek felében halálhoz vezet.

A kórokozó a baktériumok plazmódja, négy fajra osztva. Ezek a baktériumok, és ennek megfelelően a betegség is gyakori Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában.

A betegség a mikrobák átadását a szúnyog nyálából az ember vérébe juttatja. A reprodukció után a májbaktériumok egyszerű felosztása után vérbe jut, fertőző folyamatot kezdve.

tünetek

A malária kezdeti jelei nem feltétlenül hangsúlyosak. Összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Figyeljen oda, ha vannak:

 • gyengeség;
 • fáradtság;
 • fejfájás;
 • kellemetlen érzés a hasban;
 • izomfájdalom;
 • hányinger.

A betegség klasszikus megnyilvánulása - a hidegrázás és a láz meglehetősen ritka. A leggyakoribb nyomáscsökkenés, hányás, vérszegénység.

A szövődmények, a görcsök, a kóma, a hipoglikémia, a veseelégtelenség, a vizelet fekete lehetnek.

diagnosztika

A laboratóriumi vérvizsgálat alapján pontos orvosi diagnózist készítenek. De előtte, hogy kizárjon más lehetőségeket, a szakértő alaposan megvizsgálja a rendelkezésre álló tüneteket, epidemiológiai és földrajzi adatokat.

kezelés

A kezelést szigorúan kórházban végzik, a szúnyogoktól és más rovaroktól védett szekciókban. A pácienst speciális antiprotozoonok (quinine, Delagil, Mefloquine, Hingamin) írják elő. Rövidesen gyorsan megszabadulnak a trópusi és a négy napos maláriától. Ezután a tanfolyamot a Primachin végzi, annak érdekében, hogy elkerülje a visszaesést.

megelőzés

A malária fertőzésének leghatékonyabb módja nem az, hogy olyan országokba és területekbe utazik, ahol a betegség gyakori.

Ha nem tudja elkerülni az utazást, mindenképpen látogasson el egy orvoshoz, aki megadja a szükséges ajánlásokat és előírja a vakcinázás menetét.

Védje meg magát a rovarcsípésektől repellensekkel és szúnyoghálóval.

amőbás

Ezt a betegséget, amoebicus dysenterynek is nevezik, a fertőzött személy által átadott egyes amoebák okozzák.

A maláriahoz hasonlóan a protozoális megbetegedésekkel szembeni fertőzés valószínűsége az ember számára a forró vagy fejlődő országokban a legmagasabb, rossz higiéniai körülmények között.

A protozoális inváziókat olyan paraziták okozzák, amelyek az emberi szervezetbe vízzel vagy táplálékkal belépnek, és a ciszták már jelen vannak benne. A ciszták belekerülnek a belekbe, ami a colitis tüneteit okozza.

Amébiasis megnyilvánulásai

Leggyakrabban a fertőzés tünetmentes. Más esetekben a következők lehetségesek:

 • fájdalom a hasban és a háton;
 • gyengeség;
 • fogyás.

Az amebiasis tünetei hasonlóak lehetnek az appendicitishez. Amikor meglátogatja a WC-t, a széklet vérrel és nyálkahártyával jön ki. Mindez lázzal és hasmenéssel jár.

diagnosztika

Parazitológiai vizsgálatokat végeznek a diagnózishoz. A mintákat kivesszük a székletből, végezzünk rektális kenetet.

Az extraintestinalis amebiasis, ultrahang, CT és röntgensugarak előírt.

kezelés

A kezelést az orvos külön-külön végzi, a betegség típusától függően. Általában ez az antiprotozoális gyógyszer - széles spektrumú antimikrobiális tabletták (Metronidazol, Ornidazole, Tinidazole).

A sikeres kezelés eredményeként az eredmény 2-4 hónap alatt érhető el. De néha a folyamat akár egy évig is eltarthat.

A súlyos amoebiasisban szenvedő betegeknek valószínűleg további antibakteriális gyógyszerekre van szükségük.

megelőzés

A protozoális bélfertőzések profilaxisa higiéniát, alapos kézmosást, zöldséget, gyümölcsöt és rovarok pusztulását tartalmazza.

Ugyanezen célból felmérést végeznek az élelmiszeriparban foglalkoztatottakról.

giardiasisnak

A giardiasis egy protozoális fertőzés, amelyet a lamblia ciszták okoznak. A kutyák, a rágcsálók, a macskák, a sertések és a szarvasmarhák átkerülnek. A cseppekkel fertőzött dolgok és ételek között a fekvő-szájon át jutnak be a szervezetbe.

Gyermekintézetekben lehettek edények, játékok, tollak.

A lamblia testében nem sokáig van egy helyen. Az elülső villákhoz csatlakoznak, így a hátat szabadon hagyják. Néhány idő múlva eltávolítják őket és átkerülnek a szerv egy másik részébe, néha behatolnak a szövetébe.

A giardiasis tünetei

Ami az összes bélfertőzést illeti, a betegség jellegzetes jelei: letargia, hasi fájdalom, fokozott fáradtság.

Emellett tartalmazzák a következőket:

 • étvágytalanság;
 • gyomorégés;
 • hasmenés, székrekedés;
 • fájdalom a köldökben;
 • a cholecystitis tünetei.

A 25-27 éves korosztályban a lambliasis a gyomor-bélrendszeri rendellenességekben fejezhető ki. Emellett észlelhető az allergiás reakciók (fulladás, csalánkiütés, rhinitis, bőrviszketés) megjelenési formái.

diagnosztika

A pontosabb diagnózis érdekében duodenális és immunológiai vizsgálatokat kell végezni, és át kell adni az elemzést. A vérben a lambliasis már a fertőzés után 10-14 nappal kimutatható.

kezelés

A parazita típusától és a betegség súlyosságától függetlenül, ha a lamblia cystát kimutatják a vérben, bizonyos kezelést kell előírni. Ha azonban a máj vagy a bél funkciói megsérülnek, először a páciens átfogó vizsgálata szükséges.

Ezt követően a következő antiprotozoális szerek írhatók elő:

A legegyszerűbb emberi paraziták az általuk okozott fajok és betegségek

A legegyszerűbb szervezetek, amelyek a Föld víztestében, talajában és levegőjében élnek, legfeljebb 15 000 fajhoz tartoznak. Néhány közülük bolygónk legősibb lakói. Az első élő szervezet megjelenése óta eltelt évek millióinál a protozoák többsége nem változott sokat. De megtanulták, hogy jól alkalmazkodjanak az új élőhelyekhez, és megtalálják a túlélési módokat. Ezeknek a szervezeteknek az egyik legnyilvánvalóbb módja a parazitizmus, beleértve az emberi testet is.

Mi a legegyszerűbb emberi parazita?

Az emberi test, mint a többé-kevésbé nagy állatok teste, nagyon vonzó tárgy az élet parazita példányainak. A legegyszerűbb, többsejtű paraziták (bélférgek) mellett élhetnek az emberi testben is.

Az élőhely szerint a legegyszerűbb forma lehet endogén (az emberi testben élő) vagy exogén (a bőr, amely a lakóhelyet választotta). Néha, a fejlődés előrehaladtával, a paraziták mozognak a testen, kiválasztják a legmegfelelőbb élőhelyet egy adott fejlődési szakaszra.

A mikroszkopikus dimenziók és a primitív struktúra jelenléte lehetővé teszi a legegyszerűbb paraziták sikeres túlélését és szaporodását a legnehezebb körülmények között. Minden ez a faj jellemzi szerkezet, amely egyetlen sejtből, tele citoplazma - a sejten belüli folyadék végbemenő összes anyagcsere folyamatok bevonásával organellumok (struktúrák, amelyek különböző funkciókat töltenek be az élet fenntartásához)

A mozgás funkcióit az erre a célra szolgáló flagella, cilia és pszeudopódia végezheti el. A fő folyamat (élelmiszer) többféleképpen valósul meg:

 • lenyelés a sejtes szájjal;
 • áramlik a pszeudopódák (pszeudopódák);
 • a membrán felületének felszívódása.

A kedvezőtlen körülmények a ciszták képződésének jelévé válhatnak - a külső környezet kagyló hatásaival szemben ellenállóak. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a legegyszerûbb paraziták egy személy átmenjenek egyik fogadóból a másikba, és tartsák a fogvatartott belül a parazita több éve.

A reprodukciós cisztát egy vékony, időbeli membrán kialakulása jellemzi, amely a legrövidebb hasadási periódushoz szükséges.

Fontos! A legegyszerűbb emberi paraziták a protozoális fertőzések kórokozói: giardiasis, trichomoniasis, alvási betegség, amoebicususziás, malária stb.

Protozoan paraziták típusai

A reprodukció és a mozgás útján a táplálkozás természetét az ember legegyszerűbb parazitáinak négy fő osztálya különbözteti meg:

ostorozza:

Például lamblia, leishmania, trichomonads, trypanosomes. Van egy hosszúkás ovális vagy körte alakú testük. Ezek 1-8 flagellát tartalmazhatnak - vékony citoplazmatikus kúszások, melyek a legfinomabb fibrillákból állnak. Mozognak zászlósan előre, mintha "csavarni" a tér előttük. Egyél mind a kész tápanyagok felszívásával, mind a szúrással a membránon keresztül. A sokszorosítás a legtöbb esetben két lányos sejtekből való egyszerű megosztással jön létre. A Flagellates legfeljebb 10 000 ember települései élhetnek;

spóra

Például maláriás plasmodia, toxoplazma Gondii. A protozoa fajta képviselőinek, amelyek egy nagyon komplex fejlődési útvonallal jellemezhetők: a hordozóról az emberi vérre, majd a májra, ahol a parazita reprodukálja és befolyásolja a vörösvérsejteket. A reprodukció során keletkező toxinok emberi hordozó betegséget okoznak. A következő fejlődési ciklusban a kórokozóknak újra be kell lépniük a hordozó testébe, ahol a hím és nőstény sejtek érése és a spórák képződése megtörténik. Az érés után a spórák elpusztulnak, és a parazita újra belép a hordozó testébe. A ciklus megismétlődik;

csillósok

Például balantidia. Az infusorokat mozgás jellemzi csillók segítségével. A test sejtjeiben két mag van: egy nagy mag mindegyik létfontosságú folyamatot irányítja, egy kis számára, a protozoa létezésének szexuális oldalán a fő szerepet. A szaporodás úgy történik, hogy a sejtet félig elosztják, a fajok legtöbb képviselője ezt naponta, naponta néhányszor - többször is. Egy speciális üregben (a "sejtes szájban") az ételt a csilló mozgása vezérli, a sejt belsejében, amelyet az emésztőrendszer dolgoz fel, és nem emésztett maradványokat vesz ki;

sarkodovyh

Például az amoeba-dizentéria. Nem állandó alakja, sok hamis lábát képezi, amelyek segítségével mozog és rögzít élelmiszereket. Szétszórva egyszerű megosztottsággal. Többféle formában is létezhet: szövet, luminal, pre-cisztikus. A szövet formája csak a beteg belsejében él. A fennmaradó formák a hordozó testében is előfordulhatnak.

Fontos! Primitív szerkezet, a formáció a ciszták, a legegyszerűbb módszer a terjedési, mikroszkopikus méretű - mindezen tényezőket lehetővé protozoa paraziták behatolnak a legbiztonságosabb emberi test szöveteiben és a káros hatásának hiányát forrásává válnak a számos súlyos és néha nehéz diagnosztizálható patológiás körülmények között.

Milyen betegségek okozzák a legegyszerűbb parazitákat

A legegyszerűbb mikroorganizmusok parazita életmódja a fenti tényezők mellett hozzájárul az anaerob légzés képességéhez, bár sokan használhatják az oldott oxigént.

Az protozoon paraziták által okozott betegségek közé tartoznak a következők:

malária

A fő tünetek a lázcsökkentők, ízületi fájdalom, hányás, vérszegénység, görcsök. A lép léphet fel. A maláriát a betegség ismétlődő lefolyása jellemzi, nyugalmi időszakokkal és súlyosbodással. A kórokozó típusától függően különböztethetők meg a formák: három nap, négy nap és trópusi. A betegség gyakori Afrikában és Dél-Ázsiában. Sok évszázadon át, mint ma, a kinin, a cinchona kéregből készült készítmény továbbra is a fő kezelés. A szintetikus analógok létrehozása ellenére a fertőzés okozta halálesetek olyan területeken fordulnak elő, ahol nincs hozzáférés a modern orvosi ellátáshoz;

Amebiasis (dysentery amoebiasis)

A legegyszerűbb parazita - améba-diszentéria osztályú sarcod. A fertőzés a bélben és az intestinalis (a májban kialakuló) képességet hordozza. A fertőzés után 7-10 nappal az első tünetek: hasi fájdalom, gyengeség, subfebrile hőmérséklet (akár 37,5 ° C-ig). Körülbelül 10% -uk súlyos hasmenést észlelhet, vérnyomással és nyálkahártyával. Minden harmadik fertőzött személy lázat alakul ki. Jellemzője a májnövekedés, és bizonyos esetekben a máj tályogának növekedése. Ha a kezelés nem indul el időben, az elhúzódó hasmenés a páciens testének kiszáradását, gyengeségét és kimerülését okozza. A betegség kitörése jellemző a forró éghajlatú országokban;

giardiasisnak

A betegséget a legegyszerűbb osztályharcok okozzák - Giardia. Ezek a parazitáknak 4 pár zászlója és egy szívólemezük van, amellyel a vékonybél belső oldalához kötődnek. Ha a tünetek a fertőzés: fájdalom és duzzanat a has felső részén, a hányinger és a zúgás, a meghibásodás a bél, bőrelváltozások (atópiás dermatitisz), szabálytalanságok az epehólyag, gyengeség és erőtlenség, rossz étvágy és alvás. Jellemzően a giardiasis széles körű eloszlása ​​a forró éghajlatú régiókban Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Oroszországban az átlagos incidencia 0,1%, az USA-ban 0,05%;

leishmaniasis

A betegséget a leishmania okozza, a parazita a flagellától. A bőr és a nyálkahártya-bőr leishmaniasis fő tünetei a bőr fekélyek formájában jelentkező elváltozások. Nyálkahártya formájával ödéma és deformitás léphet fel. Ha a légzőrendszer részt vesz a folyamatban, ritka esetekben halálos kimenetelű lehet. A zsigeri formát a máj és a lép, a láz és az anaemia emelkedése jellemzi. A betegség 88 országban gyakori, főleg trópusi és szubtrópusi klímával;

trichomoniasis

A betegséget a Trichomonas okozza - a parazita a zászlós osztálytól. Az urogenitális rendszer érintett. A nők fő tünetei viszketés és égetés, a külső nemi szervek hyperemia, kellemetlen szagú váladék jelenléte, néha kellemetlen érzés lehet a nemi közösülés és a vizelés során. A férfiaknál a legtöbb esetben a betegség tünetmentes, néha fájdalom jelentkezhet vizeléskor és ürüléskor, a prosztatagyulladás tünetei;

balantidiasis

A kórokozó egy parazita a balantidium infúzióinak osztályából. A jellegzetes tünet a hasi fájdalom, hasmenés és a nyelv elmaradása. A betegség akut esetekben, a hőmérséklet emelkedésében általános mérgezés jelei lehetségesek. A fertőzés is krónikus lehet, időszakos remissziós és exacerbációs időszakokkal. Bonyolult esetekben bélperforáció és peritonitis lehetséges;

toxoplazmózis

A betegséget a sporovikok osztályából származó parazita okozza - Gondia toxoplazma. A betegség jellegzetes tünetei a szemek, az idegrendszer, a szívizom, a nyirokcsomók, a máj és a lép léziói. Főleg krónikus formában áramlik. Gyakran előfordul, hogy az elsődleges fertőzés nagyon egyszerű, egy átlagos ARI védőbevonata alatt. Ezután az immunitás mindig megjelenik, és a további fertőzés nem lehetséges. A legnagyobb veszély a terhesség alatt a magzatra: ha a gyermek túléli, akkor az idegrendszer súlyos elváltozásai, a szem;

Alvó betegség

A betegséget a flagelláris osztály - a tripamán gambiai vagy a rhodesian - egyszerű parazita okozza. Az első szakaszban jellemző jelek: láz, fejfájás és ízületi fájdalom. 7-20 nap múlva a betegség második fázisa: a környező világ észlelésének megsértése, a mozgások koordinációjának zavarai, zsibbadás és alvászavarok. A betegség kitörése a trópusi Afrika bizonyos területein lokalizálódik, a fertőzés fő vektorának élőhelye a legyek;

Chagas-betegség

A kórokozó egy parazita a flagellar tripanoszóm kruzi osztályától. Az elsődleges tünetek a láz, nyirokcsomók nagyítása, fejfájás, duzzanat a harapás helyén. A kezdeti stádiumban a betegség jelei hiányozhatnak, és 8-12 hét után 30-40% -on előfordulhatnak másodlagos tünetek: a szív kamrai emelkedésének, a nyelőcső kiterjedésének és a vastagbél-megnagyobbodásnak. A betegség második szakasza a fertőzés után 10-30 évig tarthat. A legelterjedtebb fertőzés Latin-Amerikában volt.

Fontos! A legegyszerűbb paraziták többsége az emberi testbe esik, ha nem tisztelik az általános higiéniai és személyi higiéniai szabályokat.

A fertőzés módja

Bármely mikroorganizmus bejutása az emberi testbe történhet penetráción keresztül a beágyazódásokon vagy természetes nyílásokon keresztül. A környezet legegyszerűbb parazitainak többségében az emberek fertőzésének módja a négy leggyakoribb:

 1. Kapcsolat-háztartásban. A fertőzésnek ez a módja a legegyszerűbb szervezetek számára hozzáférhetővé válik, megsértve a szennyvízelvezetést és a személyi higiéniát. Végtére is, a legtöbb mikroorganizmus az egyik gazda testéből a másik szervezetébe való átmenetében cisztákat képezhet, és ebben az állapotban maradhat, amíg kedvező környezetbe nem kerül, azaz - a személybe. Fertőzés bármikor előfordulhat: amikor kézzel kezet, használjon más háztartási tárgyakat (törülközőt, ágyneműt, edényt), mosson kezet piszkos vízzel (tóban) stb.
 2. Széklet-orális (giardiasis). Ebben az esetben a fertőzés akkor fordul elő, amikor a parazita székletből vagy hányásból elhagyja a beleket. Ha a higiéniai szabályokat nem tartják be, a parazita belép a vízbe, az élelmiszerbe vagy az új tulajdonos kezébe, és behatol a szervezetbe. A fertőzés forrása is gyengén mosható zöldségekkel és zöldségekkel, valamint gyermekek számára - piszkos kézzel a homokozóban vagy háziállatokkal való játék után;
 3. Fertőzött termékeken keresztül (toxoplazmózis). A legtöbb állatban, különösen a vadon élő húsokban előfordulhatnak olyan protozoon paraziták cisztái, amelyek, ha nem megfelelően kezelik, beleesnek az emberi testbe. Az is lehetséges, hogy szennyezett, tejtermékek, amelyek nem tisztították és a nyers hal megfelelő hőkezelés nélkül;
 4. Elfogadható (malária, alvászavar). A fertőzés a kórokozó átvitelével történik a hordó nyálán keresztül a harapás során. A betegséget a fertőzött rovarok közvetlenül egy receptív szervezetbe továbbítják.

A fertőzés legfontosabb módjain kívül a fertőzés is előfordulhat néhány más módon, amelyek sokkal kevésbé gyakoriak:

 • Transplacentus - a legegyszerűbb paraziták bejutása a fertőzött anyától a placentán keresztül a magzatig;
 • Gemokontaktny - amikor a beteg vér parazitákkal fertőződik (orvosi eljárások, narkotikus injekciók, nemi úton);
 • Szexuális - fertőzés csak szexuális érintkezés esetén jelentkezik.

megelőzés

Az egyszerű parazitákkal való fertőzés megelőzése mindenekelőtt a higiéniai és egészségügyi előírások betartását tartalmazza. A parazitafertőzés lehetőségének megszüntetése ésszerűen számos ajánlást követve érhető el:

 • A hús, a tejtermékek és a haltermékek hőkezelése megfelelő mértékben (a hőtechnikai előírások betartásával). Különös figyelmet fordítanak a nem tisztított termékekre;
 • Gyümölcsök, zöldségek, bogyók és gyógynövények alapos mosása, lehetőleg forró vízzel. Ha lehetetlen melegíteni, különösen a gyermekek számára, jobb eltávolítani a bőrt;
 • Rendszeres orvosi vizsgálatok, különösen ha feltételezik, hogy protozoon paraziták fertőzöttek;
 • Egy szexuális partner iránti elkötelezettség és nem kábítószer-használat;
 • konkrét intézkedések alkalmazhatók a fertőzés megelőzését a rovarcsípés: A gyógyszerek használata készítmények gyilkos szúnyogok, szúnyogháló és rovarriasztók, a kiválasztódás transzgenikus szúnyogok (rezisztens malária), hogy egy vakcina.

Fontos! Nagyon fontos a fertőzés megelőzése, beleértve a legegyszerűbb parazitákat is, a test ellenállásának szintje. Végül is, ha a ciszta kedvezőtlen körülmények közé esik, ahol hiányzik a táplálkozás, vagy az immunsejtek állandóan idegen tárgyat támadnak, akkor a parazita elpusztul, vagy elhagyja a gazda testét.

Van számos olyan termékek, amelyek természetes immunstimuláló (fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, zöld tea), hogy egy kiegyensúlyozott használata a test lehet nagy segítség az immunitás erősítése.

Ezen kívül egyes termékeket negatív hatással van a növekedés és a szaporodás egysejtűek, különösen benyújtott az emésztőrendszerben: zabkása rizs és árpagyöngy, szárított gyümölcs, sült alma, növényi olaj, párolt zöldség. A paraziták kezelésében szükséges a fermentációs folyamatokat előidéző ​​termékek korlátozása vagy megszüntetése: pékáruk és cukor.

Jelenleg a gyógyszeripar számos parazitaellenes, drága gyógyszert ajánl. Hatékony alkalmazásuk azonban csak megelőző intézkedésekkel és egy bizonyos étrend betartásával érhető el, amelynek összetételét szakképzett szakember kérheti.

Ne felejtsd el a népi jogorvoslatokat, amelyeket idővel és sok generáción keresztül teszteltek. Minden módszer és módszer együttes alkalmazása esetén, az orvos felügyelete alatt a paraziták nagyon kevés esélyt kapnak.

Protozoa által okozott emberi betegségek (dysentery, giardiasis, malaria, leishmaniasis, alvászavar)

Néhány protozoa faj gonosz ellensége az embernek. Ezek paraziták, amelyek súlyos betegséget okoznak. A diszpezférikus amóba, mivel a bélben van, általában táplálja az ott élő baktériumokat, és nem károsítja a személyt. De bizonyos körülmények között a vizenyő amoeba behatol a bél falába, és ott szaporodnak, fekélyekké válnak. Az amoeba eszik a vérsejteket, amóbikus vizenyő okoz. Véres hasmenés kezdődik, van gyengeség, fáj a hasban. Ezen amoebák bejutása a májba vagy az agyba egy személy halálához vezethet! Fájdalom a szájon keresztül folyik a vizenyő amőba cisztájával, amely mosatlan zöldségeken, gyümölcsökön található, a személy piszkos kezein.

A "piszkos kezek betegsége" szintén lambliasis, ami flagellate lamblia-t okoz. Lehet fertőzött étellel vagy ivóvizet tartalmazó lamblia. Ezek a paraziták szaporodnak a bélben, ami irritálja a nyálkahártyáját. A hasban fájdalom, émelygés, székrekedés, majd hasmenés következik be. A giardiasis gyakran befolyásolja a gyermekeket.

A súlyos betegség a malária. Ezt egy maláriás plazmodium okozza, amely Sporoviki típusú (1. ábra) képviselője, az emlősök és madarak vérsejtjeiben telepedik le. A betegek a láz, a máj és a lép megnagyobbodása miatt szenvednek. A betegség kórokozóinak hordozója az Anopheles nemzetségből származó maláriás szúnyog nőivarúja, és neki a maláriás plazmódia belép a páciens vérének szívása során. Az egészséges ember parazita fertőzötté válik, ha egy ilyen nőt megharap.

A leishmaniasis súlyos lázzal jár együtt, ami a ragadozó Leishmania-t okozza.

Ezek intracelluláris paraziták, szúnyogok szállítják őket. Fejlesztése Leishmania két szakaszból áll: az ostoros stádiumban vannak az emésztőrendszer, a szúnyogok, és bezzhgutikovoy élő emberi sejtekben, rágcsálók, kutyák, rókák. Anyag a http://worldofschool.ru-tól

Afrikában elterjedt flagellate trypanosomes okoz egy személy halálos alvási betegséget. Ezzel a parazita fertőzés következtében fellép a lélegző harapás.

Annak érdekében, hogy ne légy áldozata a parazita protozoáknak, egyszerű szabályokat kell követni: csak forralt vizet inni: ne úszkáljon a stagnáló, szennyezett vízben; mossa kezet ásás után, kommunikáljon az állatokkal; védi az élelmeket a legyektől és más rovaroktól; vakcinázni, mielőtt a trópusi országokban megy.

Paraziták az emberi szervezetben: protozoa, bélférgek, gombák. Jelek, fertőzés, diagnózis, kezelés, megelőzés

Paraziták típusai

A paraziták olyan szervezetek, amelyek léteznek és táplálkoznak (parazitálnak) egy másik szervezet (ebben az esetben egy személy) rovására, amelyet fogadónak vagy hordozónak neveznek.

Több mint 300 paraziták léteznek az emberi szervezetben. A ma létező osztályozással mindet hat nagy csoportok - vírusok, baktériumok, egysejtűek, férgek, gombák, ízeltlábúak. Paraziták okoznak sok fertőző betegség, de parazita (amely szentelt ezen az oldalon) általában a betegséggel kapcsolatos, kórokozók, amelyek egyszerűek, férgek és a gombák. Nézzük részletesebben a három csoportot.

elemi

Protozoa paraziták, hogy élnek az emberi szervezetben, vannak osztva négy osztályba: sarkodovyh (Sarcodina), ostorosok (Mastigophora), sporozoans (Sporozoa), csillósok (Ciliata). Az protozoa által okozott betegségeket protozoózisnak nevezik.

Protozoonfertőzések vagy protozoózis okozta az egysejtű protozoa típusához tartozó paraziták. Protozoa súlyos betegséget okoz egy személyben. Körülbelül 50 olyan protozoafaj van, amely embereket okoz. A protozoák különböző szervekben és szövetekben vannak parazitálva: a vérben, a belekben, a központi idegrendszerben, a májban, a tüdőben stb. A patogének szexuális úton ízeltlábú vektorokon át táplálkoznak az emberre.

Az emberi test számára a legveszélyesebbek a protozoa által okozott alábbi betegségek:

bélférgek

Bélférgek - többsejtű paraziták (férgek), hogy élnek az emberi szervezetben vannak osztva három osztályba: a métely (szívóférgek), galandférgek (galandférgek), a fonálférgek (fonálférgek). A bélféreg által okozott betegségeket helminthiázoknak nevezik.

Jelenleg a hemti-tézis jelentőségét alábecsülik. Mindazonáltal csak hazánkban több mint félmillió fertőzött férg van évről évre, amelyből több mint 80% gyermek (és bizonyos adatok alapján évente 15 millió ember fertőződik meg!). A környezettudatos tojások magasabb szennyezettségével kapcsolatban a vidéki területeken a helminthiázok előfordulása magasabb, mint a városi területeken.

Attól függően, hogy az átviteli út bélféreg fertőzés három csoportba oszthatók: biogelmintozy (át az emberre az állatok), geohelminthiasis (részben bélféreg előfordul a talajban) és a fertőző (továbbított fertőzött személy).

Az emberi test számára a legveszélyesebbek a következő betegségek, amelyeket a bélférgek okoznak:

gomba

A parazita gombák által okozott betegségeket mycosisnak nevezik. A mycosisok mindenütt jelen vannak, azaz világszerte elterjedt (pl. aktinomikózis, candidamycosis, trichophytosis) és endémiás, azaz terjesztési területekkel (például Dél-Amerikára jellemző keloid blastomycosis, rhinosporidiosis - Délkelet-Ázsia esetében). Az ember számára patogén mintegy 400 gombás faj. A mycosisok kialakulásában egyre fontosabbak a mikogénezők - a kórokozók társulása. Megkülönböztetni a vegyes (gomba-gomba) és a kombinált (gomba-bakteriális, gomba-parazita, stb.) Mycocytákat.

Az emberi gombás betegségek osztályozásának alapja a sérülés mélysége és a kórokozó. Ez a besorolás a mycoses négy csoportját tartalmazza:

 • keratomycosis (pityriasis);
 • tinea (microsporia trichophytosis felülete, trichophytosis krónikus, trichophytosis infiltratív-gennyes, favus, lábgombásodás, tinea corporis, lábgombásodás lágyéki redők onychomycosis);
 • candidiasis (a bőr felületes nyálkahártyáinak candidiasisai, a körömgomba és a körmök, a krónikus generalizált candidiasis (granulomatous), a candidiasis visceralis);
 • mély gombafertőzések (koktsidiodoz, histoplasmosis, biasztomikőzis, rotrichosis, chromomycosis, kladosporidoz, penitsillez, aspergillosis).

A rendelkezésre állás jelei

Határozza meg a fertőzés jelenlétének jeleit egy személy megjelenésével, testének hibás működésével. Melyek az emberi fertőzés legszembetűnőbb jelei?

Ezek a jelek nagyon sokszínűek. A paraziták képesek eltitkolni jelenlétüket széles körben elterjedt betegségek megnyilvánulásaként. A leggyakoribb jelek a következők:

 • székrekedés;
 • hasmenés;
 • puffadás;
 • allergiás reakciók, problémás bőr;
 • vérszegénység, krónikus fáradtság;
 • idegesség, rossz alvás;
 • súlyos problémákat.

A paraziták egyéb jelei, amelyek kevésbé gyakoriak, nagyon változatosak lehetnek - egy megmagyarázhatatlan ok köhögésétől, a rák kialakulásáért.

A parazitafertőzések jelenlétének pontosabb igazolása megmutatja jelenlétüket.

Az emberi test fertőzésének módjai

Számos mód van arra, hogy a paraziták bejuthatnak az emberi testbe. A legfontosabbak a következők:

 • táplálék - szennyezett étel, víz;
 • kontakt-háztartás - fertőzés a fertőzött tárgyakkal, családtagokkal, háziállatokkal való érintkezésen keresztül történik;
 • fertőző - a fertőzés a vérrel táplálkozó rovarokkal történik;
 • aktív - az emberi fertőzés a fertőzött talajjal vagy a tóban úszás közben történik.

diagnosztika

Egészen a közelmúltig a parazita invázió jelenlétét csak a duodenális hangzás és a székletvizsgálat módszere határozta meg mikroszkópos vizsgálatok segítségével. De ezeknek a vizsgálatoknak a megbízhatósága sok okból sok kívánnivalót hagy maga után. A mai napig széles körben használt immunológiai vizsgálatok, amelyek lehetővé teszik a fertőzött személy vérében az antigének és a különféle behatások ellenes ellenanyagainak meghatározását. Az ilyen elemzések megbízhatósága a paraziták életciklusától és a szervezetben található számtól függ.

ELISA tesztek tanúi az emberi test reakciójának az invázióra. Ugyanakkor a laboratóriumi vizsgálatok, hogy a paraziták kimutatása vagy azok lárvái, ciszták, tojás (mikroszkópos vizsgálata biológiai anyag) is szükség van. Ugyanakkor a közvetlen kimutatására a parazita nem mindig lehetséges, tekintettel annak a szöveti lokalizációja (trichinellosis, echinococcosis, toxocariasis) vagy azzal kapcsolatban egy kis parazita száma fajok, valamint azok koncentrációja az anyagban. Ezekben az esetekben, az érzékenység a ELISA teszt egyedülálló és abszolút előnyt.

Immunenzim analízist (ELISA) használnak antitestek (immunglobulinok) és antigének (maguk a paraziták, életmódjuk termékei) meghatározására. Az immunglobulinok a szervezetben termelnek, és antigének elleni antitestek. Ez a módszer nagy érzékenységgel és specifitással rendelkezik, ami 90%. Ennek a módszernek az a fő előnye, hogy képes meghatározni a paraziták típusát, számát és a folyamat dinamikájának azonosítását, amely az antitestek szintjét jelzi.

PCR diagnosztika DNS-elemzésen alapuló diagnosztikát kínál. Ez a módszer a legegyszerűbb vírusokkal és intracelluláris parazitákkal (chlamydia, stb.) Való inváziót tárhatja fel. De ez a módszer nem teszi lehetővé az invázió súlyosságának feltárását.

Biorezonancia-diagnosztika amely bizonyos frekvenciájú paraziták által generált oszcillációk kimutatására alapul. És még ha nincsenek a betegség tünetei, ez a módszer képes azonosítani a kórokozót.

A diagnózist az akut fázis helmintiázis és betegségek által okozott szöveti férgek vagy lárvastádiumai (echinococcosis, cysticercosis, trichinosis, toxocariasis) széleskörűen alkalmazzák, és más szerológiai módszerek (vér elemzési módszerek) kimutatására antigének és antitestek: IHA (közvetett hemagglutinációs reakciót), RAL ( agglutinációs reakciót a latex), RAC (komplementkötési próba), IEF (reakció immunfluoreszcencia); valamint ultrahanggal és röntgen vizsgálata a szervek, komputertomográfia, endoszkópia és endobiopsiyu.

kezelés

Jelenleg az emberi szervezet parazitáinak kezelésében négy fő megközelítést alkalmaznak:

1. Hagyományos gyógyszerek.

A gyógyszeres kezelés magában foglalja a paraziták elpusztítására szolgáló gyógyszerek alkalmazását. Ennek a gyógyszerkészítménynek a megválasztása, valamint a kezelés módja a kórokozó típusától és az invázió mértékétől függ. Ezenkívül figyelembe kell venni a páciens általános állapotát, tk. ezek a kábítószerek maguk nem ártalmatlanok. Gyakran előfordul, hogy az eredetileg antiparazitikus hatás mellett a kezelés előkészítő és helyreállító szakaszait is elvégzik.

2. Kezelés fizioterápiás eszközök segítségével.

A fizioterápiás kezelés magában foglalja a parazita metabolizmus folyamatainak elnyomását olyan elektromágneses frekvenciával, amely egyezik rezonanciafrekvenciájával. Általában az ilyen kezelőeszközöket használják Paracelsus, MES, Radomir és mások. Masszív invázióval azonban a paraziták tömeges halála súlyos mérgezést okozhat a páciensnek a bomlási termékeivel szemben. Ezenkívül a paraziták rezonanciafrekvenciái egybeeshetnek a szervek és szövetek ilyen gyakoriságával.

3. A hagyományos orvoslás használata.

A hagyományos orvoslás nagy tapasztalattal rendelkezik a különböző paraziták elleni küzdelemben. Számos különböző receptet ismerünk. Leggyakrabban ilyen receptek közé tartozik a fokhagyma, a kérgek kéreg, a nyírkátrány, a celandin, a tökmag és más természetes összetevők felvétele.

4. Modern parapharmonikus gyógyszerek alkalmazása.

A paraziták elleni küzdelem a korszerű, hatékony gyógyszerkészítmények segítségével kombinálja az orvosi, fizioterápiás és népi kezelés minden pozitív aspektusait. Nevezetesen az első két kezelés módjának hatékonysága és a harmadik személy abszolút biztonsága. Ez azonban csak igazán jó minőségű gyógyszerekre vonatkozik. Például az opisthorchiasys kezelésében a rendkívül hatásos gyógyszer "bioszinol".

megelőzés

Az emberi parazita megbetegedések megelőzésére vonatkozó szabályok nagyon egyszerűek, és szinte mindenki tud róla. Mindazonáltal a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több fertőzés esik.

Íme néhány szabály, amelyeket meg kell követned, hogy megelőzzük a paraziták fertőzését:

 • nem szabad vizet inni a nyílt forrásokból;
 • nem mosható mosatlan zöldséget és gyümölcsöt;
 • meg kell védeni a szúnyogoktól, kullancsoktól és más vérszívó rovaroktól, amelyek fertőzést hordozhatnak;
 • Mielőtt néhány országba megy, szükség van a tífusz, a pestis, a trópusi láz és más fertőző betegségek elleni vakcinázásra;
 • Ne engedje, hogy a gyerekek megöleljék és megcsókolják a kutyákat, macskákat és más háziállatokat;
 • Szükség van rendszeresen tartani a házi kedvtelésből tartott állatok elhullását;
 • szigorúan be kell tartania a személyes higiéniai szabályokat, meg kell őriznie a ház tisztaságát.

A világ Egészségügyi Világszervezete szerint a mai napig több mint 4,5 milliárd ember fertőzött parazita fertőzésekkel. A fertőző és parazita betegségek miatt évente 15-16 millió ember hal meg. Az emberi betegségeknek csaknem 80% -a vagy parazitákból származik, vagy létfontosságú tevékenységük eredménye.

Gondolj csak bele, milyen hatalmas veszélyes paraziták vannak jelen melletted, ott van a maga rovására, hatalmas kárt okoz a testedben. Lehet, hogy nem is tud róla, teljesen más betegségekkel kezelhető, amelyek tüneteit paraziták okozzák.

Felmerül a kérdés - mit kell tennünk? A kérdésre adott válasz részletei az alábbiak.

Az emberek protozoonja által okozott betegségek

ELŐADÁS № 20. Fertőző betegségek

Fertőző a fertőző ágensek - vírusok, baktériumok, gombák által okozott betegségek. A fertőző folyamat a makroorganizmus állapotától, az immunrendszer állapotától, a makro- és mikroorganizmus kölcsönhatásának jellegétől, a mikroorganizmus jellemzőiről stb. Függ. A makro- és mikroorganizmusok együttes jelenléte háromféle.

1. Szimbiózis - a mikro- és makroorganizmus együtt létezik mindenkinek érdekében.

2. A komensalizmus - a mikro- és makroorganizmus nem befolyásolja egymást.

3. A parazitizmus egy mikroba életének egy makroorganizmus rovására.

A fertőzés lehet exogén, ha a kórokozó behatol a bejárati kapukon, és endogén (autoinfekció), amikor saját mikroflóra aktiválódik.

A biológiai tényező:

1) antropóniás - fertőző betegségek, amelyek csak emberekben fordulnak elő;

2) antropozoonosis - mind az emberek, mind az állatok fertőző betegségei;

3) a biocenózis egy csoport antropónos és antropozonosis, melyet rovarcsípés révén továbbítanak.

Az etiológia alapján:

1) vírusfertőzések;

3) bakteriális fertőzések;

4) gombafertőzések;

5) protozoális fertőzések;

6) parazitafertőzések.

Az átviteli mechanizmussal:

1) bélfertőzések;

2) légúti fertőzések;

3) fertőző vagy vérrel fertőzött fertőzések;

4) a külső rétegek fertőzései;

5) különböző átviteli mechanizmusú fertőzés.

A klinikai-anatómiai megnyilvánulások jellegéből adódóan a domináns elváltozásokkal járó fertőzések megkülönböztethetők:

1) bőr, rost és izom;

2) légúti traktus;

3) az emésztőrendszer;

4) az idegrendszer;

5) szív- és érrendszer;

6) a keringési rendszer;

7) genitourinary tract.

Az áramlás jellege különbözteti meg az akut, krónikus, látens (rejtett) és lassú fertőzéseket.

1. Vírusos betegségek

A vírusos fertőzések a fertőző betegségek számos csoportját jelentik, amelyek klinikai és morfológiai változatosak; Nagyon fertőzőek, járványokat és járványokat okozhatnak. A vírus emberi testbe történő bevezetésekor vagy aktiválásakor a morfológiai és funkcionális változások különböző változatai figyelhetők meg. Ezek a következők:

1) a vírus citolitikus hatása (influenza, vírusos hepatitis A);

2) a vírusnak a sejt genomjába való integrálása jelentős pusztítás nélkül (vírusos hepatitis B);

3) célsejtek proliferációja (parainfluenza, himlő);

4) óriássejt transzformáció (kanyaró, légzőszervi szenzitizáló fertőzés);

5) a test-zárványok kialakulása (influenza, adenovírus fertőzés, veszettség).

Néhány vírus emberi sejtek neoplasztikus átalakulásához vezethet. Például, az Epstein-Barr vírus részt vesz a fejlesztés a Burkitt-limfóma, és orr-garat karcinóma és a T-lymphotropic virus type I (HTLV-I) - a fejlesztés a T-sejt-limfóma. Azonban a legtöbb gyakran fordul elő a sejtekben degeneratív változások és nekrózis, sok esetben - eredeti sejt transzformációt a kialakulását intracelluláris zárványok, amelynek értéke a morfológiai diagnózist bizonyos vírusos betegségek. A zárványok kialakulása leggyakrabban vírusos és klamódiai fertőzésekben fordul elő. Fénymikroszkópiával detektálják és a fertőzés nyers közvetett bizonyítékai; állhat akár összegyűjtött vírusrészecskékből, akár vírusos nukleinsavak maradékából. A sejt magjában és citoplazmájában lehetnek incidensek.

Minden vírusfertőzésre jellemző:

1) mononukleáris sejtek, azaz limfociták, plazmasejtek és makrofágok infiltrációja; leggyakrabban beszűrődtek a hajók mentén, de néha átterjedhetnek a parenchymára;

2) sejtlízis (citolitikus vírusfertőzésekkel) és makrofág fagocitózis a celluláris detritusban; amikor a neuronok érintettek, ezt a folyamatot neuronfagynak nevezik;

3) a zárványok kialakulása, amelyek gyakran az érintett idegsejtekben és gliáiissejtekben találhatók;

4) az asztrociták és a mikroglia sejtek reaktív hipertrófiája és hiperplázia, gyakran a sejtcsoportok kialakulásával;

5) vazogén természetű ödéma.

Az influenzát influenza vírusok okozzák, és akut légzőszervi betegség. Antropozoonosis betegség. A patológiai változások a betegség súlyosságától függenek. Enyhe influenzaszerű formában a felső légúti nyálkahártya érintett, ahol az akut, ritkán előforduló, ritkán előforduló rheumatoid arthritis. A nyálkahártya duzzadt, hiperémikus, túlsúlyos-nyálkahártya-kiömléssel. Mikroszkopikusan a háttérben a vérbőség, ödéma és a limfoid sejt infiltráció a subepithelialis réteg jelölt ödémás degenerálódását csillós hámsejtek, elvesztése csillók. Növeli a serleg-nyálkahártya mirigyek szekréciós aktivitását, a hám sejtjeit higították. A citoplazmát a bazofil és oxifil inkluzívumok hámsejtjeinek jelenléte jellemzi.

Amikor az átlagos betegség súlyosságától a patológiás folyamat magában foglalja nem csak a nyálkahártya a felső légúti, hanem a kis hörgők, bronchiolusokat és tüdőparenchimába. A légcső és a hörgő izomgyengeséges gyulladás alakul ki, néha a nyálkahártya nekrózisának nyomaival. Hámsejtek sluschivayutsya és töltse ki a lumen a hörgők, ami a kialakulását gócok atelectasis és akut tüdőtágulat. Ez utóbbiak hátterében az influenza tüdőgyulladásának gócai lehetnek. Az alveolákban savóváladék, alveoláris makrofágok, alveoláris epitélium, eritrociták, neutrofilek halmozódnak fel. Az interalveoláris septa a septális sejtek szaporodása és a limfoid sejtek általi infiltráció következtében megvastagodik.

Az influenza súlyos formája 2 fajta. Az influenza súlyos általános mérgezés a légcső és a hörgők van savós-vérzéses gyulladás és nekrózis. A fény a háttérben keringési rendellenességek és masszív vérzés van több kis gócok savós vérzéses pneumonia tarkított gócok akut emphysema és atelektázia. Vérzés jelentkezhet az agyban, a belső szervekben, a zsíros és nyálkahártyákon, a bőrön. A súlyos influenza tüdőkomplikációk okozta másodlagos fertőzés. A fibrinális vérzéses gyulladás kiterjedt nekrózis területekkel a nyálkahártyán és a fekélyek kialakulásában. Fejleszt panbronhit destruktív, képződéséhez vezető éles bronchiectasia, atelectasia és akut gócok emphysema. A belső szervekben dystrofikus és gyulladásos folyamatok kombinációi vannak.

Az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) az emberi immunhiány vírus által okozott betegség. Ez akkor fordul elő összesen depresszió az immunrendszer, kíséri a fejlődését az opportunista fertőzések (malovirulentnaya opportunista fertőzés) és a tumorok (Kaposi-szarkóma, a rosszindulatú limfóma). HIV tartozik a retrovírus-csoport, amelynek a szerkezete vibriók reverz transzkriptáz - enzim szintetizáló templátból DNS-t az RNS-vírus. Jelenleg legalább három genotípusa van a humán immunhiányos kórokozónak: HIV-1, HIV-2 és HTLV-4. Ezek közül a leggyakoribb a HIV-1.

A nyirokcsomókban a follikuláris hiperplázia alakul ki, majd a nyirokszövet kimerülésével váltják fel. HIV-encephalitis alakul ki, amelyet a kóros folyamatok folyamata jellemez az agy fehér és szubkortikális csomóin. Meghatározták a fehér anyag lágyulását és vacuolizációját; a demyelinizáció miatt szürkés színűvé válik. Az opportunista fertőzésekre egy súlyos tanfolyam jellemző, amely általános és ellenáll a folyamatos terápiának. Opportunista fertőzések paraziták okozta (Pneumocystis, toxoplasmosis, Cryptospirodium), gombák (a nemzetség a Candida, kriptokkoki), vírusok (citomegalovírus, herpeszvírus) és baktériumok (legionella, a szalmonella).

Kaposi-szarkóma (többszörös idiopátiás haemorrhagiás szarkóma) jelenik lila-vörös foltok, plakkok és csomópontok található a bőrön disztálisan jelenlétében alsó végtagok fekélyek. Az invázió kialakulhat hegekkel és depigmentált foltokkal. Mikroszkópos, a tumor sokaságából áll, a vékony falú újonnan kialakult erek véletlenszerűen elrendezett, jól meghatározott endothelium sejtek és orsó alakú gerendák. Laza sztrómában látható a hemosiderin vérzése és felhalmozódása. Az AIDS malignus limfómái túlnyomórészt egy a-sejt struktúrával rendelkeznek. Burkitt lymphoma gyakran megtalálható.

2. A baktériumok által okozott betegségek

A tífuszos láz az embertelen akut fertőző betegség. A kórokozó a tífusz bacillus. Az inkubációs idő 10-14 nap. A tífusz útjának klinikai ciklusainak egybeesése a bél nyirokcsomók anatómiai változásainak bizonyos ciklusaiban alapul szolgálhat a morfológiai változások sémájának kialakításához.

Az első szakaszban a morfológiai változások a dátum általában egybeesik az 1. héten a betegség, limfatikus berendezés belek megfigyelt képet az úgynevezett medulláris duzzanat - gyulladásos beszűrődés a Peyer-plakkok, és magányos tüszők.

A második szakaszban, amely a betegség második hetének felel meg, a duzzadt Peyer-plakkok és szoliter folliculumok (nekrózis szakasz) nekrózisa bekövetkezik. A nekrózis általában csak a bélrendszer nyirokrendszerének felszíni rétegeit rögzíti, de néha eléri az izomot, sőt a szeroszt is.

A harmadik lépésben (az időszak a fekélyesedés), amely közelítőleg megfelel a 3. héten a betegség, kilökődés nekrotikus területek Peyer-plakkok és magányos tüszők és fekély. Ez az időszak veszélyes lehet a súlyos komplikációk esetén (bélrendszeri vérzés, perforáció).

A negyedik szakasz (a tiszta fekélyek időtartama) megfelel a betegség 3. és 4. hetének végére; ebben a periódusban a tífusz alja szélesvé válik, és egy vékony réteg granulációs szövetréteggel van lefedve.

A következő fázist (a fekélyek gyógyulási időszakát) a fekélyek gyógyulási folyamata jellemzi, és megfelel a betegség 5. és 6. hétének.

A morfológiai változások terjedhetnek a vastagbélbe, az epehólyagba, a májba. Így a nyálkahártyán az epehólyag mutatnak jellemző tífusz fekélyek, és a máj - tífusz granulómák; a betegség e szervek vereségével jár együtt (sárgaság, achiolitisz, emelkedett bilirubinszint stb.). A vereség a bélben tífusz és paratífusz mindig kombinált regionális nyirokcsomók a bélfodor, és gyakran - és a hashártya mögötti mirigyek. Mikroszkópos módszerrel ugyanazok a makrofág reakciók, mint a bélfal nyirokrendszerében. A kibővített mesenterialis nyirokcsomók figyelhető gócok nekrózis, bizonyos esetekben, látványos nem csak a nagy részét a nyirokcsomó, hanem halad az elülső darab a hasi fedél, amely okozhat egy képet a mezenteriális-perforáció peritonitis. Egyéb nyirokcsomók is érintettek lehetnek - bronchiális, paratrachealis, mediastinalis. A tífusz-láz lépje megnövekedett a retikuláris sejtek vér-töltése és gyulladásos proliferációja következtében, specifikus granulátumok kialakulásával. A máj duzzadt, puha, a vágás tompa, sárgás, ami összefügg a parenchymalis degeneráció súlyosságával. A vesékben zavaros duzzanat, néha nekrotikus nephrosis, kevésbé hemorrhagiás vagy embolikus nephritis; A húgyúti gyulladásos folyamatok gyakoriak. A csontvelőben vannak vérzéses területek, tífusz granulomák, néha - és necrotikus foci. Megemlítik a szívizom degeneratív változásait. A tífusz paratyphoid betegségben a tüdők patológiás változása a legtöbb esetben gyulladásos. A meninges hyperemia és az agy duzzanata észlelhető.

A szalmonella a szalmonella által okozott bélfertőzés; utal az antropozoonosokra.

A leggyakoribb formája a szalmonellózis gastrointerstinalnoy makroszkóposan észlelt jelenléte ödéma, torlódás, kis vérzések és fekélyek a nyálkahártya a gyomor-bél traktusban. Szövettanilag észlelt: felesleges váladék szekréciót, és hámlás az epithelium, felületes nekrózis a nyálkahártya, vaszkuláris rendellenességek, nem specifikus sejt beszűrődés, stb mellett ezeket a módosításokat, a súlyos és gennyes formája a betegség gyakran vannak jelei a degenerálódását és elhalását májban, vesében és más szervekben... A morfológiai változások fordított fejlődése a legtöbb betegben a betegség harmadik hetében jelentkezik.

A dementia egy akut bélbetegségben szenvedő betegség, amely a vastagbélben és a mérgezési jelenségekben domináns elváltozás. Makroszkopikusan a bél lumenében félig folyékony vagy pépes masszát tartalmaz, nyálkahártyával és néha vérvétellel. A bél kissé megnyújtott helyeken, más területeken spasmed. Nyálkahártya duzzadt, egyenetlenül teljes vérű, nagy vastagságú nyálkahártyával vagy egyenletesebben elosztott és kevésbé viszkózus anyaggal borított. Kiküszöbözését követően láthatóvá válik a kicsi vérzések és felületi fekélyek a hajtások tetején. A mezentéria nyirokcsomói a méretükön nőnek, vörösessé válnak. Minden változás fókuszos karaktert tartalmaz.

A kolera olyan akut fertőző betegség (anthroponosis), amely a gyomor és a vékonybél domináns elváltozásával jár. A kórokozók az ázsiai kolera Koch és a vibrio El Tor vibrioja. A kolera kóros anatómiája helyi és általános jellegű változásokból áll.

Helyi transzformációk alakulnak ki (főleg) a vékonybélben. Az első 3-4 nap a kolera algid (hideg) fázisaként szerepel. A nyálkahártya a vékonybél egész vérbő, duzzadt, kis vérzések. A napiform hám mikroszkóposan látható csikorgása. A bél falában sok vibró található. Általában a változások megfelelnek a képet az akut savós vagy serosus hámlásos enteritis. A mezentéria nyirokcsomói kicsit kibővültek. A peritoneum teljes vérű, száraz, pontos vérzéssel. Jellegzetes megjelenése, és a hurkok közötti vékonybél ragacsos lepedék záró formájában szálak, szálak álló lehámlott mesothelium. A sűrű, sötétvörös vér a vérerek, szív üregek, a szakaszok a parenchymás szervek. Savóshártyák száraz, borított ragacsos nyálka, centrifugáljuk, mint elemi szálak. Száraz vérbő hashártyán pont vérzések és inherens ragacsos bevonat között hurkok a vékonybél, amely szálak lehámlott mesothelium. Lép csökkentett atrófiás tüszők, ráncos kapszula. A fejlődő májban degeneratív folyamatok a hepatocitákban képződött elhalásos gócok a parenchima. A billa képződése zavart. Az epehólyag megnő a mérete, tele átlátszó világos epe - „fehér epe”. Vese megszerzi a jellegzetes formája (az úgynevezett foltos vese) - kortikális réteg megduzzad, sápadt és a piramis megtelnek vérrel, és válnak cianózis színárnyalat. Ennek eredményeként a vérszegénység, az agykéreg alatt súlyos degeneráció hámsejtrétegének a megcsavart csatornák, ami a nekrózis, amely hozzájárulhat a oliguria, anuria és uraemia. Zsanérok feszített vékonybélben, ez a lumen egy nagy térfogatú (3-4 liter) színtelen folyadékot kapunk, amelynek nincs szaga, emlékeztető „rizs víz” nélkül szennyező epe és széklet szaga, néha hasonló a „hús hulladékai”. A folyadékban nagy mennyiségű kolera vibró van.

Mikroszkóposan algidnogo alatt az időszak alatt a vékonybélben figyelhetők éles vérbőség, nyálkahártya ödéma, nekrózis és hámlással hámsejtek - bolyhok emlékeztető „elhalványult pitypang fej” (NIPirogov). A nyálkahártya és a nyálkahártya alá - Vibrio cholerae a „raj hal.” Magányos tüszők és Peyer tapaszok hiperpláziája van. A keresztirányú csíkos izmokban néha megjelennek viaszos nekrotikus foci. Az agy és a gerincvelő, a sejteket a szimpatikus ganglion degeneratív felmerülő néha gyulladás; lehetnek vérzések az agyszövetben. Sok sejtben megfigyelhető a Nysslev granularitása, duzzadt és részben degranulált; A kis hajók, különösen a venulusok hialinózisát figyelték meg.

A pestis egy pestis okozta akut fertőző betegség. Megkülönböztetik a petefészek buborékos, dermális-buborékos (bőr), primer-tüdő- és primer-szeptikus formáit:

1) bubópestis, azzal jellemezve, a növekedés a regionális nyirokcsomók, inguinalis rendszerint, legalábbis - axillaris és méhnyak. Az ilyen nyirokcsomókat az első rend elsődleges pestis buborékoknak nevezzük. Úgy nőtt, forrasztott, testovatoy, mozdulatlanul, a szakaszán sötétvörös színű területek nekrózis. A bubo körül ödéma alakul ki. Mikroszkóp segítségével megfigyeltük képet akut savós-vérzéses nyirokcsomó szöveti felhalmozott tömege mikrobák. A retikuláris sejtek proliferációja jellemző. A formáció a gócok nekrózis nyirokcsomó válik vérzéses-nekrotikus jellegű. Mivel a szövetelhalást és gyulladás fordul elő gennyes fúziója nyirokcsomó szövetet, kialakítva fekélyek, amelyek következtében kedvező bendőben. Amikor limfogén terjedő új fertőzések fordulnak elő lágyéki nyirokcsomók (primer lágyéki nyirokcsomók 2., 3. sorrendben, és így tovább. D.) Amennyiben azonos morfológiai változások, mint a regionális nyirokcsomó. Hematogén fertőzés fejlesztési vezet a gyors fejlődés a bacteriaemia, és a vérmérgezés pestis, hogy nyilvánvaló kiütés több vérzések, hematogén nyirokcsomók, a lép, a másodlagos pestis pneumonia degenerációját és nekrózisát parenchymás szervek. A kiütés formájában pustula, papulák, erythema, a kötelező formában vérzés, nekrózis és a fekély. A véres és nyálkahártyákban többször is vérzések fordulnak elő. Hematogén nyirokcsomók jelennek másodlagos lágyéki nyirokcsomók (serosanguineous, vérzéses nekrotizáló nyirokcsomó). Lép nőtt 2-4 alkalommal, szeptikus, petyhüdt, kialakítva gócok nekrózis megfigyelt leukocita reakció a nekrózis. A másodlagos tüdőgyulladás, amely a hematogén fertőzés következtében jelentkezik, fókuszos jellegű. Számos sötét vörös gócok nekrózisos részek jelentése serosanguineous gyulladás, ahol több detektált kórokozók. A parenchimális szervekben diszprotikus és nekrotikus változások figyelhetők meg;

2) a pestis bőr-bubonikus (bőr) alakja eltér a buboréktól, mivel az elsődleges hatás a fertőzés helyén történik. Ezt egy "kóros duzzadt" (egy súlyos vérzésű vakcina tartalmú injekciós üveg) vagy pestis vérzéscsillapítás jelenti. Az elsődleges hatás és a bubo között lymphangitis található. A szénhidrát helyén duzzanat, a bőr szigorítása, amely sötétvörösvé válik;

3) az elsődleges pulmonalis pestis rendkívül fertőző. Az elsődleges pulmonalis pestis esetén közös pleuropneumonia van. A pleurisy szerosis-haemorrhagiás. A betegség kezdetén, a tüdőszövet meglévő teljességével, sárgás-vérzéses gyulladásos formákkal. A betegség kialakulásának folyamán stádium, vérzés, necrosis és másodlagos gélesedés fordul elő. Többszörös vérzés a belső szervekben;

4) Az elsődleges szeptikus pestist olyan szepszis kép jellemzi, amelyben nincs látható bejárati kapu a nagyon súlyos szivárgás okozta fertőzéssel szemben. Jelentősen expresszált hemorrhagiás szindróma (vérzés a bőrben, nyálkahártyák, belső szervek).

Az antrax olyan súlyos betegséggel jellemezhető akut fertőző betegség, amelyben a bőr és a belső szervek érintettek; az antropozonosisták csoportjába tartozik. Az antrax okozója a mozgékony bacillus Bacterium anthracis, amely rendkívül ellenálló spórákat képez: a vízben és a talajban évtizedekig fennmarad. A következő anatómiai klinikai anatómiai formák léteznek:

1) bőr (kötőhártya, bőr típus);

A bőr formája nagyon gyakori. Morfológiai szempontból az antrax karbuncle nyilvánul meg. Alapja a súlyos vérzéses gyulladás. Gyakorlatilag a szénhidráttal együtt egy regionális szeros-vérzéses nyirokcsomó-gyulladás van. A nyirokcsomók jelentősen megnagyobbodnak, sötétvörös színű részen. Vannak éles tompaságok, ödéma és vérzés a szövetben, amelyben kimutatható a mikrobák nagy felhalmozódása. A nyirokcsomók körüli laza szálak dagadtak, vérzéses területekkel. Leggyakrabban a bőr forma alakulása a helyreállítás, de az esetek 25% -ában szepszis alakul ki. A kötőhártya forma, mint az egyik bőrtípus, akkor alakul ki, amikor a spórák kötőhártya-gyulladásban vannak, és súlyos vérzéses szemgyulladás jellemzi, a szemek rostos ödémája. Amikor az illúzió alsó részénél a betegség bélrendszere a hemorrhagiás infiltráció és a fekélyek kiterjedt területeit képezi, súlyos vérzést okozó ileitis alakul ki. A mezentéria nyirokcsomóiban egy regionális szeros-vérzéses limfadenitis található. Az intestinalis formát leggyakrabban a szepszis bonyolítja. Az elsődleges tüdőformát hemorrhagiás tracheitis, hörghurut és súlyos-hemorrhagiás fókuszáló vagy drainage pneumonia jellemzi. A tüdő gyökereinek nyirokcsomói megnövekednek, megemelkednek, megfigyelik a vérzést, amely összefüggésben van a súlyos vérzéses gyulladással. Az elsődleges tüdőformát gyakran a szepszis bonyolítja. Az elsődleges septikus forma esetében a helyi zavarok hiányában jellemző a fertőzés általános megnyilvánulása. A közös megnyilvánulások mind a primer sepsisben, mind a másodlagosan megegyeznek, ami a betegség bőr-, bél- vagy primer-tüdőformájá- ban bonyolódik. A lép megnagyobbodott és puha, a sötét cseresznye színű, majdnem fekete színű vágása nagy mennyiségű pépet ad. Hemorrhagiás meningoencephalitis alakul ki. Az agy lágy kagylója edematous, vérrel impregnált, sötétvörös színű ("piros sapka" vagy "kardinális sapka"). A membránok és az agyszövetek mikroszkopikusan megfigyelt súlyos vérzéses gyulladása, a kisméretű hajók falainak jellegzetes megsemmisítésével, törésük, nagyszámú mikrobák felhalmozódása az erek lumenében.

A tuberkulózis egy krónikus fertőző betegség, amelyet a mycobacterium tuberculosis okoz. Patológiai szempontból anatómiai szempontból három fő típust különböztetünk meg:

1) primer tuberkulózis;

2) hematogén tuberkulózis;

3) másodlagos tuberkulózis.

Az elsődleges tuberkulózis morfológiai megnyilvánulásának klasszikus formája az elsődleges tuberkulózis komplex. A 90% a központok kialakulásának elsődleges tuberculosis komplex - ez a felső és középső részein a tüdő, de ez lehetséges, és a vékonybélben, csontok, stb Az elsődleges érinti pulmonális alveolitis fejlődik, amely gyorsan utat enged egy jellemző idő-vitiem sajtos nekrózis... A kazein az elsődleges hatás centrumában alakul ki, a perifériás elemek a nem specifikus gyulladás elemei. Az elsődleges pulmonalis fókusz leggyakrabban közvetlenül a mellkas alatt helyezkedik el, így a pleura gyakran részt vesz egy adott folyamatban. A nyirokcsomókban tágulási folyamat lép fel - a falak beszivárgása és a tubercles megjelenése. A regionális nyirokcsomókban olyan gyulladásos elemek alakulnak ki, amelyek specifikus esetleges változásokkal változnak a nekrózissal. A nyirokcsomók körüli perifocalis gyulladás kiterjed a mediastinalis rostokra és a szomszédos tüdőszövetekre. Mivel a súlyossága a folyamat a nyirokcsomókban meghaladja változások elsődleges érintik, azonban reparatív változások a nyirokcsomók vannak a lassabb.

Az elsődleges pulmonalis tuberculosis 4 fázisa van:

2) a reszorpció fázisa;

3) a tömörítés fázisa;

4) a Gon fókuszának kialakulása.

Az első fázisban (tüdőgyulladásos) meghatározva tűzhely bronholobulyarnoy tüdőgyulladás (pulmonális befolyásolja) értéke 1,5-2, hogy 5 cm-forma hatással pulmonális -. Lekerekített vagy szabálytalan, nem egyenletes jellegű, homályos kontúrok. Egyidejűleg meghatározott hilusi nyirokcsomók, szert broncho-vaszkuláris mintázat között a kandalló és a tüdő gyökér - lymphangitis.

A második fázisban a reszorpció (bipoláris), a csökkenés perifocal gyulladásos, világosan mutatja a központi elhelyezkedésű sajtos kandalló. A regionális nyirokcsomók gyulladásos változása csökken a bronchopulmonáris erek területén.

A harmadik fázisban (tömörítés) az elsődleges fókusz jól definiált, kontúrjai világosak, a fókusz perifériáján kezdődik a meszesedés, apró morzsák formájában; marginális meszesedés van jelen a bronchopulmonáris nyirokcsomókban.

A negyedik fázisban (Gon képződés kamra) helyett a kandalló bronholobulyarnoy pneumonia kalcinálási válik kompakt, a kandalló válik kerek és sima tiszta kontúrokkal, annak értéke nem haladja meg a 3-5 mm. Ez az oktatás a Gon középpontjában áll.

Az elsődleges tuberkulózis komplex eredményei:

1) kapszulázással, meszesedéssel vagy csontosodással járó gyógyulás;

2) az általánosság különböző formáinak kifejlesztése, a nem specifikus szövődmények, mint az atelectasis, pneumosclerosis stb.

Hematogén generalizáció alakul ki, amikor a mycobacterium tuberculosis belép a véráramba. A hematogén generalizáció kötelező feltétele a hyperergia állapota. Az elsődleges tuberkulózis komplex állapotától függően a korai generalizáció megkülönböztethető:

1) generalizált miliaris tuberculosis hatalmas kitörés produktív vagy váladékos csomók minden szervben;

2) fókuszos tuberkulózis, amely különböző szervekben képződik, legfeljebb 1 cm átmérőjű gócokig.

A hematogén generalizáció leletei különböző szervek tuberkulózis-fejlődésének forrása lehetnek.

A hematogén terjesztett tuberkulózis progressziójával barlangok képződnek. Az üregek a nekrotikus tömeg sajtos bomlása és megolvadása következtében jönnek létre. Amikor hematogén forma pulmonális üreg vékony falú, többszörös és szimmetrikusan elrendezve mindkét tüdőben. Az ilyen barlangok eredetében szerepet játszanak az erek károsodása, trombózisuk és tönkremeneteleik. Disturbed táplálkozás érintett területeken a tüdő pusztítás és van kialakítva a típusú vénás fekélyek. A barlangok kialakulásával megnyílik a tüdő egészséges területeinek bronchogén vetülete.

Különböztesse 7 A szekunder tuberkulózis, akut fokális, fibrination-fokális, infiltratív, akut barlangos, cirrotikus tuberkulózis, sajtos tüdőgyulladás és tubercles.

A szepszis egy gyakori fertőző betegség, amely a szervezetben lévő fertőzéseknek köszönhető. A főbb morfológiai jellemzőit súlyos szepszis voltak disztróf és necrobiotic változások, a belső szervek gyulladása különböző súlyosságú bennük, valamint jelentős átrendeződés az immunrendszer szervek. A leggyakoribb morfológiai kép a szepszis a szeptikopóliában. Általánosságban minden megfigyelés során egyértelműen feljegyezzük a bejárati kapukon elhelyezkedő elsődleges szeptikus fókuszt. A szöveteket a központot egy hatalmas számú mikrobiális szervek, rögzített intenzív leukociták beszűrődése és nekrózisos területeket, akut jeleit phlebitis vagy thrombophlebitis meghatározva. A szeptikopóemia egyik jellemző tulajdonsága a metasztatikus gócos fókák számos szervében való jelenléte, amelyet gyakran szabad szemmel is megfigyelhetünk. Azonban ezek a sérülések gyakran csak mikroszkóp alatt találhatók apró fókák formájában, általában vaszkulitisz vér vagy nyirokcsomók közelében. A szeptikopóemia másik jellegzetes jele a belső szervekben előforduló dystrophiás és nekrotikus változások, amelyek mértéke gyakran a betegség időtartamától függ.

A betegség korai megnyilvánulásai túlsúlyban hyperplasticus, amely kíséri növekedése méretük és növeli a terület funkcionális területek, és ha több, hosszú lefolyású a betegség szervek immunogenesis észlelt destruktív folyamatokat kíséri hatalmas veszteség immunkompetens sejtek szinte teljesen el nem fogy az összes szerv az immunrendszer. A leggyakoribb változások a lép ("szeptikus lép"). Nagyobb, fanyar, cseresznye-vörös színű vágással. A szepszis egy másik változata - szeptikémia - jelentős jellemzőkkel bír. Tipikusan a sepsis ezen formája esetében villámgyors áram jellemzi.

A szeptikémia fő morfológiai jele az általános érbetegségek: stasis, leukostasis, microthrombosis, hemorrhage. A bejárati kapuk elsődleges szeptikus fókusza nem mindig tiszta képet mutat, és gyakran nem észlelhető (kriptogén sepsis). A szeptikopóliára jellemző metasztatikus fókuszokat nem észleltek, bár számos esetben kisebb gyulladásos infiltrátumokat jegyeztek fel bizonyos szervek stroma esetén. A parenchimális szervekben súlyos destruktív folyamatok jellemzik, és az immunogenezis szervek (különösen a "szeptikus lép") hiperplasztikus változásai. Az immunrendszer működésének hatékonysága azonban alacsony, és a mikroszkópos vizsgálat a hiányos fagocitózis képét tárja fel.

A szeptikémia gyakran a bakteriális (septikus) sokk okozta összefüggésben áll, amit főként a gram-negatív növényzet okoz, és a bruttó mikrocirkulációs rendellenességek, a vér bypass. A belső szervek mélyen kialakuló ischaemia, amelyet érrendszeri betegségek okoznak, sok szervben necrotikus folyamatokhoz vezet (különösen a vesék kortikális nekrózisát stb.).

Tipikus pulmonalis ödéma, vérzés és erózió a gasztrointesztinális traktusban. Sepsis betegek szeptikus sokkból szenvednek.

A szifilisz vagy krónikus krónikus fertőző vénás betegség, amelynek kórokozója halvány treponema. A pale treponema egy egészséges ember bőrére vagy nyálkahártyájára esik; a meglévő mikrorepedések a szaruréteget, és néha át intercelluláris rés felszíni hám ép, van egy gyors bevezetését a szövetekbe.

Treponema pallidum gyorsan proliferálnak a helyszínen bevezetése, ahol körülbelül egy hónapon belül az elsődleges inkubációs periódus képződött syphilophyma (fekély) - első klinikai megnyilvánulása a szifilisz. Ezzel egy időben a kórokozók a nyirokcsomókba esnek, ahol gyorsan szaporodnak és elkezdenek terjedni a nyirokrendszereken. Néhány kórokozó behatol a véráramba és a belső szervekbe. A sápadt treponem reprodukciója és a nyirokcsomó mentén történő előrehaladás az elsődleges szifilisz kialakulása után is előfordul a szifilisz elsődleges időszakában. Jelenleg fokozatosan nő a nyirokcsomók (regionális adenitis), közel a bejárati kapuhoz, majd távolabb (poliadenitisz). Végén a kezdeti időszak megszorozva a nyirok-utak sápadt Treponema áthatolnak a mellkasi vezetéken a bal kulcscsont alatti vénába, és a szállító által a véráramba, nagy mennyiségben a szervekben és szövetekben.

A szifilisz másodlagos periódusa 6-10 héten belül fordul elő, és a szifilózisok - a gyulladásos fókuszok a bőrön és a nyálkahártyákon - megjelenése jellemzi. A gyulladás intenzitásától és az exudatív vagy necrobiotikus folyamatok túlsúlyától függően 3 fajtájú szifilóma van: rózsa, papula és pustula. Treponema gazdagok. A gyógyulás után kis hegek maradnak.

Harmadlagos szifilisz alakul 3-6 év, és jellemzi a krónikus diffúz intersticiális gyulladás fordul elő, hogy a tüdőben, a májban, az aorta fala és hererák szövetben. Az edények során lymphoid és plazma sejtekből álló sejt infiltrátum található.

A gumma a syphiliticus produktív necrotikus gyulladás, a szifilites granuloma fókuszpontja; lehet egy és több.

3. Gombás betegségek

A gombafertőzések (mycosis) a gombák által okozott betegségek egy csoportja. Egyes mycosis történik exogén fertőzés (trihofeniya, varasodás, actinomycosis, nocardiosis, coccidioidomycosis), míg más exogén, t. E. Autoinfection fejlődés lép fel hatása alatt kedvezőtlen tényezők (candidiasis, aspergillosis, penitsillez, mucormycosist).

Különbséget kell tenni a bőr (gombaspirál) és a belső szervek (zsigeri mikózisok) között.

1. A dermatomycosisok három csoportra oszthatók: epidermiózisok, felszíni és mély dermatomicózisok:

1) az epidermicózist az epidermisz veresége jellemzi, és különböző fajok epidermofitái (pityriasis lichen, epidermophytia) okoznak;

2) felületes dermatomycosis esetén a fő változások az epidermiszben (trichophytosis és scab);

3) a mély dermatomycosisra jellemző a dermis megfelelő elváltozása, de az epidermisz is szenved.

2. A visceralis mycoses etiológiai tényezővel különböznek:

1) sugárzó gombák által okozott betegségek (aktinomikózis, nokardiózis);

2) élesztőszerű és élesztőgombák által okozott betegségek (candidiasis, blastomycosis);

3) a penészgomba által okozott betegségek (aspergillosis, penicillosis, mucormycosis);

4) egyéb gombák által okozott betegségek (coccidioidomycosis, rhinosporidiosis, sporotrichosis, histoplasmosis).

Az Actinomycosis egy visceralis mycosis, melyet krónikus folyamatok jellemeznek, tályogok és szemcsék képződnek. Ezt az anaerob sugárzó gomba Actinomyces Izraeli okozza.

Való érintkezés után a gomba a szövetben körül alakul vérbőség, pangás, a neutrofilek elkezdenek vándorolni, képződéséhez vezet a tályog, amely körül következik be proliferációját makrofágok, fiatal kötőszöveti sejtek, plazmasejtek, vannak habsejtek, és az újonnan kialakult erek. Az aktinomycotikus granuloma képződik. Ezek granuloma hajlamosak összeolvad, és egy sűrű gócok a cut-zöldes sárga elszíneződés. A tüdőben látható fehér szemek - dr. Actinomycete. Drusenek mutatjuk számos rövid rúd-alakú elemek gomba az egyik végén, hogy homogén központ, amely egy összeállás szövés micélium. Betegség előfordul hosszú, sipolyok is előfordulhat, és a legsúlyosabb szövődmény amyloidosis.

A kandídiumot vagy a kócsagot Candida nemzetségéből származó élesztőgomba okozza. Ez egy autoinfektív betegség, amely akkor jelentkezik, ha káros hatásúak vagy antibakteriális gyógyszerek szednek. Helyileg (bőr, nyálkahártya, gasztrointesztinális traktus, urogenitális szervek, tüdő, vesék) folytatható és általánosítható. A helyi candidiasisban a leggyakrabban a nyálkahártyák, amelyeket többrétegű lapos hám borít. A gomba felületesen növekszik, barnás ovális boríték jelenik meg, amely a pszeudomyszia, az elhunyt hámsejtek és a neutrofilek szálakból áll. Amikor a gomba bejut a nyálkahártya vastagságába, megjelenik a nekrózisának focija. A necrotikus területeket a neutrofilek demarkációs tengelye határolja az egészséges szövetből. A pseudomycelia csíráztatása az edény lumenében metasztázisról beszél. A gomba körüli belső szervekben neutrofil infiltráció jelentkezik. Hosszú áramlással granulomák alakulnak ki, amelyek makrofágokból, fibroblasztokból és hatalmas, többmagvú sejtekből állnak. A nyálkahártya nyálkahártya gyulladásakor filmeket alakítanak ki, amelyek teljesen lefedik a lumenet. A gyomor veresége ritka. A bél elváltozásai esetén fekélyek és pszeudomembrán átfedés lép fel. Amikor a vesék sérültek a kortikális rétegben, apró pustulák, nekrózis-gócok és granulomák jelennek meg, amelyek a gomba elemeit tartalmazzák. A gombák behatolhatnak a tubulusok lumenébe, és kitűnhetnek a vizeletben. A tüdők candidiasisával fibrinus gyulladás keletkezik a nekrózis közepén. A jövőben az üregek tömése és kialakulása megtörténik. Elhúzódó eljárással granulációs szövet alakul ki; a folyamat fibrózissal végződik. A generalizált candidiasis a gombák bejutása a véráramba és metasztatikus gócok megjelenése (candidiasis septicopyemia).

Az aspergillózist az Aspergillus nemzetség több faja okozza. Autoinfekcióként - magas dózisú antibiotikumokkal, szteroid hormonokkal és citosztatikumokkal kezel.

A leggyakoribb a tüdő-aspergillózis, amely a következőkre oszlik:

1) nem pulmonáris pulmonal aspergillózis, amelyben szürkésbarna, sűrű fókusz képződik fehéres központtal, ahol gomba gyűlik össze az infiltrációban;

2) göbös pulmonalis aspergillózis, amelyben a nekrózis és zsugorodás gerjesztése képződik;

3) aspergillózis-mycetoma - bronchoectatikus üreg vagy tüdõgyulladás kialakulása jellemez; a kórokozó az üreg belső felületén nő és vastag ráncos membránokat képez, amelyek az üreg lumenébe süllyednek;

4) tuberkulózis pulmonalis aspergillosis - a tuberkulózhoz hasonló csomók megjelenésével jellemezhető.

4. Protozoa által okozott betegségek

Malária - egy akut vagy krónikus visszaeső fertőző betegség különböző klinikai formái függően kórokozó érés, azzal jellemezve, hogy lázas rohamok, hipokróm vérszegénység, megnagyobbodott lép és máj.

A betegséget a Plasmodium legegyszerűbb nemzetség több faja okozza. A szúnyogcsípés során a vérben a plazmódia összetett fejlődési cikluson megy keresztül, parazitálja az emberi vörösvérsejteket, szaporodik az aszkószón (skizogónia). Számos plazmodium faj létezését figyelembe véve izolálják a malária háromnapos, négy napos és trópusi formáit.

Három napos maláriával a vörösvérsejtek elpusztulnak és vérszegénység lép fel. A vörösvérsejtek (hemomelanin) lebomlása során felszabaduló termékeket a makrofágrendszer sejtjei rögzítik, ami a lépben és a májban, a csontvelő hyperplasia növekedéséhez vezet. A szervek tele vannak pigmenttel és sötétszürke, néha fekete színűvé válnak. A lép megnagyobbodott és teljes vérű. A jövőben a sejtek hiperplázisa fagocitálja a pigmentet. A cellulóz sötét lesz.

Krónikus állapotokban a lépet szklerotikus folyamatokkal tömdítik szürkésfehér színű szakaszon; tömege elérheti a 3-5 kg-ot. A máj nagyméretű, teljes vérű, szürke-fekete színű. A csillagok reticuloendothecilcitái hiperplasztikusak és hemomelanint tartalmaznak. A máj sztróma krónikus folyamán a kötőszövet durva és jellegzetes proliferációja. A lapos és csöves csontok csontvelői sötétszürke színűek, a sejtek hiperplasztikusak pigment jelenlétével. A histiocitikus-makrofág-rendszer hemomelanózis szerveit hemosiderózissal kombinálják. Szuperhepaticus sárgaság alakul ki.

A négynapos malária kóros anatómiája hasonló a három napos betegséghez. A trópusi malária különbözik más fajoktól, mivel a schizmokat tartalmazó vörösvérsejtek felhalmozódnak a véráram terminális részeiben, ahol kialakulnak. Az agykéregben és a szürkeállomány egyéb részeiben számos olyan kiemelkedő vérzés jelentkezik, amely körülveszi az agglutinált vörösvérsejtekkel töltött hajlamokat parazitákkal. Az ilyen hajók körül mozognak az agyi nekrózis is. Az agy barna-szürke (füstös) színt kap. Két nap elteltével a nekrózis és a vérzés határán a sejtek reaktív növekedése és sajátos csomó-specifikus Dyurk kialakulása következik be.

Az ilyen betegek halála a trópusi malária esetében jellemző, amelyet a kóma komplikálja.

Az amoebiasis vagy az amoeb-diszentéria krónikus protozoális betegség, amely krónikus, visszatérő fekélyes vastagbélgyulladáson alapul. A legegyszerűbb a koronátusok osztályában - Entamoeba histolitica. A vastagbél falához való bejutása során az amőba és létfontosságú tevékenységének termékei duzzanatot és hisztolízist okoznak, a nyálkahártya elhalását, a fekélyek kialakulását. A necrotikus-ulceratív változások leggyakrabban a köcsögben lokalizálódnak. Mikroszkopikusan a nyálkahártya nekrózisának területei duzzadnak, piszkos szürke vagy zöldes színűek. A nekrózis zóna mélyen behatol a bőr alatti és izomrétegébe. Ha a fekély képződik, a szélei megcsípődnek és az alja felett lógnak. Améba a necrotikus és a tartósított szövetek határán helyezkedik el. Szekunder fertőzést lehet kötni - akkor neutrofil sejtek beszűrődése megtörténik és a gén megjelenik. Fájdalmas vagy gangrenális formájú vastagbélgyulladás. A mély fekélyek hegesednek. A nyirokcsomók kibővültek, de nincsenek amoebák. A szövődmények lehetnek bélrendszeri és extraintesztinálisak. A bél, perforált fekélyek a legveszélyesebbek, vérzéssel, szájnyálkahártyák kialakulása a fekélyek gyógyulása után, gyulladásos infiltráció kialakulása az érintett bél körül. Az intestinalis szövődmények a legveszélyesebb máj tályog.